Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Firefox 3.0
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
Jabol
Cytat(radex_p @ 17.06.2008, 15:31:52 ) *
No nie do końca. Firefox na pewno lepiej się integruje z GNOME niż Opera, bo ta jest napisana na Qt3. Co innego wersje skompilowane z użyciem Qt4. Qt4 całkiem ładnie integruje się z GNOME, ale to jednak nie jest to samo co w przypadku gtk.

<flame>Bo mądrzy ludzie nie pchają się do prostego ludu, tak samo gtk nie pcha się do ... tongue.gif</flame>

A tak na serio, FF 3 świetnie integruje się z Gnome i systemowym Look&Feel bo używa natywnych kontrolek Gtk. W FF 2 jeszcze tego nie było. I stąd wrażenie, że FF jest lepiej zintegrowany z Ubuntu, który defaultowo używa Gnome.
Kreton
Obniżę tą i tak żenująca statystykę i ściągnę Opere 9.5, która została wydana na dniach. Ech, smieszy mnie to. Jutro pobijmy rekord guinnessa w ilości zjedzonych grzanek.

Żeby nie było, nie jestem przeciwny Firefoxowi. Ale Opera w normalnym serfowaniu jest 100x szybsza i 10x wygodniejsza niż ten kobylasty Firefox, który odpala się wieki. smile.gif
Cysiaczek
Ja z kolei jakoś nie potrafię używać Opery - mam dziwne uczucie, że zaraz się coś posypie ;]
FF3 jeszcze nie widziałem nawet - czekam na oficjalne otwarcie, ale z instalacją jako główną przeglądarkę, jeszcze się wstrzymam.
.radex
Cysiaczek - ja mam dokładnie tak samo z Fx biggrin.gif

Kreton - A po zmienieniu jednej opcji w ustawieniach (redraw afrer .. seconds) i wyłączoniu ochrony przed oszustami/malware chodzi jeszcze szybciej smile.gif
Kreton
Renderowanie miałem na 0 sekund, przed malware miałem ochronę włączoną smile.gif Opera jak zawsze - śmiga jak miło.

@cysiaczek powiem Ci, że z betą miałem problemy, dosyć często się wykrzczała. Ale Beta wiadomo.
punkomuzykant
Hmm, zacznę ściągać o 19 ale nie dla samego rekordu tylko dla kopniaka w Microsoft. Mam nadzieję że ta akcja uświadomi MS że:
- zaczyna tracić rynek
- może już nigdy nie przebić Fx
Niech przestaną się bawić w komentarze warunkowe itp pierdoły i zaczną się stosować do W3C. Ślinię się na samą myśl o tym ile mogą stracić za swoje błędy tongue.gif
.radex
Cytat
Niech przestaną się bawić w komentarze warunkowe itp pierdoły

Co jak co, ale ja wolałbym, żeby niektóre z ich "pierdół" (w tym komentarze warunkowe) pozostały w IE8, bo bez nich ciężko będzie hackować IE, a nie wierzę, żeby do czasu IE8 naprawili 95% błędów.
l0ud
Ups... No i serwery padły tongue.gif
GrayHat
Kod
The server at www.mozilla.com is taking too long to respond.
.radex
The service you're looking for is unavailable at the moment. We'll be back up and running again before long, so please try again soon. Thanks for your patience!
kwiateusz
konkurs komu przeglądarka lepiej zgłosi niedostępność serwera?
scanner
Nagrodą: warning od każdego moderatora.
sztosz
Ja tylko w kwestii wyjaśnienia nazwy i niezrozumiałych problemów stałych użytkowników forum, zważywszy na fakt że co najmniej 2 razy na forum to było wyjaśniane (mimo że przez wyszukiwarkę tylko raz to mogę znaleźć :/ ).

A więc: http://www.mozilla.org/projects/firefox/fi...x-name-faq.html

Cytat
What's a Firefox?

A "Firefox" is another name for the red panda.

BBC: http://www.bbc.co.uk/nature/wildfacts/factfiles/6.shtml

Znienawidzona i niejednokrotnie wyśmiewana przez ~Mike'a* wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Panda ale proszę spojrzeć też tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Firefox_(disambiguation)

Firefox, 火狐, po chińsku odnosi się do pandy jak i naszego pospolitego lisa. Nie mniej jednak Firefox w nazwie przeglądarki wziął się od pandy. Preferowanym skrótem jest FX, kto nie rozumie słowa preferowany odsyłam do słownika. Jedno jest pewne, pisanie FireFox, (wielka litera na 5 pozycji) jest błędem, tak samo jak np.: AdiDas**. I nie, nie jest nazwa dwuczłonowa.

