Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eclipse php IDE
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2, 3, 4
kicaj
Kilka pytan
- Jezeli pisze kod php i wyskakuja error i waringi to poprawa ich nastepuja dopiero gdy klikne `zapisz`, nie powinny odrazu zniknac po poprawie?
- Czy mozna jakos ustawic jak pisze w ISO-8859-2, ze polskie znaki sa automatycznie zamieniane na nietypowe znaki (ą -> ±, etc.)
- Czy da sie ustawic w gornym menu przyciski typu `Undo`?

Kurcze mialem wiecej tych pytan...

Ogolnie podoba mi sie te srodowisko na poczatek. Dziala bardzo szybko, jak na moj sprzet:)
athabus
ad 1) Może i byłoby fajnie, ale Eclipse działa na zapisanym pliku zazwyczaj - to samo jest np. z uzupełnianiem parametrów - metoda/właściwość pokaże się w podpowiedziach dopiero po zapisaniu.

ad2) Nie mam pojęcia

ad3) A nie łatwiej użyć ctrl+z ?

Tak ogólnie to PhpIde jest fajne, ale jeszcze niestety niedopracowane. Moim zdaniem główne braki to:
- mało stabilne
- wolno działa outline (co mnie dziwi bo w innych edytorach opartych na Eclipse działał szybko)
- słaby folding - nie wiem dlaczego ale często funkcje/komentarze się same rozwijają
- cvs się często wysypuje - ale to już chyba wina Eclipse 3.2 - w wersji 3.1 działa mi bez zarzutu

Główne plusy
- wszystko to co mają inne edytory oparty o Eclipse a nie mają te nie oparte o Eclipse biggrin.gif
- super schemat kolorowania składni php - aż go skopiowałem do mojego edytorka biggrin.gif
- podpowiadanie parametrów funkcj zdefiniowanych przez usera

Generalnie jednak jest to jedno z lepszych środowisk - chyba na nie przejdę, gdy już będzie dopracowane. Póki co zostaję jednak przy PhpEclipse - a dokładniej EasyEclipse - jest tam kilka rzeczy, których jeszcze nie ma PHPIde.
kicaj
Wlasie funkcje/komentarze czasami same sie rozwijaja...

Jak zrobic aby zawsze byly wlaczne numery lin (show line numbers)?

Co ma easyEclipse czego nie ma PHPeclipse?

Jak sobie radzicie z polskimi znakami? Jezeli nie ma autozamiany?
athabus
NIe pamiętam dokładnie gdzie się zaznacza, żeby były widoczne numery linii - w phpIDE gdzieś to było ukryte w opcjach ogólnych edytorów bodajrze - dokładnie już nie pamiętam.

Easy Eclipse to jest w zasadzie pakiet wtyczek - na starcie masz phpEclipse + Quantinum DB (do zadawania zapytań bazie/odczytywania schematów bazy), WTP do pracy HTML, CSS itd i kilak innych drobiazgów. Generalnie wszystko to możesz zrobić sam wybierając odpowiednie pluginy, ale w Easy Eclipse masz już wgrane pluginy i Ide jest gotowe do pracy. Warto tam jeszzce pare rzeczy dołożyć - np. Plugin do modelowania DB, czy WebDav ale ogólnie po zainstalowaniu można zaczynać pracę.

Easy Eclipse jak dla mnie to obecnie najlepszy wybór, zwłaszcza jeśli nie jesteś obeznany z całą platformą Eclipse lub nie chce Ci się szukać i instalować wszystkiego ręcznie.

Co do polskich znaków, to ja korzystam z UTF i wszystko jak do tej prory jest ok.
splatch
Ludzie. Jest wyszukiwarka przy opcjach, wystarczy wpisać tekst "line" i znajduje linie... nie mówie już o tym, że jest HELP z wyszukiwarką i ze screenami.
NuLL
Ja mam pytanie do kogos kto sie znam na samych Eclipsiaku winksmiley.jpg Calosc phpIde ladnie mi dziala. Doinstalowalem sobie plugin Aptana czy pomoc dla client-side. Przelaczam perspktywe - calosc ladnie dziala. w menu php Explorer sie pojawila sie mozliwosc utowrzenia innych typow plikow ( HTML, CSS, XML ). Przelaczam znow persketywe - na php. Wszystko sie zmienia jak bylo w phpIde poza ta lista - teraz ja mam projekt php to nie moge dodac od reki nowego pliku php - krotko cale menu New mam z Aptany a reszte z phpIde sad.gif Czy ktos sie wie jak to zmienic questionmark.gif smile.gif

