Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie w bazie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MajareQ
http://majareq.stary.adres/news.php

Dane pobierane z bazy danych. Problem: nie ma polskich znaków

Próbowałem już różnych kombinacji... w head iso..-2 i uft-8
w bazie danych mam aktualnie: utf8_polish_ci

Co mam zrobić żeby na stronie były polskie znaki??
Sokal
Ojojoj, nie zaprzyjaźniłeś się jeszcze z szukajką i googlami smile.gif

Pierwsze z brzegu:
http://blog.mathew-coder.info/2006/10/08/p...-znaki-w-mysql/
MadHatter
Hej,

To chyba odwieczny problem z czym sie borykasz smile.gif

o pierwsze, ale tu nie jestem pewien i niech ktos mnie poprawie zmienilbym kodowanie w bazie na samo UTF8, po drugie mozesz dodac zapytanie do bazy:
  1. SET CHARACTER SET utf8;
  2. SET NAMES utf8;

Czy przenosiles istniejaca baze czy jest tworzona od nowa? Jesli przenosiles to wiele problemow moze wynikac ze zmiany z 4/5, ewentualne rozwiazania opisane sa na stronie supportu phpBB by Przemo, ale musze przyznac, ze stosujac sie do nich sam, nie rozwiazalem tego problemu. Postowalem w podobnej sprawie iniestety jedynym rozwiazaniem okazalo sie przefiltrowanie istniejacej bazy i zamienienie na encje, a przy formulazach zamiana wprowadzanych polskich ltre na odpowiednie encje w tablicy...

Wiem, ze wiele osob tz skozystalo z tego, jak sie wydaje, moze nie jedynego i nie super dobrego, ale prostego wyjscia.

Pozdrawiam!
MajareQ
Nie importowałem bazy, tylko tworzyłęm dzięki za opdowiedzi i podpowiedzi... zaraz zobacze czy działa... i wyedytuję posta biggrin.gif

edit:
nie wiem, co jest... ustawiłem w tabeli typy porównan napisów na latin2_bin w headzie dałem charset uft-8 tak jak pisało na tej stronie co podał Sokol i nic... :/

piszę nowy post żebyście zobaczyli ze wyedytowałem i odpowiedzieli tongue.gif

Poradziłem sobie. Dzięki za pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.