Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Firefox 3.0
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
qqrq
http://www.spreadfirefox.com/pl/worldrecord - w momencie, w którym to pisze, Polska jest na drugim miejscu na świecie (po USA) odnośnie deklaracji pobrania... smile.gif Goni nas Brazylia. A na ostatnim chyba Wyspy Salomona - 18 smile.gif
scanner
Fajnie, ale na wortalu news już wisi kilka dni smile.gif
Ociu
Refleks szachisty jak to się mówi winksmiley.jpg
Cysiaczek
Bo trzeba sie nauczyć czytać wortal od nowa - przyzwyczaić, że coś tam jest nowego smile.gif
.radex
Łał smile.gif Polska się w czymś popisała. Drugie miejsce na świecie to nie jest byle co...

trochę zbaczając z tematu: zastanawiam się, dlaczego wielu ludzi promuje Firefoksa, a tylko garstka Operę. Szczególnie w środowisku webdeveloperów - Opera ma (nie licząc WebKita) najlepszy silnik renderujący, więc webdevom powinno zależeć. Szczególnie teraz, kiedy wyszedł Dragonfly.
nospor
Cytat
Szczególnie w środowisku webdeveloperów
Własnie w tym srodowisku opera jest do kitu.
Nie zrozum mnie źle - opera jest super cool przeglądarką ale tylko dla zwykłego usera. Dla osoby co pisze stronki jest kiepska. Mowie to z wielką przykrością, bo sam byłem zapalonym operowcem, ale jak zobaczyłem firebuga - opera znikła z mych oczu. Taka smutna rzeczywistość - uzywam FF tylko dlatego ze ma firebuga.

Cytat
Szczególnie teraz, kiedy wyszedł Dragonfly.
Ta ważka to porażka - kolejny twor napisany w js. Zrobili by wkoncu porządnego webdevelopera jako czesc opery a nie kolejne bzdurne twory w js. Tego nie da sie normalnie uzywac.

edit: ups, ale temat o czym innym :/
qqrq
Cytat(scanner @ 4.06.2008, 13:46:02 ) *
Fajnie, ale na wortalu news już wisi kilka dni smile.gif

Jakim wortalu?smile.gif
nospor
@qqrq to taki zart?
http://php.pl/
smile.gif
qqrq
Cytat(nospor @ 6.06.2008, 17:31:46 ) *
to taki zart?

Spoko, wiem przecież co to php.pl, tylko wchodzę tam raczej niezbyt często (pomijam powody), stąd mój w/w refleks szachisty. Ale moim zdaniem sprawa jest warta odnotowania nie tylko ze względu na fakt aktywności naszych rodaków w tej materii.
empathon
Cytat(qqrq @ 6.06.2008, 18:24:30 ) *
Spoko, wiem przecież co to php.pl, tylko wchodzę tam raczej niezbyt często (pomijam powody), stąd mój w/w refleks szachisty. Ale moim zdaniem sprawa jest warta odnotowania nie tylko ze względu na fakt aktywności naszych rodaków w tej materii.

Spoko, nasi biją w sieci wiele rekordów. Nie ma to jak dobrze napisany bot czy zaprogramowany botnet. Gdzie się da polak przecwani winksmiley.jpg
qqrq
Cytat(empathon @ 7.06.2008, 00:32:58 ) *
Gdzie się da polak przecwani winksmiley.jpg

Hehe, trzeba się jakoś pocieszać przed meczem z niemiaszkami... winksmiley.jpg
Zbłąkany
Cytat(qqrq @ 7.06.2008, 07:27:31 ) *
Hehe, trzeba się jakoś pocieszać przed meczem z niemiaszkami... winksmiley.jpg

