Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uwaga na oszusta! [divhler]
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
Stron: 1, 2, 3
snakeQ
Cytat(antonio54 @ 20.03.2025, 22:45:32 ) *
Niestety, również padłem ofiarą tego Zleceniobiorcy. Znalazł mnie przez platformę Useme i miał zrealizować aktualizację sklepu opartego na PrestaShop z wersji 1.6 na najnowszą. Wziął zaliczkę, przesłał kilka obrazków, a potem zażądał dodatkowych pieniędzy za ukończenie prac. Wystawił fakturę, a gdy jej nie opłaciłem (bo miałem poważne wątpliwości co do rzetelności jego działań), przekazał sprawę do windykacji.

Planuję podjąć kroki prawne i zgłosić sprawę do sądu – nie zamierzam odpuścić. Jeśli masz jakiekolwiek informacje na temat jego działań, będę wdzięczny za ich udostępnienie. Być może pomogą w sprawie. W poniedziałek mam spotkanie z adwokatem, więc każda dodatkowa informacja może być przydatna.

Mam bardzo dużo informacji, proszę o kontakt mailowy na: snake.quizzes@gmail.com, lub podać Swój adres email a ja się odezwę.

Cytat(Tomplus @ 22.03.2025, 11:02:07 ) *
A była jakaś umowa pomiędzy wami?
Upewnij się że nie wykradł danych ze sklepu.

On nie podpisuje umów biggrin.gif
antonio54
Cytat(snakeQ @ 27.03.2025, 12:44:59 ) *
Mam bardzo dużo informacji, proszę o kontakt mailowy na: snake.quizzes@gmail.com, lub podać Swój adres email a ja się odezwę.

On nie podpisuje umów :D

W cały szkopuł. Jestem zleceniobiorcą, który zapłacił zaliczki. Umowa była na mailu taka:
"Pan Adam pisze 2025-02-13, 16:06
Aby nie podpisywać umowy papierowej proponuje to ustalić droga mailowa
Zlecenie obejmuje wykonania sklepu internetowego na platformie prestashop
Zlecenie wyceniam na kwotę 4500 zł netto
Rozliczenie będzie podzielone na etapy
I etap zaprojektowanie strony głównej 1000 zł netto
II etap zaprojektowanie podstron 1000 zł netto
III etap zakodowanie strony głównej 1000 zł netto
IV etap zakodowanie podstron oraz zaprogramowanie funkcjonalności 1000 zł netto
V etap przeniesienie kompletnej zawartości z aktualnego sklepu i Migracja 500 zł
Jeżeli Pan akceptuje warunki to proszę potwierdzić i mogę zaczynać prace nad zleceniem"
Niestety mój sprzeciw na taki podział wyraziłem telefonicznie.Nie ma bezpośrednich dowodów.
Zaliczki brał regularnie przedstawiając na dowód pracy jedynie obrazki jpg.
Jak widać z tego podziału chodziło o zgromadzenie jak największej ilości pieniędzy w pierwszym etapie pracy.
Gdy odmówiłem dalszej współpracy oddał sprawę do firmy windykacyjnej.
Salvation
Cytat(antonio54 @ 4.04.2025, 01:51:51 ) *
V etap przeniesienie kompletnej zawartości z aktualnego sklepu i Migracja 500 zł

A na jakim silniku postawiony jest aktualny sklep? Też PrestaShop?

PS. Same etapy prac wskazują też na to, że gość ma jedynie niewielkie pojęcie o tym co faktycznie robi webdev full-stack.
Skusiła was po prostu niska cena realizacji sad.gif
antonio54
PrestaShop 1.6 → 1.8. Pisałem o tym wcześniej.
Czy 4500 zł netto to niska cena? Tego nie wiem. Nie ja proponowałem cenę. Tylko zaakceptowałem. Na Useme.pl otrzymałem propozycje na niższe kwoty. Nie wiem też dokładnie, co robi webdev full-stack, ale wiem jedno:
Zapłaciłem 2/3 ceny i nie pozwolono mi sprawdzić efektów pracy.
Na początku wyglądało to obiecująco. Ale gdy poprosiłem o pokazanie postępów i przestałem płacić zaliczki, kontakt się popsuł. Usłyszałem, że jak zapłacę resztę (całość), to dopiero wtedy dostanę efekty „pracy”.
Wysłałem Adamowi szczegółowy opis zadań których się spodziewam, że zrobi:
1. Aktualizacja rdzenia PrestaShop
2. Migracja danych
3. Szablon sklepu (Template)
4. Moduły i funkcjonalności
5. Optymalizacja SEO i wydajności
6. Testy: funkcjonalne, obciążeniowe, integracja modułów
7. Wsparcie techniczne
i
Proszę o rzetelną wycenę usługi.

Zrealizowany został tylko punkt 3, i to niepełnie. Grafik, prawdopodobnie odmówił mu przekazania całości projektu, bo Adam pewnie nie zapłacił mu wynagrodzenia.
Na brakujące 1500 zł + VAT wystawił mi fakturę bez nazwy banku i numeru konta. Płatności żądał blikiem. Jak odmówiłem zapłaty za ostatnią fakturę zlecił windykację. Teraz codziennie od nich dostaję maile i telefony z pogróżkami.
Na początku powinienem był się zorientować. Taki podział prac:
• 3000 zł – prace graficzne (zapewne wykonane przez podwykonawcę)
• 1500 zł – cała reszta,( również pewnie podwykonawca) bez której sklep nie działa.
Wygląda na to, że działał z zamiarem wyłudzenia pieniędzy, nie płacąc swoim wykonawcom i nie dostarczając efektów pracy.
Byłem na Policji, ale twierdzą, że to sprawa cywilna – chyba że uwiarygodnię, że Adam od początku miał zamiar oszustwa. Dlatego chcę zebrać osoby poszkodowane przez tego człowieka, aby zgłosić to jako sprawę karną (art. 286 KK – oszustwo).
Proszę o prywatną wiadomość (PW).
Razem mamy większe szanse, by ten człowiek zniknął z branży.
Tomplus
Ciekawe, znalazłem informację że Adam Hejnowicz (Sosnowiec, Polska) miał zakończoną sprawę upadłościową, nr sprawy: KA1K/GU/942/2023

https://www.krpu.pl/lista-sadow/slaskie/sad...h?rok=2023#2023

snakeQ
Cytat(Tomplus @ 8.04.2025, 21:21:31 ) *
Ciekawe, znalazłem informację że Adam Hejnowicz (Sosnowiec, Polska) miał zakończoną sprawę upadłościową, nr sprawy: KA1K/GU/942/2023

https://www.krpu.pl/lista-sadow/slaskie/sad...h?rok=2023#2023

Czyli mimo upadłości wciąż funkcjonuje ?
antonio54
Wczoraj sprawę zgłosiłem na POLICJĘ.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.