Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: witam.jaka jest przyszłość php,mysql szczegóły na dole
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
NuLL
Cytat(wiewiorek @ 9.07.2012, 16:32:36 ) *
Gdzie dają 3000 zł netto na start (właściwie to 2800 i to tylko na okresie próbnym, oczywiście nie w technologii PHP)? W sumie już w tej firmie nie pracuję, ale wciąż obowiązuje umowa, że nie ujawnię swojej pensji więc napiszę tylko: tam gdzie 'każdego programistę da się zastąpić skończoną liczbą studentów' - tongue.gif

W PHP są chyba niestety najniższe pensje.

To jest akurat stek bzdur - wiekszosci programistow sie placi bo sa to klepacze ktorzy pisza moduly do Joomli, inputy do formularzy i inny szajs natomiast programisci ktorzy wiedza co to skalowalnosc, testowanie kodu, umieja sensownie projektowac czekaja normalne pensje. Pensje sa niskie bo na prawie kazdych studiach ucza PHP. Inna sprawa ze jest to wciaz najlatwiejszy jezyk do nauki i przez to jest tak duzo code-monkeys ktorzy zatrzymuja sie na jakims poziomie i mowia "ze pisania testow jest niepotrzebne."

Co programistow zamienialnych na skonczona liczbe studentow - jesli szef, przelozony tak mowi tzn nie ma za bardzo szacunku dla wiedzy & pracy dobrych developerow i nalezy stad sp....c wstydnis.gif
wiewiorek
Nie szef tylko właściciel olbrzymiej firmy IT, ale to pewnie wiecie, bo wszyscy znają to powiedzonko tej osoby tongue.gif
NuLL
Cytat(wiewiorek @ 9.07.2012, 20:37:59 ) *
Nie szef tylko właściciel olbrzymiej firmy IT, ale to pewnie wiecie, bo wszyscy znają to powiedzonko tej osoby tongue.gif

Ta powiedzenie zna prawie kazdy kto troche programuje - pytanie tylko po co pracowac w takim miejscu ? Ale nie ciagnijmy juz OT bo mozna o tym godzinami smile.gif
Theqos
Cytat(!*! @ 9.07.2012, 13:14:23 ) *
A czego konkretnie nie zrozumiałeś? W większych zespołach, ktoś musi trzymać całość za mordę. Koder jest na najniższym szczeblu i tylko wykonuje polecenia według planu który otrzymuje.

Wszytko zrozumiał, tylko się nie zgadza. Wygłąszasz jakieś prawdy objawione na podstawie swojego doświadczenia, jako że jesteś anonimowy to nie wiem jak wielkiego, więc się nie dziw, że cię ludzie pytają o żródło. Moje doświadczenie wskazuje, że takie podziały jak koder-programista nie występują. Słyszałeś o Scrumie? Nikt nikogo za mordę tam nie trzyma. Zadania wyznacza zespół we wspópracy z klientem.

anonim1989
Programista php zarobi na starcie 1400 złotych na ręke ,a nie 2 tysiące,( 2 tysiące to jest zarobek brutto).
Przy tym musi dobrze umieć php,mysql,css,html.
Na dodatek jak komuś się wydaje że umie dobrze php to czasami się myli,
jak ktoś umie frameworki i obracać się w nich takie jak Zend,Framework to znaczy że coś umie i nie musi mieć takich niskich zarobków jak 2 tysiące brutto,
ale dużo też nie dostanie.
Aby zarabiać 6 tysiące brutto jako programista,trzeba pracować w dużym zespole i na dodatek mieć głowę jak sklep.
Dobry fachowiec taki murarz,elektryk a przedewszystkim spawacz zarobią średnio 3600 brutto .
Czy więc opłaca się pracować jako programista? chyba dlatego że jest to letrzy chleb niż powyższe zawody.
I dlatego że ktoś to lubi:)) a jak nie!!!
Lepiej przenieś się na medycynę gdzie ich zarobki są kilka krotnie większe.
strife
Cytat(anonim1989 @ 10.07.2012, 09:30:23 ) *
Programista php zarobi na starcie 1400 złotych na ręke ,a nie 2 tysiące,( 2 tysiące to jest zarobek brutto).
Przy tym musi dobrze umieć php,mysql,css,html.
Na dodatek jak komuś się wydaje że umie dobrze php to czasami się myli,
jak ktoś umie frameworki i obracać się w nich takie jak Zend,Framework to znaczy że coś umie i nie musi mieć takich niskich zarobków jak 2 tysiące brutto,
ale dużo też nie dostanie.
Aby zarabiać 6 tysiące brutto jako programista,trzeba pracować w dużym zespole i na dodatek mieć głowę jak sklep.
Dobry fachowiec taki murarz,elektryk a przedewszystkim spawacz zarobią średnio 3600 brutto .
Czy więc opłaca się pracować jako programista? chyba dlatego że jest to letrzy chleb niż powyższe zawody.
I dlatego że ktoś to lubi:)) a jak nie!!!
Lepiej przenieś się na medycynę gdzie ich zarobki są kilka krotnie większe.

Przepraszam, ale o czym Ty w ogóle piszesz? Pracowałeś kiedyś na stanowisku programisty PHP? Bo to 1400 zł netto to nie wiem skąd wziąłeś.
To się w ogóle mija z prawdą, to ja mając swoją pierwsza pracę etatową miałem 2,5k netto, a to było w 2007 roku.

