Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dlaczego programiści PHP to nie programiści?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
varez
Chciałem już wcześniej rozpocząć tu taki wątek, ale jakoś tak wyszło, dopiero ten wykop (o tym poźniej, gdyż wykop tylko zbliżony do mojego tematu) spowodował, że zdecydowałem się napisać.

Otóż w naprawdę wielu miejscach (na forach/blogach, szczególnie gdy ktoś ma problem ze skryptem, bądź na pytanie odpowiada, że jest programistą php/programuje w php, a także na uczelni, prowadzący zajęcia z c++ pytał kto cokolwiek programował (nie zgłosił się nikt oprócz mnie ale o tym także później), ja jako że polizałem w życiu tyle języków programowania no to niechętnie (glupio samemu) podniosłem ręke i powiedziałem, że w php robię, na co prowadzący zareagował śmiechem i powiedział, że php to nie programowanie (ale on akurat robi się za mózga, a jest dosyć tępy^^)) spotkałem się z tym, że takiego człowieka, "programistę php" się wyśmiewało, często coś wspominając o "prawdziwych językach programowania" itd.. W sumie chyba nawet na tym forum ktoś coś takiego kiedyś napisał (ale mogę się mylić)..

No ale... Zawsze jest zarzut, nigdy nie ma wytłumaczenia. Nie próbowałem przejść na "wyższe" języki programowania, bo przy php zatrzymała mnie praca, może wtedy by mnie oświeciło?

A więc podsumowanie: o co chodzi?

(a teraz to na później - faktem jest też, że ludzie nie potrafią programować w ogóle, za to lubią się chwalić, i wysyłać swoje durne CV, którym się ośmieszają prawie jak panny na naszej-klasie.. Myślicie, żeby założyc osobny temat dotyczący braku umiejętności programowania a wpychaniu się na miejsca pracy itd?)
melkorm
Był już podobny temat na forum, ale już nie pamiętam tongue.gif

Co do tematu, z własnego doświadczenia wiem iż na uczelniach ciężko się spodziewać programowania, dobrego programowania. Sam studiując nie dowiedziałem się nic poza archaiczną teorią z przed paru lat ... a wykładowcy przychodzili z podręcznikami do języka który mieli nauczać - co dla mnie było kpiną nie tyle z nauczajcego co ze mnie - bo po co mi taki przedmiot? Sam mogę sobie to przeczytać .... i z reguły nie chodziłem na takie przedmioty - fakt moja uczelnia to zaścianek informatyki ale cóz... .

Następnie gdy zaczynam, bez doświadczenia, pisać kod - ciężko jest znaleźć kogość doświadczonego który powie że tak się robi albo że to rozwiązanie jest złe - i tutaj najważniejsza pozycja DLACZEGO ZŁE. W wielu książkach jak i poradnikach są błędy i rozwiązania które można o kant **** rozbić ... dobrze jednak że są fora takie jak te winksmiley.jpg

PHP samo w sobie nie jest złe, ale bardzo łatwo pisać w nim strasznie zły kod, wręćż okropny ... i tak większość programistów PHP pisze takie bzdury jak edycja pliku CSS z poziomu PHP podmieniając obrazki (wkleję kod później).

Reasumując osoba która wysmiała by mnie że piszę w PHP, nie widząc nawet kodu, jest ignorantem i nawet nie mialbym ochoty z nią rozmawiać - rozumiem konstruktywną krytykę - którą zawsze przyjmuję i się nią cieszę bo pozwala mi się to rozwijać i patrzeć na rzeczy z wielu stron - ale płytkie teksty typu "Dupa z Ciebie a nie proegramista bo programujesz w PHP!" itp można sobie darować winksmiley.jpg
erix
A ja podejrzewam, że sądzi ten prowadzący tak sądzi dlatego, gdyż w PHP właściwie nie trzeba pilnować typów zmiennych, zarządzania pamięcią, itp; każda zmienna, to odpowiednik Variant z Object Pascal. Choć co do zarządzania pamięcią, to równie dobrze mógłby wyśmiać Javowców (chyba że się mylę, ale o ile pamiętam, to tam był Garbage Collector, nie? winksmiley.jpg).

Sęk w tym, że po większym zagłębieniu w zagadnienia dyskretnego typowania oraz działania operatora === sprawa już nie jest tak oczywista.

Dla mnie programistą jest osoba, która dostając specyfikację jest w stanie opracować algorytm, który - wykorzystując dostępne środki - programuje komputer tak, aby osiągnąć pożądany wynik przy rozsądnym zużyciu zasobów. I nie ma tu znaczenia język, jakiego się używa, bo równie dobrze można napisać w asemblerze jakieś badziewie, które przy wypisywaniu hello world dosłownie zabije procesor, a można w bashu napisać demona http (da się, znam jednego szaleńca, który tego dokonał biggrin.gif).

Trzeba było go zapytać, co sądzi o umiejętnościach programisty piszącego w danym języku znając go od podszewki, a co sądzi o tzw. frejmłorkowcu, który idąc rąbać drewno zabiera z sobą całą szopę z narzędziami. biggrin.gif
varez
Mnie w php urzekło najbardziej ten brak potrzeby pilnowania zmiennej. Mogę sobie mieć tablicę, zrobić z tego stringa, integera, floata..

No wlasnie najbardziej nie wiem dlaczego konkretnie sie ludzie przyczepiaja, liczę, że ktoś z was wie, albo ew. ktos wygoogluje temat i zwyzywa całe forum za to, że robimy w php winksmiley.jpg
scanner
Sami sobie kręcicie taki los.
Skrypty za 10 zł na allegro, szumne CMSy i Frameworki pisane w godzinę pod kołdrą - przez to wszystko PHP jest traktowane tak jak jest.
O i właśnie...
Nie mówicie "napisałem program w PHP". Pisze się skrypty, skrypciki i classy.
LBO
IMHO Wynika to z - ciągnącego się od lat za PHP - przeświadczenia o niskim progu wejścia w ten język. Bo skoro coś jest za proste to nie może decydować o przynależności do elity jaką są programiści (sic!) smile.gif

Wiele krytyk, zgryźliwości i niedopowiedzeń padło z ust programistów innych, lepszych języków kiedy PHP było jeszcze młode. Te uprzedzenia zacementowały się z czasem wewnątrz całych społeczności i w rezultacie trudno nawet zacząć argumentować za tym, że się mylą; że dużo się pozmieniało. Nie da się bez wywołania flame war.

