Dziekuje za odpowiedzi, ciekawie sie czyta ten watek.
Odniose sie do poszczegolnych odpowiedzi, zeby ten watek nie byl jednostronny. Moje komentarze sa z punktu widzenia warunkow w G-Forces Polska, nie uzurpuje sobie prawa do pisania za wszystkich pracodawcow.
Cytat
3500zł netto
Nie jest to jakos szczegolnie wygorowana kwota dla programisty, ktory ma doswiadczenie i nie musi byc prowadzony za raczke. Mysle, ze nie stanowi to problemu w konwersji na etat. Jest jednak pewien paradoks, ktory powoduje, ze niektorzy ludzie bez doswiadczenia domagaja sie znacznie wyzszych pensji niz ta wymieniona wyzej, bo maja wrazenie, ze dodaje im to punktow

Dlatego zawsze negocjacje finansowe poprzedzam przemieleniem kodu kandydata.
Placimy regularnie i o czasie. Za nami stoi brytyjska firma, oni nawet nie wiedza, ze w Polsce bywaja miesieczne obsuwy w wyplatach

Cytat
umowa o pracę
Jest. Czas okreslony podczas okresu probnego (2-3 m-ce), pozniej czas nieokreslony. Wyjatkiem od reguly bywaja studenci, ktorzy zwykle zaczynaja od innych form umow, ale jest to na zasadzie rozmowy "czy robi ci to roznice?" i pozostajemy elastyczni.
Cytat
opieka zdrowotna
Zapewne chodzi tu o opieke prywatna. Ciekawy pomysl, nie wpadlem na to wczesniej. Trzeba sie bedzie przyjrzec ofertom.
Cytat
zus
Jest, placony bez opoznien.
Cytat
ciekawe projekty, nie jakieś pierdoły w stylu kolejna strona www czy wdrażanie cms'a
Z mojego punktu widzenia mamy bardzo ciekawe projekty. Opis kilku przykladow mozecie zobaczyc
tutaj. Firma zajmujesie rowniez CMSami (tylko wlasnej produkcji) i prostymi stronami, ale jakos tak wyszlo, ze do Polski leca tylko projekty na miesiace/lata.
Cytat
firma powinna organizować coś w stylu wspólne wypady na "piwo", karnety na basen, e.t.c.
Wypady na piwo bywaja, staramy sie tez rozkrecic trojmiejskie spotkania PHPowcow w luznej atmosferze przy piwku. Karnetow na basen nie ma, ale za to bywaja wypady do biura pod Londyn, polaczone zwykle ze zwiedzaniem i piwkowaniem z autochtonami.
Cytat
godziny pracy 07:00-15:00 bądź 08:00-16:00
+
kwestia nadgodzin
Domyslnie praca jest 9-17, ale studenci maja zupelnie porozrzucane godziny. Srednia miesieczna liczba nadgodzin oscyluje ostatnio w okolicach 5. Ze wzgledu na roznice czasu spotkania wypadaja czasami juz po 17 i wtedy ktos zostaje w biurze dluzej. Jest to jednak wyjatek, nie regula. Zwykle wtedy przychodzi sie nastepnego dnia pozniej, lub wychodzi wczesniej.
Chetni biora nadgodziny, ktore sa platne. Dotychczas mielismy raz sytuacje naprawde krytyczna i trzeba bylo 2 tygodnie ostro przysiedziec. Motywatorem byla premia, ktora przekracza wspominane tutaj miesieczne zarobki freelancerskie.
Cytat
Firma powinna bardzo jasno określać ścieżką rozwoju i nie powinien to być pusty slogan w ofercie pracy. Jeśli jestem młodszym programistą to chcę wiedzieć jakie są wymagania by awansować.
Sciezka rozwoju: rozwoj jak najbardziej, ale osobiscie nie jestem zbyt pozytywnie nastawiony do jasnego okreslenia warunkow awansu. Jako zwolennikowi metodologii Agile nasuwa mi sie tutaj nieprzyjemne skojarzenie z pisaniem specyfikacji na rok przed implementacja. Swiat sie zmienia, warunki sie zmieniaja. Wole proste reguly: gdy wykazesz samodzielnosc, to przejmiesz odpowiedzialnosc nad czyms waznym, co bedzie pasowalo do twoich umiejetnosci. W zespolach projektowych staramy sie podejmowac decyzje implementacyjne wspolnie, wiec nie odczuwa sie jakiegos scislego przywiazania do zajmowanego stanowiska.
Osobiscie ciezko byloby mi wytyczyc komus sciezke rozwoju kariery. Programisci to ludzie, od tego zalezy ich zycie, glupio byloby komus rozwalic kawal zycia przez podjecie blednych decyzji za niego.
Cytat
ścieżka rozwoju bogata w pionie i w poziomie
Nie ta skala niestety. Przynajmniej jeszcze nie

