szypi1989
8.07.2012, 16:58:22
Witam,otóż mam problem ,znam dobrze php,na tyle że umiałbym napisać forum,znam bezpieczeństwo php,znam podstawy zend framework.Mysql(dobrze),javascript,jquery,css,html i w chodzę do szkoły informatycznej i też znam już javę podstawy.Niestyty pochodzę z bydgoszczy gdzie w branży informatycznej niema wogóle przyszłości,jest to miasto stracone dla tej branży.Otóż moje pytanie czy warto dalej krztałcić się w php,mysql ponieważ słyszałem o niskich dochodach w tym zawodzie? proszę odpowiedzieć mi szczerze ,najlepiej specjaliści dobrzi jaka jest przyszłość tego języka?
Bo niewiem czy zmienić zawód potem(pracuja jako spawacz i zarabiam 2600 złotych przez 8 h i coraz bardziej dostrzegam że niemam po szkole informatycznej przyszłości żadnej jako programista php skoro piszą tak w niektórych artykułach,czy może lepiej zacząć się uczyć innego języka takiego jak java.Proszę o opinie
Szymciosek
8.07.2012, 17:22:46
W jakich artykułach tak piszą ? Jako programista nie można polegać chyba tylko na PHP, tak jak mówisz, ogarniasz php, mysql, zabezpieczyć też potrafisz, zend, a to już coś...
Czy mało płatna praca ? Wątpię...
Po każdej szkole możesz nie mieć nic, to zależy, gdzie do roboty trafisz.
Monter08
8.07.2012, 17:27:35
Po pierwsze dlaczego piszesz w Giełdzie ofert?
Po drugie, czytając Twój post można sobie oczy wydłubać, nie uczyłeś się w tej szkole o akapitach? Uwierz mi, że czytanie takiego tekstu jest przyjemnością dla oczu.
Po trzecie, jeżeli Ty patrząc się na swój zawód opierasz się tylko na zarobkach, to mówię Ci od razu, że daleko tak nie zajdziesz, w każdym zawodzie. Powiem Ci, że nawet na zbieraniu puszkach możesz się dorobić, wystarczy dobrze to robić, lubić to i cały czas iść do przodu.
Po czwarte zawsze możesz wyjechać z swojego miasta, lub pracować zdalnie, albo sam założyć własną działalność, żaden problem.
Po piąte, jedno mnie męczy piszesz, że tyle potrafisz a to na pewno nie nauczyłeś się w jeden dzień, wiec naturalną rzeczą jest, że na pewno masz jakieś doświadczenie za sobą, robiłeś jakieś zlecenia(?) to raczej sam powinieneś być w stanie określić swoją pracę, na ile się cenisz, ale już Ci mówiłem jeżeli będziesz robił to co lubisz i cały czas się uczył to na pewno wyjdziesz na tym dobrze.
szypi1989
8.07.2012, 17:44:00
niewiem na ile potrafie,to co sie uczyłem to sie uczyłem,chce sie dalej uczyć,nie jestem fachowcem lecz amatorem.
Poprostu sie zastanawiam czy sie opłaca skoro są takie opinie,z początku nikt nie zarobi dobrej kasy,ale jak mam poświęcać duzo czasu i cały czas mieć lichą pensje no to chyba rozumiecie mnie.Narazie jak mam czas to analizuje kody,chociaż niemam dość sporo czasu,pracuje i studiuje zaocznie.
Nie wymagam dużych zarobków,no ale jak mam uczyć się sporo i zarabiać 1500 złotych no to bardzo dziękuje za takie szanowanie ludzi.
Bo chyba jest to zawód który wymaga wiedzy.
Aha i nie czepiajcie się mojego języka polskiego,bo jestem w tym słaby:))heh
1. popracuj nad wysławianiem się, to na początek
2. jakie artykuły?
3. koder, to nie to samo co programista
4. koder php zarabia od 2.500 do nawet 6.000zł w zależności od umiejętności/stażu/stanowiska
5. branża IT jest dość szeroka.
szypi1989
8.07.2012, 18:22:42
Dobra,rozumiem.Niema co narzekać tylko trzeba brać się do roboty.Tylko przykro mi jest że nie potrafią docenić ludzi,niewiem jaka jest prawda ile tak naprawde ma programista php.Naradzie chce jeszcze się rozwijać ,ponieważ studiuje i pracy napewno naradzie nie zmienię na programistę.Wiem tylko jedno że niechcę aby po latach nauki okazało się że zmieniłem dobrą pracę spawacza na zawód programistę php,mysql w którym okaże się że będe zarabiał marne grosze jak dużo ludzi w dzisiejszych czasach po różnych wyższych uczelniach.
Szymciosek
8.07.2012, 18:24:00
Cytat(!*! @ 8.07.2012, 19:00:28 )

