@omenomm sorry ale sam 2 miesiace temu szukalem prace jako web developer i z takim podejsciem nic nie znajdziesz.
Co znaczy nie prosty cms?
Uwierz mi ze trudniej jest napisac prosta gre pod ios-a niz "nie prosty" cms w php za pomoca CI.
Zmien frawework na symfony2, laravel lub zend2, napisz swoj wlasny wtedy bedzie mial czym sie pochwalic.
Wez sie za bootstrap + jquery lub jakis inny fw js jak angularjs/react.js/backbone.js/ember ogolnie cos co w firmach sie uzywa.
Wiesz w ogole jak dziala framework tzn dispatcher,router,loader,system zdarzen itp... czy tylko go potrafisz uzywac?
Ja wyslalem cv do 50 firm lekko i mieszkam we wloszech wysylalem wszedzie i na stanowisko junior-a bez doswiadczenia jak i na senior-a(choc nie mam kwalifikacji) po tygodniu zostalem zaproszony na pierwszy step do najwiekszej wloskiem firmy zwiazanej z kampaniami email(wysylaja 8mln email-i dziennie) przeszlem przez wszystko 3 stepy(a byla to moja pierwsza rozmowa) mialem testy pisemne z php + (my)sql, rozmawialem z pm grupy developer-ow gdzie mialem pracowac i na koniec bylo nas 2, niestety ja nie dostalem pracy bo tamten mial jednak wieksze doswiadczenie jesli chodzi o prace podziekowali mi i napisali mi w email-u ze bardzo im bylo milo i zebym pokazylwa moje projekty bo sa wartosciowe.
Powiedzmy ze po tych 3 rozmowach kwalifikacyjnych zrozumialem ze jednak jestem duzo warty skoro na pierwszej rozmowie w firmie miedzynarodowej(ma biura w mediolanie,madrycie,londynie,paryzu i berlinie) doszlem do 3-go stepu i zostalo nas tylko 2.
Wiec wysylalem dalej cv na prawo i na lewo, po nastepnym tygodniu mialem spotkania w 3 firmach, z jednej praktycznie zrezygnowalem bo bym sie nic tam prawie nie nauczyl.
Nastepne 2 byly w mediolanie los chcial ze te 2 firmy byly w tym samym budynku, w pierwszej zajmowali sie sprzedawaniem lamp i mebli na calym swiece(strona przetlumaczona w 30 jezykach w tym polski), pierwsza rozmowa byla przez telefon i poszlo tak sobie poniewaz przez telefon tak szczerze polowy pytan nie zrozumialem bo bylo kijowo slychac, wiec mi powiedzieli ze na koniec tygodnia dadza mi znac czy dostalem sie na nastepny step czyli spotkanie w biurze.
Ja oczywiscie przed zakonczeniem rozmowy przez telefon zaproponowalem ze wysle kod moich projektow, od wyslania paczki zadzwonili do mnie po 1h i powiedzieli ze dwa dni pozniej mam rozmowe o prace czyli kod nie jest zly

.
W drugiej firmie mialem rozmowe dzien pozniej niz w pierwszej, PM to rusek 26lat koles ma leb jakich malo zrobilem test online(robiony przez ich programistow) no i poszedl srednio zrobilem jakies 60pkt na 100 w tescie php + mysql w tym ze wszystko bylo po angielsku a ja go az tak dobrze nie znam jesli chodzi i angielski techniczny.
Typ powiedzial mi zebym sie nie martwil bo to tylko test i teraz pogadamy o czyms innym.
Zadal mi pytania odnosnie mojego fw, potem zapytal mnie czy obiekty sa przekazywane przez referencje (automatycznie), i jakbym zmapowal z router-a argumenty dla kontrolera moja odp byla ze za pomoca reflection api(i bylo ok)
Na koniec rozmowy po kilku dniach dostalem propozycje od obydwoch firm, wybralem ta druga bo byla to firma z prawdziwego zdarzenia, sa to 2 firmy ktory pracuja razem jedna nazywa sie neen i zajmuje sie cloud hosting-iem i sprawy z tym zwiazana i druga e-one jest to mniej wiecej taka web agency(ale nie do konca) wiec firmy wspolpracuja ze soba wiec moge nauczyc sie tez duzo jesli chodzi o server-y.
Do pierwszej firmy nie poszedlem nie tylko z powodu z zarobku a bardziej dlatego ze nie byla to firma zwiazania strict z web developer-stwem ale byl to duzy sklep ktory mial swoja ekipe programistow, w sumie uzywali tez duzo nowych rozwiazan symfomy2 + varnish + restful service i takie tam ale jakos stwierdzilem ze wole ta druga.
Hehe napisalem wypracowanie

Ogolnie rzecz biorac zmien podejscie, napisz cos konkretnego, naucz sie czegos na topie i nie przejmuj sie lamiglowkami z php bo jesli firmie zalezy i jest to pozadna firma to zada ci tez wiele innych pytan z zycia wzietych typu jak dziala restful i np jej autoryzacja + autentykacja itp...
Sorry za byki w tekscie ale musialem skorzystac tez z google.translate bo wiele slowek po polsku mi sie juz zapomnialo

P.S minal 1 miesiac i poki co chyba wzieli mnie na probe bo poki co robilem wszystkie najgorsze task-i (czyli te ktorych nie chcieli robic oni

)
-pierwszy tydzien musialem napisac polecenia dla konsoli symfony2 ktory robily export danych z bazy(krzyzowanie danych z 10 tabel) do plikow csv i poszlo dobrze
-potem dostalem strone ktora zrobili w roku 2008(kod misz masz) i musialem zrobic kilka nowych ficzerow i tez sobie szybko poradzilem.
-blog dla jednego z klientow na wordpress-ie ale dosyc mocno zmodyfikowanym + strona miala miec layout responsive(bootstrap)
-nastepne polecenia dla symfony tym razem bardziej skomplikowane export do xls(excel), powiem tylko ze exporty trwaja (od 2h do 12h zaleznie od filtrow) z powiadomieniami za pomoca rabbitMQ
-teraz w 3 dni jeden z developer-ow mial zrobic aplikacje dla facebook-a ktora pozwolila sie rejestrowac do jednego z serwisow ich klienta(najwieksze kino we wloszech) i w 3 dni zrobilem.
Wiec mysle ze pierwszy etap poszedl dobrze.
No i teraz w poniedzialek czekam na dysk ssd do lapka lub mac-a jak mi dzadza i bede pisal aplikacje mobilna razem z innym developerem dla android-a + ios-a