Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHPcon 2011
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
nrm
Dziwna sprawa, żeby na forum wątku o tym w ogóle nie było, ale szukarka IPB brak wyników, szukarka google też... hmmm

http://www.phpcon.pl/2011/pl/

Moim zdaniem w tym roku agenda prezentuje się wyjątkowo ciekawie, od nas pojawi się silna ekipa, na razie 3 osoby a zapowiada się więcej.
Spawnm
Od nas w sensie z tego forum?
A w sieci jest dużo info o tej konferencji, zobacz planetę wchodź czasem na blipa czy google+ wink.gif
Btw. oprócz phpconu w najbliższym czasie szykują się jeszcze dwie inne konferencje.
nrm
Oj, przepraszam za skrót myślowy. Pisząc "od nas" miałem na myśli z firmy wink.gif Pielgrzymka parafialna, połączone siły netBOMB.pl i parafia.biz wink.gif

Tak, widze newsa na głównej, a z planety właśnie się dowiedziałem z bloga matipl.pl

Zdziwiło mnie tylko, że ani słowa o tym na forum. Newsy newsami, a dyskusja dyskusją wink.gif
Pozwoliłem sobie wrzucić newsa na kilka innych for na których rezyduje.

Cytat(Spawnm @ 3.08.2011, 08:24:20 ) *
blipa czy google+ wink.gif

blip nie żyje, a na g+ mam za mało progsów chyba wink.gif
https://plus.google.com/1157891726421447033...sts/foKytoM5Hv5

Cytat(Spawnm @ 3.08.2011, 08:24:20 ) *
Btw. oprócz phpconu w najbliższym czasie szykują się jeszcze dwie inne konferencje.

jakie?
Spawnm
ongamestart oraz Front Row Conf.
Pawel_W
oo, toż to erix jednym z prelegentów smile.gif
nrm
ongame - niezwykle interesujące, ale chyba nie dam rady na wszystko
frontrow - na razie zero informacji i to chyba jest w przeddzień phpcon :/
trucksweb
kurcze pogielo ludzi z tymi cenami ? srednio za konferencje 100EUR -i to w polsce. a takich konferencji u nas jet moze z 10.
rozumiem ze to tylko dla tych z wyzszego szczebla- student, poczatkujacy programista raczej sie nie wybierze.

a.. i jeszcze jedno -dlaczego po mimo tego ze konferencje odbywaja sie w polsce- i wydaje mi sie ze takich odbiorcow organizator posuzkuje to strony domowe sa wylacznie po angielsku ? rozumiem, ze to jezyk swiata no ale bez przesady. Polacy nie gesi i swoj jezyk maja ! coraz wiecej osob o tym zapomina. thumbsdownsmileyanim.gif
nrm
jeżeli chodzi o phpcon to jak zrozumiałem w cenie jest hotel i żarcie (tak?) więc niecałe 300 zeta za 2+ dnia to jest imho "po kosztach".
Pawel_W
Cytat(trucksweb @ 3.08.2011, 10:40:57 ) *
kurcze pogielo ludzi z tymi cenami ?

jeżeli zarejestrujesz się teraz to zapłacisz (bez obiadu) 250zł, to nie są jakieś wielkie pieniądze biorąc pod uwagę fakt, że taka konferencja jest raz do roku smile.gif
trucksweb
tak, phpcon jest ok -ciekawa propozycja.
mowie o pozostalych konferencjach m.in wymienionych w tym watku.
Pawel_W
osobiście przeszedłbym się na Front Row Conf, ale jak na razie nie napisali o czym będzie, no i cena - 100 euro, trochę dużo, zwłaszcza, że mieszkam pod Krakowem i niekoniecznie muszę nocować w hotelu, jednak nie uwzględnili opcji bez noclegu : /
nrm
Niech mnie ktos poprawi ale to jest cena chyba za event. Tam nigdzie nie ma żadnej informacji o hotelach więc pewnie jest to jak z ongame we własnym zakresie.
A więc uwzglednili opcje dla Ciebie wink.gif
Spawnm
Po co ongame miał by załatwiać nocleg skoro trwa od 19 do 6 rano ? biggrin.gif
erix
Cytat
kurcze pogielo ludzi z tymi cenami ? srednio za konferencje 100EUR -i to w polsce. a takich konferencji u nas jet moze z 10.
rozumiem ze to tylko dla tych z wyzszego szczebla- student, poczatkujacy programista raczej sie nie wybierze.

