redeemer
5.08.2013, 20:16:19
Cytat(Posio @ 5.08.2013, 21:13:04 )

...
W sadzie przy zrywaniu owoców na 50 pracujących osób musze mieć conajmniej 80 butelek wody do picia dla nich bo by mi popadali, nie dość że duszno to piecze słońce...
Dlatego w krajach, gdzie jest naprawdę ciepło przez większość roku, to wszyscy chodzą "opatuleni".
Edit: i to, że tak chodzą już setki jak nie tysiące lat, znaczy że coś w tym jest
O$iek
5.08.2013, 20:36:26
Ciężko w dzisiejszych czasach o wydajnych niewolników
Posio
5.08.2013, 20:56:43
Cytat(redeemer @ 5.08.2013, 21:16:19 )

Edit: i to, że tak chodzą już setki jak nie tysiące lat, znaczy że coś w tym jest

A na filmach o budowie piramid chłopaki latają w samych sandałach ;> hehe
No niestety. Nikt już za darmo w tych czasach pracować nie chce. Ba, co gorsza oprócz wypłaty należą się też dodatki - np w postaci wody ^^
memory
5.08.2013, 21:08:36
Każdy pracodawca musi zapewnić wodę
Spawnm
5.08.2013, 21:29:49
Cytat
No niestety. Nikt już za darmo w tych czasach pracować nie chce.
Dlatego teraz oferuje się jako wynagrodzenie np. wpis do portfolio ciekawego projektu, udziały z ewentualnego zysku, opłacenie hostingu itd
Poszło. Alleluja i do przodu

Trzymajcie kciuki.
Laravelowcy wszystkich krajów łączmy się! A tak poważniej, zanim zaczniemy dziabać w L4 trzeba najpierw zacząć od tego gdzie szukać informacji i pomocy.
http://webmastah.pl/laravel-gdzie-szukac-m...ialow-do-nauki/
Posio
6.08.2013, 12:57:42
Cytat(Spawnm @ 5.08.2013, 22:29:49 )

Dlatego teraz oferuje się jako wynagrodzenie np. wpis do portfolio ciekawego projektu, udziały z ewentualnego zysku, opłacenie hostingu itd

Hmm... dobry pomysł, zaproponuje im możliwość wpisu do portfolio "bogate doświadczenie w dziedzinie rwania wiśni, czereśni. sliwek, jabłek, gruszek"
Daiquiri
6.08.2013, 17:02:28
Niezły pomysł w sumie. Idziesz do mechanika i proponujesz mu, niesamowitą ofertę zdobycia doświadczenia przy naprawie Twojej maszyny. Od biedy rzucisz 5 dyszek, żeby z głodu przy pracy nie padł. W spożywczaku powiesz, że wprawdzie za zakupy nie płacisz, ale polecisz sklep znajomym

.
strife
6.08.2013, 17:50:39
sowiq
6.08.2013, 19:16:52
32C wczoraj... dziś ma być więcej... A roboty od cholery... mogłem wstać o 4, ale ciemno już było (zima idzie) i mi się nie chciało :D
sowiq
7.08.2013, 13:07:20
@nrm, +1
lobopol
7.08.2013, 17:03:43
@!*! phi 32, u mnie wczoraj było 36, teraz chłodniutko bo tylko 30

@nrm poszedłbym na tą prezentacje i zadał kolesiowi kilka pytań

Jutro świetny tekst o PhalconPHP #jaramsie #dobrzeIdzie #allelujaIDoPrzodu

---
@lobopol: temat ma już 20 głosów (woot?) więc kto wie czy nie będziemy mieli takiej okazji
kilab
7.08.2013, 19:40:45
@nrm, pamiętaj pochwalić się na FB artykułem bo chętnie przeczytam, a znając życie zapomnę o tym
Spoko, będzie rano na fanpejdżu, jak zwykle. W ogóle zapowiada się dużo o
Phalconie i Laravelu. Będzie też o nowym (polskim)
forku Kohany. To tak z naszego podwórka. Bo poza tym też mam zapowiedziane
node.js, backbone.js, angular.js... Udało mi się zebrać bardzo fajne osoby, na prawdę mastahy w swoich kategoriach

więc mam nadzieję, że będzie dobrze. Nawet jakby wyszła połowa z zapowiedzianych tekstów to będzie co czytać czego wcześniej w polskojęzycznym necie za bardzo nie było lub było porozrzucane po "blożkach".
Dawno nie robiłem fajnego projektu i zapomniałem jaki to przyjemne jest, endorfiny zupełnie jak po bieganiu
Bateria
8.08.2013, 11:31:30
Schodziłem całe centrum handlowe (New Yorker, House, Diverse itd.) w poszukiwaniu T-Shirtów w ciemnym kolorze, bez żadnych emblematów ani nadruków. Jak już udało mi się znaleźć to materiał przypominał gazę.
Co się dzieje z tymi sklepami...
Ps. W Tommy Hilfiger były, 119 zł za sztukę
bez napisów "nie som trendi". Zamów sobie zgrzewkę czystych FruitofTheLoomów pod nadruki
Cytat(nrm @ 7.08.2013, 21:10:42 )

