Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wasze muzyczne odkrycia
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4
empathon
Nadchodzi taki moment gdy cała dyskografia się znudziła i przesłuchanie po raz n+1 albumów nawet ulubionego artysty/zespołu przyprawia o mdłości. Oczywiście istnieją community takie jak lastfm które pozwalają odkryć wiele cukiereczków ale jestem ciekaw co Wy zaproponujecie od siebie. Słucham bardzo szerokiego spektrum gatunków wiec nie będę Was ograniczał co do tego.
Coś oryginalnego to oczywiście pojęcie względne więc nie krępujcie się i podajcie swoich ulubieńców nawet jeśli uważacie ich za dość znanych. Zapraszam do zabawy smile.gif

Ja zacznę ( kolejne mogą być z zupełnie innej bajki ):
- Celldweller
- Sneaker Pimps
- parov stelar
- Paul Oakenfold
ferr
Ostatnio np. The Arcade Fire :-)
Diwi
Hans Zimmer (muzyka filmowa)
Daimos
Polecam całkowicie całą dyskografie Boba Marleya smile.gif
oprócz tego warto sprawdzić takich jak:

-Peter Tosh
-Ky`Mani Marley
-Athony B
-UB40 (w szczególności album the best of UB40 winksmiley.jpg
z polskich wykonawców polecam:
-Dubska

to dla miłośników reggae (takich jak ja biggrin.gif)
a niżej trochę latino winksmiley.jpg
- don Omar
- Orishas
- DJ Mendez

dla zadumanych:

- Ministry of Sound
- Cafe Del Mar

odbiegając od tych typów muzyki, obowiązkowo dla tych co nie zmęczyli się słuchaniem Red Hot Chili Peppers, albo nie daj Boże w ogóle nie znają winksmiley.jpg, album Stadium Arcadium smile.gif
seaquest
Placebo,
Novika (+Smolik)
Snow Patrol
Gomez
The Fray
Archive

Do tego gwiazdy Heineken Opener.
sztosz
Metalu nie słucham, ale "Paradise Lost" mnie milutko zaskoczyło melodyjnością. Choć przyznam, jedną płytę jeno przesłuchałem na razie. Kto lubi Pearl Jam, niech sięgnie po "Temple of the Dog", dla ambitniejszych polecam "King Crimson", starsze spokojniejsze, lub nowsze, troszkę bardziej agresywne płyty. "Hot Rats", tudzież "Sheik Yerbouti" "Franka Zappy" też potrafią być miłe dla ucha.
Daimos
taka prośba, może piszcie rodzaje muzyki przy wykonawcach, nie którym (mi) nazwy części z wykonawców, nie wiele mówią
Turgon
Cóż Linkin Park biggrin.gif - stare i obcykany Nu-Metal, ale ja dopiero odkrywam biggrin.gif
Speedy
Z elektronicznych/ambientowych lubię:
Massive attack, Thievery corporation, Zero 7, Sigur ros, Mogwai, Team-Sleep

Z rocka progresywnego lubię:
Riverside, Porcupine tree, Oceansize, Anathema

Z innych rockopodobnych:
Coma, Kombajn do zbierania kur po wioskach, Myslovitz, Ptaky, Psychotropic Transcedental

Z gitarowych:
Jose gonzalez, Andy Mckee

Lubię także poezję śpiewaną smile.gif. M.in. Robert Kasprzycki i SDM oraz muzykę klasyczną (Vivaldi tongue.gif).

Tyle mi się nasunęło na poczekaniu... winksmiley.jpg.

A na imprezach i tak leci zawsze jakieś techno, i jest zabawnie biggrin.gif.
menic
Ja ostatnio lubuje sie w ambiencie i jego pochodnych:
FSOL (Future Sound of London) - ZDECYDOWANIE POLECAM smile.gif
Oczywiscie kompilacje Cafe Del Mar
dZihan & Kamien - lekkie i przyjemne klimaty smile.gif
Obowiązkowo Delerium. To bedzie gatunek New Age.
A na koniec psychodeliczny Aphex Twin i jego albumy Selected Ambient Works snitch.gif