Tak się składa, że jestem w grupie organizatorów i wiem, jak to wygląda z drugiej strony. Cena naprawdę nie jest wygórowana - obejmuje zakwaterowanie w hotelu, małe co nieco, a także inne atrakcje (w zeszłym roku było chyba po browarze dla każdego wink.gif). Wszystko jest kwestią sali - jeśli znajdziesz coś tańszego w tej części kraju, to zapraszamy do współorganizacji za rok. wink.gif

A ceny za konferencje potrafią być naprawdę spore - 250zł w porównaniu do ~1.5k za udział w Internet Beta, to ile jest? Proponuję najpierw zorientować się w obowiązujących cenach, dopiero potem zabierać głos. PLUG nie posiada jako takich finansów, a nikt nie da zakwaterowania na 2 noce dla ponad setki osób za darmo. Chyba że chcesz zasponsorować. snitch.gif

Cytat
oo, toż to erix jednym z prelegentów

Yup. wink.gif Spodobało mi się w zeszłym roku, to grzech byłoby nie mówić w tym roku. wink.gif

Cytat
a.. i jeszcze jedno -dlaczego po mimo tego ze konferencje odbywaja sie w polsce- i wydaje mi sie ze takich odbiorcow organizator posuzkuje to strony domowe sa wylacznie po angielsku ? rozumiem, ze to jezyk swiata no ale bez przesady. Polacy nie gesi i swoj jezyk maja ! coraz wiecej osob o tym zapomina.

W tym roku zgłosiło się naprawdę wielu prelegentów spoza Polski. Polskojęzycznych prezentacji było niewiele i był problem, aby utrzymać proporcje przynajmniej 50/50. Trzeba było się zgłosić z prezentacją, byłoby więcej w ojczystym języku.

Poza tym, nie zapominaj, że językiem ojczystym programistów jest angielski. Stwórz coś kreatywnego, coś wartego omówienia i chciej o tym powiedzieć. Nie ma problemu - wszystko jest kwestią dogadania. Wielu osobom zza granicy się spodobała koncepcja i sami się zgłosili. Nie miej o to pretensji, że Polacy już nie chcieli być tak liczni. tongue.gif

Cytat
Niech mnie ktos poprawi ale to jest cena chyba za event. Tam nigdzie nie ma żadnej informacji o hotelach więc pewnie jest to jak z ongame we własnym zakresie.

Jak pisałem powyżej - akredytacja + nocleg. W tym roku jeszcze udało się Darkowi wywalczyć basen gratis. wink.gif

Cytat
Dziwna sprawa, żeby na forum wątku o tym w ogóle nie było, ale szukarka IPB brak wyników, szukarka google też... hmmm

Było w newsach, było na moim blogasku, było na blogasku innych organizatorów. wink.gif

W przypadku pytań, walcie śmiało; postaram się odpowiedzieć.
Spawnm
No to Ja mam pytanie.
Po naszej rozmowie na blipie gdzie mówiłeś że nie ma Polskich prelegentów zgłosiłem swoją prelekcję o ACL.
Nie dostałem żadnej odpowiedzi. Nawet jeśli uznaliście że ACL to słaby temat na konferencję,
to jednak mogliście odpisać że nie jesteście zainteresowani.
Czemu najpierw mówicie że brakuje wam prelegentów a potem ich olewacie?
trucksweb
ale ja nie mowilem wylacznie o PHPconie -koszty tego spotkania nie sa duze i planuje sie na nie zapisac a kto wie czy czasem za rok nie zglosze sie do prelekcji bo wlasnie koncze ciekawy projekt w symfony i za chwile ruszam z kolejnym...

hmm, miesca tansze ?- owszem w tej czy tamtej okolicy sie znajda.
Zalezy kto czego oczekuje poza sama konferencja.