1. popracuj nad wysławianiem się, to na początek
2. jakie artykuły?
3. koder, to nie to samo co programista
4. koder php zarabia od 2.500 do nawet 6.000zł w zależności od umiejętności/stażu/stanowiska
5. branża IT jest dość szeroka.
3. Rozwiniesz koder i programista ?
4. Ile zarabia koder, ile programista ?
szypi1989
8.07.2012, 18:32:24
no rozwinę.Koder to osoba która piszę w php dla zwykłych stron www,a programista php to osoba która pracuja nad większym projektem takim jak facebook,nk,pisze obiektówce,umie analitycznie podejść do problemu,rozwija aplikację.No chyba się nie mylę?.Ile zarabia koder a programista,niewiem.
Cytat(szypi1989 @ 8.07.2012, 19:32:24 )

no rozwinę.Koder to osoba która piszę w php dla zwykłych stron www,a programista php to osoba która pracuja nad większym projektem takim jak facebook,nk,pisze obiektówce,umie analitycznie podejść do problemu,rozwija aplikację.No chyba się nie mylę?.Ile zarabia koder a programista,niewiem.
Nie do końca.
Programista to ktoś kto bezpośrednio, lub pośrednio jest szefem kodera

to on ustala w jakim kierunku ma iść aplikacja, planuje cały mechanizm jej działania, jak już wszytko zostanie obmyślone, przeanalizowane, wtedy daje cały plan do kodera, a ten przetwarza to na kod i efekt końcowy. Koder nie ma zastanawiać się nad tym czy "1 jest lepsze od 7", tylko ma zrobić to, co mu dano.
W PL nie ma solidnego rozdziału, co jest błędne programista=koder.
Jaka jest różnica w zarobkach? Zależy od obowiązków, programista zarabia więcej, to zrozumiałe.
szypi1989
8.07.2012, 18:46:08
Html i css ,to jest programista,moje zdanie jest inne,przecież html moim zdaniem to nie jest jezyk programowania,to bardziej coś jak jezyk stylu.Takie jest moje zdanie.
Tak samo jest jak ktoś w ofercie pracy pisze "Programista CNC" to tez dla mnie nie jest programistą.
Lorum3
8.07.2012, 18:49:39
Mam chyba jakieś nadludzkie moce, ale widząc twój styl pisania i to ile mogę wywnioskować z tych kilku zdań, to tak naprawdę nie potrafisz nic.
Daj sobie spokój chłopie, pazerność na kasę to problem tego kraju.
Cytat
Html i css ,to jest programista,moje zdanie jest inne,przecież html moim zdaniem to nie jest jezyk programowania,to bardziej coś jak jezyk stylu.
Dlatego ktoś kto klepie te znaczniki czy nadaje styl, jest koderem. Osoba która mówi "słuchaj, zmień i zrób to tak" zazwyczaj jest programistą, lub niezadowolonym klientem
artuross
8.07.2012, 18:58:01
Czyli jednak miałem rację. Ktoś, kto piszę w HTMLu czy CSSie nie jest programistą, tylko koderem. Żadne z nich nie jest językiem programowania, więc nie można w nich programować