Dodam coś jeszcze: Shakedown miła "taneczna" muzyka smile.gif
Fuzja
Marley i jego synowie.
SongoQ
http://www.last.fm/user/SongoQ/
menic
@SongoQ: lastefemem rzucamy snitch.gif

http://www.lastfm.pl/user/menicPL/
qlash
Rock:
Guns n' roses
Whitesnake
Queen
Aerosmith
Roxette
Extreme
AC/DC
Van Halen
ZZ Top
Skid Row

itp
revyag
Moje spektrum zainteresowań muzycznych jest bardzo szerokie. Podam co ciekawszych i może dla niektórych mnie znanych wykonawców.
To tak w skrócie. Może ktoś znajdzie coś dla siebie smile.gif

- Apoptygma Berzerk - electro, ebm (electronic body music)
- Android Lust - industrial
- Amduscia - harsh/dark electro
- Assemblage 23 - futurepop, synthpop
- Archive - electronic/mogwai rock
- Bruderschaft - futurepop
- Colony5 - futurepop
- Covenant - electro
- Delerium - pop
- Diary Of Dreams - darkwave
- Dismantled - industrial
- Evils Toy - electro
- Front Line Assembly - industrial
- Grendel - dark electro
- Helium Vola - electronic/gotic/darkwave
- Icon of Coil - electro/darkwave
- Lacrimosa - gothic
- Ladytron - electro/synthpop
- Leaves Eyes - gothic metal
- Massive Attack - triphop
- Mind.In.A.Box - triphop
- NamNamBulu - electropop
- Nicholas Lens - classic
- Neuroticfish - synthpop
- Qntal - electro/gothic
- Seize - futurepop
- Sirenia - metal
- Snow in China - electro/ebm
- Spektralized - futurepop
- Suicide Commando - electro/industria;
- Terminal Choice - electro/ebm
- The Birthday Massacre - electronic/rock/new romantic
- Theare of Tragedy - gothic/industrial
- Tristania - gothic
- VNV Nation - electro/ebm/futurepop
- Wolfsheim - synthpop/new romantic
- Wumpscut - electro

Większość tych wykonawców gra mieszankę gatunkową, jednak starałem się ich jakoś sklasyfikować :)Na last.fm pewnie wszystkich można znaleźć, ale nie sprawdzałem bo nie korzystam.
----
edit.
Nie no Panowie i (może Panie:)), ja tu mecze posta a Ci się last.fm'em wycfanili smile.gif
wojtek.zielinski
Hans Zimmer (muzyka filmowa)
ostatnio tez soundtrack z "300" (nie Zimmera)
Sunrise Avenue (rock)
Blackmores Night (muzyka sredniowieczna?questionmark.gif)
Deep Forest (etniczna)
Evanescence
Within Temptation
Hacker
Może się scanner wypowie... tongue.gif

Ja żadnego muzycznego odkrycia nie poczyniłem ostatnio... tongue.gif
jarmiar
ja znalazlem bardzo fajny zespół,może nie nowy ale bardzo fajny. jego piosenka znalazła się Need For Speed Most Wanted;

Bullet for My Valentine
fajne ma piosenki

również lubię Linkin Park.

Pamiętam kiedyś znalazłem też zespół Thoron 2000 ale już chyba nie istnieje laugh.gif
siemakuba
Dla tych, co podali Archive szczerze polecam Blackfield (http://blackfield.org/) - zdecydowanie się nie zawiedziecie ;)

Anybody do Chorzowa 13 czerwca? Pearl Jam?

pozdr.
sztosz
Cytat
Anybody do Chorzowa 13 czerwca? Pearl Jam?