malo osob sie zglosilo bo moze nie wszyscy wiedzieli ? ja tez jakos na poaczatku przeoczylem informacje o konferencji. wybacz, ale jakbym mial czytac wszystkie blogi wszystkich to by mi zycia nie starczylo. Zreszta czytanie wortalu php tez jakos mi ciezko idzie, a jako ze php.pl objelo taka konferencje patronatem o wlasnie od organizatorow powinno cos szerzej sie tu pojawic. Jak pracowalem w firmie, ktora organizowala podobne eventy to ludziom nie dawalismy dnia wytchnienia-codziennie byly jakies aktualizacje, mailingi, oferty reklamy...
macie problemy z organizacja ? mozemy sie spotkac i pogadac to za rok podzialamy cos razem.
nrm
Cytat(erix @ 3.08.2011, 11:31:32 ) *
Jak pisałem powyżej - akredytacja + nocleg. W tym roku jeszcze udało się Darkowi wywalczyć basen gratis. wink.gif

Może uściślijmy o którym evencie teraz mowa, bo każdy o czymś innym wink.gif Ty chyba o PHPConie. No to jak mówiłem - nie jest to dużo.
Ale żarcia tam nie ma?!? To po co pytanie o to co człowiek je?!? wink.gif

A inni mówili o 100E tylko za sam wjazd na pozostałe w/w imprezy.
Spawnm
Jeśli chodzi o onGame to właśnie się dowiedziałem że od połowy sierpnia cena biletów idzie w górę, więc kto się wybiera to lepiej nie czekać.
Z tego co widzę phpcon też coś takiego robi.
#luq
Cytat(normanos @ 3.08.2011, 10:00:25 ) *
Pisząc "od nas" miałem na myśli z firmy wink.gif Pielgrzymka parafialna, połączone siły netBOMB.pl i parafia.biz wink.gif

O a ja mam u Was serwer i dopiero teraz się dowiaduje, że tutaj ktoś z netBOMBa jest smile.gif

Ktoś ze Śląska wybiera się na onGameStart, żeby można się zabrać i dołożyć do benzyny?
nrm
ooo super wink.gif jaki ten świat mały wink.gif Jakby co to wiesz kogo opierniczać tongue.gif
pzdr
erix
Cytat
Po naszej rozmowie na blipie gdzie mówiłeś że nie ma Polskich prelegentów zgłosiłem swoją prelekcję o ACL.
Nie dostałem żadnej odpowiedzi. Nawet jeśli uznaliście że ACL to słaby temat na konferencję,
to jednak mogliście odpisać że nie jesteście zainteresowani.
Czemu najpierw mówicie że brakuje wam prelegentów a potem ich olewacie?

Ostatecznym zatwierdzeniem agendy zajmuje się prezes PLUG-a. Do osób, które zostały wybrane, trafił e-mail powiadamiający. Przekażę sugestie na przyszłość. [;

Cytat
Zreszta czytanie wortalu php tez jakos mi ciezko idzie, a jako ze php.pl objelo taka konferencje patronatem o wlasnie od organizatorow powinno cos szerzej sie tu pojawic.

Więc słucham? Wieeeeelki popup na każdej podstronie forum? Coś innego? Że czytanie wortalu ciężko Ci idzie, to cóż na to poradzę? Inne media też są informowane: http://webhosting.pl/Rozpoczely.sie.zapisy...Con.Poland.2011

Nie wiem, co czytujesz, ale naprawdę - nawet tzw. pocztą pantoflową da się dotrzeć do info, że konferencja jest odpalana...

Cytat
Może uściślijmy o którym evencie teraz mowa, bo każdy o czymś innym Ty chyba o PHPConie

Tak, bo o tym jest wątek.

Cytat
Ale żarcia tam nie ma?!? To po co pytanie o to co człowiek je?!?

Pisałem o "małym co nieco". [; W zeszłym roku był grill, śniadania. Obiad niedzielny dokupujesz wg uznania.

Cytat
Ktoś ze Śląska wybiera się na onGameStart, żeby można się zabrać i dołożyć do benzyny?