Cytat(sztosz @ 17.06.2008, 20:06:14 ) *
I nie, nie jest nazwa dwuczłonowa.

No czyli jednak miałem rację smile.gif
kwiateusz
firefox.pl ma wreszcie aktualna wersje do zassania, jeszcze spreadfirefox.com mogłoby wstać, w ogóle ciekawe kiedy sie odetka
mike
~sztosz nie nienawidzę wikipedii. Po prostu uważam ze należy to źródło informacji traktować z bardzo dużym dystansem.
To nie jest formalna encyklopedia.

A wyśmiewam ją przy okazji kiedy ktoś powołuje się na nią przy sporach prawnych i dyskusjach na polach bardzo formalnych.

Równie dobrze można powiedzieć Tata a Marcin powiedział, że Jego tata powiedział ...
Cysiaczek
Dobra, jak wywalić to beznadziejne, skopane, bezmyślne, pronoobowe, antyoldwayowe podpowiadanie adresu?questionmark.gif
Ja chce zwykłe... czy to tak wiele? Chrzanić gwiazdki!

No, na osłodę:
http://img513.imageshack.us/img513/1743/plug4vt8.png

Pozdrawiam.

powered by Firefox 3
.radex
Cytat(Cysiaczek @ 17.06.2008, 21:56:23 ) *
Dobra, jak wywalić to beznadziejne, skopane, bezmyślne, pronoobowe, antyoldwayowe podpowiadanie adresu?questionmark.gif

Mi się tam podoba (czytaj to w Operze 9.5). Ciekawe czy Opera zgapiła to od Fx, czy odwrotnie smile.gif A może z jeszcze innej przeglądarki..?

Powered by Opera 9.50
l0ud
Cysiaczek,

http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/add...dbar-1.2-fx.xpi

Dałbym ładnego linka do strony z tym dodatkiem, ale serwery są przeciążone. Dobrze, że już chociaż można pobierać nową wersję smile.gif
kwiateusz
chwile pouzywasz tego paska adresu, a to podpowiadanie jest naprawde pomocne
Cysiaczek
Nie namawiajcie mnie - jakby nie ten plugin, to FF3 byłby już w koszu - 10, albo i więcej lat przyzwyczajeń smile.gif

@l0ud - na jakimś ircu też mi mówili, tylko nie dali linka tongue.gif
Mam możliwość - dostajesz pomógł, dzięki : )
kwiateusz
ja potagujesz zakłądki to jest wypas

btw odkorkowało sie i zliczane juz sa pobrania
http://www.spreadfirefox.com/pl/worldrecord prawie 2mln cąłkiem pozytywnie, tylko blado polaczki wypadły sad.gif ledwo 55k

edit: ło juz 3 szybko rośnie
mrok
dorzuce jeszcze zo oprocz ff3 jest już tez opera 9.5 winksmiley.jpg)

http://operapl.net/
maziak
Kompletnie nie trawie tego zgłaszania deklaracji wiecej niz jeden raz. Pobilismy rekord.. Ta, w deklaracjach bez pokrycia. tongue.gif

No ale czas w sumie do 19, zobaczymy co się będzie działo smile.gif
Jabol
a amerykanie też przesadzili. 1.4 mln pobrań? przeglądarki która ma 20-30 % rynku? Niemożliwe nawet zakłądając, że każdy z nich ma 2 komputery. Także musieli jakiś przekręt zrobić. No ale nawet bez nich ładny wynik.
tomeksobczak
Cytat(Jabol @ 18.06.2008, 07:41:25 ) *
a amerykanie też przesadzili. 1.4 mln pobrań? przeglądarki która ma 20-30 % rynku? Niemożliwe nawet zakłądając, że każdy z nich ma 2 komputery. Także musieli jakiś przekręt zrobić. No ale nawet bez nich ładny wynik.

