Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: witam.jaka jest przyszłość php,mysql szczegóły na dole
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
Necsord
Cytat(Niktoś @ 18.07.2012, 22:31:55 ) *
To się najwidoczniej nie zorientowałeś. Przeważająca ilość systemów płatniczych jest napisana w PHP ,wiem bo szperałem w tym trochę.
PayU , transferuj pl,homepay itp itd. pisane są w php.Jeśli chodzi o banki to mbank pisany jest w c#.net -chyba jako jedyny bank ,przeważająca ilość PHP/java.

Nie zapędzaj się, z tego co kojarze to PayU jest napisane w java.

Cytat(Orzeszekk @ 18.07.2012, 14:26:27 ) *
choćby takie "głupie" allegro - spora częśc portalu przynajmniej do niedawna była napisana w PHP, ale na wszelkich konferencjach intensywnie szukają javowców, można przypuszczać że portują portal do javy z jakichś powodów. moze na bardzo wysokim szczeblu php sie faktycznie nie sprawdza.

Musze przyznać, że jak ostatnio orientowałem się na rynku pracy to akurat w mojej okolicy dość dużo firm poszukiwało programistów java, niektórzy bez przerwy w tym także allegro, ale jezeli sie nie myle to własnie do Toruńskiego oddziału, w którym głównie zajmują się PayU(?). Zresztą można spojrzeć na ich listę ofert pracy, na bierząco szukaja PHP'owców i Java'owców.

Wracając do tematu, jak już było mówione wszystko zależy od firmy, szczęścia, doświadczenia, umiejętności, wytrwałości... . Jeżeli człowiek lubi to co robi to czemu zmieniać zawód nawet gdyby o te trochę więcej pieniędzy dostawać. Programując masz nawet możliwość siedzenia w cieplym domciu przy kawce / herbatce w klapkach na nogach i osobiście wybranej muzyce w tle przy tym zarabiając pieniądze o których inni marzą.
solificati
To się najwidoczniej nie zorientowałeś. Przeważająca ilość systemów płatniczych jest napisana w PHP ,wiem bo szperałem w tym trochę.
PayU , transferuj pl,homepay itp itd. pisane są w php.Jeśli chodzi o banki to mbank pisany jest w c#.net -chyba jako jedyny bank ,przeważająca ilość PHP/java.

Nie wiem jak w systemach płatniczych, ale w bankach często front end o ofertach kredytów jest w php albo innym rubym, ale jak już na stronie wybieramy system transakcyjny to to php robi za konsumenta api wielkiej aplikacji w javie, c albo czymś takim.
!*!
Niktoś - a nie pomyliłeś tego przypadkiem z API? Miałeś wgląd w źródła PayU , transferuj pl,homepay ? Pracowałeś u Nich? I nadal kurczowo trzymasz się C#? tongue.gif
rzymek01
Cytat(solificati @ 18.07.2012, 23:21:23 ) *
Nie wiem jak w systemach płatniczych, ale w bankach często front end o ofertach kredytów jest w php albo innym rubym, ale jak już na stronie wybieramy system transakcyjny to to php robi za konsumenta api wielkiej aplikacji w javie, c albo czymś takim.

mogę to potwierdzić,
jeśli duże serwisy są pisanie w php, to tylko frontend, wszelkie systemy wymagające wysokiej wydajności / przepusowości czy bezpieczeństwa pisane są w innych językach, np. Java
Niktoś
Cytat
Miałeś wgląd w źródła PayU , transferuj pl,homepay ? Pracowałeś u Nich?

