Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obudź się
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
rzymek01
religia powinna odejść z polityki, tak więc w głosowaniu na partie stricto prawicowe nie widze sensu, ponieważ one w dużej mierze opierają się na stanowisku kościoła sadsmiley02.gif
zwierzołak
Cytat
A Ty @zwierzołak przestań być ignorantem politycznym się po prostu trochę zacznij interesować, to na prawde dużo czasu nie zabiera, smutnych panów też się nie bój, co jak co, ale to już jednak nie te czasy, chociaż władza praktycznie ta sama.

Interesować to się interesuję - chętnie bym poznał całą prawdę, tylko skąd informacje brać skoro wszyscy kłamią naokoło sciana.gif

Myślę, że PISowi bardzo szkodzi elektorat złożony z babć dewotek słuchających 24h na dobę radia Maryja - np moja babcia taka jest - w ogóle nie przetwarza tych informacji tylko powtarza natchnionym głosem i ze szklanymi oczami jakieś rzeczy, których nie rozumie.. ostatnio coś panikowała, że jakiś dwóch typów z Radia Maryja/telewizji TRWA "wyrzucili z internetu!" żeby daleko nie szukać - oczywiście zapytana szczegółów nie potrafiła podać, tylko się obraziła

Zaczynam wierzyć, że PIS ma swoje racje i że rzeczywiście robią z nich w mediach większych idiotów niż są, ale nadal odstręcza mnie od nich ich ogólny światopogląd i populizm i fanatyzm religijny. Odnoszę wrażenie, że walczą z "układem" jego własną bronią i to ich gubi. Wiem, że trzeba jakoś zdobyć wyborców, a większość z nich jest ciemnych i podatnych na manipulacje, ale może lepiej powoli i sukcesywnie budować elektorat, niż sprzymierzać się z radiem Maryja, żeby pozyskać głosy babć fanatyczek z wypranymi mózgami. One i tak z dnia na dzień zmienią zdanie, jak im tak każe Ojciec Prowadzący [tu minuta pełnej szacunku ciszy]
Endzio
Cytat(zwierzołak @ 6.04.2009, 23:11:24 ) *
kurde, na mnie to robi wrażenie

Polecam "America Freedom To Fascism", w tym filmie reżyser wspomina o konstytucji europejskiej (Traktacie Lizbońskim).
Reżyserem jest Aaron Russo - umarł na raka, wiedział, że umiera więc postanowił zrobić coś dobrego dla swojego kraju, nie miał nic do stracenia.
Wyprodukował "Nieoczekiwaną zmianę miejsc" z Eddie Murphy'm i "Różę" z Bette Midler.
Zauważcie, że jest sporo tego tupu filmów, a odsetek osób, które oglądnęły jakikolwiek z nich jest zdecydowanie za mały.
jarek_bolo
Zanim odpiszę innym chciałbym zwrócić waszą uwagę na geotermię. Obejrzyjcie sobie ten program: http://www.youtube.com/watch?v=Qf2HztDn1Wg
Wypowiadają się w nim nie jacyś PiSowcy, a profesorowie z AGH i Politechniki Krakowskiej, prof. Kozłowski mówi, że gdyby rząd przeznaczył środki, które chce przeznaczyć na elektrownie jądrowe na geotermie to uzyskalibyśmy kilka razy więcej energii. Przecież zakładane 3000MW z dwóch atomówek do 2020 roku to jest zaledwie trochę więcej niż 1% dzisiejszego zużycia, które jest na poziomie 23000MW (na dzień).
Wobec tego co jest tam powiedziane jesteście w stanie zmienić zdanie co do zablokowania Rydzykowi dofinansowania na tą inwestycję w wyniku decyzji politycznych?? Tłumaczenie tego przedstawiciela Funduszu Ochrony Środowiska są żałosne. Zerwali umowę z fundacją Rydzyka, bo mieli do tego prawo.
Jak oceniacie parcie Tuska na budowanie elektrowni atomowych?? Na siłe kupowanie technologii u francuzów??

Cytat(rzymek01 @ 7.04.2009, 17:24:06 ) *
religia powinna odejść z polityki, tak więc w głosowaniu na partie stricto prawicowe nie widze sensu, ponieważ one w dużej mierze opierają się na stanowisku kościoła sadsmiley02.gif

Z polityki owszem, ale nie z ogólnego życia publicznego. Kościół ze wszystkimi swoimi wadami jednak jest strażnikiem pewnych fundamentalnych wartości, których odrzucenie powoduje degenerację społeczną. I nie wszystkie partie są fanatycznie religijne. Mariaż PiS i RM to zimna kalkulacja polityczna, która kilka procent dała, ale nie Bóg wie ile co sugerujecie. Ale ten mariaż się już skończył bo RM ma swoje ugrupowanie teraz Ruch Przełomu Narodowego.
Fanatyzm religijny PiSu to też jest efekt prania mózgów przez mainstreamowe media bardziej aniżeli fakt rzeczywisty. Przypomnijcie sobie powody wyjścia z PiSu Marka Jurka, Artura Zawiszy. Gdyby PiS był fanatycznie religijny to do tego by niedoszło, bo by po prostu uchwalili zmiany w konstytucji odnośnie życia poczętego. Kolejny dowód na nieświadomość polityczną.
Według mnie PiS jest dobrym kompromisem jeśli chodzi o ilość Kościoła w państwie, klasyczny laicki konserwatyzm.

Cytat(zwierzołak @ 7.04.2009, 19:36:38 ) *
Interesować to się interesuję - chętnie bym poznał całą prawdę, tylko skąd informacje brać skoro wszyscy kłamią naokoło sciana.gif

Nie wszyscy, nie wszyscy. Wystarczy po prostu samemu pokopać trochę za informacją, zerknąć do niepopularnych i nie coolowych mediów. Proponuję na początek zacząć od regularnej prasówki na http://www.niezalezna.pl
Tutaj też masz recenzję rządół PO w pigułce, oparta na faktach: http://niezalezna.pl/article/show/id/19315
Albo tutaj, Krzystof Wyszkowski w przekorny sposób opisał co Tusk wyprawia: http://niezalezna.pl/article/show/id/19351

Myślę, że PISowi bardzo szkodzi elektorat złożony z babć dewotek słuchających 24h na dobę radia Maryja...

Może i szkodzi, ale tylko pod względem PiaRowskim, a to na przykładzie obecnego rządu, który zajmuje się tylko PiaRem i dbaniem o sondaże powinno stawać się mało znaczące. Już wielokrtonie tutaj pisałem. Nie zwracajcie uwagi na to co kto powiedział, jak się ubrał, czy mlaszcze jak mówi. Zwracajcie uwagę co robi, zrobił.

Zaczynam wierzyć, że PIS ma swoje racje i że rzeczywiście robią z nich w mediach większych idiotów niż są...

I dobrze, jest to pierwszy krok ku bardziej świadomemu obserwowaniu sceny politycznej. Wtedy nie dasz się łatwo manipulować, a to wciąż jest główna bolączka polskiego życia politycznego za sprawą wiadomych mediów.
Weźmy na ten przykład tą głośną publikację Zyzaka. Przecież przez pierwsze dni to przekaz medialny był jednoznaczny: Zyzak i książka = IPN exclamation.gif
Po co tak robiono? Ano, żeby urobić opinię społeczną i zaskarbić jej akceptację co do działań mających na celu osłabienie IPN. Na szczęście sporo ludzi się temu przeciwstawia, w tym wielu publicystów nawet nie tych uważanych za PiSowskich. Niestety i tak PO przebąkuje coś o "odpolitycznianiu" Kolegium IPNu kiedy w nim nie zasiadają żadni politycy tylko dobrzy historycy, tutaj skład. Jedyna polityczna osoba to Andrzej Gwiazda, ale przecież to jest twórca Solidarności, tak sam jak Lech Wałęsa. Kiedy to "odpolitycznienie" nastąpi pewnie już się nie dowiemy nowych kontrowersyjnych faktów o sposobie w jaki dokonano transformacji ustrojowej w Polsce.
Drugi przykład manipulacji medialnej to ostatni szczyt NATO gdzie zastawiono pułapkę na Prezydenta, ale ta się nie powiodła i dzięki rozsądnym tłumaczeniom ludzi z obozu Prezydenta społeczeństwo zobaczyło jak Tusk i PO się zakiwali kosztem Polski by dowalić Prezydentowi.
A sondaże dające PO 58% poparcia smile.gif Przecież gdyby to był cień prawdy w tym to PO dawno dążyła by do rozpisania wyborów by móc samodzielnie rządzić. Żeby dowiedzieć się kto robi sondaże polecam przeczytać ten artykuł.

...ale nadal odstręcza mnie od nich ich ogólny światopogląd i populizm i fanatyzm religijny.

@zwierzołak możesz napisać konkretnie co w tym światopoglądzie cię odstręcza? Bo znowu wyczówam ogólnikowo rzucony tekst, który jest efektem medialnej antyreklamy PiSu.
To samo z populizmem, czy można być bardziej populistycznym niż PO ze swoimi obietnicami?? Według mnie nie można.
Odnośnie fanatyzmu religijnego już odpisałem wyżej.

Odnoszę wrażenie, że walczą z "układem" jego własną bronią i to ich gubi. Wiem, że trzeba jakoś zdobyć wyborców, a większość z nich jest ciemnych i podatnych na manipulacje, ale może lepiej powoli i sukcesywnie budować elektorat, niż sprzymierzać się z radiem Maryja, żeby pozyskać głosy babć fanatyczek z wypranymi mózgami. One i tak z dnia na dzień zmienią zdanie, jak im tak każe Ojciec Prowadzący [tu minuta pełnej szacunku ciszy]

Walczy się tak jak przeciwnik pozwala, a niestety PO elegancko nie wielaczy (Niesioły, Palikoty), nie ma rzetelnych debat, jest tylko medialna chucpa, a w tej PO wygrywa, bo ma przychylne sobie media prywatne, których właściciele wywodzą się ze środowiska Platformy (różowi, TW, itd.). Sprawe z Radiem Maryja już opisałem, ma ono teraz swoją partię RPN, zobaczymy wreszcie jakim procentem wyborców są słuchacze RM. Ala dla mnie te Babcie z wypranymi mózgami są mądrzejsze niż elektorat PO z jeszcze bardziej wypranymi mózgami.

edit:
zmieniłem kolejność w tekście niektórych akapitów.
thomson89
Cytat(mike @ 2.04.2009, 21:34:17 ) *
(...)
Kpisz z nas? Sugerujesz oddanie głosu na ludzi, dla których podstawą jest:
Cytat
Obrona i wspieranie Radia Maryja, Telewizji Trwam (...)

Puknij się w czoło. Polska ma być krajem jak Czechy. Wszelka religia won z polityki.

Ja uważam inaczej. Od razu przepraszam że nie czytałem wszystkiego, jestem w trakcie. Temat bardzo ciekawy, szczególnie dla młodych ludzi którzy zastanawiają się nad polityką tymi co rządzą i chcą zmienić tą niesprawiedliwość w dobroć.

Jak już ~jarek_bolo pisał. Musimy bronić radia maryja. RM wpaja wiele wartości i o wielu opowiada. Modlitwa, dla wielu katolików jest potrzebna. Może ty ~mike nie jesteś katolikiem? Ale nie będę nikogo dyskryminował. Z mojej strony RM jest bardzo potrzebne. Ostatnio zastanawiałem się wiele: dlaczego ludzie się tak śmieją z ks. Rydzyka? To efekt manipulacji telewizji. To właśnie telewizja tak zmanipulowała ludzi, aby dyskryminowali tych co słuchają RM, modlą się z nimi itp. Ja osobiścię lubię się pomodlić, ale o co inne się rozchodzi.

RM włącznie z tvTrwam jako jedyne w Polsce opowidają prawdę o rządach, swiecie. Rzeczowo i prawdziwie komentują zdarzenia, ustawy i ludzi. Wpajają wiele potrzebnych wartości, dla każdego prawdziwego polaka, dla każdego kto zastanawia się: czy nie lepiej uciekać z polski?

Właśnie dzięki RM lub innym polska ma sansze wyjść z tego gówna w jakie się ubrała.

Dodatkowo chciałbym wspomnieć własnie o tych złożach geotermalnych. Kiedyś Polska chciała tam też mieć kompleks basenów, ale w końcu z tego zrezygnowano. Ale gdy o. Rydzyk zaczął się o nie ubiegać - chciał to zrobić dla dobra kraju, dla dobra gospodarki. Dlatego zaczęto go tak krytykować by przypadkiem nie poprawił sytuacji w kraju - poprawił dla zwykłych ludzi, obniżył dla ludzi systemu.

I na koniec. Polska jest jak piękna kobieta. Ale każda kobieta musi się w coś ubrać. Analogicznie do mojego porównania mozna porównać ludzi do krwi, kości, a polityków i rząd do ubrania. W tej chwili Polska - piekna nasza ojczyżna jest ubrana w śmierdzące i brudne łachmany.

I moje spostrzeżenie: w tym temacie nie możn się nie rozpisać smile.gif

Pozdrawiam i przepraszam jeżeli kogoś zdyskryminowałem co do wiary.
Lion_87
Cytat
RM włącznie z tvTrwam jako jedyne w Polsce opowidają prawdę o rządach, swiecie. Rzeczowo i prawdziwie komentują zdarzenia, ustawy i ludzi. Wpajają wiele potrzebnych wartości, dla każdego prawdziwego polaka, dla każdego kto zastanawia się: czy nie lepiej uciekać z polski?

Właśnie dzięki RM lub innym polska ma sansze wyjść z tego gówna w jakie się ubrała.

No sorry ale jak to przeczytałem to wyobraziłem sobie Ciebie thomson89jako już starą babcie co wie najlepiej i odrazu mi się przypomniała akcja Atak na TVN. No fajnie wolność słowa rządzi ale ja w drugą stronę zapytam się: Skąd wiesz że RM i TT Tobą nie manipulują?

Najlepsze i jedyne rozwiązanie to niech każdy najpierw z sobą zrobi porządek a nie ogląda się na innych i krytykuje.

P.S. Nie ma w tym złośliwości i sory za OT
l0ud
Cytat
Musimy bronić radia maryja. RM wpaja wiele wartości

Zgadza się. Niestety, często negatywnych.

Jak najbardziej rozumiem potrzebę modlitwy. Spróbuj poszukać jednak zdrowego medium. Naprawdę, w Internecie nie trudno odszukać prawdziwych katolickich stacji radiowych, będąc których słuchaczem nie odniesiesz wrażenia, że "wszyscy naokoło zostali zmanipulowani przez mass media: TVN kłamie, TVP kłamie, wszystkie Polsaty, Superstacje łżą. Tylko RM i pochodne mówią prawdę. Musimy je promować, dla dobra Polski." - może warto się zastanowić, czy jednak nie jest zupełnie odwrotnie?

Dlaczego RM jest złe? Czy antysemickie wypowiedzi są zgodne z Chrześcijaństwem? Dlaczego dyrektor stacji unikał dziennikarzy TVN'u? Dlaczego redakcja jest tak odizolowana, przybycie dziennikarzy pod siedzibę jest publicznie uznawane i pokazywane jako atak?
Oglądałeś ten reportaż? http://video.google.com/videoplay?docid=-5835749526554211113

Poszukaj innego radia w internecie, zamiast Trwam włącz zdrową Religię.tv (i nie zrażaj się od razu tym, że jest prowadzona przez grupę ITI winksmiley.jpg).
thomson89
Religia.tv to religia. Niekoniecznie chrześcijańska smile.gif
l0ud
Cytat
Religia.tv to religia. Niekoniecznie chrześcijańska

Owszem. Podstawą chrześcijaństwa jest jednak otwartość, dlatego też stacja jest otwarta również na inne wyznania. A żeby dowiedzieć się na jakim się skupia, wystarczy popatrzeć na... logo...
jarek_bolo
@l0ud Nie odpisałeś jeszcze odnośnie Traktatu Lizbońskiego, a szykuje Ci się następne wyzwanie, ciekawe czy i od niego uciekniesz.
Podaj te przykłady antysemityzmu w RM. Tak konkretnie, napisz, no bo skoro je przywołujesz to znaczy, że słuchałeś audycji i tam padły jakieś antysemickie teksty.
Pewnie znowu się okaże, że coś słyszałeś gdzieś i przyjmujesz jako pewnik. Czy Ty też należysz do tych, którzy powiedzenie prawdy o żydzie nazywają antysemityzmem??

Zgoda co do tego, że zarówno RM jak i ITI, Polsaty manipulują tych którzy są na to podatni czyli w przypadku RM starsze osoby, a w przypadku ITI taka młodzież jak Ty, bezkrytycznie przyjmująca to co mainstream przynosi.
To teraz odpowiedz sobie na pytanie kto będzie bardziej świadomy ten co słucha tylko TVNu, czy ten co słucha i TVNu i RM (wybrane audycje, bo modlitw nie ma co słuchać) i ma przekrój danej sprawy z każdej strony tak, że wtedy dopiero sam zastanowi się kto jest bliższy prawdy??
Najlepszy dowód, że lepiej poinformowana będzie ta druga osoba jest Twój stosunek do Traktatu Lizbońskiego, "jak najbardziej za", a do argumentów przeciw nie odniosłeś się. Gdybyś posłuchał na ten temat felietonów, audycji, poczytał opracowań w mediach prawicowych (RM, niezalezna.pl, Gazeta Polska, Nasz Dziennik), a nie tylko w tych lewicowych (ITI, Polsat) to byś nie pytał w tym wątku co mamy do Traktatu.
O tym, że w grudniu 2007 roku ledwo co powstały rząd PO i nowa koalicja Sejmowa uchwaliły w sejmie uchwałę, że jak tylko będzie się dało to Polska odstąpi od Protokołu Brytyjskiego dającego nam względnie więcej niezależności w paru sprawach też pewnie nie wiesz?? http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/uchwaly/86_u.htm

I takie generalnie jest debatowanie z nieświadomymi (bo są też świadomi, ale nie będę rozgałęział wątku) zwolennikami ogólnie to ujmę IIIRP, a co za tym idzie przeciwnikami tych sił, które IIIRP chcą zmienić na lepsze.

