bober
24.09.2004, 20:03:01
Tak się składa, że zdaje w przyszłym roku nową mature z informatyki. Języki dostępne to Turbo Pascal, C++, VB .net i Pascal w Delphi.
Napisałem do CKE (Centralnej Komisji Edukacyjnej - ludzi odpowiedzialnych za tą impreze zwaną maturą), że chce php! I taka jest wola ludu.
Uzyskałem odpowiedź od niejakiego pana Jana Chyżego, że php jest tylko do tworzenia dynamicznych stron WWW i DLATEGO nie może być zaliczone do języków dostępnych na egzaminie.
Tocze zażartą dyskusję i staram się przekonać ludzi, że możnaby coś zmienić bo to, że nauczyciele nie wiedzą co to php i niczego nie uczą na 'infie' nie musi wpływać na egzamin maturalny, który sprawdza ogólną wiedze a nie programową (jest w ogóle program nauczania informatyki? ja nawet podręcznika nie widziałem a jestem na rozszerzonej informatyce).
Adres email tego pana odpowiedzialnego za mature z Informatyki to cke.internet (at) cke.edu.pl , nie namawiam do żadnej agresji, tym się nic nie zdziała. Tylko może jeżeli więcej miłośników php i miłośników innych żywych języków by coś powiedziało to za pare lat ulżymy ambitnym programistom z liceum.
Dzięki!
.dragonfly
24.09.2004, 20:18:07
IMO nie rozumiem tej dyskryminacji. Mature pisze w tym roku i wedle tego co sie dowiedzialem ma ona sprawdzac twoj pomyslunek w tworzeniu algorytmow itp. Dlaczego wiec nie mozna pisac w php? Bo jest jezykiem parsowanym? Paranoja.
wassago
25.09.2004, 10:09:41
Cytat
Uzyskałem odpowiedź od niejakiego pana Jana Chyżego, że php jest tylko do tworzenia dynamicznych stron WWW i DLATEGO nie może być zaliczone do języków dostępnych na egzaminie.
to pan J. Chyż widocznie nie slyszla nigdy o php-GTK... przykra sprawa. ale ja na maturze mialem php

doagadalem sie z nauczycielami
Sabistik
25.09.2004, 11:16:52
hmm.
Wassago jak to dogadales sie ? ;] Mozesz cos przyblizyc?
I jak taka matura wygladala ? Napisz cos więcej jestem bardzo ciekawy :] Jakie byly pytania? miales napisac jakis skrypt ?
Matura u mnie dopiero za dwa lata ale chetnie poslucham.
Pozdrawiam!
menic
25.09.2004, 14:16:56
No mnie tez to bardzo boli ze nie ma php

I dlatego jestem zmuszony na gwałt uczyc sie jakiegs innego jezyka programowania zawartego na liści cke
Sabistik
25.09.2004, 14:21:49
Szkoda tez ze niema php na olimpiadzie.... :/
party
25.09.2004, 14:47:57
Cytat(menic @ 2004-09-25 15:16:56)

I dlatego jestem zmuszony na gwałt uczyc sie jakiegs innego jezyka programowania zawartego na liści cke

To raczej dobrze, ponieważ im więcej języków znasz tym lepiej dla Ciebie.
menic
25.09.2004, 14:57:40
Cytat(party @ 2004-09-25 15:47:57)
Cytat(menic @ 2004-09-25 15:16:56)

To raczej dobrze, ponieważ im więcej języków znasz tym lepiej dla Ciebie.
wiem ze dobrze...
W planach miałem nauke innych jezykow, ale poprostu boje sie ze moge sie nie wyrobic czasowo np. z nauka c++ Bo oprocz informatyki zdaje jeszcze 4 inne przedmioty i to wszystko oprocz polksiego na rozszerzonym
Vertical
25.09.2004, 15:15:18
W sumie to, że nie ma php to jest po prostu dziwne, bo php i załóżmy C++ to dwa strasznie podobne języki...
ciekawy pomysł ;] ja jestem w 100% za php na maturach ;] [choć moja będzie najszybciej za 3 lata ;P]
ja również jestem za tym żeby php było dostępne na maturze - przecież to język o dużych możliwościach
może serwis php.pl wystosuje jakiś oficjalny list do CKE w tej sprawie, jakaś lista osób popierających ten pomysł?
Vengeance
25.09.2004, 21:25:00
I ja jestem za. może składamy podpisy ?
bober
25.09.2004, 22:14:17
W sumie to czemu nie, zaraz jakąś stronke odwale gdzie można będzie składać podpisy