Nie, ale jeśli te serwisy pisane by były w c#.net/java to miałyby api do języka asp.net c#/java- żadne z nich nie ma.Jechane są php'owskim curlem nie np. asp.netowym webclientem,czy choćby jeden z tych serwisów używa WCF'a do komunikacji? -chyba o czymś to świadczy. Dodatkowo nawiązałem korespondencję z jednym z tych serwisów i Pan z działu technicznego sam przyznał ,że ma małe rozeznanie w języku asp.net.
Sądząc po tym i klasach obsługujące te systemy jakie te serwisy prezentują są docelowo przeznaczone dla języka php.W żadnych z nich nie widziałem pliku dll lub cs dla asp.net lub choćby dla java. Z tego co się orientowałem to PayPal ma Api dla niemal wszystkich języków programowania.
Jeśli chodzi o język java to technika programowania jest zbliżona do .NET c#-więc jeśli któryś z tych serwisów używałby którego z tych języków to wydaje mi się, że byłaby implementacja, jakiś provider/connector przeznaczony dla tego języka.
Jeśli chodzi o PayU to system płatności docelowo został zbudowany do obsługi płatności w allegro.W czym allegro zostało napisane, chyba każdy wie.

Cytat
I nadal kurczowo trzymasz się C#?

Tak ,gdyż uważam go za jeden z lepszych języków programowania.
irmidjusz
Faktycznie, w JEE napisana jest duża część tych bardziej skomplikowanych systemów biznesowych, ale w PHP też są takie (pieniądze, pieniądze) i dobrze sobie daje radę ten język, tylko trzeba zatrudniać wykwalifikowanych programistów PHP tongue.gif

Uważam, że obecnie w biznesie niebagatelny wpływ na podejmowane decyzje o wyborze języka/platformy na skomplikowane rzeczy ma to, że języki takie jak Java czy C# cieszą się po prostu lepszą renomą (ok, zasłużenie), a nadal niestety PHP i cały ten światek wydaje się prezesom i managerom czymś gorszym, bardziej niedbałym, mniej godnym zaufania. No, ale jak się zobaczy próbki kodu z tej firmy, co to ostatnio mogliśmy poczytać, to trudno się dziwić takim opiniom... sad.gif A przecież w PHP też można dobrze, tylko trzeba chcieć i umieć.
MrMag
Jeśli chodzi o banki to mbank pisany jest w c#.net -chyba jako jedyny bank ,przeważająca ilość PHP/java.

mBank napisany jest w Cobolu. Z wierzchu jest c#.net. W PKO BP tak samo.
solificati
Cytat(MrMag @ 19.07.2012, 18:22:36 ) *
mBank napisany jest w Cobolu. Z wierzchu jest c#.net. W PKO BP tak samo.

Ciężko powiedzieć, że PKO BP jest napisany w Cobolu. Sporo tam różnego softu, chociaż fakt, COBOL i (J)CL króluje na tamtejszych mainframeach.
MrMag
wiadomo, ze kazdy duzy system jest na dobra sprawe napisany we wszystkim - bo rozne technologie wystepuja na roznych jego poziomach, ale mialem tu na mysli o szkielet, czyli sam system transakcyjny
Niktoś
Cobol nie ma nic czego c#.net czy java nie ma-a jest wręcz przeciwnie.To jest tak jak z facebookiem, nie liczono na tak duże zainteresowanie więc sobie pisano w PHP.Kiedy aplikacja osiągnęła szczyt możliwości PHP tzn. wyciśnięto z tego języka co było można ,zaczęto mieszać inne języki programowania. Gdyby autor wiedział na przód jaką popularność osiągnie portal to czy zastosowałby parsowalny php ,czy jakiś inny kompilowalny język?Teraz tego przepisywać się nie opłaca, więc robi się jakieś wymyślne mixy.
Wracając do cobola -język powstał w 1956 roku bodajże, ma więcej minusów niż plusów, jednakże jest normą , międzynarodowym standardem w systemach bankowości. Nie opłaca się tego już przepisywać na coś lepszego."Ruszysz gówno to będzie śmierdzieć".Więc się nadal to rozwija i próbuje łatać innymi językami.
Cobol jest bardzo krytykowany przez rzesze naukowców z tego co czytałem.
peter13135
Cytat
Cobol nie ma nic czego c#.net czy java nie ma-a jest wręcz przeciwnie.