RM ma swoje wady, ale zalet w postaci chociażby rzetelnego informowania o niewygodnych tematach ma o wiele więcej, ale skąd mogą to wiedzieć Ci, którzy RM krytykują nie słuchając go?? Krytykują na podstawie czego? Bo tak, bo tak trzeba, bo Rydzyk nie jest cool, bo cool jest Kuba Powiatowy i jego fajne teksty?
Na prawdę polecam wam, posłuchajcie sobie od czasu do czasu audycji na tematy życiowe, a nie religijne i sami będziecie mieć próbkę RM i sami ocenicie czy to rzeczywiście takie zło i antysemityzm wcielony.
Temat geotermii myślę jest szczególnie ciekawy, jest wiele audycji w formie mp3 do ściągnięcia, przesłuchania.
Ściągnij, przesłuchaj i sprawdź czy kłamią.

Jeśli chodzi zaś o zachowanie się tych ludzi z linku do filmiku na youtube gdy zobaczyli ekipę TVNu to oczywiście nie powinni tak się zachować. Wszędzie znajdą się temperamenty, ludzie prości nie hamujący swoich negatywnych odruchów. Ale nie wiem czy wiecie, często takie sytuacje są prowokowane przez dziennikarzy.
Wyzywanie od żydów nie powinno dziwić, my jesteśmy młodzi i nie wiemy do czego zdolni byli żydzi (nie wszyscy exclamation.gif) za komuny (znaczy się ja wiem, bo się interesuje), a Ci ludzie znają to z własnych albo swoich rówieśników doświadczeń. I żadną tajemnicą nie jest że kierownictwo ITI, że Michnik, że Solorz to osoby pochodzenia żydowskiego.
Ktoś mówi, że RM to antysemici, ale Kaczyńskim, też o pochodzeniu żydowskim poparcia udzielił Rydzyk. Jak to więc, coś ta teoria o antysemityzmie RM kulawa jest.
Nie rozumieją ludzie, że byli Polacy pochodzenia żydowskiego, patrioci i typowi kosmopolici (środowisko, które teraz nami rządzi), którzy za nic mieli Polskę. Fajnie to ujął ktoś na forum Onetu pod artykułem traktującym o wydarzeniach Marca68:
Cytat
W marcu 68 mieszkałem z rodzicami w Monaco, i do dziś pamiętam słowa Ojca, które wypowiedział w związku z informacjami z Polski. ..." Popatrz synu, żyd z żydem o władzę walczą, a Polaków biją pałkami. Gdybyśmy przeżyli wojnę w Polsce, teraz trzeba by emigrować".... Na moje pytanie: jak to?, odpowiedział:...."widzisz, wśród polskich żydów, było bardzo dużo patriotów, teraz oni stanowią zagrożenie dla sowieckiej żydobolszewii która napływa z Moskwy. Komuniści tworząc pozory antysemityzmu, usuwają polskich żydów, zastępując ich żydowskim motłochem o przybranych polskich nazwiskach. Zobaczysz, synu, za jakieś 30-40 lat to będzie "polska" klasa polityczna"...
Młody i głupi wtedy byłem, więc nie przywiązywałem wagi do słów Ojca, po latach bieżące wydarzenia w bolesny sposób je przypomniały....

Michnik?questionmark.gif Może i dostał "po ryju", ale tak było w scenariuszu......

Jeśli Ty @l0ud albo @Lion_87 zgłębicie trochę najnowszej historii Polski to może z większą wyrozumiałością spojrzycie na te mimo wszystko żałosne sceny z przytoczonego filmiku na youtube.
mike
Cytat(thomson89 @ 14.04.2009, 19:21:23 ) *
Jak już ~jarek_bolo pisał. Musimy bronić radia maryja. RM wpaja wiele wartości i o wielu opowiada. Modlitwa, dla wielu katolików jest potrzebna. Może ty ~mike nie jesteś katolikiem? Ale nie będę nikogo dyskryminował. Z mojej strony RM jest bardzo potrzebne. Ostatnio zastanawiałem się wiele: dlaczego ludzie się tak śmieją z ks. Rydzyka? To efekt manipulacji telewizji. To właśnie telewizja tak zmanipulowała ludzi, aby dyskryminowali tych co słuchają RM, modlą się z nimi itp. Ja osobiścię lubię się pomodlić, ale o co inne się rozchodzi.

Bycie Polakiem (z dużej litery się to pisze "prawdziwy polaku") nie ma nic wspólnego z byciem katolikiem.
Nie wątpię, że modlitwa jest ważna dla katolika. Szanuję to ale niech będzie ważna tylko dla niego.
Nie życzę sobie być atakowanym z każdej strony wiarą. Nie ważne jaką. Każda dla mnie jest taka sama.
Osoba pana Rydzyka nie interesuje mnie w ogóle. Jego poczynania również. Interesuje mnie to, żeby mnie to nadal gówno obchodziło a on i kler nie mieszał się do polityki.

~jarek_bolo napisałeś, że wiara wnosi mnóstwo wartości do życia codziennego. Mylisz się po całości. Żadna wiara nie niesie ze sobą wartości, które są zarezerwowane dla niej.
Polska może się stać z dnia na dzień krajem wyznawców buddyzmu i nie zmieni nas to ani na złe, ani na lepsze. Wszelkie wartości ważne dla człowieka wynikają z prawa naturalnego i moralnego a nie z jakiejkolwiek książki (Biblia, Koran, e.t.c.). Moim zdaniem Kościoły nie powinny stać wyżej niż jakiekolwiek inne hobby człowieka. Ot kółko szachowe w niedzielę. Co mnie interesuje to, że połowa społeczeństwa w te szachy gra? Ważne jest dla mnie żeby mnie nikt do szachów nachalnie nie namawiał.
thomson89
Cytat(jarek_bolo @ 14.04.2009, 22:57:39 ) *
(...) ale skąd mogą to wiedzieć Ci, którzy RM krytykują nie słuchając go?? Krytykują na podstawie czego? Bo tak, bo tak trzeba, (...)

I to jest właśnie manipulacja. Krytykują na podstawie społeczeństwa, bo przecież nie wychylisz się i nie powiesz: "Słucham RM" bo ludzie by cię wyśmiali. Ale nawet, po co go słuchać? Po co marnować czas skoro wszyscy (oprócz babć) nie słuchają Radia Maryja. Lepiej pooglądać coś na TVN'ie.
mrok
jarek_bolo jak masz jeszcze czas to napisz proszę coś na temat ordynacji wyborczej w Polsce, metodzie d'Hondta i tego jak kolejność na listach wpływa na ostateczne wyniki.

W końcu jak zmienić to jeszcze trzeba wiedziać jak,,winksmiley.jpg
Cysiaczek
1.
Ja słucham Radia Maryja. Słucham i analizuję, to, co tam mówią. W tym radio manipulacja jest na porządku dziennym. W każdej audycji, która ociera się choćby o politykę. Nie ma tam obiektywnych wypowiedzi, bo każdy "fakt" dotyczący władz jest podawany od razu z interpretacją, która jest jedyną słuszną i każde od niej odstępstwo jest potępione, odstępca nie jest Polakiem i chce zniszczyć Polskę.

2.
@jarek_bolo - Wiem, co mówię i nie manipuluj moimi słowami.
Napisałem:
Cytat
@jarek_bolo - Rozumiem Twój ból związany z uświadamianiem osób niezainteresowanych polityką, ale myślę, że popełniasz jeden błąd - zakładasz, że wyborcy PO w większości nie wiedzą co czynią.

Twoja interpretacja, w iście erystycznym stylu:
Cytat
@Cysiaczek, moje założenie nie jest błędne. Potwierdza to nawet Twój post, w którym w miejscu gdzie insynuujesz mi jakieś bóle piszesz o ludziach "nieinteresujących" się polityką, którzy są świadomi na kogo oddali głos dry.gif Jedno przeczy drugiemu smile.gif

Pogrubiłem ją, a na czerwono przedstawiłem wniosek, który serwujesz. Nie ze mną te numery smile.gif (na pomarańczowo wstęp - cysiaczek coś insynuuje - to ma ewidentnie negatywne zabarwienie)

Napiszę więc inaczej, aby nie dało się tego zmanipulować
Rozumiem, że ciężko (wręcz boleśnie) jest czasami uświadomić ludzi, zwłaszcza, jeśli mało ich to obchodzi, albo obchodzi powierzchownie. Dotyczy to nie tylko polityki.
Uważam, że się mylisz pisząc, że elektorat PO to ludzie, którzy nie wiedzą co czynią.

2.
Cytat
Szkoda, że nie urągało jak np. Tusk się pytał po ile jabłka, albo obiecywał cuda w kampanii wyborczej. Ale spoko ja to rozumiem, odpowiedni przekaz medialny z inżyniera zrobi kciukowca. J.Kaczyński psuje Ci krew wcale nie mało prawdopodobnym zdaniem, że kryzys mógł by Polskę mniej dotykać gdyby rządził PiS, ale Tusk krwi Ci nie psuje i inteligencji Twojej nie urąga gdy w każdym swoim wystąpieniu powtarza "musimy, będziemy, zrobimy, itd. i już 1.5 roku od wyborów tak muszą, robią, chcą, a szuflad pełnych ustaw jak nie było tak nie ma.
Swoim postem podałeś kolejny przykład na czym klasyczny wyborca PO opiera swoje sądy. Na tym co ktoś powie, jak ktoś wygląda, jak wypadnie w telewizji, a nie na tym co ktoś zrobił!

Urągało, wręcz parę ku... poleciało pod jego adresem. Ja się cieszę, że tych ustaw nie ma, bo większość to gnioty, podobnie jak pisowskie i innych partii (aczkolwiek są wyjątki - zniesienie służby wojskowej np.). Głosując nie liczyłem na worek ustaw, tylko na to, że nie wybudują kolejnej stacji w jakimś pipidowie, a przy władzy nie będą chamscy złodzieje. Zawsze jest milej zostać kulturalnie okradzionym niż po chamsku smile.gif
Twierdzisz, że jakby PIS rządziło, to by kryzys był (być może) mniejszy? Oj, rękami i nogami bronił będę decyzji premiera, który nie wywalił w błoto państwowych pieniędzy i sam ten fakt jest wystarczającą nagrodą za to, ze oddałem głos na PO. Ja oceniam za postawę i za czyny, a nie za garnitury, które dla mnie wszystkie są jednakowe i nie odróżnię Armaniego od Bazarowego.

Z tą geotermią to dajcie spokój - ekologiczne brednie. Analogicznie - równie dobrze możemy samo pedałować żeby napędzać nasze komputery (przy okazji się ogrzejemy). Bez atomu staniemy się drugą afryką (tam już mają namacalne efekty eko-bzdur). Na małą skalę to jest wykonalne, ale nie na skalę krajową. Rydzyk nie dostał kasy? I świetnie - niech sprzeda maybaha, na trochę starczy, zwłaszcza, że na licytacji poszedłby pewnie za więcej smile.gif

Pozdrawiam
jarek_bolo
Echh, zeszło mi się trochę zanim tutaj odpisuję. Życie trochę podkręciło tempo i brakło czasu, ale śpieszę nadrabiać zaległości.

@Mike, nie otwierajmy nowego frontu dyskusji w tym wątku na tematy Kościoła. W skrócie, co do Kościoła mam trochę podobne zdanie do Ciebie, z dystansem do funkcjonariuszy tej instytucji, ale tylko do funkcjonariuszy, nie do Wiary w Boga.
Pewnie, że chciał bym aby była jakaś znacząca siła na scenie politycznej, która była by stanowcza wobec kościoła jako instytucji, firmy, ale jednocześnie przestrzegała bądź co bądź słusznych zasad jakie Kościół strzeże (samemu często je łamiąc, jesteśmy tylko ludźmi) i nie wywodziła się z PZPR lub ich różowych kolegów KORowców->KLD-UW-PO.

Ale z dwojga złego co mamy, czyli wiernopoddańczości narodowej prawicy w stosunku do Kościoła, a złodziejów, byłych post komuchów z SLD i ich kolaborantów z PO-UW-KLD rozkładających państwo Polskie po kawałku od 20 lat to wolę to pierwsze. Bo Ci pierwsi do Kościoła mi nie nakażą iść, obniżą podatki, zadbają o interes narodowy na forum UE, a Ci drudzy (kosmopolici jak Geremek, głównie pochodzenia żydowskiego) zadbają o swoje kieszenie, o poklepanie po plecach na salonach Europy, o posady w strukturach europejskich, hamują dotacje UE.
I mówię tak na podstawie faktów, na podstawie ostatnich 20 lat ! Ilekroć narodowa prawica dochodziła do władzy (92 rok, 2005-2007) było widać szanse na normalność (lustracja, dekomunizacja) oraz gospodarka oddychnęła, zwiększano wykorzystanie środków UE, zmniejszano deficyt budżetowy, po prostu lepiej gospodarzono, może nie idealnie, ale lepiej.

Cytat(mrok @ 15.04.2009, 19:44:23 ) *
jarek_bolo jak masz jeszcze czas to napisz proszę coś na temat ordynacji wyborczej w Polsce, metodzie d'Hondta i tego jak kolejność na listach wpływa na ostateczne wyniki.

W końcu jak zmienić to jeszcze trzeba wiedziać jak,, winksmiley.jpg

Ordynacja wyborcza w Polsce faworyzuje duże partie i według mnie do radykalnej zmiany potrzebna jest taka ordynacja. Duże ugrupowanie musi wygrać wybory z odpowiednią przewagą głosów i wtedy korzystając z silnego mandatu przeprowadzić konieczne reformy (lustracja, dekomunizacja, rozliczenie prywatyzacji, uproszczenie przepisów, zmiana ordynacji wyborczej, konstytucji - to wszystko można robić równolegle). Po reformach i zmianie ordynacji na jakąś wariację okręgów jednomandatowych wybieramy już nowych, lepszych rządzących. W tak zabagnionym państwie jakim jest Polska jednomandatowe okręgi lub ordynacja mniej faworyzująca duże silne partie nie jest wskazana. Potrzeba by silna, po części autorytarna partia wygrała wybory, wzięła państwo, społeczeństwo za fraki i nim ostro potrząsnęła i dopiero wtedy wprowadzić bardziej demokratyczne ordynacje. Takie jest moje zdanie.

Cytat(Cysiaczek @ 15.04.2009, 20:22:06 ) *
@jarek_bolo - Wiem, co mówię i nie manipuluj moimi słowami.
Napiszę więc inaczej, aby nie dało się tego zmanipulować
Rozumiem, że ciężko (wręcz boleśnie) jest czasami uświadomić ludzi, zwłaszcza, jeśli mało ich to obchodzi, albo obchodzi powierzchownie. Dotyczy to nie tylko polityki.
Uważam, że się mylisz pisząc, że elektorat PO to ludzie, którzy nie wiedzą co czynią.

@Cysiaczek jak wiesz co mówisz jak ewidentnie nie wiesz.
Wytłumacz nam jak można rozumieć o co chodzi w danej dziedzinie, gdy się w ogóle tą dziedziną nie interesuje, albo zna się ją powierzchownie??
Weźmy murarkę. Według Ciebie ludzie co w ogóle nie interesują się murarką, albo wiedzą pi razy drzwi o co biega są w stanie postawić dom 300m2, podpiwniczony z niesymetrycznie ułożonymi dwiema kondygnacjami blinksmiley.gif

Urągało, wręcz parę ku... poleciało pod jego adresem. Ja się cieszę, że tych ustaw nie ma, bo większość to gnioty, podobnie jak pisowskie i innych partii (aczkolwiek są wyjątki - zniesienie służby wojskowej np.). Głosując nie liczyłem na worek ustaw, tylko na to, że nie wybudują kolejnej stacji w jakimś pipidowie, a przy władzy nie będą chamscy złodzieje. Zawsze jest milej zostać kulturalnie okradzionym niż po chamsku smile.gif

Sorry @Cysiaczek, ale nie rozumiem Twojego rozumowania (pies ogrodnika), zazdrościsz peronu questionmark.gif Zazdrościsz władzom Włoszczowej, że potrafiły taką inwestycję zrobić?? Zresztą, co konkretnie masz do zarzucenia?? Według mnie ten peron to taka ikona, rozdmuchana, ale jak się bliżej przyjrzeć to nic złego w tej inwestycji nie widać. Dlaczego mieszkańcy powiatowego miasta nie mogą mieć dworca PKP? A prokuratura, która z doniesienia posłów PO badała czy aby nie doszło do przestępstw przy tej inwestycji nic nie znalazła, wszystko odbyło się zgodnie z prawem.
Do tego szczegółowy opis co dał mieszkańcom Włoszczowej ten pożałowany przez Ciebie peron.
Opinię, że jak już być okradzionym to przez pięknego złodzieja zostawiam bez komentarza...

