Ok zmieniłem i działa
Taki adres działa:
strona.pl/index.php?page=szukaj&wynik=technologia&subpage=2
a chciałbym taki
strona.pl/szukaj/wynik/technologia/subpage/2
.htaccess za to odpowiadający:
Kod
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-s
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^szukaj/wynik/([a-z0-9_-]+)/subpage/([a-z0-9_-]+) index.php?page=szukaj&wynik=$1&subpage=$2
i teraz mam problem bo nie wiem co dać
$prevLink = '/szukaj/wynik/tutaj/subpage/'.$prev.'';
Ok już mam
$prevLink = '/szukaj/wynik/'.$wynik_filtru.'/subpage/'.$prev.'';
Dzięki za pomoc

Teraz pozostało pytanie jak zmienić formularz
<form action="/szukaj" method="get"> <input type="text" name="wynik" value="Szukaj w serwisie..." onclick="this.value=' '" /> <input class="przycisk_szukaj" type="submit" value="Szukaj" />
Formularz próbuje wyszukać tak:
szukaj/wynik?=+tutaj
a chciałbym
szukaj/wynik/tutaj
Coraz to nowe poprawki wprowadzam bo nie zawsze działa jak chcę i teraz mam problem:
Otóż:
1. Dzieli na strony i wyświetla Poprzednia strona 1 2 3 4 5 6 7 Następna strona
Ale na każdej podstronie to samo i tyle samo
2. Wyświetla: jeśli jest 7 stron i 36 rekordów to wyświetla 7 razy 36 rekordów.
szukaj.php
<h2>Wyniki wyszukiwania</h2>
<form action="/szukaj" method="post">
<input type="text" name="wynik" value="Szukaj w serwisie..." onclick="this.value=' '" />
<input class="przycisk_szukaj" type="submit" value="Szukaj" />
</form><br />
<?php
include('functions/filtr.php');
include('include/db.php');
$subpage = $_GET['page'];
$perPage = 5;
if (!empty($_GET['subpage'])) {
{
$subpage = (int) $_GET['subpage'];
}
}
if ($subpage < 1)
{
$subpage = 1;
}
$start = ($subpage - 1) * $perPage;
$wynik_filtru = trim($_GET['wynik']); {
echo '<font color="red"><b>Formularz został wypełniony niepoprawnie!<br /> Nie można wyświetlić wyników wyszukiwania!</b></font>'; }
else
{
$zapytanie = "SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM home WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM kontakt WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM oferta WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM o_mnie WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM portfolio WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `nazwa`, `adres`, `numer` FROM portfolio WHERE nazwa LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `technologia`, `adres`, `numer` FROM portfolio WHERE technologia LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `adres_strony`, `adres`, `numer` FROM portfolio WHERE adres_strony LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM reklama WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM skrypty WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `nazwa`, `adres`, `numer` FROM skrypty WHERE nazwa LIKE '%{$wynik_filtru}%'";
}
{
echo 'Znaleziono: '.$ile.'<br /><br />'; {
if($wiersz['tresc'] != '')
{
for($x=0;$x<$ile;$x++)
{
$wyrazy = substr($wiersz['tresc'], 0
, 50
).$wyraz[0
]; $wyraz = $wyrazy;
$array = array('','','','','','','','','[small]','[/small]', '[big]','[/big]','[p]','[/p]','','
','','', '','','[hr=([0-9]{1,2}|100)]','[/hr]');
echo '<a style="text-decoration: none;" href="'.$wiersz['adres'].'/'.$wiersz['numer'].'"><b>'.$wyrazek.'</b></a>'; }
}
}
$prev = $subpage - 1;
$next = $subpage + 1;
$nextLink = '/szukaj/wynik/'.$wynik_filtru.'/subpage/'.$next.'';
echo '<div style="text-align:center;">'; if($subpage > 1)