Trzymajmy się tematu - chcecie dyskutować o onGameStart, utwórzcie osobny wątek.
nrm
Cytat(erix @ 4.08.2011, 14:48:13 ) *
Pisałem o "małym co nieco". [; W zeszłym roku był grill, śniadania. Obiad niedzielny dokupujesz wg uznania.

Strasznie wybiórczo i enigmatycznie odpowiadasz wink.gif To jest czy nie jest? Krótka piłka.
Z twojej wypowiedzi wynika, że od piątku do niedzielnego obiadu nic nie jemy wink.gif
kwiateusz
bo prawdziwy programista nie potrzebuje jedzenia, wystarczy mu internet i kod tongue.gif

p.s. jakby ktoś jechał z mojej wsi to chętnie się dołączę w celu umilenia dłuuugiej podróży
erix
Cytat
Strasznie wybiórczo i enigmatycznie odpowiadasz To jest czy nie jest? Krótka piłka.

Czego nie rozumiesz w napisanym przeze mnie zdaniu? Dla mnie wszystko jest klarowne.

Ostatni PHPCon był ponad rok temu; nie pamiętam wszystkiego, a formuła pozostaje ta sama. tongue.gif
Spawnm
Rok temu pierwszego dnia była kolacja. Drugiego śniadanie, obiad, kolacja. Trzeciego śniadanie lub śniadanie + obiad jeśli ktoś dopłacił.
W międzyczasie był grill (chyba z soboty na niedziele).

Co do braku reklamy to dajcie spokój, gdzie nie wejdę tam phpcon biggrin.gif
nrm
Cytat(erix @ 5.08.2011, 09:42:12 ) *
Czego nie rozumiesz w napisanym przeze mnie zdaniu? Dla mnie wszystko jest klarowne.

Przecież napisałem czego nie rozumiem. Czemu pytasz się po raz drugi w dodatku nie odpowiadając na pytanie? biggrin.gif Miała być krótka piłka a jest +2 bezsensowne posty. Na ogół jak ktos się pyta to mu się odpowiada i jest koniec tematu.

@spawnm: dzięki, tak też to zrozumiałem ze stron evetu choć prawdę mówiąc są one niejasne w tym temacie skoro tyle osób mnie sie pyta o to samo wink.gif

Szkoda, że nie ma bonusów za werbunek bo bezpośrednio z mojego nagabywania zapisało się już 5 osób, a kolejne się zastanawiają wink.gif
trucksweb
@erix
Cytat
Wieeeeelki popup na każdej podstronie forum

-wystarczylby banner w miejscu dla reklam i nie byloby problemu chyba dla nikogo.

ale to chyba juz od PLUGa zalezy jak bardzo chce wypromowac impreze. jak dla mnie-osoby, ktora pracowala przy organizacji,promocji kilku konferencji, srednio im sie chce.
mike
Wprawdzie już dawno nie piszę w PHP ale czasem zerknę z sentymentu. Gdyby to było w jakimś miejscu mniej odległym od cywilizacji to bym z chęcią wpadł.
Czemu to jest w jakimś Pcimiu Dolnym?
nrm
w sumie też nie wiem, niezłe zadupie. ale przynajmniej spokój będzie wink.gif trzeba research zrobić co jest fajnego w okolicy.

o, zaktualizowali wpłaty, jestem na liście wink.gif
erix
Cytat
dyby to było w jakimś miejscu mniej odległym od cywilizacji to bym z chęcią wpadł.
Czemu to jest w jakimś Pcimiu Dolnym?

W okolicach Kielc. tongue.gif

I tak w tym roku będzie lepiej, bo w zeszłym było do wyboru - albo GSM, albo internet. tongue.gif Cóż, PLUG jeszcze się uczy.

Poza tym, umiejscowienie na jakimś tzw. zadvpiu ma swoje dobre strony, uwierz na słowo. [;

Cytat
Szkoda, że nie ma bonusów za werbunek bo bezpośrednio z mojego nagabywania zapisało się już 5 osób, a kolejne się zastanawiają

Jak mają być bonusy, jak to wszystko jest po kosztach...?

