Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowy serwis PHP.pl
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Test
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
NoiseMc
A ja nie czaje jednego pytania:

Która dyrektywa w php.ini umożliwia otwieranie bloku PHP poprzez znaczniki
asp_tags
short_open_tag
filter.default

Czy chodzi o znaczniki <% %> czy <? ?> ... a moze sie ktos zapomnial o htmlentities winksmiley.jpg
Poza tym test to niezly challenge ... 4 sekund na niektore pytania to naprawde niewiele ... ale wykonalne pod warunkiem ze sie szybko mysli i duzo wie ... calosc przypomina nieco egzamin na cert Zend
viraptor
Moderacja pytań coś przeoczyła?

Cytat
Jaką wartość zwróci następujący skrypt?
<?php
echo 'Test ' . 1 + 2 . '45';
?>

raczej nic nie zwróci, bo echo nie zwraca wartości (http://www.php.net/manual/en/function.echo.php) Skrypt też nic nie zwróci, bo nic to ostatnie wywołanie nie obliczyło. A co pójdzie na standardowe wyjście, to już zupełnie inna sprawa biggrin.gif
Sedziwoj
Cytat(viraptor @ 12.09.2007, 01:28:35 ) *
Moderacja pytań coś przeoczyła?
raczej nic nie zwróci, bo echo nie zwraca wartości (http://www.php.net/manual/en/function.echo.php) Skrypt też nic nie zwróci, bo nic to ostatnie wywołanie nie obliczyło. A co pójdzie na standardowe wyjście, to już zupełnie inna sprawa biggrin.gif

Tylko chodzi tu o konwersje typu i tu akurat czepiasz się. Można poprawić na "co wyświetli".
viraptor
Cytat(Sedziwoj @ 12.09.2007, 09:04:28 ) *
chodzi tu o konwersje typu i tu akurat czepiasz się

Czemu? Większość pytań jest podchwytliwych. Pierwsze na co zwróciłem uwagę, to "zwróci" - a że była odpowiedź "nie zwróci nic", to ją zaznaczyłem.
Jeśli już jest test, to niech pytania będą tak dokładne, żeby się czepiać nie dało.
Sedziwoj
@viraptor
Po prostu było napisać, że pytanie jest źle sformułowane, i podać lepszą formę, a nie wypisywać całą tyradę. Ale zakończmy tą dyskusję, bo pytanie na pewno jest źle sformułowane.
Athlan
Błędy w pytaniach zgładxamy zdaje się tu:
http://forum.php.pl/Informacje_o_blednych_...ach_t76350.html

Aby nie robic syfu, dodałem linka w teście do odopowiedzi na powyższy temat.

Poprawione
Sedziwoj
Nie będę zakładał nowego tematu ale na stronie:
http://test.php.pl/tabela/ostatnio/
Pojawia się ładny komunikat:
Cytat
Fatal error: Allowed memory size of 16777216 bytes exhausted (tried to allocate 523384 bytes) in /home/test/Vframe/core/Vframe/Cache.Class.php on line 27
NoiseMc
to samo w http://test.php.pl/tabela/wyniki/

moze by tak naprawic ... worriedsmiley.gif chetnie bym zobaczyl na ktorymsetnym miejscu jestem w rankingu smile.gif
Athlan
Na weekendzie zostanie naprawione. Za dużo danych pakuje w kesz. Trzeba zrobić pagera ;]

Dzięki za info smile.gif
Sedziwoj
Cytat(Athlan @ 21.09.2007, 16:56:22 ) *
Trzeba zrobić pagera ;]

Naprawdę ;>
Force
Cytat
Prace konserwatywne...
Polityka się tu wkrada tongue.gif
Proponuje poprawić na
Cytat
Prace konserwacyjne...
Athlan
Ok, prace zakończone smile.gif

@Force, hehe, no tak tongue.gif skupiałem się na tym, żeby szybko zmknąć serwis z jakimś alertem i poprawić błąd, ale dzięki smile.gif

Możecie przeglądać tabele wyników.
Sedziwoj
Ja sobie jednak daruję ten test, bo chyba już nie poprawiane są pytania (czy komentarze do zgłoszonych błędów)
a pytania typu:
Cytat
  1. <?php
  2. $text = "Mozilla/5.0 (compatible; Konqueror/2.2.31; SunOS)";
  3. $array = split('/([0-9]+(?:.[0-9]+(?:.[0-9])?)?)',$text);
  4. while(list($key, $content) = each($array))
  5. $a = $content;
  6. ?>

Jaka wartość będzie znajdować się w $a ?

czy
Cytat
Co zawiera zmienna $o po wykonaniu poniższego kodu?
  1. <?php
  2. $a = 5; $b1 = 'a'; $b2 = 'c'; $c = 10;
  3. $o = ++${${'b1'}++};
  4. ?>

