Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]jak uporządkować listy słów oddzielone przecinkiem w rekordzie tabeli?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
slewin
tak jak w tytule
jak uporządkować listy słów oddzielone przecinkiem w rekordzie tabeli?

robie sobie chmurę znaczników i mam jakąś treść i do niej tagi : " dupa,dupa2,dupa3" . Chciał bm wyciągnąć te dane jako pojedyńcze słowa a nie "" TAGI : dupa,dupa2,dupa3"" tylko tak ""TAGI : dupa dupa2 dupa3"" jako odsyłacze i oddielne slowa

Mysłałem coś o funkcji explode , ale nie wiem jak ją uzyć bo zrobiłem coś takiego
$rekord['tagi'] = explode(', ', $rekord['tagi'] ) ale zwaraca napis tablice "Array"
Nie mam pomysłu ? macie jakieś porady ?
Maciekbjw
Cytat(slewin @ 6.03.2009, 22:55:55 ) *
Mysłałem coś o funkcji explode , ale nie wiem jak ją uzyć bo zrobiłem coś takiego
$rekord['tagi'] = explode(', ', $rekord['tagi'] ) ale zwaraca napis tablice "Array"
Nie mam pomysłu ? macie jakieś porady ?

Dobrze myślałeś.

Teraz jak masz tą tablicę, to daj sobie:
  1. <?php
  2.  
  3. var_dump($rekord['tagi']); // zobaczysz co zawiera ta tablica
  4.  
  5. //teraz wyświetl jej elementy pętlą
  6. foreach($rekord['tagi'] as $val)
  7. {
  8.         echo $val;
  9. }
  10.  
  11. ?>

Powinno śmigać :-)
erix
Czekam na tag w temacie.
slewin
nom prawie smile.gif . Mam 2 tagi gry,baza
wyświetla "" array(1) { [0]=> string(8) "gry,baza" } gry,baza "" , juz słyszę dzwony ale jeszcze nie wiem w którym kościele smile.gif
erix
Ano w tym: http://pl.php.net/manual/en/ref.strings.php

winksmiley.jpg
slewin
Nie ogarniam dzisiaj , jutro z tym powalczę . Wrócę jeszcze do tego tematu . Dobrej nocy

Ale rano juz wiem co bylo nie tak tongue.gif var_dump() wyswietlalo co jest w tablicy , w nocy to czlowiek jednak zle widzi tongue.gif
A oto dobry kod :
  1. <?php
  2. //TAGI
  3. $rekord['tagi'] = explode(' , ', $rekord['tagi'] );
  4. foreach($rekord['tagi'] as $val)
  5. {    
  6.              echo '<a href="strona.php?fraza= '.$val.' "> '.$val.' </a> , ';
  7. }
  8. ?>

thx , pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.