Cytat
Przecież napisałem czego nie rozumiem. Czemu pytasz się po raz drugi w dodatku nie odpowiadając na pytanie? Miała być krótka piłka a jest +2 bezsensowne posty. Na ogół jak ktos się pyta to mu się odpowiada i jest koniec tematu.

A jak mam konkretnie odpowiedzieć? Podałem odpowiedź, że jest wałówka i tyle; mam Ci całe menu wypisać...?

Cytat
ale to chyba juz od PLUGa zalezy jak bardzo chce wypromowac impreze. jak dla mnie-osoby, ktora pracowala przy organizacji,promocji kilku konferencji, srednio im sie chce.

Czy ja wiem... Bardziej bym powiedział, że działa i tak tzw. efekt szeptany - w zeszłym roku było jeszcze mniejsze nagłośnienie, a i tak wszystkie sale były wypełnione po brzegi. Marudzisz. ;p
trucksweb
pozwole sobie na maly offtop:

no to juz potwierdzone mam z pracy -bede na tegorocznej edycji phpCona. zobacze co to takiego wink.gif

CuteOne
offtopem: Microsoft złotym sponsorem konferencji organizowanej przez PLUG? biggrin.gif

Szkoda, że dopiero teraz się o tym dowiaduję :/ jednak erix powinniście zainwestować trochę czasu w reklamę smile.gif
erix
Cytat
offtopem: Microsoft złotym sponsorem konferencji organizowanej przez PLUG?

W zeszłym roku tak było. wink.gif Nie dziw się, MS sporo inwestuje w rozwój PHP. W zeszłym roku było dwóch prelegentów, mam nadzieję, że się nauczyli czegoś od uczestników... tongue.gif

Cytat
Szkoda, że dopiero teraz się o tym dowiaduję :/ jednak erix powinniście zainwestować trochę czasu w reklamę

Wystarczy zerkać na m.in. php.pl, webhosting. tongue.gif
nrm
Jakbym dostawał $ za każdego zwerbowanego na zlot to bym chyba zarobił na apartament z jacuzzi biggrin.gif wink.gif

a na poważnie: fajnie, że lista ma już 100 osób.
dot
Cytat(trucksweb @ 3.08.2011, 10:40:57 ) *
kurcze pogielo ludzi z tymi cenami ? srednio za konferencje 100EUR

Z punktu widzenia organizatora - koszty wynajęcia sali, kawy, jedzenia itp. są spore, zagranicznym speakerom trzeba zwrócić przejazdy, przeloty i hotele. Przeciętna konferencja gdziekolwiek w Europie kosztuje 200+ EUR, pomijam już konferencje w Skandynawii które potrafią kosztować 10k NOK za dwa dni (5000zł).

Cytat
po mimo tego ze konferencje odbywaja sie w polsce- i wydaje mi sie ze takich odbiorcow organizator posuzkuje to strony domowe sa wylacznie po angielsku ?

Konferencje takie jak np. rzeczony Front Row odbywają się w Polsce dla ludzi z całej Europy - konferencja jest w całości po angielsku (jako że większość speakerów jest z zagranicy), to i strona jest po angielsku. smile.gif

Pozdrawiam,
dot
trucksweb
Cytat(dot @ 8.09.2011, 18:03:45 ) *
konferencja jest w całości po angielsku (jako że większość speakerów jest z zagranicy), to i strona jest po angielsku. smile.gif

czyli np. windows powinien byc wylacznie po angielsku -bo wiekszosc uzytkownikow to amerykance ?
denne uzasadnienie to i denny przyklad jakby kto sie czepial.

po prostu chodzi o biznes i mniejszosciami, ktore przyjada nikt sie nie przejmuje.
wookieb
Trucksweb. I co z tego? Takie czasy, że bez angielskiego nie osiągniesz poziomu większego niż polskie książki, które są na bardzo niskim poziomie.
trucksweb
nie wiem co z tego wink.gif ogolnie mi to przeszkadza, moze juz z przyzwyczajenia.