Nadzieja w tym, że coraz więcej programistów Javy, C# itp wywodzi się z PHP. I może oni coś zmienią.

A może nie?

darko
Dlaczego Perl jest nad Pythonem ? Phi
// edit
a Java pod Pascalem !?

LBO skąd wytrzasnąłeś ten schemat?

// edit2
aa: blogs.msdn.com i wszystko jasne winksmiley.jpg
mike
Cytat(LBO @ 7.01.2010, 20:43:49 ) *
Nadzieja w tym, że coraz więcej programistów Javy, C# itp wywodzi się z PHP. I może oni coś zmienią.
PHP ssie. Żałuję, że moja przygoda z nim trwała rok za długo.
Max Damage
A ja uważam, że to zastosowanie i w pewnym sensie sposób skomplikowania języka decydują o tym, że mówi się tak a nie inaczej o programistach php.

Osoba która uczyła się najpierw języka c++, a potem przeszła na php widzi to tak:
- brak definiowania typów zmiennych, z początku wydaje się to dużym minusem.
- a co za tym idzie, nie potrzeba szablonów.
- brak wskaźników, struktur.
- brak pełnej obiektowości. Nie ma różnych typów konstruktorów , ich przeciążeń i przeciążeń metod, list inicjalizacyjnych, kompozycji, nikt nie używa nawet tablicy obiektów. Z początku denerwuje nawet pisanie public, zaczerpnięte chyba z javy, przy każdej metodzie klasy. Wszędzie co najwyżej dziedziczenie, żadnych innych relacji między klasami. Do tego jeszcze różne biblioteki i frameworki dzięki którym właściwie nie pozostaje chyba nic innego jak tylko wklepać te wszystkie klasy z ich metodami. Tymczasem w c++ uczysz się jakiś zwariowanych bibliotek i innych rzeczy. Kiedyś trafiłem na blog gościa piszącego programy dla systemu symbian - to była masakra.
Pozostaje także kwestia skomplikowania języka. PHP wiele osób jest się w stanie nauczyć na jakimś tam poziomie w miarę szybko i sklecić z tej wiedzy jakąś stronkę, natomiast w językach kompilowanych trzeba się trochę napisać, aby zobaczyć efekt swojego kodu, a opanowanie składni c++ i STLa też zajmuje sporo czasu. No i przykładowo w c++ nie da się aż tak byle jak napisać kodu jak w php, co też jest dużym plusem.

Pierwszym językiem z jakim miałem na krótko styczność było php (wywaliłem tu wtedy ze 150 postów), a kolejne dwa lata to c i c++. Chyba wszystko co powyżej to spostrzeżenia jakie do tej pory zauważyłem wracając z powrotem do php kilka miesięcy temu.

Krótko mówiąc to co dla jednych jest minusem, dla drugich może być plusem. Dla programistów php brak tego wszystkiego co wymienione powyżej to na pewno plusy. Chyba tak po prostu wynika z definicji tego języka i jego zastosowania.

Cysiaczek
Cytat
- brak pełnej obiektowości. Nie ma różnych typów konstruktorów , ich przeciążeń i przeciążeń metod, list inicjalizacyjnych, kompozycji, nikt nie używa nawet tablicy obiektów. Z początku denerwuje nawet pisanie public, zaczerpnięte chyba z javy, przy każdej metodzie klasy. Wszędzie co najwyżej dziedziczenie, żadnych innych relacji między klasami.

Ty opisujesz cechy języka, czy umiejętności? Serio - nie kumam połowy rzeczy o których piszesz.
Max Damage
A uważasz, że ludzie którzy mówią "php to nie programowanie" porównują umiejętności? Nie da się tego tak naprawdę porównać, bo to dwa inne języki służące do innych celów. Po prostu jak gość od c++ usiądzie do php to popatrzy i powie: "łatwy język, dużo dostępnych funkcji, można pisać byle jak a wyjdzie mi strona internetowa". I na tym się kończy, ty o zaprogramowaniu aplikacji okienkowej tego nie powiesz. Zawsze też możesz usłyszeć, że język skryptowy to sam może sobie napisać, i że ty piszesz tylko strony internetowe. Mniej więcej o to mi chodzi : )
piotrooo89
no ja się mogę z wami podzielić moimi odczuciami... wczoraj siedziałem i pisałem projekty na uczelnie w C, po czym miałem straszny problem z stworzeniem pustej tablicy (tak może być to problemem, coś co w PHP nie istnieje) i dopiero wkurzyłem sie i zacząłem czytać symfonie i wertować googla i znalazłem funkcję malloc, czyli coś co dla kogoś kto pisze w PHP nie jest problemem staje się problemem dla kogoś kto chce sklecić parę linijek kodu w jakimś innym języku (tzw.wyższym).
rzymek01
Cytat(piotrooo89 @ 7.01.2010, 22:19:50 ) *
czyli coś co dla kogoś kto pisze w PHP nie jest problemem staje się problemem dla kogoś kto chce sklecić parę linijek kodu w jakimś innym języku (tzw.wyższym).

może nie zrozumiałem, ale piszesz że ktoś kto pisze w PHP ma trudność z napisaniem czegos w C? wtedy to powinno być "(tzw. niższym)", czy tak?
Zyx
varez -> w życiu się nie spotkałem z "dyskryminacją" dlatego, że moim "głównym" językiem programowania jest PHP, ani na uczelni*, ani poza nią. Co prawda jestem też w zupełnie innej sytuacji, bo nie zaczynałem od PHP, a nieźle sobie radzę też z paroma innymi językami. Klucz leży w tym, by pamiętać, że język programowania to narzędzie, a dobrego informatyka poznaje się po tym, by umiał wykorzystywać narzędzia. Jak ktoś jest za przeproszeniem dupa, to mu nawet C++ ani assembler nie pomoże, a komputerowy magik ze zwykłego Basica będzie potrafił wyciskać cuda.

Max Damage -> przeciążanie operatorów to zwykły słodzik składniowy, który nie wnosi absolutnie nic do idei programowania obiektowego. W dodatku w niepowołanych rękach może zmienić program w koszmar smile.gif. "Pełna obiektowość" to zupełnie co innego, niż twierdzisz i na pewno C++ nie jest przedstawicielem tego typu języków.
varez
@rzymek01
podejrzewam ze to nie do konca tak, choc sporo w tym prawdy..