Stawki programistów PHP są bardzo porozrzucane, w zależności od firmy i umiejętności jest się w stanie wyciągnać naprawdę sporo pieniędzy.
Jak ktoś wyżej napisał to jest problem PHP, że jest łatwe i jest sporo dzieciaków, które w tym coś klepią, ale należy zrozumieć, że jest mnóstwo firm
które potrzebują programistów, a nie klepaczy gdzie wtedy zarobki w samej Warszawie są powyżej 5k netto na start.

Mam kolegę po polibudzie, zero doświadczenia z programowaniem. Pojechał do Warszawy jako programista RoR, a w ogóle tego na oczy nigdy nie widział.
Zaproponowali mu na początek 3k netto na rękę, więc o czym my mówimy. Uważam, że prawdziwego programistę można porównywać do lekarza czy prawnika pod kątem posiadanej wiedzy.

Jeżeli ktoś jest leszczem i daje się rolować to oczywiście może mieć 2.0k netto rypiąc jakieś proste stronki na Joomli czy robiąc inne poniżające z perpektywy prawdziwego programisty rzeczy wink.gif

A wracając do tematu PHP jakąś tam przyszłość ma, ale zawsze będzie "gorsze" od Javy czy Pythona pod kątem wynagrodzeń, nie mniej jednak jeżeli jesteś programistą to nawet jako programista php będziesz miał dobrze.

Pozdrawiam.
!*!
Cytat
Wszytko zrozumiał, tylko się nie zgadza. Wygłąszasz jakieś prawdy objawione na podstawie swojego doświadczenia, jako że jesteś anonimowy to nie wiem jak wielkiego, więc się nie dziw, że cię ludzie pytają o żródło.

To że Ty nie słyszałeś, nie znaczy że tego nie ma.

Cytat
Słyszałeś o Scrumie? Nikt nikogo za mordę tam nie trzyma. Zadania wyznacza zespół we wspópracy z klientem.

Zaprzeczyłeś sam sobie. Ponieważ nawet w czymś takim są podziały, więc siłą rzeczy ktoś musi być nad kimś. Co za różnica jak to się nazywa, tworzenie oprogramowania, które nie jest prostym skryptem komentarzy, tworzysz w grupie, i czy Ci się to podoba czy nie, to nie jest demokracja. Ponieważ zaawansowane aplikacje wymagają po prostu planu, a nie pisze się ich na zasadzie "ej Antek, słuchaj co myślisz o tym div? upchnij tam te function costam() i powiedz grafikowi żeby zrobił to zielone"
Pilsener
Ja zarobki w swoim mieście (ponad 100 tys. mieszkańców, ale miasto zacofane i bardzo nędzne, dobre dla emerytów, studentów lub urzędników) dzielę tak:

1. Okolice minimalnej - niepełnosprawne sprzątaczki, stażyści, niepełnoletni roznoszący ulotki, osadzeni w zakładach karnych, emeryci i renciści pilnujący placów, pani z dużą nadwagą po 4 klasach szkoły powszechnej w osiedlowym warzywniaku itp.

2. Do 2 tys. na rękę - nisko opłacane stanowiska zajmowane głównie przez kobiety i studentów (faceci zarabiają więcej i żaden facet za mniej niż 2 tys. na rękę nie pójdzie do żadnej pracy, chyba że jest studentem albo szuka dorywczego zajęcia pomiędzy ciągami alkoholowymi), sprzątaczki, szeregowe stanowiska biurowe typu obsługa klienta w banku czy młodszy spec. ds. transakcji, kasjerki, pracownik fast-fudu (tu wiem nawet dokładnie: 1600 na rękę), początkujące sprzedawczynie, fakturzystki i oczywiście pracownicy dorywczy - głównie studenci, w tej grupie są roboty, które może wykonywać praktycznie każdy pełnosprawny i średnio inteligentny (ewentualnie po krótkim przyuczeniu), np. telemarketer

3. Pomiędzy 2000 a 2500 - szeregowe stanowiska, ale wymagające pewnych kwalifikacji, predyspozycji (np. trzeźwości) czy doświadczenia, tyle zarobi bez problemu dobry sprzedawca (razem z premią od utargu rzecz jasna), kelner/barman w dobrej restauracji (razem z napiwkami), księgowa, specjalista bez prefiksu "młodszy" w instytucji finansowej, przedstawiciel handlowy któremu się chce coś sprzedawać, magazynier, pomocnik na budowie - mając doświadczenie można liczyć na ponad 2 tys. (oczywiście razem ze wszystkimi dodatkami) nawet w Biedronce, gdzie pensja minimalna brutto to 1900+ jakieś 200-300 premii + roczna premia z zysku sieci (w tym roku około 1400-1500 do łapy). W tej grupie miesci się mediana płac i także największa liczba pracowników zarabia w tych okolicach (przynajmniej w moim mieście)

4. 2500-3000 - tyle zarabia się na stanowiskach wymagających większych kwalifikacji i doświadczenia (np. cieśla, murarz, magazynier z talentem do wózków widłowych, główna księgowa, mechanik samochodowy, starszy specjalista czt analityk w banku obsługujący ważnych klientów - oczywiście wszyscy z doświadczeniem) oraz na niższych stanowiskach kierowniczych (typu kierownik niedużego sklepu, albo zastępca kierownika większego)

5. Ponad 3000 - tyle zarobią na szeregowych stanowiskach tylko poszukiwani specjaliści, np. spawacze lub informatycy, ale także np. glazurnicy czy elektrycy pracujący na własne konto oraz wszyscy ci, którzy tyle wyciągają z różnych prowizji (choć to jest trudne bo plany sprzedaży są ustalane najczęściej tak, by nie były przekraczane)

Oczywiście są wyjątki w górę i w dół - jak wszędzie. To co tu napisałem wiem od znajomych i z ogólnie dostępnych informacji.

