@hawk: zgadzam się z Tobą.
Dlatego z niecierpliwością czekam na php.pl vol.2 i mam nadzieję, że on to wszystko zmieni (nadzieja matka głupich??).
Teraz wymienie to co CHCIAŁBYM, aby się z w vol.2 znalazło:
* Artykuły
- każdy może je dodawać (lub np. osoba, która ma 100+ postów na Forum, wtedy by trzeba bardziej rygorystycznie do pisania dla nabijania licznika)
- oceniać artykuł powinni goście, w ten sposób ocenią jego pożyteczność i sposób zaprezentowania tematu
- wymagania (jeśli np. autor napisał już kilka artykułów i ich średnia wynosi powyżej 7.5 na 50 oddanych głosów to artykuł powinien być dodawany bez weryfikacji, co najwyżej szybkie przejrzenie): poprawność stylistyczna, ortograficzna, w miarę poprawny kod (jeśli takowy się w arcie znajdzie)
* Galeria Kodu
- weryfikacja podobnie jak w artykułach
** można by też zrobić w ten sposób, że każdy art czy kod jest dodawany bez weryfikacji, jesli np. zostanie w pozniejszym czasie zweryfikowany lub jego ocena przez gosci bedzie powyzej 7.5 to dostanie staus OK, itp. **
* Blogi
Można by tesz stworzyć blogi, np. każdy kto napisał powyżej 100 postów ;-) będzie mógł takowy założyc. Wtedy by trzeba bardziej przyglądać się użytkownikom poniżej 100 postów, czy czasem nie nabijają sobie licznika.
Heh za dużo przeglądałem sitepoint, bo tam i artykuły i blogi ;-)
rogrog
25.10.2004, 21:30:25
Cytat(bregovic @ 2004-10-25 20:22:52)
Co do galerii kodu, to mozna to rozwiazac poprzez glosowania na forum - zeby dodac kod do galerii trzeba uzyskac min 10 pozytywnych glosow w tym 1 z zarzadu albo cos w tym stylu.
galeria kodu powinna być wg mnie oddzielona od forum - oddzielny serwis z własnym systemem głosowania. Wklejasz jako propozycję która może być oceniana zanim dostanie się do ogólnej galerii. Nie jest to przecież nic trudnego a po co zaśmiecać forum?
@patrycjusz: uważam że trzeba umieć pracować zespołowo, chociaż jest to bardzo trudne nawet w zgranej grupie
Z pewnością, gdyby był jeden szef łatwiej byłoby wyznaczać cele, bo to on by je wyznaczał. Jednak sądzę, że jest to możliwe także w grupie.
Postawić cele jakie ma spełniać/spełnić php.pl vol.2 i się ich trzymać, aż do ich wykończenia, a następnie na walnym zgromadzeniu ;-) znowu wybrać kolejne itd..
patrycjusz
25.10.2004, 22:09:48
Cytat(bregovic @ 2004-10-25 20:22:52)
@patrycjusz: Ale zes chlopie walnal... Biznespan? Jedna osoba? I moze jeszcze forumowicze beda zrzucac sie na place dla pana dyrektora?
Bez zartow. Jest masa serwisow prowadzonych przez 'zarzad' skaldajacy sie z 4-5 doswiadczonych i zaslurzonych czlonkow spolecznosci. Biznesplan nie jest konieczny - wystarczy zalorzyc organizacje, aby miec osobe prawna, i jasno okreslic na co pojda pieniadze z ewentualnej reklamy i ewentualnych umow. Oczywiscie masz racje co do jasnego podzialu obowiazkow, aczkolwiek nie zgadzam sie co do jednego sluszneo szefa. Wystarczy nieparzysta liczba czlonkow zarzadu i juz.
pozostawie to bez komentarza.... dlaczego?
ehh... ja zrobiłem pare DUZYCH projektow w swoim zyciu, mam doczynienia na codzień z dużymi projektami i wiemy jak co powinno wyglądać, chociarz zaznaczam że nie jestem nawet mikro specem w tej dziedzinie a się jej uczę.
