Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy jestem aż tak cienki?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
PrinceOfPersia
Zaręczam cię, że algorytmy, struktury i dane są o wiele łatwiejsze do opanowania niż użeranie się z CSSem. Jak umiesz programować to jakiś algorytm opanujesz w maks kilka dni (albo nawet w kilka godzin jeśli cię gonią deadlajny albo jesteś na jakimś hackatonie). Co do CSS to nie ma tak łatwo, bo to język-pomyłka, na dodatek niewspierany w pełni przez żadną przeglądarkę. Tego nie da się nauczyć, tylko trzeba mieć wyczucie. I znajomość tych wszystkich ukrytych zasad. A to nabywa się przez długie miesiące codziennej pracy. I dalej możesz nie znać pewnych kruczków.

Oczywiście, algorytmy, struktury i dane są bardziej "ambitnym" zajęciem ale co z tego? Ambitne rzeczy są paradoksalnie łatwiejsze do zrozumienia i opanowania niż codzienna żmudna praca. Jednak jest tak, że to żmudne i mało ambitne rzeczy często bardziej się opłacają niż te ciekawsze i bardziej algorytmiczne. Dlatego w większej liczbie ofert pracy znajdziesz wymagania w stylu "znajomość CSS" a nie np. "umiejętnosc rozwiazywania problemu plecakowego". Business just wanna get shit done.

Cytat
Bez tego, to kodowanie na najniższym poziomie. Nawet murarz powinien się uczyć te 3 lata.

akurat programowania nie nauczysz się na studiach. Nawet absolwenci informatyki jeśli coś umieją to dlatego, że przyłożyli się w czasie wolnym albo w pracy (masę studentów infy pracuje już przeciez), a nie dlatego, że w szkole ich nauczyli programować.
Turson
Cytat(Pyton_000 @ 20.06.2015, 14:59:09 ) *
O taka mała dygresja tongue.gif

Może dzisiaj zbyt rozleniwiłem swój mózg, ale nie czaję, co mam z tym wspólnego smile.gif

Cytat(PrinceOfPersia @ 20.06.2015, 15:14:22 ) *
nie rozumiem czemu zamiast wziąć się do pracy, próbujesz argumentować, że już wiesz wystarczająco dużo.
Mnie jak zjechali/odrzucili na jakiejś rozmowie, to potem w domu się douczałem. Tak żeby mieć zarówno solidne podstawy jak i być na bieżąco.

I to jest dobre podejście. Sam się przejechałem na kilku rozmowach, bo wychodziło że jestem jednak cienki i wracałem do domu w złym humorze. Ale następnego dnia siadałem i kodziłem, żeby nauczyć się tego co oblałem na rozmowie.
Z drugiej strony rozumiem jednak trochę podejście autora. Startuje na Juniora, ma jakiś tam projekt w CI i go wszędzie odrzucają. Powód tutaj jest jeden: albo jest duża, lepsza konkurencja albo kiepsko wypadasz na rozmowach i faktycznie poświęć jeszcze kilka tygodni na rozwój (który nigdy się nie kończy tak naprawdę wink.gif ) Ja pierwszą robotę dostałem poznając tydzień wcześniej słowo "class". Zostałem rzucony od razu na głęboką wodę i za psie pieniądze ale się opłaciło. I znalazłem w Łodzi, która nie jest rajem do pracy wśród większych Polskich miast. Także się da. Szukaj, a znajdziesz.