Pozdrawiam
acztery
a mial kto klopoty przy instalacjiftp w Eclipse php IDE ja mam taki error przy import/export

dogmat
mi sie ftp normalnie istaluje bez bledow - zabacz na logi o co mu chodzi.

pisze ktos na eclipse php na linuxie ? jezeli tak to czy program zapamietuje mu ustawienia ftp - usera i haslo
w pluginie ftp webdav
athabus
ehh mi na linuksie webdav jakoś nie chce działać - instaluje się itd normalnie, ale przy synchronizacji projektu wywala mi errory. FTP/WEBDAV jeszcze chyba nie są do końca dopracowane, a szkoda bo musze przez to używać gftp.
dogmat
a pracuje ktos jeszcze nad tym uzyam eclipse ladne miesiace i zadnej aktualizacji nie znalazlem a na prawde kilka drobiazgow i progam był by genialny,
DeyV
Na pewno mówisz o php IDE? Przecież w nim aktualizacje pojawiaja się praktycznie co tydzień.
najnowsza aktualizacja:
http://dev.eclipse.org/mhonarc/lists/php-dev/msg00023.html
WereWolf
a ja mam pytanie odnośnie samego debugowania...
po kilku próbach, w końcu mi się udało to to zainstalować (chociaż nadal mam problemy z zend platform... pozmieniał lokacje plików .ini, zainstalował własną baze mysql... i teraz jak uruchamiam swoją - nie mam dostępu do localhost/ZendPlatform, mimo, że teoretycznie bazę przeniosłem...)

ale kontynuując... testując Zend Studio z Zend Server, bardzo podobały mi się opcje debugowania... dodatkowo miałem plugin do firefoxa, dzięki któremu mogłem w locie debugować stronę... np. wprowadzałem jakieś dane do formularza, zaznaczałem opcję debudowania następnej strony i klikałem na submit formularza...

przyznam, że nie szukałem innej opcji, bo ta była bardzo wygodna i skuteczna... ale jako, że nie uśmiecha mi się kupowanie Zenda (cena), a w dodatku nowe wersje chodzą okropnie... spróbowałem eclipse...

i tu moje pytanie... da się jakoś zrobić takie debugowanie "w locie"? tzn., żeby bezpośrednio z przeglądarki (konkretnie chodzi mi tu o dane, które przeglądarka już wysłała, typu zmienne, sesje itp.) uruchamiać debug?
orson
witam

potrzebujesz "remote debugging" ... na wiki phpeclipse jest opisana konfiguracja ... dodatkowo żeby wywołać debugowanie ze strony musisz jakoś opracować sobie mechanizm dodawania przez js do wybranego forma (do action) "?DBGSESSID=1@localhost:10001" i wtedy jak masz otwarte eclipse, włączone debugowanie to eclipse powinen przechwycić sesje, zmienne i inne ...

pozdrawiam
WereWolf
problem w tym, że mowa o phpide dla eclipse, nie o phpeclipse... nie mogę tam znaleźć żadnej opcji remote debuggingu...
orson
witam

nie wiem jak w phpide - nie używam ...

pozdrawiam
WereWolf
już mam oficjalną odpowiedź... w phpide nie ma takiej możliwości, przynajmniej obecnie... bo podejrzewam, że będzie smile.gif

no cóż... jako, że nie ma sensu instalować drugiego ide teraz (phpeclipse), to chyba spróbuję się na razie na xdebuda przesiąść... chociaż jeszcze go nie używałem
orson
witam

ale przecież nie musisz instalować eclipse drugiego ... rozpakuj po prostu do tego samego katalogu ... będzie działać ... (jak coś to zmień nazwę workspace żeby nie nadpisał - oba nazywają się chyba "php" winksmiley.jpg )

ps. po ściągnięciu nowych źródeł z cvs można mieć obsługę obu debuggerów naraz biggrin.gif (wolę xdebug ale on nie ma remote :/)

pozdrawiam
WereWolf
Cytat(orson @ 3.09.2006, 20:10:20 ) *
witam

ale przecież nie musisz instalować eclipse drugiego ... rozpakuj po prostu do tego samego katalogu ... będzie działać ... (jak coś to zmień nazwę workspace żeby nie nadpisał - oba nazywają się chyba "php" winksmiley.jpg )

hmm... w sumie racja... popróbuję jutro, dzisiaj już mi się nie chce smile.gif dzięki za radę