Po prostu nic nie sprawdzają, chyba tylko pamięć, bo co robi każde z tych elementów doskonale wiem, ale aby to rozwikłać trzeba pamiętać między stany po każdym takim elemencie, czy analizować coś, a na czas po prostu to jest wyścig szczurów nie sprawdzanie wiedzy.
koodlaty
Zgadzam sie z Sedziwoj-em.
Te pytania są idiotyczne i niczemu nie służą. Odrzucają od testu jedynie - jest ich więcej.
Szanowna komisjo... przesiejcie pulę raz jeszcze. smile.gif
Cysiaczek
Ja sobie z takimi pytaniami poradziłem inaczej (Athlan wie jak tongue.gif) i przy okazji wyszło, że najczęściej są tak zamotane, że mają błędy i parser je ślicznie pokazuje ;]
Athlan
Cytat
Ja sobie z takimi pytaniami poradziłem inaczej (Athlan wie jak

No, niedługo nie bedziesz mogl tongue.gif tylko poradze sobie z tym kodowaniem tongue.gif
Sedziwoj
Czyżby zakończ się okres życia tego projektu?
Wchodzę na test.php.pl a tu zawalone jedną osobą ranking ;] może zrobić jedna liczba punktów - osoba raz się pokazuje. Do tego pisze wyniki z ostatnich 31 dni, a jest z przed 4 miesięcy.
tiraeth
@Sedziwoj: Coś tam Zarząd kombinuje z Helionem (czytaj: wspólnie będzie test z nagrodami), info jest w dziale o Roadmap (się wszak pojawiło w postach, po udostępnieniu "roadmap")
starach
No mam nadzieje że po uruchomieniu nowej wersji nie będzie już tych kretyńskich pytań z cyklu odczytaj te bazgroły masz 5 sekund ... tongue.gif
Athlan
Na konkurs, który odpalam w poniedziałek (jak wszytsko dobrze pójdzie) nie będzie już tak długich pytań smile.gif
cube
bede wdzieczny za wskazania kontaktu gdzie moge dowiedzieć się z jakiego powodu zostałem zbanowany

edit:
jak rozumiem wystawienie bana bez podania powodu i kontynuacja dezinformacji to tu standard.
uważam takie zachowanie za żenujące.
Vomit
Test został zablokowany?
dchcorp
"Rozwiązywanie testu jest już niedostępne. Zostanie ono włączone po zakończeniu konkursu."

Konkurs już dawno się zakończył a rozwiązywanie testu dalej nie jest dostępne. Kiedy zostanie włączone na nowo?
anonim1133
Cytat(dchcorp @ 14.01.2008, 14:00:44 ) *
"Rozwiązywanie testu jest już niedostępne. Zostanie ono włączone po zakończeniu konkursu."

Konkurs już dawno się zakończył a rozwiązywanie testu dalej nie jest dostępne. Kiedy zostanie włączone na nowo?

bardzo dobre pytanie ! chyba od tygodnia zaglądam by rozwiązać teścik ... a tu nic ;( uruchomcie teścik ?
phpion
...i cisza... Zarząd nabiera wody w usta i nie udziela żadnych informacji. Ciekawe podejście...
mike
Testem w całości zajmował się ~Athlan, niestety zamiast opublikować wyniki testu i ogłosić wyniki ... wyjechał na ferie, nie przekazując nikomu żadnych informacji.
W tej chwili staram się uzyskać wszelkie dane ale włamywanie się na czyjeś skrzynki nie jest łatwe. Najprawdopodobniej wyniki testu opublikowane będą jak wróci.
Mi ta sytuacja również nie podoba się tak samo jak reszcie.
Athlan
Witam.

Wyjechałem na ferie, zapewniano mnie że będzie dostęp do Internetu, natomiast było inaczej, ledwo dało się złapać zasięg sieci komórkowych. Do jutra sprawa zostanie uregulowana, a wyniki publicznie ogłoszone. Będzie można już spokojnie rozwiązywać test.

Pozdrawiam.
anonim1133
niech Ci bozia w dzieciach wynagrodzi ;d czekam na to i czekam ;d no i wreszcie se popatrze na tego testa ;-) ahhh ciekawość mnie zżera co to za pytanka tam są tongue.gif
phpion
Cytat(Athlan @ 18.01.2008, 21:29:48 ) *
Do jutra sprawa zostanie uregulowana, a wyniki publicznie ogłoszone. Będzie można już spokojnie rozwiązywać test.

Nie chcę być niemiły ale "zasady zobowiązują" i należy przestrzegać rzucanych deklaracji. Wiem, że poślizg na razie jest niewielki jednak wypadałoby z większą rozwagą składać tego typu deklaracje (szczególnie jako członek Zarządu).
task911
fajna sprawa smile.gif kiedy druga edycja smile.gif
_Martin_
Zaproponowałem pierwsze pytanie, troszke mnie zmilyło pare rzeczy że np: po zaznaczeniu kodu wyświetla on jako np:

$xx = 12;
$yy = 14;
echo ($xx+$yy);

NIby w kodzie jest ok ale po zaznaczeniu myszką kody wyświetla sie takie cos ;D

$xx 1= A12;
$yy 1= A14;
echo x_($xx+$yy);
Jak by te liczby 1 1 i znak x był pokolorowany na biało niewidoczny dla oka hehe a ja zaznaczałem pytania sobie zapisywałem bo chciałem wiedzieć które są źle i w praiwe każdym tak było hihi Ale fajnie 7/15 ... poduczyć się musze a o niektórych funkcjach nie słyszałem hihih
Athlan
Taki mały próg zwalniający dla oszukujących.

hihihi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.