Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Laptop dla programisty
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2, 3
intro
Cytat(LonelyKnight @ 9.06.2007, 19:47:47 ) *
Jeśli chodzi o laptopy to dla mnie istnieją tylko trzy marki: Toshiba, Dell i HP - niczego innego bym nie kupił smile.gif

Zgadzam się z tym. Np. Acer - dla mnie to zbyt dużo w środku za taką cenę, co świadczy o tym, że sam sprzęt użyty jest albo testowany, albo z odpadków produkcji - w każdym bądź razie - ja kupiłem Toshiba Satellite L100-112 + 1gb ram - jestem bardzo zadowolony z tego - niestety nie miałem więcej środków na zakupienie czegoś z wyższej półki.

Czy ktoś z Was zwrócił uwagę, na to, że taki Acer kosztuje tanio i zazwyczaj ma wiele w sobie, a np. Toshiba z takimi parametrami to jakoś 2 razy więcej kosztuje ? Dobra, to prawda, ale czy ktoś zwrócił jeszcze przy tym uwagę, że taka Toshiba żyje z 4 razy dłużej niż taki Acer ?

Mam kilka już sprawdzonych przypadków z Acer'ami - zazwyczaj mają krótką żywotność, chyba, że ktoś ma łud szczęścia i trafi na nieliczny model, który pożyje dłużej.

Jeszcze do tego wszystkiego, laptopy FS też są godne polecenia. smile.gif

Cytat(SzajbuS @ 10.07.2007, 14:49:30 ) *
Witam,
a jakie są Wasze doświadczenia jeśli chodzi o matryce?

Nigdy szklane - tylko matowe - a matowe to w Acer'ach żadkość (o ile takie są, bo nie wiem) tongue.gif
Fajne piękne te szklane itp. ale spróbujcie pracować w podróży, albo przy oknie. Szlak by człowieka trafił, a nie człowiek by cokolwiek napisał w takich warunkach. :-D

Jeszcze jedna rzecz, wyjście na dodatkowy monitor - to jest piękna rzecz. Ja pracuję od jakiegoś czasu na 2 monitorach na laptopie - i wiele czasu zaoszczędzonego + większy obszar na samo okno notatnika. smile.gif

- oczywiście 2 monitor matowy winksmiley.jpg
Cysiaczek
Cześć

Właśnie rozgladam się za laptopem. Chcę wydać 3000 zł (+/- 100 zł).

Założyłem takie oto optimum:
Core Duo (nieistotna częstotliwość - byle był dwurdzeniowy)
1024 RAM DDR2
Matryca 15.4 panorama matowa
Gforce/ATI

Mam kilka wątpliwości dotyczących kart graficznych - jakie są Wasze doświadczenia z tymi kartami z dzieloną pamięcią (tylko ATI/Nvidia) i jaka karta jest dobra. Nie chodzi mi o super-wypas, ale taką, na której sobie uruchomię jakąś grę (np. Doom 3, Quake 4) i pogram bezproblemowo.

Mam też problem z matrycą
http://www.apollo.pl/store/show_detail/36633 <== Wasza opinia?
Czy te matryce color shine to sa szklane, czy matowe?

Pozdrawiam.
Jabol
@Cysiaczek: a co jest nie tak z kartami intela? Mam taką i naprawdę działa ok. Większość gier idzie na niej spoko.

www.skapiec.pl
Cysiaczek
Po prostu chcę kartę markową - nie Intela, bo mam złe doświadczenia.
Po kilku godzinach upatrzyłem sobie 4 lapki, z których wszystkie są kompromisem pomiędzy jakością i typem matrycy

http://www.apollo.pl/store/show_detail/29/34049 FUJITSU
http://www.apollo.pl/store/show_detail/36633 ASUS
http://www.karen.pl/go/_info/?user_id=4923&lang=pl ACER (jednyny z matową matrycą :| )
http://www.karen.pl/go/_info/?user_id=4944...c4a54226d806e11 CALIFORNIA ACCESS

ku temu ostatbniemu najbardziej sie skłaniam.
Jeśli ktoś ma któryś z modeli, lub ma wyrobiona opinię o CALIFORNIA ACCESS, to proszę o sugestie.

