Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eclipse php IDE
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2, 3, 4
DeyV
Od paru tygodni dostępna jest już do pobrania wersja nowego środowiska programistycznego dla php, opartego na platformie Eclipse, i współtworzonego przez Zend.

Dziś miałem okazję je zainstalować, i muszę przyznać, że pierwsze wrażenie jest BARDZO pozytywne.
Cała aplikacja, już na pierwszy rzut oka ma funkcjonalność podobną lub lepszą w porównaniu do Zend Studio.

Co więcej - mimo że jest również napisana w Javie - chodzi wielokrotnie szybciej niż wspomniane Zend Studio.

Oczywiście - jest bezpłatna i dostępna do pobrania, w postaci zarówno calego pakietu wraz z Eclipse, jak i modułu, do zainstalowania w już dostępnym środowisku ( http://download.eclipse.org/tools/php/downloads/index.php )

Więcej informacji:
* http://www.zend.com/phpide/
* http://www.eclipse.org/php/

Całość dostępna do nieodpłatnego pobrania.
Kinool
rozumie ze do wykozystywania komercyjnego tez jest za free? smile.gif
ActivePlayer
jaka to jest wersja? nie potrafie sie doycztać a ktos mowil ze wczesna beta?
NuLL
DeyV - ja mam tylko jedno pytanie - jak sie sprawuje podpowiadanie kodu - pachnie cos Zend Studiem questionmark.gif

Dzieki za info - sciagne ale po srodzie winksmiley.jpg
DeyV
podpowiadanie kodu działa dosyć dobrze, choć narazie wygląda odrobinę gorzej niż w Zend.
Niezależnie od tego - podpowiada nazwy klas, metod, funkcji, parametry i artybuty, wykorzystuje phpDoc. I na dodatek - szybko chodzi smile.gif

Jak narazie - mam tylko jeden problem - nie mogę zainstalować Subclipse - czyli zintegrować Eclipse z SVN. Przy czym jest to raczej problem samego Eclipse, niż php.

Inne screeny: http://www.mstudio.nq.pl/php_pl/index.php?udir=%2FPHPeclipse
NuLL
Zapowiada sie jakbym nie mial jednak kupowac Zend Studia w te wakacje smile.gif

Z tym Subclipse - wydaje mi sie iz to choroba wieku dzieciecego smile.gif
Ludvik
Zainstalowałem i przesiadam się z phpEclipse. Ogólnie to jestem zadowolony, chociaż nie sprawdzałem jeszcze debugowania. Miło by było przesiąść się z xdebuga na debugger zintegrowany z IDE.
mike
Kurde, napaliłem się i lipa.
nie dośc że jak wybieram że chce ściągnąć php IDE to mi wywala informację:
Cytat
The current configuration contains errors and this operation can have unpredictable results.
Pomimo tego ze wszystko jest OK

To po ściągnięciu i zweryfikowaniu paczek, podczas instalacji dostaję błąd z komunikatem, jakże wielce treściwym i wyjaśniającym:
Cytat
org.eclipse.update.internal.core.SiteFilePackedPluginContentConsumer

Jak zrobią od początku do końca działająca wersje to popatrzę.
DeyV
Spróbuj zainstalować Eclipse jako takie, a potem dopiero doinstalować php
nospor
no ja mialem eclipse zainstalowanego i doisntalowelm plugin zenda. niby ok, ale jak chcesz wybrac projekt zenda to mi pluje errorem zebym se logi popatrzyl i sie wypina.... gdzie sa te logi? no ni wzab nie widze sad.gif
NuLL
W winie c:/documents and settings/{twoja nazwa uzytkownika}/workspace/.metadata/.log

Lepiej sciagnac calosc odrazu smile.gif
mike
Cytat(DeyV @ 19.06.2006, 21:24 ) *
Spróbuj zainstalować Eclipse jako takie, a potem dopiero doinstalować php

Mam zainstalowanego Eclipse'a.
Instalowałem poprzez "Find and install..."