Staram się zawsze dokonywać takiego podziału by nie psuć lokalnego rynku pracy niskimi stawkami. Zakładam, że w Warszawie czy 3mieście nikt raczej nie lubi ludzi "ze wsi" pracujących za pół darmo.
prowseed
Cytat(Pilsener @ 10.07.2012, 11:32:56 ) *
Staram się zawsze dokonywać takiego podziału by nie psuć lokalnego rynku pracy niskimi stawkami. Zakładam, że w Warszawie czy 3mieście nikt raczej nie lubi ludzi "ze wsi" pracujących za pół darmo.

Lubi, czy nie lubi, ale skoro człowiek "ze wsi" chce pracować za pół darmo, to kto mu zabroni? Nikt. Tak samo jak nikt nie zabrania Chińczykom dominacji nad rynkiem tekstylnym czy prefabrykowanym. Niższa stawka wygrywa mimo świadomości płacącego, że może się to odbić na jakości (może, nie musi).
everth
Z tego co piszecie o zarobkach to wychodzi na to że niewiele drgnęły od 2007 roku. Co przy obecnych cenach jest trochę zniechęcające...

@Pilsener - czy to twoje miasto to miasteczko studenckie na południu Polski zaczynające się na K. ?
anonim1989
Tak ,pracowałem w dużej firmie jako programista,ja na początku miałem 2 tysięce netto,ale w dużej firmie,w małej tyle nie dostaniesz,Strife otwórz oczy,za darmo pieniędzy nie dostaniesz,najlepsi pracownicy zarabiali około 4 tysiące netto. Z bardzo wysoką wiedzą.To było kiedyś,rzeczywiśćie te stawki mogły pójść do góry teraz trochę.
strife
Cytat(anonim1989 @ 11.07.2012, 08:01:06 ) *
Tak ,pracowałem w dużej firmie jako programista,ja na początku miałem 2 tysięce netto,ale w dużej firmie,w małej tyle nie dostaniesz,Strife otwórz oczy,za darmo pieniędzy nie dostaniesz,najlepsi pracownicy zarabiali około 4 tysiące netto. Z bardzo wysoką wiedzą.To było kiedyś,rzeczywiśćie te stawki mogły pójść do góry teraz trochę.

Nie prawda. Ja pracowałem w bardzo małej firmie poniżej 10 osób i miałem tyle ile napisałem wyżej. Wszystko zależy od tego na ile jest się ogarniętym, aby zarabiać odpowiednie pieniądze do swojej wiedzy.

A oczy mam bardzo szeroko otwarte bo siedzę w branży już stosunkowo długo, na tyle długo aby stwierdzić, że Twoje informacje nie są zgodne z rzeczywistością.

Nie wiem na czym opierasz swoje informacje, ale ja mam zupełnie inne informacje dotyczące zarobków, od ludzi prowadzących i pracujących w średnich / dużych firmach i się totalnie nie zgadzam. Kariera programisty w tym specjalisty PHP jest naprawdę korzystna zarobkowo tylko trzeba mieć odpowiednią wiedzę i doświadczenie.
m44
Strife, może miałeś po prostu trochę szczęścia i wydaje Ci się, że wszyscy na wjazd dostają po 3k?

Pocieszające w tym wszystkim jest jednak, że nawet zaczynając od 1500-2000 na rekę, jeśli ma się trochę oleju w głowie, można szybko mieć dwa razy tyle.
Nie będąc przy tym jakimś drugim Fabianem Potencierem, tylko dobrym, solidnym rzemieślnikiem wykonującym dobrze swoją pracę.
Czyli tak o 1-2 poziomy wyżej niż klepiący stronki na Joomli, bo klepiąc w fw. oneeyedsmiley02.png
batman
Cytat(m44 @ 11.07.2012, 12:05:06 ) *
Strife, może miałeś po prostu trochę szczęścia i wydaje Ci się, że wszyscy na wjazd dostają po 3k?

Pocieszające w tym wszystkim jest jednak, że nawet zaczynając od 1500-2000 na rekę, jeśli ma się trochę oleju w głowie, można szybko mieć dwa razy tyle.
Nie będąc przy tym jakimś drugim Fabianem Potencierem, tylko dobrym, solidnym rzemieślnikiem wykonującym dobrze swoją pracę.
Czyli tak o 1-2 poziomy wyżej niż klepiący stronki na Joomli, bo klepiąc w fw. oneeyedsmiley02.png

No zobacz, to jest już dwóch szczęściarzy na tym forum. Też zaczynałem o śmiesznej stawki, ale zamiast marudzić i zakładać, że po studiach muszę mieć 10k na rękę, służbowy telefon, laptopa i samochód, ciężko pracowałem i doszedłem do obecnego etapu, w którym jako programista PHP i gościu od frontendu (do niedawna, bo zmieniło mi się ostatnio stanowisko) nie wstydzę się swoich zarobków. Zawsze łatwo powiedzieć, że jako pehapowiec mniej się zabaria. Trudniej pokazać, że to bzdura i jak się chce, to też można.
usb2.0
a tak trochę odbiegając od tematu,
z czym wg. Was powinien być zaznajomiony gość, który chce ubiegać się na stanowisko juniora/mlodszego programistę php?
Tuminure
A ja dołączę się do pytania i prosiłbym o Wasz pogląd na różnicę między młodszym, a starszym programistą... a przede wszystkim, kiedy jest moment "awansu".
alegorn
pierwszy rok - tak, zarabiałem grosze, bo koniecznie chciałem mieć udokumentowane to w papierach.
po roku - tak naprawdę zmieniłem firmę (i miasto) i zarobki skoczyły o kilkadziesiąt procent.