Pozdrwiam.
NuLL
Ja moge powiedziec jedno - nie kupuj Acer'a bo to scierwo - w ciagu roku mialem go 3 razy na serwisie...
maciejkiner
Witam

A ja moge powiedziec, ze z 4 ktora wymieniles nie slyszalem tylko o problemach z FUJITSU. Asusa ma moj znajomy - kompletnie padla matryca. Acera mialem ja osobiscie, padla plyta glowna (albo grafika, cos sie przegrzalo) i wymienili pol kompa. CA mial ktos z rodziny i tez ciagle w serwisie lezal. FUJITSU po prostu nikt z moich znajomych nie mial tongue.gif

Ja od kilku lat jade juz na laptopach. Najpierw mialem Actine (polski szajs, caly czas padal naped COMBO, na koncu padla Matryca, do tego sprzedawca - Komputronik - chcial mnie orznac na kase, ktora mieli zwrocic po 4 naprawie serwisowej w ciagu niespelna 2 lat). Pozniej ACER. Z tym przez poltoraroku nie bylo prawie zadnych problemow (czasem swirowala nagrywarka, ale to byla wina windowsa). Az w koncu z nienacka padla plyta lub grafika, i przez 6 tyg ja wymieniali. Zeby bylo ciekawiej oba sprzety kosztowaly ponad 5000, wiec nie nalezaly do najtanszych modeli danych producentow.

Teraz mam toshibe, satelite a100-912. Poza niewydajnym chlodzeniem (procek 2.17 i gf 7600 robia swoje) sprzet jest bardzo dobry. Mam go od stycznia i (odpukac) zero problemow. Mam nadzieje, ze to samo bede mogl powiedziec pod koniec mojej przygody z nim (czyli za jakis rok, poltora).

Reasumujac, z doswiadczen moich i moich znajomych wynika, ze sprzety z nizszej polki (nie wazne jakiej marki), zawsze robia jakies cyrki. Do tego moje laptopy "slabomarkowe", choc nie najtansze tez swirowaly. O (wzglednym) braku problemow wiem przy laptopach Toshiba, HP, Dell i IBM (ale nie lenovo), i cenach +5k PLN.

pzdr
maciejkiner
Hacker
A Compalquestionmark.gif
Turgon
Co do Fujitsu - jeden jest u mnie w domu. Od kilkunastu dobrych miesięcy działa bez awaryjnie smile.gif
phpion
Ja miałem FS przez 2 miesiące po czym pozbyłem się go z radością. Trzeszczący i miękki plastik, tragiczny układ chłodzenia (wiatrak chodzący non stop + co jakiś czas przyspieszający), obudowa strasznie się palcowała... Po nim chciałem kupić HP serii NX, jednak w końcu zdecydowalem się na 510. Różnica w cenie 1000 zł... No i mam PM 2,23 GHz, 1 GB RAM, grafika Intela (grywam tylko w Enemy Territory i śmiga aż miło), Windowsa XP (normalnego, a nie jakiegoś recovery). Do tego openSuse 10.2 chodzi bez problemu (na FS wentylator caly czas pracował na najwyższych obrotach).
Reasumując: jak dla mnie to tylko HP thumbsupsmileyanim.gif , a przed zmianą lapka przez ok. 3 tygodnie chodziłem, szukałem, dotykałem...
Jarod
@Cysiaczek: w tej cenie to chyba tylko Asus. No i jeśli zależy Ci na centrino to nie bierz Ati. Jest jeszcze jedna kwestia (nie wiem czy to dotyczy wszystkich kart), ale kumpel miał lapka Intel + Ati GPU i nie mógł pobrać sterowników. Ati nie wspiera Intela.
jastu
Witam,
http://allegro.pl/item253980650_dell_d620_...0gb_dvd_rw.html