Doszedłem o co chodzi, przynajmniej częściowo.
Przelogowałem się na root'a (instaluję to na SuSe Linux 10.0) i udalo mi sie zainstalowac poprzwnie.
Teraz jestem na użytkowniku i niestety nie widzę żadnych zmian :/

No nic, kombinuję dalej, teraz się robi update, może coś z tego wyjdzie.
NuLL
Ja sobie obiecalem srode, ale co tam - sciaganalem i dziala bez pudla. Po utworzeniu projektu wyglada jak ladniejszy Zend. Wiecej wrazen pozniej winksmiley.jpg

Czy ktos sie orientuje czy Eclipse'a mozna zmusic do automatycznego podpowiadania bez Ctrl+Space questionmark.gif Jesli chodzi o zawilosc konfiguracji to przebija Konnekta i wszystkie inne razem O_o

W Zendzie wpisywalem cls pojawialo sie menu bez naciskania i wklejal sie szkielet klasy.

=================EDIT======================
Alt + / i dziala biggrin.gif
Ludvik
Szkoda, że phpDoc nie jest do końca dobrze obsługiwany - tabulatory są traktowane jako normalne znaki, a nie odstępy, co powoduje nieciekawe podpowiedzi code assist'a.
NuLL
Dobra Panowie - mam jedno pytanie - ustawilem ze sie okienko ladnie pojawia. Jedyny problem w tym ze dziala to tylko dla zmiennych. Calosc sie domyslam wisi w triggerze wywolania autocomplete czyli $ : > bo takie cus jest w ustawieniach. Ma ktos pomysl aby mogl to byc dowolny znak ?
Ludvik
Szczerze mówiąc, to wątpię, aby dało się to zrobić. Co do moich spostrzeżeń, to sprawdzanie składni jest tragiczne. Wyrzuca błędy dosłownie wszędzie, bez większych powodów. Pojawiają się błędy przy zapisie. Można się pocieszać, że to dopiero wczesna wersja rozwojowa.
acztery
ja mam taki klopot z tym .

otwieram sobie plik jakis php i mi nie dziala
1.podpowiadanie składni
2.zaznaczanie bledów " czerwony szlaczek"

sciaglem calosc ok 180 mb chyba i uruchomilem kolorowanie dziala ale reszta nie
s0lnic
php IDE działa całkiem nieźle pod warunkiem, że się ściągnie "all-in-one" z tej stronki. Wszystko jest budowane już na Eclipse 3.2. Sam czekam na stabilniejszą wersję jednak, obecną można raczej traktować jako preview. Są problemy z foldingiem, czasami validator nie "łapie", że błedu już nie ma i ciągle podkreśla sobie linijki na czerwono, php Explorer natomiast ma problemy z refreshem + pare innych drobnych bugów. To co mi się najbardziej podoba to code assist - jest boski, prawie tak cudowny jak w Zend Studio smile.gif

Ogólne wrażenia mam bardzo pozytywne, przesiadłbym się z PHPEclipse, gdyby nie jedna rzecz - debugowanie. O ile nie ma problemu z debugowaniem pojedyńczych skryptów, to remote debug nie działa jak należy, może udało się komuś odpalić ten tryb?
BTW, PHPEclipse korzysta z debugera DBG, jak się okazało projekt stał się komercyjny od wersji 2.20.2 i darmowe wersje DBG wspierają tylko php <= 5.1.2.

php IDE powinno odnieść sukces, szkoda tylko że się chłopaki z Zenda nie dogadali z ekipą PHPEclipse, bo szybciej by poszło :/

Tak w ogóle to mój pierwszy post na forum, so hello smile.gif
Seth
Sciagnalem all-in-one i niestety juz na poczatku znalazlem buga.
Podczas edycji 200 linijkowego CSSa, kiedy chce stworzyc nowa klase Eclipse, calkowicie sie zacina.
Przestaje dzialac srodowisko, a dostep do workbnecha zostaje zablokowany. Przez co trzeba restartowac system sad.gif

