Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybór Frameworka.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16
nrm
Fajnie, że pochwaliłeś się nam wyglądem panelu admina ale wiele to nie wnosi. Jak chcesz udowodnić swoje racje musisz się bardziej przyłożyć w kwestii podania szczegółowych danych. Z wyżej wymienionych nic nie wynika. Ja też mogę podać u mnie: 0,035s, 6MB - jest to równie nic nieprzedstawiające.

L4 w core ma kilka kobył z sf2 więc na pewno nie będzie najszybszy na świecie ale przecież nie o to chodzi.

ps. Routes: 227 ?!? Pisałeś z palca każdą z osobna czy jak? biggrin.gif
acidm
Jaki framework moglibyście polecić do małych i średnich projektów, przy założeniu że aplikacje będą działac na hostingach współdzielonych ?
Rozważam kohane i laravela , są odpowiednie?
Jeśli tak to który bardziej?
kopecsrk
ja bym Ci polecił YII FRAMEWORK, dobrze opisana dokumentacja, dobre wsparcie na forum en jak i PL, większość przykładów spolszczonych na oficjalnej stronie YII, a co najważniejsze nie jest to jakaś wielka kobyła.
nrm
Laravel/Fuel, mimo, że jestem Kohanowcem zanim ktoś wiedział, że to będzie Kohana wink.gif to już bym nie rekomendował się pchanie w ten FW przy jego deweloperce.
Dejmien_85
Cytat(acidm @ 23.07.2013, 13:14:45 ) *
Jaki framework moglibyście polecić do małych i średnich projektów, przy założeniu że aplikacje będą działac na hostingach współdzielonych ?
Rozważam kohane i laravela , są odpowiednie?
Jeśli tak to który bardziej?

To może zaczniemy od "lajtowych", czyli lekkich i przyjaznych FW.

1. CodeIgniter - legenda, najbardziej znany FW wśród PHP developerów, super dokumentacja (wzór dla innych), superszybki, superlekki (niecałe 2MB), jednak lekkość wiąże się z tym, że jest troszkę ubogi w biblioteki (ale możesz je z powodzeniem "podpiąć" pod ten FW). Problem leży także w tym, że ten FW zatrzymał się na PHP 5.2 i nie wspiera dzisiejszych dobrodziejstw języka PHP, jednakże... firma która stworzyła ten FW w tej chwili chce go przekazać w ręce jakiegoś developera, który ma pokierować jego przyszyłością (czyli po prostu stworzyć nową wersję wspierającą nowsze technologie).

2. FuelPHP - można otwarcie rzecz, iż jest to CodeIgniter w wersji PHP 5.3 (Namespaces itp), do tego posiada troszkę ciekawszy zbiór bibliotek, waży także mało, bo ok. 5 mega.

3. Kohana - to odpowiednik FuelPHP (Kohana był pierwszy), bolączką tego FW jest słaba dokumentacja (tak od zawsze było). Nauka jest więc utrudniona.

4. Yii - bardzo ciekawy framework z mega-rozpisaną dokumentacją, jednak problemem jest z tym, że jest to stara wyga bazująca na PHP 5.1, choć w drodze jest Yii 2, który ma korzystać ze wszystkich dobrodziejstw PHP 5.3 wzwyż. Radziłbym więc czekać na Yii 2.0, a Yii 1 sobie darować.

5. Laravel 4 - Twór roku 2013, wspiera wszelkie najnowsze koncepcje w technologii PHP (wymaga minimum PHP 5.3), ogólnie polecam, świetny framework, który posiada wiele komponentów z Symfony2. Wcześniejsze wersje były bardzo szybkie, Laravel 3 wyprzedzał w testach Fuela/Yii. Czwórka jest wolniejsza.