OT: sugerujesz, że będzie, jak w 39 roku i w 17 minucie przyjdą ruscy? winksmiley.jpg
Trochę optymizmu smile.gif
scanner
Download day już jutro.
http://wortal.php.pl/wortal/aktualnosci/op...d_day_juz_jutro
.radex
A ja tam się nie śpieszę i pobiorę drugiego dnia. Jakoś mi nie zależy, żeby Fx pobił jakikolwiek rekord, bo Opera rulez smile.gif
Jabol
Statystyka rzeczywiście będzie zaniżona a poza tym jest nastawiona na użytkowników windows. Bo w Linuxie i tak wszyscy przez menedżery pakietów będą pobierać (a niektórzy nawet nie binarke tylko źródła), co idzie przez repozytoria a nie główny serwer.
l0ud
Co nie zmienia faktu że firefox i tak ustanowi rekord bo... takowy nie istnieje winksmiley.jpg
kwiateusz
o której to sie zaczyna? bo wg mojego źródła (jeden z opisów na im) to o 10 (Pacific time) czyli koło 19 w polsce...
l0ud
Tak, dokładnie - zaczyna się dziś o 19:00. Swoją drogą mogli to trochę bardziej dopasować pod Polskę smile.gif
Shili
Ciekawa jestem jak będzie z dostępnością łączy ^^
Swoją drogą według mnie 19 to dobra godzina. Większość zainteresowanych będzie już po pracy/szkole, zdąży odpocząć przed wiekopomnym zadaniem ściągnięcia Firefoksa, a 19 to nie taka późna godzina przecież winksmiley.jpg
Jabol
Cytat(Shili @ 17.06.2008, 11:04:47 ) *
Ciekawa jestem jak będzie z dostępnością łączy ^^
Swoją drogą według mnie 19 to dobra godzina. Większość zainteresowanych będzie już po pracy/szkole, zdąży odpocząć przed wiekopomnym zadaniem ściągnięcia Firefoksa, a 19 to nie taka późna godzina przecież winksmiley.jpg

Ci co nie zdążął dzisiaj mogą chyba jeszcze jutro do 19, prawda? Całość trwa dobę?
.radex
Cytat(Jabol @ 16.06.2008, 14:47:53 ) *
Statystyka rzeczywiście będzie zaniżona a poza tym jest nastawiona na użytkowników windows. Bo w Linuxie i tak wszyscy przez menedżery pakietów będą pobierać (a niektórzy nawet nie binarke tylko źródła), co idzie przez repozytoria a nie główny serwer.

Linuksiarze to tylko 0,5% "społeczeństwa" w Polsce.

Po za tym ja (jak już mówiłem) ściągnę jutro. Po godzinie 19 oczywiście.
mike
Cytat(radex_p @ 17.06.2008, 13:46:54 ) *
Po za tym ja (jak już mówiłem) ściągnę jutro. Po godzinie 19 oczywiście.
A no tak, Ty sympatyzujesz z tą niszową przeglądarką, której używa coś niewiele ponad 5% ludzi. Jak jej było Oprah?
To jak mało popularne hobby tongue.gif
scanner
Firefox po tym, jak spaliła się Opera pojechał na Safari polować na misIE.

A tak.. natchnienie miałem...
mike
Później wrócił. Opery już nie było, misIE wyginęły a Safari pozostało we wspomnieniach.
sniezny_wilk
Cytat(mike @ 17.06.2008, 12:01:54 ) *
Później wrócił. Opery już nie było, misIE wyginęły a Safari pozostało we wspomnieniach.

Trafne smile.gif

@radex_p - i przez to, że nie ściągniesz FF nie pobiją rekordu, jak możesz !?
nospor
Jakies takie nierealne te sny macie.... tongue.gif
Darujcie sobie te przycinki, chyba ze chcecie miec kolejny temat konfliktowy.

FF to dno, gdyby nie Firebug to juz dawno pozwolil bym mu utonać - moglem tak napisac i kontynowac spór, ale tak nie napisze
.radex
Cytat(mike @ 17.06.2008, 13:53:14 ) *
To jak mało popularne hobby tongue.gif

A programowanie jest popularnym hobby smile.gif ?

Cytat
FF to dno, gdyby nie Firebug to juz dawno pozwolil bym mu utonać - moglem tak napisac i kontynowac spór, ale tak nie napisze

Hehe, dobra dobra tongue.gif Edytowałeś posta smile.gif
l0ud
Cytat
@radex_p - i przez to, że nie ściągniesz FF nie pobiją rekordu, jak możesz !?