Teraz instaluje Eclipsa samego i sprobuje zainstalwoac osobno php IDE
Sh4dow
Jak wiekszosc napalilem sie bo ma byc przy wspolpracy zenda i wogole, darmowy itp itd a tu klapa i niewypal. Po pierwsze chwalony przez pare osob na forum SVN (ja nie nawiżu ciebia) jest nie obslugiwany. Jeszcze bym przezyl bo jest moj ulubiony cvs ale niestety w pracy uzywam svn'a.
Kolejne, niby explorer plikow php po lewej stronie jest tak nie wygodny przy projekcie ze szkoda gadac. Jesli ma sie wiecej katalogow to zaczyna glupic, a pliki nie do konca sa sortowane katalogami.
No i dla mnie najwazniejsze, Gdzie ten Eclipse chodzi szybciej niz Zend Studio ? albo raczej w ktorym miejscu ?Chodzi mułowato, otwieranie jakis okienek powoduje przestoj na 1-2s. Nie jest to wina sprzetu, bo 1GB pamieci powinien wystarczyc do plynnego działania programu. A jesli i to malo no to pozostaje wiele do zyczenia.
No i cos czego mi strasznie brakuje. Obsluga ftp/sftp/ftp@ssl
Tak prawdopodobnie powiecie mi ze to sa do tego pluginy, ale zend ma to w podstawie. A ze ja tego przedewszystkim uzywam to jakos nie przestawie sie. Zend ma duzo bledow ale zostane przy nim. Tylko mi nie mówcie ze za zenda musze placic a za eclipse nie, bo o tym wiem, ale rozmawiamy o mozliwosciach programu.
Za windowsa tez trzeba placic czyz nie prawda ?

U mnie Eclipse przy drugim podejsciu takze dostal - (minusa) Jesli ktos pisał w javie to prawdopodobnie bedzie przyzwyczajony do tego. Dla mnie nie jets to program na tyle intuicyjny.
Zyryx
bardzo fajne środowisko, ale mam niewielki problem tongue.gif. Czy ktoś widział opcję, dzięki której nie mieszczące się na ekranie wiersze będą zawijane?? Szukam i znaleźć nie mogę sad.gif(
DeyV
Mi wczoraj udało się zainstalować Subclipse, i chodzi całkiem ładnie.
Co prawda - musiałem instalować ten plugin ręcznie, bo na moim komputerze aktywował się błąd, pokazujący, że podczas instalowania tego modułu nie ma wolnego miejsca na dysku, jednak ręczne rozpakowanie jar'ów i wrzucenie ich do odpowiednich katalogów Eclipse wystarczyło. W efekcie mam SVN tak samo wygodny jak Tourtoise, tylko dzialający nieco szybciej.

Co do wydajności - na momim Amd 3.0 xp x64 i winXp x64 z 512 Mb ram Zend chodzi ostatnio strasznie wolno. Nie wiem, co jest tego przyczyną - nie zawsze było, jednak zaczeło to stanowić znaczne utrudnienie w pracy.
Eclipse uruchamia mi się szybciej, okna dzialają płynniej, nie muszę również czekać na podpowiedzi. I przede wszystkim - zakładki z otwartymi plikami są zawsze tam, gdzie być powinny, a nie skaczą sobie jak chcą smile.gif

Fakt jednak, że jest parę błędów, które mocno zmniejszają przyjemność pracy z środowiskiem. Takim błedem na pewno jest podkreślanie błędów, które już nie istnieją lub nawet nigdy nie istniały. Nie chce dzialać mi równieżpoprawnie integracja z SimpleTest, a szkoda - mocno na nią liczyłem.

Natomiast bardzo pozytywnie zaskoczył mnie pomysł z Tasks - i choć nie jestem pewien, czy w pełni poprawnie działa, to jednak widzę w tym rozwiazaniu niesamowity potencjał.
mike
Jestem bardzo rozczarowany.
Zend znów wypóścił jakąś niedoróbkę.