Yes smile.gif Płyta, o 15 zaczynamy picie, żeby przetrwać Linkin Park i wytrzeźwieć na 21 na PJ smile.gif
siemakuba
Cytat(sztosz @ 7.05.2007, 11:14:10 ) *
Yes :) Płyta, o 15 zaczynamy picie, żeby przetrwać Linkin Park i wytrzeźwieć na 21 na PJ :)

No way, raz już przespałem cały festiwal w Węgorzewie. Na U2 piwo nie było potrzebne żeby było świetnie, teraz też nie będzie. A Linkin chętnie obejrzę live - oby jak najwięcej z pierwszej płyty ;)

pozdr.
sztosz
No widzisz, a ja nie zdzierżę Niu-Metalu na trzeźwo, bardzo mi przykro z powodu tego że te koncerty odbędą się jeden po drugim. Rozumiem, dlaczego tak jest, czym się kierowali organizatorzy (sprawa prozaiczna, wolne terminy zespołów :| ), ale niesmak pozostaje.
Master Miko
Metalo-Progresja
- Nine Inch Nails (nowy album Year Zero)
- Mastodon

Rock:
- Oasis
- Nickelback
- Lenny Kravitz

Stare:
- Queen
- Led Zeppelin
- Pink Floyd
- Rush
- Clapton
- Deep Purple
- AC/DC
- Black Sabbath
- Genesis (anybody na koncert?)
- Guns N' Roses
- Sting
- Jimi Hendix
- IQ
- Aerosmith

Inne:
- Coldplay
- Muse
- Chicago
- Placebo (też jest koncert tongue.gif)
- Apocalyptica
- Rammstein
- Sytem of a Down

Electionica:
- The Prodigy (naprawdę polecam!)

Light Jazz:
- Pat Metheny (tyż będzie koncyrt smile.gif )
- Rippingtons

I wiele wiele innych...
Fuzja
Ano też uwielbiam floydów, sabbatha, hendricksa, led zeppelina no i queen.
Jabol
LTJ Bukem - Progression sessions (odkryłem niedawno). Jak potrzbuje coś napisać to mi taki chillout świetnie wchodzi. Szczególnie w nocy smile.gif.
Sister Nancy - Bam, Bam. Wiem, to tylko krótki numer, ale po prostu niesamowity:). Kto zna ten wie winksmiley.jpg.
The Chemical Brothers. Ostatnio poznałem - bardzo dobrze mi wchodzi, choć tylko w pewnych "okolicznościach" winksmiley.jpg.
Lily Allen. Nie przepadam za popem, ale po prostu uwielbiam jej ostatnią płytę:).
Nowy RHCP też jest świetny.
Archive. Stara muzka na świeżo i nowo.
Damian Marley - Welcome to Jamrcok. Każdy chyba kto lubi klimaty dancehall/reggae doceni tą płytę.
Vavamuffin - Dubang!. Nie lepsze od Vabang!, ale mówimy o nowościach.
Manu Chao - Radio Bemba Sound System. Po prostu czysta energia:).
Habakuk - płyta z piosenkami kaczmarskiego. Znam tylko z radia. "Mury" są po prostu niesamowite!

Niestety wielu ostatnich odkryć nie jestem nawet w stanie nazwać, bo są częściami dancehallowo/reggae'owych mixów, do których ostanio się przekonałem (też odkrycie;d).
Ociu
Ostatnio katuje mózg Fall out boy smile.gif

Ogólnie to melodic death metal, rock progresywny i inne mózgotrzepy winksmiley.jpg
fiszol
@Ociu - obowiązkowo łap się za UneXpect "Flesh Made Aquarium" (2006)
powinno Ci się cholernie spodobać
http://gormenghast.pl/?act=recenzje&id=22

Ja do największych swoich ostatnich odkryć zaliczam The Berzerker, australisjką brutal death metalową kapelę przemiszaną z różną industrialną sieczką i "gabba-beatem" poprostu rzeźnia.

już pomijając odkrycia, na codzień:
http://last.fm/users/fiszol/
Turgon
Miko: Genesis - Gdybym tylko mógł...

Ostatnio odkryłem Dream Theatre i Slipknota oraz covery AC/DC by Six Feet Under smile.gif
Ociu
Ya... zmiana upodobań: Sunrise Avenue, Brainstorm, Smooth Jazz winksmiley.jpg