Nie można było więcej przeczeń użyć ? Teraz będę czytał to zdanie 3 godziny i myślał o co chodzi.
Niktoś
Cobol(wady wypisane z wiki):
nadmiernie rozbudowana składnia
brak zmiennych lokalnych
brak rekurencji
brak dynamicznej alokacji pamięci
brak programowania strukturalnego
brak programowania obiektowego
Spawnm
Każdy język ma wady i zalety. Nie ma idealnego języka programowania wink.gif
redeemer
Cytat(Niktoś @ 19.07.2012, 19:24:10 ) *
Cobol(wady wypisane z wiki):
...

Jak już byłeś na wiki to popraw rok powstania smile.gif

Swoją drogą to chyba już na studiach nie uczą tego języka, więc kasa może być niezła smile.gif
Niktoś
No cóż archaiczny język programowania, którego nie opłaca się zmieniać w skali globalnej więc się dalej go używa. Wracjąc do tematu systemów płatności online-mnie nie obchodzi w czym pisany był rdzeń aplikacji.Obchodzi mnie końcowy produkt, a w przypadku wymienionych systemach płatności efektem końcowym był produkt pisany w php.
!*!
Cytat
brak programowania strukturalnego
brak programowania obiektowego

hmm.
rzymek01
Cytat(Niktoś @ 19.07.2012, 19:34:24 ) *
Wracjąc do tematu systemów płatności online-mnie nie obchodzi w czym pisany był rdzeń aplikacji.Obchodzi mnie końcowy produkt, a w przypadku wymienionych systemach płatności efektem końcowym był produkt pisany w php.

patrząc z różnych perspektyw, końcowe produkty są różne smile.gif
może mnie obchodzi hurtownia danych w płatnościach on-line a nie api klienta?
solificati
Po pierwsze Cobol ma coś czego nie ma C# - doświadczonych, bankowych programistów. Takiej instytucji nie obchodzi czy jacyś naukowcy ogłosza język przestarzalym. Chodzi o rozwijanie systemu. Ale spokojnie, dużo kodu w Cobolu to kod biznesowy, do którego on sie swietnie nadaje. Choćby w takim PKO dużo kodu to czyste C, a często zmieniane aplikacje wewnętrzne czy front end to korporacyjna Java.
redeemer
Cytat(solificati @ 19.07.2012, 23:10:20 ) *
Po pierwsze Cobol ma coś czego nie ma C# - doświadczonych, bankowych programistów.
Oni też mają swoją żywotność. Ile % Twoich znajomych programistów miało do czynienia z produkcyjnym kodem w języku COBOL? U mnie (wiek 27 lat) jest to 1%. Poznałem go 7 lat temu na ircu, nawet nie wiem czy jeszcze żyje smile.gif
solificati
Jestem mało reprezentatywny - pracuje od dawna w sektorze finansowym.
irmidjusz
Znajomy programuje w COBOLu. Jeździ po Europie, ostatnio jak z nim gadałem, to pracował dla jakiegoś koncernu samochodowego (chyba nadal pracuje). Nie wiem, ile zarabia, natomiast jego tryb życia wygląda w ten sposób, że większą część roku ma wakacje i spędza czas oddając się swojemu hobby.
anonim1989
Ludzie,nie mówcie mi że w php da się zarobić 6 tysięcy(to są zarobki brutto),ludzie tylko umią się chwalić .
Róbcie to co lubicie,a jak chcecie dobrze zarabiać ,to idzcie na medycyne lub prawo ,gdzie zarabiają po kilkanaście tysięcy na ręke.
I napewno wiedze posiadają tak samo szeroką.Mój znajomy pracują długo jako programista i wyciąga maximum 3500 złotych na ręke.
Jako programista nie zarobi się więcej za 8 h,5 tysięcy brutto.Jako Manadżer tak,Analityk tak,ale nie jako programista.
Oczywiście jest to bardzo szanowany zawód.Ale w polsce jako programista php możesz liczyć na 2 tysięcą na ręke.Jedynie w dobrej ,dużej firmie na maximum 6 tysięcy brutto.
I na dodatek musisz posiadać kosmiczną wiedzę.Bo jak naradzie polska ma bardzo mało rozwiniętą strukturą biznesową stron www.Dlatego dochody są niskie,a czasami mniejsze od życia.
qrooel
Cytat(anonim1989 @ 4.08.2012, 07:53:14 ) *
Ludzie,nie mówcie mi że w php da się zarobić 6 tysięcy(to są zarobki brutto),ludzie tylko umią się chwalić .
Róbcie to co lubicie,a jak chcecie dobrze zarabiać ,to idzcie na medycyne lub prawo ,gdzie zarabiają po kilkanaście tysięcy na ręke.
I napewno wiedze posiadają tak samo szeroką.Mój znajomy pracują długo jako programista i wyciąga maximum 3500 złotych na ręke.
Jako programista nie zarobi się więcej za 8 h,5 tysięcy brutto.Jako Manadżer tak,Analityk tak,ale nie jako programista.
Oczywiście jest to bardzo szanowany zawód.Ale w polsce jako programista php możesz liczyć na 2 tysięcą na ręke.Jedynie w dobrej ,dużej firmie na maximum 6 tysięcy brutto.
I na dodatek musisz posiadać kosmiczną wiedzę.Bo jak naradzie polska ma bardzo mało rozwiniętą strukturą biznesową stron www.Dlatego dochody są niskie,a czasami mniejsze od życia.

