Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybory Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej 2015
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4
Xelah
Cytat(Pyton_000 @ 28.05.2015, 13:08:04 ) *
Frankowiczom nikt nie wciskał na siłę kredyt z lufą na czole. Ale teraz jest biadolenie że muszą dopłacać a rząd ma im zwrócić. Ale skąd? Podniosą podatki, podniosą akcyzę dodadzą jakieś myto w postaci opłaty bezpieczeństwa paliwowego...

Co z tego że frankowiczowi oddamy kasę skoro wszyscy będziemy co miesiąc waleni w d... kolejnymi podatkami? To się nie opłaca smile.gif Ale każdy myśli o sobie

Trzeba też pamiętać o tym, komu banki dawały kredyty we frankach. Biedni ludzie ich nigdy nie dostali. Limity zarobków były (i dalej są) tak wyśrubowane, że głowa boli.
Miałem dwa przypadki w rodzinie.
1. 5k brutto, jedna osoba. Nie dostaniesz kredytu we frankach, bo zarabiasz za mało.
2. Ponad 10k brutto na osobę. Kredyt jest. Do dzisiaj spłacają we frankach. A dlaczego? Bo im się po prostu nadal opłaca. Gdyby od razu wzięli kredyt w PLN to do dzisiaj płacili by więcej...

Czyli podatnicy powinni się zrzucić na tych dobrze zarabiających, bo ich banki zrobiły w bambuko? Dobre biggrin.gif
Pyton_000
Ciemnota aż tryska. Ta sama sytuacja co z Abergold. Każdy kto wierzy że zysk może być gigantyczny albo kredyt jeszcze tańszy i idzie w to w zaparte powinien popukać się w głowę.
Ludzie nie znają podstaw ekonomii a Ci co ją znają albo zarabiają na takich przekrętach albo wcale się nie pchają w takie dziwadła.

Janusz1200
Cytat(aniolekx @ 28.05.2015, 13:30:36 ) *
[...] przekręt był na tych kredytach [...]

Jeżeli było jakieś oszustwo, to należy to udowodnić i umowę uznać za nieważną.

Ale oszustwa nie było: kredytobiorca pożyczył 1000 franków i ma oddać 1000 franków + procent, a procent jest niższy ze względu na LIBOR a nie WIBOR. I teraz bezczelny kredytobiorca
próbuje wyłudzić nienależne mu pieniądze zamiast oddać to, co pożyczył. Typowa próba wyłudzenia, banki powinny takich skarżyć.

A to, że banki manipulowały na spreadzie, to fakt. Tylko czy spread regulować zarządzeniami? Raczej powinna obowiązywać oczywistość, że kredytobiorca nie musi
kupować franków w banku, w którym brał kredyt. To zarządzenie wprowadzono trochę późno, fakt.
Tak, że ewentualne zasadne może być obciążenie banku nienależnym spreadem, zawyżanie spreadu można traktować jako próbę oszustwa
(tylko do momentu, gdy kredytobiorca jest zmuszony do zakupu waluty w danym banku), a
obciążenie banku w tym wypadku nie wpłynie ani na podatki, ani na nasze kieszenie, tylko na zysk banku, nie piszcie bzdur.

Spawnm
Większy cwaniak wykiwał mniejszego cwaniaka, tyle w temacie franków.
Byli informowani o ryzyku, uznali że zaryzykują bo jak się uda to zarobią.
Równie dobrze mogą żądać odszkodowania hazardziści oraz osoby grające na giełdzie.
fate
Podatnicy płacić NIE ale czy banksterka... wtedy mały cwaniak ponad dużym cwaniekiem headsetsmiley.png
luckyps
...jak kurs franka jest wysoki - to banki-zlodzieje... a jak byl niski to.... kazdy siedzial cicho i smial sie z tych co wzieli w zlotowkach.... jesli by byli sprawiedliwi to powinni doplacac do kursu franka na jakim wzieli kredyt skoro terach chca splacac po kursie franka w jkaim wzieli... w ogole to szkoda gadac.... ludziom w polsce bedzie zawsze zle... ma TV i auto... zle... bo czemu nie dwa auta itd...
Turson
Cytat(Spawnm @ 28.05.2015, 20:08:35 ) *
Większy cwaniak wykiwał mniejszego cwaniaka, tyle w temacie franków.
Byli informowani o ryzyku, uznali że zaryzykują bo jak się uda to zarobią.
Równie dobrze mogą żądać odszkodowania hazardziści oraz osoby grające na giełdzie.