PS. Co do coverów:
Children of Bodom - oops, i did it again (tak tak, Britney) - Solówka jest imho świetna.
JaRoPHP
- Dire Straits
- Pink Floyd
- Dżem
- Hey
- Mike Oldfield
- Republika
batman
Ogólnie rozumiany metal:
Vader
Behemoth
Cradle of filth
As i lying dying
Deadstar assembly
Dimmu borgir
Draconian
Fronside
Ill nino
Kataklysm
Machine head
Pantera
Sepultura
Slipknot
Soulfly
Lux occulta
Moonspell
My dying bride
Sub dub micromachine
fear factory
catamenia

i pokrewne (niekoniecznie metal, ale w okolicach):
vast
the white stipes
omen - soundtrack (jerry goldsmith)
fantomas

oraz to co leci aktualnie na
death.fm
chronixradio.com
fiszol
Cytat(Ociu @ 23.06.2007, 22:01:46 ) *
Ya... zmiana upodobań: Sunrise Avenue, Brainstorm, Smooth Jazz winksmiley.jpg

PS. Co do coverów:
Children of Bodom - oops, i did it again (tak tak, Britney) - Solówka jest imho świetna.

Metal covery hitów?
Graveworm - I Need A Hero
Graveworm - Loosing My Religion
Ten Masked Man - Wanderwall
Ten Masked Man - Blue
Norther - The Final Countdown
SongoQ
@batman Lux Occulta? Z jakiej czesci polski pochodzisz? Kiedys jak zespol gral to mial swoje 5 minut na koncertach. Szkoda ze te czasy przeminely. Bo bylo warto chodzic na ich koncerty. Co do reszty widze ze zroznicowany gust tongue.gif Tylko zabraklo mi folk-metalu tongue.gif
batman
Pochodzę z pomorza, a zespół poznałem(muzycznie i osobiści) dzięki znajomemu. Co do zróżnicowanego gustu,. Przez różne okresy w życiu przechodziłem i w każdym takich okresów odnajdywałem kilka dobrych zespółów. I tak zostało smile.gif
SongoQ
@batman Spoko czyli Jarka poznales smile.gif
batman
Szczerze przyznam, że nie pamiętam jak się ludzie z zespołu nazywają. Raz tylko z nimi miałem okazję "przebywać" winksmiley.jpg
KCG
Polskiego rapu nikt nie słucha? tongue.gif
Slums attack/Peja (wiele... tongue.gif )
WWO (jw. smile.gif )
OSTR (kilka kawałków z Hollyłódź)
PIH
Ascetoholix
WNB (Dowód odpowiedzialności)
Owal (Rapnastyk)
Bez Cenzury
i jakieś kilka piosenek hemp gru, analogia, 52 dębiec, Fu, Fenomen, Włodi, Jeden Osiem L, zmychslow (lokalny smile.gif ), tede, ronin klan.
I coś tam jeszcze winksmiley.jpg
'... bo jest jedna rzecz dla której warto żyć...' biggrin.gif
mike
~KCG wybacz ale gówna słuchasz tongue.gif
I proszę na Boga, nie mów na to rap. Rapu to możesz posłuchać w stanach.
Ten polski szajs to hip-hop.

A jeśli chodzi o odkrycia to kilka dni temu wpadłem na Michaela Bublé
No i oczywiście po czterech latach wrócił mój ulubiony Marilyn Manson aaevil.gif
Fuzja
Rap jest za oceanem w Polsce go nie ma, ale jakby nie bylo to poziomem wielu amerykanow przewyzszali/przewyzszaja:
pono
kaliber 44
paktofonika
reszta to prawie sam szit
flv
mike, ilu wykonawcow polskiego hh slyszales ze masz takie zdanie na ten temat? Bo mam dziwne wrazenie ze zobaczyles teledysk peji na vivi'e i na tej podstawie wyrobiles sobie zdanie. Z mojej strony moge polecic ci tylko przesluchanie albumow Łony, Eldo czy Fisz'a ktory moim zdaniem jest jednym z najambitniejszych muzykow w tym kraju jesli chodzi o teksty (zresztą tak jak pozostali wymienieni tyle ze fisz zasluguje na szczegolne wyroznienie), jestem prawie pewien ze po przesluchaniu kilku plyt zmienisz zdanie na temat polskiego hh.
toolmaniak
No to ja może tak:
  1. TOOL
  2. Katatonia
  3. Opeth
  4. Arcturus
  5. Borknagar
  6. My Dying Bride
  7. Death