Co musi być na liście? Imie, nazwisko, mail wystarczy?
menic
25.09.2004, 22:20:02
Tylko własnie przydałoby sie jeszce oprócz podpisów wstawiannisctwo róznych serwisów traktujących o programowaniu na takiego php.pl
Vengeance
25.09.2004, 22:58:47
strefaphp.net dolacza w 100%
nie chce sie wypowiadac za kogos ale od php solutions tez mozemy miec wsparcie
niech ktos sie jeszcze z php.pl wypowie i innych i serio trzeba cos z tym zrobic!
ja za 3 lata matura (2 i pol) a czas ucieka. A znajac tempo polskich urzednikow to gdzies wlasnie za 3 lata zobaczymy (byc moze) efekty.
bober
26.09.2004, 01:55:30
Zapraszam w takim razie na
php na Maturze.
enceladus
26.09.2004, 08:44:21
Cytat(Vertical @ 2004-09-25 15:15:18)
W sumie to, że nie ma php to jest po prostu dziwne, bo php i załóżmy C++ to dwa strasznie podobne języki...
Hmm... podobne ... php5 powiedzmy że jest dużo blizej niz php4 ... ale podobieństwa to za duże słowo - chyba że masz na myśli podobieństwo składni. Nie chcąc wdawać się w jałowe dyskusje o wyższości Świąt Bożego Narodzenia. Powiem tyle jednoznaczne wymuszenie zakresu języków obowiązujacych jest potrzebne, aby można było jednoznacznie określić sposób oceniania. Jeśli zaś chodzi o zakres języków to wydaje mi się że i tak jest już za duży .... Jeśli mają zostać ocenione umiejętnośći z zakresu algorytmiki wystarczy Pascal (ten język nie powinien powstać, ale jeśli jest to niech zostanie), Ansi C, C++, Java, oraz zapis grafowy. Wszystkie języki visualne w ogole nie powinny znaleźć się na tej liście.
seaquest
26.09.2004, 09:18:59
Stymże właśnie Javy nie ma (a ja wolałbym Javę niż php na maturze, którą zdaje za 1,5 roku)
Dołączam się do listy postulujących wprowadzenie php na maturę osobiście.
(póki co nie w ramach php.pl, ale przedstawię pomysł zarządowi)
kyno
26.09.2004, 09:48:46
I ja sie dolaczam, moze by tak przykleic?
.dragonfly
26.09.2004, 10:19:29
Done
kyno
26.09.2004, 12:40:07
A jest jakas liczba wymaganych podpisow ? Jak narazie jest ich 52

i oby tak dalej
darkspirit
26.09.2004, 12:40:36
Ja się dołączyłem już rano, dodałem newsa na strefiephp oraz i cc-team.org,hacking.pl(może dodadzą

