Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jezyk jutra ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
dzesi
Witam mam pytanko,Więc chciałbym poznać waszą opinie na temat j2ee i java co o niej myślicie itd ,czy zamierzacie sie uczyć tego jezyka ?
-------------
ps:pytam sie dlatego ze coraz wiecej firm szuka programistow java/j2ee
-------------
Fuzja
Javy wato sie uczyć, ma dosyć łatwa składnię i nie jest trudna, natomisat językiem przyszłości myslę, że jest C# szczególnie po wyjściu wersji 3.0.
Nadal warto uczyć się także C++.
batman
Moim zdaniem przyszłość należy do php. W wersji 6 ma się pojawić kilka ciekawych rzeczy. Moim zdaniem najciekawszą bedą przestrzenie nazw. Ponadto w PHP5 jest dostępna, jak narazie uboga, SPL, dzięki, której da się zrobić pewne rzeczy znacznie szybciej niż, przy użyciu standardowych funkcji (np. iterowanie przez podkatalogi). Do tego w php można pisać aplikacje "okienkowe".
Master Miko
Moim zdaniem najważniejsze języki które będą się liczyć to php i C#... do tego dochodzi jeszcze C++ i może java, ale jakoś słaba jest tendencja na jave, choć powstają w niej ambitne projekty.
batman
Co do C# jeszcze jestem skłonny przyznać rację, ale Java jest raczej językiem przeszłości. Od dawna był to bardzo mulący język, a aplikacje w nim napisane strasznie wolno działały. Obecnie uległo to poprawie, ale niesmak pozostał winksmiley.jpg Ponadto, języki tworzone na podstawie Java i C++ czerpią z nich to co najlepsze i unikają zawartych w nich błędów.
Master Miko
Sterowniki satelit nadal programowane są w Javie winksmiley.jpg , jak również aplikacje których dane zmieniają się dynamicznie np. system kotroli ruchu lotniczego itp itd.
dr_bonzo
Ztego co slyszalem to w krytycznych systemach (jak te powyzej) to sie Ade stosuje.

Cytat
W wersji 6 ma się pojawić kilka ciekawych rzeczy. Moim zdaniem najciekawszą bedą przestrzenie nazw. Ponadto w PHP5 jest dostępna, jak narazie uboga, SPL, dzięki, której da się zrobić pewne rzeczy znacznie szybciej niż, przy użyciu standardowych funkcji (np. iterowanie przez podkatalogi).

Ruby to juz ma. Od dawna smile.gif
TomASS
Tak naprawdę to ważne jest aby znać zasady programowania. W większości poważnych projektów i tak tworzone są wewnętrzne języki np. dla systemu SAP został stworzony ABAP
mike
Cytat(batman @ 16.10.2006, 21:43:35 ) *
Moim zdaniem przyszłość należy do php.
Moim zdaniem jestes daleki od prawdy.
Pierwszy z brzegu przykład: Symfony (php) vs. Rails (Ruby) vs. Django (Python) jasno pokazje, że php zostaje daleko w tyle za konkurentami jesli chodzi o szybkość. A prym wiedzie Django - framework napisany w Python.

W wersji 6 ma się pojawić kilka ciekawych rzeczy. Moim zdaniem najciekawszą bedą przestrzenie nazw.
To co ma siepojawić w wersji 6 to nic nowego dla konkurencji.
Prawdę mówiąc wraz z wejściem nowości php zacznie przybieraćksztalty języków, które już są.
Więc w tej sytuacji nie wyznaczamy trendów, tutaj gonimy stadardy bo od nich odbiegamy.

Ponadto w PHP5 jest dostępna, jak narazie uboga, SPL, dzięki, której da się zrobić pewne rzeczy znacznie szybciej niż, przy użyciu standardowych funkcji (np. iterowanie przez podkatalogi).
Tak, boblioteka SPL jest bardzo fajna.
To niestety żadna nowość, która mogłaby położyć inne języki.
A poza tym ile ludzi z tego korzysta? Niewiele bo ludzie nadal piszą pod PHP4, czego przykladem jest CakePHP, którego twórcy żyjąc w tępym ogłupieniu cieszą się z tego że ich framework działa pod PHP4. To oczywisty minus, ale niech im będzie.

