Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [News System]Cute News
Forum PHP.pl > Wortal > Skrypty
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Michasko
Najpierw w panelu administracyjnym tworzysz kategorie.
Potem w tej komendzie którą podałem w poprzednim poście dodajesz zmienną "$category=" i po '=' odajesz jej ID (1,2,3,4 itd.) smile.gif

Przykład:

Kod
<?php
$number=3;
$category=1;
include("cutenews/show_news.php");
?>
beyonce
Cytat
Poprzez zmienną $number, tyle że zauważyłem że nie działa to to przy innym template niż deafult (a default jak wiadomo nie piszemy).

Więc :
Kod
$number = "30";
include('show_news.php');

To 30 można sobie zmienić oczywiście na dowoloną ilość, chodzi tylko o zasadę.

tylko w którym miejscu ja mam ten kod wstawić questionmark.gif sad.gif pomocy worriedsmiley.gif rolleyes.gif
Michasko
Kod wstawiasz w tą komórke tabeli, w której mają być wyświetlane newsy! winksmiley.jpg

Czyli przykładowo:
Cytat
<table border="1" bordercolor="#000000" width="450" height="500" align="center" background="#232323>
<TR>
<TD>
<?php
$number=3; // ilosc wyswietlanych newsow na strone
$category=1; // ID kategorii
include("cutenews/show_news.php"); // sciezka do pliku 'show_news.php'
?>
</TD>
</TR>
</table>
beyonce
tyle że ja mam IFRAME rolleyes.gif sad.gif
Michasko
Więc w odpowiedniej ramce smile.gif
beyonce
co najgorsze to ten kod mi nie działa angrysmiley.gif sadsmiley02.gif sadsmiley02.gif sad.gif mam jeszcze kilka pytan biggrin.gif otóż ostatnio sprawdzałam czy komentarze mi działaja. wszystko jest niby oki, ale po wpisaniu mojego imienia wyskoczyło mi, że musze wpisać hasło bo ten nick jest zajęty!!no, ale nie na tym rzecz polega tongue.gif aa właściwie chodzi mi o czcionke winksmiley.jpg jak mam zmienić czcionke w tym miejscu?? bo to brzydko wygląda...na głównej mam Tahome 7pt, a tutaj taka standardowa jak przy instalacji laugh.gif tongue.gif kto mi pomoze?questionmark.gif aa i jeszcze jedna sprawa..chodzi o archiwum... zrobiłam archiwum ze stycznia, tyle ze teraz w ogole ono mi sie nie pokazuje worriedsmiley.gif mad.gif dry.gif co mam zrobić, żeby sie wyswietlało sad.gif sorka, ale ja naprawde tłumaczyć nie umiem tongue.gif mam nadzieje, że zrozumiecie :roll2: smile.gif
Michasko
Musisz wyedytować Template'y, aby zmienić czcionke
W Panelu Admina w opcjach to jest
a jak ten kod Ci nie działa, to też w Opcjach masz taki link, Integration Wizard czy cos takiego :]
Tam uzupełnij i kod Ci wyskoczy.
Pamiętaj, że rozszerzeniem strony na ktorej znajduje sie system news'ów musi być '.php'

czyli przykładowo http://strona.w.budowie.pl/index.php
beyonce
Kod
<div style="position: absolute; width: 513px; height: 532px; z-index: 8; left: 40px; top: 531px" id="layer9">
    <iframe name="html" width="504" height="529" src="http://royy.net/~dominika/cutenews/show_news.php" border="0" frameborder="0">
    <TR>
<TD>
<?php
$number=3;
include("http://royy.net/~dominika/cutenews/show_news.php");
?>
</TD>
</TR>
</iframe></div>

kurde co w tym kodzie jest źle że mi sie nie chce ustalona ilość newsów wyswietlac worriedsmiley.gif angrysmiley.gif

a co do tych templatów to wyedytowałam wszystko ale dalej w miejscu gdzie wyskakuje mi, że musze wpisać imie jest taka standardowa czcionka angrysmiley.gif :roll2:
NuLL
Include nie powinien sie zaczynac od http wtedy on nie dziala i powinien wypisywac bledy - raczej powinno byc
Kod
//..
include('cutenews/show_news.php');
//..