Twierdzisz, że jakby PIS rządziło, to by kryzys był (być może) mniejszy? Oj, rękami i nogami bronił będę decyzji premiera, który nie wywalił w błoto państwowych pieniędzy i sam ten fakt jest wystarczającą nagrodą za to, ze oddałem głos na PO. Ja oceniam za postawę i za czyny, a nie za garnitury, które dla mnie wszystkie są jednakowe i nie odróżnię Armaniego od Bazarowego.

Z obserwacji rzeczywistości, a następnie Twojej powyższej wypowiedzi wynika, że dokładnie odwrotnie dobierasz kryteria oceny.
Tusk i owszem mówi, że nie będzie się zapożyczał, ale co robi?? Otwiera linie kredytową na 20mld dolarów w MFW. Deficyt budżetowy już jest rozjechany do 5% PKB, a w tym tygodniu był news, że po dziurze w budżecie w wysokości 20mld na początku roku idzie następna 15mld z tytułu zobowiązań emerytalnych. Co Tusk powiedział? Że rząd by nie powiększać deficytu (czyli, żeby się nie zapożyczać) polecił ZUSowi i KRUSowi zaciągnąć kredyty w komercyjnych bankach smile.gif
Mówił Tusk, że będzie obniżał podatki? Mówił, co mamy:
Podwyżka składek renotwych.
Podatek ekologiczny od aut płacony corocznie zamiast akcyzy płaconej jednorazowo.
Składka pielęgnacyjna w wysokości 1-1,5% jako nowy składnik kosztów pracy.
Nowy podatek doliczany do paliwa na utrzymywanie jakichś stanów magazynowych.

To robi rząd wybrany przez ludzi, którzy według Ciebie wiedzieli co robią głosując na "liberalną" partię smile.gif
Gdybyście wy wyborcy PO wiedzieli co robicie, to nie zagłosowali byście na PO, która bezpośrednio wywodzi się z UW, a następnie KLD, bo każdy rozumny, średnio rozgarnięty człowiek analizując rządy za czasów tych partii chwyta się za kieszeń i zrobi wszystko by nie dopuścić tych samych ludzi do władzy. A to się niestety stało.

Z tą geotermią to dajcie spokój - ekologiczne brednie. Analogicznie - równie dobrze możemy samo pedałować żeby napędzać nasze komputery (przy okazji się ogrzejemy). Bez atomu staniemy się drugą afryką (tam już mają namacalne efekty eko-bzdur). Na małą skalę to jest wykonalne, ale nie na skalę krajową. Rydzyk nie dostał kasy? I świetnie - niech sprzeda maybaha, na trochę starczy, zwłaszcza, że na licytacji poszedłby pewnie za więcej smile.gif

Wybacz, ale jednak ufam bardziej profesorowi Kozłowskiemu (Politechnika Krakowska) i Prof. Jackowi Zimnemu (AGH w Krakowie, ekspert Sejmu ds. energetyki, członek krajowych i zagranicznych stowarzyszeń naukowo-technicznych z zakresu energetyki wiatrowej (PTEW), słonecznej (ISES) i geotermalnej (PGA). ) No i rzeczywistość, która przejawia się m.in. ponad czterystoma (400) odwiertami w Niemczech albo odwierty geotermalne pod Paryżem i wiele innych takich instalacji również obalają Twoje stwierdzenie - ekologiczne brednie.
Obejrzałeś chociaż ten program, do którego link wkleiłem gdzieś w tym wątku?? Co masz do zarzucenia tym profesorom uznanych, technicznych uczelni w Polsce?
Atom swoją drogą, owszem, po to by mieć taką technologię, by coś się nauczyć, chociaż to trochę droga nauka i my z uwagi na powyższe (oraz spore złoża gazu i bardzo duże złoża węgla) musowo nie musimy jej przyjmować.
rzymek01
Cytat(jarek_bolo @ 30.04.2009, 20:16:24 ) *
[...] a Ci drudzy (kosmopolici jak Geremek, głównie pochodzenia żydowskiego) zadbają o swoje kieszenie[...]

nie rozumiem co sugerujesz przez wskazanie na żydowskie pochodzenie blinksmiley.gif

Cytat(jarek_bolo)
[...], o poklepanie po plecach na salonach Europy, o posady w strukturach europejskich, hamują dotacje UE.

czy to źle, że Polski rząd stara się o posadę dla J. Buzka?

Cytat(jarek_bolo)
Ilekroć narodowa prawica dochodziła do władzy (92 rok, 2005-2007) było widać szanse na normalność [...] gospodarka oddychnęła,[...]

pamiętaj, że PIS rządził w okresie prosperity, boom, a gospodarka reaguje z opóźnieniem

Cytat(jarek_bolo)
Zazdrościsz władzom Włoszczowej, że potrafiły taką inwestycję zrobić??

a jakby za publiczne pieniądze postawili nowoczesny port lotniczy w Zadupowie Wielkim to mam się z tego cieszyć?
Mariner
Cytat(Endzio @ 1.04.2009, 16:18:38 ) *
Oglądnij wszystkie te filmy, a następnie przedstaw, które z tych szczątkowych informacji są nieprawdą.

Wiele fragmentów tego filmu, szczególnie pierwsza, zawiera dosyć istotne - szczególnie w kwestii prawdziwości filmowej tezy o powstaniu religii/chrześcijaństwa - nieścisłości, błędy a nawet nieprawdziwe informacje historyczne.
W telegraficznym skrócie można pobieżnie wymienić niektóre z nich.
Na poparcie swojej tezy o tym że religia szczególnie chrześcijańska i wierzenia powstały na bazie kultu słońca, autorzy przytaczają przykłady różnych bóstw, rzekomo solarnych. Ponadto starają się ukazać podobieństwa wymienionych bóstw do osoby Jezusa Chrystusa aby wykazać iż także chrześcijaństwo jest niczym innym jak kolejną wersją wcześniejszych wierzeń skupionych wokół kultu słońca. Jedak już chociażby po pobieżnym "rzuceniu okiem" na przytoczone przykłady bóstw ukazuje że nie tylko nie mają z Nim nic wspólnego ale także nie są bóstwami związanymi z kultem słońca.

Horus
- Horus był bogiem nieba a nie słońca, mówiąc wprost nie był bóstwem solarnym, jak twierdzą autorzy. Bogiem słońca w starożytnym Egipcie był Ra.
- Walka Horusa z Setem nie dotyczyła panowania dnia czy nocy tylko symbolizowała walkę o hegemonię pomiędzy dolnym a górnym Egiptem więc nie ma nic wspólnego ze światłem i ciemnością, dobrem czy złem. Walczyli o tron faraona. Po kilku konkurencjach Rada Dwunastu Bogów przyznała władzę Horusowi. źródło : http://pl.wikipedia.org/wiki/Horus
- Horus nie urodził się z dziewicy, nie ma o tym żadnej wzmianki. Jego poczęcie jest związane z kontaktem jego matki Izydy (a nie jak przekonują autorzy "Isis-Marii" ) z ciałem jego zmarłego ojca - Ozyrysa. źródło : http://www.sacred-texts.com/egy/leg/leg08.htm.
- W mitach o Horusie nie pojawią się także żadne wzmianki o gwieździe na wschodzie, trzech królach, jest za to wzmianka o 4 uczniach a nie 12, nie został także zdradzony, nie został ukrzyżowany Według Księgi Umarłych kapłana pisarza Neferhotepa został on poćwiartowany przez Izydę i wrzucony do wody. Jako ciekawostkę można dodać, że papirus ten znajduje się w Muzeum Czartoryskich w Krakowie. Chorus powstaje z martwych lecz zostaje przywrócony do życia przez boga słońca Ra. Zmartwychwstaje podobnie zresztą jak jego ojciec Ozyrys także nie jest to jakiś szczególnie wyjątkowy element w mitologi Egipskiej. Tak naprawdę nie ma żadnej wzmianki o trzech dniach spędzonych w grobie.

ATTIS z Frygii
- Nie urodził się 25 grudnia, nie ma żadnej wzmianki na ten temat. Święta związane z kultem Attisa obchodzono za to w marcu.
- Mit o spłodzeniu Attisa nic nie wspomina o dziewictwie Nany. Wspomina natomiast o tym, że została
ona zapłodniona przez owoc drzewa migdałowego które wyrosło z przyrodzenia Agdistisa.
- Attis nie został ukrzyżowany tylko dotknięty obłędem pozbawił się męskości i umarł, lecz bogini przywróciła go do życia. Według innej wersji mitu umarł pod drzewem po walce z frygijskim królem. źródło : http://pl.wikipedia.org/wiki/Attis
- w micie o Attisie brak jest elementu trzech dni oddzielających śmierć od zmartwychwstania
- Attis w żadnym wypadku nie jest bóstwem solarnym.

KRISZNA
- Autorzy twierdzą że Kriszna został zrodzony z dziewicy Devaki gdy tymczasem podania o Nim mówią że był jej ósmym synem ... i znowu można przy odrobinie wysiłku - zamiast bezkrytycznie naiwnej wiary w autorytet autora filmu - znaleźć i samemu zweryfikować te sensacyjne wieści na temat podobieństw rzeczonych bóstw do Chrystusa w ogólnodostępnych źródłach jak wikipedia : http://pl.wikipedia.org/wiki/Kryszna
- Kryszna nie zostaje ukrzyżowany i nie umiera na krzyżu. Według podań, pewien myśliwy pomyłkowo uznał stopę Kryszny za część ciała jelenia i ugodził Krysznę strzałą raniąc go śmiertelnie. Kriszna nie czeka trzech dni na zmartwychwstanie.
- Kryszna nie jest też w żadnym wypadku bóstwem solarnym a jego kult nie ma nic wspólnego z konstelacjami zodiaku ani ruchem słońca pomiędzy nimi.

Grecki Dionizos
- Dionizos nie ma nic wspólnego z kultem solarnym. Był bogiem urodzaju i winorośli
- Istnieją dwie wersje mitu mówiące o tym jak został poczęty Dionizos. W jednej z nich jego matką jest
Semele w drugiej Persefona. W obu przypadkach nie ma wzmianek na temat dziewictwa
którejkolwiek z nich tym bardziej że każda z wersji (tak samo jak w przypadku wszystkich wymienionych bóstw) wskazuje konkretnego ojca.
- brak w mitach o Dionizosie elementu trzech dni.

Jeżeli kogoś interesuje ten temat to tutaj pewien autor podjął się poważnej naukowej polemiki z tezami zawartymi w tym filmie. Okazuje się bowiem że "ZeitGeist" to dosłownie stek bzdur wyssanych z palca.
http://www.pai.net.pl/miiszczu/forum/zeitgeist.pdf

Ja się tylko zastanawiam jak, osoby ponoć wykształcone mogą dawać wiarę takim bredniom że religia powstała z astronomii tym bardziej że astronomia w formie do jakiej odnosi się autor filmu w basenie morza śródziemnego (czyli 12 zodiakalna ) upowszechniła się dopiero około V r.p.n.e gdy już systemy religijne w tym rejonie były już ukształtowane. Ponadto początkowo w starożytnym Babilonie funkcjonował system 18 zodiaków i były związane z ruchem księżyca a nie słońca, o czym autor już nie wspomina.
Ale nawet przecież chociażby o mitach greckich w tym o Dionizosie uczy się w pierwszych klasach liceum, więc można samemu zweryfikować takie informacje. Ja nie wiem jak my mamy teraz wykształconą młodzież skoro nie potrafi stosować nabytej w szkole elementarnej wiedzy w codziennym życiu ekscytując się takimi rzekomo sensacyjnymi informacjami jak te zawarte w filmie "ZeitGeist". Bo jeżeli jest tak że wielu młodym ludziom można wmówić opinie kompletnie sprzeczne z wiedzą którą nabyli w szkołach, to wychodzi na to że można im sprzedać wszystko byle tylko stworzyć im przy tym pozory prawdziwości. Jak dla mnie, furorę jaką robi ten film wśród niektórych osób jest wyznacznikiem pewnego stanu świadomości czy choćby przytomności umysłu i obawiam się że sporej rzeszy ludzi.

Co zaś się tyczy Radia Maryja i ojca Rydzyka to faktem jest że słuchacze Radia Maryja podburzani na jego falach przez Rydzyka podczas ingresu Wielgusa napadli i pobili dziennikarzy Gazety Polskiej a sam Rydzyk kiedyś omal nie poszedł siedzieć za lżenie państwa polskiego. Upiekło mu się tylko dlatego że "radiomaryjne" środowiska zastraszyły prokuratorów zajmujących się jego sprawą, dochodziło nawet do tego że grożono prokuratorom upublicznieniem ich prywatnych adresów a któremuś nawet otruto psa. Podobna sytuacja miała miejsce podczas przyznawania Radiu Maryja ogólnopolskiej koncesji nadawcy społecznego.
Zdaje się że kolega @jarek_bolo napisał wcześniej że Radio Maryja już od dawna mówiło o tym że Wałęsa jest agentem. Nie wiem czy kolega jarek_bolo sięga pamięcią do czasów kampanii prezydenckiej z 95r bo być może nie wie o tym że nikt inny jak właśnie Radio Maryja kierowane przez Rydzyka, wszystkich kontrkandydatów Lecha Wałęsy do fotela prezydenckiego oskarżyło o współpracę z SB aby pomóc Lechowi w wyborach. Co zaś się tyczy tego że Rydzyk chciał wybudować geotermię tylko dla dobra narodu to jak dacie mi swoje pieniądze to ja też wam wybuduje dla waszego dobra geotermię a nawet dwie. Faktem jest że Rydzyk wykończył stocznię przywłaszczając sobie składki społeczne które zostały zebrane w celu jej ratowania. Przez co do dzisiaj się z tych pieniędzy nie rozliczył. Osoby z kierownictwa komitetu ratowania stoczni (Hutyra i inni) były przez jego przybocznych pretorian zastraszane i wyzywane od SB-beków kiedy żądały uczciwych wyjaśnień od Rydzyka w sprawie zebranych składek. Każdemu słuchaczowi Radia Maryja radziłbym się zapoznać z http://rm.radiomaryja.pl.eu.org/rmryd81.htm. Jest to artykuł z Gazety Polskiej opisujący komunistyczne rodowody dzisiejszych ideologów Radia Maryja. Dla przykładu można przytoczyć Jerzego Roberta Nowaka - dzisiaj lansującego się na czołowego obrońcę polskości, chrześcijaństwa itd. za "komuny" zaś jednego z piewców realnego socjalizmu. Fragment jego biografii : Porównywał Węgry 1956 r. z Polską 1982 r., dowodząc, że w obu krajach miały miejsce spiski imperialistyczne i kontrrewolucyjne. W marcu 1982 był prelegentem w Instytucie Podstawowych Problemów Marksizmu i Leninizmu albo Nowak proponował też, by w końcu ujawnić całą prawdę i pokazać „problem oceny roli duchowieństwa katolickiego przyczyniającego się do ugruntowania zacofania społecznego i politycznego”.
Ta sama komunistyczna przeszłość dotyczy większości czołowych ideologów stawianych przez Rydzyka za wzór na falach Radia Maryja, inni z kolei z jego otocznia, w latach 80 będąc w przybudówce PZPR - organizacji PAX, opowiedzieli się i poparli stan wojenny. Swojego czasu pisała o tym Gazeta Polska.
Już nawet nie mówiąc o tak haniebnej sprawie jak przyrównywanie przez Rydzyka Wielgusa - byłego tajnego współpracownika wywiadu wojskowego - do osoby niezłomnego Stefana Wyszyńskiego twierdząc jednocześnie że Wielgus ma jeszcze ciężej niż on i że tak rodzą się święci.
Na kpinę zaś zakrawa fakt że to właśnie Rydzyk forsował byłego tajnego współpracownika Wielgusa na najwyższe stanowisko kościelne w Polsce przez co doszło do skandalu związanego z Kościołem na skalę światową. Słuchaczom Radio Maryja czy też raczej Radia Rydzyk nie umknął zapewne fakt że Wielgus był w rzeczywistości reprezentantem radiomaryjnych środowisk i to dlatego Rydzyk forsował tego duchownego - skompromitowanego współpracą z komunistycznym aparatem represji - aby na stanowisku metropolity warszawskiego mieć człowieka który zapewni mu nietykalność oraz wpływy.
jarek_bolo
I jak tam Panowie?

Obudziliście się już z zafascynowania PO questionmark.gif

Dojrzeliście, że w wielu sprawach to PiS oraz nie żyjący już Prezydent Lech Kaczyński mają rację questionmark.gif

Dajecie się wciąż manipulować mediom?
Szczególnie Agorze (GW, gazeta.pl, kina Helios, Superstacja) i ITI (TVN, RMF FM, onet.pl) questionmark.gif

Minęły prawie dwa lata i co?
ZERO REFORM
OLBRZYMI DŁUG PUBLICZNY
PODNIESIONE PODATKI
WZROST LICZBY URZĘDNIKÓW
MARGINALIZACJA POLSKI W POLITYCE MIĘDZYNARODOWEJ (znowu jesteśmy pod butem Rosji i Niemiec co pokazują sprawy Smoleńska, portu w Świnoujściu zablokowanego przez NordStream).