z mojej strony EOT.
UPDATE
aaa i jeszcze jedno każdy kto uważa że dogadywanie na gębe wystarczy jest w grubym błędzie.
Michał Fikus
26.10.2004, 13:48:13
Co do dodawania artykułów - każdy artykuł musi być sprawdzany, nie ma mowy by tego zaniechać. Oprócz tego, trzeba byłoby przyjąć pewien standard pisania - co, w którym miejscu, jak. Od strony technicznej standardem jest (chyba) już DocBook.
Galeria kodu - skryptem można sprawdzać poprawność składniową. Jeśli przejdą pomyślnie test, zostają dodane do kategorii nieautoryzowane. Następnie tam, mogą być przeglądane i osoby przeglądające kod mogą dodawać komentarze, oceniać. Jeśli byłoby dość ocen mówiących, iż kod działa bez zastrzeżeń (i jest wg ich bezpieczny) wysyła się PW do jednej z upoważnionych osób z prośbą o sprawdzenie. Gdy i ta potwierdzi, kod zostaje dodany. O ile osoby upoważnione mają na to czas, mogą autoryzować kody nawet i przed zgłoszeniem.
Oczywiście korzystający z Galerii Kodu sam bierze odpowiedzialność za wykorzystywanie przez siebie kodów zamieszczonych na łamach działów - php.pl nie ponosi odpowiedzialności za nic ani niczego w tym wypadku nie gwarantuje.
Biznesplan (a właściwie plan rozwoju) trzeba napisać - by było jasno powiedziane co i w jakiej kolejności należy robić. Ogólny zarys można nawet udostępnić wszystkim - w razie możliwości chętni niech zgłaszają się do pomocy. Również będzie można przyjąć jakiś grafik pisania artów, tłumaczenia itd. (sądze, że nawet jeśli jedna osoba z jakiejś większej grupy napisze artykuł raz na dwa miesiące, to i tak nie będzie można narzekać).
Biegli w piśmie, niekoniecznie dobrze znający się na php a chcący pomóc ludzie, mogliby opracowywać tematy poruszane na forum, i robić z nich artykuły. Np. co uwzględnić przy tworzeniu takiego i takiego skryptu - jakie założenia powinien taki i taki skryt spełniać - wszystko co wspólnie ta społeczność ustaliła na forum i co zyskało ogólne poparcie/uznanie. Mam nadzieję, że dość jasno to przedstawiłem.
Mowa była, iż php.pl ma być głównie dla średniozaawansowanych+. Dużo jest głosów chcących zobaczyć coś dla newBE. W takim wypadku wszystko przed nami - większość osób nie chce samemu nic pisać, często tłumacząc się faktem nie znania bardziej zaawansowanych technik. Tu jest duży wybór - chodzi właściwie tylko o umiejętność przejrzystego tłumaczenia. A to można zawsze dopracować - pytać przyjaciół, początkujących webmasterów, którym stara się pomagać czy ściągając trochę z wypowiedzi na forum - wykorzystajmy tą skarbnicę wiedzy i niech to nie pójdzie na marne!
scanner -> Proponuję przywrócić opcje 'pomógł mi'. Nie znam ipb (od programistycznej strony), chcę poznać. Chętnie zrobię taki detal jak własnie funkcja 'pomógł mi'. Jeżeli jesteście za jej przywróceniem.
Siner
28.10.2004, 07:30:04
Panowie nie chciałbym się wtrącać w waszą miłą konwersjacje. Ale może załóżcie sobie oddzielny temat i tam sobie bo dyskutujcie.
A powracając do tego co bym chciał w php.pl vlo. 2:
-możliwość dodawania artykułów przez userów
-oczywiście więcej artykułów
-plki w downloads
-i jeszcze więcej ludzi na php.pl

