Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jezyk jutra ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
Seth
Porownanie wydajnosci Javy, C++ i C#
http://www.tommti-systems.de/main-Dateien/...benchmarks.html

(trzeba chwile odczekac bo na stracie laduje sie reklama, ktora przyslania test :/)
Ace
Znam ten benchmark,

dodam tylko .Net Framework 1.1.4322 (Microsoft ® Visual C# .NET Compiler version 7.10.3052.4), ciekawe jak to wyglada na 2.0.
SHiP
No cóż wiele osób twierdzi iż java/c# sa wolne. Myśle że Ace ma racje i głowna odpowiedzialność spada na programiste. Ważna jest optymalizacja i odpowiednie rozplanowanie(osobiscie optymalizuje np. skrypty php walcząc o kazdą ms. winksmiley.jpg )
Wg. mnie jezykami przyszłosci bedą te najbardziej elastyczne, najbardziej przenośne a jednocześnie z najprostszą składnią. Myślę że do tego w najbliższym czasie będzie dążył chociazby Microsoft pracując nad c#.

Intel zapowiedzial, że za ok. dwa miesiące prowadzi kilkudziesięciordzeniowe procesory więc problem prędkości maszyn wirtualnych zostanie w pewnym sęsie zmiejszony i programisci oraz firmy tworzące oprogramowanie coraz czesciej będą się przenoscić na prostrze rozwiazania(skoro efekt ten sam a różnicy nie widać to po co przepłacać, zawracac sobie glowe typami zmiennych, przeciekami pamieci itp.). Oczywiście c++ nadal będzie triumfował przy tworzeniu opogramowania "wyższego rzędu" tj. gier, aplikacji do obróbki grafiki 2d i 3d czy systemów operacyjnych. Wszystkie małe i średnie programiki zdominuje java i c#.
enigma
a Perl?? co jest bardziej przyszłościowe Perl czy php
Fuzja
Cytat

Python
biggrin.gif
A na serio to: php .
dzesi
Elo guitar.gif angrysmiley.gif blinksmiley.gif tongue.gif Witam jestem ciekaw czy forumowicze to tylko obracaja sie w webmasteringu ( php,jsp,asp...._) czy znaja ( ucza ,pracuja) inne jesyki programowania ?tzn czy jestescie w praktyce webmasterami ? aarambo.gif
Fuzja
Pewnie, że nie, z 90 % z nas pisze w Cpp, C#, java, delpi itp
dzesi
ale chyba najwiecej piszecie w c albo w c++ questionmark.gif Rkingsmiley.png
erix
Cytat

Gdzieś czytałem, że Perl już wymiera.
mike
Cytat(dzesi @ 19.10.2006, 22:04:18 ) *
ale chyba najwiecej piszecie w c albo w c++ questionmark.gif Rkingsmiley.png

A idź mi z tym badziewiem. Nie znosze cholerstwa tak samo jak IE tongue.gif

Jeśli chodzi o mnie to Java a w niedalekiej przyszlości też Python.
No i oczywiści php plus cała reszta XHTML, CSS, JavaScript, XML (te ostatnie to językaki programowania ciężko nazwać smile.gif ).
Fuzja
Mike_mech: Co ty masz do C/C++ ?
Ja nie uważam, żeby to było badziewie, a nawet wręcz przeciwnie.
mike
~Fuzja masz czasem takie uczucie jak kogoś poznajesz, że ten ktoś totalnie Ci nie pasuje.
Nic do niego nie masz, niby jest ok, ale jego osobowość i styl bycia Cię drażni. Coś takiego się zdarza raz na 100tys poznanych ludzi.

To ja mam tak z C/C++
Miałem to na studiach i jedyna rzecz jaka mi się podobała to przeciążanie operatorów.

Reszta niby jest OK, ale mnie odrzuca.
nasty
Cytat(mike_mech @ 20.10.2006, 13:40:11 ) *
~Fuzja masz czasem takie uczucie jak kogoś poznajesz, że ten ktoś totalnie Ci nie pasuje.
Nic do niego nie masz, niby jest ok, ale jego osobowość i styl bycia Cię drażni. Coś takiego się zdarza raz na 100tys poznanych ludzi.

To ja mam tak z C/C++
Miałem to na studiach i jedyna rzecz jaka mi się podobała to przeciążanie operatorów.

Reszta niby jest OK, ale mnie odrzuca.

Mnie tez troche zrazil VC++ (Win32 API) ale sprobowalem troche QT (na linuxie) i uwiez mi ze sie bardzo roznia winksmiley.jpg - QT jest troche przyjemniejszy.
enigma
Cytat(Fuzja @ 19.10.2006, 21:30:58 ) *
Python
biggrin.gif A na serio to: php .

