Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zabezpieczenie kodu przed kopiowaniem
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
Stron: 1, 2
nasty
Cytat
zre bandwidth jak cholera

To sa wlasnie nastepstwa nadciagnietego bandwidtha...
Ludvik
Nie napisałeś o najważniejszej wadzie - czasie wykonania. Nawet przy najszybszych łączach szybkość takiej strony będzie kiepska. Ogólnie, to nie jest najlepsze rozwiązanie, bo jeszcze trzeba opłacić serwer, który to utrzyma. Jeżeli już mamy działający serwer, można pójść krok dalej i żądania wykonywać z przeglądarki klienta, ale to nie będzie miało nic wspólnego z tematem...
NetJaro
Ja polecam ionCube. Oczywiście płatny, płacisz za oprogramowanie do kodowania. Ma bardzo dużo możliwości kodowania!. Jego największą zaletą jest to, że nie trzeba instalowac żadnych dodatkowych modułów (bibliotek) do serwera - aby skrypt działał wystarczy wgrac folder z odpowiednimi plikami (kilka plików .php ale mozna usunąc zbędne i kilka plików jako do wczytania przez chyba funkcję system()) Na prawdę opłaca się zakupic.. Osobiście zakupiłem ich licencję i nie żałuję tego smile.gif Na prawdę jestem pod wielkim wrażeniem. Jak ktoś chciałby się pobawic tym (może coś zakodowac ;-) ) zapraszam na PW.

Pozdrawiam.
nasty
Cytat
Jego największą zaletą jest to, że nie trzeba instalowac żadnych dodatkowych modułów do serwera - aby skrypt działał wystarczy wgrac folder z odpowiednimi plikami (kilka plików .php ale mozna usunąc zbędne i kilka plików jako do wczytania przez funkcję typu dl()

wlasnie ze trzeba bo dl() nie dziala wszedzie, trzeba specjalnie zainstalowac apache zeby dziala, a pozatym jest kilka dekoderow dla ionCube sieci.
NetJaro
Mało który usługodawca blokuje funkcję.. kiedyś to była podstawa smile.gif

A co do dekoderów - znajdź mi smile.gif Ja znalazłem jeden gdzie koszt wynosił 20€ - sprawdziłem, opłaciłem i gościa nie ma, kasy nie ma a tym bardziej skryptu odkodowanego smile.gif
splatch
Cytat(NetJaro @ 18.06.2006, 08:53 ) *
Ja polecam ionCube. Oczywiście płatny, płacisz za oprogramowanie do kodowania. Ma bardzo dużo możliwości kodowania!. Jego największą zaletą jest to, że nie trzeba instalowac żadnych dodatkowych modułów (bibliotek) do serwera - aby skrypt działał wystarczy wgrac folder z odpowiednimi plikami (kilka plików .php ale mozna usunąc zbędne i kilka plików jako do wczytania przez chyba funkcję system()

Cytat(NetJaro @ 18.06.2006, 12:17 ) *
Mało który usługodawca blokuje funkcję.. kiedyś to była podstawa smile.gif

A co do dekoderów - znajdź mi smile.gif Ja znalazłem jeden gdzie koszt wynosił 20€ - sprawdziłem, opłaciłem i gościa nie ma, kasy nie ma a tym bardziej skryptu odkodowanego smile.gif

Nie znam administratora, który zostawia system(), exec() niezablokowane. Bardzo niewiele serwerów ma tą opcję włączoną. W poprzedniej pracy administrator nie dopuszczał użycia żadnej z tych funkcji nawet na serwerze testowym. Nie mówie już o dl() ponieważ ta funkcja jest domyślnie wyłączona i w przyszłości (PHP6) jej nie będzie, tzn. będzie dostępna tylko w CLI, zatem w grę będzie wchodzić modyfikacja php.ini. Dlatego też twierdzenie, że nie trzeba instalować dodatkowych modułów uważam za śmieszne tak samo jak fakt, że najwyraźniej chyba nawet nie przyglądałeś się bliżej kodowi który wywala z siebie ionCube. Jest tam wyraźnie wykonywany dl() wraz ze sklejaniem ciągu z dll/so, który ma być wczytany.
nasty
@splatch- masz racje, funkcje dl,system,exec itp. sa tylko na BARDO drogich dedykowanych serwerach, a na takie rowiazania stac tylko duze firmy. a te to maja zazwyczaj cale teamy tylko do twozenia zabezpiczen.
SongoQ
Cytat
sa tylko na BARDO drogich dedykowanych serwerach

ta widze ze nie znasz terminu dedykowany serwer.
macbirdie
Cytat(kszychu @ 26.01.2006, 16:46:57 ) *
to robi kod w ogóle nieczytelnym i nieedytowalnym.

Do samego tego wystarczy po prostu zatrudnić kiepskiego programistę. aaevil.gif

Sorry, NMSP. winksmiley.jpg

IonCube lub Zend Encoder. Nie ma co kombinować, tym badziej że zazwyczaj jeśli aplikacja jest robiona dla klienta i kod jest na tyle wartościowy, że go nie powinien zobaczyć/móc powielić, to i tak to ma na swoich serwerach, tym samym może sobie wszelkie rozszerzenia doinstalowywać.

Inna kwestia - umowa o udostępnienie kodu może mówić jednoznacznie, że nie można wykorzystać go w innych, własnych celach czy odsprzedawać dalej, a jak ktoś łamie licencję, to do sądu - toż to zwykłe piractwo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.