E... tam smile.gif To ja ściągnę 2 razy, żeby wyrównać biggrin.gif Albo 20 - tyle ile deklaracji złożyłem biggrin.gif

Oczywiście nie piszę poważnie, ale to dość często spotykana postawa odnośnie dnia pobierania ff w Polsce :/
kwiateusz
Cytat(radex_p)
A programowanie jest popularnym hobby smile.gif ?

popularniejszym niż opera

btw ff to nie poprawny skrót fx już owszem, ktoś mi kiedyś to wyjaśniał i w głowie zostało mi tylko ze skroty robi sie z pierwszej i ostatniej litery, bądź pierwszych liter smile.gif

a firefox nie da rady nie pobic rekordu bo jak wiele razy zauważono jeszcze takiego nie ma, więc co najwyżej on go ustanowi
mike
Cytat(kwiateusz @ 17.06.2008, 14:07:20 ) *
Opera! Wiedziałem, że jakoś tak to się nazywało.
Słyszeliście kiedyś o tym? Nieeeee.

Tak będzie za pięć lat.
.radex
Cytat(mike @ 17.06.2008, 14:13:24 ) *
Opera! Wiedziałem, że jakoś tak to się nazywało.
Słyszeliście kiedyś o tym? Nieeeee.
Tak będzie za pięć lat.

Z tego co wiem, Opera idzie w górę. W bardzo małym tempie, ale jednak.

Cytat

Programuje w polsce 6% internautów w polsce? No to inna sprawa.
l0ud
Cytat
skroty robi sie z pierwszej i ostatniej litery, bądź pierwszych liter smile.gif

Czy aby na pewno? Microsoft - MT, MI? smile.gif Tak czy siak co do skrótu firefoxa muszę się zgodzić - faktycznie poprawnie powinno być Fx, tak czy siak błędny skrót FF jest już na tyle popularny [i brzmi lepiej], że świadomie go powielam...
.radex
Cytat
Microsoft

Microsoft == MS, bo to dwuczłonowe jest.

Micro + Soft(ware)
mike
A teraz na poważnie. Gdzieś widziałem ostatnio ciekawe porównanie ilości użytkowników przeglądarek.
Porównywali nie po prostu procent rynku a procent użytkowników danej przeglądarki, którzy nie są związani z branżą IT.

No i ku mojemu zaskoczeniu Fx zmiażdżył Operę.

(postaram się oszukać ten ranking)
ARJ
http://web.archive.org/web/20070528003417/...pell-abbreviate
zobaczymy jak tam Fx 3.0 będzie działał. oby niektóre plugin`y szybko zostały dostosowane do nowej wersji.
mike
Cytat(radex_p @ 17.06.2008, 14:16:32 ) *
Microsoft == MS, bo to dwuczłonowe jest.

Micro + Soft(ware)
A FireFox to nie dwa człony?
Shili
Ja też jako samą przeglądarkę wolę Operę jednak tylko firebug, ale też webdeveloper sprawiły, że Operę porzuciłam na rzecz Firefoksa jako głównej przeglądarki. I ze względu na te dwa dodatki zamierzam kontynuować swój "kult" firefoksa, aż nie wyjdą narzędzia pod Operę, które umożliwią mi przynajmniej tak samo wygodną funkcjonalność.
.radex
Cytat(mike @ 17.06.2008, 14:19:18 ) *
A teraz na poważnie. Gdzieś widziałem ostatnio ciekawe porównanie ilości użytkowników przeglądarek.
Porównywali nie po prostu procent rynku a procent użytkowników danej przeglądarki, którzy nie są związani z branżą IT.

(postaram się oszukać ten ranking)

Jak Fx (w polsce) ma 26%, a opera 6% to ciężko, żeby było inaczej.

Cytat
A FireFox to nie dwa człony?

No tak tongue.gif

Cytat
aż nie wyjdą narzędzia pod Operę, które umożliwią mi przynajmniej tak samo wygodną funkcjonalność.