!*! - czy nie umiem programować, a nie jestem klientem, a mimo to mówię co kto ma zrobić jestem programistą? Raczej inżynierem programowania lub osobą od działania kodu, chyba, że w programiście zmieściłeś wszystkie te bardziej 'specjalistyczne' pojęcia i tytuły.
Heh, tak, wiem, jestem szefem ^^
Cytat
!*! - czy nie umiem programować, a nie jestem klientem, a mimo to mówię co kto ma zrobić jestem programistą? Raczej inżynierem programowania lub osobą od działania kodu, chyba, że w programiście zmieściłeś wszystkie te bardziej 'specjalistyczne' pojęcia i tytuły.
To jak ktoś nazywa się w zespole, to już inna bajka. Sprzątaczka też może być znana jako konserwator powierzchni płaskich.
rzymek01
8.07.2012, 19:10:56
Cytat("!*!")
to on ustala w jakim kierunku ma iść aplikacja, planuje cały mechanizm jej działania, jak już wszytko zostanie obmyślone, przeanalizowane, wtedy daje cały plan do kodera
nie zgodzę się z tym,
to o czym piszesz to zawód analityka, a nie programisty, programista pisze po prostu kod, programuje, jak sama nazwa wskazuje, a to czy robi to bezmyslnie, czy twórczo, to jest już inna sprawa
szypi1989
8.07.2012, 19:19:26
widzę że sami tutaj się nie znacie,jeden kłóci sie z drugim.Każdy ma inne zdanie,html i css to jest waszym zdaniem programowanie?,to są języki które umie gimnazjalista.
artuross widzę że gadasz głupoty.Uważasz html i css za język programowania? przecież takich rzeczy uczą już w 1 klasie gimnazjum

A !*! widzę ma pojęcie.Oczeźwiłeś mnie kolego.Html i css to jest koder tak jak wspominałem na początku a nie programista,zgadza się?
artuross
8.07.2012, 19:25:18
Cytat(szypi1989 @ 8.07.2012, 20:19:26 )

artuross widzę że gadasz głupoty.Uważasz się za kogoś umiejąć html i css? przecież takich rzeczy uczą już w 1 klasie gimnazjum ?
1. Czytaj uważnie.
2. Mnie nie uczyli.
3. Ciebie widocznie nie uczyli j. polskiego.
4. Czytaj uważnie jeszcze raz.
5. Póknij się mocno w głowę.
A tak na marginesie, tak, uważam się za kogoś znając dobrze HTML i CSS. Nawet niedawno na pewnym forum pewien mega mądry programista zwyzywał mnie, iż powiedziałem, że HTML5 i CSS3 to nie jest standard. Tak, faktycznie, szkoda, że ten sam programista używał HTML5 tylko z !doctype, a wszystko, dosłownie, każdą rzecz, którą mógł spokojnie zrobić w CSS3 (a wiadomo, że HTML5 używa się wraz z CSS3 i odwrotnie, choć niekoniecznie)w JavaScript (przy czym HTML5 też w kodzie strony nie widziałem zbyt wiele).
Ty robisz to samo. Pozdrawiam
A teraz póknij się jeszcze mocniej w głowę, bo cytuję Twoją własną wypowiedź (jeśli źle zrozumiałem jej treść - wiń siebie!):
Cytat
Html i css ,to jest programista,moje zdanie jest inne,przecież html moim zdaniem to nie jest jezyk programowania,to bardziej coś jak jezyk stylu.Takie jest moje zdanie.
szypi1989
8.07.2012, 19:39:57
artuross sory to nie do ciebie:) chodzi mi o lorum3.
Dla mnie nie liczy się teoria lecz praktyka ,jeśli ktoś siedzi na tym forum to znaczy że coś potrafi i jest dla mnie szanowanym człowiekiem ,ponieważ stara się,przegląda coś a nie włóczy się po mieście i zbija bąki:)))
Cytat
,jeśli ktoś siedzi na tym forum to znaczy że coś potrafi
Mocne

Cały dział przedszkole Ci dziękuje.
szypi1989
8.07.2012, 19:53:06
W sumie "przedszkole" to już inny temat:))
Cytat(Lorum3 @ 8.07.2012, 19:49:39 )