Co do toczącego się tutaj tematu studiów. Jestem właśnie podczas sesji na drugim semestrze (co więc tutaj robię tongue.gif ). Pracowałem programując już przed pójściem na studia. Dlaczego więc się na nie zdecydowałem?
Po pierwsze primo, dlatego że kiedyś mi się przydadzą, bo pewnie zachce mi się iść do korpo, gdzie to po prostu przymus.
Po drugie primo mam taką możliwość póki co żeby sobie spokojnie studiować i pracować, dlatego korzystam z sytuacji. Firma nie przywala się o to ile pracuję i kiedy wychodzę, a studiuję dziennie i przepracowuję średnio 3/4 etatu. No minus taki, że nie mam czasu na wykłady i ciągle jestem z tyłu z materiałem.
Po trzecie primo można zauważyć taki boom na informatykę. Media wmawiają, że najwięcej ofert pracy, najlepsza płaca itd. Skończone studia dają przewagę na rynku pracy*.
Szczerze przyznaję, że poszedłem tam tylko dlatego, żeby mieć ten papierek. Mimo wielu minusów w postaci beznadziejnych przedmiotów, gdzie walczy się je żeby nie uwalić, to plusy też są. Widzę po sobie, że myślę bardziej analitycznie, ale głównie chodzi mi o możliwość poznawania nowych technologii. Mój rocznik jako pierwszy, ma jako swój pierwszy język Pythona, zamiast Adę (he he). O C nie wspominam, bo nie lubię i szkoda gadać tongue.gif ale trzeba przyznać, że dzięki temu widać jak to działa od "wewnątrz". A nie tylko dam & przed argumentem funkcji i będzie referencja. Gdyby nie studia bym nie wiedział. A tu jeszcze tyle przede mną (nie)miłych rzeczy...
Chyba powinienem iść walczyć o wolny wrzesień...
pyro
Cytat(Turson @ 20.06.2015, 18:14:58 ) *
Po pierwsze primo, dlatego że kiedyś mi się przydadzą, bo pewnie zachce mi się iść do korpo, gdzie to po prostu przymus.

Aż ciężko wyczuć, czy to jakiegoś typu sarkazm czy Ty tak na serio.

Sorry jeśli pomyliłem nicki (ale chyba dobrze kojarzę), ale nawiązując do innego tematu na tym forum powinieneś się uczyć rozwiązywać testy IQ zamiast studiować. Masz swoje korpo. Powodzenia biggrin.gif
solificati
Cytat(PrinceOfPersia @ 20.06.2015, 18:00:12 ) *
Zaręczam cię, że algorytmy, struktury i dane są o wiele łatwiejsze do opanowania niż użeranie się z CSSem.

Co za bzdura. Ale wiesz dlaczego takie bzdury Ci wychodzą? Bo porównujesz temat, który znasz powierzchownie z tematem, który znasz bardzo dobrze i znasz jego marginalne komplikacje. Zapewniam Cię, że w temacie struktur danych tych komplikacji jest co najmniej tyle samo, tylko najpewniej nie miałeś z nimi do czynienia w rzeczywisty sposób.
mrc
@Omenomn

Po 1. Pracując jako programista, musisz przygotować się na krytykę oraz posiadać większą pokorę. Ja jak zostałem zjechany na forum UC, to szukałem dlaczego, co jest źle itp.
Po 2. Praca zdalna dla kogoś z małymi umiejętnościami nie jest najlepszym rozwiązaniem. Stanowczo łatwiej jest wyrobić sobie złe nawyki.
Po 4. Popracuj trochę nad stylistyką pisania. Ja czytając Twoje posty zdołałem wiele wywnioskować o Tobie, Twoim charakterze, stylu. Jeżeli piszesz kod w taki sposób, w jaki się wypowiadasz, to znaczy, że trochę Ci jeszcze brakuje.
Po 5. Co do samego aplikowania: Wysyłaj dużo CV, rób sobie listę, do kogo wysłałeś CV, czy Ci odpowiedział, co napisałeś. Sprawdzaj grupę PHPers: Jobs na facebooku, sprawdzaj forum PHP.
Po 6. Jak znajdziesz trochę pokory, to odezwij się do mnie na priv, mogę pomóc Ci znaleźć Twoje słabe punkty oraz popracować nad nimi.
Po 7. Nie ma punktu 3.
Janusz1200
Cytat(solificati @ 20.06.2015, 19:52:06 ) *
Co za bzdura. Ale wiesz dlaczego takie bzdury Ci wychodzą? Bo porównujesz temat, który znasz powierzchownie z tematem, który znasz bardzo dobrze i znasz jego marginalne komplikacje. Zapewniam Cię, że w temacie struktur danych tych komplikacji jest co najmniej tyle samo, tylko najpewniej nie miałeś z nimi do czynienia w rzeczywisty sposób.