Inaczej to ci nie zadziala.
beyonce
poprawiłam to i dalej nic nie działa :roll2: sad.gif
Michasko
Co do czcionki, to w templatach możesz edytować:
Active News
Full Story
Comment
Add comment form
News Pagination
Comments Pagination

Czcionke w formularzu dodawania newsów edytujesz w 'Add comment form' smile.gif
Ja mam tam tak:

Kod
  <table border="0" width="370" cellspacing="0" cellpadding="0">
    <tr>
      <td width="60">Imie:</td>
      <td><input type="text" name="name"></td>
    </tr>
    <tr>
      <td>E-mail:</td>
      <td><input type="text" name="mail"> (opcjonalne)</td>
    </tr>
    <tr>
      <td>Emotikonki:</td>
      <td>{smilies}</td>
    </tr>
    <tr>
      <td colspan="2">
      <textarea cols="40" rows="6" id=commentsbox name="comments"></textarea><br />
      <input type="submit" name="submit" value="Dodaj komentarz">
      <input type=checkbox name=CNremember  id=CNremember value=1><label for=CNremember> Zapamietaj mnie</label> |
  <a href="javascript:CNforget();">Zapomnij mnie</a>
      </td>
    </tr>
  </table>
beyonce
ok zmieniłam i działa....tylko jeszcze jest problem z tym >> jak tutaj zmienić czcionke?? worriedsmiley.gif
Michasko
Hmmm :]
Nie wiem gdzie tą zmienić, ale w template to MUSI być, jeśli jest konfiguralne.
beyonce
nikt nie wie questionmark.gif sad.gif kurcze widziałam u kilka osób, że mają tam zmienione czcionki ale nie wiem jak to zrobili sad.gif sadsmiley02.gif
motylek907
chciałam zrobić archiwum newsów na strony (strony: 1 , 2 , itd.) i jak wpisałam ten kod co bł w poprzednich postach to cos takiego się wyświetliło:
Parse error: parse error, unexpected '<' in /export/home/httpd/htdocs/synowiec3/Ola/lay2.php on line 54

Co to jest? i jak zrobić to archiwum?
Szkwariko
Jest bardzo wazna sprawa jak zmiejszyc newsa chodzi o szerokosc poniewaz nie miesci sie na mojej (nowej) stronie oto adres zobaczcie sami i powiedzicie jak wkoncu zrobic te polskie znaki bo jak wzuciłem pliki to mi nawed niechcial odpalic system newsow

Bardzo wazna bardzo szybka odpowiedz prosze wiec o nie

http://szkwariko.cba.pl/
Michasko
motylek, podajesz złą ścieżke pliku :]
Szkwariko, w Opcjach możesz edytować templaty - weź tam w "Active News" zmniejsz sobie width smile.gif
Szkwariko
Dzięki chłopie uratowałeś mi skure!
motylek907
Już wszystko działa dzięki ,a mam jeszcze jedno pytanie (mam nadzieję ,że ostatnie) Jak zrobić ,żeby działy na stronce otwiertały się w okienku newsów? worriedsmiley.gif
Szkwariko
A czy ktos byl w stanie napiscac szczegulowo poradnik jak zrobic polskie znaki w nowej wersi? blink.gif biggrin.gif
motylek907
no własnie aarambo.gif aarambo.gif winksmiley.jpg
Michasko
Cytat(motylek907 @ 2006-02-05 17:32:40)
Już wszystko działa dzięki ,a mam jeszcze jedno pytanie (mam nadzieję ,że ostatnie) Jak zrobić ,żeby działy na stronce otwiertały się w okienku newsów? worriedsmiley.gif

Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie, to odpowiedź jest prosta:

Na każdej podstronie (dziale) musisz umieścić taką samą tabelke jak dla newsów i w tym samym miejscu.
Potem treść danego działu musisz umieszczać w tej tabelce smile.gif

Jeśli nie o to Ci chodziło, to opisz to dokładniej Motylku tongue.gif rolleyes.gif
Szkwariko
Włala właśnie zrobiłem polskie znaki a korzystałem z tego tematu
Poniewaz jestem nobem w php to mysle ze moj maly poradnik bedzie tez zrozumialy dla noobow guitar.gif

1. Oczywiscie instalacja i inne pierduly biggrin.gif
2. Otwieramy poszczegulne pliki ( na dysku oczywiscie) folder w ktorym mamy cute newsa wchodzimy do skins i otwieramy notatnikiem wszystkie pliki z rozszerzeniem php.

znajdujemy i gdzies okolo 42 lini zamieniamy kod na taki :
Kod
$skin_header = <<<HTML
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<meta content="text/html; charset=iso-8859-2" http-equiv=Content-Type>
<script type="text/javascript" src="skins/cute.js"></script>
<style type="text/css">

po udanej "tranzakcij" przechodzimy do pliku "inc" i otwieramy plik "function.inc" notatnikiem (narazie proste nie ?)

