Czytanie kontekstu wskazane, mowa byla o matmie ale napisales tak pieknego posta ze pokusze sie odpowiedziec.
Cytat(Zyx @ 9.02.2009, 17:51:50 )

Puciek -> chcesz konkrety, oto lista:
1. Usystematyzowanie wiadomości z algorytmów i struktur danych, które na bieżąco wykorzystywałem w pracach nad OPT (usuwanie rekurencji - pewnie, że zmuszony musiałbym się tego nauczyć, ale dzięki studiom miałem już wszystkie rozwiązania na tacy).
Ile dokladnie czasu poswieciles na studiach zeby usystematyzowac wiadomosci z algorytmow i struktur danych ? I ile z tego bylo de fakto na uczelni dzieki psorom a ile sam siedziales w domu z ksiazkami, ot taka zagadka poniewaz w "budzie" wiedza zostaje ci przekazana, ale utrwalenie i poglebienie jej jest w twoim zakresie.

2. Dowiedziałem się o istnieniu Liferaya

.
faktycznie osiagniecie na miare 4 lat nauki.

3. Bazy danych - ja działam także piąty-szósty rok w zawodzie, a mimo to dzięki studiom poznałem parę tricków SQL-owych, zaznajomiłem się z technologiami bazodanowymi Microsoftu, zaś dzięki projektowi zwróciłem większą uwagę na kilka szczegółów optymalizacyjnych, które dotąd pomijałem i - jak się okazywało - tylko komplikowałem sobie życie. W ogóle np. u mnie wykłady z baz danych są oderwane od konkretnej technologii. Czy taka wiedza zdezaktualizuje się po wyjściu nowego MySQL-a czy Oracle'a? Odpowiedź jest prosta: jeśli będą to wciąż bazy relacyjne, to nie zdezaktualizuje się nawet i za 10 lat tak, jak nie zdezaktualizowała się przez ostatnie 30.
Moment, to jak studiowales i poznawales sqla to miales juz ten 5-6 rok w zawodzie ? I o dziwo dopiero projekt na studia zwrocil ci uwage na zagadnienia optymalizacyjne a nie projekty komercyjne ? Fajnie.

4. Ile osób wie, jak powinno się sprawdzać równość liczb zmiennoprzecinkowych? Widziałem już osoby z równie długą "obecnością" w zawodzie, które nagle z niedowierzaniem odkrywały, że 81.4 != 81.4

.
wie to ten ktory musial kiedys na nich pracowac i spotkal sie z problemem w wykorzystaniu ich, ktos kto na zmienno przecinkowych pracowac nie musial, nie wie tego i jest mu to zbedne.

5. A widzisz, mi się np. taka statystyka albo teoria grafów przydaje. Powiem więcej: może i reszty działów nie wykorzystuję w takim stopniu, ale zauważyłem, że od czasu rozpoczęcia "zabaw" z wyższą matematyką zacząłem na wiele kwestii projektowych patrzeć bardziej abstrakcyjnie, co już przekłada się na elastyczność pisanego kodu.
Znam lepsze sposoby aby nauczyc sie patrzec na kod abstrakcyjnie, i nie trwa to 4 lata a maks 2 tygodnie.

6. Sieci komputerowe - ile osób ma we własnym domu na tyle dużo sprzętu, by móc się tym we własnym zaciszu bawić?
A co powiesz na programiste ktory nie potrafi nawet zlozyc lana wiekszego niz 1 switch + router ? Zly programista ? A moze poprostu nie sieciowiec ?

A to dopiero początek...
czekam zatem na wstep, rozwiniecie i zakonczenie

Nie wiem, jakie Ty konkretnie aplikacje piszesz, ale co innego trzeba umieć, aby korzystać z frameworka, a co innego, aby dobry framework napisać. Ty nie jesteś wyznacznikiem tego, co programista umieć powinien. Może w Twojej pracy nie wymaga się nie wiadomo czego, ale to nie znaczy, że gdzie indziej też tak jest.
Dziekuje za skryte przekazanie mi ze baniatym programista, zanotuje i dodam do cv.

Doskonale zdaję sobie sprawę, że studia nie dadzą mi dogłębnej wiedzy na każdy możliwy temat, lecz:
1. W tym, czym się zajmuję, mogą mi pomóc w usystematyzowaniu wiedzy.
2. Mogą mi pokazać nowe dziedziny, które mnie zainteresują (Java - gdyby nie studia, to nie wiem, kiedy bym się za to wziął na poważnie).
3. Dadzą mi jakąś podstawową wiedzę z reszty. Może mi się przyda, może nie, ale zawsze zostają pewne schematy i gdyby jednak przyszło się danym zagadnieniem zająć, wiem, za co się zabrać. Może mi się nie przyda, ale może przyda się innym - ani Ty, ani ja, nie jesteśmy pępkami świata.
Czyli sam przyznajesz ze nauczyles sie cholere rzeczy ktore sa ci w pelni zbedne ale "moga ci sie kiedys przydac", wiec ponawiam moja propozycje z poprzednich postow i proponuje w takiej mysli zainteresowac sie fizyka jadrowa, nie wiesz kiedy sie przyda.
Co do motywacji, coz jezeli nie umiales zmotywowac sie do poznania javy, to moze poprostu nalezy ja olac i nauczyc sie czegos do czego masz motywacje ? Nie ma wymagania zeby pracowac w javie, jezykow jest sporo.