Cytat
ps. po ściągnięciu nowych źródeł z cvs można mieć obsługę obu debuggerów naraz biggrin.gif (wolę xdebug ale on nie ma remote :/)

z tego co wyczytałem (a nawet udało się uruchomić - chociaż nie było to to, czego się spodziewałem), to xdebug ma remote debugging... a właściwie jego obsługę, bo nie ma do jego obsługi wbudowanego narzędzia smile.gif jest tylko protokół

no i niestety... nie udało się... chodzi mi o dodanie phpeclipse do istniejącej instalacji eclipse..

tzn. zaintalować się udało, nawet chodzi... ale debugowanie nadal nie działa, wszystko skonfigurował, ale przy łączeniu wyświetla się komunikat, że wersja debuggera jest niekompatybilna (dokładny komunikat wstawię po pracy, bo mam to w domu poinstalowane)

z tego co wyczytałem, phpeclipse nie jest kompatybilny z nowym eclipsem...
patrycjusz
Witam,

Panowie, zassałem allinone, wrzuciłem odpaliłem, wszystko pięknie smile.gif

Ale muli.....

wcześniej miałem easyeclipse które poprostu zasuwało, a tutaj nie wiem dlaczego taki muł .....

Problem jest właściwie tylko przy pisaniu kodu. Przy przeglądaniu np drzewka projektów/plików wszystko pięknie działa, przełączanie między panelami, cudo - śmiga.
Otwieram plik (~ 500 lini) buu ....totalny zmuł (pisane literki się dopisują po zaprzestaniu klepania na klawiaturze itp winksmiley.jpg ).

Komp nie jest zły (lapciak 1,6ghz, 1gb ramu), konfiguracja orginalna (w sumie nic raczej nie zmieniałem), wcześniej easyeclipse zasuwał.

Miał ktoś kiedyś taki problem lub podobny?

Google w sumie nic mi nie powiedział, a przeglądanie kodu w notepad2 średnio mi się widzi smile.gif

pzdr, patS

Update: P.S. Zauważyłem, że mulenie pojawia się tylko przy dużych plikach .... przy plikach ok 100 lini nawet więcej all jest ok
NuLL
Sprobuj tak
Kod
eclipse.exe -vmargs -Xms256m -Xmx256m -XX:PermSize=64m -XX:MaxPermSize=64M -Dide.gc=true -Xverify:none -XX:+UseParallelGC

Ja pracuej na 1,73 GHZ i 512 MB RAMu ( dry.gif ) ale nie narzekam smile.gif
patrycjusz
Cytat(NuLL @ 10.01.2007, 15:57:24 ) *
Sprobuj tak
Kod
eclipse.exe -vmargs -Xms256m -Xmx256m -XX:PermSize=64m -XX:MaxPermSize=64M -Dide.gc=true -Xverify:none -XX:+UseParallelGC

Ja pracuej na 1,73 GHZ i 512 MB RAMu ( dry.gif ) ale nie narzekam smile.gif

no właśnie coś nie ten teges ....
bez różnicy,

musze chyba posprzątać wcześniejsze katalogi eclipse .workspace itp, bo wcześniej działało tam easyeclipse.

coś jest nie tak, a w sumie na kompie mam raczej porządek i reszta działa normalnie.

pzdr, patS
adam187
A ja się podłącze z moim pytanie.
Jak w eclipsie dokładniej easy eclipse for php kożystać z sftp bo nie mogę tego nigdzie znaleść a taka opcja strasznie by mi się przydała.
robis
mam problem z PHPIDE :| Sciagam sobie paczke All In One. Importuje projekty z starego PHPEclipse i edytor działa wręcz do kitu.

Nie ma podpowiadania funkcji stworzonych prze ze mnie (sa tylko te wbudowane w php), a i te podpowiadane sa nie wedlug tego co wpisuje... Na PHP Outline nie ma nazw funkcji. Podobnie nie ma podkreslania bledow. Wlasciwie dzialanie edytora polega na poprawnym kolorowaniu skladni :|

O dziwo wystepuje to zarowno na linuxie i windzie :| ma ktoś jakąś wskazówke?
NuLL
Cytat(adam187 @ 13.02.2007, 09:35:32 ) *
A ja się podłącze z moim pytanie.
Jak w eclipsie dokładniej easy eclipse for php kożystać z sftp bo nie mogę tego nigdzie znaleść a taka opcja strasznie by mi się przydała.

Google -> Target Management
Cytat
mam problem z PHPIDE :| Sciagam sobie paczke All In One. Importuje projekty z starego PHPEclipse i edytor działa wręcz do kitu.

