Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konkurs php.pl - pożyteczne i praktyczne biblioteki
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Konkursy
Stron: 1, 2, 3
nospor
@koodlaty
Cytat
Tematem konkursu są pożyteczne i praktyczne biblioteki rozwiązujące codzienne problemy programisty.

No i teraz:
1) instalacja tej biblioteki to php:require ('debugger/debugger.php');
2) uzywanie tej biblioteki to php: BreakPoint(__FILE__, __LINE__, get_defined_vars());
3) czy jest praktyczna i pozyteczna? No moje pierwsze wrazenie po obejrzeniu przykladu: pozyteczna, czy praktyczna to jeszcze nie wiem, mam pare watpliwosci winksmiley.jpg

Wydaje mi się, że nie odbiega to od tematyki konkursu. js zostal tu uzyty do wizualizacji wynikow.
koodlaty
Cóż, nadal mam pewne wątpliwości...

Cytat
Prace muszą być napisane w języku php w wersji 5.1 lub nowszej.

Stricte php jak mi się wydawało, choc faktycznie nie ma wyraźnych zastrzeżeń co do użycia np. js. Swoją drogą - jeśli wystarczy by były spełnione te warunki:

Cytat
1) instalacja tej biblioteki to php:require ('debugger/debugger.php');
2) uzywanie tej biblioteki to php: BreakPoint(__FILE__, __LINE__, get_defined_vars());

program możemy napisać np w C a jego interfejs zamknąć w biblioteczce php

Ale fakt - zrobione świetnie.
batman
Skoro można używać JS, to czy można użyć Ajax-a ?
nospor
Cytat
program możemy napisać np w C a jego interfejs zamknąć w biblioteczce php
No juz nie bądźmy tacy... winksmiley.jpg php to php. Tutaj js i html zostal uzyty do wizualizacji danych zebranych przez biblioteke. Nie kombinujcie juz z kombinowaniem winksmiley.jpg

Cytat
, to czy można użyć Ajax-a ?
No tez zalezy do czego to bedzie uzyte.
Szczerze mowiac nie spodziewalismy sie, ze ktos wyskoczy z takimi bibliotekami. Sednem sprawy ma byc php, aczkolwiek moze byc wspomagany js, ajaxem by dopelnic uzytecznosci biblioteki. Aczkolwiek obsluga biblioteki jak i jej "instalacja" powinna sie sprowadzac do php.

Przykladem moglby byc np. powiedzmy Pager. Zarządzanie to w zasadzie czysty php, do wyswietlenia stron mozna wygenerowac html, ale to tez klasa robic bedzie. Ale mozna dorobic tez taki bajer, ze klikanie na nową strone nie bedzie przeladowywalo strony, ale bedzie wywolywalo ajaxa.
To tylko przyklad. Prosze sie nim nie sugerowac i nie walic mi 100 projektow Pagera smile.gif
koodlaty
Ok, się nie czepiam już ale naprawdę warto by nieco sprecyzować regulamin...

OT: Widzieliście nowe php solutions? Wielka reklama tego konkursu jest w środku smile.gif
nospor
Cytat
Ok, się nie czepiam już ale naprawdę warto by nieco sprecyzować regulamin...
To by go nikt nie czytal winksmiley.jpg
W pierwszej wersji regulamin byl dluzszy.

Cytat
T: Widzieliście nowe php solutions? Wielka reklama tego konkursu jest w środku
No ba. Bylo troche gorąca by sie wyrobic z reklamą przed zamknieciem numeru winksmiley.jpg

edit po poscie ponizej:
@koodlaty
wrodzona skromność kazala mi usunac pierwszą wersje postu.
ps: i prosze mi tu OT nie robic... tongue.gif
koodlaty
O! A nospor skubaniec oszukuje i podmienia sobie treść swoich postów i nie widać że były edytowane - wszystkim powiem. biggrin.gif
batman
Cytat
To tylko przyklad. Prosze sie nim nie sugerowac i nie walic mi 100 projektow Pagera

Tak się składa, że robię projekt, który zawiera między innymi stronicowenie winksmiley.jpg

A ajax-a używam jako pomoc do wyświetlenia danych.
UDAT
Cytat
"Zabrania się korzystania z zewnętrznych bibliotek/klas (nie autorskich)."
"Źródło skryptu nie może przekroczyć 200 kilobajtów."