Kod
~300mln * 0.30 = ~90mln ludzi
1,4mln / ~300mln * 100 = 0.46%

no chyba rzeczywiście przesadzili, aż PÓŁ procent ludności pobrało firefoxa
sobstel
Cytat(tomeksobczak @ 18.06.2008, 07:55:07 ) *

pobranie != człowiek. sam pobrałem w pracy na laptopie, w domu na virtualboxie, u dziewczyny na kompie. poza tym nie uwierze, że nie ma maniaków firefoxa, którzy nie ściągają co chwila, żeby tylko licznik podbić.
tomeksobczak
Cytat(sopel @ 18.06.2008, 09:53:59 ) *
pobranie != człowiek. sam pobrałem w pracy na laptopie, w domu na virtualboxie, u dziewczyny na kompie. poza tym nie uwierze, że nie ma maniaków firefoxa, którzy nie ściągają co chwila, żeby tylko licznik podbić.

tym bardziej powinno być tych pobrań więcej niż błache 1,4mln nie sądzisz?

Cytat
Ironia – sposób wypowiadania się, oparty na zamierzonej niezgodności, najczęściej przeciwieństwie, dwóch poziomów wypowiedzi: dosłownego i ukrytego, np. w zdaniu Jaka piękna pogoda wypowiedzianym w trakcie ulewy.
Cienki1980
Cytat(l0ud @ 17.06.2008, 22:15:20 ) *
Cysiaczek,

http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/add...dbar-1.2-fx.xpi

Dałbym ładnego linka do strony z tym dodatkiem, ale serwery są przeciążone. Dobrze, że już chociaż można pobierać nową wersję smile.gif

Dzięki wielkie .. ja podobnie jak Cysiaczek nie mogłem patrzeć na ten nowy sposób podpowiadania adresu URL ... biggrin.gif
sobstel
Cytat(tomeksobczak @ 18.06.2008, 10:15:47 ) *
tym bardziej powinno być tych pobrań więcej niż błache 1,4mln nie sądzisz?

Nie sądze. Myślisz, że wszyscy użytkownicy Firefoxa wiedzą o Download Day i jak jeden mąż mają ściągnąć go tego dnia? Większość internautów to przecież zwykli ludzie, w oglóe nie czają o co chodzi - pewna część nawet pewnie nie orientuje się jakiej przeglądarki używa oraz o co chodzi z tymi wersjami, wolą tak jak jest, bo działa i jest dobrze, nie chcą zmian. Dlatego 1,4mln nie uważam, żeby było to mało. Wręcz przeciwnie. Poza tym 20-30 % rynku nie dotyczy 30% ludności, przecież nie każdy to internauta.
Jabol
Cytat(tomeksobczak @ 18.06.2008, 07:55:07 ) *
Kod
~300mln * 0.30 = ~90mln ludzi
1,4mln / ~300mln * 100 = 0.46%

racja, racja, walnąłem się w obliczeniach, wiesz 7:30 rano tongue.gif. Żyłem przez parę minut w najświętszym przekonaniu, że usa ma 2.5mln ludności tongue.gif.
tomeksobczak
Cytat(sopel @ 18.06.2008, 12:35:32 ) *
Nie sądze. Myślisz, że wszyscy użytkownicy Firefoxa wiedzą o Download Day i jak jeden mąż mają ściągnąć go tego dnia? Większość internautów to przecież zwykli ludzie, w oglóe nie czają o co chodzi - pewna część nawet pewnie nie orientuje się jakiej przeglądarki używa oraz o co chodzi z tymi wersjami, wolą tak jak jest, bo działa i jest dobrze, nie chcą zmian. Dlatego 1,4mln nie uważam, żeby było to mało. Wręcz przeciwnie. Poza tym 20-30 % rynku nie dotyczy 30% ludności, przecież nie każdy to internauta.

Kwestia porównania jak dla mnie przy 300 milionowym kraju (gdzie większość żeczy załatwia się przez internet i telefon) 1,4mln pobrań (jak sam zauważyłeś pobranie != czlowiek) to bardzo mało

@jabol
doskonale rozumiem tą 7:30 sam to liczyłem 5 razy zanim się odważyłem kliknąć "dodaj odpowiedź" smile.gif

//edit
pisze się chyba "rzeczy" smile.gif
sobstel
Cytat(tomeksobczak @ 18.06.2008, 13:18:27 ) *
Kwestia porównania jak dla mnie przy 300 milionowym kraju (gdzie większość żeczy załatwia się przez internet i telefon) 1,4mln pobrań (jak sam zauważyłeś pobranie != czlowiek) to bardzo mało