Mam nadzieje, że Polacy obudzą się i wezmą przykład z Węgrów, którzy zrozumieli, że niedokończona transformacja to patologia i degradacja państwa w związku z tym wybrali środowisko polityczne, które od dokończy ten proces, zbuduje węgierską wersję IVRP.

Zastanawiam się tylko jak to było możliwe na Węgrzech. Czy tam media są wyjątkowo obiektywne i ograniczają się do relacjonowania i podawania suchych faktów?
kbsucha
Heh polityka "mnie mierzi", ale tak z czystej ciekawości zapytam. Czy jest ktoś, kto wierzy w obietnice wyborcze? 100M dla każdego, 3 miliony mieszkań, druga Irlandia itp. No przecież bądźmy poważni rolleyes.gif . I może jeszcze jedno, ktoś zna jakąś alternatywę dla obecnych partii politycznych?
thek
A ja jestem ciekaw z czego tu się budzić? PiS i PO są "po jednych pieniądzach", z tym, że PO "ładniej się prezentuje". Obie partie kłamią, kręcą. Jak to było wielokrotnie napisane: "ludzie wybierają mniejsze zło". Ludzie nie są idiotami, ale mając do wyboru:
1. Tusk - kombinuje, ale słupki opinii publicznej są dla niego ważne i da się na niego wpłynąć,
2. Jarek - ma gdzieś co mówią inni. Ma swoja wizję świata i charakter zatwardziałego dyktatora, dążącego do celu po trupach i bez patrzenia na użyte środki
logiczne, że wybiorą coś, na co mają choć minimalny wpływ.

A jeśli już jesteśmy przy kopaniu rządu, to bądź choć trochę obiektywny i teraz podaj co za czasu rządów PiS, oraz dokoptowaniu jeszcze LPR i Samoobrony skopano w polskiej scenie politycznej i gospodarce. I nie pisz, że nic, bo lista jest równie długa. Ale jak widać pamięć masz wybitnie wybiórczą. Chcesz choćby jedno najbardziej spektakularne? Zaprzepaścili cały wysiłek SLD w sprawie wzrostu gospodarczego. To na ich okres przypadły owoce wypracowane za poprzedniej ekipy, czym się chwalili jako swoim osiągnięciem (a to gówno prawda) i jednocześnie spaprali to, czego efekty przypadły już na rządy PO i oczywiście stały się sztandarowym przyczynkiem do oskarżania za to PO. Niestety jeśli nie znasz się na tym, iż efekty pewnych działań są dopiero widoczne długofalowo to o czym my tu rozmawiamy?

Odpowiem na to co napisałeś jako oskarżenia:
1) Reformy są głównie kosmetyczne. PO boi się poważnych reform, bo są one nie na rękę w sondażach. Poważne reformy w naszym kraju wiążą się z drastycznymi zmianami i cięciami. I to takimi, które nikomu nie podobają się.
2) Olbrzymi? Człowieku... Czytałeś co chciał zrobić Kaczyński? Gdyby to się stało, to ten dług byłby przynajmniej o połowę wyższy! Jego propzycje tak obciążyly by budżet, że wszystko by poszło do góry, bo skądś by kasę na to trzeba było brać lub Polska by straciła płynność finansową i zadłużyła wobec innych państw na tyle, że teraz mielibyśmy już od dawna Grecję.
3) Podniesione podatki. Widzę, że ekonomia u Ciebie to byl przedmiot zlany lub "byle zaliczyć" (o ile ją miałeś) i do tej pory nie rozumiesz jakie efekty są określonych działań. To, że teraz są podnoszone wynika z wielu lat odkładania tego "na później" zarówno przez PiS, jak i PO. Obie partie spaprały sprawę i teraz jakoś trzeba tę dziurę dudżetową łatać. Szczerze? Chyba jedynie SLD coś w tej sprawie robiło sensownego. Tyle, że dopiero teraz ma jakikolwiek wpływ na politykę. Po aferach jakie wyszły ja jaw wiele lat temu partia straciła niemal wszystko. Dopiero teraz jako się odbudowuje. Może kiedyś wróci do swojej siły, ale wątpię. Prędzej będę stawiał na jakiś nowy twór, który z tymi 3 partiami nie będzie miał wiele wspólnego.
4) Wzrost liczby urzędników miał miejsce za rządów każdej ekipy. Nawet redukcje były tylko pozorne, ponieważ zwalniano urzędników, zrzucając ich obowiązki na "firmy zewnętrzne", nieraz za większe pieniądze pracujące lub wyłaniane pośród rodzin urzędników "ze świecznika".
5) Marginalizacja Polski zaczęła się już PRZED rządami obu Kaczyńskich, ale za ich rządów nabrała "rumieńców". Niemcy się z nas nabijali i nie traktowali poważnie, Ruscy byli wkurzeni za działania antyrosyjskie chociażby w sprawach Ukrainy, Gruzji czy wpieprzanie się na Białoruś (ogólnie na wschód od naszej granicy). Tak... Oczywiście winę za to najlepiej zwalić jedynie na rząd, a nie opozycję, która ostro w to się także angażowała.

PO jest winne tego, że NIE wyciągnięto wniosków z katastrof lotniczych, ale to już za czasów PiS cięto wydatki na wojsko, a gdy się zaczął kryzys, to cięto dalej już za PO, bo gdzieś trzeba było.

Tak więc... OBIEKTYWIZMU więcej chłopie! Ja nie chcę totalitarnej IVRP, która rozpizga wszystko w drobny mak. Centralne planowanie, rządy narodowe to wizja Kaczyńskiego. Dyktatura narodowo-religijna. Wiesz, że już tego próbowano? Pod sztandarami swastyki ze słowami "Ein Volks, ein Reich" na ustach. To jest ta ciemniejsza strona IVRP, o której oczywiście nikt nie mówi głośno. Wystarczy jednak spojrzeć na model rządów tam panujący. To co było w Łodzi po zabójstwie jak żywo mi przypominało coś w stylu podpalenia Reichstagu biggrin.gif Czekam już na "noc długich noży" biggrin.gif
Daiquiri
@jarek_bolo - nie rozumiem, dlaczego jako osoba uważająca się za ogólnie oświeconą, dojrzałą politycznie oraz życiowo nie potrafisz zrozumieć, że ktoś kto ma inne poglądy - nie musi być od razu manipulowanym przez media wiernym fascynatem PO. Nie pojmuję też, dlaczego do przyznania racji PiSowi oraz nieżyjącemu już Prezydentowi Kaczyńskiemu należy "dojrzeć". Władze są w Polsce wybierane przez demokratyczne wybory. Czy wybór był słuszny i na ile Polacy są z władz zadowoleni, będziemy w stanie zweryfikować przy wyborach następnych.
Cysiaczek
Dawno Cię nie było, cześć smile.gif

Cytat
Obudziliście się już z zafascynowania PO questionmark.gif

Ja nigdy nie byłem zafascynowany PO

Cytat
Dojrzeliście, że w wielu sprawach to PiS oraz nie żyjący już Prezydent Lech Kaczyński mają rację

Nie, bo to taka sama banda idiotów jak PO, ich propozycje są równie głupie i krótkowzroczne.

Cytat
Dajecie się wciąż manipulować mediom?
Szczególnie Agorze (GW, gazeta.pl, kina Helios, Superstacja) i ITI (TVN, RMF FM, onet.pl)

Ja zawsze każdą informację sprawdzałem i nadal sprawdzam w różnych źródłach, więc raczej nie smile.gif

Przyznaję Ci rację co do poczynań PO, lecz nie uważam, aby jakakolwiek partia obecna teraz w parlamencie potrafiła rządzić inaczej. Uważam, że jedynie całkowity rozpad UE coś zmieni, bo żaden nasz Rząd nie ma już nic do powiedzenia. Podziękować za to mogę jednak głownie Ś.P Lechowi Kaczyńskiemu, którego jedynie śmierć wybawiła od Trybunału Stanu. Nie tylko jego, ale to w końcu On dzierżył pióro, więc stał się symbolem. PO nas dobiło pod tym względem, że wykonali kilka ruchów, które w przyszłości będą nas kosztowały o wiele za dużo.

Cóż, kląłem na PO, przez chwilę nawet poczułem się oszukany mimo iż wiedziałem na kogo i na co głosuję. Teraz tylko obserwuję to co się dzieje w Brukseli, bo to jest istotne. Nasza Landowa polityka na poważnie, skończyła się.
Jeśli chcesz przekonywać, że PIS to jakieś wybawienie, czy chociaż poprawa, to mogę tylko napisać: ROTFL

Przypomnę Ci, że wzrost zadłużenia jest związany raczej z działaniem władz lokalnych, które korzystają z funduszy unijnych biorąc kredyty na dołożenie do "inwestycji". To przede wszystkim PIS nie zadbało o mechanizmy ograniczające możliwość zadłużania się samorządów, a potem to już tylko równia pochyła. W moim mieście zbudowali bulwar, który zaraz zalała woda. W podobnym czasie zbudowali nowy most i rondo za nim, z którego to ronda zjazd jest za wąski i ciągle jakiś większy samochód rozwala znak nakazu jazdy z prawej strony znaku dla pasa przeciwnego (na wysepce). Pomijam już, że na tym rondzie wybudowali żółto-niebieskie cholera wie co, co można obejrzeć tutaj klikając na kamerę "Most na warcie". Teraz budują filharmonię. Przypomina to trochę hasło PRL "WSI w każdej wsi" wink.gif

Pozdrawiam
jarek_bolo
Cytat(thek @ 6.02.2011, 14:31:08 ) *
A ja jestem ciekaw z czego tu się budzić? PiS i PO są "po jednych pieniądzach", z tym, że PO "ładniej się prezentuje". Obie partie kłamią, kręcą. Jak to było wielokrotnie napisane: "ludzie wybierają mniejsze zło". Ludzie nie są idiotami, ale mając do wyboru:
1. Tusk - kombinuje, ale słupki opinii publicznej są dla niego ważne i da się na niego wpłynąć,
2. Jarek - ma gdzieś co mówią inni. Ma swoja wizję świata i charakter zatwardziałego dyktatora, dążącego do celu po trupach i bez patrzenia na użyte środki
logiczne, że wybiorą coś, na co mają choć minimalny wpływ.

Skoro piszesz tak jak powyżej to najwyraźniej masz zafałszowany obraz o rządach PiSu z lat 2005-2007.
Opis Jarka też odstaje od rzeczywistości, tak samo jak odstawał opis Prezydenta Lecha Kaczyńskiego, gdy nagle po jego śmierci okazało się, że był sympatycznym Prezydentem, który miał ciekawą i dobrą wizję Polski, którą konsekwentnie realizował. A że ta wizja nie była zgodna z planami Rosji i państw zachodnich UE to już inna sprawa.

A jeśli już jesteśmy przy kopaniu rządu, to bądź choć trochę obiektywny i teraz podaj co za czasu rządów PiS, oraz dokoptowaniu jeszcze LPR i Samoobrony skopano w polskiej scenie politycznej i gospodarce. I nie pisz, że nic, bo lista jest równie długa. Ale jak widać pamięć masz wybitnie wybiórczą. Chcesz choćby jedno najbardziej spektakularne? Zaprzepaścili cały wysiłek SLD w sprawie wzrostu gospodarczego. To na ich okres przypadły owoce wypracowane za poprzedniej ekipy, czym się chwalili jako swoim osiągnięciem (a to gówno prawda) i jednocześnie spaprali to, czego efekty przypadły już na rządy PO i oczywiście stały się sztandarowym przyczynkiem do oskarżania za to PO. Niestety jeśli nie znasz się na tym, iż efekty pewnych działań są dopiero widoczne długofalowo to o czym my tu rozmawiamy?

Koalicja z LPR i SO dała Polsce więcej niż przeciętny Polak wie. A jak do niej doszło to polecam przeczytać tutaj: http://www.goldenline.pl/forum/1335842/iv-...na/s/1#31995886
Otwórz w nowej karcie i przeczytaj.

Twoja wypowiedź jest nielogiczna. W zależności co trzeba udowodnić to przywołuje się, że gospodarka reaguje z 2 letnim opóźnieniem i że PiS nic nie zrobił, albo że spaprał "dokonania" SLD i dlatego... mieliśmy Zieloną Wyspę. To się zdecydujmy. Bo raz Rostowski mówi, że dzięki PiS Polska była Zieloną Wyspą, a raz mówi, że PiS nic nie zrobił jak były na to czasy.

Prawda jest bardziej złożona i trzeba by tutaj zrobić wywód które aspekty rządzenia państwem pozornie nie związane z gospodarką mają na nią kolosalny wpływ. Nie można powiedzieć, że wszystko w gospodarce reaguje z 2 letnim opóźnieniem. I tak np. to za PiSu był największy wzrost inwestycji zagranicznych, bo inwestorzy widzieli, że wreszcie jest ekipa która nie patrzy by ukręcić lody, wziąć łapówkę, tylko po prostu chce robić interesy dla dobra swojego kraju. Następnie, to ekipa PiSu doprowadziła do wyhamowania zadłużania się państwa, jednocześnie obniżając koszty pracy (co było chwalone przez Rostowskiego). Statystyki GUS: http://tnij.org/pis_budzet_ok. Wykres:

Swego czasu był artykuł chyba we Wprost, który donosił, że Tusk przez pół roku wydał z budżetu reprezentacyjnego Kancelarii Premiera tyle co Kaczyński przez dwa lata.

Ukrócenie łapówkarstwa też ma wpływ na gospodarkę, bo nagle wygranie przetargu to uczciwa walka ceną i produktem, a nie znajomością z Rychem, Zbychem, czy innym Mirem.
Gospodarka dzięki takim działaniom dostaje oddechu, oczyszcza się.

Następny przykład jak inne ekipy niby robiące dobrze (patrzcie budujemy autostrady) de facto kradną kasę między wierszami umowy koncesyjnej na budowę autostrad. Mało kto w Polsce wie, że dzięki temu, że PiS w okresie swoich rządów rozwiązał kilka kontraktów na budowę autostrad budżet zaoszczędził mld zł. Umowy były tak skonstruowane, że koncesjonariusz bez względu na ilość przejazdów autostradą dostawał kasę z budżetu państwa. Szczegóły tutaj: http://www.goldenline.pl/forum/1335842/iv-...na/s/1#26587216
A potem deficyt się bierze nie wiadomo skąd i oskarża się za niego PiS, bo obniżył podatki, a wcześniej się go chwaliło, bo dzięki temu, że obniżył to mieliśmy Zieloną Wyspę.
PARANOJA.

Krytyka PiSu w każdej dziedzinie po okresie gdy już wiemy, że wszystko za co PiS był krytykowany okazuje się nieprawdą jest coraz śmieszniejsza w swojej desperacji.
Ciąg dalszy w następnym poście.

Odpowiem na to co napisałeś jako oskarżenia:
1) Reformy są głównie kosmetyczne. PO boi się poważnych reform, bo są one nie na rękę w sondażach. Poważne reformy w naszym kraju wiążą się z drastycznymi zmianami i cięciami. I to takimi, które nikomu nie podobają się.

Tutaj zgoda. I co powinien zrobić rozsądny obywatel z taką ekipą? Odrzucić.

Dobry rząd to taki rząd, który wie co ma zrobić dla dobra państwa i robi to nawet kosztem poparcia. PiS tak robił. Wiedział, że trzeba pewne sprawy uporządkować (lustracja, korupcja), i wiedział też że to nie na rękę wielu wpływowym ludziom tylko nie dbał o to, bo działał z korzyścią dla szarego obywatela.
Szkoda tylko, że Ci wpływowi ludzie dali radę zrobić wodę z mózgów reszcie społeczeństwa przez co pozytywne zmiany zostały odrzucone. Każdy narzeka na korupcję, na zamknięte zawody prawnicze, na układy w różnych sektorach, branżach. Wpływowi ludzie rozpętali nagonkę na PiS, w większości nieprawdziwą, a społeczeństwo łyknęło to jak młode pelikany. A że podsłuchy czy naciski rzekomo za rządów PiS okazują się nieprawdą to już dzisiaj media tego nie nagłaśniają.

2) Olbrzymi? Człowieku... Czytałeś co chciał zrobić Kaczyński? Gdyby to się stało, to ten dług byłby przynajmniej o połowę wyższy! Jego propzycje tak obciążyly by budżet, że wszystko by poszło do góry, bo skądś by kasę na to trzeba było brać lub Polska by straciła płynność finansową i zadłużyła wobec innych państw na tyle, że teraz mielibyśmy już od dawna Grecję.

Kolejny raz udowadniasz, że widzisz tylko góra dwa ruchy do przodu jeśli chodzi o gospodarkę. Nie potrafisz dostrzec rzeczy pozornie z gospodarką nie związanych.
Niemcy dali dotacje do: stoczni, na kupno samochodów.
A Tusk i PO co zrobili?? Pozwolili upaść, bo tak jest wedle zasad rynkowych.
Może i tak, ale należy ich przestrzegać wtedy kiedy inni wokół też tego robią, bo inaczej inni grają nie fair, a Ty rozwalasz sobie gospodarkę.
Wtedy jak już kryzys minie Ty nie masz całych gałęzi przemysłu, a sąsiedzi nie mają konkurencji.