Poleciłbym Tobie w tej chwili wybór jednego z tych (od najlżejszego do najbardziej "wypasionego"): CodeIgniter_(PHP 5.2) / FuelPHP_(PHP 5.3) / Laravel4_(PHP 5.3).
nrm
Cytat(Dejmien_85 @ 23.07.2013, 17:32:51 ) *
ten FW zatrzymał się na PHP 5.2

Tak prawdę mówiąc to on się zatrzymał na PHP 4. Te zmiany do wersji 5 były czysto kosmetyczne, sam FW jest niemal taki sam jaki był kiedy w 2006 czy 2007 pisałem w nim pierwszą apkę biggrin.gif

Słowem nie polecam w bawienie się w archeologa. Szczególnie przy tej rewolucji, która w PHP się teraz dzieje (composer).
viking
A używaliście może kiedyś http://doc.nette.org/en/ ? Znalazłem go przez przypadek testując Netbeans 7.4 w którym to jest wsparcie do niego dołożone zaraz obok SF i ZF. Przeglądajć dokumentację wydaje się bardzo sensowny, łatwy też dla początkujących. No i nazywają rzeczy po imieniu czyli MVP.
vincent vega
@nrm odnosnie trendów wyszukiwania dokonałeś małej manipulacji zend framework zazwyczaj wpisywany jest oddzielnie i ma "popularność" na poziomie laravela.

Rzucę może trochę światła na wybór frameworka i CI z innej strony: http://davidjconnelly.wordpress.com/2012/1...php-frameworks/
koxu1996
Bierz YiiFramework
nrm
@Vincent Vega: wypraszam sobie, żadnych manipulacji nie uskuteczniam, chyba z dwa razy przynajmniej podkreśliłem, że te wyniki trzeba brać z przymrużeniem oka, zachęcam do samodzielnych zabaw z Google Trends. Gdyby się tego trzymać jak wyroczni to wychodziło by z tego, że YII miażdży wszystkich razem wziętych, a jak wiemy nie jest to prawda wink.gif Tak więc proponuje odrobinę dystansu do takich danych wink.gif
Dejmien_85
Cytat(memory @ 20.07.2013, 15:42:01 ) *
@Dejmien_85 kolego postawiłem 2 serwisy na l4 .Dla mnie kobyła. Dopiero php 5.5, cache, wywalenie Eloquent, użycie DB::select() dało jako takie rezultaty.

A wcześniej jakich FW używałeś?

PS Napisz - jeśli możesz - coś o ruchu i przemiale bazy danych tych serwisów.
czychacz
poszukuję jakiegoś lekkiego i szybkiego frameworka do PHP. mam doświadczenie z Zend'em i CakePHP, ale wolałbym w kolejnym projekcie skorzystać z czegoś innego. co proponujecie?
wymagania:
wsparcie dla PHP co najmniej 5.3,
jak najbardziej obiektowy,
jak najwyższa wydajność,
i z oczywistych oczywistości: wygoda w użytkowaniu.
Spawnm
Zobacz sobie Laravel lub Spawn (mój fw).
A jak lubisz eksperymentować to może jeszcze phalcon
nrm
Cytat(czychacz @ 20.09.2013, 12:51:16 ) *
poszukuję jakiegoś lekkiego i szybkiego frameworka do PHP. jak najwyższa wydajność,

Może to Ci nieco pomoże: http://webmastah.pl/phalcon-php-miedzy-moca-a-uzytecznoscia/
JoShiMa
Cytat(czychacz @ 20.09.2013, 12:51:16 ) *
poszukuję jakiegoś lekkiego i szybkiego frameworka do PHP. mam doświadczenie z Zend'em i CakePHP, ale wolałbym w kolejnym projekcie skorzystać z czegoś innego. co proponujecie?

A przyglądałeś się Yii?
Damonsson
Jak cały czas nie mogłem się przekonać do jakiegoś frameworka, za ZEND później ZEND2 zabierałem się jak pies do jeża, w każdym bądź razie słaba dokumentacja, marne przykłady, pokazujące jak zrobić stronę firmową co najwyżej, mówię tu o 2. Jak miałem spore zapytanie MySQL z podzapytaniami i joinami to prościej mi było zrobić to po za frameworkiem, bo te wszystkie ORM itp tylko komplikowały sprawę, może po prostu się na tym nie znam dlatego tak mnie to zraziło.