Będzie też o nowym (polskim) forku Kohany.
A jest taki? Podaj link.
@
Bateria - a na rynku? Tam się zawsze azjaci kręcą i mają wszytko, skoro można kupić windows 8.1 przed premierą, dowód osobisty i kałacha, to koszulkę bez napisów też :D
Bateria
8.08.2013, 12:07:24
Cytat(!*! @ 8.08.2013, 12:53:37 )

A jest taki? Podaj link.
@
Bateria - a na rynku? Tam się zawsze azjaci kręcą i mają wszytko, skoro można kupić windows 8.1 przed premierą, dowód osobisty i kałacha, to koszulkę bez napisów też

W moim mieście to muszę wstać w sobotę / niedzielę przed 9 żeby trafić na rynek, no ale już się poświęcę
Cytat(!*! @ 8.08.2013, 10:53:37 )

A jest taki? Podaj link.
Jest. Jest w końcowej fazie pierwszej bety. Jak tylko zostanie oficjalnie "zamrożony" w wersji oficjalnej to na pewno będą u nas artykuły na ten temat, zaczynając od tego "po co, dlaczego, jakie zmiany", a kończąc na tutorialach jak korzystać.
https://github.com/Hanariups. a obiecany Phalcon to
http://webmastah.pl/phalcon-php-miedzy-moca-a-uzytecznoscia/
redeemer
8.08.2013, 14:08:32
Co do phalcona, to do obaw, w kontekście błędów typu Object Injection dodałbym wzmiankę z
PHP Object injection revisted (CONFidence 2013).
Dodaj proszę autorowi w komentarzu pod tekstem. Nie trzeba mieć konta, można anonimowo. Dzięki.
Cytat(gdziesNaForum)
Fakt, CI jest przestarzały i walidacji w3c nie przechodzi.
:D
Cytat
W porównaniu do pierwowzoru wygląda na ogarnięty, a przynajmniej mam takie pierwsze wrażenie.
odnośnie CI: to tamten wpis to pod wpływem alkoholu czy narkotyków? Jest ktoś w stanie go przetłumaczyć na polski?

odnośnie Hanariu: z tego co się orientuje to zostały wywalone zbędne rzeczy z Kohany, dodane przestrzenie nazw, chyba inny autoloader no i przede wszystkim ma to być masa gotowych dodatków, których w KO3 nie ma. Nie chce się teraz w tym temacie wypowiadać bo nie znam AKTUALNYCH szczegółów, a zdaje się, że wiele się zmieniło w międzyczasie, szczególnie w ostatnich tygodniach kiedy to nabrało tempa. Na 100% jak to zostanie ukończone to Radek na WM opisze dokładnie wszystkie zmiany.
Myślę, że to może być ciekawa alternatywa dla wszystkich piszących w Kohanie, a mających już dosyć jej zastoju.
Spawnm
8.08.2013, 16:05:07
A czy twój framework php jest zgody z w3c?
kilab
8.08.2013, 16:18:14
No właśnie @Spawnm, czy Twój FW przechodzi walidację w3c..
Mój przechodzi ACID3, liczy się?
ps. ma ktoś kontakt z adminem
http://www.getak.pl/ ? Jak tak to może mu przekazać żeby w końcu naprawił ogłoszenia i aby dane takie jak email nie były indeksowane przez roboty, bo aż się prosi aby przepuścić cały serwis przez skaner i pobrać kilka tysięcy adresów. Co już zresztą niektórzy robią i dostaje się email wspierany translatorem google.
scanner
8.08.2013, 16:28:03
Cytat(Bateria @ 8.08.2013, 12:31:30 )

