Cytat(batman @ 2.05.2009, 23:32:35 )

A ja widzę, że trafiłem ta twardogłowego fanatyka Symfony, który jest tak samo niereformowalny jak fanatyk Linuxa, czy Opery.
Chcesz argumentów takich jakich Ty używasz? Proszę bardzo.
Trudno nie być fanatykiem, gdy SF wyprzedza ZF o lata świetlne.

Symfony jest beznadziejnym frameworkiem, ponieważ nie podoba mi się że klasa sfFilesystem znajduje się w pliku sfFilesystem.class.php w katalogu task. Gdzie tu logika?
Nie zapominaj, że warsztatem pracy nie jest sam framework, ale również i IDE. Wolę wpisać "sfFil" i załącza mi się autocompletion, niż "Zend_System_File_Text_", by dopiero wyskoczyło mi Zend_System_File_Text_Windows

Poza tym po co dawać w nazwie class? A co jeśli mam dwie klasy? Mam nazwać classes?
1. To jest dobry nawyk. Dobry framework z jeszcze lepszym systemem autoloadingu pomoże skompilować te dwie klasy to jednego pliku w systemie produkcyjnym.
2. A to w ZF jest inaczej, że narzekasz?

Jak widzisz jest to marudzenie znudzonego bachora, który nie wie jakiego lizaka chciałby dostać. Tobie się nie podoba podawanie ścieżki w nazwie, mnie się nie podoba dodawanie class. Wiem, wiem. Zaraz napiszesz, że tak zaleca jakiś guru od programowania lub tak się robi w Javie. No cóż - guru od programowania jest wielu. Tak samo Java nie jest wyrocznią (mimo, że Oracle kupiło Sun-a

).
Przytocz jakieś konkretne argumenty za wyższością Symfony, ponieważ na chwilę obecną nie widzę, by do pięt dorastała ZF. A dlaczego? Poczytaj sobie dokumentację o:
- Zend_Gdata
- Zend_Service_ (wybierz dowolny)
- Zend_Dojo
- ZendX_Jquery
1. Sądzę, że nie pisalibyśmy z mikiem co Nas boli w ZF, gdybyśmy go nie znali. Sęk w tym, że używamy ZF zgodnie z jego przeznaczeniem... jako zbiór lepszych i gorszych komponentów.
Osobiście cenię sobie
niektóre funkcjonalności, ale tylko niektóre i często używam Ich w projektach.
2. Wyrzuciłbym Zend_Dojo

To są tylko niektóre rzeczy, których na szybkiego nie znalazłem w Symfony.
I wszystkie znaki na niebie i na ziemi wskazują na to, że nie powinieneś. Bo po co? Skoro masz:
Cytat
- Zend_Gdata
- Zend_Service_ (wybierz dowolny)

Do tego dochodzi jeszcze znaczne lepsze wsparcie dla formularzy...
Spekulowałbym

...w tym walidacja i filtrowanie danych, wyszukiwanie Lucene, tworzenie pdf-ów, czy obsługa poczty. Jest to wszystko w podstawowej wersji Symfony, czy trzeba dodawać jakieś pluginy/dodatki/rozszerzenia tworzone przez "społeczność"?
A masz w ZF pluginy, dodatki i rozszerzenia wraz z systemem dystrybucji?
Bo ja wolę, in no time, dodać plugin/dodatek/rozszerzenie i mam już wsparcie dla Zenda i dla tych kilku komponentów, które są warte uwagi.
Cytat
Jak coś jest do wszystkiego to dupy