A deficyt i tak jest i tak, bo rośnie bezrobocie, podatki i składki do ZUS nie spływają, maleje konsumpcja.
PiS to doskonale rozumiał i dlatego proponował już na początku kryzysu zwiększenie deficytu by ratować przemysł okrętowy (rząd mógł zamówić gazowce do nowo budowanego gazoportu w Świnoujściu).

Czyli reasumując.
PiS proponował może i taki sam deficyt jak mamy teraz w zamian za utrzymanie całych gałęzi przemysłu wszelakiego (kooperanci stoczni i innych zakładów, którym pozwolono upaść).
PO pozwoliła upaść dużym firmom (zachód bronił swoich firm, ciekawe, że PO jak w tej sprawie nie kazało naśladować zachodu) co doprowadziło to spadku dochodów państwa z tytułu podatków.

Co lepsze niech każdy sobie oceni. I na prawdę nie wciskajcie kitu, że to nie rynkowe pomagać firmom, bo zachód niby rynkowy i kapitalistyczny, a jak trzeba to łapie się każdych metod by uratować swoje moce produkcyjne.

3) Podniesione podatki. Widzę, że ekonomia u Ciebie to byl przedmiot zlany lub "byle zaliczyć" (o ile ją miałeś) i do tej pory nie rozumiesz jakie efekty są określonych działań. To, że teraz są podnoszone wynika z wielu lat odkładania tego "na później" zarówno przez PiS, jak i PO. Obie partie spaprały sprawę i teraz jakoś trzeba tę dziurę dudżetową łatać. Szczerze? Chyba jedynie SLD coś w tej sprawie robiło sensownego. Tyle, że dopiero teraz ma jakikolwiek wpływ na politykę. Po aferach jakie wyszły ja jaw wiele lat temu partia straciła niemal wszystko. Dopiero teraz jako się odbudowuje. Może kiedyś wróci do swojej siły, ale wątpię. Prędzej będę stawiał na jakiś nowy twór, który z tymi 3 partiami nie będzie miał wiele wspólnego.

Nic u mnie nie leży. Lepiej nie wyciągać pochopnych wniosków.
Poza tym gdy ktoś tłumaczy podnoszenie podatków tym, że przecież muszą być podniesione to sorry.
Ja podnoszenie podatków tłumaczę tym, że rząd PO-PSL, nie reformował (sam Balcerowicz to zarzuca), a do tego jeszcze przyzwala na kręcenie lodów na państwowym w myśl zasady, doprowadzić do upadłości, by za 1zł sprywatyzować dla swoich.
Chwalenie postkomunistów z SLD pomijam. W dobie internetu i dostępności wielu materiałów szczerze dziwi mnie, że mogą być jakieś młode osoby (bo, że starsze pokolenia jeszcze mają sentyment to mnie nie dziwi), które dopuszczają istnienie formacji wywodzącej się wprost z PZPR.

4) Wzrost liczby urzędników miał miejsce za rządów każdej ekipy. Nawet redukcje były tylko pozorne, ponieważ zwalniano urzędników, zrzucając ich obowiązki na "firmy zewnętrzne", nieraz za większe pieniądze pracujące lub wyłaniane pośród rodzin urzędników "ze świecznika".

KŁAMSTWO. Tutaj masz dane z GUSu o liczbie urzędników zatrudnionych w poszczególnych latach: http://www.stat.gov.pl/gus/5840_1890_PLK_HTML.htm
Tutaj analiza kogoś innego: http://sierp.libertarianizm.pl/?p=279
Tutaj jeszcze kogoś innego: http://dulekthered.salon24.pl/228963,dlacz...e-jak-bura-suka
Wniosek? Jesteś niedoinformowany. Patrząc po całym Twoim wpisie nie tylko w tej kwestii niestety.

5) Marginalizacja Polski zaczęła się już PRZED rządami obu Kaczyńskich, ale za ich rządów nabrała "rumieńców". Niemcy się z nas nabijali i nie traktowali poważnie, Ruscy byli wkurzeni za działania antyrosyjskie chociażby w sprawach Ukrainy, Gruzji czy wpieprzanie się na Białoruś (ogólnie na wschód od naszej granicy). Tak... Oczywiście winę za to najlepiej zwalić jedynie na rząd, a nie opozycję, która ostro w to się także angażowała.

Trzeba było zaraz powiedzieć, że patrzysz z punktu widzenia obcych państw, a nie swojej Ojczyzny.
Dla mnie działania rządu i Prezydenta w latach 2005-2007 to nie są działania antyrosyjskie tylko działania propolskie. Czyli co według Ciebie Polska nie powinna podejmować żadnych działań, które ewidentnie dobre dla nas, mogą być nie korzystne dla Rosji?questionmark.gif? No sorry, ale z takim postrzeganiem polityki zagranicznej i jej popieraniem to Polska zawsze będzie popychadłem innych.
Gwoli ścisłości na Ukrainie pomarańczową rewolucję wspierał już sam Kwaśniewski. Nawet on, były komuch wiedział, że dla Polski niepodległa i wolna od wpływów rosyjskich Ukraina to rzecz bardzo ważna.

Naturalnym jest, że każde duże państwo dąży do poszerzania swojej strefy wpływów. To robi Rosja, Niemcy. Nie wiem dlaczego według Ciebie Polska tego robić nie miała...

PO jest winne tego, że NIE wyciągnięto wniosków z katastrof lotniczych, ale to już za czasów PiS cięto wydatki na wojsko, a gdy się zaczął kryzys, to cięto dalej już za PO, bo gdzieś trzeba było.

Kolejne kłamstwo? Po tym jak próbowałeś wmówić, że za PiSu też lawinowo wzrastała liczba urzędników nie mam podstaw by wierzyć w powyższe rewelacje.
Może jakiś link do danych GUSu ? A jeśli chodzi o fakty będące przedmiotem doniesień medialnych to tylko za rządów PO pierwszy raz nie spełniono konstytucyjnego obowiązku przeznaczenia 1,9% (chyba tyle, nie pamiętam dokładnie teraz) PKB na MON.

Tak więc... OBIEKTYWIZMU więcej chłopie! Ja nie chcę totalitarnej IVRP, która rozpizga wszystko w drobny mak. Centralne planowanie, rządy narodowe to wizja Kaczyńskiego. Dyktatura narodowo-religijna. Wiesz, że już tego próbowano? Pod sztandarami swastyki ze słowami "Ein Volks, ein Reich" na ustach. To jest ta ciemniejsza strona IVRP, o której oczywiście nikt nie mówi głośno. Wystarczy jednak spojrzeć na model rządów tam panujący. To co było w Łodzi po zabójstwie jak żywo mi przypominało coś w stylu podpalenia Reichstagu biggrin.gif Czekam już na "noc długich noży" biggrin.gif

Jestem obiektywny do bólu. Ból tym większy im bardziej się okazuje, że większość Polaków kompletnie nie interesuje się polityką, po czym nieświadomi idą do urn i głosują na gości, którzy już raz ich okradli (KLD->UW->PO) podczas swoich rządów. Szkoda, że alternatywą wtedy stają się postkomuniści z SLD. A partie takie jak: UPR, nowo tworząca się PJN, stary PC-PiS muszą walczyć o przypływ rozsądku u wyborców.

Cytat(Daiquiri @ 6.02.2011, 15:02:38 ) *
@jarek_bolo - nie rozumiem, dlaczego jako osoba uważająca się za ogólnie oświeconą, dojrzałą politycznie oraz życiowo nie potrafisz zrozumieć, że ktoś kto ma inne poglądy - nie musi być od razu manipulowanym przez media wiernym fascynatem PO. Nie pojmuję też, dlaczego do przyznania racji PiSowi oraz nieżyjącemu już Prezydentowi Kaczyńskiemu należy "dojrzeć". Władze są w Polsce wybierane przez demokratyczne wybory. Czy wybór był słuszny i na ile Polacy są z władz zadowoleni, będziemy w stanie zweryfikować przy wyborach następnych.

Być może każda dyskusja polityczna wydaje się dyskusją o przekonywaniu jednej osoby do poglądów drugiej osoby.

JA TEGO NIE CHCĘ ROBIĆ.

Moje posty może tak wyglądają. Ale cechują się mocnymi źródłami, które mają skłonić do refleksji na temat percepcji rzeczywistości przedstawianej w mainstreamowych mediach.
Z całych sił próbuję zwrócić waszą uwagę na to, że jeśli ktoś w Polsce ma poglądy antyPiS to w 99% przypadków ma je na podstawie zmanipulowanej informacji albo w oparciu o bzdurne kryteria (choć to już można jakoś usprawiedliwiać) np. bo Kaczyńscy mlaszczą.
Daiquiri
jarek_bolo - nie mówię o przekonywaniu, a raczej o, co najmniej specyficznym, określaniu ludzi o odmiennych poglądach. Dla Ciebie są oni "manipulowani przez media" oraz muszą "dojrzeć". Nie zrozum mnie źle, ale "refleksję" to my mieliśmy podczas poprzednich, nieco przyspieszonych, wyborów. Co będzie dalej - zobaczymy.

Swoją drogą ciekawa statystyka:
Cytat
jeśli ktoś w Polsce ma poglądy antyPiS to w 99% przypadków ma je na podstawie zmanipulowanej informacji albo w oparciu o bzdurne kryteria (choć to już można jakoś usprawiedliwiać) np. bo Kaczyńscy mlaszczą.
Mógłbyś podać jej pochodzenie? Czekam oczywiście na takie, które określasz mianem "mocnego źródła" smile.gif.
jarek_bolo
Cytat(Cysiaczek @ 6.02.2011, 15:11:03 ) *
Dawno Cię nie było, cześć smile.gif

A dzięki za odnotowanie tego faktu smile.gif Być bywałem, ale nie zabierałem głosu.

Nie, bo to taka sama banda idiotów jak PO, ich propozycje są równie głupie i krótkowzroczne.

Pozornie. Ale żeby dowiedzieć się, że to nie prawda trzeba tego chcieć i poświęcić na to trochę czasu.

Ja zawsze każdą informację sprawdzałem i nadal sprawdzam w różnych źródłach, więc raczej nie smile.gif

Chwała Ci za to i oby tak dalej. Polecam:
http://wpolityce.pl
http://niezalezna.pl
Jako dodatek po przeczytaniu onetu czy innego mainstreamu.

Przyznaję Ci rację co do poczynań PO, lecz nie uważam, aby jakakolwiek partia obecna teraz w parlamencie potrafiła rządzić inaczej. Uważam, że jedynie całkowity rozpad UE coś zmieni, bo żaden nasz Rząd nie ma już nic do powiedzenia. Podziękować za to mogę jednak głownie Ś.P Lechowi Kaczyńskiemu, którego jedynie śmierć wybawiła od Trybunału Stanu. Nie tylko jego, ale to w końcu On dzierżył pióro, więc stał się symbolem. PO nas dobiło pod tym względem, że wykonali kilka ruchów, które w przyszłości będą nas kosztowały o wiele za dużo.

Pijesz do podpisania Traktatu Lizbońskiego...
Temat jest złożony. Ja go widzę tak.
Europa się integruje. Wypadając poza UE sami możemy mieć problem. Pewnie wpadniemy pod strefę wpływów Rosji. Z dwojga złego wybrano UE podpisując TL.
Ale polityka PiSu i Lecha Kaczyńskiego dążyła do tego by ten TL nie był zagrożeniem. Chciano budować silną koalicję państw byłego bloku wschodniego. Tzw. polityka jagiellońska. Polecam poczytać o tym trochę. Polska jako największe z tych państw, będące liderem wespół z nimi mogła by skutecznie przeciwstawiać się ewentualnym złym zagrywkom ze strony zachodu.
Tylko przy takim układzie warto było podpisać TL. Podobnie myślał Prezydent Czech, który przy podpisywaniu płakał.
Nie mała jest też rola mediów i społeczeństwa. Wszyscy wiemy pod jaką presją był Prezydent. Gdyby był inny rząd, obiektywne media to może dało by się inaczej sprawę rozegrać, inne zapisy w TL wynegocjować. Chociaż i tak sporo ugrano, bo Joaninę i Protokół Brytyjski. Nawiasem pisząc Sejm po wyborach w 2007, już z koalicją PO-PSL wydał uchwałę, że Polska jak to tylko będzie możliwe odstąpi od Protokołu Brytyjskiego: http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/uchwaly/86_u.htm
A tutaj kto jak głosował za tą uchwałą: http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania...6&5&202

Cóż, kląłem na PO, przez chwilę nawet poczułem się oszukany mimo iż wiedziałem na kogo i na co głosuję. Teraz tylko obserwuję to co się dzieje w Brukseli, bo to jest istotne. Nasza Landowa polityka na poważnie, skończyła się.
Jeśli chcesz przekonywać, że PIS to jakieś wybawienie, czy chociaż poprawa, to mogę tylko napisać: ROTFL

Postawa posłów PiSu, postawa rządu, Prezydenta Kaczyńskiego w czasach gdy mieli wpływ na polską politykę wobec UE według mnie wcale nie pozwala pisać ROTFL.
Co konkretnie powoduje, że uważasz, że PiS nie jest wybawieniem w kwestii dominacji Brukseli nad Warszawą?
Orban jakoś się opiera Brukseli. I oczywiście też media zachodnie zaczynają nagonkę na niego tak jak to robiły z Kaczyńskimi.

Przypomnę Ci, że wzrost zadłużenia jest związany raczej z działaniem władz lokalnych, które korzystają z funduszy unijnych biorąc kredyty na dołożenie do "inwestycji". To przede wszystkim PIS nie zadbało o mechanizmy ograniczające możliwość zadłużania się samorządów, a potem to już tylko równia pochyła. W moim mieście zbudowali bulwar, który zaraz zalała woda. W podobnym czasie zbudowali nowy most i rondo za nim, z którego to ronda zjazd jest za wąski i ciągle jakiś większy samochód rozwala znak nakazu jazdy z prawej strony znaku dla pasa przeciwnego (na wysepce). Pomijam już, że na tym rondzie wybudowali żółto-niebieskie cholera wie co, co można obejrzeć tutaj klikając na kamerę "Most na warcie". Teraz budują filharmonię. Przypomina to trochę hasło PRL "WSI w każdej wsi" wink.gif

Samorządy zostawmy, bo to już temat zbyt indywidualny.
Tutaj nie ma co dzielić na PO, PiS. U mnie np. PSL nieźle rządzi. Fakt, że mają czym (sporo kasy ma gmina), nieźle przy tym dla siebie grabią, ale generalnie jakaś wizja jest, nowe firmy są ściągane, drogi i chodniki wyremontowane.

Co do zarzutów o niestworzenie ograniczeń dla samorządów przez Rząd to może i zasadne. Nie pamiętam by PiS coś robił w tym temacie za swoich czasów, ale też wtedy widać nie było to konieczne. Dopiero teraz okazuje się, że samorządy ostro pogrywają. Więc oczekujmy reakcji od obecnego rządu.

Cytat(Daiquiri @ 6.02.2011, 16:27:36 ) *
jarek_bolo - nie mówię o przekonywaniu, a raczej o, co najmniej specyficznym, określaniu ludzi o odmiennych poglądach. Dla Ciebie są oni "manipulowani przez media" oraz muszą "dojrzeć". Nie zrozum mnie źle, ale "refleksję" to my mieliśmy podczas poprzednich, nieco przyspieszonych, wyborów. Co będzie dalej - zobaczymy.

No ale co złego w tym, że stwierdzę iż Polacy w olbrzymiej większości są zmanipulowani przez media? Stwierdzam fakt, ot tyle.
Dojrzeć muszą, żeby nie dać się manipulować. Rozumiem przez to np. nie przejmowanie się tym, że ktoś ich wyśmieje jeśli przytoczą jakąś informację z Gazety Polskiej, Naszego Dziennika czy co "gorsza" Radia Maryja.

Cytat(Daiquiri @ 6.02.2011, 16:27:36 ) *
Swoją drogą ciekawa statystyka:
Mógłbyś podać jej pochodzenie? Czekam oczywiście na takie, które określasz mianem "mocnego źródła" smile.gif.

Statystyka wyssana z palca smile.gif Nie wiem ilu konkretnie ludzi postrzega rzeczywistość w Polsce tylko na podstawie tego co usłyszy w mainstreamowych mediach. Patrząc po sondażach sporo.
Daiquiri
jarek_bolo - ciężko będzie z Tobą w ten sposób dyskutować. Powtarzam: nie rozumiem dlaczego mówisz o ludziach mających inne poglądy niż Ty, jako o tych, którzy są "manipulowani" i "niedojrzali". Wnioskuję zatem, że np. osoby popierające PiS są niezmanipulowane i dojrzałe. Ty natomiast mi odpowiadasz, że nie widzisz nic złego w "stwierdzeniu faktu". Ja o niebie - Ty o chlebie.

Muszę Ci jednak przyznać rację: Twoja statystyka jest wybitnie wyssana z palca. Mam nadzieję, że inne przytoczone przez Ciebie fakty mają "mocniejsze źródła" smile.gif.
Crozin
Cytat
Stwierdzam fakt, ot tyle.
Na stwierdzenie faktu to trzeba mieć dowody - Ty masz wyłącznie swoje odczucia poparte wyrywkowymi statystkami jakie może sobie dobrać każda ze stron.