Czy zatem dozwolone jest korzystanie z zewnętrznych autorskich bibliotek/klas niepodlegających ocenie i nie liczonych w poczet 200kB??
Bo mam pomysł na projekt konkursowy jednakże moja biblioteczka, która na której miałaby być oparta konkursowa ma blisko 200kB.
Źródło skryptu to kod z komentarzami, czy kod produkcyjny?

Przydałoby się dodanie do punktu:
Cytat
Do każdego projektu należy dodać plik zawierający informacje o autorze (możliwym sposobie kontaktu - mail, gg, skype, jid, etc.) oraz opis funkcjonalności przedstawionego projektu. Autor musi jasno określic do czego służy biblioteka i jak ja używać.

wymóg podawania licencji ( ułatwi to późniejsze wykorzystanie ).
seaquest
Jest to pierwszy taki konkurs organizowany przez php.pl i trzeba zaznaczyć, że my też się dopiero uczymy smile.gif

A co do phpsolmaga, to aż sobie chyba kupię tongue.gif
DeyV
UDAT:
Cytat(Regulamin)
7. Źródło skryptu nie może przekroczyć 200 kilobajtów.

* Wspomniany limit dotyczy tylko kodu źródłowego. Wielkość kodu zawartego w przykładach wykorzystania bibliotek nie jest wliczana.
* Zakaz trzymania źródła aplikacji poza plikami liczonymi do wielkości 200 kilobajtów. Co za tym idzie, nie dopuszczalne jest trzymanie źródła aplikacji przykładowo w bazie danych, bądź też ściąganie go z internetu lub innych źródeł.

Czyli jeśli oddasz do oceny bibliotekę, która zmieści się w 200Kb, to ją ocenimy, przykład użycia nie będzie brany pod uwagę podczas oceny, choć na pewno pomoże nam dostrzec potencjalne zalety danej biblioteki (a co - my też chcemy, by nam pomagać winksmiley.jpg )
Sabistik
Cytat
Czy zatem dozwolone jest korzystanie z zewnętrznych autorskich bibliotek/klas niepodlegających ocenie i nie liczonych w poczet 200kB??

Nie.

Cytat
Źródło skryptu to kod z komentarzami, czy kod produkcyjny?

Liczone jest źródło bez komentarzy (My sobie już sami usuniemy i sprawdzimy rozmiar.)

PS. Też zaraz lecę do empiku (:
php programmer
Trochę dziwna wydaje mi się forma pola Autor na stronie konkursu, mianowicie

Imie 'login' Nazwsko

rozdzielenie imienia i nazwiska wydaje mi się bardzo nienaturalne,
może inni też podzielają moją opinię?
artur81
czepiasz się...
przecież to nie ma żadnego znaczenia dry.gif
itsme
nikt nie podziela
tak jest na Wortalu od czasu uruchomienia :-)
widac jak czesto odwiedzasz wortalik :-0
ikioloak
Czy jest mozliwosc robienia aktualizacji zamieszczonych projektow w momencie kiedy wdarly by sie jakies bugi w celu ich naprawy?
Sabistik
Ludzie oddajecie jakiś projekt na konkurs to powinien być już przygotowany i cały cacy, a nie jakiś 'brudnopis'.

W tej chwili, dajemy możliwość kasacji projektu. Po tej operacji można go dodać na nowo.
hwao
Cytat(ikioloak @ 24.12.2006, 22:02:25 ) *
Czy jest mozliwosc robienia aktualizacji zamieszczonych projektow w momencie kiedy wdarly by sie jakies bugi w celu ich naprawy?

Nie tyle "edycji" tylko usunięcie i dodanie nowego, tj. tego samego tylko z poprawionym bugiem. smile.gif Nie każdy bug da się zauważyć niekiedy testujący go dopiera znajdą, także jak uważasz że wszystko jest ok, to wrzucaj - najwyżej się potem "poprawioną wersje da". smile.gif
Turgon
A gdzie zamieszczać te biblioteki i do kiedy ?
hwao
Cytat(Turgon @ 25.12.2006, 15:40:44 ) *
A gdzie zamieszczać te biblioteki i do kiedy ?