chandlowe
Spróbuj w handlowym..
Posio
9.08.2013, 14:21:01
Jak myślicie Samsung Galaxy S3 czy LG Nexus 4 ? Mam dylemat... Obawiam się AMOLEDa ale znam konstrukcje Samsunga (Galaxy S) i jestem z nich zadowolony. To samo w druga stronę... Na podstawie trzeszczących produktów LG (Swifty L5 / L7) troche mnie odrzuca, ale trzymając akurat ten kawałek "szkła" w ręku wydawał się bardzo solidny (obawiam się na podstawie doświadczeń z firmą i ich telefonami że tylko wydawał), przyciąga mnie w nim oprogramowanie prosto od Google (posiadam tablet Nexus 7 i jestem bardzo zadowolony).
Myślałem coś co by śmigało na Windzie ale troche się tego boje, a Androida znam i z codziennego życia i po troszku z programowania.
Tajgeer
9.08.2013, 14:27:09
Przytoczę moje wypowiedzi z dyskusji na ten temat z innego forum:
Cytat
S3 i Nexus 4 to wbrew pozorom bardzo podobne smartfony. Wszystko zależy od tego (na dobrą sprawę), czego oczekujesz od systemu aktualizacji. Chcesz zawsze mieć najszybciej aktualizację Androida? Weź Nexus 4. Chcesz bawić się w nieoficjalne modyfikacje? Nie ma znaczenia.
Ja osobiście posiadam S3 i jestem zadowolony. Wg. mnie nie opłaca się inwestować w S4 - S3 dostanie większość funkcji z 4'ki w jednej z najbliższych aktualizacji (o ile już nie dostała, nie orientuje się na teraz na stockowych ROMach).
Cytat
S3 mam już od około 5 miesięcy, od początku na nieoficjalnym sofcie (CyanogenMod z Androidem na 4.2.2) i NIGDY nie zaliczyłem jeszcze zwisu czy dziwnego restartu. Chodzi tak, jak powinien chodzić sprzęt za taką cenę. Gratami w środku nie ma się co sugerować - na znacznej większości aplikacji/gier i tak nie zauważysz różnicy pomiędzy S3 i Nexus 4.
Jeśli nie bawisz się w modyfikację systemów, to rzeczywiście, Nexus 4 jest idealny. Jedynym minusem jak dla mnie jest brak wymiennej baterii, ale podobno serwis na gwarancji bez problemu ją "wymienia" w razie problemów.
Trochę suchego porównania:
http://versus.com/pl/samsung-galaxy-s3-vs-lg-nexus-4
Posio
9.08.2013, 14:40:07
Wiem że jesli chodzi o bebechy wypadają bardzo podobnie. Obydwa mnie troche odstraszają obudową ... Samsung - moim zdaniem szybko złapie rysy, no a Nexus szkło... a jak ze szkłem jest to każdy wie. Dlatego właśnie za obudowy kocham Sony ... ten gumowany tył jest po prostu boski. Posiadam wciąż Xperię X10 i gdyby nie pęknięty wyświetlacz to reszta obudowy (no nie licząc wytartego sreberka) trzyma się idealnie. Ale odstrasza mnie cena tych smartphonów. Tym bardziej że podoba mi się tylko Zka, a 2k na telefon nie wydam.
W ogóle jaką macie opinię o AMOLEDach ? Ja zawsze stawiałem na prawdziwość kolorów a uzywając Sxów po prostu wali pastelami po oczach ...
Bawię się w zmianę oprogramowania, a bynajmniej bawiłem... jak kupie nowy to znów kilka miesięcy do pół roku wytrzymam pewnie bez tykania firmware'u.
Evinek
10.08.2013, 21:30:07
Ja bym brał Nexusa 4. Tańszy i masz aktualizacje normalne.
Sam posiadam Nexusa 7 (1. generacji) i fajnie mieć zawsze świeży system.
A jeśli byś miał trochę czasu to mógłbyś poczekać do końca roku bo wtedy możliwe, że pojawi się nowy Nexus, który będzie jeszcze lepszy.
Na ten moment, gdybym miał kasę to bym myślał nad takimi smartfonami jak: HTC One, Xperia Z, Galaxy SIV, Nexus 4. Nic innego.
O$iek
10.08.2013, 22:56:33
Szczerze, to ja nie biorę LG pod uwagę przy wyborze jakiekolwiek sprzętu. Nie pytajcie czemu, tak już mam
Posio
11.08.2013, 07:55:51
@Evinek
Też posiadam Nexus 7 1gen. tyle że to sprzęt od Asusa - bardzo dobry sprzęt MOIM zdaniem. LG mnie strasznie odstrasza tandetą, ale nie wiem dokładnie jak z tym Nexusem 4 bo trzymałem go w łapie dosłownie przez chwile.
Też bym brał te telefony pod uwagę, gdyby nie kosztowały tyle ile kosztują. Galaxy IV odpada ze względu na słabą ocenę cena/wydajność . Xperia Z jest piekna, nie ma co, ale też swoje kosztuje. To samo ze wszystkimi pozostałymy.
Tylko HTC mi sie bardzo nie podoba ;D ich design jest okropny , no ale każdy ma swój gust.
Jutro planuje zamawiać jakiś sprzęt do ~1400 zł. Macie jeszcze jakieś propozycje ?
Crozin
11.08.2013, 09:13:31
Tyle co kupiłem Nexusa 4.
+ względnie tani,
+ podobnie jak inni obawiałem się, że LG będzie tandetny - jakość jest jednak zadowalająca,
+ 2 GiB pamięci - a tej nigdy nie jest za mało.
- brak kart pamięci i 16 GiB (chociaż telefon podaje faktyczną pamięć całkowitą jako 13 GiB) może dla niektórych być za małą pojemnością
Jednak przy tego typu telefonie (szkło z obu stron) moim zdaniem bumper to absolutna konieczność. A ten do Nexusa jest całkiem estetyczny.
Evinek
11.08.2013, 09:39:38
Tu masz "konkurentów" Nexusa 4:
http://android.com.pl/baza-urzadzen/urzadz...nexus-4/rywale/Najwyżej próbuj dorwać Xperie Z na allegro w dobrej cenie, jeśli takie są.
Posio
11.08.2013, 12:35:27
@Crozin
Mi na pamięci nie zależy, zmieszczę się nawet w 8GB prawdopodobnie, ale pytanie o obudowę czy serio jest dobrze zbita i nic nie trzeszczy ? Jakiej jakości sa elementy plastikowe ?
Wiem że trzeszczeć nie powinien nawet z racji nierozbieralności ale to bywa różnie.
Samsung SIII rzeczywiście moim zdaniem wypada ciut gorzej ale bitwa w mojej głowie to gównie bitwa marki...
Edit: Jako , że potrzebuje fakture VAT23% odpadają wszelkie używki. Byłem dziś podotykać nexusa i SIII wybieram LG, zobaczymy ile to pożyje
O$iek
13.08.2013, 23:48:08
Koncert SOADu w Łodzi. Było super <3
Jest tu może jakiś mastah od SASSa? W opozycji do
http://webmastah.pl/less-czyli-prawdziwa-s...ter-bootstrapa/ ludzie domagają mi się czegoś o SASSie albo jakiegoś porównania, a kurcze ja nie ten teges, no nie bardzo