ostatnimi laty, max co 18 m-cy pensja jest podnoszona do realnych stawek w tym fachu.
Panowie (i Panie), jest deficyt programistów, zwłaszcza takich którzy coś potrafią. tutaj - naprawdę nie ma musu pracować za grosze. wystarczy chcieć oraz nie bać się zmian.
od kilku lat, w firmach w których pracowałem trwa stały nabór programistów bez mała. rynek nie jest jeszcze nasycony, więc koniunktura sprzyja nam, pracownikom.

ostatnio dostaję średnio 3 oferty zmiany pracodawcy miesięcznie. nie potrafię sobie wyobrazić by to był kryzys w branży dla programistów php.

j
batman
Cytat(usb2.0 @ 11.07.2012, 13:01:25 ) *
a tak trochę odbiegając od tematu,
z czym wg. Was powinien być zaznajomiony gość, który chce ubiegać się na stanowisko juniora/mlodszego programistę php?

Wystarczy znajomość PHP na poziomie rozumienia kodu innych osób (praca w zespole), podstawowa znajomość frameworka wykorzystywanego w danej firmie, znajomość HTML/CSS/JavaScript (nie trzeba w tym wymiatać, po prostu powinno wiedzieć jak nie zrobić bajzlu w kodzie), znajomość SQL na poziomie pozwalającym tworzenie wydajnych zapytań (czyli join, a nie wykonywanie zapytań w pętli, itp). Jeśli szukasz pracy i jesteś z 3miasta lub okolic, to polecam moją firmę wink.gif

Cytat(Tuminure @ 11.07.2012, 13:05:31 ) *
A ja dołączę się do pytania i prosiłbym o Wasz pogląd na różnicę między młodszym, a starszym programistą... a przede wszystkim, kiedy jest moment "awansu".

Wyszukaj moje CV, to się dowiesz smile.gif A na poważnie, to młodszy programista jest od klepania tego, co wymyślą mu starsi programiści. Starszy programista zajmuje się nie tylko klepaniem (nie bójmy sią tego słowa), ale również analizą wymagań, projektowaniem rozwiązań, wdrażaniem nowych rozwiązań (takie mini R&D) oraz poprawianiem po młodszych programistach wink.gif
usb2.0
Cytat
Wystarczy znajomość PHP na poziomie rozumienia kodu innych osób (praca w zespole), podstawowa znajomość frameworka wykorzystywanego w danej firmie, znajomość HTML/CSS/JavaScript (nie trzeba w tym wymiatać, po prostu powinno wiedzieć jak nie zrobić bajzlu w kodzie), znajomość SQL na poziomie pozwalającym tworzenie wydajnych zapytań (czyli join, a nie wykonywanie zapytań w pętli, itp). Jeśli szukasz pracy i jesteś z 3miasta lub okolic, to polecam moją firmę

Ho gdybym tam mieszkał to bym pewnie już się z Tobą kontaktowałwink.gif ale z Lublina do 3miasta daleko;)
no a wracając do fw jeszcze, raczej nie trzeba być ninja w danych fw co?
everth
@batman
A co się robi gdy młodszy ma często/gęsto większą wiedzę niż starszy wink.gif
batman
Cytat(usb2.0 @ 11.07.2012, 13:29:17 ) *
Ho gdybym tam mieszkał to bym pewnie już się z Tobą kontaktowałwink.gif ale z Lublina do 3miasta daleko;)
no a wracając do fw jeszcze, raczej nie trzeba być ninja w danych fw co?

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przeprowadzić się do Trójmiasta smile.gif
Odnośnie frameworków, wystarczy że wiesz mniej więcej jak to działa i nie biegasz jak kot z pęcherzem po ludziach i nie pytasz dlaczego to nie działa. W sumie dla juniora wystarczy wiedza z quick start oraz ogólne rozeznanie w temacie.
Zapomniałem dodać, że nie ważne jakie stanowisko, kluczowa jest umiejętność korzystania z wyszukiwarki, ponieważ na 99% ktoś już miał podobny problem wink.gif

Cytat(everth @ 11.07.2012, 13:43:47 ) *
@batman

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "ma wiedzę". Spotkałem już kilku ambitnych młodszych programistów, dla których jedyne kryteria tworzenia aplikacji to wzorce projektowe i regułki wyczytane w akademickich podręcznikach. Niestety w starciu z problemami świta rzeczywistego, teorie te bardzo szybko przegrywały. Jeśli jednak młody rzeczywiście jest dobry i wie jak działa rynek, to nie trzeba długo czekać, aż stanie się PM i będzie pokazywał starszemu co ma robić wink.gif
Niktoś
Cytat
@batman

Zniżasz się do jego poziomu-może firma to wytrzyma.
everth
@batman
Heh, no to trzeba w końcu przyznać że wymaganie znajomości wzorców projektowych to jedynie haczyk przy rekrutacji, bo później i tak większość rozwiązań to copy&paste (połatane byle się trzymało) z innych projektów bo terminy gonią.
!*!
Cytat(everth @ 11.07.2012, 15:30:12 ) *
@batman
Heh, no to trzeba w końcu przyznać że wymaganie znajomości wzorców projektowych to jedynie haczyk przy rekrutacji, bo później i tak większość rozwiązań to copy&paste (połatane byle się trzymało) z innych projektów bo terminy gonią.