Udało mi się zainstalować na Wndzie i oczom moim ukazało się: http://michalmech.pl/_temp/lipny_php_ide.gif

Jak zrobię to do końca to znow zerknę, wracam do PHPEclipse.
Nie ma sobie czym glowy zawracać.
Ludvik
Racja, ale wystarczy spojrzeć na oznaczenie wersji i wszystko będzie jasne. Sam też wracam do PHPEclipse...
splatch
Tutaj zaczynamy raczej dyskusję o tym dlaczego powstaje php IDE i czy jest to słuszne..

Cytat(Sh4dow @ 20.06.2006, 10:10 ) *
Jak wiekszosc napalilem sie bo ma byc przy wspolpracy zenda i wogole, darmowy itp itd a tu klapa i niewypal. Po pierwsze chwalony przez pare osob na forum SVN (ja nie nawiżu ciebia) jest nie obslugiwany. Jeszcze bym przezyl bo jest moj ulubiony cvs ale niestety w pracy uzywam svn'a.

Subclipse

No i dla mnie najwazniejsze, Gdzie ten Eclipse chodzi szybciej niz Zend Studio ? albo raczej w ktorym miejscu ?Chodzi mułowato, otwieranie jakis okienek powoduje przestoj na 1-2s. Nie jest to wina sprzetu, bo 1GB pamieci powinien wystarczyc do plynnego działania programu. A jesli i to malo no to pozostaje wiele do zyczenia.

Hm.. wierz mi, że prace nad optymalizacją całego środowiska wciąż trwają. Skok od Eclipse 2 do 3 był na prawdę znaczny. Zmulanie może być spowodowane innymi wtyczkami. Sam miałem kiedyś sytuację, że dosłownie eclipse zżerało mi 100% procesora. Winna okazała się jedna z wtyczek, która robiła "niewiadomo co". Po wyłączeniu jej już wszystko ładnie się toczyło. Ja pracuję na eclipse przy 256M ramu, fakt czasami potrafi przyciąć, ale na pewno nie zawsze - przy 512 pisząc w php Eclipse nie ma problemów z wydajnością.

No i cos czego mi strasznie brakuje. Obsluga ftp/sftp/ftp@ssl

Czyżby? Project -> export -> FTP.

Tak prawdopodobnie powiecie mi ze to sa do tego pluginy, ale zend ma to w podstawie.
A ze ja tego przedewszystkim uzywam to jakos nie przestawie sie. Zend ma duzo bledow ale zostane przy nim. Tylko mi nie mówcie ze za zenda musze placic a za eclipse nie, bo o tym wiem, ale rozmawiamy o mozliwosciach programu.
Za windowsa tez trzeba placic czyz nie prawda ?

Zend ma coś w podstawie? Zend ma to na stałe! Chodzi o to, że Eclipse to platforma-potwór, który takiego Zenda wciąga prawdę mówiąc nosem bez większego wysiłku. Eclipse jest samo w sobie edytorem jak i potężnym API do tworzenia nowych programów. Przykładów nie trzeba szukać daleko - Flex Builder Macromedii, Web Sphere IBM, JDeveloper Oracle i tak dalej.
Wszyscy inwestują w Eclipse ponieważ jest darmowe, jest rozwijane, ma wsparcie ze strony gigantów, wokół projektu jest społeczność, która z powodzeniem rozwija projekt. Z czasem popularność Eclipse będzie tylko rosnąć. Na chwilę obecną Eclipse nie ma prawdziwego konkurenta, który mógłby mu zagrozić.
Reasumując - dlaczego Eclipse a nie Zend? Bo Eclipse to platforma a Zend Studio to "tylko edytor". Korzystam z Eclipse do wielu rzeczy od Javy przez php po HTML, CSS, XML, XSD, WSDL (które to chwalą nawet moi znajomi użytkownicy Zenda). Jest bardzo mało rzeczy, których w Eclipse z wtykami nie napiszesz.