Fakt, w Polsce jest ciężko osiągnąć duże kwoty, ale wystarczy iść do firmy, która robi tylko zagraniczne projekty. ;]
!*!
Mój znajomy pracują długo jako programista i wyciąga maximum 3500 złotych na ręke.

To że Twoi/Twój znajomy tyle wyciąga, nie znaczy że inni też.

Ale w polsce jako programista php możesz liczyć na 2 tysięcą na ręke.

Tu się zgodzę, 2k zł netto i to na okresie próbnym.
thek
@anonim1989: !*! ma rację. 2k to może na okres testowy. Ale po tych kilku miesiącach dobry programista już tyle nie dostanie. W tej branży mając już jakieś doświadczenie, około 2.5k to masz na rękę na okresie testowym.
Pilsener
Cytat(irmidjusz @ 20.07.2012, 00:59:52 ) *
Nie wiem, ile zarabia, natomiast jego tryb życia wygląda w ten sposób, że większą część roku ma wakacje i spędza czas oddając się swojemu hobby.
- bo osiągnął najwyższy możliwy etap: pracy dla przyjemności. Są trzy etapy w życiu:

1. Praca za piwko i chleb (by przeżyć)
2. Praca za pieniądze (by się dorobić, mieszkanie, auto, markowy gadżet)
3. Praca dla przyjemności (jesteś "dorobiony", pracujesz bo lubisz, najczęciej na 1/2 etatu)

Punkt 3 najłatwiej osiągnąć w krajach kapitalistycznych (np. w Nowej Zelandii) i jest tam on dość popularny, wpisuje się też w modną obecnie filozofię "good enough"

Cytat
ludzie tylko umią się chwalić .
- oooo, żalić też smile.gif Dlatego ja polegam nie tylko na opiniach znajomych ale także na różnego rodzaju badaniach (nawet GUSu, marne to źródło ale lepsze niż żadne) i przede wszystkim własnym rozeznaniu rynku pracy.