A odpowiedzialność za błąd - nieporównywalna.
PrinceOfPersia
Cytat(solificati @ 20.06.2015, 19:52:06 ) *

Coś w tym jest. Ale faktem jest, że siedząc w tematach CSSa niby dość długo, dalej z nim mam cholerne problemy, a jak trzeba napisać czasem (albo jak sam chcę dla przyjemności) coś bardziej algorytmicznego to po prostu czytam o czymś, próbuję zrozumieć, patrzę na przykłady i robię.

Tyle, że te algorytmy, które okazjonalnie programuję są dość proste, na nic wielkiego się nie porywam. Jakieś proste typu A*, K-Means, flood-fill, czy inne, które można napisać w kilkadziesiąt minut. Faktycznie, gdyby mi dano do zrobienia coś bardziej zaawansowanego, to pewnie wycofałbym swoje słowa o tym, że algorytmy są łatwe...

Chociaż na pewno bardziej ciekawe od klepania CSSów.
Xelah
Koledzy po fachu już odpowiednio Cię zdołowali, ale jakoś ja też muszę dorzucić swoje trzy grosze.

Na pełen etat PHP zajmuję się zaledwie od 10 lat, ale możesz mi wierzyć, że nikogo nie obchodzi, że napisałeś działającego CMS-a. Bo fakt że działa jest bez znaczenia. Ważne jest to, w jaki sposób to jest napisane. Uwież mi bądź nie, ale prosty CMS (w dodatku we frameworku) jest do napisania w maks miesiąc.

Podam Ci przykład na czasie. Od dwóch tygodni w firmie pracuje pewien chorwat. Junior. Programuje zawodowo od roku. I jego kod wygląda kilkadziesiąt razy lepiej niż Twój.
Kiedy dawałem mu zadanie do napisania przed rozmową od razu zaznaczyłem, że nie interesuje mnie, czy będzie działało. Ja chcę tylko widzieć jak on myśli (co już przedmówcy również wspomnieli). Bo po tym widać, czy masz potencjał czy nie masz. Ja, patrząc na Twój kod i jego nawet przez pół sekundy nie zastanawiałbym się nad tym, kogo zaprosić na rozmowę. Bo w nim od razu widać potencjał. I nie ważne, że parametry do taska CLI w SF2 przekazywał przez parameters.yml. Może się biedny zestresował. Ale widać było, że idzie w odpowiednim kierunku, a nie tylko ptrafi zrobić tak, żeby działało.

I tak jak napisali porzedmówcy - pokaż kod. Wtedy będziemy mogli Ci powiedzieć co i gdzie robisz źle i w jakim kierunku pójść. Bo po przykładach, które podałeś póki co nie wróżę szybkiego znalezienia pracy. A i nawet nie wiedziałbym gdzie zacząć uwagi...
solificati
Cytat(PrinceOfPersia @ 20.06.2015, 21:20:21 ) *
Coś w tym jest. Ale faktem jest, że siedząc w tematach CSSa niby dość długo, dalej z nim mam cholerne problemy, a jak trzeba napisać czasem (albo jak sam chcę dla przyjemności) coś bardziej algorytmicznego to po prostu czytam o czymś, próbuję zrozumieć, patrzę na przykłady i robię.

Tyle, że te algorytmy, które okazjonalnie programuję są dość proste, na nic wielkiego się nie porywam. Jakieś proste typu A*, K-Means, flood-fill, czy inne, które można napisać w kilkadziesiąt minut. Faktycznie, gdyby mi dano do zrobienia coś bardziej zaawansowanego, to pewnie wycofałbym swoje słowa o tym, że algorytmy są łatwe...

Chociaż na pewno bardziej ciekawe od klepania CSSów.

Po prostu w każdej dziedzinie jest jakieś drugie, trudne dno. W CSSie człowiek męczy się z kompatybilnością tabelek w starym IE a w algorytmach człowiek męczy się z optymalizacją struktury pod cache albo dostosowuje algorytm do wielokrotnie mniejszej pamięci niż ma dane. Wszędzie są ciekawe i trudne problemy.

