Cytat(SHiP @ 7.07.2010, 22:31:45 )

@kilas88: Napisałem "głównie na temat AJAX-a". Widziałeś ile stron poświęcił chociażby na głupie SQL Injection?
Właśnie przeczytałem tą książkę od deski do deski i jak na razie to najlepsza pozycja o bezpieczeństwie aplikacji internetowych, którą przeczytałem.
Może i po spisie treści tego nie widać, ale książka omawia naprawdę wiele tematów (porozrzucanych po całej książce). SQL Injection omówiony także dość szczegółowo - napisano o samych podstawach wszczepiania stringów do poleceń SQL, opisano szczegóły działania różnych silników i sterowników bazodanowych, kończąc na możliwości wykonania dowolnego polecenia w systemie Windows przy pomocy polecenia SQL (dla SQL Server).
Poza tym jest mowa o XPath/XQuery Injection, nasłuchiwaniu ruchu sieciowego, CSRF, Phising, Cros-Site Scripting, LDAP Injection, ataki na pliki cookie, ataki na dzienniki zdarzeń i wiele więcej. Choć faktem jest, że wiele z tych tematów jest omówionych dość pobieżnie (lub tylko teoretycznie) to zawsze można doszukać informacji w zewnętrznych źródłach (autor daje "zajawkę", wystarczy wklepać pojęcie do wyszukiwarki).
Gdybyś wszystko to opisywał na konkretnych przykładach, z dużą ilością kodu lub wykorzystaniem profesjonalnych narzędzi - wtedy pozycja może być bardzo ciekawa!