) i napisałem żeby umieścili newsa i buttona na t-nas.org oraz phpsolmag.org
zobaczymy co z tego wyjdzie w każdym razie trzeba jakoś to promować
[dodane]
+ doszedł topic na 4programmers.net
pozdrawiam...
DeyV
26.09.2004, 12:44:22
Uważam, że php jak najbardziej zasługuje na traktowanie go jako równorzędnego z innymi języka programowania.
Jednak jakoś dziwnie się składa, że decyzje naszego ministerstwa bardzo często nie do końca przystają do realiów.
Albo też po raz kolejny wpływ na ich decyzje mają inne czynniki, niż popularność i odstępność.
Bo jak inaczej tłumaczyć brak najpopularniejszego teraz języka (jakim jest Java) oraz oczywiście php, a obecność VB.
Czyżby po raz wtóry ktoś 'subtelnie' wspierał rozwiazania gigantów?
Tak czy inaczej zespół php.pl również jest przekonane o tym, że warto uczyć ludzi rozwiązań sprawdzonych, rozpromowanych, łatwo dostępnych i , co również ma bardzo duże znaczenie - takich, których łatwo się nauczyć, zarówno z powdu prostoty składni jaki dostępnego suportu i materiałów.
Dlatego prosiłbym o namiary na przedstawicieli Ministerstwa odpowiedzialnych za ten temat, do których moglibyśmy wytoczyć oficjalną notę.
Być może nie zmieni to już ich decyzji dotyczącej tego rocznej matury, ale na koleją może przecież mieć wpływ.
kyno
26.09.2004, 12:51:20
Cytat(bober @ 2004-09-24 21:03:01)
(...)
Adres email tego pana odpowiedzialnego za mature z Informatyki to cke.internet (at) cke.edu.pl
(...)
Mam nadzieje ze CKE zmieni liste dostepnych jezykow programowania i znajda sie tam php i Java...
radzaw
26.09.2004, 15:13:10
Oj chlopaki... php na maturze ? troche przesadzacie. O ile java tak, to php nigdy ! Jezyk bez m.in. kontroli typow na egazminie ? W czyms takim to kazde dziecko potrafi, a skoro piszecie mature to powinniscie cos wiecej pokazac. Do tego poki co php pozostaje jezykiem skryptowym - bez interpretera tego nie odpalisz.
bober
26.09.2004, 15:44:09
php kontroluje typy zmiennych, tylko tak, że nie przeszkadza to użytkownikowi w manipulowaniu na nich.
Co ma do rzeczy fakt, że wymaga interpretera? Reszta wymaga kompilatora (niektóre także Windowsa).
Wg mnie chyba dlatego pomineli php bo nie ma go w programie nauczania informatyki w szkołach ponadpodstawowych (o ile takie coś istnieje).
Musimy poprostu cierpieć za to, że na stołkach osób odpowiedzialnych za naukę informatyki w szkołach siedzą poloniści (fakt!) a nasi nauczyciele twierdzą, że algorytmy można pisać tylko w Turbo Pascalu i C.
Grzesiek
26.09.2004, 16:48:23
Wedlug mnie przesadzacie, nikt wam w tym turbo pascalu nie karze pisac windowsa, macie znac tylko podstawy, skladnie i pare funkcji i tak w glownej mierze chodzi o algorytmy.
A to ze nie ma php na liscie to cóż ... z tego co wiem asp, jsp i cgi tez nie ma wiec nie mozna mowic o promowaniu gigantow, a jedynie o konsekwencji: żadnych jezykow skryptowych.
Równie dobrze mozna by powiedziec, czemu na maturze z fizyki jest termodynamika skoro ja sie interesuje mechaniką kwantową? A to ze mechaniki kwantowej nie ma w programie nauczania nic mnie nie obchodzi. Czy to nie ta sama sytuacja?
Bakus
26.09.2004, 19:00:46
Proponuję zapoznanie się z opinią nauczycieli na pojęcie "programowanie w szkole"...
http://snti.pl/forums/viewtopic.php?t=20Jest to forum SNTI - Stowarzyszenia Nauczycieli Technologii Informacyjnej...
Vengeance
26.09.2004, 20:39:31
Cytat
A to ze nie ma php na liscie to cóż ... z tego co wiem asp, jsp i cgi tez nie ma[...]
jak CGI nie ma. Jest C to i cgi ;]]
menic
26.09.2004, 20:52:18
Vengeance: analogicznie to i ASP jest
Bakus
26.09.2004, 23:32:46
ta... i php się znajdzie... w końcu interpreter jest napisany w C...
kicaj
27.09.2004, 14:22:00
...w tym roku (szkolnym) to nie ma juz szans na php. Wiec doradzcie mi jaki jezyk mam wybrac z posrod:
- Turbo Pascal
- Delphi 7 Personal
- czy moze ktorys z C/C++, ale ktory?
Bede uczyl sie jednego z tych jezykow od zera, wiec z czym mam szanse w tak ktortkim czasie?
menic
27.09.2004, 14:29:27
Cytat(kicaj_ @ 2004-09-27 15:22:00)
...w tym roku (szkolnym) to nie ma juz szans na php. Wiec doradzcie mi jaki jezyk mam wybrac z posrod:
- Turbo Pascal
- Delphi 7 Personal
- czy moze ktorys z C/C++, ale ktory?
Bede uczyl sie jednego z tych jezykow od zera, wiec z czym mam szanse w tak ktortkim czasie?
No i ja sie przyłaczam do prośby......
heeroo
27.09.2004, 18:47:41
Nie no porażka, ja sie dziś obudziłem, że nie można php na maturze... kurcze...co to ma być!! Ja sie na gwałt musze uczyć jakiegoś języka... co polecacie... C++ czy Delphi ? Help... albo najlepiej jakby wpłynąć na ludzi z CKE