Do tego w php można pisać aplikacje "okienkowe".
Aplikacje okienkowe w php to parodia aplikacji okienkowych. Może GTK2 coś wprowadza nowego, ale ta nisza już jest dawno zająta przez inne języki a php nie ma nic czym mogłoby zaszaleć.

Usage Stats for September 2006
Boom na php już minął. Trzeba się z tym pogodzić i zacząć pisać w Java lub Python tongue.gif

Powyższe zdanie jest oczywiście lekka prowokacją (nie do końca, ja już sie przestawiłem na Java a z czasem nauczę się Pythona), bo php jeszcze długo nie odda pozycji.
Tylko niech twórcy zaczną mysleć o przyszłości i przepiszą php na nowo a archaizm zwany PHP4 oleją.

Dla php zgubna jest wsteczna kompatybilność, tak ta w działaniu jak i co ważniejsze, ta w ludzkich głowach.
batman
Dlatego, że php nie ma jeszcze zaimplementowanych "bajerów" jak inne języki, jest moim zdaniem szansą dla tego języka na ominięcie błędów, które się w pojawiają. Oczywiście, że php nigdy nie będzie językiem od wszystkiego (jak Java). I bardzo dobrze. Cytując pewną mądrą panią z reklamy winksmiley.jpg "Jeśli coś jest do wszystiego, to jest do niczego".

No i na koniec muszę przyznać rację. Daleko jeszcze php do szybkości innych języków. Niemniej jednak pozostaje żywić nadzieję, iż wersja z cyferką 6 wrpowadzi dużo zmian.
nasty
Moim zdaniem przyszlosc nalezy do jezykow C (C/C++/C#).
Ale nie mozna powiedziec o zadnym z tych jezykow ze bedzie jezykiem przyszlosci poniewasz kazdy dominuje w jakies branrzy:
np c++: nadal nie pokonany w tworzeniu gier i aplikacji matematycznych
c#: Wedlug mnie najlesze do pisania aplikacji okienkowych i biznesowych
C: to samo co C++

a Java? to juz wdlug mnie wspomnienie po jezyku...
php? jest dobry do "One-man-site" czyli stron malych (ew. srednich) i nic wiecej
batman
Będę jednak bronił php.
Jako przykład podam język ASP 3.0. Kiedyś pisałem w tym języku i muszę przyznać, iż niektóre rozwiązania bardzo mi się podobały. Następnie Microsoft ogłosił, iż zaprzestaje rozwijać ten język. Bardzo mnie to zdziwiło, ponieważ po "drobych" poprawkach powstałby bardzo ciekawy język. Jakiś czas później ukazał się ASP .NET. Z poprzenim językiem wspólną ma chyba tylko nazwę winksmiley.jpg Sądzę, że to jest właśnie dobry przykład w jakim kierunku powinien rozwijać się php. Jeśli SPL i GTK udało by się rozbudować i stworzyć na ich podstawie solidny framework, wówczas możnaby mówic o php jako języku przyszłości. Kto wie. Może to właśnie nam szykują winksmiley.jpg
php programmer
@nasty_psycho
Może się mylę, ale według mnie jest całkiem odwrotnie,
C++ na wyginięcie a Java ma przyszłość.
Dlaczego?
Programowałem kiedyś w C i powiem tyle, że
bardzo łatwo wejśc w maliny, nie wiem jak jest w nowszych wersjach
C++ ale wedlug mnie C++ jest przesadnie dynamiczny,
za dużo rzeczy trzeba pilnować (np zwalnianie pamięci),
Co do Javy to dużo urządzeń mobilnych z niej korzysta,
no i programiści Javy sa lepiej opłacani, a to o czymś świadczy
dr_bonzo
C++ przesadnie dynamiczny? hehe -- to moglbys o Rubym powiedziec gdzie mozesz klasy przedefiniowywac, nadpisywac metody, zmieniac wartosc stalych itp.