Napisałem już o problemach z pracodawcami i rekruterami, czas wymienić główne grzechy kandydatów:
1. Niepoważne podejście - umawia się na rozmowę i nie przychodzi, nie raczy nawet poinformować albo z góry wie, że nie chce zmienić pracy - taka kategoria to "apacze" (skrót od "a patrzę tylko")

2. Ściemnianie - czego to on nie robił i gdzie nie pracował, jeśli raz stracisz wiarygodność to już jej nie odzyskasz a HRy mają czarne listy, klasyka to kilka CV tego samego człowieka różniących się istotnie nawet w kwestii wykształcenia, były nawet takie perełki jak lekarz bez dyplomu czy nauczyciel który nie skończył nawet podstawówki (mam nadzieję, że nie uczył info)

3. Konserwatyzm - tu można długo wymieniać, od niemobilności ("próbować zmienić pracę? Przecież już mam pracę, roznosze ulotki" ,"inna dzielnica? Eee...") poprzez różne dziwne lęki, zwykłe lenistwo ("nie robim, bo się ujebiem" - cytat autentyczny, stanowisko hydraulik) aż po niechęć do podejmowania nowych wyzwań, gadanie typu "Drupal? Eeee, ja na Joomli pracowałem, nie chcę Drupala, Drupal jest be, przestawcie się na Joomlę i wtedy zadzwońcie", albo "nie byłem, więc nie wiem"

4. Umiejętności poniżej oczekiwań - tutaj wstyd mówić, ale ktoś już słusznie zauwazył, że gadanie o składni języka czy wzorcach projektowych nijak się ma do praktyki, zwłaszcza do tej dobrej praktyki którą niejako wymusza praca w większych zespołach programistycznych, pół biedy gdy ktoś ma problem z tymi dobrymi praktykami czy jego kod jest niezbyt elegancki, gorzej jeśli człowiek kompletnie nie potrafi sobie poradzić mając w pełni wolną rękę albo nawet nie rozumie zadania lub rozumie je źle. A często oczekiwania są takie, że nie tylko dostarczymy rozwiązanie ale też zaproponujemy rozwiązania alternatywne wskazując różnice między nimi.

5. Wygórowane oczekiwania (zwłaszcza w połączeniu z brakiem doświadczenia i kwalifikacji), w małych firmach na początek mało kto da więcej niż 75% lokalnej mediany a w większych powinniśmy być zadowoleni, jeśli dobijamy do tej mediany.

A rady dla malkontentów mam takie, przeanalizować:
- realne możliwości miasta, w którym się mieszka, jeśli to np. Lublin a oczekiwania mamy większe to logicznym krokiem będzie zmiana miejsca zamieszkania
- sposób poszukiwania pracy - zbyt bierny, zbyt czynny, nie wykorzystujemy współczesnych możliwości i tak dalej
- CV (porównać z innymi, może jest odrzucane bo np. na dole zapomnieliśmy skasować "cv z bazy dobrecv.ru)
- kompetencje - może wcale nie jesteśmy tacy dobrzy, jak nam się wydaje albo odwrotnie - mamy tak wysokie kompetencje że zostaje tylko Kalifornia, pracodawcy to wiedzą i nie stać ich na to lub nie potrzebują takich kwalifikacji
- motywację do zmian, trzeba wiedzieć co chcemy robić, czy chcemy się rozwijać, czy nie boimy się nowych wyzwań, może po prostu wygodnie jest narzekać i nie robić nic ponadto? Większe zarobki to większe miasto, większe projekty, większa wiedza i większa też odpowiedzialność.
everth
@Pilsener
Ad. 1 - co do ludzi którzy i tak nie zamierzają zmieniać pracy to nie jest błąd. Z punktu widzenia pracodawcy tak, ale pracownik ma prawo do sondowania swojej wartości na rynku pracy. Najłatwiej to zrobić poprzez rozmowy. Jak pracodawca uważa że traci przez to czas na rekrutację to niech zleci to na zewnątrz.

Zresztą gdyby oferty były mniej szablonowe i lakoniczne to i kandydaci byliby sensowniejsi.
!*!
Cytat(everth @ 5.08.2012, 12:30:59 ) *
Zresztą gdyby oferty były mniej szablonowe i lakoniczne to i kandydaci byliby sensowniejsi.

Tzn? Kopiuj/Wklej oferty, nie powinien się przekładać na kreatywność kandydata.
everth
@UP
Yyy, że co? wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.