Ale przechodząc do sedna, ostatnio zainteresowałem się Phalcon...i chyba się zakochałem heart.gif
Nie dość, że po ściągnięciu przykładów z githuba, miałem wrażenie jakby to były pliki z mojego własnego amatorskiego frameworka, parę razy się upewniałem czy czasem moje pliki mi się nie skopiowały i nie scaliły z tym przykładem.
To jeszcze podobno jest bardzo szybki, w końcu skompilowany w C.

Co do tego ostatniego, też moje pytanie, bo w każdym innym frameworku można sobie podejrzeć daną klasę. Tutaj źródła mamy skompilowane i nic sobie nie podejrzę z tego co widzę, mogę jedynie korzystać z dokumentacji online? Jeśli wyjadę na wieś i nie zrobię sobie wersji offline to będę trochę w ciemnej d...?

Jak wyglądają jego możliwości? Można zrobić na nim naprawdę duże nieszablonowe projekty? I będzie w tym pomocny, czy znowu przeżyję zawód jak w Zendzie? Że zanim przekopie się przez chińskie fora gdzie jest coś tam opisane jak robić skomplikowane zapytania do bazy, w dokumentacji szukać na próżno, to prędzej mi wyjdzie napisać to po za frameworkiem i tak naprawdę na chusteczkę mi te wszystkie klasy.

Jakieś wady, zalety Phalcona? Pisał ktoś w nim coś większego?
Dejmien_85
Cytat(czychacz @ 20.09.2013, 13:51:16 ) *
wymagania:
wsparcie dla PHP co najmniej 5.3,
jak najbardziej obiektowy,
jak najwyższa wydajność,
i z oczywistych oczywistości: wygoda w użytkowaniu.

Jeśli chodzi o szybkośc, to rzeczywiście Phalcon jest najlepszy - ale jak stoi z bibliotekami itd?
Poza tym na Twoje pytanie mam dwie odpowiedzi:
1) FuelPHP (PHP 5.3+, dobra wydajność, 4 MB, większość przydatnych bibliotek jest w standardzie).
2) Laravel 4 - jest szybki i działa na podobnej zasadzie do Symfony itd (czyli korzystasz z composera i ściągasz paczki "bundle"), super rozbudowany, szybszy od Zenda, czy Symfony.

Jeszcze niedawno mógłbym polecić CodeIgnitera, jednak ten framework jest tak ubogi, że co spotkam się z jakimś rozbudowanym serwisem, to nigdy nie wiem czego się spodziewać, bo za każdym razem wszystko jest wywrócone bebechami do góry nogami (tj. programiści wprowadzają tak wilele modyfikacji - z powodu ubogich bibliotek -, że tak naprawdę mało jest CI w CI - i mimo tego, że znasz CI, to musisz się sporo nagłowić, aby połapać się co z czym sie je).

Naprawdę polecam bardziej rozbudowane FW - wtedy przynajmniej masz pewność, że programiści skorzsytają z bibliotek wbudowanych/kompatybilnych z danym FW i będziesz wiedział czego się spodziewać (mniej więcej). Chyba, że tylko samemu coś robisz, wtedy może być ok.
Kasat
Mam parę pytań odnośnie frameworków. Znam dość dobrze programowanie strukturalnie, ale obiektowo niestety słabo. Czy framework pomoże mi nauczyć się pisania obiektowo czy lepiej najpierw nauczyć pisania obiektowo?

Dodatkowo czy frameworków można używać na serwerach wirtualnych czy należy je w jakiś sposób instalować na serwerach np. vpsach?
Turson
Czy framework pomoże mi nauczyć się pisania obiektowo czy lepiej najpierw nauczyć pisania obiektowo?
>>Wydaje mi się, że przed wejściem we frameworki należy poznać przynajmniej teorię obiektowości. Resztę najlepiej przyswoić w praktyce i framework jest dobrym przykładem.

Dodatkowo czy frameworków można używać na serwerach wirtualnych czy należy je w jakiś sposób instalować na serwerach np. vpsach?
>>Możesz nawet na localhoście
Kasat
@up dzięki za odpowiedź. Samą teorię znam, ale zawsze pisałem strukturalnie np. gry na przeglądarkę. Chce teraz napisać to obiektowo.