Nie uznaję innej marki jeśli chodzi o laptopy, osobiście mam już 2 laptopa firmy DELL (D820) i trzeci też będzie DELL (D420 ?). Pierwszego mojego laptopa(D600) używa teraz moja dziewczyna, i od monentu zakupu do teraz nic się z nim nie dzieje (kupiłem uzywanego) ! Może troche zniechęcać surowość wykonania i brak gadżetów, ale jeśli potrzebny ci laptop do pracy o wytrzymałości IBM'a serii T to nie masz wyboru tongue.gif

Pozdrawiam
falfin
Witam. Chciałbym was prosić o porade w sprawie kupna laptopa. Do tej pory zawsze korzystałem z stacjonarnego PC i nie za bardzo łapie się w świecie notbook'ów. Którą firme wybrać? Na co najbardziej uważać itp itd. Dodam że cena powinna się zamknąć w okolicach 2800zł (max3000) oraz że z komputera będe korzystał raczej w domu.
Wstępnie wybrałem sobie 2 modele:
http://www.karen.pl/go/_info/?user_id=4920...dd2299855f7f66e
oraz
http://www.karen.pl/go/_info/?user_id=4585&lang=pl
Który z nich jest wg. was lepszy?

--edit (Sabistik)
Łącze z odpowiednim topic'iem
skowron-line
no stary cfeleronom mowimy stanowcze nie
http://www.karen.pl/go/_info/?user_id=4806&lang=pl
200 zl dokladasz i masz porzadny sprzet

edit albo cos takiego
http://www.karen.pl/go/_info/?user_id=4757&lang=pl
falfin
Dzięki skowron, Ta Toshiba faktycznie fajna. Powiedzcie mi tylko jeszcze czy Toshiby są lepsze od Asusów, oraz do czego stacjonarnego (pod względem wydajności można porównać ten procesor :
Intel Pentium Dual Core T2330 1.6GHz, 1MB Cache L2, FSB 533MHz
oraz czy jest o wiele mniej wydajny niż:
Intel Core Duo T2130 1.86GHz, 1MB Cache L2, FSB 533MHz Intel® 945GM Express
(i o co mniej wiecej chodzi z oznaczeniami T2330 i T2130<-ten z niższym taktowaniem ma wyżse oznaczenie, czy chodzi o to że jest młodszy, lub coś w tym stylu?)
Ps. Czasami będe też potrzebował poracować troche w Photoshopie, Corelu i może czasami odpalić jakąś gierke... jeżeli możecie powiedzcie mi też co warta jest np ta karta ATI Radeon® Xpress 1100 up to 256MB UMA i co oznacza "up to" <-czy faktycznie ma 256mb czy chodzi o coś innego?
nospor
Teraz ja potrzebuje porady smile.gif

Laptop dla programisty - jak w tytule.

Moje wymagania:
-RAM: 4GB (dość często korzystam z wirtualek, nawet kilku naraz).
Najlepiej jakby w przyszlosc dalo się poszerzyć o pare giga wiecej.
-Dysk: 300-500GB sata, 7200
-Procek jakiś dobry (nie znam się totalnie na tym)
-grafika (nvidia?), od czasu do czasu by się pograło, ale napewno nie w superaśne najnowsze produkcje.
-dobra bateria (5 godzin?) i by nie traciła swojej wlasciwosci zbyt szybko
-monitor 15 cali
-system 64 bit. Docelowo będę pracował na linuksie, więc fajnie by bylo , by nie bylo zadnych problemów linuks vs sprzet
-cena: tak ok. 3500zł brutto

Z innych źródeł dowiedziałem się, że LENOVO są w miare dobre.