Mam chyba jakieś nadludzkie moce, ale widząc twój styl pisania i to ile mogę wywnioskować z tych kilku zdań, to tak naprawdę nie potrafisz nic.
Daj sobie spokój chłopie, pazerność na kasę to problem tego kraju.
Ty sobie daj spokój.Jeśli html to dla ciebie język programowania to przenieś się na przedszkole pierw.A arturossa przepraszam,ponieważ nie był to post o tobie:) Pomyliło mi się z kolegą LORUM3 który uważa że html to jest język programowania:)
kamil4u
8.07.2012, 19:56:48
Ja nie chcę brać udział w całej dyskusji. Jedynie przyczepię się do:
Cytat
(HTML i CSS)to są języki które umie gimnazjalista
Grubo się mylisz. Znać, a liznąć temat to dwie różne sprawy. Ja na studiach miałem C i C++ i połowa roku myśli, że umie programować w tych językach. Tak samo myśli gimnazjalista o HTML i CSS. Dopiero jak wejdzie się głębiej w dany temat dostrzega się, że to wcale nie jest takie proste(, lecz ciągle interesujące ).
HTML poznałem w podstawówce, jednak dopiero od niedawna uważam, że w pełni potrafię się nim posługiwać. Podobnie z CSS, z tym, że tu oceniam swoją wiedzę na 4/5. To, że coś działa, nie znaczy, że jest dobrze napisane. Fajny cytat ~mike( z forum ) dość pasujący do dyskusji:
Cytat
Zero "errorów" nic nie oznacza. Validator sprawdza tylko składnię. Kod strony jest jak psu z dupy wyjęty i to, że validator świeci się na zielono nie oznacza, że ta kupa jest ładna tongue.gif
anonim1989
8.07.2012, 20:14:18
Witam was,jako programista php niema przyszłości? nie zgodzę się z tym.
I także tutaj z różnymi postami.Każdy tutaj pisze inaczej,widzę że nikt z was nie zna dokładnie pojęć .
Tak się składa że pracuje w zabezpieczeniach sieci,kiedyś byłem programistą php,mysql w wielkiej firmie.
Koder to osoba która grzebie w html/css tutaj kolega ma rację.
Programista od kiedy to osoba która wymyśla plan programu?to nie prawda
Programista to osoba która pisze wielki projekt informatyczny i ma już plan programu od Analityka .
Analityk to osoba która wymyśla plan,w planie trzyma algorytmy.
Analityk czyta dokumentację techniczą i na jej podstawie tworzy plan.
A po za tym niech wypowie się tutaj administrator tego forum,bo widzę że on się tutaj najlepiej zna.
szypi1989
8.07.2012, 20:29:56
Dużo osób tak samo myśli że umie programować w php i mysql,też tak myślałem póki nie przeglądałem postów i zenda.Można tam się dużo nauczyć.Tak samo niechce zbytnio obniżać html i css ,to wszystko cały czas się rozwija:)
Pilsener
8.07.2012, 20:34:33
Cytat
Niestyty pochodzę z bydgoszczy gdzie w branży informatycznej niema wogóle przyszłości,jest to miasto stracone dla tej branży
- czyli styty jak ja urodziłem się w rodzinie chłopskiej z Japy Małej to mam nie dozyć śmieciowej emerytury rozrzucając obornik? Poza tym Bydgoszcz to chyba miasto powyżej 100 tys. mieszańców więc nie wierzę, że żadnych firm IT tam nie ma (jakieś 3 strony ofert mi wyskoczyły dla programistów, więc chyba nie jest tak źle).
Cytat
czy warto dalej krztałcić się w php,mysql ponieważ słyszałem o niskich dochodach w tym zawodzie?
- kształcić się zawsze warto (i trzeba było o tym myśleć wcześniej, zanim poszedłeś na informatykę) a problem niskich zarobków dotyczy w tym kraju każdego, kto szuka pracy na wolnym rynku. Popatrz na oferty pracy na różnych portalach, powysyłaj CV, pochodź na rozmowy kwalifikacyjne - dla większości pracodawców umowa o pracę i choćby 75% średniej w branży to są kosmiczne pieniądze i absurdalne warunki - i nie ma znaczenia, czy będziesz szukał pracy jako spawacz czy koder, czy w Warszawie czy Japie Małej - regułą jest, że wszędzie proponują żenująco niskie stawki i warunki pracy - oczywiście w Warszawie będzie to np. 2000 netto a w Japie 1000, heh. A że polacy lubią zapierdzielać za niskie pieniądze to potem trudno znaleźć branżę i stanowisko, gdzie zarobki nie byłyby niskie a normy wysokie.
Dziś byłem nad jeziorem, do ratownika podszedł łepek i pyta "ile pan zarabia" - on mówi "7 zł za godzinę" - "ooo, to sporo, ja bym pracował za 5" - czujecie klimat? 5 PLN za godzinę! Po odliczeniu kosztów dojazdu do pracy może na piwo by zostało