Cytat
scanner:
Sami sobie kręcicie taki los.
Skrypty za 10 zł na allegro, szumne CMSy i Frameworki pisane w godzinę pod kołdrą - przez to wszystko PHP jest traktowane tak jak jest.

Podejrzewam, ze masz racje, no ale łatwosc z jaka mozna nauczyc sie php (no i jego popularnosc) powoduje ze kazdy sie na to rzuca, i chce sobie zarobic..
Ale WSZYSTKICH nas nie musisz oskarżać winksmiley.jpg

@Zyx
no to gratuluje, bo ja sie spotykam na tyle czesto ze zaczelo mnie to nurtowac..

Ciekawe czy jakbym powiedział prowadzącemu ze w BASICU robię to by było lepiej?
thek
Moje losy z programowaniem były z leksza... pokręcone. Zaczynałem jak wielu od Turbo Pascala, potem "cofnąłem się" do AC Logo ( żółwik rulez biggrin.gif ) by potem znów do TP i z każdym rokiem studiów coraz bardziej poszerzałem swoją wiedzę o programowaniu począwszy od C, przez C++, Javę by jako ostatnie poznawać dopiero skrypty w BASHu oraz PHP i otoczkę ( jak JS ). Szczerze to najwygodniej pracuje się mi z C++ i może dlatego jestem nieco "wrażliwy" na głupie błędy oraz nie mogłem nieco przyzwyczaić na początku do "beztypowości" zmiennych winksmiley.jpg
Prawdą jest, że skrypty php pisze sie latwo i przyjemnie, tyle że ich jakość pozostawia wiele do życzenia, o czym niejednokrotnie się przekonałem na własnej skórze, poprawiając czyjś kod. Te sprzedawane na allegro za psie pieniądze są zazwyczaj tak dziurawe, że należało by siąść i płakać. Tylko nie wiadomo czy ze śmiechu widząc luki, czy może smutku nad głupotą i bezmyślnością autora.

Ogólnie to debata nad wyższością jakiegokolwiek języka sprowadza się do wyższości jednych świąt nad drugimi. Każdy nadaje się lepiej do konkretnych zastosowań. Wielu nawet nie zna możliwości innych skupiając tylko na wąskim przedziale. Sam pamiętam jakie gałki na mnie wywalił ponoć dobry zagraniczny webmaster gdy mu poleciłem by w skrypcie CGI zaprzągł do działania C++. Uważał, że nie można tego zrobić. Dopiero gdy mu wytłumaczyłem, że CGI nie ograniczają się do konkretnych kilku języków (wymienił mi kilka jakie jego zdaniem można tylko w CGI stosować) i sam nieco doczytał to przyznał mi, że faktycznie mam rację.

Nauczyciele akademiccy zaś to jest moim zdaniem w wielu przypadkach nieporozumienie. Sam "przechodziłem" jednego, który może i miał nieco wiedzy książkowej, ale walił byki nawet w notacji UML, że o czymś w praktyce działającym nie wspomnę. Tylko kilku magistrów może coś potrafiło i jeden ostro mający zryte na punkcie wieloprocesorowości, a z resztą to tak różnie było. Powiem tylko, że zdarzało im się byki w egzaminach robić. Mieli wiedzę, ale zazwyczaj ciut nieaktualną lub bardziej teoretyczną. Coś nowszego gdy wprowadzali to razem ze studentami się uczyli winksmiley.jpg Dlatego wyśmiewanie innych języków przez nauczycieli to moim zdaniem nieporozumienie. Niejeden uczeń by ich położył na łopatki w bezpośrednim starciu programistycznym. Mają oni bowiem skostniałe umysły i trzymają się raczej określonych pomysłów, a bywa, że nawet algorytmika ich przerasta. To co uznawali za prawdę przez lata, obecnie nie musi być prawdziwe, choć będą nadal szli w zaparte, że tak jest i "koniec, kropka". Wcale nie poszerzają wiedzy nieraz widząc tylko "swoją działkę". Miałem pewnego profesora z Ukrainy, który był dobry w tym co robi i miał on lepsze zdanie o doktoryzujących się magistrach niż doktorach, choć też nie wszystkich. Jednego magistra nie dopuszczał do obrony pracy doktorskiej ponieważ wiedział, że to idiota, który mając tytuł będzie katował studentów, bo już będąc mgr inż. prowadząc zajęcia siał terror wymagając rzeczy tak dokładnych jak różnica między każdym rodzajem pamięci RAM i ROM na poziomie pojedynczych komórek pamięci, dokładnych algorytmów przesyłu danych dla każdego typu portu (do dziś mi się w koszmarach pewnie by śniły znaczenia każdej linii w porcie równoległym wraz z kolejnością i zawartością ramek przesyłanych przy zgłoszeniach obsługi) czy koszmar każdego studenta... Kolokwium z BIOSu. Co niby trudnego w nim? Ano to, że wymagana znajomość każdej funkcji wszystkich firm produkujących, od najstarszych do dopiero co ogłaszanych w specyfikacjach i nawet nie będących jeszcze zaimplementowanych w układach. A każdy kolejny termin zaliczenia to coraz więcej tych "egzotycznych" i niemal brak tych standardowych. Pewnie większość nawet do tej pory nie wie co to SpeedStep Technology, choć korzysta z tego i obiło się im o uszy jak działa. A to tylko jedna z wielu jakimi mógł nas zaskoczyć... I robił to.

Ale wracając znów do języków to moim zdaniem php trochę mnie "zepsuł" bo przestałem tak bacznie zwracać na wiele rzeczy uwagę. Jest takim pośrednim od naprawdę banalnych do trudniejszych i w tej roli się sprawuje dobrze, gdy ktoś chce dalej migrować i kształcić się. Ktoś, kto zna te bardziej skomplikowane wie, że PHP zmierza w ich stronę, zachowując pewną prostotę obsługi. Oni po przejściu z nich na PHP czują sie jak ryby w wodzie, bo mogą ignorować pewne problemy, które napotkali by w "swoich" językach. Specyfikacja bowiem na to pozwala. Wystarczy spojrzeć na rozwój języka by zauważyć, że PHP dąży do prostoty pisania skryptów, ale jednocześnie upodabnia coraz bardziej do C++. Starsze wersje (4 i niżej) były podobne do C, co było widać nawet w nazewnictwie. Nowsze dążą do standardów wprowadzanych przez C++, a mających na celu "zobiektyzowanie" pisania.

