Cytat(tzm @ 18.05.2015, 12:37:46 )

Tutaj troche rzuciles tematy ktore wykraczaja poza poziom juniora, a senior z kolei nie powinien rozkminiac co moze byc na rozmowie o prace, powinien ja po prostu przejsc bez zajakniecia. Tak mi sie zdaje.
Ja daję takie same zadania dla juniora i dla seniora. I jestem w pełnie świadomy tego, że wynik będzie się różnił, i to sporo. Nie spodziewam się dostać tego samego od juniora i od seniora. Ale to daje mi ogólny pogląd na to, czy kandydat posiada podstawową wiedzę. Jakąś teorię musi nawet junior posiadać. To nie jest tak, że na juniora zatrunia się kogoś kto tylko słyszał, że istnieje PHP - to może być stażysta a wtedy takie testy nie mają sensu. Pozostaje sprawdzenie wiedzy teoretycznej.
Oczekuję czegoś zupełnie innego po juniorze niż po seniorze. A to, że senior powinien przejśc coś takiego bez zająknieć to tylko pobożne marzenie

W poprzedniej firmie byłem bezpośrednio odpowiedzialny za rekrutację i wiem że czasami senior=junior. Test kodu idealnie sprawdza się jako wstępna selekcja. Jeśli po kodzie widać, że ktoś nie ma pojęcia co robi, to fakt, że na końcu mu kod działa, zna teorię i ma X lat doświadczenia mnie nie interesuje. I tak na rozmowę nie zostanie zaproszony.
Cytat(Adi32 @ 18.05.2015, 14:00:24 )

Mimo to zawsze czuję, że coś jest źle, że można lepiej.
Zawsze można inaczej i czasami też lepiej. Ale najważniejsze jest, żebyś potrafił wybronić tego, co napisałeś. Ja jesteś w stanie logicznie umotywować tą czy inną linijkę kodu to spokojnie poradzisz sobie na rozmowie.
Tu nie chodzi (a przynajmniej nie powinno) o to, żeby twoje rozwiązanie było w 100% takie, jak ten co układał zadanie sobie wymyslił. Chodzi o to, żeby rozumieć i potrafić obrionić swoją wersję.
Ja sam jeszcze jakiś czas temu myślałem, że wiem już bardzo dużo. Do czasu, aż firma zatrudniła thePHP.cc jako konsultantów i Arne Blankerts robi z nami code review co 2 tygodnie. Jeszcze tak dużo się nie nauczyłem w tak krótkim czasie. Człowiek się całe życie uczy i kod, który raz się napisało pewnie jeszcze pójdzie do refactoringu kilka razy w ciągu swojego istnienia. Nie należy uznawać tylko jednego rozwiązania za jedyne słuszne.
Ważne, żeby rozumieć co się zrobiłoi potrafić uzasadnić dlaczego tak, a nie inaczej.