Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][php]Jak zrobić taki formularz?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Flapper
Hej!
Mam następujący problem. Napisałem skrypt który losuje 6 liczb z przedziału od 3 do 18 każdą. I teraz sie zaczynają schody gdyż chciałbym żeby można było dopasować po 1 z tych liczb do 6 atrybutów. Ale żeby daną zmienną można było wybrać tylko do 1 atrybutu. Więc zwracam sie do was o pomoc i radę. smile.gif Jak to zrobić najprościej i najczytelniej? Najlepiej gdyby ktoś zamieścił jakiś przykładowy kod. :roll2: Proooszęęę.. smile.gif
uli
Nie wnikając w to jak masz wylosowane te 6 liczb (kombinuję po wartościach, że jest to kreowanie postaci w jakimś RPG), zakładam że masz je w tablicy $losowane[], a atrybuty w tablicy $atrybuty[]:

1. <?php
  2. shuffle ($losowane);
  3. for ($i=0; $i<6; $i++) echo $atrybuty[$i].' = '.$losowane[$i].'<br>';
  4. ?>

I już smile.gif

Bardzo wielu ludzi zapomina i tej przydatnej funkcji : shuffle.

Pozdrawiam smile.gif
Flapper
Źle zakładasz smile.gif
Mam tak.
  1. <?php
  2. //Losowanie atrybutów
  3. $a1 = rand(3,18);
  4. $a2 = rand(3,18);
  5. $a3 = rand(3,18);
  6. $a4 = rand(3,18);
  7. $a5 = rand(3,18);
  8. $a6 = rand(3,18);
  9. ?>

I w formularzu rejestracji mam 6 pól: Siła, Zręczność, Budowa, Inteligencja, Wiedza, Charyzma. Są one ułożone pionowo obok każdego znajduje się rozwijana lista i można tam wybrać wartość problem jest taki że można wszędzie wybrać tą samą wartość. (czyt. najwyższą tongue.gif) Później Skrypt pobiera z formularza wartości i od razu zapisuje je w bazie.
Czy ktoś mi pomoże? sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.