Cytat(erix @ 19.10.2006, 22:51:19 ) *
Gdzieś czytałem, że Perl już wymiera.

czyli nic narazie nic ma szans przebić php questionmark.gif?
Seth
PERL juz dawno przebil php pod wzgledem mozliwosci (ale nie prostoty)
A poza tym nie wymiera. Szukuja wersje 6, ktora ma byc ponoc przelomem w jezykach skryptowych.

Swoja droga nie przesadzajcie, ze php jest taki super i bedzie jezykiem jutra (tongue.gif). Jest bardzo popularny, ale jeszcze daleko mu do nowoczesnych jezykow.
Poki co jest daleko z tylu jesli chodzi chociazby o mozliwosci OOP czy inne ulatwiajace programistom elementy.
Fuzja
No to to już powiedzieliśmy php niejest jezykiem przyszlosci, predzej python.
dzesi
Czy ja wiem niedługo wychodzi perl 6 i napewno bedzie potrzeniejszy niz php i python python ma przyszłosc nie na ww tylko na unixy/linuxy
Cysiaczek
Postanowiłem, że dorzucę swoje trzy grosze.
Wydaje mi się, ze TomASS ma rację - ważne są zasady programowania.
Witaj Świecie
Hello World

Sens ten sam, ale zapis inny - programowanie to dokładnie to samo.
Oczywiście niektóre jezyki są bardziej "śpiewne", inne nadają sie do szybkiej i bezbłędnej komunikacji.

Uważam, że porównywanie języków kompilowanych z interpretowanymi oraz kompilowano-interpretowanymi nie ma większego sensu.
Czy php ma przyszłość? Uważam, że tak. Czekam jednak na wersję 7.0, bo zapoznawszy się ze zmianami w 6.0 czuję pewien niedosyt. Dlaczego ma pszyszłość? Dlatego, że jest rozwijany w jednym konkretnym celu - oprogramowania stron www. Python i Perl zostały zbudowane do innych celów. Ruby - nie znam tego języka, ale nie wierzę, że jest w stanie zagrozić php, gdy ten w wersji 7.0 będzie w końcu dojrzałym językiem. Zaryzykuję stwierdzenie, że prędzej wszystkie języki skryptowe zostaną wyparte przez kompilowane bądź kompilowano-interpretowane niż php odda przywódctwo.
Moim zdaniem ciekawszy problem to problem języków client-side (JavaScript). Na tym polu jest jeszcze duuużo do zrobienia i to właśnie tu rozstrzygnie się przyszłość www, nie na serwerach.

Pozdrawiam.
Ace
Cytat(dzesi @ 21.10.2006, 11:05:43 ) *
Czy ja wiem niedługo wychodzi perl 6 i napewno bedzie potrzeniejszy niz php i python python ma przyszłosc nie na ww tylko na unixy/linuxy

Chyba nie wiesz o czym mowisz. W Pythonie rownie dobrze mozna tworzyc serwisy internetowe jak i w php/ruby (framework django - bardzo dobre narzedzie do tworzenia www w pythonie). Ma przyszosc na unixy/linuxy - a windows to juz nie? Mozesz pisac aplikacje konsolowe, okienkowe (wieloplatformowe) Python jest bardzo potezny, brakuje mi dla niego tylko dobrego ide z podpowiadaniem skladni.
Fuzja
A mi pozadnej ksiazki, bo taka wyjdize dopiero w grudniu winksmiley.jpg
nasty
Cytat(Ace @ 21.10.2006, 18:07:57 ) *
Chyba nie wiesz o czym mowisz. W Pythonie rownie dobrze mozna tworzyc serwisy internetowe jak i w php/ruby (framework django - bardzo dobre narzedzie do tworzenia www w pythonie). Ma przyszosc na unixy/linuxy - a windows to juz nie? Mozesz pisac aplikacje konsolowe, okienkowe (wieloplatformowe) Python jest bardzo potezny, brakuje mi dla niego tylko dobrego ide z podpowiadaniem skladni.

Python ma taki IDE : http://xored.com/trustudio
Sh4dow
jesli chodzi o przepowiadanie przyszłosci to chyba nikt z was nie ma za bardzo chyba uzdolniej w tej sferze, no chyba ze mamy tutaj jakies wrozki. A jesli to sa przypuszczenie to to zaczyna wygladac jak wojna wyzszosci swiat bozego narodzenia i swietami wielkiej nocy. Wyscig trwa dalej ... guitar.gif

P.S. Zapomniałem zapytac, pod jakims wzgledem oceniacie ze ten czy inny jezyk ma lepsza przyszlosc ? pod waszym osobistym czy jakims konkretnym i wspolnym wzgledem ? Rkingsmiley.png
Fuzja
Patrzymy na zapowiadane zmiany w nowych wersjach, myslimy, rozmyślamy, przekreślamy, modelujemy i tak wychodzi smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.