Tutaj zaczynamy raczej dyskusję o tym dlaczego powstaje php IDE i czy jest to słuszne..
Cytat(Sh4dow @ 20.06.2006, 10:10 )

Jak wiekszosc napalilem sie bo ma byc przy wspolpracy zenda i wogole, darmowy itp itd a tu klapa i niewypal. Po pierwsze chwalony przez pare osob na forum SVN (ja nie nawiżu ciebia) jest nie obslugiwany. Jeszcze bym przezyl bo jest moj ulubiony cvs ale niestety w pracy uzywam svn'a.
SubclipseCytat(Sh4dow @ 20.06.2006, 10:10 )

No i dla mnie najwazniejsze, Gdzie ten Eclipse chodzi szybciej niz Zend Studio ? albo raczej w ktorym miejscu ?Chodzi mułowato, otwieranie jakis okienek powoduje przestoj na 1-2s. Nie jest to wina sprzetu, bo 1GB pamieci powinien wystarczyc do plynnego działania programu. A jesli i to malo no to pozostaje wiele do zyczenia.
Hm.. wierz mi, że prace nad optymalizacją całego środowiska wciąż trwają. Skok od Eclipse 2 do 3 był na prawdę znaczny. Zmulanie może być spowodowane innymi wtyczkami. Sam miałem kiedyś sytuację, że dosłownie eclipse zżerało mi 100% procesora. Winna okazała się jedna z wtyczek, która robiła "niewiadomo co". Po wyłączeniu jej już wszystko ładnie się toczyło. Ja pracuję na eclipse przy 256M ramu, fakt czasami potrafi przyciąć, ale na pewno nie zawsze - przy 512 pisząc w php Eclipse nie ma problemów z wydajnością.

No i cos czego mi strasznie brakuje. Obsluga ftp/sftp/ftp@ssl
Czyżby? Project -> export -> FTP.

Tak prawdopodobnie powiecie mi ze to sa do tego pluginy, ale zend ma to w podstawie.
A ze ja tego przedewszystkim uzywam to jakos nie przestawie sie. Zend ma duzo bledow ale zostane przy nim. Tylko mi nie mówcie ze za zenda musze placic a za eclipse nie, bo o tym wiem, ale rozmawiamy o mozliwosciach programu.
Za windowsa tez trzeba placic czyz nie prawda ?
Zend ma coś w podstawie? Zend ma to na stałe! Chodzi o to, że Eclipse to platforma-potwór, który takiego Zenda wciąga prawdę mówiąc nosem bez większego wysiłku. Eclipse jest samo w sobie edytorem jak i potężnym API do tworzenia nowych programów. Przykładów nie trzeba szukać daleko - Flex Builder Macromedii, Web Sphere IBM, JDeveloper Oracle i tak dalej.
Wszyscy inwestują w Eclipse ponieważ jest darmowe, jest rozwijane, ma wsparcie ze strony gigantów, wokół projektu jest społeczność, która z powodzeniem rozwija projekt. Z czasem popularność Eclipse będzie tylko rosnąć. Na chwilę obecną Eclipse nie ma prawdziwego konkurenta, który mógłby mu zagrozić.
Reasumując - dlaczego Eclipse a nie Zend? Bo Eclipse to platforma a Zend Studio to "tylko edytor". Korzystam z Eclipse do wielu rzeczy od Javy przez php po HTML, CSS, XML, XSD, WSDL (które to chwalą nawet moi znajomi użytkownicy Zenda). Jest bardzo mało rzeczy, których w Eclipse z wtykami nie napiszesz.

U mnie Eclipse przy drugim podejsciu takze dostal - (minusa) Jesli ktos pisał w javie to prawdopodobnie bedzie przyzwyczajony do tego. Dla mnie nie jets to program na tyle intuicyjny.
Ja zaczynałem od php Eclipse, znaczy pisałem najpierw w php, później w Javie i dlatego twierdzenie, że jest to środowisko mało intuicyjne uważam za bezpodstawne. Skoro ja sobie poradziłem z tym od zera. Równie dobrze ja mogę zarzucić Zendowi, że nie jest intuicyjny, chociaż Ty się z tym na 100% nie zgodzisz. To kwestia przyzwyczajenia a nie intuicji, ponieważ zapewne teraz klikasz wg przyzwyczajeń, niemalże odruchowo.