Nie rozumiem, dlaczego ludzie tak nisko cenią swój czas i kwalifikacje oraz skąd to się bierze. Przecież by dojechać do pracy trzeba czasu i pieniędzy, paliwo, ubezpieczenie, amortyzacja auta, czas na dojazdy - to minimum tysiąc, zasiłek to chyba też prawie tysiąc więc nikt normalny nie powinien za mniej niż 2000 tys. na rękę w ogóle wychodzić z domu bo to jest po prostu dokładanie do interesu.
Może założymy stowarzyszenie programistów PHP, z własnymi certyfikatami, egzaminami, standardami pracy itp. itd. etc. by eliminować zarówno partaczy, jak i nieuczciwych pracodawców?Można by tez rekomendować narzedzia pracy by unikać problemów znajomości 10 frameworków, systemów kontroli wersji, CMSów, IDE - korzyści widzę wiele, jacyś rozrzucacze obornika potrafią się zrzeszyć i grozić widłami, więc programiści chyba też? A to kod źródłowy mniej groźny od wideł?
Rzecz mogłaby się kręcić wokół tego forum.
Cytat
Można by tez rekomendować narzedzia pracy by unikać problemów znajomości 10 frameworków
Chciałbym to widzieć
peter13135
8.07.2012, 21:29:49
Moim zdaniem, dla programisty PHP znajdzie się miejsce w każdym mieście. Co innego jak marzysz o karierze prawdziwego programisty.
Cytat
Co innego jak marzysz o karierze prawdziwego programisty.
A Ty jesteś
prawdziwym polakiem?
Niktoś
8.07.2012, 21:44:42
Cytat
A Ty jesteś prawdziwym polakiem?
A ty?Polakiem pisze się duża literą.Takimy postami jak wyżej nic nie wnosisz do tematu.
Cytat(Niktoś @ 8.07.2012, 22:44:42 )

A ty?Polakiem pisze się duża literą.Takimy postami jak wyżej nic nie wnosisz do tematu.
Jak się do kogoś zwracasz to też. A w ogóle to wcalezeniebonie! Myślisz że pogrubienie w tamtym zdaniu było dla zabawy? "prawdziwy programista" co za brednie...
peter13135
8.07.2012, 21:48:35
Cytat(!*! @ 8.07.2012, 22:34:14 )