Przestań, bo jeszcze ktoś to przeczyta i uwierzy, odsłaniając tę smutną prawdę wink.gif tylko żeby zrobić copy&paste trzeba poświęcić na to lata, aby robić to dobrze.
wiewiorek
Dajcie spokój z tym pisaniem dwójki osób, że mieli sporo kasy w pierwszej pracy - prawda jest taka, że w PHP TRUDNIEJ zarobić taką kasę jaką zarabiają osoby programujące w np. Javie. Spotkałem się w Warszawie już z tyloma firmami gdzie max pensja programisty PHP to 3500 zł netto że szkoda gadać........
prowseed
Cytat(wiewiorek @ 11.07.2012, 19:36:03 ) *
Dajcie spokój z tym pisaniem dwójki osób, że mieli sporo kasy w pierwszej pracy - prawda jest taka, że w PHP TRUDNIEJ zarobić taką kasę jaką zarabiają osoby programujące w np. Javie. Spotkałem się w Warszawie już z tyloma firmami gdzie max pensja programisty PHP to 3500 zł netto że szkoda gadać........

Jeszcze nie widziałem firmy, która by w javie pisała małe strony dla kwiaciarni czy wypożyczalni rowerów. Ktoś tu już dobrze zauważył- porównywanie html do php. Równie dobrze można by powiedzieć, że programista php zarabia mniej od programisty tokarki CNC. Być może na php ciężej jest zarobić, ale to nie znaczy, że się nie da.
thek
A ja powiem, że dziś byłem na rozmowie, gdzie nacisk położono na... logikę i pomysłowość. Owszem, dali mi kawałki kodu i powiedzieli: "Co tu jest źle, co byś poprawił?", ale większość sprawdzała jak sobie poradzić można z problemem. Może nie poszło mi ekstra super, ale faktycznie postawiono na pomysłowość. W trakcie rozmowy wręcz poleciał tekst w stylu: "Bo mamy też tak, że czasem siedzi się cały tydzień, łeb boli od myślenia, a w piątek zmieniamy jedną linijkę i to jest to o co chodziło". Sam do tej pory kiepsko zarabiałem i to była jedna z przyczyn dlaczego obecnie szukam nowej. W zasadzie zero perspektyw jakiegoś rozwoju.

@!*!: Podczas rozmowy rozmawiałem z senior devami i trochę trudno robić copy&paste, gdy się ma pod sobą projekt mający kilka milionów linii kodu, za to zaczyna się powtarzać pytanie: "Gdzie to do jasnej ciasnej w kodzie było?" wink.gif

@prowseed: ostatnio przy poszukiwaniach pracy widziałem jakie zapotrzebowanie na kolesi od CNC, zwłaszcza za granicą. Zatrudniają z marszu niemal takich.
batman
Cytat(wiewiorek @ 11.07.2012, 19:36:03 ) *

Trudniej? Pozwól, że zacytuję inny ulubiony tekst z filmu.
Cytat
- What do you propose?
- It's simple. We, uh, kill the Batman.
- If it's so simple, why haven't you done it already?
- If you're good at something, never do it for free.

A teraz tło. Po studiach odbywałem staż za naprawdę psie pieniądze. Miesięczne zarobki wystarczały tylko na opłacenie czynszu i paczkę fajek raz w tygodniu. Męczyłem się tak przez 3 miesiące do czasu, gdy otrzymałem poważną ofertę pracy. Wtedy nagle się okazało, że w miejscu gdzie odbywałem staż mam możliwość zarabiać na dzień dobry średnią krajową. I to jako gościu od PHP, który niewiele umie (sprawdź moje posty sprzed dobrych kilku lat). Można? Można. Tylko zamiast, przepraszam za wyrażenie, z dupy wyjętych wymagań, realne podejście do tematu.
Mephistofeles
To chyba logiczne, że mowa o całym projekcie, a nie jednym pliku.
everth
@thek
To chyba znaczy że program kiedyś został zaprojektowany i działał ale z czasem z projektu niewiele zostało. Inaczej tego nie potrafię wytłumaczyć (zawsze są jakieś komponenty luźniej związane z całością które można na żywca przekopiować). Albo drużyna w trakcie zmieniła skład na zupełnie nowy i boją się czegokolwiek ruszać.
marcio
Cytat
Po studiach odbywałem staż za naprawdę psie pieniądze

Sam robie za darmo byle zdobyc doswiadczenie mowi sie trudno ale cos za cos wink.gif
thek
Nie tylko everth... Projekt jest po prostu ogromny i na tyle już dobry, że pozostają tylko do pisania albo nowe funkcjonalności, albo próby optymalizacji tego co już jest. A próbuj optymalizować w miarę optymalne wink.gif
szypi1989
Linki które mogą otrzeźwć sytuację na rynku pracy:
http://m.trojmiasto.pl/news/Co-laczy-rzezn...cie-n58361.html
http://plock.gazeta.pl/plock/1,35710,10529...ch_szukaja.html
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/5733..._najlepiej.html