Adres: http://art.php.pl
Regulamin: http://art.php.pl/Regulamin/http://art.php.pl/Regulamin/
  • Start: 12.12.2006
  • Koniec oddawania prac: 31.01.2007
  • Głosowanie: 2 tygodnie czyli do 14.02.2007
  • Ogłoszenie wyników: 19.02.2007
Turgon
A to możesz coś napiszę smile.gif Coś co zwykle używam na co dzień ... Hmm....
Riklaunim
hm.. z ciekawszych mam "punFrameworka" - miniframeworka MVC dla punBB 1.3, "php RTWindows" - PHPowego wrappera dla RTWindows (JS) i "ODT 2 XHTM" konwertującego OpenDocument Text do XHTML. Pierwszy "wymaga" punBB, drugi obudowuje nie-mój skrypt JS a trzeci używa nie-mojego szablonu xsl tongue.gif

czy
Kod
Zabrania się korzystania z zewnętrznych bibliotek/klas (nie autorskich).

odnosi się też do kodu JS/XML czy też zależności "biblioteki" ? smile.gif
hwao
podlega ocenie kod php, możesz tamto dodać po prostu jako przykład obrazujący przykładowe działanie.
mysz
A ja mam nieco inne pytanie, bo tak mnie ciekawi:
Cytat
Hosting NQ.pl - serwer biznes z domeną .pl + SVN + roczna prenumerata phpsolutions

A na jak długi okres hosting? 1 rok, 2 lata, więcej, mniej?
DeyV
1 Rok.
darektbg
Witam !
To i ja się przyłącze to pytań winksmiley.jpg
Czy mógł bym liczyć na papierek tz. zaświadczenie że startowałem w konkursie(bo na miejsce raczej nie licze;) ). Każdy papierek w podaniu do liceum się przyda winksmiley.jpg

Pozdrawiam
Darektbg
cadavre
Cytat(darektbg @ 30.12.2006, 19:48:57 ) *
Czy mógł bym liczyć na papierek tz. zaświadczenie że startowałem w konkursie(bo na miejsce raczej nie licze;). Każdy papierek w podaniu do liceum się przyda winksmiley.jpg
Chyba se jaja robisz. W liceach na nic nie patrzą (tych lepszych) prócz ilości punktów.

Widzę, że dość specyficzne klasy pojawiają się konkursie... To może i ja zastartuję... Rkingsmiley.png
SHiP
Ja mam już zestaw kilku klas które tworzą spójną całosć winksmiley.jpg tj. każda dziala oddzielnie ale działają i razem a skoro to ma być biblioteka winksmiley.jpg wiec chyba jakis wiekszy zbiór zamieszcze...ale dopiero w (przed)ostatni dzień. Nie wiem czy pogodze ze soba konkurs, szkole oraz prace i znajde czas na pisanie huh...

Cytat
Czy mógł bym liczyć na papierek tz. zaświadczenie że startowałem w konkursie(bo na miejsce raczej nie licze;) ). Każdy papierek w podaniu do liceum się przyda

Oni będą wiedzieć co to php? Prędzej ktoś doszedłby do wniosku ze to konkurs na temat znajomości BHP laugh.gif
cadavre
Ja mam zamiary wstawić mojego FW którego udostępniał będę na OpenSource - na nim chcę oprzeć swojego CMSa również OpenSource. Nawet już domenę projektu wykupiłem. tongue.gif
darektbg
Witam !
@cadavre: a jednka, patrzą i to dość mocno, owszem może i w tych lepszych, ale wybieram się do liceum właśnie najlepszego w moim mieście (http://www.zso.tbg.net.pl)

@SHiP: myśle, że aż tak żle by nie było.

To jak była by możliwość z tym papierkiem ?

Pozdrawiam
Darektbg
hwao
Cytat(darektbg @ 31.12.2006, 14:48:38 ) *
To jak była by możliwość z tym papierkiem ?

Pozdrawiam
Darektbg

Co byś potrzebował na tym papierku? Masz jakiś przykład takiego papierka?
darektbg
witam !

Coś w stylu:
imie nazwisko uczestniczył z konkursie tytuł organizowany przez organizator.
Jakiś podpis na dole komisji i to wszystko ;-)

Pozdrawiam
Darektbg
hwao
Myślę że się uda załatwić, odezwij się po konkursie
darektbg
Witam !
Ok, z góry dzięki

Pozdrawiam
Darektbg
seaquest
Takie zaświadczenia na pewno nie będą wysyłane w formie pisemnej.