znajdujemy takie 2 wyrazenia php :
Kod
  foreach ( $HTML_SPECIAL_CHARS as $key=>$value  ){
                    $sourse = str_replace($key,$value,$sourse);
          }
i je poprostu usuwamy blink.gif
3. Zzrucamy pliki na server i cieszymy sie newsami z śąęćźż itd Rkingsmiley.png biggrin.gif

Ale pamietajcie zeby zedytowac "stare" newsy bo dopiero nowe beda zawieraly polskie znaki

PS: Sory za blędy tiredsmiley.gif Jezeli kogos z moderatorow lub adminow razi to mozna ten post przeciez zedytować tongue.gif

Jezeli chcecie mi podziękowac wejdzcie na http://szkwariko.cba.pl/ i piscie w kometarzach i ksiedze gosi
Kasiek-chan
Mam bardzo poważny problem. Mam wersję 1.4.1, wszystko mi normalnie działa, oprucz tego, że nie mogę dodawać komentarzy! Jak chcę dodać to strona mi się ładuje do 38% a później nic tak zostaje. Nie wiem co zrobić POMOCY!!
Szkwariko
a moze zainstaluj ponownie pliki albo nie ustawiles dobrze chmodow
kardettlaff
mam problem, nie wiem jak zmienić wygląd linków.
zobaczcie www.startmrzezino.pl
i byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś powiedział jak można zmienić wygląd tych linków "czytaj więcej" i "2 komentarzy"

pozdrawiam
Michasko
Options -> Edit templates -> Active News

Edytujesz wg uznania :]
kardettlaff
<div style="width:450px; margin-bottom:30px;">
<font face="Verdana" style="font-size: 10pt"><div align="center"><strong>{title}</strong></div></font>

<font face="Verdana" style="font-size: 10pt"><div style="text-align:justify; padding:3px; margin-top:3px; margin-bottom:5px; border-top:1px solid #D3D3D3;">{short-story}</div></font>

<font face="Verdana" style="font-size: 8pt"><div style="float: right;">[full-link]czytaj więcej [/full-link] [com-link]{comments-num} komentarzy[/com-link]</div>

no powiedz co zmienić bo ja totalnie nie wiem
Michasko
To powiedz co dokładnie chcesz zmienić smile.gif
kardettlaff
problem z linkami rozwiazany, więc tak jak ktoś będzie miał z ty problem to poniżej pisze jak się go pozbyć.

wystarczy między np. [full-link] [/full-link] albo [com-link] [/com-link]
wpisać poniższą treść

<font style="font-size: 8pt; text-decoration: none;" color="#000080" face="Verdana">

czyli będzie to wyglądało tak

[full-link]<font style="font-size: 8pt; text-decoration: none;" color="#000080" face="Verdana">czytaj więcej [/full-link]
6107799
A ja mam problem, nad którym siedze już drugi dzień, bo jestem nowy w php sad.gif Otóż zainstalowałem bez problemów CuteNewsa, moge dodawać i czytać newsy, ale nie wiem jak zrobić, żeby newsy wyświetlały mi się tam gdzie ja chce, czyli w index.php na pewnym obrazku. Pewnie robi się to jakoś przy pomocy include, ale gdy nie wiem jak dokładnie, bo gdy zwyczajny include zastosuje, to newsy wyświetlają się na dole strony, albo pomiędzy elementy grafiki, deformując strone... Mam nadzieje, że mi ktoś pomoże, z góry thx. jerry.gif
Użyłem opcji szukaj, ale nic konkretnego nie znalazłem.
Michasko
Musisz zrobić tabele/ramki na stronie.
Jeśli chcesz, aby było wyświetlone na jakimś obrazku, to ten obrazek musi być tłem komórki tabeli.
beyonce
aa nikt nie wie jak zmienić czcionke w tamtym miejscu?? sad.gif i żeby te newsy sie dobrze wysiwietlały..znaczy chodzi mi o ilosc ;p
Michasko
Ilość?