Jakby ktoś chciał poczytać o ciekawych rzeczach to kilka keywordów do googla: cache oblivious, lock free structures, purely functional data structures, persistent data structures, branch prediction, external memory algorithms.
aras785
Cześć.

http://s1060364-14898.home-whs.pl/modules_1/ na pierwszy rzut oka wygląda na słabe "coś".
Nawet komunikatów z błędami nie wrzuciłeś w języku polskim... a są dostępne tłumaczenia.
Nie zostawiasz wartości z email.
Korzystasz z bootstrapa, aw nim jest dostępne takie ładne formatowanie dla formularzy... (dzisiaj akurat robiłem taki formularz boostrapie i również na frameworku CI 3.0):

I brzydkie formatowanie źródła strony...

Tak wiele do jednej podstrony logowania.

Oczywiście piszę to po aby widział, że pracodawca na takie rzeczy będzie zwracał uwagę i pamiętaj o tym na przyszłość! smile.gif

Życzę powodzenia.

Pozdrawiam Serdecznie
Omenomn
Mrc ciekawe o mnie wnioski wyciągasz, magia. Po moich wypowiedziach wiesz jak kodzę w php, niesamowite.
peter13135
Po Twoich wypowiedziach na temat programowania, oraz kawałka Twojego kodu, który wkleiłeś można z grubsza ocenić Twoje doświadczenie, wiedzę i wiadomo czego można się spodziewać się po Twoim kodzie.

Cytat
Algorytmy, stryktury, dane. Boli głowa od myślenia?

Problem w tym, że na studiach są różne zapchaj-dziury, które nie uczą myślenia. Są np. przedmioty, na które trzeba postawić jakiegoś cms'a i coś tam w nim zmodyfikować. Znacznie bardziej wolałbym algorytmy.
nrm
Cytat(peter13135 @ 21.06.2015, 09:57:33 ) *
kawałka Twojego kodu, który wkleiłeś można z grubsza ocenić Twoje doświadczenie, wiedzę i wiadomo czego można się spodziewać się po Twoim kodzie.

Wystarczy info o CodeIgniter i już wiadomo. "Z gówna bata nie ukręcisz".
Posio
Cytat
Problem w tym, że na studiach są różne zapchaj-dziury, które nie uczą myślenia. Są np. przedmioty, na które trzeba postawić jakiegoś cms'a i coś tam w nim zmodyfikować. Znacznie bardziej wolałbym algorytmy.

Jestem na uczelni(polibudzie) która nie ma jakiegoś prestiżu, a jednak nie żałuję. Pamiętam, że 2 lata temu gdy miałem dylemat czy iść na studia, czy pracować większość z ludzi na forum mówiła "idź do pracy, studia obrzydzą Ci to co lubisz robić". Na szczęście tak się nie stało.
Takich "zapchaj-dziur" jest bardzo mało, ale to zależy od tego, na jakiego trafisz prowadzącego. W moim przypadku przedmioty takie jak "algorytmy i struktury danych" , "algorytmizacja", "metody optymalizacji", "systemy operacyjne", "systemy wbudowane" są jednymi z najbardziej rozwijających, mimo że nie są banalnie łatwe. Nie wiem peter13135 o jakich uczelniach mówisz, ale na politechnikach takich zapchaj-dziur jest mało, inną kwestią jest to, że często zdarza się nam uczyć rzeczy których już dawno się nie używa albo których używania się już nie zaleca. Jest to zazwyczaj spowodowane starą kadrą.

Ano, i zdaje sobie doskonale sprawę jaka jest przepaść między moją uczelnią , która teoretycznie jest słaba, a innymi "uniwersytetami". Chodzi mi konkretnie o kierunek - informatyka.
aras785
Cytat(nrm @ 21.06.2015, 12:21:29 ) *

ależ to było mądre... oby takich (nie)inteligentnych tekstów coraz mniej.
peter13135
Również studiuję na polibudzie i na podstawie swoich doświadczeń stwierdzam, że wiele przedmiotów jest zapchajdziurami, które nie uczą prawie nic. Wiele przedmiotów, które mogłby być fajne, są prowadzone w marny sposób, ze względu na kadrę. Mam wrażenie, że sporo kadry siedzi tu za karę. Algorytmy oczywiście zaliczam do tych ciekawych przedmiotów. Nie żałuję, że poszedłem na studia (choćby dlatego, że za nie nie płacę... a raczej i tak za nie płacę, bez względu czy bym z nich skorzystał). Natomiast nie wiemy jak by nasze losy się potoczyły gdybyśmy zamiast iść na studia, poszli od razu do roboty na cały etat, więc trudno tu porównywać, czy lepiej było iść na studia czy lepiej było nie iść. Żyje się tylko raz.