, mimo że w przyszłosci może byc to moja konkurencja

To wszystko juz napisali inni ja się do nich przyłaćzam, ale napisałem ten post żeby was jakos załagodzić
hawk
28.10.2004, 08:25:34
To może dla odmiany jakiś konstruktywny pomysł...
Można tu znaleźć plany dot. galerii kodu, newsów, newsletterów, i całej masy fajnych rzeczy. Jest jeszcze akademia, której nie ma. Ja proponuję: olać to na razie i wziąć się za artykuły, żeby chociaż jedna rzecz poza forum działała jak trzeba. Robienie wszystkiego na raz = nie robienie niczego.
Ja pamiętam jak mój artykuł scanner podobno ręcznie przerzucał do ez, bo nie było dobrego (właściwie: nie było żadnego) xsl do docbooka. Jak ez generował z tego pdfy, co było bez sensu (trzeba było zrobić przez fopa). Jak ez nie potrafił dobrze wyświetlić obrazków w artykułach. Niedawno jak sprawdzałem to w ogóle nie wyświetlał, więc tutaj jest poprawa

.
Wtedy akurat sporo robiłem w docbooku i chciałem pomóc, ale nie było zainteresowania i skończyło się na paru edukacyjnych postach, co to w ogóle jest docbook i co to jest parser.
Teraz już nie mam tyle czasu, ale proponuję, aby uczynić artykuły priorytetem i znaleźć kogoś, kto ma pojęcie o docbooku i coś wreszcie zrobi. Jak się już zdecydowało na docbook (dobry wybór), to trzeba iść za ciosem.
Seth
28.10.2004, 11:21:08
NuLL
28.10.2004, 23:17:16
Nie dalo by sie stworzyc jakis oficjalnych projektow php.pl

Wiem ktos powie jest grupa developerzy . Damm co to zmienia

Moze cos publicznego

Tzn na takich bardziej otwartych zasadach

Bo szczerze to nawet forum develop nie mozna poczytac

Tam jakas tajemna wiedza jest czy co
scanner
29.10.2004, 08:58:34
Aby uporządkować conieco, przedstawię moją wizję najważniejszych prac przy php.pl2:
1. Nowy wortal (Luca, wassago, kwiateek)
2. Nowe forum (seaquest, ... )
3. IRC (Cudi, serafin, ... )
4. SVN (hawk?)
5. Bugs (eGandalf)
To są podstawowe i najważniejsze usługi, kóre należy przygotować i zintegrować.
Przez zintegrowanie rozumiem:
- Ujednolicenie szaty graficznej (poz. 1, 2, 5)
- Ujednolicenie bazy danych uzytkowników - wszystkie usługi MUSZĄ korzystać z bazy użytkowników forum. Każda usługa musi miec przepisaną obsługe rejestracji, aby zapisywała dane w bazie forum.
Do piatku osoby prowadzące developerkę powyższych projektów (wersja 2) prosżę o zebranie i nadesłanie mi listy aktywnie zaangażowanych osób, a Was wszystkich proszę o zastanowienie się na czym się znacie i co możecie zrobić, po czym zgłoszenie się do powyższych koordynatorów.
Nie chcę słyszeć o żadnych nowych usługach, póki powyższe 5 nie będzie działało idealnie i nie będą gotowe do natychmiastowego wdrożenia.
Ze swojej strony poszukuję także osoby, która w stopniu profesjonalnym (kubatron - od razu mówię NIE) dysponuje praktyczna i najlepiej udokumentowaną znajomość systemu Slackware. Osoba ta po weryfikacji umiejętności zostanie Supervisorem serwera i w sytuacjach, gdy nie będzie konieczna ingerencja Root'a z NewComo będzie odpowiedzialna za administracje naszego serwera.
Mam nadzieję, że teraz już jest wszystko jasne. Wybaczcie, ale jest pewna racja w tym, ze musi byc ktoś, kto potrzyma ster w ręce. Ja włożyłem w php.pl tyle swojego zaangażowania, czasu i nieprzespanych nocy, że pozwolę sobie przynajmniej przez jakiś czas wprowadzac moją wizję.
Jakoś trzeba się zebrać do kupy mości panowie.
____
Update: poprawiłem literówki.
NuLL
29.10.2004, 10:12:45
BIG EDIT:
-> Newsletter - to zostaje
-> Jakis nowy lay - moze DHTML - takie statyczne strony sa nudne - moze cos nowego
-> Przyczepianie sie do linkow jest nie na miejscu
-> Opcja pomogl na forum
-> Co do reklam sie zgadzam
Co z tym THOT'em - na czym bedzie oparte php.pl II - Do zarzadu: Czy jestescie w stanie zdradzic co z THOT'em i wszytkimi innymi projektami? Takie to granie w kotka i myszke troche kiedy my nmie wiemy co sie dzieje