U mnie Eclipse przy drugim podejsciu takze dostal - (minusa) Jesli ktos pisał w javie to prawdopodobnie bedzie przyzwyczajony do tego. Dla mnie nie jets to program na tyle intuicyjny.

Ja zaczynałem od php Eclipse, znaczy pisałem najpierw w php, później w Javie i dlatego twierdzenie, że jest to środowisko mało intuicyjne uważam za bezpodstawne. Skoro ja sobie poradziłem z tym od zera. Równie dobrze ja mogę zarzucić Zendowi, że nie jest intuicyjny, chociaż Ty się z tym na 100% nie zgodzisz. To kwestia przyzwyczajenia a nie intuicji, ponieważ zapewne teraz klikasz wg przyzwyczajeń, niemalże odruchowo.
Kinool
czy ktos odpalil to na Win XP x64??
splatch
Tak, DeyV pisał
Cytat
Co do wydajności - na momim Amd 3.0 xp x64 i winXp x64 z 512 Mb (...)
no-name
i mnie też się udało odpalić toto na Athlonie 64... Czy komuś udało się w końcu włączyć to automatyczne podpowiadanie? Bo takie z ctrl + spacja to lekka kicha...
Kinool
mi na Win XP x64 wywala cos takiego w logu:
Kod
!SESSION Tue Jun 20 23:07:53 CEST 2006 -----------------------------------------
!ENTRY org.eclipse.core.launcher 4 0 2006-06-20 23:07:53.46
!MESSAGE Exception launching the Eclipse Platform:
!STACK
java.lang.RuntimeException: Could not find framework
    at org.eclipse.core.launcher.Main.getBootPath(Main.java:639)
    at org.eclipse.core.launcher.Main.basicRun(Main.java:274)
    at org.eclipse.core.launcher.Main.run(Main.java:977)
    at org.eclipse.core.launcher.Main.main(Main.java:952)

moze ktos wie o co chodzi??
DeyV
spróbuj zainstalować wersję beta javy 6
http://java.sun.com/javase/6/download.jsp

i na niej odpalić Eclipse. Być może będziesz musiał usunąć jave 5.

Przy czym u mnie nie chcialo ruszyć na Javie dla Xp x64, i musiałem zainstalować sobie 32bitową.

Dziala mi na niej wszystko poprawnie.
Kinool
dzieki DeyV na Java 6 poszlo smile.gif

wiec zabieram sie sprawdzic co w trawie piszczy smile.gif
splatch
Kod
Could not find framework

Myślę, że brakuje Ci tutaj jakiś paczek lub masz po prostu niepoprawną instalację. Zaciągnij jeszcze raz nowe eclipse i instaluje wszystko przez update-sites
Kinool
Cytat(splatch @ 22.06.2006, 08:09 ) *
Kod
Could not find framework

Myślę, że brakuje Ci tutaj jakiś paczek lub masz po prostu niepoprawną instalację. Zaciągnij jeszcze raz nowe eclipse i instaluje wszystko przez update-sites

zmienilem Maszyne Javy na 6 (wczesniem mialem wersje 5 i 6-update) eclipse jest to samo na 5 nie chodzilo na 6 smiga ok smile.gif
electrolyte
Cytat(mike_mech @ 20.06.2006, 13:41 ) *
Jestem bardzo rozczarowany.
Zend znów wypóścił jakąś niedoróbkę.

Udało mi się zainstalować na Wndzie i oczom moim ukazało się: http://michalmech.pl/_temp/lipny_php_ide.gif

Jak zrobię to do końca to znow zerknę, wracam do PHPEclipse.
Nie ma sobie czym glowy zawracać.