Ogólnie ten temat to jedna wielka polemika, gdyż to jak włożenie kija w mrowisko. PHP, mimo iż jest rozbudowany, to nauczyć można się go w miarę szybko do sensownego poziomu. Inne języki już tak przyjazne nie zawsze są. Ten kto walczył ze wskaźnikami i referencjami w C ten PHP traktuję jako taką uproszczoną jego wersje i bawi się dobrze. W drugą stronę się już tak nie da i wymagana jest poważniejsza wiedza, bo kompilator będzie tak sypał błędami, że się człowiekowi odechce winksmiley.jpg

Prawdę poruszono także jeszcze jedną. Co z tego, że ktoś trzepie kod na potęgę, skoro z pomysłem na algorytm kuleje? Ile już przez to forum się przewinęło osób, które nie potrafiły nawet przemyśleć dobrze JAK ma się skrypt zachowywać w różnych sytuacjach? Prosty schemat zapisany w krokach był dla nich nie do przejścia i nie rozumieli go. I takie osoby potem nazywają siebie "programistami php". Jako programista spoza php ( bazowo ) patrząc nie zawsze zwracam uwagę, że coś co napisałem można zrealizować jedną czy dwoma gotowymi funkcjami, bo zwyczajnie nie znam na pamięć wszystkich bibliotek i ich funkcji. Ale mając i znając te podstawowe jestem w stanie napisać algorytm na nich bazujący i działający prawidłowo. To właśnie jest wyznacznik programisty. Jeśli nie możesz czegoś zrobić w jeden sposób to znajdź obejście. To zaś wymaga już myślenia, które w chwili obecnej wielu pseudoprogramistów skróciło do "napiszę posta na forum tematycznym i rzucą mi algorytm lub gotowca". Dla mnie forum to ostateczność, gdy już przewertowałem manuale, dokumentację, net. Zdarzają się mi głupie błędy, ale bywalcy tu już zauważyli pewnie, że moje tematy (można na palcach jednej ręki policzyć), kończą się zagwozdką dla próbujących odpowiedzieć. I tak mają wszyscy mocno zaawansowani w programowaniu. Dla nich większość tematów jest trywialna i "RTFM!", "Google it!" w niemal każdym by musiało być, ale przecież nie od tego jest forum. Więc rzucają konkretnymi frazami do szukania by pytający się choć odrobinę wysilił. Ale dla wielu "programistów php" jest za trudne zrozumienie o czym pisze się na php.net i w tym jest sęk.

UWAGA: Jednym zdaniem: Jest wielu "programistów" i niewielu programistów sad.gif
Crozin
@thek: ... - ale przeczytałem...

Dlaczego nie ma Programistów PHP - a raczej dlaczego jest ich tak mało?
1) Bo znakomita większość użytkowników tej technologii to "początkujący" (tuteż osoby nie chcące wyjść poza poziom początkującego bo nie potrzebują nic więcej)
2) Bo większość realizowanych w nim projektów to operacje CRUD w większości nie wymagające żadnego myślenia - jedynie sprawdzenia poprawności formatu wprowadzonych danych i wrzucenie do bazy

W PHP można programować przez duże P, ale z reguły się tego nie robi. winksmiley.jpg

Cytat
Ale co miałbym (mielibyśmy) zmienić? smile.gif
mrok
Mi ostatnio jeden z wyjadaczy javowych wyjaśnił dlaczego php jest w takim nieposzanowaniu.
Dyskutujemy nad narzędziem do kolejnego projektu i ja obstawiam za php.
Cytat
Wyjadacz: Php to zły pomysł.
Ja: Dlaczego?
Wyjadacz: Bo za php-a mało płacą

Wniosek - gdyby programistą php płacili więcej niż javy to nagle brak typów, przeciążania metod okazałyby się wielkim plusem winksmiley.jpg
thek
Zgadzamy się Crozin widzę smile.gif Moje "jednym zdaniem" mówi wystarczająco wiele, by uważać, że mamy podobny tok myślenia.

I zgodzę, że można w PHP Programować, tyle, że trzeba mieć na to pomysł. Sam pamiętam jak kombinowałem by utworzyć skrypt mający mi wygenerować pliki 256x256 dla tworzonej customowej mapy google. O ile jedna to było fajne i proste bo posiadałem obszar mapy w kawałkach 512x512 już ułożonych w szachownicę, to miałem też inną. Tam pliki były 256x256, ale tworzyły strukturalnie romb. Czyli coś w stylu:

[..][..][o][..][..]
.][..][o][o][..][.
[..][o][o][o][..]
.][..][o][o][..][.
[..][..][o][..][..]

gdzie [o] to były posiadane pliki o określonym nazewnictwie w stylu (1, 2), gdzie pierwsza oznacza "wiersz" od lewego rogu rosnący ku dolnemu, zaś druga to "kolumny" od lewego idąc ku górnemu zaś reszta nie istniała. Niech teraz ktoś sobie siądzie i matematycznie rozbije przerobienie tego do obrazów w formacie google maps, czyli zwykłej szachownicy takiej, gdzie ( i ) to połówki odpowiednich obrazków smile.gif
[..][..][()][..][..]
[..][.(][)(][).][..]
[..][()][()][()][..]
[..][.(][)(][).][..]
[..][..][()][..][..]