Jak widać w Polsce brakuje fachowców z konkretnymi umiejętnościami:))
!*!
Cytat
Z rynkiem pracownika mamy nadal do czynienia w IT, szczególnie na stanowiskach programista Java i C++, największym problemem przy tych stanowiskach jest bariera finansowa. Pracownicy z branży IT mają często roszczeniową postawę - mówi Agnieszka Morawska, unit manager w Start People Sp. z o. o. - O brakach kadrowych w Trójmieście możemy mówić także przy programistach i operatorach CNC.
thek
@!*!: a co pracodawcy myślą w sumie? Skoro chcą fachowca, to muszą liczyć się z pewnymi żądaniami. Minęły już czasy, gdy Polacy mieli zakaz wyjazdu z kraju, firm było niewiele, a pracownicy bili się o pracę. Teraz mają większy wybór i trudno się dziwić, że zaczynają wybierać. Pracodawcy jednak ciągle chcą kogoś kto ma wiedzę i doświadczenie seniora a płacić chcą jak praktykantowi. Podczas mojej ostatniej rozmowy kwalifikacyjnej zadano mi kilka pytań logicznych mających wykazać tok myślenia, popatrzeć jak podchodzę do problemu. Byli ciężko zaskoczeni, że można część rzeczy rozwiązać samą znajomością matmy. Przykład kilku zadań z tej rozmowy:
a) 10 osób się spotyka i wymienia uściski dłoni. Każdy z każdym raz. Ile było tych uścisków?
b) wariacja zadania z kłamcą i prawdomównym. Jest 3 bogów: kłamiący zawsze, zawsze mówiący prawdę i żartowniś, który może powiedzieć co chce. Pierwszy powiedział o drugim - to prawdomówny, drugi o sobie - że jest kłamcą, a trzeci o drugim - to żartowniś. Jaki bóg jest jakim?
c) jest test z 20 zadaniami, prawidłowa odpowiedź daje 10, nieprawidłowa odejmuje 5. Test zakończono z wynikiem 125. Ile było prawidłowych?

Oczywiście było więcej innego typu, dotyczących problemów sortowania między innymi. Jedno utkwiło mi zwłaszcza, bo było nietypowe jak dla mnie. Mamy 100 piętrowy budynek i 2 kulki. Wiemy, że spuściwszy ją od określonego piętra wzwyż - rozbija się ona, ale nie wiemy które to. Mając tylko te 2 kulki musimy określić jakie piętro jest ostatnim, z którego kulka jeszcze nie rozbija się. Haczykiem było to, że mieliśmy tylko te dwie kulki i ani jednej więcej. W momencie gdy rozbija się druga musimy powiedzieć jakie dokładnie jest to ostatnie piętro gdzie kulka jeszcze "przeżyje" upadek.

Po rozmowie otwarcie mi powiedzieli, że rzadko widzą kogoś z taką znajomością matmy i możliwe, iż lepiej ją kumam niż każdy z nich. W trakcie także powiedzieli wprost kilka rzeczy, które mnie zdziwiły. Pierwszy raz widzieli osobę, która zadanie c) rozwiązała układem równań z 2 niewiadomymi (!). Pierwszy raz także zadanie a) ktoś rozwiązał z użyciem wzorów z kombinatoryki i nawet nie pomyśleli, że można to zrobić tak prosto. Wnioski z tego więc wyciągnąłem proste:
- poziom matmy kandydatów obecnie leży dokumentnie, skoro takie zadania jak a) czy c) są przez nich rozwiązywane "brute-forcem" w głowie, do momentu znalezienia rozwiązania pasującego,
- pracodawcy zaniżają standardy (co było widać po tych zadaniach które przytoczyłem wyżej), byle kogoś kumatego złapać i podszkolić, bo jest coraz gorzej z kandydatami,
- prowadzący rekrutację w firmach na poziomie starają wyciągnąć z kandydatów wszystko, co może im powiedzieć nie tyle o wiedzy, kursach, ale sposobie myślenia, podejściu do problemów i metod rozwiązywania.
prowseed
Cytat(thek @ 14.07.2012, 14:22:47 ) *
Oczywiście było więcej innego typu, dotyczących problemów sortowania między innymi. Jedno utkwiło mi zwłaszcza, bo było nietypowe jak dla mnie. Mamy 100 piętrowy budynek i 2 kulki. Wiemy, że spuściwszy ją od określonego piętra wzwyż - rozbija się ona, ale nie wiemy które to. Mając tylko te 2 kulki musimy określić jakie piętro jest ostatnim, z którego kulka jeszcze nie rozbija się. Haczykiem było to, że mieliśmy tylko te dwie kulki i ani jednej więcej. W momencie gdy rozbija się druga musimy powiedzieć jakie dokładnie jest to ostatnie piętro gdzie kulka jeszcze "przeżyje" upadek.

Ja Cię : )
Nie znam dokładnie background'u tej zagadki, ale powiedz mi, czy jeśli kulka po zrzuceniu z pietra 1 nie rozbije się, to możemy ją jeszcze raz użyć? Wtedy, to by mi nawet ta jedna wystarczyła wink.gif Oczywiście optymalnie byłoby zacząć z piętra 50 by zawęzić pole poszukiwań. Jeśli natomiast drugi raz nie możemy jej użyć, to mój mózg tego nie ogarnia smile.gif
A przy zadaniu c), to pomagałem mojej siostrze całkiem niedawno, jak jeszcze szkoła była smile.gif
thek
Prowseed. Kulka zbita jest zbita... Nie można jej użyć drugi raz smile.gif Tu jest właśnie haczyk. Też zaczynałem jak Ty, czyli z połowy i iść połówkami, ale wtedy w niekorzystnym przypadku mamy na 25 piętrze zbite obie kulki i nie wiemy czy faktycznie 24 to ostatnie czy może 20 już. Na szczęście rozmawiałem z nimi w trakcie procesu myślowego i podsuwali mi co jest moim błędnym podejściem, a co dobrym. Pamiętaj o jednym... Kulka, która "przeżyje" wraca do puli, czyli możesz jej używać nadal. Tylko zbita "wylatuje" z gry. To zadanie nie ma jednolitego rozwiązania... Można tylko określać najlepsze lub najmniej korzystne przypadki, bo przecież nie znamy piętra, gdzie się ono zbije. Rozwiązaniem jest tu algorytm sam w sobie, nie wynik.