Dokładnie. Wydam 10000zł na losowania w LOTTO i nie wygram to mam się ubiegać o zwrot pieniędzy od państwa? Do cholery..
Posio
Ja mam doskonały przykład w moim domu, gdzie często realizowane są spore inwestycje np. budowa domu. Kilka lat temu, postanowiliśmy zbudować dom (inwestycja około 500 tys zł), na działce obok, sąsiad (w zasadzie rodzina) również zaczęli budować dom. My wzięliśmy kredyt w PLNach a oni się "wycwanili" i wzięli we Frankach podobną kwotę. Dziś jak się ich pyta, "jak tam kredyt", jedyna odpowiedź to "a weź nic nie mów, chu*wo na maxa". Morał z tego taki, że ryzyko nie zawsze popłaca, tak jak ktoś wyżej pisał, to jest bardzo podobne do hazardu.

Nie współczuje sąsiadom ani trochę, bo zdawali sobie sprawę z ryzyka. W zasadzie uważam, że nikt im nie powinien nawet współczuć, przecież nikt ich do tego nie zmuszał... A ta cała "pomoc" z kieszeni nas wszystkich to po prostu komuna w czystej postaci...
!*!
Wracając do tematu głosowania w domu. Z tego co wyczytałem wybory prezydenckie były pierwszymi w których można było głosować korespondencyjnie. Potrzebny do tego jest zweryfikowane konto ePUAP (wniosek przez net, ale i tak trzeba iść do urzędu pokazać ryj, albo na pocztę), wniosek wydaje każda gmina, ktoś z komisji przynosi takowy do podpisania i trzeba to odesłać. Hmm ciekawe... trzeba będzie to obadać w najbliższych wyborach.
aniolekx
Cytat(!*! @ 3.06.2015, 07:46:26 ) *
Wracając do tematu głosowania w domu. Z tego co wyczytałem wybory prezydenckie były pierwszymi w których można było głosować korespondencyjnie. Potrzebny do tego jest zweryfikowane konto ePUAP (wniosek przez net, ale i tak trzeba iść do urzędu pokazać ryj, albo na pocztę), wniosek wydaje każda gmina, ktoś z komisji przynosi takowy do podpisania i trzeba to odesłać. Hmm ciekawe... trzeba będzie to obadać w najbliższych wyborach.

glosowałem w czwartek (ogólne glosowanie było w niedziele), zadzwoniłem do urzędu i wysłałem także maila, miałem do wyboru albo przyślą mi całość do domu i odbiorę to osobiście, albo odbiór osobisty w urzędzie.
!*!
Cytat(aniolekx @ 3.06.2015, 08:54:31 ) *
glosowałem w czwartek (ogólne glosowanie było w niedziele), zadzwoniłem do urzędu i wysłałem także maila, miałem do wyboru albo przyślą mi całość do domu i odbiorę to osobiście, albo odbiór osobisty w urzędzie.

A jak robiłeś epuap to długo zajęła Ci ta weryfikacja, czy serio wystarczy pokazać ryj, dowód i złożyć podpis... ehh to też powinno być korespondencyjne biggrin.gif
aniolekx
nie robiłem epuap (nikt nic o tym nie wspominał), po prostu zadzwoniłem do urzędu i poprosili mnie o wysłanie maila.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.