Posiadam serwer wirtualny, ale gdzie czytam jak zacząć to piszą o Xamppie etc. o bootstrap, ogólnie o konfiguracji serwera. Ja chce użyć go na wirtualnym serwerze, ale niestety nie wiem jak się za to zabrać. Czy Zend będzie dobry na start?
usb2.0
jesli nie programowales obiektowo to Zend raczej nie bedzie dobry na start,
moze zamiast np. codeigniter, ktory uwazany jest za latwiejszy framework
Dejmien_85
Cytat(Kasat @ 27.01.2014, 23:06:43 ) *
Czy Zend będzie dobry na start?

Na start dobre będzie cokolwiek - ważne, abyś zaczął, bo gdy zaczniesz, wtedy zaczniesz praktykować, zagłębiać się w tajniki, uczyć, wyciągać wnioski itd. Po latach powiem jedno - liczy się tylko praktyka. Możesz przeczytać 100 książek, jednak i tak NA NIC CI to, jeśli nie zacznisz pisać.

Oczywiście Twoje pierwsze wypociny będą okropne, będziesz się wstydził tego pokazywać ludziom, ale wszyscy tak zaczynają. Wszyscy bez wyjątku. Głowa do góry i do przodu, nieważne w jaki framework wejdziesz, to pamiętaj, że to będzie Twój pierwszy framework, a nie ostatni. ; )

Aby Cię zachęcić - w sieci działa pewien serwis, który napisałem dość dawno temu. Jest ciągle rozwijany. Znajdziesz w nim kod, który pisałęm na początku swoich przygód, a także kod, który pisałem po miesiącach po uruchomieniu serwisu. Są tam przerośnięte klasy z metodami typu GOD, a także przemyślane klasy. Są widoki napisane w czystym PHP (bez dziedziczenia od innych widoków/layotów), a także widoki z wykorzystaniem pewnego systemu szablonów.

Cały serwis napisany jest przez jedną osobę, a wygląda tak, jakby pisały go ze 3 osoby - od początkującego klepacza kodu, po profesjonalnego programistę.

Powiem jedno - nikomu nie pokazałbym kodu źródłowego w obawie przed tym, że ktoś mógłby wyśmiać mnie za niektóre rozwiązania. Ale co poradzę na to, że opiekuję się tym serwisem od początku mojej przygody z PHP i znajduje się tam kod, który pisałem na początku mojej kariery jako webdev (i którego nie chcę poprawiać, bo ani nie jest otestowany - jako zółtodziób o testach jedynie czytałem -, ani nie jest go mało)? : )

Nieważne jak kiepsko zacząłem, to jednak wiele sią nauczyłem przez to, że w ogóle zacząłem. Ważne, aby zacząć, później człowiek się doucza - i co najważniejsze, bardzo wiele uczy się na swoich błędach. Także wybierz jakikolwiek framework i zacznij coś pisać, cokolwiek. Gdy zaczniesz pisać, wtedy zaczniesz się uczyć.

Powodzenia!

PS Obecnie tworzę kolejny serwis, tym razem na Phalconie. Niczego mu nie brakuje, jednak to FW dla osób, które stać co najmniej na serwer VPS. Przy okazji zacząłem myśleć o wydajnych projektach i zagłębiam się w tajniki Haskella. Co jak co, ale gdy na czystym PeHaPie można wyciągnać 3000 requestów na sekundę (nawet sam Phalncon napisany w C nie może przekroczyć tej granicy), to na frameworkach Haskella (np. Yesod) wyciąga się po 60 000 - 80 000 requestów na sekundę - powiem tylko tyle, że nie mogłem w to uwierzyć na początku. To jest moc, z którą chcę obcować. Co prawda całą moja praktyka z PHP, Javą, Pythonem/Rubym pójdzie w cholerę, bo Haskell to język czysto fukncyjny (w którym programuje się całkowicie inaczej), jednak myślę, że warto się w niego zagłębić (mam w planach stworzenie swojego projektu, który chciałbym przygotować na bardzo duże obciążenie).
aniolekx
Cytat(Dejmien_85 @ 12.02.2014, 18:46:57 ) *
Co jak co, ale gdy na czystym PeHaPie można wyciągnać 3000 requestów na sekundę (nawet sam Phalncon napisany w C nie może przekroczyć tej granicy), to na frameworkach Haskella (np. Yesod) wyciąga się po 60 000 - 80 000 requestów na sekundę - powiem tylko tyle, że nie mogłem w to uwierzyć na początku. To jest moc, z którą chcę obcować.

