Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Interfejsy
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Stron: 1, 2
batman
Niestety nie poznałem LINQ na tyle, by móc prowadzić dyskusję z jego wykorzystaniem na takim poziomie abstrakcji winksmiley.jpg Pozostawiam pole osobie, która wie o czym pisze winksmiley.jpg
Cytat
Jedyny szkopuł w nieadekwatności do niedorobionej obiektówki PHP

Gdyby się dłużej zastanowić, to z językami obiektowymi jest tak jak z przeglądarkami internetowymi. Niby robią to samo, ale każdy z nich inaczej implementuje standardy. I pewnie stąd są problemy w odbiorze niektórych zagadnień związanych z obiektówką.
LBO
Cytat(batman @ 5.09.2009, 19:37:52 ) *
Gdyby się dłużej zastanowić, to z językami obiektowymi jest tak jak z przeglądarkami internetowymi. Niby robią to samo, ale każdy z nich inaczej implementuje standardy. I pewnie stąd są problemy w odbiorze niektórych zagadnień związanych z obiektówką.

Coś w tym jest.

Abstrahując od wyboru gdzie użyć interfejsu, a gdzie klasy bazowej (i nawiązując do wypowiedzi w tym wątku) to programując języku, który posiada wielokrotne dziedziczenie nie bawiłbym się w interfejsy. Działa to też w drugą stronę - nie zrezygnuje z nich w PHP ze względu na korzyści jakie ze sobą niosą.

Druga sprawa, że wielokrotne dziedziczenie ma tyle samo wrogów, co zwolenników. Ja jestem wrogiem. Interfejsy mimo, że niełatwe w obsłudze mają swoje zalety i trudniej nimi napsuć
sztosz
Cytat(batman @ 5.09.2009, 19:10:55 ) *
Autor tematu prosił o wyjaśnienie po co są interface-y, a nie jak działają w konkretnym języku. Przykład z operatorem wydawał mi się najbliższy sercu programisty, więc go wykorzystałem

Ok, ale akurat typ int dziedziczący po interfejsie dodawanie jest dla mnie poronionym pomysłem i to już tak zupełnie. Pisząc kompilator/interpreter ostatnia rzecz której nam potrzeba to nadmiarowy kod który niczego nam nie daje. Co z tego że int będzie implentował interfejs dodawanie, skoro tak czy inaczej bez względu czy implentuje ten interfejs czy nie musi posiadać metodę dodawanie?

Cytat(batman @ 5.09.2009)
Refaktorin mimo swoich niezaprzeczalnych zalet, ma jedną wadę - jest wolny. Znacznie szybciej sprawdzisz typ.

Nie mam pojęcia co to "Refaktorin", zakładam że to czysta literówka i masz na myśli "Refactoring", ale wtedy zupełnie nie wiem co masz na myśli pisząc że jest wolny? I jak to się ma do tematu interfejsów? I co to znaczy że szybsze jest sprawdzanie typu od Refactoring? Serio zdębiałem.

Cytat(batman @ 5.09.2009)
Interface po to między innymi został stworzony, by dany obiekt mógł mieć kilka typów.

Interface nie zmienia i nie dodaje typu obiektu, z tego co ja się orientuje to obiekt może być tylko jednego typu. Patrząc najprościej obekt "X" nie może być typu INT oraz STRING. Interface tylko i wyłącznie wymusza metody. Jeżeli mamy interface "Zapisz przekazane dane" i mamy 2 klasy które implentują ten interfejs jedną XML (zapisuje w XML), drugą DB (zapisuje w bazie danych), to czy obiekt XML będzie typu XML i "Zapisz przekazane dane" a drugi będzie typu DB i "Zapisz przekazane dane"? Wywracasz mój świat do góry nogami swoimi postami :/
Crozin
  1. interface Moveable{}
  2. interface BlahBlah{}
  3. class Animal{}
  4. class Dog extends Animal implements Moveable, BlahBlah{}
Obiekt new Dog() jest typu: Dog, Animal, Moveable, BlahBlah. A.. no i jeszcze Object. winksmiley.jpg
Interface-y mogą stanowić osobny, niezależny typ.
sztosz
Czy na pewno to ze coś implentuje jakiś interfejs sprawia że obiekt staje się typu klasy której jest obiektem + interfejsów które implentuje? A jeśli klasa pies dziedziczy po ssak, to czy obiekt klasy pies jest typu pies oraz ssak?

Czy na pewno to ze coś implentuje jakiś interfejs sprawia że obiekt staje się typu klasy której jest obiektem + interfejsów które implentuje i klass po których dziedziczy?
Crozin
Tak, ponieważ Pies dziedzicząc po Ssak otrzymuje jego pełen publiczny interface. Tak więc na obiekcie typu Pies można wykonać dokładnie takie same operacje co na obiekcie Ssak. Różnica jest taka, że pies jako bardziej wyspecjalizowany obiekt może jakąś konkretną metodę realizować inaczej, ale sygnatura tej metody pozostaje niezmienna - tj. interface się nie zmienia. Pies może też realizować metody specyficzne tylko dla Pies, ale mamy 100% że możemy na nim operować jak na Ssak.
Z interface-ami jest dokładnie tak samo.