Może niech młodzi się wykażą jak by to zrobili tongue.gif Jak widać tylko co drugi wiersz dal się ładnie "złożyć", bo z gotowych obrazków. Reszta to było ostre używanie GD smile.gif
darko
Aleeż dyskusyja winksmiley.jpg thek, ta opcja jednym zdaniem, naprawdę się przydaje winksmiley.jpg A czy nie jest tak, że w naturze człowieka leży uproszczenie, schemat myślowy prosty język == niewielkie umiejętności programisty? Jeśli ktoś posiada niewielką wiedzę, nazywaną ogólnym pojęciem o czymś, to wygłasza sądy typu: a co ty tam umiesz, co ty wiesz o programowaniu? W większości wynika to z ignorancji, która nakazuje sądzić, że coś, o czym przyjęło się mówić, że jest łatwe do opanowania, w miarę szybko przyswajalne i jednocześnie posiada niewielkie możliwości, jest jednocześnie banalne, niewarte uwagi, a więc niegodne nazwania warsztatem. To zwykła obłuda. Każdy język jest narzędziem i do poprawnego użytkowania wymaga jakiegoś przygotowania ze strony jego użytkownika, nie mam tu na myśli tylko języków programowania, zwykła ludzka mowa jest także narzędziem i są ludzie, którzy po prostu nie potrafią sformułować swoich myśli, a tym bardziej przekuć ich na jakikolwiek język, zwyczajnie poprawie się wysłowić (czy to w mowie czy w piśmie). Z drugiej strony są doskonale przygotowani (wybitni?) mówcy, o których słyszano już w starożytności (pewnie i wcześniej, ale dopiero z tamtych czasów dotarły do nas jakiekolwiek przekazy).
f1xer
darko ma sporo racji, php zwykle jest postrzegany jako banał, coś jak turbo pascal, ale ludzie zapominają że w programowaniu istnieje taka prosta zasada, że narzędzie dobiera się do problemu, nie warto pisać w javie strony która ma mieć stałą treść proste textarea do jej zmiany i księgę gości. Z drugiej strony trudno odmówić osobą piszącym w PHP miana programisty, jeżeli ktoś naprawdę wie co to jest programowanie to prawie na pewno nie zna tylko 1 języka, często używa PHP ze względu na jego prostotę (np brak przytoczonej już kontroli typów zmiennych) ale zarówno w PHP jak i w Assemblerze można pisać dobrze lub źle.
piotrooo89
moim zdaniem jak już prawie każdy wspomniał traktowanie PHP po macoszemu wzięło się być może stąd że powstało kupę pseudo programmerów którzy podchodzą tak o mój wujek ma firme a to zrobię mu stronę, następnie wujek powie cioci i ciocia też chce stronę, wszystko ok jeśli ktoś kto pisze cokolwiek wkłada w to zapał tzn szuka, wertuje, udoskonala. co innego osoba mówiąca coś w stylu: 'ej weź poddaj mi pomysł na stronę taka a taką'...
Spawnm
Zamknąć przedszkole na rok a sytuacja zacznie się poprawiać biggrin.gif
varez
Cytat
thek:
Jeśli nie możesz czegoś zrobić w jeden sposób to znajdź obejście.

"Obejście" .. nie lubię tego słowa, "alternatywne rozwiązanie" byłoby lepsze smile.gif
Połowa stron nad którymi siedzę jest czyjaś, i nie spotkałem osoby, która by swój kod W MIARĘ dobrze napisała, i oni stosowali "obejścia".. Obejście = if w ifie w ifie ifie (piszac w skrocie).

Cytat
Zamknąć przedszkole na rok a sytuacja zacznie się poprawiać

Hehe, ale forum.php.pl to nie jedyne miejsce (z tych często uczęszczanych) gdzie młodzi "programiści" piszą z problemami smile.gif
thek
W każdym języku można pisać dobrze lub źle. Kwestia własnej wiedzy i umiejętności. Ja rzuciłem przed chwilką problem natury algorytmicznej, który, jako stricte matematyczny, dla wielu młodszych byłby nie do przejścia. Wymaga bowiem analizy problemu. I tak już mają o wiele łatwiej. Ja miałem kilka tysięcy plików jpg w archiwum, które nie dawało się otworzyć niczym (własny algorytm) i nie miałem pojęcia o strukturze mapy. Dopiero po rozpakowaniu skryptem bazującym na znajomości struktury pliku (pewna grupa rozgryzła i umieściła skrypt w necie) a także "sklejeniu" kilkunastu kawałków zauważyłem układ oraz powiązaną z nim konwencję nazewnictwa plików, które są raczej niespotykane. Zresztą chyba widzicie na "rysunku" winksmiley.jpg Potem oczywiście utworzenie skryptu przetwarzającego pliki z "układu romboidalnego" do szachownicy GoogleMaps. Z tego co mi wiadomo jako jeden z niewielu doszedłem do jakichś sensownych rozwiązań, które pozwoliły mi potem stworzyć oparty o całość generator fragmentów. Całość wykonana oczywiście w PHP z ostrym używaniem GD, które nieraz się sypie z brakiem pamięci, bo format gd ma to do siebie, że jest niekompresowany, a obrazy jakie powstają mogą mieć tysiące pikseli rozmiaru, zaś komp Gigabajtów nie zaalokuje z powietrza winksmiley.jpg

Ale oczywiście można i szaleć z ciekawszymi problemami. Dla mnie nie jest problemem (z racji specjalizacji) stworzyć w php syntezatora mowy, bo to tak naprawdę konwersja tekstu do określonej formy (fonemy) a potem sklejenie odpowiadających im plików dźwiękowych w jeden winksmiley.jpg Kto jednak nie zna mechanizmów i gramatyki własnego języka ten polegnie przy próbie konwersji tekst->fonemy. To ciut poważniejsze zastosowanie PHP, które może już sprawić problem i wykracza poza ramy wspomnianego CRUD.

PS: Turbo Pascal wcale tak banalny dla wielu nie jest winksmiley.jpg Dla piszących już w innych językach (w tym C) może i nie, ale początkujący mają problem zrobić w nim coś bardziej skomplikowanego niż proste obliczenia i wypisanie na ekran w trybie tekstowym. O trybie graficznym nawet nie wspominam smile.gif Kiedyś kuzyn poprosił mnie bym mu coś zrobił na informatykę w TP, a że akurat w coś grałem, to mu wyskrobałem komputerową wersję papierowych piłkarzyków. Nie tylko graliśmy w to gdy przyszedł ponownie... na zajęciach w szkole u niego wszyscy w to grali. A kod ładnie opisany w funkcjach i procedurach (redraw boiska, kolizje z bandami i punktami, możliwości ruchu jako pomocnicza "róża wiatrów" obok pola boiska, ) by była pełna zgodność z zasadami w jakoś 150 liniach kodu. Tak więc kto chce wykorzysta nawet proste narzędzie do zrobienia czegoś innego, niestandardowego, ale wielu nie przyjdzie to nawet do głowy. Bo kto by sobie obecnie zawracał głowę pisaniem banalnej gierki dla TP jako "proste zadanie na informatykę" ? winksmiley.jpg
varez
ja pascala zostawiłem w miare szybko (mialem 10 lat, był to mój drugi język programowania (chyba ze wliczamy ".bat" to trzeci biggrin.gif) i ciezko bylo z helpa cokolwiek zrozumiec bez znajomości angielskiego), potem jeszcze wracałem ale to w liceum było. Za to brat kumpla przysiedział dłużej, napisał remake gry "węże", ale takie wybajerzone, z graficznym menu nad grą (a la windows), obsluga myszy, skinowalnymi (nie czepiac sie pseudo-angielskiego!) wężami, i tego typu rzeczami smile.gif
ale chyba nikt w to nie grał, w liceum rządziło Chicken Invaders winksmiley.jpg