Czy możesz podać jakieś linki do takich testów wydajnościowych?

Jak to się ma do podłączenia bazy danych? przecież zapytania do bazy prawdopodobnie dramatycznie zmniejsza liczbę requestow.

W jakim przypadku PHP ma tylko 3k/s requestow? A co jeżeli serwuje czysty HTML (z cache)?

Tez kiedyś się jarałem wydajnością, ale prawdę mówiąc bardziej się liczy wygoda pisania/ tworzenia aplikacji.
Dejmien_85
Cytat(aniolekx @ 13.02.2014, 08:56:51 ) *
Czy możesz podać jakieś linki do takich testów wydajnościowych?

Jak to się ma do podłączenia bazy danych? przecież zapytania do bazy prawdopodobnie dramatycznie zmniejsza liczbę requestow.

W jakim przypadku PHP ma tylko 3k/s requestow? A co jeżeli serwuje czysty HTML (z cache)?

Tez kiedyś się jarałem wydajnością, ale prawdę mówiąc bardziej się liczy wygoda pisania/ tworzenia aplikacji.

Hmm, co do testów itd, to polecam google. Jednak na dzień dobry mogę podsunąć to:
VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=ZR3Jirqk6W8
Testy: https://www.fpcomplete.com/user/yogsototh/a-yesod-tutorial

Jeśli jakąś aplikację wrzucimy na produkcję i będzie miałą służyć jako serwis, wtedy z pewnością liczba requestów się zmniejszy, co jednak nie zmieni faktu, że Haskell i jego frameworki są diabelsko szybkie.

Co do wygody - jak leżysz na plecach i się do tego przyzwyczaisz, to później leżysz tylko na plecach i innych pozycjach jest Ci źle, ale jeśli położysz się na boku i będziesz tak chciał spać, to przez pierwsze tygodnie będzie Ci źle, ale później się przyzwyczaisz. Każdy język jest dobry do pisania, trzeba się go tylko nauczyć i zacząć w nim myśleć.

Chciałem zacząć na poważnie obcować z językiem, który pozwoli mi pisać mega-szybkie web-aplikacje, myślałem o C/C++ + cgi lub Javie. Jednak później otarłem się o Haskella i zdecydowałem się na niego. Ma sprawdzone frameworki (Yesod, Warp). Myślę, że warto spróbować.

Za jakiś rok powiem coś więcej, na razie jestem na etapie nauki programowania funkcyjnego i poznawania tutejszych paradygmatów - to całkowicie inny świat, także przede mną długa droga (gdyby tylko czasu było więcej).
aniolekx
Cytat(Dejmien_85 @ 13.02.2014, 19:57:13 ) *
Co do wygody - jak leżysz na plecach i się do tego przyzwyczaisz, to później leżysz tylko na plecach i innych pozycjach jest Ci źle, ale jeśli położysz się na boku i będziesz tak chciał spać, to przez pierwsze tygodnie będzie Ci źle, ale później się przyzwyczaisz. Każdy język jest dobry do pisania, trzeba się go tylko nauczyć i zacząć w nim myśleć.

Programowanie obiektowe najbardziej przypomina to w jaki sposób myślą ludzie i w porównaniu do programowania funkcyjnego modelowanie np procesów biznesowych jest bardziej naturalne/łatwiejsze.

Oczywiście nie che cie zniechęcać, ani w żaden sposób krytykować, po prostu zaciekawiła mnie twoja decyzja.