Ja się właśnie na tym wywaliłem, że przyjąłem, iż użyta kulka nie wraca do puli, czyli mamy tylko 2 rzuty. Na szczęście mnie z tego przekonania wyprowadzono i potem choć miałem jedno potknięcie, zatrybiłem o co im chodzi. Jak widzę, Ty złapałeś od razu, bo to widać w wypowiedzi.

Kilka zadań na tej rozmowie właśnie na tym polegało. Miało pokazać zdolność utworzenia algorytmu, mając zadany jedynie problem. Niektóre, tak jak choćby to z kulkami, nie miało więc nawet rozwiązania, do którego można by się odnosić i sprawdzać poprawność toku myślenia. Można było jedynie sam algorytm "zbadać" i jego działanie w teorii.

Inne dość fajne było czysto badające wiedzę i otrzaskanie z kodem. Dawali kawałek (dwie klasy, druga dziedziczyła po pierwszej) i powiedzieli wprost: "A teraz powiedz co tu byś poprawił lub co jest skopane". Niektóre rzeczy były niemal jak odpalenie interpretera w głowie i szukanie błędów. Przykład? Rodzic ma metodę z kwantyfikatorem dostępu private, a dziecko jej używać próbuje. Przy okazji podchwytliwie bo odwołując się przez :: a nie -> więc jeszcze dodałem, że takie użycie choć dziwne, jest w pełni poprawne i nie jest wywołaniem statycznym, co oczywiście zakończyło się pytaniem o to zalety i ograniczenia metod statycznych. Owszem... Nie zrobiłem wszystkiego cacy i bezbłędnie (oprócz php było jeszcze js i css sprawdzane), ale myślę, że poszło mi lepiej niż gorzej.
Theqos
Jak widać i w PHP można mieć ciekawą rozmowę kwalifikacyjną. Możesz napisać, czym firma się zajmuje?
thek
Mają swój własny skrypt, który utrzymują oraz rozbudowują. Baaaardzo popularny na świecie i każdy z niego dziennie niemal korzysta w tej czy innej formie.
everth
Po co te tajemnice i tak wszyscy wiedzą że to google
Adi32
thek jak rozwiązałeś zadanie c.)?
Tuminure
@up
Ja rozwiązałbym to tak:
Max ilość pkt = 20 * 10 = 200
Otrzymana ilość punktów = 125
Różnica punktów między poprawną, a błędną odpowiedzią: 10 - (-5) = 15
Ilość błędnych odpowiedzi = x

200 - x * 15 = 125
x * 15 = 75
x = 5

Ilość poprawnych odpowiedzi 20 - 5 = 15.

Pytania dość proste... ale sam na jednej rozmowie kwalifikacyjnej poległem na jeszcze prostszych pytaniach tongue.gif.

Cytat
Nie znam dokładnie background'u tej zagadki, ale powiedz mi, czy jeśli kulka po zrzuceniu z pietra 1 nie rozbije się, to możemy ją jeszcze raz użyć? Wtedy, to by mi nawet ta jedna wystarczyła

Domyślam się, że chodziło też o to, by wykorzystać jak najlepiej owe kulki, a nie zrzucać je z każdego piętra po kolei od dołu, co chyba miałeś na myśli tongue.gif. Czyli np. zrzucać co pięć pięter, a gdy kulka się zniszczy to wrócić do piętra w którym się kulka nie zniszczyła i zrzucać ją co dwa piętra.
Theqos
@up
Przeca napisał, że układ równań z dwiema niewiadomymi.

Cytat
Po co te tajemnice i tak wszyscy wiedzą że to google

Ja bym raczej stawiał na wiki, ale ciiiii wink.gif
irmidjusz
Jeśli chodzi o to zadanie z rzucaniem kulek, to zdaje się, że średnio najmniejsza liczba potrzebnych do wykonania rzutów będzie przy zastosowaniu trisekcji gdy mamy obie kulki zaczynając od dołu, a jak się pierwsza zbija, to już trzeba lecieć z drugą po jednym piętrze od piętra +1 z tego, co się jeszcze kulka nie rozbiła.

Gdyby kulka się nie rozbijała, to wystarczyła by oczywiście jedna i wybieranie pięter metodą połowienia przedziału, ale w warunkach tego zadania, to lepiej dzielić przedział na 3 nie na 2. W ten sposób średnia ilości wymaganych rzutów dla wszystkich przypadków będzie najmniejsza.

Ale głowy nie dam sobie uciąć smile.gif
thek
@Adi32: układ 2 równań z 2 niewiadomymi.
10 * x + (-5) * y = 125
x + y = 20

@Tuminure: Pierwsza kulka robi za duży krok, ale nie można przesadzić ze zbyt dużym. Druga musi jednak iść pojedynczym krokiem, bo inaczej się rąbnąć możesz o 1 w określaniu pięter. Skacząc co dwa możesz bowiem zbić 2 kulkę na piętrze n+1 od prawidłowego. Przykładowo ostatnie prawidłowe to 43. Rzucasz z 41 i jest ok, potem 43 i nadal OK, 45 - zbijasz drugą, ostatnią, kulkę. Strzelasz, że ostatnie gdy się nie zbije to 43 czy 44? Optymalne w miarę rozwiązanie to gdy liczba rzutów jedną z kulek i duży skok są albo zbliżone, albo identyczne. Gdy jest więc 100 pięter to mamy:
x -> liczba kroków
y -> duży skok
x * y + x = 100
i teraz waląc x = y
x*x + x - 100 = 0
Po policzeniu mamy nieco mniej niż -10 i trochę mniej niż 10, ale zaokrąglamy do całości i bierzemy pod uwagę tylko liczby dodanie, to mamy do wyboru 9 lub 10 jako krok pierwszą kulką.