Mam to samo:

Jak sobie z tym poradzić ?

edit;

nie pomogła też instalacja java 1.6.0 beta2, tylko jeszcze gorzej się wszystko wysypało...

edit2:

Śmiać mi się chce, bo korzystałem z tego IDE, a teraz jakoś mi się rozsypało!!!
Wracam do PHPEclipse !
nospor
No i mi sie udalo. sciagnalem caly pakiet all in one i poszlo. Wrazenia: nędzne. Wiele nie doróbek o ktorych juz tu pisano. z dodatkowych rzeczy to to, że jak ustawie w zendzie, ze chce miec kodowanie iso, ustawie w projekcie kodowanie iso, to ten cholernik mi i tak wszystkie pliki w projekcie tworzy jako utf. Musze z palca pokolei kazdemu ustawiac ze to ma byc iso.... porazka.
Chce wywolac statycznie metode klasy. Pisze kawalek klasy, wlaczam podpowiadanie i oczywiscie mi klasy nie widzi. ale gdy juz dojde do :: to juz metody tej klasy widzi... blinksmiley.gif
No nic. Kto tego jeszcze nie instalowal - niech se daruje i poczeka na nowszą wersję.
Ja jeden projekt bede ciągnal na tym, ale to dla testow (i z sentymentu do zenda) i bede se aktualizowal na biezaca wszystko jesli sie pojawi.
nasty
Zgadzam sie i btw wszystkie edytory (lub IDE) maja problem z podpowiadanie skladni np:

mam klase ADOdbConnection (czy cos takiego tongue.gif) w pliku a.php
w pliku init.php zrobilem instance o nazwie $_DB;
w pliku b jest :
  1. <?php
  2. class b {
  3. function c()
  4. {
  5.  global $_DB;
  6.  $_DB-> // i tu nie podpowiada skladni dla $_DB :-(
  7. }
  8. }
  9. ?>

tak jest nawet w zend-zie
splatch
Cytat(nasty_psycho @ 26.06.2006, 11:52 ) *
global $_DB;
$_DB-> // i tu nie podpowiada skladni dla $_DB :-(

Global w klasach mówimy stanowcze NIE.
marcini82
A ja tak z innej beczki - gdzie tu sie ustawia domyslne kodowanie dla plikow? Chcialbym miec wszystko w ISO-8859-2. Nospor cos pisal na temat kodowania ale nie rozumiem...

Splatch - co masz przeciwko odwolaniu sie do DB czy np. Smarty poprzez global?
nospor
Cytat(marcini82 @ 27.06.2006, 09:52 ) *
A ja tak z innej beczki - gdzie tu sie ustawia domyslne kodowanie dla plikow? Chcialbym miec wszystko w ISO-8859-2.

no i tu sie klania to co napisalem wcesniej:
Cytat
z dodatkowych rzeczy to to, że jak ustawie w zendzie, ze chce miec kodowanie iso, ustawie w projekcie kodowanie iso, to ten cholernik mi i tak wszystkie pliki w projekcie tworzy jako utf. Musze z palca pokolei kazdemu ustawiac ze to ma byc iso.... porazka.

czyli pomimo iz ustawilem se wszystko na iso, to i tak kazdy plik z palca musialem osobno ustawiac.

Ale jesli nadal cie to interesuje, to kliknij na projekt wejdź w jego wlasciwosci i tam powinno byc. pare opcji na krzyz wiec szybko znajdziesz

@splatch pisanie czcionką na pol strony tez stanowczo mowimy nie. popraw prosze bo jak wszedlem to az mnie w leb walnelo - taka duza ta czcionka winksmiley.jpg
marcini82
Cytat
Ale jesli nadal cie to interesuje, to kliknij na projekt wejdź w jego wlasciwosci i tam powinno byc. pare opcji na krzyz wiec szybko znajdziesz