i dać php na maturę...
Vengeance
27.09.2004, 19:04:42
ja mam o tyle dobrze, że jesli php nie przejdzie to przed nim robilem w pascal/delphi wiec przypomne sobie co nieco i jakos to pojdzie

Pozatym jesli tak panikujecie z nauka nowego jezyka to znaczy, ze moze i php nie powinno byc na maturze jako "zbyt latwy jezyk". Jak sie tak popatrzy to all jezyki to to samo prawie

(no mocno przesadzilem) ale podstaw jest sie latwo juz potem nauczyc.
heeroo
27.09.2004, 19:24:33
Dobra, moze i podstawy, założenia te same... ale funkcje, oznaczenia, porcedury.. facet...

porażka
DeyV
27.09.2004, 19:52:49
Ogólnie jako najbardziej "edukacyjny" uważany jest Pascal.
Jednak ja osobiście nie przepadam za tym językiem. Nie lubię jego składni, ktoą uważąm za mniej przejżystą i intuicyjną, niż tą znaną z c lub javy.
Co więcej - znajomość c m abardzo duże znaczenie w światku opensource, a nie można tego powiedzieć o pascalu ani delphi.
Dlatego uważam, że lepiej jest zaczynać od c++, mimo że jest to napewno rzucanie się na nieco głębszą wodę, niż w przypadku poznawania Pascala,
jednak nie powinno być bardzo problematyczne dla osób znających już php, które w końcu w dużej częsci jest wzorowane na składni C.
Ale tak naprawdę to ... ważne jest byście uczyli sie teorii, potrafili projektować algorytmy, ponieważ tego typu egzaminy za głowny cel stawiają sobie sprawdzenie umiejętności programowania, a nie znajomości konkretnego języka.
Dlatego w wielu przypadkach zadania nie wymagaja nawet konkretnego kodu (nie wiem jak ma być z maturą, ale wiele egzaminów jest przeprowadzanych na "sucho", bez pomocy PC) gdzie sprawdza sie logikę myślenia i umiejętność projektowania algorytmów.
kicaj
27.09.2004, 20:23:24
...no i jestem w kropce