Także pascal to nie taki prymityw do robienia kalkulatora, php tez nie prymityw do robienia CRUD smile.gif
itsme
a ja się trochę dziwie.

jesteście/jesteśmy największą społecznością programistów w Polsce a jednocześnie to właśnie ta społeczność najczęściej i najgłośniej wykrzykuje argumenty o tym jacy to PEHAPOWCY są pokrzywdzeni przez inne środowiska programistów.
Ja powiem Wam jedno - bo to jest cecha tego języka.
I teraz zależy tylko od Was czy wskoczycie na wyżyny programistyczne czy wciąż będziecie się taplać w pisaniu własnych CMSów.

I kolejna uwaga - zapewniam Was że cała reszta Języków patrzy na nas z zazdrością - bo nie znajdą takiego wsparcia jak my znajdujemy w PHP.

Owszem ja programuje w JAVE więc moja pensja zaczyna się od 5.000 a Ty programujesz w PHP i zarabiasz mniej niż kasjerka w Biedronce - i to jest fakt ale czy to jest jakaś ujma ?

Wniosek: nie płakać nad rozlanym mlekiem - nie bawić się w główną cechę Polaków (co jest źle, co zrobiliśmy źle, przemyślmy rozpamiętujmy, użalajmy się) a zacząć myśleć o tym co zrobić aby było lepiej !
Taka gromada programistów - proszę zróbcie coś wielkiego razem w tym prostackim dziecinnym cienkim języku PHP.

Napiszcie program do newsów ( w dziale gotowe rozwiązania non stop ludzie pytają o to) - ale napiszcie program nie dla programisty ale dla laika !
Napisać można postanowienianoworoczne.php.pl - macie od kilku lat post o postanowieniach przerobcie to na coś lepszego :-)
Motywujcie się na wzajem pomagając jednocześnie ... i przestańcie już płakać bo to nic nie zmieni

Pozdrawiam
Itsme
nasty
PHP jest świetnym językiem...

... do prototypownia ;-)
thek
Nie o takich "obejściach" mówię winksmiley.jpg Myślę o alternatywnych sposobach rozwiązania problemu od strony algorytmicznej, a nie "tutaj damy if i problem się rozwiąże" winksmiley.jpg To tylko droga tymczasowa i problem wróci, być może ze zdwojoną siłą, w innym miejscu. Swoje robią też przyzwyczajenia. Przykład? Kumpel uważał, że w kontrolerze akcji błędnie zapominam używać break w jednym z case. Tymczasem jest on niepotrzebny przecież, jeśli ostatnią wykonywaną akcją będzie url redirect, a tak ja miałem rozpisany algorytm. Break jest wtedy równoznaczny z wywołaniem return po returnie lub coś w ten deseń, czyli zbędnym elementem do którego skrypt nigdy nie dojdzie. Tu już właśnie się przydaje wiedza inna niż układanie z klocków, a więc znajomość architektur, systemów, protokołów. Tego doświadczenia i wiedzy "programistom" brakuje. Niedawno był nawet temat dlaczego binarna negacja 2 daje -3. To moim zdaniem dobry przykład na przewagę programisty nad "programistą". Autor tego tematu chociaż wykazał odrobinę rozumu i sięgnął przed założeniem do definicji zapisu notacji U1 i U2, choć ją nie do końca pojął, ale myślę, że plus mu się należy małe uznanie za same chęci i wiedzę "gdzie szukać", bo świadczy to o tym, że może być z niego ktoś kto używa do programowania nie tylko palców, ale i głowy smile.gif
nasty
Cytat(itsme @ 8.01.2010, 09:45:20 ) *
I kolejna uwaga - zapewniam Was że cała reszta Języków patrzy na nas z zazdrością - bo nie znajdą takiego wsparcia jak my znajdujemy w PHP.

Bullshit.
Zobacz, macie "wielką" społeczność programistyczną i jak ktoś zada jakieś banalne pytanie to jest odsyłany do manuala, wyśmiewany itd..
a np. MSDN, zadaj nawet najdurniejsze pytanie a dostaniesz sensowną odpowiedź a i społeczność jest wiele większa i co ważniejsze - zamożniejsza (microsoft).
Nie mówie, że to dobrze, czy źle - tylko nie traktuj tej społeczności jako karty przetargowej.

Owszem ja programuje w JAVE więc moja pensja zaczyna się od 5.000 a Ty programujesz w PHP i zarabiasz mniej niż kasjerka w Biedronce - i to jest fakt ale czy to jest jakaś ujma ?

Owszem. W czymś Javowiec musi być lepszy skoro płacą mu 2x tyle co PHPowiec. Prawda?
skowron-line
a ja się trochę dziwie.

jesteście/jesteśmy największą społecznością programistów w Polsce a jednocześnie to właśnie ta społeczność najczęściej i najgłośniej wykrzykuje argumenty o tym jacy to PEHAPOWCY są pokrzywdzeni przez inne środowiska programistów.
Ja powiem Wam jedno - bo to jest cecha tego języka.
I teraz zależy tylko od Was czy wskoczycie na wyżyny programistyczne czy wciąż będziecie się taplać w pisaniu własnych CMSów.

Wniosek: nie płakać nad rozlanym mlekiem - nie bawić się w główną cechę Polaków (co jest źle, co zrobiliśmy źle, przemyślmy rozpamiętujmy, użalajmy się) a zacząć myśleć o tym co zrobić aby było lepiej !
Taka gromada programistów - proszę zróbcie coś wielkiego razem w tym prostackim dziecinnym cienkim języku PHP.