Nie będę wdawał się w polemikę dot. polityki w Internecie bo i tak będzie to jałowa dyskusja i żadna ze stron nie odpuści swojego stanowiska. Powiem Ci tylko jak ja - poboczna osoba, która przeczytała kilka ostatnich postów - widzi Twoje wypowiedzi. To czy się z nimi zgadzam czy nie jest tu nieistotne. Dodam tylko, że nie jestem zwolennikiem ani PiS, ani PO - wręcz przeciwnie, cieszyłbym się gdyby obie zniknęły z polskiej sceny politycznej.

1. Gloryfikujesz Kaczyńskiego/PiS obrzucając błotem inne partie (patrz docinki o rządzeniu pod siebie, braniu łapówek, grabieniu itp.).
2. Zarzucasz wszystkim, że mają nieprawdziwy, zmanipulowany obraz na świat, a Twój punkt widzenia jest prawdziwy, obiektywy i jako jedyny słuszny.
3. Piszesz o złych i nieprawych mainstreamowych mediach które mają ogłupić społeczeństwo by jak ciemna masa popierały PO itd.
4. Ewangelizujesz innych - patrzcie jak ślepo dotąd błądziliście, pójdźcie za mną, ścieżką prawa i sprawiedliwości*...

Naprawdę, nawet jeżeli to co piszesz byłoby absolutną prawdą nie potraktuję Cię poważnie - tylko i wyłącznie przez Twój sposób wypowiedzi. Ba! Czytając Twoje posty bardzo ciężko jest mi oprzeć się wrażeniu, że to właśnie Ty masz nie do końca słuszny obraz rzeczywistości.

Nie twierdzę, że powinieneś przestać się wypowiadać. Ale jeżeli chcesz to robić dalej to zmień charakter swoich tekstów, bo pewnie nawet umiarkowanych zwolenników PiSu one odrzucają.

* Nie chciałem akurat nawiązywać do PiSu - nie moja wina, że taką sobie nazwę wybrali. wink.gif
jarek_bolo
Rozumiem, czyli generalnie znowu większe przywiązanie do formy, a nie do treści, ech...

No nic, spróbuję inaczej, bo może i coś w tym chyba jest, że lepiej pozostawić osobie z którą dyskutujemy miejsce na to by sama doszła do tych samych wniosków, niż podawać mu je na tacy przez co może mieć dyskomfort psychiczny w postaci "ale ja głupi byłem, że też dałem się tak oszukać", itd., itp.

Cytat(Daiquiri @ 6.02.2011, 17:08:28 ) *
jarek_bolo - ciężko będzie z Tobą w ten sposób dyskutować. Powtarzam: nie rozumiem dlaczego mówisz o ludziach mających inne poglądy niż Ty, jako o tych, którzy są "manipulowani" i "niedojrzali". Wnioskuję zatem, że np. osoby popierające PiS są niezmanipulowane i dojrzałe. Ty natomiast mi odpowiadasz, że nie widzisz nic złego w "stwierdzeniu faktu". Ja o niebie - Ty o chlebie.

No bo trudno dojść do innych wniosków.
Jeśli społeczeństwo w jednym okresie czasu pomstuje na daną ekipę, zwie na nią i uważa, że jest bardzo zła. Po czym do władzy dochodzi druga ekipa, która się okazuje jeszcze gorsza, która rzeczywiście robi złe rzeczy przypisywane poprzedniej ekipe (tamta ekipa tego co jej przypisywano nie robiła jak już dzisiaj wiemy), a społeczeństwo jest tym razem zachwycone i nie widzi w ogóle problemu to jak to nazwać inaczej jak nie zmanipulowanie przez media (głównie z mediów dowiadujemy się wszystkiego)questionmark.gif

Cytat(Daiquiri @ 6.02.2011, 17:08:28 ) *
Muszę Ci jednak przyznać rację: Twoja statystyka jest wybitnie wyssana z palca. Mam nadzieję, że inne przytoczone przez Ciebie fakty mają "mocniejsze źródła" smile.gif.

No ba smile.gif
everth
Jaki ciekawy temacik. Przeczytałem praktycznie tylko najświeższe posty bo nie chciało mi się przebijać przez dyskusję. Odniosę się tylko do paru spraw bo:
  • przekonanie że w tym społeczeństwie coś się zmieni już dawno porzuciłem
  • klasa polityczna jest obrazem społeczeństwa
  • manipulują wszyscy, poczynając od nas samych wobec nas samych skończywszy na uznanych autorytetach - jest to konieczny wynalazek w przypadku zwierząt stadnych
  • wszystkie teorie spiskowe bazują na pewnym deficycie umysłu który wszędzie chce widzieć łańcuchy przyczynowo-skutkowe (a gdy ich nie ma to sobie je dorabia)

Więc opiszę jak widzę rzeczywistość (subiektywnie):

Ośrodki decyzyjne już dawno nie leżą w gestii tak słabych państw jak Polska. Poza lokalizacją geograficzną (szlak kontaktowy wschód-zachód) nie mamy praktycznie żadnych atutów. Nasza gospodarka praktycznie nie istnieje na rynku światowym, klasa polityczna realizuje partykularne interesy - przez 20 lat ten kraj wypracował tylko dwie spójne polityki które uwieńczył sukcesem, akces do NATO i do UE. Przy czym należy tu się zastanowić na ile była to zasługa naszej inicjatywy a na ile inicjatywy z zewnątrz.

Poza tym wielkie nic. Pomarańczowa rewolucja wybuchła bez naszego udziału - i została zmarnotrawiona. Rurociąg pod dnem Bałtyku to kolejny przykład naszej małej elastyczności. Jaja w Gruzji pominę. Całość obrazu dopełnia katastrofa smoleńska gdzie w wyniku zdarzeń losowych Polska straciła praktycznie większość najwyższych władz (i to w warunkach pokoju). Rzeczywistość jest taka że politykę zagraniczną powinniśmy budować w oparciu o struktury UE gdyż tylko dzięki temu staje się zwiększa się jej skuteczność. Jak wygląda nasz udział w kształtowaniu polityki UE to niech każdy sobie sam oceni.

W polityce wewnętrznej jest zupełnie niewesoło - na poziomie krajowym gdzie reformy zostały albo ustawione (OFE które jakby nie patrzeć jest wręcz klasycznym przykładem przygotowania ustawy pod określone firmy/instytucje) albo brak konsekwencji całkowicie je rozłożył (ochrona zdrowia, najpierw decentralizacja później centralizacja) albo założenia okazały się chybione (wprowadzenie gimnazjum i nowa matura która teraz prezentuje taki poziom jak +/- pierwszy egzamin gimnazjalny). Reforma samorządowa do dziś nie została doprowadzona do końca - nie jest jasny rozdział kompetencji władza centralna/samorząd. Co prowadzi do takich absurdów jak uchwalenie przez rząd dodatków dla nauczycieli które trzeba było pokrywać z samorządowych budżetów. Z drugiej strony polityka inwestycyjna samorządów które bazują na teorii wczesnego Gierka (czyli zadłużać a później się zobaczy).

Przyszłość tego kraju rysuje się jednoznacznie - nie inwestujemy w ogóle w edukację, układy towarzysko-biznesowe korzeniami sięgające minionego systemu istnieją wszędzie i co gorsza jest na nie społeczne przyzwolenie. W najlepszym razie skończymy jak Portugalia a w najgorszym jak Grecja - tylko z gorszym klimatem.

PS: Nie odnoszę się bezpośrednio do partii politycznych bo własne doświadczenie nauczyło mnie że widzimy przeszłość lepiej niż teraźniejszość. Więc to że niektórzy nagle zaczynają zauważać że PiS, SLD nie były takie złe to mnie nie dziwi. No ale przecież jakoś przegrały wybory?
Crozin
Cytat
Rozumiem, czyli generalnie znowu większe przywiązanie do formy, a nie do treści, ech...
Od zawsze forma miała ogromne znaczenie, w przypadku tematów "nieścisłych" powiedziałbym nawet że jest ona ważniejsza od treści. Między innymi dlatego widząc gościa stojącego na jakimś placu i drącego się Nadchodzi koniec świata kompletnie go ignorujesz (tzn. bzdury jakie wygaduje). Daj mu garnitur, odpowiednie otoczenie i kontekst, a zaraz znajdzie jakąś grupę ludzi, która go wysłucha, a nawet poprze.
Cytat
[...] niż podawać mu je na tacy przez co może mieć dyskomfort psychiczny w postaci "ale ja głupi byłem, że też dałem się tak oszukać", itd., itp.
No i właśnie przez takie teksty większość uczestników tej dyskusji traktuje Cię jak fanatyka PiSu czy jakiegoś "hatera" nie-PiSu.
Cytat
No bo trudno dojść do innych wniosków.
Bardzo łatwo jest dojść do innych wniosków w momencie gdy dyskusja dotyczy tak subiektywnych tematów jak polityka/światopogląd.
Daiquiri
A Ty znowu swoje jarek_bolo... nazywanie osób niedojrzałymi tylko i wyłącznie ze względu na ich poglądy polityczne uważasz za dojrzałe? Niestety większość prezentowanych przez Ciebie prawd absolutnych okazuje się być Twoimi poglądami na daną sprawę. Cieszę się, że je masz, ale nie przesadzajmy.
jarek_bolo
Cytat(Daiquiri @ 6.02.2011, 18:24:34 ) *
A Ty znowu swoje jarek_bolo... nazywanie osób niedojrzałymi tylko i wyłącznie ze względu na ich poglądy polityczne uważasz za dojrzałe? Niestety większość prezentowanych przez Ciebie prawd absolutnych okazuje się być Twoimi poglądami na daną sprawę. Cieszę się, że je masz, ale nie przesadzajmy.

Nie no.
To nie ja znowu swoje tylko Ty nie możesz zauważyć, że podałem kilka przykładów (koalicja, autostrady, polityka gospodarcza, polityka zagraniczna, zatrudnianie urzędników) które odkłamują wizerunek środowiska PiSu. I to co chcę powiedzieć to to, że gdyby Polacy w mainstreamie mogli się dowiedzieć jak wyglądały działania PiSu we wcześniej wymienionych tematach to nie mieli by takich poglądów jakie mają.

Skąd biorą się poglądy questionmark.gif Jest jakieś wydarzanie, to wydarzenie następnie jest relacjonowane. Sposób relacji wpływa na to jak zostanie odebrane przez społeczeństwo.

Przykład nr 1.
Słynne zdjęcie Prezydenta Lecha Kaczyńskiego na meczu ME w Austrii gdzie trzyma źle szalik i wychodzi AKSLOP zamiast Polska. Prawda była taka, że chwycił szalik, podniósł i za chwilę opuścił by złapać jak należy. Oczywiście redaktorzy mający do dyspozycji zdjęcia fotoreporterów zrobione sprzętami 10kl/s mogli wybrać takie zdjęcia, które będą mogły skompromitować, ośmieszyć. I tak robiono, a to miny dziwne publikowano, a to w pół kroku zdjęcie zrobione i idzie na główną Onetu.
U przeciętnego zjadacza chleba wykształca się pogląd, że ma obciachowego Prezydenta.

Świństwo jakie zrobiono Marii Kaczyńskiej gdy wchodzi z reklamówką na pokład samolotu też pamiętamy. A po Smoleńsku nagle "ciepła, miła kobieta, żal, że odeszła".

Przykład nr 2.
Manipulacje w relacji z protestów w Warszawie, krótkie, bo w formie zdjęć, nie trzeba czytać więc proszę zerknąć od razu: http://solidarni2010.pl/n,16,9,wojna-swiatow.html

Przykład nr 3.
Manipulować to nie zawsze coś źle zrelacjonować. Czasem to po prostu przemilczeć temat. Tutaj przykład jak przemilczano Bartoszewskiego:
http://wpolityce.pl/view/6952/Dobra_wiadom...wazam_Rze_.html

Przykład nr 4.
Sprawa gazociągu NordStream i jego wpływu na rozwój portu w Świnoujściu. Oto jak Gazeta Wyborcza opisywała problem wiosną 2010r (dokładnie 2 marca 2010). Problem który wciąż jest i wcale nie został zażegnany: http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,3..._zablokuje.html
A oto co udało się dowiedzieć dziennikarzom... uwaga nie śmiać się, z góry nie olewać artykułu... Naszego Dziennika: http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=2...amp;id=sw14.txt

I pytanie, jaki pogląd można mieć o rządzie gdy przeczyta się tylko GW? A jaki gdy przeczyta się i GW i ND??

A na deser news z ostatniej chwili:
http://wpolityce.pl/blog/post/6944/Dyploma...ie_Polski_.html
Jaki można mieć pogląd gdyby wiedziało o tym całe społeczeństwo?

W ogóle polecam portal http://wpolityce.pl
Wydawca Rzepy uruchamia również nowe czasopismo "Uważam Rze", tutaj artykuł o nim: http://wpolityce.pl/view/6952/Dobra_wiadom...wazam_Rze_.html

Jeszcze raz podsumowując.
Moje "wybielanie" PiSu jak co niektórzy tutaj napisali nie ma na celu przekonywać do PiSu, a pokazać jak inna jest rzeczywistość od tego co pokazują media. A że akurat te przekłamania i manipulacje w najwyższym stopniu dotykają PiSu lub ogólnie środowisk konserwatywnych (co nie znaczy zacofanych) czy zdrowo narodowych to już temat na inny wątek, bardziej historyczny.
Daiquiri
Cytat(jarek_bolo @ 6.02.2011, 22:40:29 ) *
Nie no.
To nie ja znowu swoje tylko Ty nie możesz zauważyć, że podałem kilka przykładów (koalicja, autostrady, polityka gospodarcza, polityka zagraniczna, zatrudnianie urzędników) które odkłamują wizerunek środowiska PiSu.
A co ma piernik do wiatraka? Masz swoje poglądy - i dobrze (zauważ, że ja ich nie neguję). Zastanawia mnie dlaczego po raz kolejny unikasz odpowiedzi na proste pytanie/stwierdzenie: nazywasz niektóre osoby manipulowanymi i niedojrzałymi, wyłącznie przez to, że mają poglądy polityczne odmienne niż Twoje. I tyle. Bez podtekstów, bez siłowego udowodniania sobie przez kogo w kraju jest tak, a nie inaczej. Polityka ma to do siebie, że w lwiej części bazuje na subiektywnej ocenie. Ja np. nie uważam, że osoby które się ze mną nie zgadzają, są od razu manipulowane. Mają po prostu inne zdanie.
jarek_bolo
Cytat(Daiquiri @ 6.02.2011, 23:17:56 ) *
A co ma piernik do wiatraka? Masz swoje poglądy - i dobrze (zauważ, że ja ich nie neguję). Zastanawia mnie dlaczego po raz kolejny unikasz odpowiedzi na proste pytanie/stwierdzenie: nazywasz niektóre osoby manipulowanymi i niedojrzałymi, wyłącznie przez to, że mają poglądy polityczne odmienne niż Twoje. I tyle. Bez podtekstów, bez siłowego udowodniania sobie przez kogo w kraju jest tak, a nie inaczej. Polityka ma to do siebie, że w lwiej części bazuje na subiektywnej ocenie. Ja np. nie uważam, że osoby które się ze mną nie zgadzają, są od razu manipulowane. Mają po prostu inne zdanie.

Mylisz pojęcia. Ja nie piszę o sprawach na które można mieć pogląd. Ja piszę o faktach, o rzeczywistości mało znanej całemu społeczeństwu.
Według tego co piszesz, według tego jak próbujesz przedstawić moje posty wychodzi, że można mieć różny pogląd co do tego że 2+2 = 4.

I nie unikam odpowiedzi na Twoje pytanie. Odpowiedziałem już raz, i się powtórzę znowu.
Dlatego uważam, że większość Polaków jest zmanipulowana i niedojrzała, bo ich pogląd, stosunek do tej czy innej partii jest jaki jest w wyniku fałszywie przedstawionej rzeczywistości.
Daiquiri
jarek_bolo - rozumiem, że dla Ciebie w kwestiach politycznych nie można mieć poglądów. Nie mamy zatem o czym rozmawiać smile.gif.
thek
Wiesz... W polskiej mentalności jest tak, że o zmarłych z reguły nie mówi/pisze się źle. Wiesz co by zwolennicy PiSu zaczęli za hece odstawiać, gdyby PO dalej, po śmierci w katastrofie, po Lechu sobie jechała? Od razu by były takie cyrki, że wolę sobie nawet nie wyobrażać tego. Obie strony mają zakute łby po swojej stronie. Takie zachowanie PO byłoby PiSowi bardzo na rękę, jako woda na młyn. Wystarczy popatrzeć jak zachowywali się po katastrofie i po zabójstwie w Łodzi. Dla mnie to co się wtedy działo było ŻENUJĄCE. Nie dlatego, że takie coś kreowały pewne określone media. Dlatego, że dla mnie jako człowieka przekroczono pewne granice moralności, przyzwoitości i poszanowania godności człowieka po śmierci. Wyciągano wnioski nie czekając nawet na wyniki ekspertyz, badań, śledztw, czegokolwiek. W efekcie Lech stał się męczennikiem-bohaterem, choć jego rola w katastrofie jest tak naprawdę nieznana i kolejne nagrania coraz mniej jednoznaczne są. W Łodzi zabójstwo stało się tylko iskrą by PiS zaczął jechać po rządzie. Za kilka miesięcy będzie się mówiło o tym zabójstwie, ale niewielu będzie wiedziało jak się nazywała ofiara czy morderca. Za to będą oni pionkami do zagrywania przez władze PiS. Poza tym ciekawi mnie jedno. Skoro teraz piszesz, że jego wizja NIKOMU nie pasowała (ani Rosji, ani Europie Zachodniej), to ja jestem ciekaw jaka to była wizja? Bo jak dla mnie właśnie stwierdziłeś, że w zamierzeniach to była wizja izolacjonistyczna. Co my tworzyliśmy/chcieliśmy stworzyć? Imperium Polskie w dawnych jego granicach? wink.gif Sam popatrz co napisałeś o traktacie lizbonskim i wizji innej niż europa zachodnia, do pewnego stopnia to się wyklucza.