A Ty jesteś prawdziwym polakiem?
Jestem Polakiem, jak już.
Dobrze wiesz, co miałem na myśli, więc Twoje 3 grosze są tu niepotrzebne.
Niktoś
8.07.2012, 21:50:16
Cytat
"prawdziwy programista" co za brednie.
Może być pseudo-programista, programista samozwaniec,nazwi to jak chcesz, ja zrozumiałem o co chodziło autorowi w tamtym zdaniu.
Jasne. Tylko widzicie... równie dobrze peter13135 mógłby napisać że jest programistą php od siania marchewki. Nie brzmi to idiotycznie? Co z tego że programista, programiście nierówny, skoro i tak nie da się tego ustalić, więc stwierdzenie "prawdziwy programista" jest co najmniej zabawne.
Niktoś
8.07.2012, 22:06:35
Cytat
Jasne. Tylko widzicie... równie dobrze peter13135 mógłby napisać że jest programistą php od siania marchewki. Nie brzmi to idiotycznie?
Mógłby, ale nie napisał. Twoje docinki mogą tak brzmieć. Nic do ciebie nie mam ,ala takie uwagi zazwyczaj kończą się kłótnią (zważywszy ,że jesteś Polakiem a piszesz to małą literą) i jednym wielkim oftopem.
Mowa o byciu prawdziwym(słowo klucz, zapamiętaj) programistą, a Ty się czepiasz małej litery i to nie jest offtop?
peter13135
8.07.2012, 22:34:45
Ojej. Nie spinaj się tak.
Po prostu miałem na myśli, że w każdym mieście, które ma pare tysięcy mieszkańców znajdzie się miejsce dla kogoś kto robi strony. Jednak niekoniecznie muszą to być dobre firmy, które robią rozbudowane i skomplikowane aplikacje wysokiej jakości (więcej przymiotników nie chce mi się wymyślać) do tworzenia których potrzeba dobrych, doświadczonch programistów. Jeśli ktoś ma ambicje robić coś bardziej zaawansowanego, będzie miał problem ze znalezieniem pracy w małych miastach i będzie musiał poszukać coś w większym mieście.
Wydaje mi się, że każdy mniej więcej to tak zrozumiał, jednak dla Ciebie "prawdziwy programista" to wielki błąd językowy.
W odróżnieniu od narodowości, zawód zdobywa się stopniowo, z biegiem czasu.
viking
9.07.2012, 06:14:05
Prawda jest taka że większość osób które uważa że zna bardzo dobrze PHP i SQL tak naprawdę ma mizerne umiejętności. Mogę się założyć że gdy już znajdą pracę w większej firmie i zobaczą bardziej zaawansowany kod czy zapytania SQLowe w porównaniu do tych jakie pisali dotychczas będą zbierać szczękę z podłogi przez tydzień. Kiedy czytam że HTML i CSS można się w gimnazjum nauczyć śmiać mi się chce bo mimo że kontakt mam z nimi od ponad 14 lat dalej potrafię znaleźć takie tematy osób jeszcze bardziej zaawansowanych że od razu weryfikują moją wiedzę. Co więcej języki ciągle ewoluują i wymagają stałej nauki. Również odniosłem wrażenie po pierwszym temacie że wiedza autora nie jest zbyt wysoka bo naprawdę jeśli masz doświadczenie o odpowiednie CV nie jest żadnym problemem wybierać sobie pracę i ustalać zarobki na odpowiednim poziomie.
wiewiorek
9.07.2012, 06:21:46
Jest tylko jeden problem - jak nie masz własnej firmy to programując w PHP w porównaniu do innych języków programowania niewiele zarobisz, przykład oferty gdzie za doświadczenie we frameworku Symfony można dostać max 3500 zł netto w Warszawie:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=199223w przypadku każdego innego języka programowania nie mając w nim doświadczenia dostaje się w Warszawie coś koło 3000 zł netto na start, a gdyby ktoś miał jeszcze jakieś doświadczenie np. we frameworku spring mvc Javy to nikt by nie ośmielił się dać mu max 3500 zł netto jak w przypadku php......
peter13135 - tylko że większe miasto/firma != prawdziwy/dobry programista, dlatego się o to przyczepiłem, bo nie można tego w ten sposób weryfikować.
Cytat(wiewiorek)
w przypadku każdego innego języka programowania nie mając w nim doświadczenia dostaje się w Warszawie coś koło 3000 zł netto na start, a gdyby ktoś miał jeszcze jakieś doświadczenie np. we frameworku spring mvc Javy to nikt by nie ośmielił się dać mu max 3500 zł netto jak w przypadku php......
Pewnie, każdy pracodawca, widząc że nie masz doświadczenia, od razu zapłaci Ci 3.000zł, bo Ci się to należy, jeszcze dostajesz kubek z własnym imieniem i auto. Uhh i te porównanie PHP do Javy, miodzio.
peter13135
9.07.2012, 08:17:49
Statystyki mówią, że programiści PHP zarabiają mniej w porównaniu do innych programistów, więc to co wiewiórek mówi to może być prawda (chociaż ja tam rynku sprawdzać nie miałem okazji).
Cytat
od razu zapłaci Ci 3.000zł, bo Ci się to należy, jeszcze dostajesz kubek z własnym imieniem i auto
Mam wrażenie, że chcesz obalić poglądy wiewiórka, ale ponieważ nie masz się do czego przyczepić, to sam wymyśliłeś sobie "służbowe auto dla początkującego programisty javy" co już jest absurdem