Cytat

No pewnie, bo gdyby napisał, że nie robi w CI tylko SF albo ZF to już by błyszczał w tym temacie i każdy dyrektor przeglądający ten temat zaoferowałby mu dobrze płatną posadę.
nrm
Nie przesadzaj w drugą stronę. Skoro jesteś w stanie po tym wątku stwierdzić j.w. co cytowałem to ja na takich samych zasadach mogę stwierdzić, że ten kod w CI mówi sam za siebie no bo jednak z pustego i Salomon nie naleje.
peter13135
Wyobraź sobie, że pracujesz na etacie (nie wiem czy jesteś freelancerem, jesteś szefem, czy może pracujesz na etacie, stąd takie założenie) i szef zleca Ci aby coś pogrzebać w CI - jakiś stary projekt, który trzeba rozwijać lub jakiś błąd poprawic. Czy z powodu, że framework jest napisany średnio, nie będziesz potrafił swojej roboty zrobić prawidłowo ? Programista nie do końca ma wybór w jakiej technologii będzie pisał. To co programista chce robić a to co oferuje rynek nie zawsze pokrywa się w 100%.
Skoro autor jest na etapie nauki, to faktycznie wybór CI nie był szczęśliwym trafem. Ale, fakt, że ten framework jest napisany średnio, nie oznacza, że osoby go wykorzystujące nie mogą swojej pracy wykonywać poprawnie.
tzm
Ostry temat.. jak na niedzielę. Abstrachując od ostatnich dwóch stron jechania po gówno programistach i pokazywania kto ma większego i gdzie nie popełnił błędów w swojej karierze, czyt. wracając do autora... widzę siebię. 2-3 lata temu jak mnie nospor pacyfikował za takie programo szopki które piszesz i uważasz że skoro działają to są dobre.. nie są. Im szybciej zrozumiesz że jesteś gównianym programistą i stale możesz podnosić swój poziom wiedzy i umiejętności abstrakcyjnego myślenia, tym lepiej dla Ciebie bo nie stracisz kolejnego roku na zastanawianie się czy jesteś aż tak cienki. Nie mógłbym nie wspomnieć o braku pokory i umiejętności przyjmowania krytyki na klatę, nie wiem skąd się uczysz pisania, i dlaczego wybrałeś CI jako framework do nauki ale weź sobie za cel przeszperanie w sieci kto jest aktualnie autorytetem w naszym światku, przejrzyj ich blogi, publikację, przeczytaj kilka książek odnośnie czystego i poprawnego kodu i gwarantuje Ci że szybko Ci to pokaże jak źle piszesz. Zaawansowany - nieprosty CMS to nie dziesiątki tysięcy gówno kodu, tylko minimalizm którego nie zrozumiesz z Twoim obecnym podejściem a to prowadzi do oczywistej konkluzji... skoro nie zrozumiesz dobrego kodu - tutaj przykładem jest Twój FizzBuzz, to czy jesteś programistą? Nie jesteś. A najgorsze jest to... że wydaje Ci się że jest inaczej. Cieżko Cie będzie na ziemie ściągnąć.

edit: kto mi dziś warna wrzuci?
Omenomn
szkoda gadać... Pytanie dlaczego wybrałem CI do nauki, a dlaczego nie? Bo twierdzisz, że jest kiepski? To Twoje zdanie! Tego nie można krytyką nazwać tylko przedszkolnym bluzganiem sobie.
Nie ma sensu na nie odpowiadać nawet.
com
tylko akurat te zdanie usłyszysz od każdego doświadczonego juz programisty php nawet ze stażem juniora smile.gif
tzm
Cytat(Omenomn @ 21.06.2015, 18:55:27 ) *
szkoda gadać... Pytanie dlaczego wybrałem CI do nauki, a dlaczego nie? Bo twierdzisz, że jest kiepski? To Twoje zdanie! Tego nie można krytyką nazwać tylko przedszkolnym bluzganiem sobie.
Nie ma sensu na nie odpowiadać nawet.