i takie tam klimaty aaevil.gif

Jak tu już zresztą jestem to skorzystam z okazji i zaprezentuję naprawdę niewielką kapkę własnej twórczości - jakby ktoś przypadkiem był zainteresowany. Można zatem posłuchać fragmentu akustyka z repertuaru mojego projektu o nazwie "Anhedonia" (wiem wiem , istnieją już inne zespoły o takiej samej nazwie). Link do kawałka: http://www.myspace.com/anhedoniapl To narazie świerzy profil więc mało tam jest, ale początki zawsze są trudne, proszę o wyrozumiałość. Mam nadzieję, że komuś się jednak spodoba.
wielokropek
Sputnik - czeski punk, oni chyba nawet nie wydają płyt, tylko udostępniają wszystko za darmo w necie tongue.gif
mike
Cytat(flv @ 13.08.2007, 02:00:55 ) *
mike, ilu wykonawcow polskiego hh slyszales ze masz takie zdanie na ten temat? Bo mam dziwne wrazenie ze zobaczyles teledysk peji na vivi'e i na tej podstawie wyrobiles sobie zdanie.
Zdziwiłbyś się jak wielu.
Mój brat przez kilka lat był fanem hip-hopu i muzyki pokrewnej więc miałem to na co dzień w domu.
Codziennie przynosił kolejne badziewie do domu i puszczał.
Rzygać mi się chciało od tych debilnych tekstów. 99% kapel teksty zamawia chyba u upośledzonych przedszkolaków więc nie ma co się dziwić, że hip-hop ma taką etykietę.

Jednym z kawałków, który na dłużej zapamiętałem i mi jakoś utkwił w pamięci był Rymoplastykon feat. Mona - Obudź mnie.
Podobał mi się ze względu na dość ciekawa muzykę, klimat w utworze i ciekawy wokal dziewczyny co śpiewała.
phpion
To i może ja się wypowiem smile.gif

Polskie:
- Dezerter (punk-rock klasyk nad klasykami)
- Kolaboranci (j.w.)
- Włochaty (stary, nowy poszedł moim zdaniem w komerchę :/)
- Alians (kolejny klasyk)
- Profanacja ('Mów mi mów jakim jesteś anarchistą...' <tańcze>)
- Schizma (potężne uderzenie hard-core, po prostu miażdży!)

Zagraniczne:
- Conflict
- Dead Kennedys (chyba nie trzeba przedstawiać)
- C.R.A.S.S.
- z 'nowszych' (w porównaniu do tych powyżej) to Anti Flag, Pennywise, NOFX itd

Jak widać w zdecydowanie głównej mierze stary punk, lata 80-te. Żadne tam syfy w postaci Blinków czy innych Sumów.

Co do hh: mam dokładnie takie samo zdanie jak @mike. A może i nawet bardziej ostre: dla mnie to są po prostu rzygowiny! Jak widzę clipy to naprawdę chce mi się zwrócić posiłek. Nieudolne naśladowanie 'Amerykańców'. Łańcuchy, laski, fury... jakie to żałosne... Widzieliście kiedyś relację z polskiego meczu rugby? To właśnie taki sportowy hh.
Był kiedyś taki mega przewalony hicior o tytule 'Weź to poczuj' w wykonaniu jakiegoś Lelka czy jak mu tam i jeszcze jednego zioma yoyoyo. To mnie po prostu zabiło. Dramat niesamowity! Z hh to TYLKO Kaliber, Paktofonika i oczywiście Beastie Boys (którzy zaczynali od punk-rocka smile.gif)
Peace!