Mi dużo bliżej jest do node.js, jak widać na wykresie z twojego linka wydajnościowo nie jest źle, a jest to ta sama technologia która może zostać użyta po stronie klienta i serwera.
cepa
Nie wiem czy bylo czy nie

http://www.phpclasses.org/blog/post/226-4-...works-Suck.html

co twierdzi twórca PHP o flemjłorkach smile.gif
Dejmien_85
Cytat(aniolekx @ 14.02.2014, 09:31:02 ) *
Programowanie obiektowe najbardziej przypomina to w jaki sposób myślą ludzie i w porównaniu do programowania funkcyjnego modelowanie np procesów biznesowych jest bardziej naturalne/łatwiejsze.

Oczywiście nie che cie zniechęcać, ani w żaden sposób krytykować, po prostu zaciekawiła mnie twoja decyzja.

Mi dużo bliżej jest do node.js, jak widać na wykresie z twojego linka wydajnościowo nie jest źle, a jest to ta sama technologia która może zostać użyta po stronie klienta i serwera.

Aniolekx, mnie także o wiele bliższy jest node.js oraz programowanie obiektowe, myślę jednak, że warto jest się rozwijać i poznawać "nowe światy". Na co dzień ciągle siedzę w obiektówce, codzienność zaczyna być nużąca, także szukam nowych doświadczeń - człowiek który się nie rozwija po prostu umiera. ; )

Cytat(cepa @ 14.02.2014, 09:42:18 ) *
Nie wiem czy bylo czy nie

http://www.phpclasses.org/blog/post/226-4-...works-Suck.html

co twierdzi twórca PHP o flemjłorkach smile.gif

Biorąc pod uwagę fakt, że on nie potafi odróżnić systemu CMS od frameworka (bo dla niego Wordpress jest frameworkiem), to bym się jego słowami za bardzo nie przejmował... wink.gif

zmieniając temat:

Przeglądałem benchmarki innych języków skryptowych, w tym Pythona (miałem z nim trochę doczynienia), i zauważyłem, że Python także całkiem nieźle sobie radzi z jednym ze swoich frameworków. Co prawda Django ma wynik podobny do szybszych framworków PHP (ok 1800 req/sec), to jednak wheezy.web wyciąga nawet 50 0000 req/sec):

http://faruk.akgul.org/blog/python-web-frameworks-benchmark/

Hmm...
Crozin
Patrzenie na wyniki takich benchmarków jest bezwartościowe, jednak jeśli już się koniecznie chce... http://www.techempower.com/benchmarks/ - nieco większa próbka.

A jest bezwartościowe, ponieważ klasa FW wcale nie jest bezpośrednio zależna od ilości req/resp czy ogólnie jego wydajności (sprzętowej).
Dejmien_85
Cytat(Crozin @ 15.02.2014, 17:18:01 ) *
[...] jednak jeśli już się koniecznie chce... http://www.techempower.com/benchmarks/ - nieco większa próbka.

Dzięki za link - kiedyś byłem na tej stronie, ale już o niej zapomniałem.

Cytat(Crozin @ 15.02.2014, 17:18:01 ) *
Patrzenie na wyniki takich benchmarków jest bezwartościowe

Uważasz, że testy są całkowicie bezwartościowe?
mate
Witam,
Szukanie po wszystkich tematach zajęło by mi chyba za dużo czasu więc wolę zapytać tutaj.
Mam napisanego CMSa w ZF1, ale wydaje mi się, że jest to za duża biblioteka jak na tak małe wykorzystanie wszystkich funkcjonalności, które oferuje ZF.
Pytanie mam więc takie czy możecie polecić jakiś lekki framework MVC, najlepiej z dobrą dokumentacją i taki żeby szybko się dało przejść z ZF i nie trwało długo przepisywanie kodu.