Nie ma podpowiadania funkcji stworzonych prze ze mnie (sa tylko te wbudowane w php), a i te podpowiadane sa nie wedlug tego co wpisuje... Na PHP Outline nie ma nazw funkcji. Podobnie nie ma podkreslania bledow. Wlasciwie dzialanie edytora polega na poprawnym kolorowaniu skladni :|

O dziwo wystepuje to zarowno na linuxie i windzie :| ma ktoś jakąś wskazówke?

Sciagnij ostatnia wersje i aktualna maszyne Javy i zainstaluj od nowa smile.gif Ot tak to sie nie wylacza... party.gif
robis
wersja z wczoraj smile.gif maszyna javy rownież aktualna smile.gif

dodam, ze phpeclipse na tym samym kompie dziala. Spróbowałem wrzucić pdt do tego samego eclipse co phpeclipse i dalej nie dziala.
Sokal
Heh, widzę, że to jakiś ogólny problem z tym PDT, również sciągam pdt all-in-one (ze strony zenda) no i rozpakowuję, a tu co? Zwykły Eclipse SDK O.o

A stare wersje PDT (all-in-one) jakoś działają...
NuLL
Cytat(Sokal @ 18.08.2007, 13:11:45 ) *
Heh, widzę, że to jakiś ogólny problem z tym PDT, również sciągam pdt all-in-one (ze strony zenda) no i rozpakowuję, a tu co? Zwykły Eclipse SDK O.o

A stare wersje PDT (all-in-one) jakoś działają...

Moze warto wybrac perspektywe PHP ?

Wy macie dziwne problemy ja zawsze sciagam all-in-one i anirazu nie mialem zadnego problemu aaevil.gif Pozatym jakiego OSa uzywacie ? Bo ja Windowsa...
Sokal
@up
W perspektywach nie ma php snitch.gif
Używam Windowsa XP Home Edition i Ubuntu 7.05

Na obu to samo... Sprawdzałem też na 3 innych kompach... Nie ma!
Próbowałem też oddzielnie zainstalować Eclipse SDK i plugin PDT, nie działa!
NuLL
Cytat(Sokal @ 18.08.2007, 14:58:10 ) *
@up
W perspektywach nie ma php snitch.gif
Używam Windowsa XP Home Edition i Ubuntu 7.05

Na obu to samo... Sprawdzałem też na 3 innych kompach... Nie ma!
Próbowałem też oddzielnie zainstalować Eclipse SDK i plugin PDT, nie działa!

Mam Ci screenshota zrobic ?
Sokal
Nie wiem czy mi to pomoże ... snitch.gif
Ja poprostu stwierdzam fakty
robis
U mnie jest perspektywa PHP, ale ogolnie to jakos dziwnie jest powiedzmy wpisuje sobie htmlspecialchars ale robie przerwe po sp, wtedy podpowiada mi funkcje na p :/ a moich funkcji jak nie pokazywal tak nie pokazuje ;P

najlepiej to moze ktos wrzuci paczke ze swoim eclipsem? :F Gdzies taka wersje chyba widzialem, ale nie wiem gdzie :/
kwiateusz
btw skąd ściągacie pdt?
z: http://download.eclipse.org/tools/pdt/downloads/
czy: http://downloads.zend.com/pdt/all-in-one/1.0/
robis
to pierwsze.
kwiateusz
ja sobie ściągnąłem z zenda i jest ładne piękne pdt 1 i eclipse europa, jak na razie różnić między 3.2 a 3.3 nie widze, ale co tam...
robis
sciagnalem z zenda dalej to samo :|
NuLL
@kwiateusz - roznice to platforma - cyferki w eclipsie to nie wyglad - tylko np inna obsluga pluginow w 3.3 smile.gif
mike
~kwiateusz ostatnie notki u Splatcha pomogą Ci dostrzec różnicę smile.gif
Poza tym Europa jest zdecyfowanie szybsza od Callisto i interfej bardziej dopracowany.
RCP wyraźnie przyjemniej działa.
enigma
zainstalowałem PHP ECLIPSE, zgodnie z tą instrukcją zmieniłem wskazany plik (mam Ubuntu 7.04) no i teraz php eclipse odpala mi pliki ale zaraz się wyłącza i wyrzuca taki błąd