Twierdzę że jest kiepski na podstawie opinii i doświadczenia swoich starszych kolegów z pracy oraz swoich doświadczeń z przed dwóch lat kiedy też spamowałem na forum że jest on spoko i w ogóle póki nie poznałem podstaw laravela / yii2, spróbuj w tym coś napisać i potem wróćmy do dyskusji czy CI jest dobry czy zły. Oj... to nie temat o CI którego wszyscy, wszędzie hejtują, tylko o Tobie który to nie słuchasz kolegów programistów na temat swojej pokory. Zamiast zabrać dupę w troki, poszperać w necie czego nie ma CI na tle nowoczesnych FW, dalej trzymasz swojego zdania które dla nas tutaj jest bezwartościowe.

Luz stary, ja się nie czepiam o nic i nie przerzucam gówno bluzgami tylko próbuję Ci pokazać że masz klapki na oczach i widzisz tylko czubek swojego nosa kiedy x% szanowanych tu osób mówi Ci że jest inaczej niż myślisz. To właśnie jakby gimnazjalista mówił że za rok idzie na studia bo jest pro elo chemikiem znając podstawy elektrolizy nie wiedząc jak się rozbija atomy wody -> FizzBuzz.
marcio
szkoda czasu zeby uzerac sie z takimi typami
Omenomn
Cytat
szkoda czasu zeby uzerac sie z takimi typami

dokładnie
marcio
Cytat(Omenomn @ 21.06.2015, 20:15:28 ) *
dokładnie

Chyba mnie zle zrozumiales mialem na mysli ciebie wink.gif
com
autor Cie zrozumiał, ale dla niego działa to w druga stronę, generalnie olać temat najlepiej wink.gif
Omenomn
a Czym Wy się dokładnie zajmujecie i na czym pracujecie, bo Ja ostatnio zacząłem testować ten laravel, którego tak wychwalacie i w sumie miałem z nim parę problemów ale coś tam ogarnąłem, był tutorial na youtube.com 14 filmików i to wchłonąłem.
Teraz chciałbym na nim skleić coś bardziej skomplikowanego, macie jakieś pomysły co mógłbym na nim dla Was zrobić, żebym mógł sobie poćwiczyć i chętnie przyjąłbym jakąś konstruktywną krytykę, bo chciałbym się rozwijać, a to myślę, że niezła droga by była.
fate
Może jakiś CMSik?
com
fate widać nie czytałeś całego wątku, już jeden powstał w CI smile.gif
O$iek
Możesz zrobić coś podobnego do tego http://www.stat4seo.pl/
Będziesz miał trochę zabawy. Obsługa proxy, parsowanie HTMLa. wink.gif
buliq
A ja bym chętnie zobaczył coś bez frameworka, czysty PHP.
Damonsson
Masz FizzBuzz na pierwszej stronie, jeszcze Ci mało? biggrin.gif
DarkAbso
Nie jestem programista i za takiego się nie uważam, raczej całymi dniami klepię procedury, funkcje i zapytania SQL. "Web developer'ka" tylko po godzinach dla własnej przyjemności. Ale do czego zmierzam, często zdarza mi się poprawiać kod po kimś i jeżeli widzę chaos, to wolę przepisać całość niż rozmyślać co autor miał na myśli. Dokładnie jest tak samo z Twoim rozwiązaniem "FizzBuzz". Jak chciałeś je skomplikować to wykonałeś zadanie w 100%. Mówiłeś, iż w javie używałeś reszty z dzielenia. W tym momencie powinna się Tobie zapalić żarówka z myślą, iż w php jest pewnie analogiczne rozwiązanie. Nie mnie Ciebie oceniać, bo jak już pisałem nie jestem programista, ale jeżeli idziesz z tak pewnością siebie na rozmowę, a później tworzysz "takie coś", to się nie dziw iż takie są wyniki rekrutacji. Druga sprawa programowaniem trzeba być zafascynowanym, a nie zmieniać pracę "bo dobrze zarabiają".
fate
Czytałem facepalmxd.gif
aniolekx
polacam zaczac od podstaw: http://helion.pl/ksiazki/czysty-kod-podrec...rtin,czykod.htm
tzm
Cytat(aniolekx @ 22.06.2015, 15:12:23 ) *