Zieloną wyspą to my byliśmy, ale nie za sprawą PO, SLD czy PiS. Mieliśmy takie wskaźniki, bo na nie pracowali nasi rodacy za granicą. Lepiej zobacz jakie kwoty przepływały do Polski z krajów Europy Zachodniej przez ostatnie lata. Ten plus wypracowali emigranci w Niemczech, Wielkiej Brytanii czy Norwegii, którzy dużą część zarobionych pieniędzy przysyłali rodzinie pozostającej w kraju lub pracowali by ściągnąć ich za granicę. Stąd spadek bezrobocia (wyjechali jednak Ci wykształceni, a więc mamy drenaż mózgów), wzrost konsumpcji (za kasę rodaków z zagranicy) i wiele innych współczynników wykazało POZORNE poprawienie się warunków. Tylko że to krótkotrwałe efekty. W Polsce echa kryzysu będą trwały kilka lat dłużej niż na zachodzie Europy. I wcale nie ma nielogiczności. Popatrz na ciąg zdarzeniowy:
- SLD wyrabia poprawę w okresie dobrej koniunktury na świecie,
- PiS przejmuje dokonania poprzedniej ekipy, ale nie robi nic tak naprawdę by coś poprawić. Co gorsza, zaczynają psuć, na świecie powolutku zaczyna się efekt przedkryzysowy. Na razie jeszcze niewinnie...
- PO przejmuje władzę. Wielu ludzi już korzysta z możliwości i wyjeżdża z kraju. Wszystko co było za poprzedniej ekipy zostaje zafałszowane poprzez nieregulowany przepływ pieniędzy z zagranicy. Zaczyna się kryzys, zaniedbania z poprzednich ekip zaczynają się uwidaczniać. A posprzątać nie ma ani komu, ani nikt nie chce się za to zabrać. Syf rośnie.

Inwestycje były związane NIE z działaniami rządu, ale rozmowami na szczeblu LOKALNYM. To wpływ władz lokalnych ma największy wpływ na poziom opłacalności inwestycji i szansy na jej lokację. Jak sam widzisz, czy też czytasz. Ja nie jadę po PiSie bo tak mnie ktoś tam ukierunkował, wyszkolił. Jadę po obu stronach, bo dla mnie żadna ze stron się nie popisała. Jeśli na stopniu lokalnym są łapówki i działania jakie opisałeś, to i tak nic nie zmieni się, niezależnie od tego kto będzie stał przy sterze. Rząd może najwyzej próbować sobie to przypisać. Tak zrobiło PO, tak robił PiS, tak będą robić następcy. Normalna kolej rzeczy... Podobnie jak to, że winę za wszystko będa zwalać na zaniedbania poprzedników. A że mamy zaniedbania jeszcze sprzed 20 lat (lata 90 ubiegłego wieku), to mamy naprawdę teraz niezłe bagno z tego powodu. I nikt nie chce tej stajni Augiasza sprzątnąć. Próba wmawiania, że ktoś próbował jest dla mnie gruszkami na wierzbie i czymś w stylu "gdyby babcia miała wąsy". PiS miał swój czas i go częścią zagrywek zmarnotrawił. PO ma go dwa razy tyle i też, za przeproszeniem, g.wno zrobili. Choćby nie wiem jak media ich chwaliły, ludzie wiedzą swoje. Wybory lokalne świetnie to ukazały. Ludzie wybrali swoich konkretnych przedstawicieli, a nie partie. Istotne były nazwiska i czyny za nimi stojące.

Co do lustracji i korupcji, to powinno się ten problem rozwiązać już na początku lat 90. Nie zostało to zrobione do dziś. Kwestią dyskusyjną są jednak metody jakie były używane przez PiS. Jeśli chce on tak bardzo jawności, to dane te powinny zostać ujawnione w równym stopniu jak miało to miejsce w krajach naszych sąsiadów. Tymczasem wyglądało to zupełnie inaczej. Dane te były wykorzystywane do "uciszania" opozycji lub ujawniano je w momentach, gdy taki przeciek był korzystny dla interesów władzy. Zauważyłeś ile spraw wytoczono członkom PiS w tym czasie jako sprawy lustracyjne? Jedyne jakie były, polegały na pozbyciu się tych "niewygodnych" z partii. Jeśli tak miała by wyglądać pełna "dekomunizacja", to chrońcie nas wszyscy święci wink.gif

Naprawdę tak Ci wyprano mózg, że uważasz, iż napisałem o SLD z sentymentu? Chyba sobie kpisz biggrin.gif To, że kręcili wałki jest jedną stroną medalu, ale to, że jednak coś z gospodarką robili innego niż "nie tykajmy to nie będzie śmierdzieć ani nie spaprzemy tego" to już druga. I nie próbuj mi wciskać, że tylko ta pierwsza jest istotna nagle. A tak właśnie robisz. Jedziesz po PO (idioci, prowadzą do ruiny, postkomuniści dobrze się kryjący), jedziesz po SLD (komuchy, aferzyści) i tylko PiS jest cacy? Chłopie... Może jeszcze mi powiesz że Jarosław i Leszek to z niepokalanego poczęcia są? KAŻDA partia ma za uszami, ale nie wybielajmy nikogo na siłę i bądźmy uczciwi na tyle, na ile to możliwe.

Cytat
Tutaj masz dane z GUSu o liczbie urzędników zatrudnionych w poszczególnych latach:
Widzę, że czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją mocną stroną.
"redukcje były tylko pozorne, ponieważ zwalniano urzędników, zrzucając ich obowiązki na >>firmy zewnętrzne<<"
Przeczytaj to jeszcze raz i teraz zobacz, czy te statystyki zawierają dane dotyczące firm współpracujących z urzędami bądź wybieranych w przetargach. Pojawi Ci się zupełnie inny obraz "redukcji urzędników". Wiesz jak PO przeprowadzić chciało "redukcję" urzędników w ostatnio zawetowanej ustawie? Na chybcika przyjęli do urzędów ludzi i to oni mieli stanowić ową "redukcję". Wykonano by likwidację ustawowych 10% wink.gif Ustawę zawetował prezydent i mamy teraz nadwyżkę urzędników, którzy siedzą i pierdzą na stołkach oraz podnoszą słupki zatrudnionych w administracji. Ale jeśli tylko ustawa przejdzie - polecą na bezrobocie. To jedyna różnica między PO i PiS. Robią to samo, ale w nieco inny sposób. Swoją drogą chyba znasz to: "Statystyka to największy rodzaj kłamstwa"?

No tak... Moje osobiste zdanie, że zarówno PiS jak i PO działają na szkodę wizerunku naszego państwa sprawiło, iż uznałeś "że patrzę z punktu widzenia obcych państw, a nie swojej Ojczyzny". To już za wrzucenie do jednego wora tych partii jestem śmieciem, który nie może się nazywać Polakiem, ale gdybym wychwalał PiS to już mogę sie mianem Polaka określić? Bo działałbym zgodnie z wolą... No czyją? Kto jest w stanie określić czy moje myśli i opinie są zgodne z dobrem naszego kraju? Ty? Tusk? Kaczyński? Papież? Odwołujesz się do rzeczy, które nie mają wykładni w postaci autorytetu jednoznacznie to określającego, ale pewnego środowiska opiniotwórczego. Przy czym w Twoim wypadku bardzo stronniczo podchodzącego do tematu.

Z moich wypowiedzi wybierasz w sumie tylko to co Ci wygodne, kompletnie olewając kontekst wypowiedzi, więc niby jak z Tobą pisać? Napisałem wyraźnie, że marginalizacja już zaczęła się PRZED rządami PiS. Ty nagle wyskakujesz z tekstem, że nawet Kwaśniewski popierał pomarańczową rewolucję na Ukrainie, co jest poparciem moich słów i... używasz jednocześnie całości jako argumentu do obalenia tego co napisałem, jako antypolskie zachowanie. Czy Ty czytasz co piszesz? Mam wrażenie, że nie. Zależy Ci jedynie na "uwaleniu" dyskutanta i tyle. Nieważne jak i w jaki sposób. Póki co zarzucasz mi nielogiczności, których nie ma. Każesz sięgać do źródeł, które są statystykami lub po prostu opiniami ( goldenline.pl jako źródło? kpisz sobie czy co? ), ale nie zawierają danych, o których wspominam, bo ich po prostu nie obejmują. Jeśli dla Ciebie jedynie GUS jest jedynym wierzytelnym źródłem, to sie nie dziwię, że manipulują Tobą jak chcą. Wiesz, że Chiny mają od lat czołowe miejsce w wytopie żelaza? A wiesz w jaki sposób on przebiega? W glinianych piecach, jak to było robione od początku epoki żelaza smile.gif Tak więc ilość ogromna, ale jakość kiepska. I to samo tyczy się danych GUSu. Widzą tylko liczby pewne, ale już nie szerszy kontekst. Dlatego statystyka to jedno wielkie kłamstwo, które każdy może interpretować na swój sposób zmieniając kontekst tych danych.

Do tego twierdzenie w następujących po sobie akapitach, że "nie chcesz przekonywać drugiej osoby o swojej racji" oraz "99% przypadków ma je na podstawie zmanipulowanej informacji albo w oparciu o bzdurne kryteria" jest, delikatnie mówiąc, chybione. To jak? Wszyscy kłamią, a tylko Ty mówisz prawdę? Znowu ze mnie kpisz?

Swoją drogą, to na onecie nie bywam. Słucham zarówno TVN jak i TVP, ale i nieco bardziej niezależnych stacji informacyjnych. Na stronie tvn czy tvn24 nigdy nie byłem. A jeśli już tak bardzo o niezależności mediów piszesz i wierzysz statystyce, to chyba pamiętasz raporty o ukazywaniu partii i określonych osób w poszczególnych stacjach? Do tego czystki w polskich stacjach radiowych i bunty uznanych dziennikarzy na to co sie dzieje w nich? Ja pamiętam kilka bardzo złych przykładów. Z panem Sobalą na czele kilku stacji radiowych. Z czego jego szefowanie w jednej skończyło się tragicznie, bo rozwiązaniem tejże stacji. Niestety bardzo przeze mnie lubiana BISka jego zarządzania nie przetrwała. A to była bardzo niezależna stacja, która ceniła sobie różnorodność i wolną myśl. Tyle, że bardzo "nieprawomyślną" dla PiS. Bo jak mogli wspomnieć o bojówkach LPR, czyli Młodzieży Wszechpolskiej jako bardzo nie teges, w chwili gdy były te partie koalicjantami? Poleciał prowadzący program, bo nie zgodził się na zmianę tematu audycji, poleciał program, potem polecieli inni prowadzący równie nieprawomyślnych audycji, a ostatecznie audycje potencjalnie niewygodne lub niezgodne z "duchem ojczystym". Ja się pytam komu przeszkadzała audycja nadająca metal po północy? Na dodatek mająca większą słuchalność niż programy w najlepszym popołudniowym czasie antenowym... To jest coś, o czym oczywiście nie wiesz, a ja zupełnie nie mam pojęcia, bo jestem zniewolonym "mainstreamowcem" wink.gif

Posługujesz się artykułami, zdjęciami, filmami, ale dlaczego brak w nich zdania drugiej strony. Jakoś śmiano się z ś.p. prezydenta za "Borubara", ja słyszałem iż powiedział "Boruc bardzo", ale niewyraźnie. I co z tego? Fakt znam, podobnie jak "Irasiad". A jakoś nie podniosłem w toku dyskusji takich "głupotek". Bo nie zmieniają faktu, że był on podatny na wpływ brata i realizował jego politykę. Miał swoje zdanie wypowiadane publicznie, potem były spotkania PiSu i nagle zmieniał o 180 stopni je, zgodnie z nowymi wytycznymi. Pytanie więc się rodzi samo... Czy rzeczywiście miał swoją wizję? Czy jego wizja była naprawdę wizją dla dobra Polski? A może była ok, ale niezgodna z duchem PiSu i ulegała zmianie w jakimś stopniu?

Wspominasz o poglądach... Solidarni2010 pokazali jasno rozwarstwienie społeczeństwa. Pałac prezydencki, uczczenie pamięci - OK. Był prezydentem, są osoby chcące to zrobić - proszę bardzo. Ale cyrk jaki zrobiono wokół krzyża to żenująca sprawa. Chciano zrobić to elegancko i z fasonem. Sami zwolennicy PiS do tego nie dopuścili. W końcu zrobiono to w sposób prymitywny. Wyszli ludzie z palacu i zabrali krzyż... Tak po prostu. I co? Dalej jest cyrk. Wytłumacz mi jedno... Skoro pochowano Lecha na Wawelu (IMHO bardzo kontrowersyjna rzecz) to po jaką cholerę on jeszcze z wieńcami do tej pory łazi co miesiąc pod pałac zamiast do Krakowa się udać, gdzie ma grób brata, bratowej i ofiar tragedii? To jest chore i jest graniem na uczuciach Polaków. Dla mnie takie coś jest zwyczajnie bezczelne. Bo tylko tak to można nazwać. Teraz nad grobowcem Kaczyńskich krąży upiorny Jarosław, ich córka i jej mąż, którzy wykorzystują sytuację do własnych celów. Niedobrze mi się robi gdy to widzę. Nie lubiłem Lecha za tę postawę służalczą wobec ambitniejszego brata, ale to nie znaczy, że jako człowiek uważam, że tańce na jego trumnie są czymś zabawnym lub akceptowalnym. Pozwólny zmarłym odejść w godności, bo może się okazać, że prawda o Smoleńsku, której tak bardzo PiS chce, może się okazać bardzo gorzką pigułką do przełknięcia. Już teraz stenogramy stają się bardzo niejednoznaczne pod kątem tego kto miał faktyczny wpływ na decyzję o lądowaniu. Jak na razie w moim odczuciu wyglądało to tak w oczach o pierwszego pilota: "Jeśli zaczniemy lądować i prezydent zobaczy sam, że się nie da, to pozwoli nam odlecieć na lotnisko zapasowe.", tylko nie przewidział tego, że ten jeden raz, może być jednocześnie jedynym i ostatnim jaki przyjdzie mu wykonać. Jeśli tak było jak ja to widzę, to prezydent pośrednio poprzez brak zdecydowania (piloci czekali na jego decyzję, o czym nagrania także wspominają) sam przyczynił się do swojej i współpracowników śmierci. A to jest coś, czego nikt w PiS nie jest i nie będzie w stanie zaakceptować. Nie w chwili, gdy zrobiono z niego męczennika.

Daiquiri, Crozin i everth dla mnie osobiście wypowiadają się, mimo iż bez rzucania źródłami, sensowniej, spokojniej czy po prostu w moim odczuciu obiektywniej, wyrażają też swoje zdanie bez zacietrzewienia, czy uznawania się za posiadaczy jedynej prawdy objawionej. To w jaki sposób Ty przedstawiasz swoje, nosi kształt fanatyzmu.

I Daiquiri ma rację, pisząc, że unikasz odpowiedzi na jej pytanie: "nie rozumiem dlaczego mówisz o ludziach mających inne poglądy niż Ty, jako o tych, którzy są "manipulowani" i "niedojrzali" ", ponieważ "uważam, że większość Polaków jest zmanipulowana i niedojrzała, bo ich pogląd, stosunek do tej czy innej partii jest jaki jest w wyniku fałszywie przedstawionej rzeczywistości." odpowiedzią na to pytanie nie jest. Zakładasz z góry, że tylko Twoja wersja rzeczywistości jest prawdziwa i nie akceptujesz innej. Nawet jej nie dopuszczasz do siebie. A jak dla mnie osoba wychodząca z takiego założenia nawet nie ma zamiaru prowadzić dialogu. Bo czy dopuszczasz do siebie myśl, że to Ty jesteś zmanipulowany? I stąd jej "Nie mamy zatem o czym rozmawiać" jest jak najbardziej zrozumiałe. Jak można rozmawiać z betonem? Można najwyżej się o niego rozbić lub, jeśli użyć odpowiednich narzędzi i ogromu siły, rozbić.