Musisz do 'include' dodać zmienną:
Kod
$number="IlośćNewsów"

A co do czcionki to nie wiem sad.gif
beyonce
ale gdzie to 'include' jest? laugh.gif a poza tym to kolezanka mi mowila, zeby ten kod wstawic do pliku show_news.php ale jak ja go tam wstawiłam to jakieś błedy mi wyskakiwały blink.gif angrysmiley.gif
Michasko
w show_news.php sie nic nie zmienia!! :]

include wklejasz w kod html strony na której mają być wyświetlane newsy.
Rozszerzeniem strony musi być .php :]
beyonce
kurde :/ angrysmiley.gif robie wszystko tak jak należy ale dalej mi sie nie chce wyświetlić tyle newsów ile ustawiłam :/ :/ mam te pieprzone iframe i kurde nie wiem gdzie to gowno mam wstawic :[ angrysmiley.gif to jest kod:
Kod
<div style="position: absolute; width: 513px; height: 532px; z-index: 8; left: 40px; top: 531px" id="layer9">
<iframe name="html" width="504" height="529" src="http://royy.net/~dominika/cutenews/show_news.php" border="0" frameborder="0">
Your browser does not support inline frames or is currently configured not to display inline frames.
</iframe></div>

no i teraz gdzie mam wstawić kod na te notki?? worriedsmiley.gif sadsmiley02.gif
niech mi ktos pomoze,bo mnie juz szlag trafia tiredsmiley.gif mad.gif
vixa
../cutenews/show_news.php , moze zadziała
kowal1122
mam problem zrobilem sobie css'a i chcę żeby zamiast tych głupich linków były ładne podświetlane.
Gdzie wstawić
Kod
class="navlink"

questionmark.gifquestionmark.gif
Michasko
Cytat
src="http://royy.net/~dominika/cutenews/show_news.php"

Zamiast tegi proponuje:

1. <?php
  2. $number=3; [color=green]// ile newsów ma być na stronie[/color]
  3. $category=1; [color=green]// nr kategorii (niekonieczne)[/color]
  4. $static=TRUE; [color=green]// daje dostep do komentarzy i do 'dlugiej historii'[/color]
  5. include("cutenews/show_news.php");
  6. ?>

Powinno zadziałać.

A jesli nie zadziala to sprobuj zamienić:
Cytat
src="http://royy.net/~dominika/cutenews/show_news.php"

na:
Cytat
cutenews/show_news.php"

Rozszerzeniem strony musi być .php !

A tak poza tym to proponuje bawić sie tabelkami a nie iframe - tabelki są raczej łatwiejsze smile.gif
vixa
...jak mozna zmienc napis w stopce ?
beyonce
ale jak tabelkami?? sad.gif bo nie bardzo rozumiem sadsmiley02.gif
Michasko
Cytat(vixa @ 2006-02-11 10:53:30)
...jak mozna zmienc napis w stopce ?

Tego to ja nie wiem...sam chciałem go usunąć i wrzucić do stopki strony, ale nie bardzo wiem jak... sad.gif
Jak ktos wie to prosze o info smile.gif

Beyonce smile.gif
Jak robisz strone to w którymś miejscu możesz wstawić sobie kod:

<table border="0" width="450" height="400">
<TR>
<TD>
<?php
$number=3; // ile newsów ma być na stroni
$category=1; // nr kategorii (niekonieczne)
$static=TRUE; // daje dostep do komentarzy i do 'dlugiej historii'
include("cutenews/show_news.php");
?>
</TD>
</TR>
</table>

To jest tylko taki przykład smile.gif
Bardzo łatwo zrobić layout w Photoshopie, pociąć go - program automatycznie zrobili tabelki dla każdej wyciętej czesci, potem wystarczy tylko ustawić je jako tło komórki, a nie jako zwykły obrazek w niej zawarty smile.gif
vixa
czy jest mozliwosc zrobienia czego takiego ::

rejestracja w cutenews zeby pisac komenatrze = rejestracja na forum IPB 2.1.4
beyonce
heh dzięki Michasko cool.gif biggrin.gif
judge00
Mam najnowszą wersję cutenews i nie działają mie emotki. Jak nacisnę np. na wink w komentarzu, w oknie treści komentarza pojawia się
Kod
:wink:
a jak dodam komentarz to zamiast obrazka pokazuje się
Kod
wink
Michasko
judge - możesz podać adres strony? snitch.gif
motylek907
aarambo.gif np. mam dział powiedzmy simsy.htm i chce ,żeby wyświetlał się ten dział w okienku newsów na index.php jak to zrobić?
Michasko
motylku, opisz to szerzej, bo nie wiem o co Ci chodzi rolleyes.gif
vixa
witam ponownie.. mam stronke 3lo.home.pl , i mam pare pytani..

1. Jak ja dodaje newsa to jest wszystko ok, a jak dodaje go inna osoba z innego PC to sie robia krzaki ( czyt. POLSKIE LITERY )

2. Jesli np. w podstroeni ZMIANY W PLANIE mam ikonke ustawiana do tey kategori to jak zrobic zeby ona sie pokazywała zamist obrazka z gazeta "News" ( dobra juz wiem tongue.gif )

3. Wie ktos moze gdzie sa takie małe obrazki jak ten
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.