1. $pies instanceof Ssak; //true

1. void nakarmMnie(Ssak zwierz); //Przekazanie obiektu typu Pies nie spowoduje błędu
  2.  
  3. //Podobnie jak błędu nie spowoduje:
  4. Pies pies = new Pies(); //class Pies extends Ssak
  5. Ssak zwierze = (Ssak) pies;
sztosz
OK, zwracam więc honor, miałem zupełnie inne wyobrażenie o typach.
dr_bonzo
(odpowiedz na ost. 2 strony postow)

@sztosz

Cytat
Cytat
A co w takiej sytuacji:
x = abc
y = 2
z = x + y

Co teraz ma zrobić kompilator/parser? Jeśli nie znałby typu (odziedziczonego po interface), wówczas niezłe rzeczy by się działy w pudełkach spod biurka

Kompilator, parser sprawdza czy obiekt x posiada metodę =() i czy argumetnem tej metody może być string

1. Odroznij najpierw moment kompilacji od momentu uruchomienia.
2. W statycznych jezykach (java, c,..) w momencie KOMPILACJI kompilator musi wiedziec czy zmienna "x" ma metode "+". Sprawdzane jest to po typie zmiennej.
Deklarujesz "x" jako 'PlusatorInterface x', ktory to interfejs posiada metode "+" i wszystko jest ok

3. Dla dynamicznych jezykow (Ruby, Python, PHP,...), sprawdzane jest czy OBIEKT! (nie zmienna i jej typ) przypisany do "x" posiada metode "+".
To czy uzylismy tu interfejsu nie ma znaczenia, wazne jest tylko posiadanie metody. Dlatego dla tego typu jezykow intefejsy sa stworzone bardziej w celu
dokumentacji, przedstawienia projektu fragmentu systemu, pokazaniu czemu te N klas ma takie same metody, niz sa potrzebne do uruchomienia kodu.

Skad sie wziely interfejsy - bylo mowione 100 razy - zrezygnowano z wielodziedziczenia, autorzy Javy uzali je za ZLO, i zaproponowali interfejsy (chyba oni byli pierwsi).
No i interfejsy sa konieczne w jezykach javo podobnych, ktora nie jest dynamiczna jak php, ruby, python - w ktorych to interfejsy maja mniejsze znaczeni.

Cytat
Interface nie zmienia i nie dodaje typu obiektu, z tego co ja się orientuje to obiekt może być tylko jednego typu.

sztosz, nie obraz sie ale poucz sie javy czy c#. Chociazby podstaw bo z tego co widze to posiadasz znajomosc jedynie dynamicznych jezykow, i pewne rzeczy ci trudniej pojac.

Cytat
Czy na pewno to ze coś implentuje jakiś interfejs sprawia że obiekt staje się typu klasy której jest obiektem + interfejsów które implentuje i klass po których dziedziczy?

Tak.

Kod
class Bubel extends Something implements Countable {...}

Bubel b = new Bubel();
b.bubluj(); // ZMIENNA b jest typu Bubel, na przypisana instancje Bubel i mozesz na niej uzywac metod zaimplementowanych przez ta klase

Countable c = b;  // tutaj przypisales do ZMIENNEJ typu Countable ten sam obiekt, klasy Bubel. Ale zmienna ma typ Countable, wiec uzyjesz TYLKO tych metod ktore posiada ten interfejs.

System.out.println( c.count() );
bim2
Najlepszy przykład podał właśnie Crozin. W Thinking in java jest to pięknie pokazane na przykładzie zwierzaków.

Intrefejs określa jakie metody musisz użyć, np jak wyobrażałbyś sobie stworzenie for each dla własnej klasy? smile.gif Przecież jak dajesz
  1. MyClass mc = new MyClass();
  2. for(int i:mc)
  3. {
  4.  
  5. }

kompilator musi wiedzieć po czym ma iterować i czy w ogóle może iterować.
implements Iterable i klasa kolejna implements Iterator załatwiają sprawę.
sztosz
Mi się wydawało zawsze że można iterować po czymkolwiek (w rozumienie obiekcie) co posiada metody do iterowania po tym czymś. Np w rubym, jeśli obiekt ma odpowiednio zaimplentowaną metodę each to można używać jej jak iteratora w "typach wbudowane", z times jest podobnie, czy upto. W pythonie masz np. __iter__()

~dr_bonzo słusznie napisał: "sztosz, nie obraz sie ale poucz sie javy czy c#. Chociazby podstaw bo z tego co widze to posiadasz znajomosc jedynie dynamicznych jezykow, i pewne rzeczy ci trudniej pojac." Muszę się pobawić więcej Javą, wtedy zapewne będę inaczej na to wszystko patrzył winksmiley.jpg
plurr
Nasunęła mi się jeszcze jedna myśl, a propos interfejsów (i nie tylko) - mianowicie: "Wymyślanie koła na nowo".
Co prawda w javie piszę dopiero od paru miesięcy, ale zauważyłem, że każde rozwiązanie jest w pewien sposób udokumentowane np. odpowiednim interfejsem/abstraktem etc. Pisząc tam jakąś klasę, nie skupiam się nad tworzeniem całego drzewa począwszy od Object, ale wykorzystuje już to co tam jest, co mi język dostarcza.

W phpie zaś, niby mamy SPL, ale jest ono wg mnie dosyć ubogie. Można też powiedzieć, że ile programistów, tyle rozwiązań dotyczących jednego problemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.