Cytat
Małe firemki są dobre na początek, potem klepanie tego samego w kółko. Firmy takie jak wspominasz można sobie wsadzić. To samo i to samo. Ile można postawić małych stronek? Te same CMSki, cały czas klepanie pod klienta.
Zgadzam sie w 100%. Tym bardziej mnie cieszy, ze G-Forces idzie w kierunku oprogramowania, ktore sie sprzedaje, a nie wykonuje za kazdym razem na zamowienie. Sa ciekawe wyzwania, codziennie cos nowego.
TU ZDECHLO QUOTOWANIE"Ja chce pracowac jako programista ale moim glownym problemem jest brak znajomosci OOP i w sumie dlatego obawiam sie isc na rozmowe poniewaz moge byc odrazu skreslony za to ze programuje proceduralnie."
To przestaje byc problemem przy pisaniu w grupie wiekszego projektu. Mozna wtedy poprzygladac sie jak to robia inni i zaczynajac o prostych przerobek metod zalapac w koncu o co w tym chodzi. Lepszy taki programista, niz obiektowiec-teoretyk, ktory siadajac do wyswietlania licznika odwiedzin zaczyna od 10 interfejsow i 5 klas abstrakcyjnych. Brak znajomosci OO jest problemem jesli przychodzisz do firmy i dostajesz projekt do zrobienia samodzielnie na przyszly tydzien i project manager mowi ci, ze ma byc "na klasach", bo takie jest company policy.
"Normalny? chyba za komuny albo w biurwowcu Praca do 18 to normalka"
Nie jest tajemnica, ze wszystkie tego typu firmy staraja sie miec wiecej zlecen niz sa w stanie wykonac, zeby uniknac przestojow, gdy ktos sie wycofa. Czasami to sie obraca przeciwko firmie, ale czyj to jest problem - programistow czy zarzadu firmy?
"moje oczekiwania były proste - idę do roboty nawet za najniższą, ale mam szansę się czegoś nauczyć - a wynik był taki, że siedziałem po 10 godzin w pracy (czasem kilka w domu), wykonując pracę programisty i webdevelopera dorzucając do tego flash'a (część panelu administracyjnego) i wszystkiego uczyłem się sam, bo nie było od kogo:P"
Kiedys zauwazylem ten problem i wprowadzilismy zasade, ze nad kazdym projektem pracuje conajmniej dwoch programistow. Atmosfera w firmie sie dzieki temu poprawia i jest sie od kogo uczyc - polecam. Mamy tez scisly podzial zadan - programista to nie designer ani flashowiec. PHPowiec moze dodac kolumne do raportu, ale jak cos mu sie tam sknoci, to szkoda jego czasu i wchodzi czlowiek, ktory zyje z tego.
Jesli kogos zainteresowalo to co napisalem powyzej, to zapraszam do G-Forces. Stale rekrutujemy

Wiecej informacji na
www.gforces.pl lub na maila.