Cytat
peter13135 - tylko że większe miasto/firma != prawdziwy/dobry programista, dlatego się o to przyczepiłem, bo nie można tego w ten sposób weryfikować.
Chcesz mi powiedzieć, że miasto lub firma to coś innego niż programista ?
Cytat
Mam wrażenie, że chcesz obalić poglądy wiewiórka, ale ponieważ nie masz się do czego przyczepić, to sam wymyśliłeś sobie "służbowe auto dla początkującego programisty javy" co już jest absurdem
Ironia Panie kolego

Gdzie bez doświadczenia dostaniesz 3.500zł netto? Serio pytam, podaj mi namiary na taką firmę, sam się w niej zatrudnię (bez znaczenia czy C/PHP/Java/Python). Robota raj, nie sądzisz? I nawet ktoś taki jak ja, skromny stary szczylu, mistrz kodzenia pehape, wie że porównanie do javy, to jak porównanie html do php. To chyba nie ta liga, więc siłą rzeczy ktoś taki musi zarabiać choć minimalnie więcej.
Cytat
Chcesz mi powiedzieć, że miasto lub firma to coś innego niż programista ?
Chodzi o tytuł który żeś wymyślił
Theqos
9.07.2012, 09:04:42
Cytat(!*! @ 8.07.2012, 19:39:48 )

Programista (...) ustala w jakim kierunku ma iść aplikacja, planuje cały mechanizm jej działania, jak już wszytko zostanie obmyślone, przeanalizowane, wtedy daje cały plan do kodera, a ten przetwarza to na kod i efekt końcowy. Koder nie ma zastanawiać się nad tym czy "1 jest lepsze od 7", tylko ma zrobić to, co mu dano.
Wow, gdzie tak pracują? Nie wierze, że coś takiego istnieje. Daj przykład zadania (z życia wziętego, tylko nie HTML/CSS) dla kodera.
Tuminure
9.07.2012, 10:14:31
Cytat
Koder to osoba która grzebie w html/css tutaj kolega ma rację.
Koderem można być niezależnie od języka, z którego się korzysta. Jak nazwa wskazuje, koder to osoba, która koduje. Czyli zamienia coś na kod, a co za tym idzie można być koderem HTML, a można też być koderem PHP.
Cytat
pseudo-programista, programista samozwaniec
Można też być JP100% (jestem programistą na 100%).
A co do przyszłości zawodu...
Osobiście uważam, że zawód programisty, czy też kodera przetrwa dłużej niż zawód wymienionego na początku spawacza. Jednakże, jeżeli wybrałeś "karierę" programisty/kodera tylko dla pieniędzy, to nie wróżę Ci wysokich dochodów.
Cytat(Theqos)
Wow, gdzie tak pracują? Nie wierze, że coś takiego istnieje. Daj przykład zadania (z życia wziętego, tylko nie HTML/CSS) dla kodera.
A czego konkretnie nie zrozumiałeś? W większych zespołach, ktoś musi trzymać całość za mordę. Koder jest na najniższym szczeblu i tylko wykonuje polecenia według planu który otrzymuje.
d3ut3r
9.07.2012, 14:01:45
http://www.youtube.com/watch?v=k-hYbWs2dPg...player_embeddedKoder tak jak wspomniano ma kodować