"za dużo rzeczy trzeba pilnować" -- no wlasnie,a juz najbardziej brakuje mi pamietania rozmiaru tablicy w samej tablicy

C++ na wyginieciu? A w czym masz napisany OS i podstawowe programy jak nie C/C++?
bigZbig
A moim zdaniem powinno się unikać porównań języków kompilowanych od języków skryptowych.
nasty
~php programmer: To ze trzeba duzo rzeczy pilnowac w c++ to czasem jest atutem, powiem ci ze jak pisze cos w C# to az sie prosi o pointer winksmiley.jpg

I zauwaz ze przez to ze sam pamiecia zarzadzasz to programy w C++ sa szybszsze od programow w .NET albo Java

a co do Javy to nie widze dla tego jezyka zadnych perspektyw, strasznie wolny, nie kompletny i zle poukladany framework, slaba dokumntacja... a co do "Portability" to nawet .NET (czysto windowsowy framework) bije jave, przez to ze microsoft wypuscila kod srodlowy CLR-u a chopaki z mono robia kawal dobrej roboty.
Fuzja
Co do ruby to jest prosty, baardzo łatwy do nauki, ale bawiąc sie rubym i orem przerazilem sie patrząc na nowy wykop, jak dla mnie zbyt wolne.
C++/C# i Java maja najwiekszą przyszlośc i to jest nie zaprzeczalne, a co do aplikacji webowych popieram mike'a python jest zajefajny i ma skladnie podobna do ruby'ego co czyni go jzykiem łatwym, ale jednak jakos nie mam siły by się zacząć na niego przestawiac w końcu więcej pracy i zleceń jest póki co dla phpopwców.
p.s Może ten język nie ma przyłości ale mi się wygodnie w tym pisze, szczególnie pzy wykorzystaniu .net , mowie o visual basicu 2005 winksmiley.jpg.
erix
@nasty_psycho:
Cytat
a Java? to juz wdlug mnie wspomnienie po jezyku...

Bluźnisz...

Cytat
php? jest dobry do "One-man-site" czyli stron malych (ew. srednich) i nic wiecej

Taaa, tylko ciekawe dlaczego duże projekty z niego korzystają...

Java jest o tyle dobra, że postawiono bezpieczeństwo na jednym z czołowych miejsc. Fakt, na źle napisanych VM trochę muli, ale za to co potrafi... Wystarczy popatrzeć choćby na Eclipse'a.

Cytat
mowie o visual basicu 2005

I jak tu mówić o rozwoju alternatywnych OS-ów...
Fuzja
erix: Tak jak powiedziałem, visual basic 2005 to hobby al i bez pryszlości więc po co ten komentarz winksmiley.jpg?
erix
To był pogląd ;P

Hmm, ale patrząc od drugiej strony - jeśli jest więcej takich jak Ty, to skąd wiesz, czy nie będzie niepotrzebnej "rewolucji" tak, jak w przypadku Windows 95...?
Fuzja
Chyba nie bedzie, jestem wyjątkiem ludzi pociąga C#, Java, C++ ew. Delphi, a visual basic odchodzi w niepamięć.
erix
Win 3.11 też było "chyba", a na czym się skończyło?

Cytat
a visual basic odchodzi w niepamięć.

Jakoś odnoszę wrażenie, że ciągle zdobywa nowych fanów.
Fuzja
Chyba mylne winksmiley.jpg popularność zdobywa C#.
yaro
visual basic spodobał mi się, jest prosty ale czasami aż za, tzn. brakuje mu pewnych rzeczy.
co do c++ i c# to nie wydaje mi sie zeby szybko wymarły.
zgodze się że php nie może być wykorzystany do dużych projektów, jeżeli wymagają one połączenia róznego typu aplikacji, (nie przychodzi mi do głowy żaden przykład tongue.gif )
erix
Cytat
nie może być wykorzystany do dużych projektów, jeżeli wymagają one połączenia róznego typu aplikacji

PECL ;P
Nievinny
Myślę, że będzie to C# w wersji 3.0, bo wersja 2.0 dała nam już sporo możliwości.

Zawsze pozostaje też Asembler winksmiley.jpg
Fuzja
Tylko co do asemblea to jest tylko jedna dobra polska książka - Randalla Hyde'a, cociaż może to i dobrze.
Seth
@Fuzja: Visual Basic jest najczesciej wykorzystywanym jezykiem. Przynajmniej bylo tak jeszcze kilkadziesiat miesiecy temu. Jest on bardzo prosty i wykorzystywany jest w bardzo wielu odmianach - poczawszy od samego Visual Basica, po przez, Visual Basic for Applications - i nie chodzi mi tylko o Officea - Visual Basic Scripts - chociazby do administrowania serwerem, ASP i ASP.NET.