echo'<a style="text-decoration: none;" href="'.$prevLink.'">Poprzednia strona</a> '; $stron=round($ile/$perPage); for($i=1; $i<=$stron; ++$i)
{
if($i==$subpage)
else
echo '<a style="text-decoration: none;" href="/szukaj/wynik/'.$wynik_filtru.'/subpage/'.$i.'">'.$i.' </a>'; }
if($subpage < $stron)
echo ' <a style="text-decoration: none;" href="'.$nextLink.'">Następna strona</a>'; }
?>
<h2>Wyniki wyszukiwania</h2>
<form action="/szukaj" method="post">
<input type="text" name="wynik" value="Szukaj w serwisie..." onclick="this.value=' '" />
</form><br />
<?php
include('functions/filtr.php');
include('include/db.php');
$subpage = $_GET['page'];
$perPage = 5;
if (!empty($_GET['subpage'])) {
{
$subpage = (int) $_GET['subpage'];
}
}
if ($subpage < 1)
{
$subpage = 1;
}
$start = ($subpage - 1) * $perPage;
$wynik_filtru = trim($_GET['wynik']); {
echo '<font color="red"><b>Formularz został wypełniony niepoprawnie!<br /> Nie można wyświetlić wyników wyszukiwania!</b></font>'; }
else
{
$zapytanie = "SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM home WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM kontakt WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM oferta WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM o_mnie WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM portfolio WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `nazwa`, `adres`, `numer` FROM portfolio WHERE nazwa LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `technologia`, `adres`, `numer` FROM portfolio WHERE technologia LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `adres_strony`, `adres`, `numer` FROM portfolio WHERE adres_strony LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM reklama WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `tresc`, `adres`, `numer` FROM skrypty WHERE tresc LIKE '%{$wynik_filtru}%'
UNION SELECT `id`, `nazwa`, `adres`, `numer` FROM skrypty WHERE nazwa LIKE '%{$wynik_filtru}%'";
}
{
echo 'Znaleziono: '.$ile.'<br /><br />'; {
if($wiersz['tresc'] != '')
{
$wyrazy = substr($wiersz['tresc'], 0
, 50
).$wyraz[0
]; $wyraz = $wyrazy;
$array = array('','','','','','','','','[small]','[/small]', '[big]','[/big]','[p]','[/p]','','
','','', '','','[hr=([0-9]{1,2}|100)]','[/hr]');
echo '<a style="text-decoration: none;" href="'.$wiersz['adres'].'/'.$wiersz['numer'].'"><b>'.$wyrazek.'</b></a>'; }
}
$prev = $subpage - 1;
$next = $subpage + 1;
$nextLink = '/szukaj/wynik/'.$wynik_filtru.'/subpage/'.$next.'';
echo '<div style="text-align:center;">'; if($subpage > 1)
echo'<a style="text-decoration: none;" href="'.$prevLink.'">Poprzednia strona</a> '; $stron=round($ile/$perPage); for($i=1; $i<=$stron; ++$i)
{
if($i==$subpage)
else
echo '<a style="text-decoration: none;" href="/szukaj/wynik/'.$wynik_filtru.'/subpage/'.$i.'">'.$i.' </a>'; }
if($subpage < $stron)
echo ' <a style="text-decoration: none;" href="'.$nextLink.'">Następna strona</a>'; }
?>
To tak:
1. pokazuje Znaleziono: 36 i 1 2 3 4 5 6 7 Następna strona
Tylko, że na każdej stronie pokazuje to samo i jeszcze zamiast 5 wyników na każdej to wszystkie 36 na każdej
Mam problem z formularzem.
<?php
$wynik_filtru = trim($_GET['wynik']); echo '<h2>Wyniki wyszukiwania</h2>'; echo '<form action="/szukaj/wynik/'.$wynik_filtru.'" method="post">'; ?>
</form><br />
i robi tylko takie coś:
adres.pl/szukaj/wynik/
a powinien
adres.pl/szukaj/wynik/to_co_wpisze_w type="text"
nie wiem jak to zrobić.
Proszę o pomoc