, nie powinno go interesować nic więcej jak zrealizowanie założeń.
Programista, to ktoś o szerszym spojrzeniu na projekt, potrafi przewidzieć i zarysować jak projekt ma wyglądać, z czego się składać jakich algorytmów i rozwiązań użyć.
Myślę, że można śmiało powiedzieć, że każdy programista musi być koderem nie każdy koder musi być programistą
rzymek01
9.07.2012, 15:11:56
Wszystkich wypowiadających się na temat różnic programista vs koder proszę o podanie wiarygodnych źródeł,
ciekawi mnie skąd bierzecie takie, a nie inne informacje.
Domyślam się, że są to jedynie własne spostrzenia/intuicja.
Zacznę od siebie, słownik języka polskiego:
programistakoder
redeemer
9.07.2012, 15:22:06
Mnie też dziwią te wasze wywody na temat różnicy między koderem a programistą. Kiedyś dawno temu na ircnecie mówiło się potocznie kodowanie ("co kodzisz?" itd.), co znaczyło tyle samo co programowanie, nic więcej nic mniej.
Cytat
Wszystkich wypowiadających się na temat różnic programista vs koder proszę o podanie wiarygodnych źródeł,
Rozdział obowiązków bierze się u mnie z doświadczenia, z pracy w grupie, współpracy między firmami. Czy jako wiarygodne źródło mam Ci podać link do artykułu w new york times?
Przecież w dobrze zorganizowanych firmach nie ma czegoś takiego jak "człowiek orkiestra" od wszystkiego, ponieważ nie jest to wydajne. Owszem może być tzw. web developer, który jest programista i obmyśla wszytko, koderem co klepie dziwne znaczki w edytorze, człowiekiem od przynoszenia kawy, grafikiem czy analitykiem i babcią klozetową. Dodatkowe umiejętności są cenne, ale to nie znaczy że nie ma hierarchii w grupie, bo bez tego duże rzeczy się sypią.
Niktoś
9.07.2012, 15:24:24
Cytat
ciekawi mnie skąd bierzecie takie, a nie inne informacje.
Domyślam się, że są to jedynie własne spostrzenia/intuicja.
Koder-Nie wiem moze to język slangowy używany w potocznej pracy?Też mnie to zastanawia.
Ja dość często spotykam się z:
JUNIOR/SENIOR ViSUAL STUDIO .NET C#/VB/PHP/JAVA programmer.
Na Polski:
Młodszy/Starszy programista c#NET/PHP/JAVA itd.- w zależności od języka programowania.
Starszy programista to lider, który kieruje zespołem młodszych programistów-przeważnie z takimi opisami się spotykam.
Tutaj także fajny opis stanowisk:
http://pl.wikipedia.org/wiki/WebmasterJa się zgadzam z !*! nigdzie nie dadzą 3.5tyś za darmo ,musisz mieć jakąkolwiek wiedzę z danej technologi , a obserwując pozycję młodszego programisty w ASP.NET c# to niekiedy bałbym się aplikować ze względu na wygórowane wymagania.
rzymek01
9.07.2012, 15:46:37
Z okresleniami młodszy/starszy programista jak najbardziej się zgadzam,
ale nie trawię określenia koder (nie mowimy tu o html czy css, of course),
jeszcze w takim konktekście jaki tutaj był prezentowany, z którego można wywnioskować, że koder to jakiś podgatunek, którego się unika,
sądze, że takie pojęcia wymyslalą osoby, które potrzebują dowartościowania swojej osoby, jako, że oni są programistami, a nie koderami, w znaczeniu, patrzcie, jestem lepszy ...
wiewiorek
9.07.2012, 16:32:36
Gdzie dają 3000 zł netto na start (właściwie to 2800 i to tylko na okresie próbnym, oczywiście nie w technologii PHP)? W sumie już w tej firmie nie pracuję, ale wciąż obowiązuje umowa, że nie ujawnię swojej pensji więc napiszę tylko: tam gdzie 'każdego programistę da się zastąpić skończoną liczbą studentów' -

W PHP są chyba niestety najniższe pensje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.