Kod zarobi - będzie kasa. Proste!!! Nie kupujemy kota w worku jak to się mówi!! Tak się w każdym normalnym biznesie robi - pierwsze są efekty a potem zapłata (np. SEO!!)
Proszę Cię, pójdź do firmy budowlanej i zleć budowę biurowca, powiedz że dajesz pomysł na wygląd i jak się Ci zwróci z wynajmu, to im zapłacisz, bo przecież nie kupisz kota w worku, który nie będzie dochodowy!
Chyba że już próbowałeś

Ale przecież może nic nie robić i na przykład zmarnowałby te 200 godzin na grę w jakieś final fantasy czy coś.
j/w, a dodatkowo Ci powiem, że każdy programista woli zmarnować "te 200 godzin na grę w jakieś final fantasy czy coś", gdzie i gra i coś będzie bardziej dochodowe. Relaks... jakże potrzebny

Pamiętaj też, że w te 200h programista musi olać swoją pracę, możliwe zlecenia, więc traci też pieniążki i to duże.
I teutates, dlaczego ludzie piszą tutaj odpowiedzi? Pewnie z tego samego powodu co ja. Boli mnie to i zastanawiam się skąd ludzie w ogóle wpadli na pomysł, że skoro ktoś pracuje przy komputerze, czyli nie musi nosić cegieł, to jest to fajna, nie męcząca praca, na której nic nie traci?! ;/
A ja wykładam realne pieniądze (hosting i domena to 80 złotych, ale za jakość się płaci!!). Więc po co ma programista robić projekt na jakimś yoyo gdzie jest pełno reklam jak u mnie ma serwer za darmo?
!

Realne pieniądze? Szukasz dobrego programisty, czy dziecka w gimnazjum? Każdy programista może sobie pozwolić na porządniejszy(e) serwer(y) (ze względu na specyfikę PHP to raczej każdy posiada!), więc taką inwestycją raczej nikogo nie przekonasz.
YOYO? Darmowe serwery?

Prawie każdy programista na tym forum, zaproponował by Ci lepszy hosting, niż ten który chcesz zafundować na Twój wielki projekt! 80zł .... pewnie dedykowany chcesz kupić

Ja nie wiem o co wam chodzi. Często ludzie płacą pieniądze, żeby pracować za darmo na stażu. U mnie nie dość, że nic się nie płaci to nawet oferuję pieniądze1!!!
Ludzie płacą pieniądze, żeby pracować za darmo?
Czyli rozumiem, że idą do pracodawcy, dają mu kopertę 1000zł, obiecują kolejne (np. raz w miesiącu) i z biedną miną pytają, czy mogą za darmo popracować?
I dowiedz się co to jest staż, za staż pracownik dostaje pieniądze i to więcej niż z zasiłku dla bezrobotnych (700zł chyba jak dobrze pamiętam), więc jak ktoś musi (bo potrzebuje pieniędzy, a nie obietnicy), albo ma znajomych w firmie, to idzie na staż, proste!
No i zapomniałem jeszcze, więc szybki edit

Skoro szukasz dobrego programisty... Dobry programista to nie taki, który "nauczył się programować", tylko taki, który posiada doświadczenie, a taki programista nie idzie na staż, ale chyba mamy różne definicje "dobrego programisty".
-------- ahhh jeszcze jedno

Analiza na tablicy bezcenna hehe, ale tam kilka poprawek trzeba, bo mocno się zastanawiałem nad 1pkt. w budżecie i ciekawe, czy wysyłając pismo programiście, nasz wspaniały inwestor, prześle też znaczki, lub ew. czy będzie możliwość odesłania pisma na koszt odbiorcy. Bo jeśli tak, to trzeba by zmienić szkic budżetu.