Pascal czy C/C++?
Ale jak juz to C/C++, to ktory?
- DJGPP V2.03 C/C++
- MS Visual Studio NET C++
- MS Visual Studio NET C#
- Borland C++ Builder 6 Personal
- Dev C++ 5.0
Bo czym one sie roznia to ja zielonego pojecia nie mam
enceladus
27.09.2004, 21:03:42
Cytat(kicaj_ @ 2004-09-27 20:23:24)
- DJGPP V2.03 C/C++
- Dev C++ 5.0
Do algorytmów wystarczy najzwyklejsze GCC - zadnych visuali .... to zupełnie inne podejście do programowania, a C# to już zupełnie inny język. Wystarczy zainstalować pierwszego lepszego Linux-a i już mamy gcc, a jeśli ktoś nie lubi Linuxa a chce mieć gcc pod Windowsem - to polecam pakiet Cygwin.
rogrog
27.09.2004, 21:34:32
chociaż maturę pewnie będę pisał w 2008 roku popieram!
menic
28.09.2004, 10:56:53
Cytat(enceladus @ 2004-09-27 22:03:42)
Cytat(kicaj_ @ 2004-09-27 20:23:24)
- DJGPP V2.03 C/C++
- Dev C++ 5.0
Do algorytmów wystarczy najzwyklejsze GCC - zadnych visuali .... to zupełnie inne podejście do programowania, a C# to już zupełnie inny język. Wystarczy zainstalować pierwszego lepszego Linux-a i już mamy gcc, a jeśli ktoś nie lubi Linuxa a chce mieć gcc pod Windowsem - to polecam pakiet Cygwin.
Nie tak predko.....
na
http://www.cke.edu.pl/index.php?option=con...&id=95&Itemid=2 jest scisła lista czego mozemy uzywac a czego nie. Przy jezyku to sie sklaniam co do c++ jako ze i tak miałem zamiar sie go uczyc... Tylko wlasnie nie wiem jakie srodowiko...
kicaj
28.09.2004, 11:07:09
Okey, to ja dzisiaj wpisuje: Dev C++ 5.0.
PS. Na karcie, ktora musze wypelnic i jest tam jezyk programowania. Mam tam wpisac tylko C++ czy Dev C++ 5.0?
menic
28.09.2004, 11:57:49
Cytat(kicaj_ @ 2004-09-28 12:07:09)
Okey, to ja dzisiaj wpisuje: Dev C++ 5.0.
PS. Na karcie, ktora musze wypelnic i jest tam jezyk programowania. Mam tam wpisac tylko C++ czy Dev C++ 5.0?
ty sie mnie pytaj

Sam musze jeszcze tą karte oddac i wybrac temat na ustny z polskiego
bober
28.09.2004, 14:00:48
To prawda... głównie to sprawdzają poprawne konstruowanie algorytmów i zdolność do myślenia składnią

Dlatego im łatwiejszy język tym bardziej można się skupić na konstrukcji logarytmu a nie składni.
Pascala przerabiałem na kółku w gimnazjum więc teraz kiedy ćwicze na informatyce te zadania maturalne to zazwyczaj siedze w helpie i przypominam sobie funkcje itp

.
Zdaje mature w tym roku i nie licze na to, że php będzie już teraz... no ale zawsze warto zostawić coś po sobie. Tylko ostatnio nauczyciele od informatyki w mojej szkole jakoś dziwnie na mnie patrzą

żeby ten bunt się nie odbił na mojej ocenie
kicaj
28.09.2004, 14:20:35
Cytat(menic @ 2004-09-28 12:57:49)
ty sie mnie pytaj

Sam musze jeszcze tą karte oddac i wybrac temat na ustny z polskiego

Wszystko podkontrola, ...ale nikt nic nie wie
menic
28.09.2004, 17:56:38
No to jak z tym srodowiskiem bedzie co
Piszcie bo na jutro musze wybrac
Cudi
28.09.2004, 18:37:06
Zastanów się nad C#, to najprostszy z tej listy język, którego nauczenie się jest błahostką, natomiast ryzyko popełnienia głupiego błędu jest najmniejsze. To typowy przykład nowoczesnego, wysokopoziomowego, obietkowego języka programowania. Niestety w polskim internecie zasobów dotyczących tego języka jest bardzo niewiele
party
28.09.2004, 19:06:24
Cytat(Cudi @ 2004-09-28 19:37:06)
Niestety w polskim internecie zasobów dotyczących tego języka jest bardzo niewiele

Nie tylko na temat tego jezyka...
menic
28.09.2004, 19:10:57
no to jeszcze moze jakies informacje z czego ja sie mam uczyc czegokolwiek. Obojetnie czy to bedzie c, c++, c# bo tylko te jezyki wchodza w gre. Pascal odpada bo to tylko szkoda juz czas tracic gdzy pozytku to z niegoo niewiele bedzie.....
bela
28.09.2004, 21:02:57
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.