Chcialbym pomoc w tworzeniu wortalu - jest ktos w stanie napisac mi PM co moglbym zrobic dla php.pl - bo tak samemu cos wybierac to trudno a nie wiem co jest potrzebne.
Seth
29.10.2004, 11:06:58
Cytat(null @ 2004-10-29 10:12:45)
Chcialbym pomoc w tworzeniu wortalu - jest ktos w stanie napisac mi PM co moglbym zrobic dla php.pl - bo tak samemu cos wybierac to trudno a nie wiem co jest potrzebne.
Moze sam sie zainteresuj i wyslij do kogos PM'a ?
scanner
29.10.2004, 11:31:02
null: podałem przecież nicki osób odpowiedzialnych.
Co do Thota: po 1.11 porozmawiam na pewien temat z dragossanim, hawkiem i gandalfem, po czym wynik rozmowy "upublicznię".
Co do galerii kodu, może raz na rok by można zorganizować konkurs na najlepszy skrypt??
Hmm - nie wiem czy ladnie pytac(nie przegladalem forum) kiedy jest planowana premiera php.pl vol. || - mam nadizje ze tu nie bedzie tak jak z webhelp'em dla tych co wiedza o co chodzi...
Druga rzecz - mnostwo w tym topicu jest napisane o integracji portalu z forum ircem itd itp. Skoro php.pl tworzy wlasnego CMs-a czy system portalowy(nie wiem co) to po co sie meczyc z ez ipb itd itp - nie lepiej jest wypusicci jaks bete czy tez alfe - napisac na stronie to i to i modyfikowac w praniu majac napisane jadro i podstawowe elementy

Sorki za edit pos'a - nie wiedzialem o odpowedzi
Cytat(scanner)
Co do Thota: po 1.11 porozmawiam na pewien temat z dragossanim, hawkiem i gandalfem, po czym wynik rozmowy "upublicznię".
jesy już wynik ?
scanner
4.11.2004, 00:20:52
null: nie podamy żadnej daty. NIe popełnimy tego samego błędu, jaki popełniliśmy przy obecnym php.pl.
bela_666: mam tylko dwie ręce i jedną głowę.
Nie chodzi o to -czy mozecie upublicznic co sie dzije wewnatrz- wiem to glu[pie byc upierdliwym ale dosc trudno pomagac nie wiedzac dokladnie co sie dzieje...
Cytat(scanner @ 2004-11-04 01:20:52)
bela_666: mam tylko dwie ręce i jedną głowę.
ja się chciałem tylko grzecznie spytać
Cytat
mnostwo w tym topicu jest napisane o integracji portalu z forum ircem itd itp. Skoro php.pl tworzy wlasnego CMs-a czy system portalowy(nie wiem co) to po co sie meczyc z ez ipb itd itp - nie lepiej jest wypusicci jaks bete czy tez alfe - napisac na stronie to i to i modyfikowac w praniu majac napisane jadro i podstawowe elementy