Napiszcie program do newsów ( w dziale gotowe rozwiązania non stop ludzie pytają o to) - ale napiszcie program nie dla programisty ale dla laika !
Napisać można postanowienianoworoczne.php.pl - macie od kilku lat post o postanowieniach przerobcie to na coś lepszego :-)
Motywujcie się na wzajem pomagając jednocześnie ... i przestańcie już płakać bo to nic nie zmieni

Pozdrawiam
Itsme

Amen.

A co do
Cytat

Tu jako przykład nie tyle wsparcia ale społeczności może być kolega @mike który parę postów wyżej pisał jak to bardzo nie lubi PHP ale na forum przesiaduje codziennie. Niby PHP taki h**owy no ale ciągnie go tutaj.
nasty
Cytat(thek @ 8.01.2010, 10:03:29 ) *
Nie o takich "obejściach" mówię winksmiley.jpg Myślę o alternatywnych sposobach rozwiązania problemu od strony algorytmicznej.

Nie używaj słów PHP i Algorytm na raz w jednym zdaniu ;-)
varez
Cytat

Oj php-owcy nie zarabiaja tak mało.. za 8h mojej pracy pracodawca dostał raz ok 1000zł, za dwa tygodnie za ok 10h pracy jakies 1200 (nie ma to jak bezmyślnie forwardować maile biggrin.gif)

// wykasowano fragment

@itsme:
Mój post to nie miało byc płakanie/użalanie że "onii mnieee przezywająąą", po prostu zastanawiałem skąd to się bierze
itsme
Ty mowisz ogolnie i ja mowie ogolnie ...
nie chce wchodzić w szczegóły bo to nie ma sensu ...

gadanie o break; itp ... to nic nie wnosi do rozmowy co zrobil moj kolega wykladowca czy też dziewiaty maz byłej żony mojego brata ..
piotrooo89
a ja myśle że nie ma sensu krytykować kogoś za sposób w jaki programuje, bo ktoś i nas może skrytykować... choć oczywiście czasem aż się nożyk w kieszeni otwiera jak się widzi jakieś szamanizmy w kodzie. ja ostatnio miałem (nie)przyjemność poprawiać kod po moim koledze z pracy. zajmuje się on zupełnie innym modułem i chciał żeby ktoś sprawdził co napisał po 1 min testowania wy listowałem sobie wszystkie katalogi na dysku, mogłem usunąć cały '/' w Linuchu, natomiast gdy ja miałem problem bo nie rozumiałem zasady działania jakiegoś skryptu i pisałem na tzw 'czuja', pokazał mi co robię źle i powiedział jak zrobić poprawnie.

podsumowanie: jeśli ktoś chce się nauczyć czegoś nie będzie zamknięty na krytykę, opinie etc. wiadomo że będzie gro programistów którzy pozostaną zamknięciu w swoim zaścianku i będą myśleć że to co robią jest OK ale czy warto się przejmować takimi ludźmi, w końcu jak klient przyjdzie po rozum do głowy że wydał kasę na jakiś projekt a on został zmaszczony może następnym razem zastanowi się dwa razy zanim komuś go zleci i być może wybierze firmę specjalizującą się w pisaniu różnego typu aplikacji.
varez
@itsme,
wykasowalem, moze nic nie wnosi, ale generalnie jak dyskutuje z ludzmi (na dowolny temat) to przyklady tez sa przedstawiane, i rozmowy o wujku ciotki brata smile.gif

@piotrooo89,
zalezy co masz na mysli mowiac krytyka, bo ponizej sam przyznajesz ze krytyka jest potrzebna smile.gif
albo krytyka albo obsmiewanie, drugiego nie popieram (chyba ze ktos przesadzi konkretnie)

@itsme,
nie tylko ja daje przyklady
piotrooo89
mam na myśli coś takiego 'o kur*** ale ten kolo to zje**** jak można takie błędy robić weź idź sie naucz podstaw' - no to takie to jest kompletnie złe podejście... a co innego jak ktoś powie 'o stary tu masz lukę w bezpieczeństwie słuchaj może filtruj odpowiednio to co dostajesz o użytkownika i będzie po problemie' - to jest krytyka bo powiedziałem że ma coś źle ale jednocześnie pokazuje mu co może być źle i jak sie z tym uporać. i teraz dostrzegamy czy ktoś żyje w swoim światku i poprawia czy może dalej brnie w zaparte jak koń z klapkami na oczach.
thek
@Itsme: To jest cecha nie tyle języka co rynku. Gdyby nagle nastąpił wysyp znawców danego języka to płace poleciały w nim by na łeb na szyję, nastąpiły przetasowania w kadrach firm. Wiadomo popyt i podaż na to szybko wpłyną. Za dużo jest piszących w PHP i odbija się to na płacach. Ale Ci dobrzy i tak dostaną swoją pensję dobrą bo firma nie będzie ich chciała puścić i będzie skłonna do podwyżek dla takich, byle by zostali.

Ja tam nie narzekam, bo to nie w mojej naturze. Robię swoje i często irytuje mnie utyskiwanie innych jak to mają źle. Masz tak źle? To zrób coś by nie było, a nie siedź i biadol! To tak jak z większością hip-hopowców winksmiley.jpg Biadolą jak to w Polsce źle, szaro, niebezpiecznie, a sami tyłka nie ruszą by coś zmienić tylko palą zielsko i siedzą pod blokiem lub, co gorsze przypadki, łapią się za kryminał, czyli pogarszają jeszcze bardziej nie tylko sytuację swoją, ale i innym.

Sam osobiście "nie popełniłem" własnego CMS, ale go rozpisuję sobie od strony projektowej, bo chcę w końcu na serwisie jednym zrezygnować z PhpFusion, które jest niezbyt mi pasujące (mało skalowalne, pewne problemy bezpieczeństwa, z wyświetlaniem na wszystkich przeglądarkach też średnio). Wolę sobie sam napisać go wedle własnych wymagań i potrzeb winksmiley.jpg Hobbystycznie się tym zajmuje więc nie przejmuję terminami, skrobię w chwilach wolnych by był maksymalnie user-friendly i idioto-odporny smile.gif Bawię gotowymi rozwiązaniami, dopasowuję pod siebie. Bo dla mnie programowanie to zabawa, która przerodziła w pracę, zawód, czego wielu osobom życzę. Jak również pomysłów i wydajnych algorytmów tongue.gif
zzeus
A moim zdaniem jest tak, że napisać skrypt w php jest łatwo, nawet bardzo łatwo, ale napisać dobry skrypt w php już tak łatwo nie jest.
darko
Cytat(zzeus @ 8.01.2010, 11:16:36 ) *
A moim zdaniem jest tak, że napisać skrypt w php jest łatwo, nawet bardzo łatwo, ale napisać dobry skrypt w php już tak łatwo nie jest.