Za to szykuje nowy fajny wpis o ścieżkach w Laravelu
Crozin
14.08.2013, 10:26:10
1. Skup się na SCSS nie SASS.
2. SCSS >> LESS.

3. Chcesz porównać? Przeczytaj dokumentację obu - krótkie są.
Ja jestem lewy frontendowiec, wole jednak to zostawić prawdziwym wyjadaczom

a samemu zając się tym co robię lepiej.
lobopol
14.08.2013, 10:54:23
@Crozin wszystko jest dość subiektywne, sass/scss ma pewne zalety nad lessem, ale w drugą stronę również to działa i less też ma kilka przewag. Ogólnie znam więcej webdevów wybierających lessa nad sassa
Posio
14.08.2013, 14:32:53
Po otworzeniu komputera, który dziś dostałem do naprawy moim oczom ukazało się:
https://copy.com/BAed6ssvO0SJxKaDJuż dawno nie miałem okazji oglądać takich pięknych widoków - no i to oryginalne chłodzenie radiatora od karty ^^
buliq
14.08.2013, 14:43:30
Mother of God ...
skowron-line
14.08.2013, 15:35:36
@Posio Kolega który pracował w UK w serwisie lapków pewnej marki, mówił że kiedyś dostał paczkę w której był lapek i wymiociny.
Posio
14.08.2013, 17:28:06
Czyli pewnie ta "pewna" firma bardzo zdenerwowała klienta hehe
Nie żeby mój się lśnił ale pajęczyny to przesada. Ja tak co miesiąc łapię za sprężarkę i czyszczę wszystkie sprzęty, ale najwidoczniej pucha sprężonego powietrza dla kogoś kto nie ma kompresora to za duzy wydatek ... Lepiej żeby się grzało, kurzyło a wiatraki wyły ^^
sowiq
14.08.2013, 17:36:48
Ja bym raczej stawiał na brak wiedzy/umiejętności sprzętowej. Jeśli ktoś bardzo słabo zna się na obsłudze komputerów to nie wymagaj od niego, żeby co jakiś czas zdejmował obudowę i czyścił wnętrze z kurzu. Sprzęty elektroniczne mają to do siebie, że ciągną kurz jak magnes.
Posio
14.08.2013, 17:46:17
sowiq zdjęcia to jest pikuś. Gdybyś zobaczył co się działo w powietrzu po lekkim dmuchnięciu... nie tłumaczy tego nieznajomość sprzętu - to jest zwykłe niedbalstwo, w necie jest pełno poradników jak wyczyścić swój sprzęt czy to laptop czy stacjonarny. A jeśli się ktoś boi czy cokolwiek innego, to kiedy się słyszy, że coś jest nie tak, bo chodzi jak stary kombajn to warto coś z tym zrobić. Żałuje, ze nie nagrałem filmiku z czyszczenia ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.