No tak, tylko ze nie mam ISO-8859-2 na liscie dostepnych kodowan. Nie chce mi sie wierzyc, ze naprawde nie da sie tego ustawic...
Dlaczego nie ma w ogole takiej opcji?
nospor
Cytat
No tak, tylko ze nie mam ISO-8859-2 na liscie dostepnych kodowan.
hehe, a no nie masz. ja tez nie mialem smile.gif Musisz z palca wpisac do tego selecta i zostanie to łykniete. Swoja drogą bardzo dziwne
no-name
Też miałem ten proble. Trzeba wpisać "ISO-8859-2" z palca do listy z wyborem kodowań... Bardzo intuicyjne rozwiązanie, prawda?
revyag
Z tego co pamiętam, to w phpeclipse też nie było iso-8859-2 na liście dostępnych kodowań i trzeba było dopisać. A swoją drogą przecież wielki problem to nie jest, te 5 sekund na wpisanie można chyba poświęcić smile.gif
marcini82
Zaraz, a mozecie tak w skrocie napisac, jaka jest roznica miedzy PHPEclipse a Eclipse php IDE, i dlaczego wolicie jednak PHPEclipse?
Jak dotad pracowalem w Quancie albo PSPadzie i nie slyszalem o PHPEclipse.
nospor
Cytat
Zaraz, a mozecie tak w skrocie napisac, jaka jest roznica miedzy PHPEclipse a Eclipse php IDE
Obie rzeczy to są wtyczki do eclipsa i jak to wtyczki: dzialaja inaczej jedna od drugiej

Cytat
i dlaczego wolicie jednak PHPEclipse?
No weź ty przeczytaj ten topic od początku a bedziesz wiedzial. Aktualne wydadnie zenda pod Eclipse to jedna wielka nie doróbka.
DeyV
Skoro mówimy już o Eclipse - pytanie, dotyczącego całego Eclipse: jak włączyć LineWrap, czyli zawijanie zbyt długich lini kodu.
Ludvik
W PHPEclipse: Opcje -> PHPEclipse Web Development -> php -> Zakładka typing. Masz tam kilka różnych opcji.

Edytor javy też ma takie możliwości, ale w zwykłym tekstowym nie znalazłem u siebie...
splatch
Cytat(marcini82 @ 27.06.2006, 09:52 ) *
A ja tak z innej beczki - gdzie tu sie ustawia domyslne kodowanie dla plikow? Chcialbym miec wszystko w ISO-8859-2. Nospor cos pisal na temat kodowania ale nie rozumiem...

Splatch - co masz przeciwko odwolaniu sie do DB czy np. Smarty poprzez global?

Prawym przyciskiem myszy na projekt/plik/cokolwiek -> Properties. Jest tam select z kodowaniem i rodzajem łamania lini.

global to jedna z gorszych rzeczy jaka w php jest. Kod ma być spójny i przemyślany a global temu na pewno nie sprzyja (tak jak wszechobecne singletony). Smarty nie powinno być widoczne poza elementem odpowiedzialnym za tworzenie warstwy prezentacji. Wewalanie go pomiędzy logikę to pomyłka. DB również nie powinno być dostępne wszędzie a tylko tam gdzie jest rzeczywiście potrzebne. Z resztą sama kwestia połączeń wychodzi poza global.
Skoro stosujesz global w klasach to po co Ci klasy? Nie lepiej użyć funkcji?

Cytat(nospor @ 27.06.2006, 09:57 ) *
@splatch pisanie czcionką na pol strony tez stanowczo mowimy nie. popraw prosze bo jak wszedlem to az mnie w leb walnelo - taka duza ta czcionka winksmiley.jpg

Poprawiam..
no-name
Po tygodniu zmagań stwierdzam: straszna kupa. smile.gif Do PHPEdita sporo mu brakuje smile.gif
Ace
Ja z innej beczki - na temat kodowania.

W zend studio mam czasem tak, że otwieram jeden projekt, ktory wczesniej zapisalem we wlasciwosciach ze ma kodowanie utf-8...

Pracuje na nim chwile,

Otwieram nowy projekt, ktory ma kodowanie iso..., niestety zend nadal uzywa UTF-8... Zeby poprawnie uzyl kodowania, musze zamknac projekt, i wylaczyc/wlaczyc edytor.

Tez tak macie? Uzywam wersji 5.1.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.