Aktualnie czytam, polecam bo świetnie napisana i zmusza do refleksji na prawie każdym kroku lektury.
Omenomn
ale chodziło mi, żebym zrobił coś dla Was, co moglibyście wykorzystać. Jak będzie źle coś to feedback i będę poprawiał do skutku aż będzie dobrze.

ale jesteś dowcipny Damonsson.
Pyton_000
Dlaczego nie pokażesz swojego cms? Nudzi Ci się?
Jak dla mnie to możesz napisać minimalistyczny file manager
Omenomn
chcę to zakodzić na laravel, znasz ten framework Pyton_000??
rad11
Wchodzisz w dokumentacje Laravel`a. Czytac tez maja Ci pomagac? Przyjdz z konkretnym problemem jak juz zaczniesz pisac.
Pyton_000
Tak znam.
Spawnm
Tylko ja mam wrażenie że Omenomn to konto troll?
Przyznać się, kto tak wszystkich wkręca? biggrin.gif
Pyton_000
nospor biggrin.gif
Comandeer
Ja na miejscu nospora to bym normalnie to forum opuścił: non stop go posądzacie a to, że posiada wszystkie konta na forum i pisuje sam ze sobą, a to, że trolluje… jeszcze mu dziewice chcecie odebrać. No co za ludzie!

Jedna wypowiedź przykuła moją uwagę w tym temacie:
Cytat
ok dobra jestem mega słaby, ciekawe tylko dlaczego są firmy, które wystarczy, że znają wordpressa i koszą dobrą kasę na stronach, pracowałem w takiej, a moja wiedza była po 3 miesiącach na poziomie szefa.

Miałem (nie)przyjemność znać takową. Faktycznie, działalność firmy opierała się na machaniu stron na wp i gotowych theme'ach, lekko zmodyfikowanych, podczas gdy przedstawiała się jako zespół wysoce wykwalifikowanych specjalistów. O ile mnie pamięć nie myli nawet nie mieli nikogo, kto by znał się na webdevie ponad WP, lecz i tak brali nawet najbardziej nierealne zlecenia i to za bezcen - i chyba dlatego się wgl trzymali. Raz widziałem ich kod i prawdę mówiąc do dzisiaj śni mi się po nocach. Wówczas zrozumiałem, że można w PHP napisać coś, co jest mniej zrozumiałe od malbolge'a i co równocześnie jakimś cudem spełnia wymogi klienta. Lecz czy chętnie bym pracował w takiej firmie, która miała miliard zleceń i była w stanie wyprodukować 100 stron dziennie? Raczej nie. Sam widok tego kodu cofnął mnie w rozwoju wink.gif

Jeśli jesteś słaby i będziesz robił w takich firmach to… będziesz dalej słaby. Tam po prostu klepie się jakikolwiek kod.

A co do zlecenia: przydałaby mi się CAPTCHA (tak, CAPTCHA - a co biggrin.gif), ale nie taka zwykła. Powinna mieć możliwość generowania kodu i przedstawiania go userowi na kilka różnych sposobów - głównie obrazek i wersja dźwiękowa, ale ma być możliwość łatwego rozbudowania tego o kolejne sposoby. Aha, czy już wspominałem, że mam własny system sesji i sprawdzanie poprawności kodu przy użyciu $_SESSION odpada w przedbiegach?
com
Comandeer forum oceny jest dział niżej tongue.gif

Co do captcha to nie jest obecnie łatwo stworzyć czegoś czego boty nie potrafią ominąć, tylko nieliczne sobie z tym radzą smile.gif

+1 dla pomysłu Pytona
Pilsener
Cytat
pracowałem przez 3 miesiące w pewnej małej firmie jako programista
- to trochę mało, zauważ, że w innych branżach nikt nawet nie zaprosiłby Ciebie na rozmowę a nie mówimy tutaj o "człowieku do wyrobu pizzy" tylko specjaliście.
Cytat
Byłem chyba na dziesięciu rozmowach kwalifikacyjnych na programistę i za każdym razem zostałem odrzucony
- co to jest dziesięć rozmów? Ja mam zazwyczaj więcej przy jednej zmianie projektu a w całym życiu to już na pewno ponad sto. A ile razy mnie skreślali? Lkingsmiley.png

Cytat
W jaki sposób mam się rozwinąć, skoro nikt nie chce dać mi takiej możliwości?
- aplikować tam, gdzie nie wymagają wielkiego doświadczenia. I oczywiście oczekiwania mieć adekwatne do tego. Starać się dołączyć do zespołu gdzie są doświadczeni programiści - bo tak się człowiek albo najszybciej nauczy, albo przekona, że to nie dla niego.