Inna sprawa to taka, ze w wersji .NET zyskal on bardzo wiele zalet, a przytym nie stracil jednej najwazniejszej - brak koniecznosci typowania zmiennych (to dzieki temu swietnie nadaje sie do wykorzystania podczas ingerencji w COMy gdzie nie zawsze znamy wartosci zwracane).

Co do samego tematu dyskusii to wg. mnie w tej dziedzinie nikt chyba nie jest w stanie powiedziec jaki jezyk stanie sie wiodacy (czy w ogole mozna mowic, ze jakis jezyk jest wiodacy?).
Za czasow C, SmallTalk i inne obiektowe jezyki nagle zrobily ogromna furrore. Teraz od dluzszego czasu probuje sie rpzebic programowanie Aspektowe - chociaz to jest raczej na bazie juz istniejacych rozwiazan.
Kto wie czy inzynierowie nie wpadna na inny rewelacyjny sposob programowania, zupelnie odmienny od dotychczasowych metod.
Tak jak chociazby programowanie przez budowanie z klockow - wyklikiwanie aplikacji.

W momencie gdy wejda komputery kwantowe (a sadze, ze moze to sie stac wczesniej niz sobie wyobrazamy) to samo podejscie do prgoramwoania bedzie musialo ulec zmianom. Ale jak to bedzie wygladalo tego raczej nikt nie wie.

Dlatego raczej bym byl powsciagliwy co do oceniania obecnych jezykow i umieszczania ich jako tych, ktore "jutro" beda na topie.

Ale w mojej ocenie C# i Java sa warte przyjrzenia sie, myslac o jezykach w ktorym mozna sie specjalizowac.
Chociaz jezeli Sun nie zmieni swojej polityki co do Javy i jej szybkosci to kto wie... winksmiley.jpg
gszesiek
ja sobie nie wyobrażam, że wejdzie coś nowego w najbliższym czasie, a już na pewno nie nowe komputery (choćby dlatego, że stare trzeba jeszcze sprzedać)
jeśli chodzi o język jutra to proponowałbym Ci się przyjrzeć w ofertach pracy czego najczęściej wymagają i za to się weź - tak szybko nie zmienią wymagań, przerzucenie firmy na nowe oprogramowanie to duży koszt, a i trzeba mieć jeszcze klientów smile.gif
---------------
trochę ten spór jest głupawy (piszecie, że to, czy to jest lepsze - dołączajcie swoje prace, żeby porównać, bo w innym przypadku to będzie kolejna kłótnia Windows - Linux)

pozdrawiam
enigma
c# to napewno przyszłość, tylko że programy napisane w nim wolno działaja z wiadomych przyczyn

a perl, co o nim powiecie, wartoczy nie warto
Seth
@enigma: o jakich wiadomych przyczynach mowisz? Bo pierwsze slysze o tym aby C# wolno chodzil :|
dzesi
Ja wam powiem ze mam dylemat czego sie douczac do php itd myślałem nad jsp ,C# i java co byscie polecili:]
a mzoesz jakies inne jesyki typu www:D Rkingsmiley.png
slowik
Jezyk jutra... wrozek nie ma, ale wiadomo, ze C#/Java beda dalej sie rozwijac i konkurowac ze soba. Na dzien dzisiejszy najlepsza inwestycja wlasnego czasu jest wlasnie nauka tych jezykow i technologii z nimi zwiazanych. php juz dawno "wyrobil sobie" swoj wizerunek (kazdy wie jaki) i raczej ciezko bedzie to zmienic. Jezeli ktos podnieca sie Ruby, Pythonem i chce sie uczyc kolejnej skryptowej papki i jeszcze ma na to czas to oczywiscie mozna..