Z góry dzięki za odpowiedzi
athabus
Hej, jeśli to ma być sprzęt do pracy to dodałbym kilka jeszcze obwarowań:
- mocna i solidna obudowa - jeśli zamierzasz chodzić z tym laptopem (a chyba tak skoro chcesz tak mocną baterię) to zwróć uwagę na wykonanie danego modelu. Ja za pierwszym razem kupiłem hp'ka z linii do zastosowań "domowych/ogólnych". Sprzęt był bardzo fajny, ale przez częste noszenie bardzo się zużył, popękały zaczepy w obudowie, obudowa cała porysowana i do tego padła mi 2 razy matryca (w ciągu 4 lat użytkowania). Pewności nie mam ale podejrzewam, że to kwestia obudowy - bardzo się uginała w okolicach matryce etc. Teraz mam toshibe z serii PRO i choć trzeba było dołożyć parę złotych za taką samą konfigurację dostępną w modelach "domowych" to warto. Przez rok nie widać praktycznie żadnych śladów użytkowania, sprzęt nadal chodzi cichutko i nic "nie lata".

- monitor - do pracy zdecydowanie polecam matową matrycę niestety dostępną głównie w modelach biznesowych. W domówkach jest raczej rzadkością bo gorzej sprawdza się w multimediach. Pomyśl też nad matrycą o jakiejś normalnej rozdzielczości - 1366x768 to porażka w laptopach do pracy - niestety taka jest najpopularniejsza teraz. Szukaj czegoś minimum 800px wysokości. Z drugiej strony są w niektórych modelach rozdzielczości powyżej 1400px w poziomie przy standardowym rozmiarze matryc ~15" - to też porażka bo bardzo męczy wzrok (małe literki). Ogólnie wg. mnie w laptopie do pracy najlepiej sprawdzała się matryca 1280-1366p na 800+

- klawiatura numeryczna - jedni lubią inni nie - ja bez klawiatury numerycznej w laptopie nie wyobrażam sobie teraz życia, choć na początku wymaga przyzwyczajenia

- jeśli piszesz bezwzrokowo to koniecznie obejrzyj model laptopa przed zakupem w jakimś realnym sklepie. Mi średnio 2 na 3 laptopy nie odpowiadają właśnie ze względu na klawiaturę (lubię "miękką" klawiaturę z płytkim skokiem).

Co do marek polecam lenovo, asusa, toshiba, hp - pamiętaj jednak, że tak jak pisałem każda marka ma linie "multimedialne/domowe" i biznesowe, które różnią się wykonaniem etc. więc sama marka nic tak na prawdę nie mówi.
sebekzosw
polecam takie coś:

http://allegro.pl/wyprzedaz-laptop-acer-15...1279837364.html
sazian
oj jak ja lubię ludzi którzy wstawiają linki na allego biggrin.gif
a nie pomyślałeś o tym że za kilka dni już nikt tego nie zobaczy questionmark.gif snitch.gif

acery to takie tanie masówki, czyli nic dobrego
strasznie słaba jakość wykonania
athabus
Choć ostatnio słyszę coraz więcej dobrych opinii o Acerach, zwłaszcza w porównaniu z tym co było 2-3 lata temu, to jednak firma jest zaprzeczeniem tego czym powinien charakteryzować się laptop do pracy... Ta firma specjalizuje się w tym aby dać jak najlepsze parametry, które ludzie zazwyczaj porównują (procesor, ram, karta, dysk, wyjścia), ale jednocześnie muszą gdzieś ciąć (jakość wykonania, trwałość, jakość matrycy etc). Nic w tym złego - robią dobre zastępniki dla domowych desktopów, ale na pewno nie laptopy do zastosowań biznesowych.
PawelC
Miałem aż 3 laptopy firmy Acer, i we wszystkich bardzo szybko zaczynało się coś psuć, najczęściej CD-ROM/DVD-ROM, dlatego nie kupiłbym go ponownie, chociażby był bardzo tani. Jakiś czas temu kupiłem sobie Lenovo, i działa doskonale, nie mam z nim żadnych problemów, gdzie w Acerze, już po 3-4 miesiącach od kupienia, wylądował pierwszy raz w serwisie.