I sugeruję być mocno powściągliwym w tym, czego to się nie umie i nie zna - ja na pytanie "czy zna Pan technologię X" odpowiadałem "trochę podstaw może kiedyś liznąłem" - wtedy jak powinie się noga to "przecież mówiłem" a jak się uda to wyjdziesz na człowieka skromnego, pokornego a w dodatku z potencjałem nerdsmiley.png

A że programistów brakuje, to szanse się daje komu popadnie (nawet drobny pijaczek może się załapać, hehe baaasmiley.gif ) - zatem zgaduję, że problem jest raczej w Twoim podejściu i oczekiwaniach.

Dejmien_85
Hmm, no powiem Ci kolego, że szału nie zrobiłeś, ale pamiętaj, że przed Tobą jeszcze dłuuugie lata życia, także bierz się do roboty.

Przerób od deski do deski tą stroną: http://pl.phptherightway.com/

Później załatw sobie jak najnowszą polską książkę o PeHaPie - ma być minimum PHP 5.3 (osobiście czytam tylko najnowsze książki w wersji ENG, więc Ci nie pomogę w wyborze), czytaj i rób przykłady, nabieraj dobrych praktyk, oglądaj na YouTube konferencje o tym jak dobrze kodzić (Object Oriented Design, Clean Code itd).

Załatw sobie dobrą książkę o MySQL - tylko na Boga nie ucz się z kursów oneline, bo tam są tylko czeluści Ciemnogrodu (czyli anonimowi wannabe koderzy piszą głupoty).

Ucz się, kodź, ucz, szukaj pracy i nie martw się porażkami. Jeśli po nieudanych rozmowach w firmach będziesz potrafił powiedzieć sobie "okay, nic się nie stało, idę dalej", to w końcu gdzieś się załapiesz, to będzie tylko kwestia czasu.

Tyle mogę powiedzieć od siebie - btw. nie zaczynaj od własnej firmy, bo ogarnianie biznesu i nauka programowania to ciężka sprawa, z tego nie wyżyjesz (na własną rękę).
nasty
Omenomn - Sam fakt ze ochodzi Cie to czy jestes dobry w tym co robisz dobrze o Tobie swiadczy i pokazuje ze masz przynajmniej chec doskonalenia sie, a to juz duzo. "Cienki" to pojecie bardzo wzgledne. Wszystko zalezy od punktu odniesiena. Jesli chcesz w bardzo szybki sposob zalatac dziury z wiedzy teoretycznej to polecalbym nauke Haskell.
solificati
Cytat(nasty @ 6.07.2015, 08:29:40 ) *
Jesli chcesz w bardzo szybki sposob zalatac dziury z wiedzy teoretycznej to polecalbym nauke Haskell.

Jeśli chcesz szybko załatać dziury z wiedzy teoretycznej z biologii, polecam naukę chemii organicznej? Technicznie poprawne stwierdzenie, ale czy ma praktyczny sens... Haskell jest dobrym narzędziem, gdy potrafisz sobie zadać sensowne pytania i chcesz sprawdzić inny sposób myślenia (w stylu - referencje są kiepskim narzędziem dla podstruktur, czy jest lepszy sposób na przekazywanie części struktury i modyfikowanie jej tam? Tak, zippers, lenses i stary dobry fmap), ale nie jest to wiedza bazowa w codziennym programowaniu. To tylko jeden z wielu paradygmatów.
nasty
Cytat(solificati @ 6.07.2015, 09:26:22 ) *
(...) ale nie jest to wiedza bazowa w codziennym programowaniu. (...)

Poprosze o definicje: "codzinne programowanie".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.