Dlaczego: gdybyśmy chcieli wysłać takie zaświadczenia kilkuset użytkownikom, to koszta urosłyby bardzo szybko - a każdego uczestnika konkursu trzeba traktować tak samo.

Możemy co najwyżej wydawać takie zaświadczenia w formie PDF + strona on-line do weryfikacji.
Bastion
*kilkuset* smile.gif aka Radio Maryja ... "przed milionami sluchaczy..."

jak tam będzie w finale 10-20 prac to bedzie milo smile.gif
seaquest
Nie ważne ile.

Pamiętajcie, że php.pl jest organizacją non-profit oraz, że jest to pierwszy organizowany przez nas konkurs, więc niekoniecznie takie wydatki będą chcieli pokryć sponsorzy. Więc kto za to zapłaci?
Bastion
No ja tam nie wiem, kazdy konkurs , jaki by nie by ma jakis spnsorow - a tu widac nawet nie biednych,
ktorych mysle ze byloby stac na jakis dyplom dla tych nawet 20 uzytkownikow - to nie sa wielkie koszta.
a nie czarujmy sie - taki dyplom jest ciekawszy niz prenumerata smile.gif
Cysiaczek
Nom - dyplom fajna sprawa : ) Może nie dla wszystkich, ale dla zwycięzców chociaż - można powiesić na ścianie... i nie kupisz tego w Empiku : P
darektbg
Witam !
Propozycje dałem i odrazu zainteresowanie ;-) Wg. mnie najlepszym rozwiązaniem żeczywiście była by strona + PDF poprzez weryfikacje.

Pozdrawiam
Darektbg

---
Popraw byka, którego Ci zaznaczyłem bo ludziom oczy wykuje przy czytaniu.
~mike_mech
Apo
Dyplom dla zwycięzców ;]
Laski na takie rzeczy lecą tongue.gif
nrm
w tej chwili strona konkursowa nie działa :/
Sabistik
Akurat w tej chwili od jakiejś 4 rano znowu jest niestety problem z łączami, dlatego spora cząść osób nie ma dostepu do niektorych a czasem nawet wszystkich naszych usług.

--edit
małe sprostowanie. Padly dnsy php.pl dlatego tak sie dzieje ;p
nospor
pragne przypomniec ze juz tylko tydzien zostal. Nie ociągac się panowie, nie ociągać winksmiley.jpg

ps:... i panie jeśli takoweż startują
ikioloak
Kiepski termin troche z tym konkursem. Ja utknalem w polowie pisania jak nadeszla sesja :/ i niestety sesja ma wiekszy priorytet.. jesli by przedluzyc konkurs o 3 tygodnie ... winksmiley.jpg
seaquest
Nie będziemy zmieniać regulaminu. Będzie pewnie jeszcze niejeden konkurs.
CyberBob
Mam taką propozycję, może wziąć pod patronat php.pl laureatów konkursu? Jakby nie patrzeć większość skryptów powstała właśnie na konkurs, a jeśli nawet nie to właśnie dla tegoż konkursu zostały dopieszczone, więc może byłoby dobrym pomysłem zrobić jakieś repozytorium tychże prac, jak dla mnie to byłaby największa nagroda móc się pochwalić skryptem, który jest podczepiony pod wasz wortal, a i dla użytkowników, którzy piszą do mnie chcąc otrzymać informacje gdzie można będzie obserwować rozwój skryptu, byłoby to duże ułatwienie...
MalCom
Ja mam takie pytanie, czy klasa do obslugi protokolu komunikatora Tlen.pl (class.tlen.php) ma jakies szanse co do wziecia udzialu w konkursie? tongue.gif
Bo nie wiem czy sie nie zmobilizowac i nie przepisac na php5 i zoptymalizowac dzialania, do czego sie zbieram juz prawie od roku od pierwszego wydania biggrin.gif
W koncu jeszcze mam 24h czasu winksmiley.jpg
DeyV
Bardzo ciekawy pomysł. Nie mogę powiedzieć, czy ma szanse winksmiley.jpg ale myślę, że pomysł nie odstaje od innych - a wiec będą się liczyć rozwiązania i wykonanie.
nospor
Pragne przypomniec, ze pozostalo juz tylko 2 dni na oddawanie glosow na prace konkursowe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.