Jak robilismy konferencje dla HR i byly 3 prezentacje po angielsku i 10po polsku to robilismy tlumaczzenia strony w tych jezykach niezaleznie ile osob zna angielski/polski.
Potem jeszcze doszedl niemiecki i ruski -taki standard sie zrobil i z czasem przynioslo to znaczace zyski.

to odwrotny problem jak z wojna przegladarek- klienci maja odwiedzajacych z IE6 wiec strona musi dla nich dzialac porpawnie.

btw. 5wrzesnia wyszedl przelew i dopiero dzisiaj dostalem potwiedzenie uczestnictwa wink.gif
kwiateusz
Cytat(trucksweb @ 8.09.2011, 19:20:08 ) *
btw. 5wrzesnia wyszedl przelew i dopiero dzisiaj dostalem potwiedzenie uczestnictwa wink.gif

To i tak szybko, moja płatność kartą z 10 dni wisiała, ale po mailu dodali od ręki wink.gif
Spawnm
Cytat(wookieb @ 8.09.2011, 19:03:47 ) *
Trucksweb. I co z tego? Takie czasy, że bez angielskiego nie osiągniesz poziomu większego niż polskie książki, które są na bardzo niskim poziomie.

Mylisz się, zobacz open-source day. Tam jest wszystko tłumaczone na słuchawkach.
Choć przyznam że więcej człowiek się dowiaduje bez nich haha.gif
erix
Cytat
czyli np. windows powinien byc wylacznie po angielsku -bo wiekszosc uzytkownikow to amerykance ?

Zważ na to, że użytkownik nie pisze aplikacji i nie musi znać języka programistów, jakim niewątpliwie jest angielski.

A Ty, jeśli chcesz dobrze programować, techniczny musisz znać i polubić, inaczej lepiej poszukać innego zajęcia. [;
hwao
Jak będą materiały video to można potem dorobić napisy polskie ^^
erix
O, widzę chętnego. snitch.gif
hwao
Cytat(erix @ 9.09.2011, 10:51:20 ) *
O, widzę chętnego. snitch.gif

Jak będzie dobrej jakości wideo (nagrane coś na statywie że widać i człowieka i ewentualne slajdy (tak że da się je odczytać lub osobno zrzucony obraz z maszynki rzucającej slajdy (np fraps potrafi takie coś)) i osobno nagrany dźwięk z mikrofonu to mogę potem to jakoś zmontować + dodać napisy po PL smile.gif

Niestety sprzętu (typu kamerka/statyw) nie posiadam sad.gif

Zawile to napisałem, wersja prosta:
  • Obraz prowadzącego wykład - obowiazkowo
  • Najlepiej jak by byl nagrywany osobno dzwięk z mikrofonu (dodatkowo, chociaż fajnie by bylo dobrze rozumieć co mówiąsmile.gif, w sali często jest pogłos i widownia zagłusza, z kamerki głos można użyć podczas zadawania pytań tylko. )
  • Dodatkowo obraz zgrywany z rzutnika, np Fraps'em - przyda się do montarzu, ale nie obowiązkowo - chociaż fajnie jest widzieć czasem kod, lub diagram
erix
Ktoś ma nagrywać. [;
hwao
Cytat(erix @ 9.09.2011, 13:38:40 ) *
Ktoś ma nagrywać. [;

Erix wiesz jak to jest z "ktosiami" smile.gif
erix
Wiem, ale to lepsi ktosie niż w zeszłym roku. tongue.gif
zordon
Nie doczytałem co konkretnie jest w cenie? Rozumiem, że 2 noclegi, ale wyżywienie? Jakieś przekąski? Napoje alkoholowe? Hostessy? ]:->

Pytanie w formie humorystycznej ale jak najbardziej poważne - jak w cenie jest np tylko śniadanie to uczestnicy muszą wziąć pod uwagę dodatkowe koszty
nrm
Cytat
brak miejsc!

Tak, to nie żart. W tym roku zmuszeni jesteśmy zakończyć rejestrację przed czasem, ponieważ nie ma już wolnych miejsc. Do zobaczenia wkrótce!

no no ładnie.
luckyps
Na przyszły rok powinni wynająć Spodek wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.