W ciągu roku użytkowania, padł mi dysk twardy, CD/DVD-ROM, TouchPad, więc nie ciekawie.
Spawnm
Osobiście mam 3 letniego acera z przeceny w markecie któremu nic nie dolega i pewnie jeszcze długo posłuży, ostatnio kupiłem nowego acera z lepszymi statami za 3tyś i jedyny problem w nim to windows. Tak więc nie wiem o co wam chodzi z tymi acerami. A cd-rom/dvd-rom działa nadal sprawnie.
PawelC
Widocznie, ja trafiłem na jakiś beznadziejny model smile.gif
sebekzosw
sazian, słyszałeś o http://www.allegro.archiver.pl/ questionmark.gif
Kujski
@nospor:

Osobiście korzystam z czegoś takiego: http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/...51jf-w7hp.bhtml
Praca na bateryjce do 4,5 godziny, rewelacja w szybkości (przy uruchomionym eclipse, serwerku i podłączeniu do neta), w grach - hmmm nie jeden stacjonarny przy nim leży i kwiczy smile.gif do tego rozdzielczość fullHD czyli 1920x1080 - obraz żyleta smile.gif i wysokiej jakości magnezowa obudowa smile.gif

Mogę jeszcze polecić: http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/...e-bj-w7hp.bhtml
Troszkę nowszy procek jeżeli to preferujesz, ale słabszy ekranik.

Co do innych producentów - zetknąłem się już z Acerem, Asusem i Toshibą, ale po przejściu na Sony już nigdy go nie oddam smile.gif
Spawnm
Jeśli chodzi o laptop z dobrą baterią to zobacz acer aspire X timeLine 5820TG bateria na 6h, RAM 4GB nie wiem jeszcze jak z linuxem, jutro sprawdzę z cd. Cena w okolicy 3tyś
darophp
A może MacBook biggrin.gif ?
Damiankossek
MacBooka mogę polecić bo sam używam i sprawuje się naprawdę rewelacyjnie. Bateria potrafi wytrzymać 4,5h (Kiedy piszę notatki z wykładów), system bardzo intuicyjny, używam już od 3-4miesięcy i o dziwio nie mam potrzeby używania i wracania do Windowsa co miało miejsce podczas przejść na Linuxa :-) Ale przed zakupem radziłbym jakoś jednak się zastanowić bo to nie jest tania zabawka ...

A na temat Acerów to mogę tylko z CZYSTYM SUMIENIEM POLECIĆ smile.gif Mam już od 3(?)lat Acer 5920G i jest bezawaryjny. Wszystko lata i śmiga, zero jakichkolwiek problemów.
Wicepsik
Witam,
Jako, że mój 5 letni gruchot się zepsuł i nie opłaca się go naprawiać, myślę nad kupnem laptopa. Najlepszym faworytem wg. mnie jest http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/...html#content_3c
Jako, że w tym sklepie można wziąć na raty 30x0% więc możecie zaproponować jakieś inne modele laptopów? Nie znam się na nich dobrze.
darophp
Ja właśnie pisze z Sony VAIO VPC-EB1M1E w podobnej cenie - świetny sprzęt winksmiley.jpg Jak chcesz to podeśle Ci fotki biggrin.gif
sazian
no tylko system do wymiany biggrin.gif
darophp
Czemu, po odinstalowywać od Sony i git winksmiley.jpg
Wykrywacz
@sazin, a co nie umiałeś znaleźć przycisku zrzucającego ekran do pulpitu i się zniechęciłeś?

Swoją drogą za tą kasę można kupić coś mniej delikatnego niż soniak, z dużo lepszymi bebechami jak asus czy hp.