Kod
JVM terminated. Exit code=1
/usr/lib/jvm/java-6-sun/bin/java
-Djava.library.path=/usr/lib/jni
-Dgnu.gcj.precompiled.db.path=/var/lib/gcj-4.1/classmap.db
-Dgnu.gcj.runtime.VMClassLoader.library_control=never
-Dosgi.locking=none
-jar /usr/lib/eclipse/startup.jar
-os linux
-ws gtk
-arch x86
-launcher /usr/lib/eclipse/eclipse
-name Eclipse
-showsplash 600
-exitdata 58008
-install /usr/lib/eclipse
-vm /usr/lib/jvm/java-6-sun/bin/java
-vmargs
-Djava.library.path=/usr/lib/jni
-Dgnu.gcj.precompiled.db.path=/var/lib/gcj-4.1/classmap.db
-Dgnu.gcj.runtime.VMClassLoader.library_control=never
-Dosgi.locking=none
-jar /usr/lib/eclipse/startup.jar

proszę o pomoc
tiraeth
@enigma: Google, misiek, google biggrin.gif Może to pomoże winksmiley.jpg
NuLL
PHPEclipse nie ma nic wspolnego z PHP IDE jakby cos winksmiley.jpg
xaoc
Porównanie z Zend Studio
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=76716
robis
heh wracajac do mojego bledu : importowalem projekty z phpeclipse i dlatego mi nie dzialalo jak powinno. teraz zasuwa az milo ;]
Jabol
Może kogoś zainteresuje. Wygląda na to, żę problemy z PDT mogą się powoli kończyć.
http://www.internetnews.com/dev-news/article.php/3700176
matlas
używam Eclipse 3.3 Europa: PDT + Zend Debugger (po stronie klienta, po stronie serwera) + Aptana + Plugin do RegEx i lepszego narzedzia mi nie trzeba, a nawet nie ma lepszego na rynku teraz:)
NuLL
Czy ktos uprawial boje z Target Management ?

Ja mam kilka problemow niestety : ( Skonfigurowac to nie jest specjalnie trudno wiec przejde do sedna sprawy.
Tworze sobie projekt zdalny korzystajac z polecenia Create Remote Project.
Otwieram perspektywe PHP.
W PHP Explorerze pojawia mi sie projekt i jest OK smile.gif
Teraz pytanie - czemu zawsze kiedy chce otworzyc plik z edytorze PHPowym to wywala Error opening the editor. java.lang.NullPointerException ?
Czy wie ktos moze jak to pokonac ? sad.gif

Pytanie drugie - zamykam Eclipse'a. Odpalam lacze sie ze swoim FTP itp. Ale projektu utworzonego na FTP juz nie odswiezyc sad.gif Nie mam pojecia co z tym zrobic.

Mam ktos doswiadczenia z praca via FTP ?
batman
Cytat
Czy ktos uprawial boje z Target Management ?

Ja też z tym walczyłem i niestety przegrałem. Dokładnie to samo działo się u mnie. Jeśli szukasz czegoś do FTP, to zainstaluj Aptanę. Wprawdzie nie ma możliwości tworzenia projektu zdalnego, to jednak jest możliwość edycji plików bezpośrednio na FTP, niestety bez podpowiadania składni. Ewentualnie możesz utworzyć projekt lokalny, dokonać synchronizacji i pisać na komputerze lokalnym. Na serwer możesz wysłać wszystkie zamienione pliki lub tylko jeden.
NuLL
@batman - to mozna uzyskac bez Aptany z czystym Target Managementem smile.gif Pozatym ten pierwszy to bug samego Eclipse'a wygooglowalem dzis w nocy winksmiley.jpg
batman
@NuLL
Jak tylko okazało się, że TM nie działa tak jak należy, odechciało mi się dalszych eksperymentów winksmiley.jpg
A znasz sposób na naprawienie/ominięcie tego błędu?
NuLL
Ja wiem ze jest to zapisane w bugs.eclipse.org - niestety przypisany do milestone 3.0 planowany na czerwiec sad.gif Tak wiec niewiadomo co robic winksmiley.jpg
craker
a ja mam takie małe pytanie odnośnie Eclipse 3.3 Europa: PDT, używam go od jakiegoś czasu, ale przyszedł czas, że muszę wygenerować dokumentację do projektu, czy jest w tej wersji zainstalowany phpDocumentator, czymusze osobno sobie na serwerze zainstalowaćalbo coś, bo uzywałem jakiś czas phpDesignera 2007 i tam właśnie był i przyzwyczaiłem się ze jest wbudowany.jeśli jest to proszę opowiedzenie w którym miejscu znajdę. dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.