Pozdrawiam
Cudi
@slowik: skryptowej papki? Języki skryptowe mają dużo zalet, których nie można tak po prostu przekreślić. Językami przyszłości Ruby'ego czy Pythona raczej bym nie nazwał, ale dobra znajomość jakiegoś języka skryptowego jest zawsze przydatna, choćby do zadań administracyjnych, aplikacji pod konsole, prostych serwerów czy botów itd. Ich zaletami na tym polu jest prostota i brak potrzeby kompilacji, dodajemy shebang i skrypcik rusza jak zwykły program.

Jeśli chodzi o język przyszłości, myśle że jest nim C#. Oprócz wszystkich przytoczonych tutaj argumentów, warto wymienić jeszcze jeden - Singularity. Dla tych, którym nie chce się klikać, jest to projekt prowadzony przez Microsoft Research, mający na celu napisanie systemu operacyjnego przyszłości. Większość kodu jest pisana w Sing# - odmianie C#, natomiast cały soft na taki system będzie pisany w językach wysokiego poziomu, jak C# czy Java. Fakt, że MS wykłada na to kase znaczy, że w Redmont wierzą w C# bardzo mocno smile.gif
mike
Cytat(yaro @ 17.10.2006, 19:11:39 ) *
zgodze się że php nie może być wykorzystany do dużych projektów, jeżeli wymagają one połączenia róznego typu aplikacji, (nie przychodzi mi do głowy żaden przykład tongue.gif )

To że nie potrafisz sobie wyobrazić to jeszcze nie znaczy że sie nie da i się tego nie robi smile.gif
W php są z powodzeniem pisane duże projekty, zlożone z wielu warstw współpracujące z różnymi aplikacjami.
slowik
Cytat
znajomość jakiegoś języka skryptowego jest zawsze przydatna, choćby do zadań administracyjnych, aplikacji pod konsole, prostych serwerów czy botów itd. Ich zaletami na tym polu jest prostota i brak potrzeby kompilacji, dodajemy shebang i skrypcik rusza jak zwykły program.

Oczywiscie, ze tak w 100% sie z Toba zgadzam. Moze troche nie szczesliwie sie wyrazilem, mialem na mysli to, ze jezyki Python/Ruby zostaly stworzone przez jedna osobe, jako projekty hobbystyczne, przez pasjonatow. (C#/Java odpowiednio Microsoft/Sun) Nie zostaly storzone jako odpowiedz na jakies zapotrzebowanie rynku. Owszem maja liczne grupy entuzjastow, wcale sie nie dziwie bo latwo, szybko i przyjemnie pisze sie w tym wszystkie rzeczy o ktorych wspomniales. To i tak nie zmienia faktu, ze jezykami przyszlosci raczej nie zostana.
Cudi
Cytat(slowik @ 18.10.2006, 09:12:14 ) *
Oczywiscie, ze tak w 100% sie z Toba zgadzam. Moze troche nie szczesliwie sie wyrazilem, mialem na mysli to, ze jezyki Python/Ruby zostaly stworzone przez jedna osobe, jako projekty hobbystyczne, przez pasjonatow. (C#/Java odpowiednio Microsoft/Sun) Nie zostaly storzone jako odpowiedz na jakies zapotrzebowanie rynku.

Patrząc na to z tej strony, php na tle innych języków skryptowych nieco się wyróżnia. Ma za sobą Zenda i IBM, czyli całkiem mocny (dzięki IBM'owi) duet. Daje to mu więc jakieś nadzieje na walkę z J2EE i ASP.NET. Jednak w tej chwili php jest zacofane, a 6 nie wiadomo kiedy będzie.

Co do zapotrzebowania rynku, można powiedzieć, że Ruby i jego Ruby on Rails wyznaczyły pewien trend w pisaniu aplikacji internetowych. Patrząc na zmiany C# 3.0 odnosi się wrażenie, że MS próbuje uczynić język jeszcze bardziej elastycznym, przykład - choćby słowo kluczowe var czy wyrażania lambda. Będzie też możliwość dopisywania nowych metod do istniejących, wbudowanych w .NET klas. Reakcja na możliwości ruby'ego i sukces RoR? Kto wie smile.gif C# 3.0 może okazać się udaną mieszanką najlepszych cech języków skryptowych (elastyczność) i kompilowanych (do kodu maszynowego, ale kompilacja jest). Co jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że właście C# jest językiem przyszłości smile.gif
nasty
Tylko taki malutki OffTopic: winksmiley.jpg
http://codeplex.com/Wiki/View.aspx?ProjectName=Phalanger
Fuzja
php i .NET - dla tego raczej nie widze przyszłosci.
nasty
Cytat(Fuzja @ 18.10.2006, 16:15:08 ) *
php i .NET - dla tego raczej nie widze przyszłosci.