EDIT: Najmniej korzystny przypadek dla tej metody to gdy mamy 99 piętro. Skaczemy 10 razy co 10 do 100. 10 rzut zbija pierwszą kulkę. Teraz lecimy po 1 piętrze od 91. Na 99 się zbija, więc mamy 10 +9 => 19 rzutów do znalezienia prawidłowego.
Metoda trisekcji jest dobra na wysokich piętrach, ale gdy zawalimy już pierwszy rzut na 33, to mamy jeszcze 32 przeszukiwania, czyli wynik najmniej korzystny to 33, ale wartość ta powoli maleje wraz z kolejnymi udanymi rzutami pierwszej kulki.
Tuminure
@up
Racja tongue.gif. Zdawało mi się, że robienie drugą kulką kroku o 2 wystarczy ale faktycznie nie da się wtedy wykryć, które piętro jest ostatnim.
irmidjusz
Ha thek faktycznie! pięknie! super! biggrin.gif taka matematyka to sama przyjemność smile.gif
thek
Na rozmowie nie podano mi wzorku. Prowadzący wiediał, że algorytm jest taki krokowy i dla 100 trzeba skakać co 10 pięter, a potem co 1, ale nie wyjaśnił dlaczego tak konkretnie. Wzór już sobie sam w domu, patrząc na logikę zadania, wyprowadziłem i pozwala on na, w miarę optymalne, wyliczenie wartości szukanej skoku. Zauważ, że wartość 9 też nie jest zła jeśli być chciał pisać algorytm. 99 piętro też da 19 użyć kulek. Oczywiście dla 3 kulek jest już inny wzór, gdyż ona może już dzielić bardzo szybko na małe przedziały i ograniczać tym samym, choćby połówkami. Druga dopiero działałaby według powyższego algorytmu. Można by też polecieć kwadratami równania wżej, czyli byśmy mieli już w równaniu x^4 wink.gif
Orzeszekk
Co do tematu. Wszystko zalezy od firmy. Są firmy które zarabiają więcej gdy płacą wiecej swoim pracownikom (ponieważ wtedy są w stanie zatrudnić lepszych ekspertów, zrobić lepszy kod i sprzedać go wiekszej ilosci ludzi/zawołać wiecej kasy od klienta uzasadniajac to wysoką jakością), a są firmy które zarabiają wiecej gdy płacą mniej swoim pracownikom (ponieważ szef nie umie zrobić dobrego biznesu, bierze gówniane projekty, i co przytnie na ludziach to jego).

Druga sprawa - miasto. Wiadomo że takie miasta jak Warszawa (gdzie masz natłok miedzynarodowych firm, bo wawka to jednak metropolia światowa), czy Wrocław (rynek niemiecki podkupujący dobrych programistów) są w stanie zaoferować dużo większe zarobki niż np taki Lublin (który jest jak to pisze na angielskiej wikipedii lokalnym zagłębiem IT ponieważ jest tu dużo wykwalfikowanych pracowników, a zarobki w porownaniu do warszawy to 1/3, i duze korporacje robią sobie tutaj outsourcing czyt. szukają taniej siły roboczej).

Przykład kolegi z firmy - pracował kilka lat, coś nie udawało mu sie wykłócic z obecnym szefem o podwyżke (najwyrazniej szefa nie bylo na to stac - gdyby mu zaplacil wiecej projekty przestaly by sie oplacac), nagle warszawska firma zaproponowała mu sama z siebie ponad 10k na rękę doceniając jego umiejetnosci i doświadczenie. Mozna? mozna (chociaz on akurat nie programuje w PHP). człowiek pracował przez niemal cały okres studiów, zdążył się duuzo nauczyc.

mam wrażenie że bardzo ambitne rzeczy, np www dla banków, wszelkiej maści systemy biznesowe są robione głównie w Javie, częsciowo w .NET, na tym rynku PHP jest raczej mało i z tego mogą wynikac słabsze pieniądze dla PHPowców - po prostu na pewnym pułapie brakuje coraz trudniejszych wyzwań za które można zapłacić jeszcze więcej, dlatego wzrost się w pewnym momencie urywa. Chociaż spotkałem się ostatnio z systemem płatności online napisanym w języku PHP, i raczej sobie radził, choć firma twierdziła że i tak go kiedyś przepisze na javę.

choćby takie "głupie" allegro - spora częśc portalu przynajmniej do niedawna była napisana w PHP, ale na wszelkich konferencjach intensywnie szukają javowców, można przypuszczać że portują portal do javy z jakichś powodów. moze na bardzo wysokim szczeblu php sie faktycznie nie sprawdza.
Niktoś
Cytat
mam wrażenie że bardzo ambitne rzeczy, np www dla banków, wszelkiej maści systemy biznesowe są robione głównie w Javie, częsciowo w .NET, na tym rynku PHP jest raczej mało i z tego mogą wynikac słabsze pieniądze dla PHPowców - po prostu na pewnym pułapie brakuje coraz trudniejszych wyzwań za które można zapłacić jeszcze więcej, dlatego wzrost się w pewnym momencie urywa. Chociaż spotkałem się ostatnio z systemem płatności online napisanym w języku PHP, i raczej sobie radził, choć firma twierdziła że i tak go kiedyś przepisze na javę.

To się najwidoczniej nie zorientowałeś. Przeważająca ilość systemów płatniczych jest napisana w PHP ,wiem bo szperałem w tym trochę.
PayU , transferuj pl,homepay itp itd. pisane są w php.Jeśli chodzi o banki to mbank pisany jest w c#.net -chyba jako jedyny bank ,przeważająca ilość PHP/java.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.