Cytat(dr4ko @ 11.01.2010, 15:06:03 )

A jak usuną dziedziczenie klas? Albo interfejsy? Albo coś jeszcze bardziej absurdalnego? Panowie, bez jakichś kosmosów proszę.
Dla mnie interfejs to jedynie graniczenie na zasadzie "to musi być w nowej klasie i nie wymigasz się od tego"

Szczerze mówiąc to ja rzadko implementuję cokolwiek pisząc obiektowo głównie "od zera" lub ewentualnie dziedzicząc po prostszej klasie. Stąd robienie Stosu z Array poprzez jej okrojenie uznałem za naturalne w pewien sposób dla wielu, choć dla mnie powinno to być jako implementacja prostej klasy typu object z mapą. Dziedziczenie według mnie ma za cel rozszerzać działanie klasy, a nie je ograniczać. Stąd weźmy przykładowo klasę usera forum. Gość jest bazowy. Klasa Zalogowany dziedziczy po nim wszystko i coś dodaje. A Admin to dziedziczenie po Zalogowany i jego rozszerzenie. Proste.
Cytat(Cysiaczek @ 11.01.2010, 15:15:23 )

Jak usuną dziedziczenie, to dopiero się okaże, kto umie programować obiektowo

Jeśli to usunęliby to coś takiego jak powielanie kodu skutecznie by wkurzyło wszystkich. Wyobrażasz sobie pisanie całej definicji wszystkiego w klasach od zera zamiast prostego wywołania klasy rodzica? Obiektówka straciła by całą swą siłę praktycznie w jednej chwili. Bo co nam by dało to, że super napiszemy wszystko obiektowo skoro nie możemy dziedziczyć i następuje powielanie kodu. Cofamy się do sensowniejszego w takiej chwili programowania strukturalnego i pisania wszystkiego w bibliotekach funkcji.
Cytat(Theqos @ 11.01.2010, 15:35:12 )

Ale jakie kosmosy? Ze usuną funkcję z php? To jakaś nowość? Ze ktoś będzie chciał sobie zmienić implementacje stosu? A może trzeba będzie to przepisać na jakiś normalny język
Po co
http://docs.php.net/manual/en/class.splstack.php skoro sa array_push/pop i jeszcze wrednie to dziedziczy po jakiejs liscie i implementuje jakies tam interfejsy O.o
Bo wszystko wiemy na początku i nie zaczynamy programować dopóki nie mamy pełnej dokumentacji w najdrobniejszych szczegółach. Aha i klient nigdy nie zmienia zdania, a program raz napisany już nie jest rozbudowywany
Od kiedy Swing jest fajny?

Przecież nikt nie pisze aplikacji desktopowych w Javie (nieliczac narzedzi do pisania w javie).
Po co splstack i inne to robią? Po to, że gdy ktoś chce iść dalej to ma odgórne ograniczenia co musi zachować w nowej klasie. No i dla TWOJEJ programisty wygody, byś nie musiał sam tego implementować bazując na Array. Czy STL i jego klasy w C++ nie dlatego powstały? Ten sam powód u ich powstania leżał.
Jeśli masz klientów na swój kod to do pewnej granicy możesz pozwolić, ale chyba byś strzelił w pysk kolesia gdyby zmienił dokumentację na kilka dni przed oddaniem i albo rozwiązał umowę, albo policzył kupę extra za to. Zaś dobrze napisany kawał kodu pozwala na rozszerzanie w dowolnym momencie po jego ukończeniu.
"nikt nie pisze aplikacji desktopowych w Javie" - toś strzelił z grubej rury

Normalnie mało się nie popłakałem ze śmiechu. To dlaczego na kompie masz JRE instalowane? Dla picu lub apletów w przeglądarce?

Nie każde oprogramowanie wykonywalne w kompie jest kompilowane z C/C++

Odinstaluj sobie JRE w kompie i zobaczymy ile % softu Ci zawyje, że mu go brak

Co większe niezależne od systemu operacyjnego oprogramowanie jest pisane w JAVA ze względu na przenośność kodu. Albo dostajesz skompilowany dla danego systemu plik wykonywalny albo dostajesz pliki wykonywalne wymagające JAVA do uruchomienia.