Projekt nad którym trwają już od ponad roku prace projektowo badawcze

to zupełnie coś innego niż standardowy cms.
Dlatego niemożliwe jest na podstawie jego bety robienie jakiejkolwiek strony, a szczególnie strony wielkości planowanego php vol2.
Natomiast eZ nadaje się do tego świetnie.
A że mamy przyjemność mieć w zespole człowieka mającego spore doświadczenie w tworzeniu stron w oparciu o ten system, zamierzamy to doświadczenie dobrze wykorzystać.
Pamietajcie, że umiejętności pisania w php nie ograniczają się do pisania coraz to nowych systemików portalowych. Trzeba jeszcze umieć wykorzystywać te, co są już, wielkim nakładem sił, napisane...
tiraeth
28.12.2004, 16:02:32
Witam,
chciałbym sie zapytać
czy jest już jakiś wstępny projekt na design vortalu czy też
zostanie zorganizowany konkurs (tak jak ostatnio)

Pozdrawiam!
Bakus
29.12.2004, 00:18:16
@Tiraeth: Ta informacja jest tajna
tiraeth
29.12.2004, 11:52:28
hehe

no ok.. a może chociaż powiecie kto wykonuje design (z tego co się orientuje to chyba
Seth)
kubatron
29.12.2004, 11:57:03
Cytat(Tiraeth @ 2004-12-29 12:52:28)
hehe

no ok.. a może chociaż powiecie kto wykonuje design (z tego co się orientuje to chyba
Seth)

Z tego co słyszałem to lay jest już gotowy
tiraeth
30.12.2004, 12:11:54
aaaa... no to psikus

heheehe

ale Seth wykonał
hwao
30.12.2004, 12:39:01
Wszystko wyjasni zarzad w danym czasie (jaki uzna za sluszny) prosze nie "szczelac w ciemno", poniewaz nie ma poco wszystko i tak kazdy sie dowie w swojim czasie ;-)
tiraeth
30.12.2004, 12:52:32
OCZKO

Dobra przestaje Was molestować swoimi pytaniami!

Poczekam i zobaczę
Seth
30.12.2004, 14:00:46
Obecna wersja nowego laya jest zmodyfikowana wersja mojego.
Modyfikacji dokonal YooYoo.
Jezeli tylko developerzy sie postaraja to napewno nowe php.pl na tym layu sprawi DUZA pozytywna niespodzienke
kubatron
30.12.2004, 16:27:47
I myśle że napewno developerzy się postarają o to i będziemy mieć jeden z najlepszych serwisów
camelx
21.01.2005, 18:34:55
A ja jestem ciekaw kiedy można się spodziewać php.pl 2

(jeśli to już gdzieś było to sorry, nie zauważyłem)
seaquest
21.01.2005, 20:01:36
Jak deweloperzy skończą prace nad wortalem i forum.
_Mateo
4.03.2005, 21:38:17
hmm, Wy, jako dobrzy już programiści php, moglibyście napisać własny silniczek strony, nie opierając się o żadne systemy portalowe

to tylko taki mały szczególik, bo każdy kto wchodzi na php.pl i spojży na stopkę, na której piszę ezPublish, to raczej przestaje wierzyć w profesjonalizm... byłem świadkiem takiej styuacji , gdy kumpel mi mowi, ze nic specjalnego z php.pl, bo na ezPublish... Ocvzywscie zwyzywałem go, bo php.pl to mój kościół

ale pomyślcie nad tym.
Druga sprawa, to zasób skryptów - jest co najwyżej mierny. Postarajcie się agromadzić jak największą liczbę skryptó, wraz z waszą krótką oceną.
Następnie, mogłoby być więcej artykułów i lapsza nawigacja po nich.
To chyba już wszystko, co mi w tym momencie przychodi do głowy. Mam nadzieję, że post zostanie wykorzystany