ze strony technicznej to kazdy jezyk moze byc .NET-owy, ale tez mi to nie bardzo sie podoba...
Fuzja
To sie nie ma podobać, to po prostu nie przejdzie winksmiley.jpg
dzesi
He jak patrze na rynki pracy to najwiecej poszukiwani sa programisci c# i java ,j2ee ............
Ja mam dylemat czy jave a moze c# sie uczyć ale z tego co widze to java jest najbardziej uniwersalna:]
Fuzja
Ale wolna - wybierz C#.
dr_bonzo
C# jest nieprzenosny -- wybierz Jave.

Itd.

Matko, wybierz to na czym bardziej ci zalezy -- szybkosc, przenosnosc czy latwosc pisania.
dzesi
to c# jest łatwiejszy od javy questionmark.gif
Fuzja
dzesi: Raczej na odwrot, chociaz latwosc o wartosc wzglena, dla niektorych cos jest latwe, dla innych trudne...
Master Miko
No to jakbyś porównywał Jabłko i Pomidora... Pomidor niezbyt pasuje do sałatki z bananem, natomiast jabłko za bardzo nie pasuje jako składnik sosu do mięsa... itp (jakoś innego przykładu nie mogłem wymyślić)

2 różne rzeczy, różne zastosowania, możlwiości.
A Fuzja ma racje - łatwość to pojęcie względne...
Nievinny
Cytat(Fuzja @ 17.10.2006, 20:12:47 ) *
Tylko co do asemblea to jest tylko jedna dobra polska książka - Randalla Hyde'a, cociaż może to i dobrze.

Chodzi o to Czytałem. Polecam. Zawsze można znaleźc coś na necie. W którejś notce na blogu pisałem o tym... Nie ma problemu, z tym, że do każdego projektu programowanie niskopoziomowe się nie sprawdza.
Ace
Uwazajcie na slowa mowiac ze java czy c# jest wolne. Z definicji c++ powinien byc szybszy, ale (UWAGA) tylko wtedy gdy napisze sie algorytm, czy projekt z glowa poprawnie. Jesli bedzie zawieral bledy, to bedziemy walczyc z wyciekami pamieci, z nieoptymalnymi dzialaniami. To samo jest w c# i java winksmiley.jpg Problem z pamiecia tutaj nie wystepuje tak jak w c++, bo jest zarzadzania przez maszyne wirtualna, ale - zly algorytm sprawia ze wolno skrypt dziala.

A tak spytam, ile osob (ale szczerze) po napisaniu skryptu w php/c++/c#/java/czymkolwiek optymalizuje go? Sprawdza wydajnosc, usuwa waskie gardla? Ja nie zwracalem na to uwagi, 2 tyg temu odpalilem profiler i przyspieszylem FW firmowego 4x.

Nie mowcie mi prosze ze Java i C# sa wolne. To czy sa czy nie zalezy tylko od osoby ktora pisze w tym jezyku i nie wmowicie mi ze jest inaczej.
nasty
Cytat
Nie mowcie mi prosze ze Java i C# sa wolne. To czy sa czy nie zalezy tylko od osoby ktora pisze w tym jezyku i nie wmowicie mi ze jest inaczej.

Zgadzam sie ale napisz identyczny program w Java i C# i zobacz roznice.
Co do optymalizacji to przewaznie jak cos skoncze to staram sie przejechac po tym profilerem winksmiley.jpg
No i niewiem jak jest dokladnie w Java ale w C# jest chyba wieksza mozliwosc manipulacji pamiecia (using, unsafe *pointers, itd) a w javie tego niema ;(
Cytat
C# jest nieprzenosny -- wybierz Jave.

A wlasnie ze jest, i to bardziej niz Java winksmiley.jpg (Mono i jego klony)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.