Cytat
Przyglądam się tej dyskusji już od dłuższego czasu i odważę się napisać że do niczego ona nie prowadzi ... Myślę że jest to nieodpowiednie miejsce na prowadzenie tego typu rozmów. [...] Widzę również, że niektórzy panowie odbiegli zupełnie od tematu ... Potok myśli zamienił się w rwącą rzekę ...
To jest IMHO bardzo dobre, jeśli dyskusja schodzi na tematy ogólne. Jak ktoś nie czuje potrzeby czytać, to po prostu niech nie czyta. Poza tym, co napisał Seth, autor wątku i tak już dostał odpowiedź (a przynajmniej pewnie już referował swóje porównanie) więc przynajmniej można sobie trochę poględzić

Oprócz tego porównanie w stylu "A jest prosty", "B jest szybki" to wierzchołek góry lodowej. Do jednego garnka z tymi argumentami możnaby wrzucić: "jest popularny", bo jest równie miarodajne. A ta dyskusja ma szansę rzucić trochę realnego światła na problem, nawet jeśli jest przepleciona odrobiną emocji.
Cytat
Nie będę grzebał w dokumentacji np: apache'a bo mnie to nie kręci (jestem wyjątkiem?).
Raczej nie, choć ja bym się pod tym nie podpisał. Nie powiem, że mnie to kręci ale manual zwyczajnie wypada przeczytać. Na oko 90% ruchu na forach technicznych to rzeczy, które są w manualu. Ale jeśli są chętni, zeby odpowiadać na takie pytanie - to oczywiście nie ma w tym nic złego.
Cytat
To napisz taki artykuł, czemu nie? Brakuje mi opisu php jako całości, jego zalet, wad, ciekawych rozwiązań z wykorzystaniem php. Wiem że jest szybki, łatwy, ma spore możliwości. Ale nie nieograniczone. Gdzie jest granica?
Chyba źle mnie zrozumiałeś - mówiłem o ściągawce z JSP, a nie o porównaniu Java/php/ASP

.
Cytat
Załóżmy że wiem czego nie napiszę w Java'ie, czego nie napiszę w C++, albo może inaczej - co lepiej pisać w tym a co lepiej w tym. Z dobrego podręcznika można się takich rzeczu dowiedzieć.
Naprawdę tak myślisz? Moim zdaniem trzeba najpierw trochę osobiście przypatrzyć się danej technologii - ot co. Bo np. Marty Hall w książce pt. "Java Servlet i JSP" pisze:
"php jest darmową technologią o ogólnie dostępnym kodzie źródłowym [...] a pisane w nim programy umieszane są bezpośrednio w kodzie dokumentów HTML. Zaletą JSP w stosunku do php jest tworzenie dynamicznych części dokumentu za pomocą języka Java [...]"
Jak widać argumentacja jest powalająca. A dalej następuje redundantne gadanie o niczym, pełne błędów wynikających z ewidentnego nie używania danych technologii (poza Javą oczywiście) w praktyce. A To książka spod znaku SUN, więc pewnie profesjonalna.
Cytat
Mi chodzi o "routines" (jakoś nie mogę znaleźć miłego polskiego odpowiednika) w stylu:
[...] "Dobrze by było gdyby napisy przechowywać tak, bo jak nie to będzie chodzić wszystko o pół promila wolniej".
Moja książka do php (zdaje się "php i MySQL - Tworzenie stron WWW" - z takim wózkiem na okładce, bo autora nie pomnę) to miała, a to było już ze 2 lata temu - domyślam się, że i dzisiejsze to mają.
Cytat
P.S.
Jeszcze raz -> gdzie jest granica? Kiedy należy sobie powiedzieć że php się nie nadaje? Nie chcę zaczynać aplikacji w jednym języku a kończyć w drugim, ot co.
Sęk w tym, że nie ma jasnej granicy. Bo np. olbrzymie allegro.pl świetnie chodzi na php a idea.pl dławi się na Javie, tudzież sms.idea.pl na ASP. A znowu gazeta.pl jest zawsze podawana jako przykład udanego wdrożenia Javy - i to wręcz już całego J2EE, z serwerami cache'ującymi Oracle i całą resztą (swoją drogą ciekawe, co developerzy Allegro o tym wyborze by powiedzieli z perspektywy).
Moim zdaniem, i to tak na oko, 98% wszystkich projektów WWW da się zrobić w php. Przyczyny, dla których pozostałe 2% nie można podzielić na zagadnienia: skalowalności (być może allegro jest jeszcze za małe, ale taki np. Amazon.com chodzący na php?) i łączenia z innymi aplikacjami, które Javie idą bardzo dobrze, zwłaszcza natywne EJB, czy ponoć super wydajne WebServices. Napisałem o Javie, ale to tylko dlatego, że z .NET nigdy się nie zetknąłem. Podejrzewam, że powody są zbliżone.
Ale to tak technicznie rzecz ujmując, bo to, że się DA to jeszcze o niczym nie świadczy. W praktyce ktoś kto raz pisał w Javie powie Ci, że to jest znakomity przeskok, ponieważ piszesz aplikację, a nie zbiór stron php. I ta aplikacja jest cały czas w pamięci, wymienia ze sobą dane. Ile korzyści wynika już z tego - latwość modelowania, łatwiejsza izolacja, mapowania obiektowo-relacyjne. A poza tym wiele innych, drobniejszych powodów - Struts na przykład, który sprawia, że waliduje się formularz nie pisząc ani jednej linijki kodu (tylko trochę XML'a).
I teraz idźmy tym tropem: w Javie są obiekty; co więcej - w Javie są wszędzie obiekty, bo proceduralny kod w ogóle nie isnieje. Te obiekty są (jeśli chcą) trwałe podczas życia aplikacji, automatycznie się testują (co prawda te PHPowskie też, ale JUnit jest w powszechnym używciu, a PHPowskich klas testujących jescze w praktyce nie widziałem), są rozbudowane, "same" mapują się na bazę danych. A za tym idzie olbrzymi skok w łatwości pracy w grupie nad projektem, w projektowaniu aplikacji i łatwości późniejszych zmian.
Ale są też bardziej poważne argumenty. Np. Bruce Eckel pisze, że projekt w C załamuje się ostro powyżej iluśtam tysięcy linii kodu, bo brakuje przestrzeni nazw. To jak mniemam da się też podciągnąć do php.
Reasumując php to prosty język do nie koniecznie trywialnaych, ale relatywnie prostych zastosowań. Nieliczne próby pisania dużych aplikacji Web (co podkreślam, bo duża aplikacja Web jest pikusiem przy dużej aplikacji przed duże A dla jakiegoś banku) w php się oczywiście zdarzają, ale generalnie w większych projektach php jest złym wyborem, bo kod zaczyna stawać się niejasny, a developerzy zaczynają się gubić. Sam tego doznałem i nie polecam. Ale będę dalej twardo pisał w php wszystko, co nie jest bardzo skomplikowane i za co mi odpowiednio zapłacą

, bo w tym się proste aplikacje po prostu dobrze pisze.