A z innej beczki to ciekaw jestem jak wy chcecie programować sensownie na 15 ekranie... bez sensu lepiej z tymi bebechami wziąć tańszy/ z tymi samymi parametrami + 22 lcdka, a na 2 ekrany to już pomijam że dopiero nabiera sens.
vokiel
Hp jest kilka fajnych modeli, ale z klasy biznes, i niestety już ceny od 5k wzwyż.

Cytat(Wykrywacz @ 13.11.2010, 18:34:54 ) *
A z innej beczki to ciekaw jestem jak wy chcecie programować sensownie na 15 ekranie... bez sensu lepiej z tymi bebechami wziąć tańszy/ z tymi samymi parametrami + 22 lcdka, a na 2 ekrany to już pomijam że dopiero nabiera sens.

Duży monitor(y) to podstawa, ale jeśli monitor na biurku to czemu nie pc? Co prawda może być laptop + stacja dokująca.

Co do programowania na laptopie - niektórzy dużo czasu tracą w podróży, wtedy 22" bardziej się nie nadaje niż te 15" laptopa.
kwiateusz
mi sie na 14" świetnie programuje, wręcz w c++ tylko na lapie kodze smile.gif rozdziałka 1280x800 i nawet nie meczy smile.gif acz do php to fakt wole na moich desktopowych 20,1" kodzić bo 2 okienka luzem sie mieszczą
Wicepsik
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/...w-tv-w7hp.bhtml
Co powiecie o tym modelu?
Pawel_W
mam od 2 tygodniu starszego brata, 3040ew i jak na razie super chodzi, poza tym, że nieźle grzeje smile.gif jest tylko mały problem z pierdołami od hp, na starcie masz zajęte wszystkie partycje tak, że jak chcesz dzielić to musisz którąś wywalić, zamienić z podstawowej na logiczną i dopiero wtedy jest ok smile.gif

w sumie to parametry ma te same, różni się tylko dyskiem (ja 640 ty 750) i przekątną (ja 15,6 ty 17,3)

ogólnie rzecz biorąc zdecydowałem się akurat na tego, bo był mi potrzebny do szkoły, a nosić laptopa 17 calowego nie mam zamiaru, to jest jakieś +100 pkt do prawdopodobieństwa, że dostaniesz od jakiegoś dresa pałą w głowę i po laptopie tongue.gif
Wicepsik
Witam,
Komputer się już spalił, więc przede mną trudny wybór. Budżet zmniejszył się o 1000 zł +/-
Przeszukuję cały czas strony z laptopami, ich recenzje i opinie. Wybrałem 2 modele
Asus N61JV-JX074V i Lenovo IdeaPad Y550P i3-350M
Kod
2990 zł - 2590 zł
16" - 15,6"
4GB - 3GB
500GB - 320GB
GeForce GT325M - GeForce GT240M
kamera 2 mln pikseli - 1,3 mln
1x USB 3.0 - 0
brak VGA - jest

Asus posiada więcej pamięci RAM, pojemniejszy dysk twardy, lepszą wbudowaną kamerę. Posiada także złącze USB 3.0, które jest wydajniejsze od starego USB 2.0
Lenovo ma wydajniejszą kartę graficzną o 9% ( klik ), posiada też złącze VGA

Wybór dla mnie trudny, przekonajcie mnie do któregoś modelu tongue.gif Jestem także otwarty na inne propozycje.
W gry nie gram, jedynie oglądam filmy, korzystam z interetu no i programuje winksmiley.jpg
Pawel_W
usb 3.0 niby fajne, ale zanim się "wdroży" na stałe to zdążysz jeszcze zmienić komputer tongue.gif

3GB ramu, hmm... nie wiem, czy to nie za mało, obecnie 4 to już prawie standard w notebookach smile.gif

pojemność dysku twardego też raczej nie gra roli, chociaż w twoim przypadku, jeżeli ściągasz filmy to kilkadziesiąt GB więcej może się przydać smile.gif

ja wybrałbym asusa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.