Jaka szkoda, że Dragonfly to nie to samo co Firebug tongue.gif
nospor
Cytat
Ale czy operowcy to neguja? Nie, zdajemy sobie sprawe ze FF jest bardziej popularny. W duzej mierze winna jest temu sama opera. Przez dlugi czas byla platna, ich marketing jest slabszy i to co mnie najbardziej boli - olewają web developerow. Kolejne twory jak dragon fly idą ku lepszemu, ale daleko im jeszcze do firebuga.

Ale to, ze wiecej osob uzywa FF to nie znaczy o tym, ze FF jest lepsze. Moim zdaniem opera jest o wiele lepsza i szybsza do surfowania po sieci od FF.
.radex
Cytat
Przez dlugi czas byla platna, ich marketing jest slabszy

Jak ja bym chciał, żeby Opera była opensource'owa tongue.gif
mike
Pewnie, że tak. Jest szybka i wygodna. Ma IRCa i pocztę. Opera jest spoko.
Ale jej twórcy nie potrafią jej sprzedać.

Ja sam używam Opery na równi z Firefoxem. A jak nie potrzebuję go w kontekście webdeveloperki to nawet nie myślę o Firefoxie.
Kobyła przerośnięta.
Jabol
Opera to QT a FF to GTK. Więcej argumentów chyba nie trzeba tongue.gif.
nospor
@redex_p co ty tak z tymi jezorami w kazdym poscie wyjezdzasz? Sucho w gardle masz czy jak i lapiesz krople deszczu co chwile? Pisz jak czlowiek cywilizowany tongue.gif

Cytat
Ale jej twórcy nie potrafią jej sprzedać.
Oto mi tez chodzilo

edit down: to byl joke
.radex
Cytat(nospor @ 17.06.2008, 14:31:04 ) *
@redex_p co ty tak z tymi jezorami w kazdym poscie wyjezdzasz? (...) Pisz jak czlowiek cywilizowany ==>> tongue.gif <<==

Chyba nie trzeba komentować tongue.gif

Cytat
Opera to QT a FF to GTK. Więcej argumentów chyba nie trzeba

No i tutaj taka ciekawa rzecz:

GNOME -> GTK

KDE -> QT

Wolę GNOME.

No i wolę też (od punktu programisty) Qt. smile.gif

Z tego co wiem, wiele osób uważa podobnie.
l0ud
Dla przeciętnego użytkownika przykładowego Ubuntu to nie ma znaczenia - firefox znajdujący się w repozytoriach ma zmieniony motyw i integruje się z gnome bez problemu...
.radex
Cytat
firefox znajdujący się w repozytoriach ma zmieniony motyw i integruje się z gnome bez problemu...

firefox == gtk
gnome == gtk

O czym Ty w ogóle mówisz?
mike
Tylko FF wychodzi i od razu cała marketingowa otoczka.
Zapraszam do czytania: Firefox 3 Revealed - Get the most out of Firefox 3
l0ud
Cytat
O czym Ty w ogóle mówisz?

Ok, nie wypowiadam się już na tematy na których się nie znam... Tak czy siak pod gnome zarówno Opera jak i Firefox dla przeciętnego użytkownika działają równie dobrze... tongue.gif
tommy4
Dotąd nie wierzyłem, że Polska to taki zmyślny naród i tyle osób ma alternatywne przeglądarki. A tu dostal.gif : O

Inna sprawa to to, ze na niektórych forach to widać posty typu:

'Polska na 2 miejscu! A to trzeba jeszcze nabić, zmienię IP w neo i zadeklaruję się jeszcze 5 razy'...
.radex
Cytat
Tak czy siak pod gnome zarówno Opera jak i Firefox dla przeciętnego użytkownika działają równie dobrze...

No nie do końca. Firefox na pewno lepiej się integruje z GNOME niż Opera, bo ta jest napisana na Qt3. Co innego wersje skompilowane z użyciem Qt4. Qt4 całkiem ładnie integruje się z GNOME, ale to jednak nie jest to samo co w przypadku gtk.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.