Mateo.
Marusz
4.03.2005, 22:06:22
Skoro Twoj kolega ocenia unikalnosc sewisow internetowych na podstawie silnika ktore go "buduja", to nic innego mi nie pozostaje jak zaproponowac... zmiane kolegi.
Bakus
5.03.2005, 04:48:01
Marusz: nie zmiane kolegi, a jego silnika...
A co do "silnika by php.pl" proponuje przeszukać forum, bo o ile mnie pamięć nie myli, to jest cała masa różnych dyskusji na ten temat.
Cytat(Bakus @ 2005-03-05 04:48:01)
Marusz: nie zmiane kolegi, a jego silnika...
A co do "silnika by php.pl" proponuje przeszukać forum, bo o ile mnie pamięć nie myli, to jest cała masa różnych dyskusji na ten temat.
Aczkolwiek znakomita większość jest ukryta

Ale na wortalu masz artykuł.
Bakus
5.03.2005, 22:10:41
bela_666: za dużo tego jest by spamiętać gdzie co jest
Nie wiem jakie sa iddee co do skryptów ale zamist ilości proponowałbym raczej jakość staranne sortowanie tego co będzie w bazie.
kszychu
7.03.2005, 10:34:53
Cytat(_Mateo @ 2005-03-04 21:38:17)
hmm, Wy, jako dobrzy już programiści php, moglibyście napisać [...] pomyślcie nad tym. [...] Postarajcie się agromadzić [...] mogłoby być więcej artykułów i lapsza nawigacja po nich.
http://browarcms.scrypty.com/cos_ty_zrobil.jpg
ActivePlayer
10.03.2005, 17:44:25
Cytat
Krzychu, jemu bardziej chodziło chyba o jakies złote wskazówki, niz o krytyke tego co robicie. A ze php.pl jest
zajefajne (to nie wulgaryzm:P)... to inna sprawa.
Prawdą jest, ze zauwazy sie 1 malutki błąd szybciej niz ogrom innej, dobrze zrobionej pracy, taka mentalnosc.
---
no jak to nie wulgaryzm!! a co?
aleksander
xarr
21.04.2005, 07:49:28
Niektórzy lubia ślęczeć i wynajdować na nowo proch

Ich prawo. Sztuką jest właśnie umiejętne wykorzystanie dobrodziejstw jakie już powstały w celu dalszego rozwoju a nie wkółko zaczynanie od zera i klepanie tego samego w podobny sposob. To jest dobre dla ludzi uczących się, a nie profesjonalistów. Nie Bella?

Hehe
Oczywiscie jest to tylko moja skromna opinia
mike
25.04.2005, 08:18:09
Skoro w temacie są opinie ...
Znalazłem na
www.digart.pl:
php.pl v2 / projekt ( mam nadzieję że nic się nie stanie jak dam tutaj linka

)
Uważam że za dużo jest, nieładnie mówiąc, nawalone na stronie głównej.
Mam wrażenie że
seth chciał tam upchnąć sałą zawartośc serwisu.
No chyba że wygląd bedzie zupełnie inny

A poza tym to może dajcie projekt do działu oceny, no chyba że chcecie nas zaskozyć.
scanner
25.04.2005, 08:49:21
Chcemy Was zaskoczyć, a lay, który zaproponujemy jest wynikiem burzliwych debat i dyskusji.
dr_bonzo
25.04.2005, 09:54:25
Jennifer Lopez i MVC

Czekam na php2

Top jest ok -- ale nizej juz troche mdlo...
aleksander
25.04.2005, 11:15:06
masz wiki to juz wiesz jak będzie wyglądał nowy lay :]
podobny do tego, ale moim zdaniem lepszy (porównując wiki i ten z digiartu)
bela
25.04.2005, 13:56:25
Nowy lay jest różny od tego z digatru ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.