nie chciałbym toczyć tutaj dyskusji na ten temat w nieskończoność. podam tylko miarodajne dane. użytkowników internetu było pod koniec 2007 - 237mln (http://www.internetworldstats.com/stats14.htm#north); firefoxa szacunkowo używa ok. 70mln internautów w USA (choć to obliczenie na wyrost bo 30% dotyczy raczej odsłon niż ludzi). obecnie licznik ściągnięć w USA to 2,2mln. interpretacje czy to dużo czy mało (biorąc pod uwage, że chodzi o ściagnięcie przez ściśle określony link w ciągu dnia) każdy może mieć już swoją, ok?
Shili
Pobrałam, zainstalowałam, webdeveloper dzała, firebug nie chce, ogólnie podoba mi się bardziej niż poprzednik przynajmniej na pierwszy rzut oka, na razie działa szybciej i nie przymula jak miejscami potrafił poprzednik. Potestuję dalej, w każdym bądź razie przyczyniłam się do pobicia nieistniejącego rekordu ^^
sniezny_wilk
Cytat(Shili @ 18.06.2008, 11:52:15 ) *
Pobrałam, zainstalowałam, webdeveloper dzała, firebug nie chce, ogólnie podoba mi się bardziej niż poprzednik przynajmniej na pierwszy rzut oka, na razie działa szybciej i nie przymula jak miejscami potrafił poprzednik. Potestuję dalej, w każdym bądź razie przyczyniłam się do pobicia nieistniejącego rekordu ^^

IE tab również działa, całkiem ładnie radzi sobie PicLens (polecam biggrin.gif), ale tak jak mówisz firebug'a na razie chyba nie ma na 3.

EDIT: a jednak jest, thx Mike smile.gif
mike
~Shili pewnie masz Firebuga 1.0.*. Wywal go i zainstaluj wersję 1.1 (pomimo tego że jest w wersji beta).

Działa on z Firefoxem 3
Shili
Zaintalowałam. I musiałam spod starego firefoksa wyłączyć, żeby móc korzystać z wersji 3.0
Skoro innym działa, to tym bardziej jestem zdziwiona, że na moim komputerze kładzie na łopatki całą przeglądarkę.
sobstel
Jeśli chodzi o Firebug, ja zainstalowałem 1.2.0b3 (https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1843) i śmiga ok.
sebekzosw
Cytat
strife
Przenoszę Twoje żale na Komputery i oprogramowanie. smile.gif

PS. Będzie nam łatwiej Ci pomóc jak dasz jakiś konkretny przykład na czym firefox źle wyświetla stronę winksmiley.jpg

Hmmm, oto przykład. Pod każdym IE działa normalnie, pod Operą też i pod każdym FF oprócz Firefox 3... U grafika działa podobno normalnie - dlaczego takie coś się dzieje??

Mam na myśli te linie po lewej stronie blinksmiley.gif
l0ud
Jeżeli działa tylko u Ciebie źle, to widzisz, że to raczej nie wina przeglądarki ale jej konfiguracji/systemu winksmiley.jpg

Po taki jpegu ciężko coś wywnioskować. Zapisz to w html'u i daj do analizy smile.gif
cbagov
Wystarczy przejrzec zagraniczne fora by bylo jasne, ze FF3 ma niedorobki na sumieniu, dotychczasowi fani puszczaja eleganckie wiazanki @$#%. Zreszta wystarczy go po prostu pouzywac.
A najwiekszym grzechem jest to, ze odmiennie interpretuje niz FF2.
Czemu grzechem? A bo hasla przy FF zawsze byly: my lepsze bo my nie IE i dzialamy zgodnie ze standardami, no i jak widac byla to G prawda.

Juz stwierdzilem odmienna interpretacje niektorych znacznikow CSS.
Nie potrafi tez skasowac historii paska URL, czasem odpala Helper Service z Windowsa i mieli na amen az zamieli dysk - musialem go wylaczyc.
No i w koncu po cos jest ikona Tryb Awaryjny hehe, bez powodu jej nie dodali.

Mam tylko nadzieje, ze problemy z CSS to 'wina' bardziej STRICT niz kolejnych niedorobek, ale to znow by oznaczalo, ze OPERA nie przestrzega strict, takze ktos tu buja.
l0ud
Firefox 3 opiera się na innej (nowszej) wersji Gecko niż Firefox 2. Istnieją drobne różnice w wyświetlaniu, ale nie na tyle istotne aby istotnie wpłynąć na wygląd strony.

Cytat
Zreszta wystarczy go po prostu pouzywac.

Używam od bety 5, nie zauważyłem zmian na gorsze. Co do Opery, to też istnieją pewne różnice w renderowaniu najnowszej wersji, ale tak jak w przypadku firefoxa - mało istotne. Obie przeglądarki trzymają się standardów.