Podążając śladami @toolmaniaka również coś zaprezentuję:
http://phpworkstation.com/Full_Frontal_Nudity/
Mp3 naszej ex-kapelki. Polecam klubowego oraz rottweilera smile.gif Zapodawałem na bębnach :roll2:
KCG
Hip hop to wg. wikipedii 'ruch kulturowy', a rap to jeden z jego filarów :]
I jak ktoś kiedyś powiedział: "bo nie jest z dupy wysrany, nie jest 15 tekstem na temat tego, że się zakochałem w Marzence, a jeśli chodzi o muzykę jest zestawem najciekawszych dla mnie brzmień, dźwięków". I ja tak to właśnie widzę, może Wy widzicie różnicę biggrin.gif Co do zachodniego rapu to angielskiego nie znam, a nie lubię słuchać czegoś, jak nie rozumiem winksmiley.jpg
phpion
http://youtube.com/watch?v=ux26_C_VT-g
http://youtube.com/watch?v=FOMBdQK1y_U
Faktycznie, teksty mają bardzo dużą głębię...
Edit:
http://youtube.com/watch?v=yU6srQZY3ME
Masz rację, teksty nie są o tym, że zakochałem się w Marzence tylko, że przedupiłem Marzenkę.
athabus
W zasadzie nie jestem "muzykalny" i w 90% nawet nie wiem co za kawałki lecą w radiu. No ale ostatnio mam 2 "odkrycia".

Pierwszy to Hurt - kilka ich kawałków słyszałem w radiu, ale nigdy nie kojarzyłem, że to ten sam zespół. Dopiero na tegorocznym Woodstocku do mnie dotarło w czasie ich koncertu. Zajefajna kapela. Teksty pokręcone jak mało gdzie i ta muzyka. W zasadzie prawie nigdzie ich nie grają a szkoda, bo na prawdę polecam. Słucham tylko radia, ale dla nich zrobiłem wyjątek i płytka jest już w drodze. Ciekawe czy będę tak zadowolony jak po koncercie.

Drugie "odkrycie" to Katie Melua - dziewczyna ma niesamowity głos. Mam jej płytę "Piece by Piece" i jest to ta płyta, której można słuchać na okrągło. Swoją drogą jest to też muzyka, w której widać różnicę między CD a ogg czy mp3 - po zripowaniu tej płytki na laptopa to już nie było to - po prostu trzeba słuchać z CD. Szkoda tylko, że jej płyty są tak koszmarnie drogie - 70zł nawet jak za wydanie specjalne, to trochę dużo. Na szczęści to prezent od Cioci mojej dziewczyny ;-)

Ze stacji radiowych polecam świetne moim zdaniem radio Afera - poznańskie radio studenckie, w którym nie ma chłamu typu Doda czy oklepanych starych kawałków. Muzyka może mało popularna, ale przez to można odkryć coś dla siebie - same niszowe zespoły, których nie usłyszycie nigdzie indziej. Dodatkowo podane w konwencji "nie jestem prezenterem radiowym, ale się staram" - czyli studenci bez doświadczenia medialnego prowadzący bardzo fajne audycje w bardzo bezpośredni sposób. Ogólnie coś co albo się pokocha albo znienawidzi ;-)
Wersja internetowa radia na www.afera.com.pl
flv
phpion.com, to o czym mowisz to raczej jakis pop - muzyka nastawiona na masowego odbiorce, ja mowie o muzyce bardziej niszowej.
Ja nie mowie o muzyce takiej jak na teledyskach na viv'ie, kilku kolesiach jarajacych ziolo, obwieszonych łancuchami i palących 100$ banknot na klipie, mowie o ambitniejszych produkcjach.

mike, moze poprostu twoj brat sluchal tych 'mniej ambitnych' produkcji, i nie dziwie sie tez twojemu zdaniu bo na temat tej muzyki mam podobne zdanie co ty i phpion.com.
phpion
@athlabus smile.gif Hurt to również starzy punkowi załoganci smile.gif na początku jako chyba jedyni grali z automatem perkusyjnym. Pamiętam ich stary numer, który leciał mniej-więcej tak 'Zdejmij ten krzyż - on przeszkadza ci. Zdejmij ten krzyż - wywal go za drzwi' smile.gif ah, to były czasy... :roll2:
Jeśli chodzi o radia to polecam internetowe radio ulicznik.net Masa starych kapitalnych numerów!
lectric
Widze ze elektroninka nie jest wielu z forum, obca smile.gif
Dodam i ja:

Robert Babicz aka Rob Acid
Stephan Bodzin
Meshkov
Magda
Gabriel Ananda
Trentemoller
Ada
Anthony Rother
Jacek Sienkiewicz
Oliver Koletzki
Tigerskin
Akufen
Marc Ramboy
Pascal F.E.O.S
Modeselector
3 Channels
The MFA
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.