Ja w swoich rozmowach wielokrotnie zmieniałem zdanie. Miałem tę odwagę przyznać się do błędu, zauważyć swoje braki w informacjach. To co przedstawileś wcale nie jest mi obce. By było weselej, to kilka osób wskazało Ci aspekty, które kompletnie dla Ciebie nie istniały, a więc okazuje się, że to jednak Ty posiadasz ograniczoną wiedzę na ich temat. Inna sprawa to fakt, że nikt tutaj nie próbuje nawet przekonać kogokolwiek, że PO jest cacy. Wszyscy uważają, że na PO się zawiedli, ale PiS wcale lepszy nie jest, nie był i nie będzie. Po co więc ta cała nawiedzona gadka z Twojej strony? By przekonać nas, że kiepski PiS jest lepszą alternatywą niż równie kiepska PO, choć mamy wszyscy w pamięci zarówno styl jak i metody rządzenia obu partii? Jesteśmy z branży IT ludźmi... My patrzymy na własne korzyści, umiemy czytać programy wyborcze z pominięciem tego marketingowego bełkotu i ciężko nas nabrać na "czary-mary" specjalistów od PR, bo sami wiemy na czym to polega, od kuchni. Na takie gadki to łapać można najwyżej nastolatków lub osoby niezbyt wykształcone, które mają problemy z przetwarzaniem i weryfikowaniem informacji. Ale osoby, które zawodowo zajmują się przetwarzaniem informacji ( na tym polega sedno informatyki, zerknij sobie definicję smile.gif ) na takie coś są wrażliwe i raczej odporne. Analiza źródeł, korekcja wiarygodności i wyciąganie wniosków na podstawie wielu, a do tego sprawdzanie tych źródeł pod pewnymi kątami. To jest norma w naszej pracy. Nieraz posuwamy się do sprawdzenia tych źródeł. Tak postępują osoby dające się manipulować? Chyba masz o wielu tu piszących osobach zerowe pojęcie.
cojack
Thek Ty weź napisz książkę, bo na forum jak strzelisz posta to czasu w pracy mi nie starczy by go przeczytać.
everth
@cojack: podsumowanie całej dyskusji o Polsce w 5 min.
thek
Tego utworu nie kojarzyłem, choć Staszewskiego lubię, bo jako jeden z niewielu wali każdemu po równo do pieca. I tym z lewej, i z prawej, i kościołowi, i innowiercom. Człowiek, dla którego brak świętości i obśmiewa lub jedzie po wszystkim co na to zasłuży. Wiele utworów Kazika/Kultu mimo upływu lat nie straciło nic na sile, znaczeniu.
michalszelag
Cytat(thek @ 7.02.2011, 04:17:56 ) *
Wiesz... CIACH

dżizas, cały tydzień chyba to pisałeś, wybacz, ale nie przeczytam. Co do tych wszystkich filmików o Rockefelerach, WTC i NWO, to jest to bardzo proste, dmuchają nas jak chcą, a prawda jest taka, że kto lepiej im da d..y ten lepiej na tym wyjdzie.
jarek_bolo
Ciągle się nie rozumiemy. Posłużę się przenośnią z naszej branży. Wy piszecie o programowaniu, a ja piszę o metaprogramowaniu.

Wy mi piszecie o poglądach, że każdy może mieć swoje i tak dalej.
OCZYWIŚCIE, PEŁNA ZGODA CO DO POWYŻSZEGO. Przecież tego nie neguję.

To co staram się wam uzmysłowić to to, że poglądy większości Polaków są oparte o fałszywie przedstawiony obraz rzeczywistości.

Parę dni temu był nawet artykuł traktujący o tym problemie. Jeśli ktoś szczerze postanowił poszerzyć bazę źródeł z których czerpie informację o Polsce i Świecie to pewnie na niego trafił, bo pojawił się na portalu www.wpolityce.pl do którego link podawałem wyżej. Polecam ten portal, bo na prawdę nie ma lepszego obecnie jeśli chodzi o rzetelne informowanie o wydarzeniach w z kraju i ze świata.

Wracając do tematu. Spora grupa pracowników naukowych Uniwersytetu Warszawskiego (a więc nie byle kto, nie jakieś mohery) napisała list, który jak to było można przewidzieć w ogóle nie pojawił się w mediach mainstreamowych, tutaj link:
http://wpolityce.pl/view/7057/Pracownicy_n...dna_elita_.html

Na wstępie powyższego listu przypomniano o badaniach psychologicznych, które udowadniają pewną skłonność, bardzo mocno widoczną w polskim społeczeństwie, czyli chęć „bycia akceptowanym w grupie", pragnienie to zwycięża nawet elementarny zdrowy rozsądek.

Ale to tylko wstęp, polecam całość listu i głęboką refleksję.
michalszelag
Cytat(jarek_bolo @ 12.02.2011, 10:39:52 ) *
Ciągle się nie rozumiemy. Posłużę się przenośnią z naszej branży. Wy piszecie o programowaniu, a ja piszę o metaprogramowaniu.

Wy mi piszecie o poglądach, że każdy może mieć swoje i tak dalej.
OCZYWIŚCIE, PEŁNA ZGODA CO DO POWYŻSZEGO. Przecież tego nie neguję.

To co staram się wam uzmysłowić to to, że poglądy większości Polaków są oparte o fałszywie przedstawiony obraz rzeczywistości.

Parę dni temu był nawet artykuł traktujący o tym problemie. Jeśli ktoś szczerze postanowił poszerzyć bazę źródeł z których czerpie informację o Polsce i Świecie to pewnie na niego trafił, bo pojawił się na portalu www.wpolityce.pl do którego link podawałem wyżej. Polecam ten portal, bo na prawdę nie ma lepszego obecnie jeśli chodzi o rzetelne informowanie o wydarzeniach w z kraju i ze świata.

Wracając do tematu. Spora grupa pracowników naukowych Uniwersytetu Warszawskiego (a więc nie byle kto, nie jakieś mohery) napisała list, który jak to było można przewidzieć w ogóle nie pojawił się w mediach mainstreamowych, tutaj link:

Na wstępie powyższego listu przypomniano o badaniach psychologicznych, które udowadniają pewną skłonność, bardzo mocno widoczną w polskim społeczeństwie, czyli chęć „bycia akceptowanym w grupie", pragnienie to zwycięża nawet elementarny zdrowy rozsądek.

Ale to tylko wstęp, polecam całość listu i głęboką refleksję.

Ale dzieciakom wystarczy przecież czacik, browarek i TVN.....
jarek_bolo
Cytat(jarek_bolo @ 12.02.2011, 10:39:52 ) *

Jest ciąg dalszy powyższego artykułu. Polska inteligencja po stronie prawdy, przeciw zdziczeniu. 147 osób z Poznania popiera głośny artykuł naukowców z Warszawy.
http://wpolityce.pl/view/7249/Polska_intel..._Warszawy_.html

A tutaj już mniej niezależny artykuł (autor był w rządzie PiS), ale również mający bardzo dużo racji w opisie polskiej rzeczywistości po okresie rządów PO:
http://wpolityce.pl/view/7245/Ryszard_Legu...katastrofa.html
michalszelag
Cytat(jarek_bolo @ 14.02.2011, 12:21:24 ) *
Jest ciąg dalszy powyższego artykułu. Polska inteligencja po stronie prawdy, przeciw zdziczeniu. 147 osób z Poznania popiera głośny artykuł naukowców z Warszawy.
http://wpolityce.pl/view/7249/Polska_intel..._Warszawy_.html

A tutaj już mniej niezależny artykuł (autor był w rządzie PiS), ale również mający bardzo dużo racji w opisie polskiej rzeczywistości po okresie rządów PO:
http://wpolityce.pl/view/7245/Ryszard_Legu...katastrofa.html

Bicie piany! Ależ oni są źli itd itp... Nie wiesz o co chodzi? O KASĘ jak zwykle.
cojack
@jarek_bolo ja Ciebie dobrze rozumiem, widzę jakie Tobą targają emocję po tym co tutaj piszesz, i domyślam się jakie Cie przyświecają wartości. Ale forum dla programistów to nie jest dobry pomysł by o tym pisać. Chcesz coś zrobić? http://mw.org.pl/ U Ciebie w łódzkim też jest, zapisz się, ja jestem w okręgu Pomorskim, wczoraj byliśmy na akcji "Kocham Polskę!". Rozumiem Cię lepiej niż Ci się wydaje. Ale obojętność wśród społeczniaków jaka im się udziela, nie jest warta tracenia swoich nerwów na nich, dołącz do ludzi którzy mają takie same priorytety jak Ty, nie staraj się przekonać kogoś siłą, to nie ma sensu. Jeżeli taka osoba nie została wychowana w dobie kultury polskiej, i jej wartości, to nie zrozumie tego co Ty czy ja lub inny nam podobni czują, co ich boli jak na to wszystko patrzą.

Pozdrawiam Cię.
jarek_bolo
Cytat(michalszelag @ 15.02.2011, 00:01:31 ) *
Bicie piany! Ależ oni są źli itd itp... Nie wiesz o co chodzi? O KASĘ jak zwykle.

Nie zgodzę się. Nie wychylali by się w tak fundamentalnej sprawie. W dzisiejszej Polsce pokazanie że ceni się prawdę, patriotyzm to narażanie się na wyśmianie, wyzwanie od ciemnogrodu i moherstwa, a czasem śmierć z rąk jakiegoś fanatyka (przypadek Marka Rosiaka).

Cytat(cojack @ 15.02.2011, 09:18:59 ) *
@jarek_bolo ja Ciebie dobrze rozumiem, widzę jakie Tobą targają emocję po tym co tutaj piszesz, i domyślam się jakie Cie przyświecają wartości. Ale forum dla programistów to nie jest dobry pomysł by o tym pisać. Chcesz coś zrobić? http://mw.org.pl/ U Ciebie w łódzkim też jest, zapisz się, ja jestem w okręgu Pomorskim, wczoraj byliśmy na akcji "Kocham Polskę!". Rozumiem Cię lepiej niż Ci się wydaje. Ale obojętność wśród społeczniaków jaka im się udziela, nie jest warta tracenia swoich nerwów na nich, dołącz do ludzi którzy mają takie same priorytety jak Ty, nie staraj się przekonać kogoś siłą, to nie ma sensu. Jeżeli taka osoba nie została wychowana w dobie kultury polskiej, i jej wartości, to nie zrozumie tego co Ty czy ja lub inny nam podobni czują, co ich boli jak na to wszystko patrzą.

Pozdrawiam Cię.

Jesteśmy w dziale forum całkowicie przeznaczonym na takie tematy.
Poza tym zależy mi by właśnie na forum programistów, a więc ludzi nie głupich podawać informacje, które normalnie wielu z nich, w natłoku obowiązków czy swoich pasji pewnie by przeoczyło.

Ja nic złego tutaj nie robię. Nie namawiam nikogo do zmiany poglądów, co najwyżej delikatnie informuję, że wyrobił/wyrobiła sobie je na podstawie niepełnej informacji o danym temacie. Jak ktoś się nad tym zastanowi, sprawdzi czy aby rzeczywiście tak nie jest to fajnie, a jak będzie szedł w zaparte i dalej powtarzał komunały zasłyszane w mainstreamie to trudno.
Jeśli chodzi o angażowanie się w organizacje to już mam kontakt m.in. z chłopakami z MW.

Kolejna porcja ciekawych informacja.
http://wpolityce.pl/view/7275/Cejrowski___...l_kariere_.html
http://wpolityce.pl/view/7262/Drugi_numer_...ywistosci_.html

Zachęcam do obejrzenia:
http://wpolityce.pl/view/7289/Warto_rozmaw...odz__23_00.html

A tutaj perełka jeśli chodzi o rzetelność Gazety Wyborczej (Agory: gazeta.pl, kina Helios):
Cytat
Tu porzucamy na chwilę ironię. Bo włos się na głowie jeży, że teksty o "szkodnictwie", "czujności" i "pozytywnym" strachu przed opozycją, te wezwania do zaniechania krytyki w imię politycznego interesu jednej z partii, drukuje na stronach opinii największa w Polsce gazeta. Trudno o wyraźniejszy dowód upadku debaty publicznej w Polsce.

Całość tutaj: http://wpolityce.pl/view/7281/Piekne__Kucz...uje_Krauze.html
Cysiaczek
Cytat
(...)a czasem śmierć z rąk jakiegoś fanatyka (przypadek Marka Rosiaka).

Właśnie z powodu takich i podobnych nadinterpretacji uważam środowisko okołoPISowe za mało wiarygodne pod względem moralnym. PO mnie oszukuje na każdym kroku, PIS robi to samo i jeszcze próbuje wmawiać, że "oni to ci dobrzy". To moim zdaniem nieprawda, PIS i PO to partie socjalistyczno-populistyczno-chrześcijańskie. Ten ostatni człon bardziej do PIS pasuje, mniej do platformy. Niemniej, każdy z nich (tych członów) opisuje na jakich emocjach się skupia i Wy też wiecie.
Rozumiem, że powinienem otworzyć oczy i w następnych wyborach zagłosować na "realną alternatywę" PO, czyli PIS? Jaką alternatywę? Z deszczu pod rynnę? Mam dać mandat zaufania Macierewiczowi, który jedynie Jarkowi ustępuje pod względem odrealnienia? Wiem, naiwne pytania, ale oni wszyscy są skompromitowani i to czy w jednej, czy drugiej sprawie mogę przyznać rację ludziom PIS, to nie znaczy, że jestem lemingiem który wyciągnie z tego jakieś daleko idące wnioski i da się ponieść jednemu, czy drugiem wodzowi. Na PO zagłosowałem z rozsądku myśląc, że po prostu nie mogą nic spieprzyć, że będą kradli, ale ze zwykłego rozsądku nie ukradną wszystkiego. Miałem nadzieję, że storpedują wszystkie chore lewackie wymysły. Stało się inaczej i trudno. Teraz ze złości mam się dać oszukać PISowi?
michalszelag
O KASĘ im chodzi, o nic więcej. Jak tylko ktoś poruszy 50% koszty(z których sam korzystam) od razu zaczynają swoje naukowe patriotyzmy. I tak jest tym razem. Ostatnio ktoś z rządu mówił, jacy to oni źli, że podatków nie płacą.... Jak myślisz co jest ważniejsze, patriotyzm i miłość do ojczyzny, czy 50% koszty? Obudź się! Zresztą czym dziś jest patriotyzm, echh szkoda klawiatury....
everth
Wybory się zbliżają więc trzeba się "wykazać". Ponieważ większość for ogólnotematycznych już wybrało wyznanie wiary to zawsze można porobić ruch na forach bardziej specjalistycznych. Tylko dlaczego większość takich dyskusji szybko zniża się do poziomu z gazeta.pl czy salon24 to ja naprawdę nie wiem. Chyba że tak naprawdę wszystkim zainteresowanym chodzi o dostęp do koryta a pozostałych traktują jak ostatnich kretynów z "ciemnego ludu" (choć właściwie zaczynam się zastanawiać czy oni przypadkiem nie mają racji).

Powtórzę jeszcze raz - nic się nie zmieni ponieważ nie ma takiej woli społecznej. A jeśli mój wybór sprowadza się pomiędzy cwaniakiem mniejszym a cwaniakiem większym to to nie jest żaden wybór. Dla lepszego zobrazowania sytuacji w naszym kochany państwie posłużę się cytatem wyrwanym z kontekstu:
Cytat
Elżbieta Jakubiak: U nas uważa się, że biznes tworzy państwo, a urzędnicy państwowi je niszczą, a to oni przygotowują wielką infrastrukturę dla życia dziennikarzy, biznesu. Gdyby nie oni, gdyby nie tacy ludzie jak ja, byłby pan bez numeru dowodu, zameldowania.
Redaktor: Gdyby nie biznes, pani byłaby bez pensji.
Elżbieta Jakubiak: To nieprawda! Wypracowuję ją jako urzędnik państwowy, wydając panu zaświadczenia, by mógł pan prowadzić działalność gospodarczą, przygotowując działkę do inwestycji i tak dalej. W sumie to ja panu pozwalam pracować.

Wtórny feudalizm ma się dobrze.

Do @cojack:
Jak byłem młodszy to też fascynowały mnie takie organizacje. Tylko one nic nie znaczą. Gdyby taka MW chciała zmienić rzeczywistość już dawno poszerzyłaby bazę społeczną. Wystarczy że poza krzykliwymi demonstracjami zaczną robić coś użytecznego dla społeczeństwa. Siła i oparcie choćby takiego Hezbollachu nie bierze się z zamachów czy demonstracji tylko tego że ta organizacja posiada szkoły, fundacje, szpitale, własną prasę, wydawnictwa - a przede wszystkim konsekwencji. MW to grupa młodzików którym dobrze w grupie, w zasadzie podobna do setek innych o całym spektrum politycznych poglądów.
jarek_bolo
Cytat(Cysiaczek @ 15.02.2011, 17:42:32 ) *
Mam dać mandat zaufania Macierewiczowi, który jedynie Jarkowi ustępuje pod względem odrealnienia?

Żeby choć trochę spróbować dyskusji na jakiś konkretny temat spróbuję pociągnąć ten wątek.

Na jakiej podstawie uważasz Macierewicza czy Kaczyńskiego za osoby oderwane od realiów?

Znasz Macierewicza? Miałeś okazję z nim porozmawiać i zapytać go o wszystko co byś chciał zapytać?
Przyprawiono mu gębę wariata w latach 90tych gdy został zobowiązany wykonać uchwałę Sejmu (większość posłów, nawet Ci z dawnego PZPRu) o przeprowadzeniu lustracji. Głosowała za tym większość Sejmowa, demokratyczne reguły.
Co robi rzekomo demokratyczna, opozycyjna, nowo utworzona Gazeta Wyborcza? Wyzywa go od oszołoma, zaczyna się nagonka i prymitywna manipulacja. Te same metody oczerniania polityków można było zaobserwować w okresie rządów PiS, lub gdy PiS jest w opozycji.
Jak się dziś okazuje, wiele z tych osób, które w 92r, gdy lustracje przygotował Macierewicz było TW (z samym Wałęsą na czele).

Chętnie dowiedział bym się o jakimś konkrecie świadczącym o niepoczytalności Macierewicza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.