Tylko źle napisane strony rozwalają się przy nowszych wersjach przeglądarek. No chyba że kogoś razi, jak jedno pole formularza jest o 1px niżej/wyżej w poszczególnych wersjach tongue.gif
cbagov
@l0ud chyba sam nie wwierzysz w to co piszesz winksmiley.jpg
l0ud
Cytat
@l0ud chyba sam nie wwierzysz w to co piszesz winksmiley.jpg

Wierzę w to co widzę, a po przesiadce z FF2 na FF3 nie zauważyłem żadnych negatywnych konsekwencji. A to, że firefox 3 niepoprawnie wyświetla Twoją źle napisaną stronę przy być może złej konfiguracji nie jest powodem żeby obrażać się na cały świat tongue.gif

W skrócie, nie przedstawiłeś żadnych konkretnych argumentów na udowodnienie złego wyświetlania się stron w FF... Nie chcesz dać nawet swojej strony w html'u aby w ogóle umożliwić Ci pomoc... Czego oczekujesz?
Sedziwoj
Cytat(sopel @ 18.06.2008, 12:35:32 ) *

Właśnie mi się przypomniało, jak moja siostra stwierdziła, po co normalnemu człowiekowi wiedzieć że używa przeglądarki? (bo niektórzy nie wiedzą co to jest nawet przeglądarka, nie mówiąc o tym czy to IE,FF czy opera itd.)
A ja jej się spytałem, a czy wiesz że jedziesz samochodem? (akurat w czasie jazdy)
A przecież nie tylko ludzie wiedzą jaki markę mają (można odnieść FF IE itd.), ale jaki model (FF2, FF3), ale i jaki silnik ;]
To po prostu ignorancja ludzi w tej sprawie.
Shili
Niedokładnie, jakby każdy na wstępie dostawał samochód, którym mógłby przejeździć całe życie sporo osób też nie zwracałoby uwagi na inne samochody, ba, nawet mało by ich interesowało jakim jeżdżą. Ważne że jeżdżą...
To jaki mają silnik i czy ktoś może im przez luki w zabezpieczeniach podrzucać pluskwy to też inna sprawa.
Sedziwoj
@Shili
Spoko maluchem można jeździć i 20 a może więcej lat, najwyżej wymiana (reinstalacja) też na malucham, bo jeździ, a co z tego że wolno i bez bajerów, oraz ma niski poziom bezpieczeństwa?

P.S. A ile ludzie mają komputery? bum wcale nie był tak dawno
mike
Cytat(Sedziwoj @ 30.06.2008, 21:08:16 ) *
Spoko maluchem można jeździć i 20 a może więcej lat, najwyżej wymiana (reinstalacja) też na malucham, bo jeździ, a co z tego że wolno i bez bajerów, oraz ma niski poziom bezpieczeństwa?
~Sedziwoj a skąd wiesz, że wolno? A skąd wiesz, że bez bajerów?
Rynek przeglądarek nie wygląda tak jak opisujesz. Wygląda tak, że każdy jeżdzi tym maluchem i nawet jak wie że sa inne samochody to nigdy ich nie widział i nie wie co one mogą. Więc niby na jakiej podstawie ma zmienić malucha skoro nie wie na co?
I przede wszystkim po co?
Sedziwoj
Nie wiedzą, bo się nie interesują.
Potrafią znaleźć jakieś ciekawe miejsca, unikalne rzeczy, czy firmy. A tu zero zainteresowania z czego korzystają. Przecież kupując wodę mineralną więcej uwagi przykładają. (przypomniał mi się pewien artykuł)
Tak jak znajomym instaluję FF czy Operę, to oni potrafią po pewnym czasie nie wiedzieć co im się mówiło, czasem to aż przykro się robi.

Ogólnie można powiedzieć, że ludzi wykazują się pewną ignorancją co do spraw nowych technologi. Chyba społeczeństwo (czyli większość) zmienia się wolniej niż technika.
Shili
Nie interesują się, bo mają wszystko czego potrzebują. Dojadą na zakupy i do pracy, a jak się uprą nawet na wakacje wyjadą. Człowiek jest wygodnym stworzeniem i nie lubi zmieniać przyzwyczajeń, zwłaszcza jeśli się obawia, że zmieni na gorsze. A jeśli jeszcze malucha potrafią sami naprawić w razie drobnych usterek, to nie przesiądą się na ferrari widziane u kumpla, bo się w dodatku będą bać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.