Dokładnie winksmiley.jpg Niech to będzie podsumowaniem tematu.
thek
@nasty: Nie używaj słów PHP i Algorytm na raz w jednym zdaniu ;-)
Ponieważ? Nie mów, że piszesz skrypty w php bez algorytmicznych podstaw czy choćby zarysu algorytmu biggrin.gif
@itsme: gadanie o break; itp ... to nic nie wnosi do rozmowy co zrobil moj kolega wykladowca czy też dziewiaty maz byłej żony mojego brata ..
Ależ owszem. Wnosi. Pokazuje praktykę, podejście innych, tok rozumowania. Po kim wolałbyś poprawiać kod? Programiście czy "programiście"? Ja zdecydowanie po pierwszym. Może zastosowałby kruczek jakiego nie znam. To by mnie czegoś jeszcze nauczyło smile.gif
varez
Thek, po programiście (nie "programiście") kodu się nie poprawia winksmiley.jpg
można go rozszerzyć o nowe funkcjonalności
zzeus
Cytat(varez @ 8.01.2010, 11:54:18 ) *
Thek, po programiście (nie "programiście") kodu się nie poprawia winksmiley.jpg
można go rozszerzyć o nowe funkcjonalności

Zawsze można coś poprawić winksmiley.jpg
Spawnm
To poprawianie kodu po 'nie programiście' ogranicza się do napisania od nowa winksmiley.jpg
Ale nie o tym temat.

A co do tematu to problem jest jeszcze taki że się nie cenimy.
Za 3 ify z write w pascalu bierze się 50zł ... już widzę jak w php ludzie się tak wyceniają.
varez
Cytat(Spawnm @ 8.01.2010, 12:06:09 ) *
Za 3 ify z write w pascalu bierze się 50zł ... już widzę jak w php ludzie się tak wyceniają.

o żesz, gdzie?
to ja odchodze od php!
Spawnm
Gdzie? Prywatnie uczniom i studentom. Chcesz dowodów to kup jakąś gazete z ogłoszeniami czy coś i poszukaj ogłoszeń w stylu wykonam programy tp ,html, delphi itp.
Ew. korepetycje z informatyki , od znajomego wiem że jest to to samo ;]
dr4ko
Inni PHP lekceważą bo PHP to język ułatwień. Nie ma w nim takiej możliwości/potrzeby kontroli nad otoczeniem jak w "prawdziwych" językach programowania, wiele rozwiązań jest podane na tacy a operacje są wykonywane sekwencyjnie więc programowanie nie wymaga takiej uwagi i wysiłku. Więc naturalne jest że "elita" będzie to wykorzystywała do wywyższania się. Takie jest życie, że jak coś jest wygodniejsze to znajdą się tacy co będą to krytykować.

Osobiście uważam PHP za język programowania przeznaczony dla programisty-inżyniera. Pozwala się on skupić na konkretnych rozwiązaniach zamiast na pisaniu kodu. Nie trzeba pilnować typów, tablice tworzy się w locie, nie trzeba pamiętać o czyszczeniu pamięci itp itd. Czy to jest wada? Nie, po prostu ciężar "pamiętania" o tych czynnościach bierze na siebie PHP odciążając programistę. Obrazowo:zamiast budować każdą część samochodu z osobna my bierzemy gotowe elementy i składamy je do kupy tak żeby działały. I w bardzo ogólnym podejściu nieważne jak się je złoży - działać będą.

I tu dochodzimy do problemu płacy. Czemu programiści PHP zazwyczaj zarabiają mniej niż inni? Bo "samochody" przez nich składane rzadko kiedy jeżdżą po trudnym terenie. Więc dla większości odbiorców nie ma znaczenia jak dobrze jest napisany kod - ważne żeby działał, a prawda jest taka, że nawet kiepski kod PHP może działać i się nie wysypywać. Po co więc przepłacać skoro można wydać mniej a rezultat dla użytkownika będzie taki sam? Dopiero gdy produkt musi pracować pod dużym obciążeniem, być elastyczny i rozszerzalny pojawia się potrzeba by programista był dobrym programistą a takie produkty to mniejszość rynku...
varez
mam jeszcze jedno pytanie:
Nawet w tym temacie krytykujecie "wlasne CMSy", dlaczego?
Przecież dla początkującego to dobry sposób, żeby spróbować czegoś wiekszego niż jakiś skrypcik..
Fantazyn
Wg mnie PHP jest tak słabo oceniane, bo:
- panuje wyścig szczurów, na gumtree, pracaprzeznet, itp. ludzie ogłaszają się, że zrobią stronę za kilkadziesiąt złotych (co faktycznie można zrobić, bo...)
- żeby zrobić stronę w php wystarczy wpisać w google kilka fraz i mamy działającego gotowca (nawet nie trzeba znać bardzo php) - każdy może zostać tzw. programistą PHP
- jest mnóstwo projektów open source (głównie CMS), dzięki którym można postawić stronę z panelem administracyjnym praktycznie nie znając php (co często widać na tematycznych forach)
- PHP pozwala na "błędne" programowanie ...
- co przekłada się na to, że zleceniodawcy boją się zlecać duże rzeczy w php'ie (o ile można je wykonać za pomocą tego języka), bo stworzenie działającego systemu to jedna, ale jak ktoś napisał niedbale kod, a potem trzeba go "poprawić", coś dodać, to... większość wie co
- dlatego większość projektów to stronki www (co by nie mówić, mniejsze lub większe ale zwykłe stronki - najwyżej z bardziej rozbudowanymi formularzami), gdzie wystarcza znajomość CRUD
- jest ograniczony (bez js z frameworkami, ajax'u, bez innych technologii)

Pozdrawiam
nasty
Cytat(thek @ 8.01.2010, 11:48:26 ) *
@nasty: Nie używaj słów PHP i Algorytm na raz w jednym zdaniu ;-)
Ponieważ? Nie mów, że piszesz skrypty w php bez algorytmicznych podstaw czy choćby zarysu algorytmu biggrin.gif

Ponieważ w php nie da się implementować algorytmów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.