Pozdrawiam
viking
Ale przecież nikt ci nie każe ze wszystkich jego możliwości korzystać. Jeśli zainstalujesz zfdebug zobaczysz jakie pliki są dołączane. Moim zdaniem jeżeli masz coś gotowe, własne klasy, nie ma zupełnie sensu kombinować. ZF1 można też ładnie pociąć i zrobić z niego mini framework. Kwestia umiejętności / chęci.
Spawnm
Ale żeś viking wymyślił, jak jakiś symfoniarz biggrin.gif

@mate - jeśli to mały cms na hostingi to zobacz który z lekkich fw ma najlepsze generatory i najbardziej ci się podoba pod względem standardów programowania.

mate
Cytat(viking @ 1.03.2014, 12:44:53 ) *
Ale przecież nikt ci nie każe ze wszystkich jego możliwości korzystać. Jeśli zainstalujesz zfdebug zobaczysz jakie pliki są dołączane. Moim zdaniem jeżeli masz coś gotowe, własne klasy, nie ma zupełnie sensu kombinować. ZF1 można też ładnie pociąć i zrobić z niego mini framework. Kwestia umiejętności / chęci.

W sumie nie podszedłem do tego z takiej strony, dzięki za podsunięcie pomysłu.
viking
Cytat(Spawnm @ 1.03.2014, 12:54:22 ) *
Ale żeś viking wymyślił, jak jakiś symfoniarz biggrin.gif

Bo taka prawda smile.gif Akurat wbrew pozorom ZF1 jest całkiem niezależny (nie licząc głównego MVC ale to też można ogarnąć). Próbowałem coś wyciągnąć z ZF2, tam to jest dopiero jazda przez ten badziewny Service Locator. Tego bym nikomu nie polecał nie licząc takich totalnie niezależnych rzeczy jak np Zend\Permissions (które np umożliwiają sprawdzenie dziedziczenia uprawnień czego nie ma w ZF1) czy Stdlib. A po co uczyć się innej biblioteki która, gdy trzeba coś nieprzewidzianego na początku dodać, okazuje się że tylko jest problem?
mThW
Witam,

chciałbym, żebyście polecili mi odpowiedni dla mnie framework ze względu na to, że z żadnego jeszcze nigdy nie korzystałem.

Muszę stworzyć serwis dla biura nieruchomości, który będzie publikował tam swoje oferty, przykład: www.krzyszton24.pl

Framework jest wymagany ze względu na to, że jest to praca inżynierska.

Technologia: PHP (html5,css3,mysql)

Piszę trochę na lenia, ponieważ muszę odpisać na maila dot. frameworka jak najszybciej, a przeglądanie i testowanie zajmie sporo czasu. Dzięki wielkie!
ctom
mały przegląd http://www.sitepoint.com/best-php-frameworks-2014/
Dejmien_85
Cytat(mThW @ 1.03.2014, 16:36:30 ) *
Witam,

chciałbym, żebyście polecili mi odpowiedni dla mnie framework ze względu na to, że z żadnego jeszcze nigdy nie korzystałem.

Muszę stworzyć serwis dla biura nieruchomości, który będzie publikował tam swoje oferty, przykład: www.krzyszton24.pl

Technologia: PHP (html5,css3,mysql)

Piszę trochę na lenia, ponieważ muszę odpisać na maila dot. frameworka jak najszybciej, a przeglądanie i testowanie zajmie sporo czasu. Dzięki wielkie!

Z lekkich Frameworków dobre będą:
1) FuelPHP (4 MB, lekki, szybki, jak na swoją "wagę" ma wszystko czego potrzeba w standardzie).
2) CodeIgniter (2 MB, lekki, szybki, jednak jest bardzo skromny - powstałą jednak cała masa dodatkowych bibliotek stworzonych przez społeczność tego FW).
3) Slim lub Silex (lekkie i szybkie, z czego Silex jest utworzony na komponentach Symfony 2 i można go naprawdę mocno rozbudować).

Możesz także spróbować np. Laravela 4, bardzo fajny FW, całkiem szybki itd, jednak troszkę waży.
1q2w3e4r
Poszukuję takiego, żeby był szybki oraz miał wiele gotowych modułów (logowanie wraz z podstawowym panelem usera, podstawowy panel admina, itp), które można wykorzystać od razu. Mogą one być napisane przez społeczność, a niekoniecznie twórców frameworka. Ogólnie zależy mi na przenośności między projektami.
Jaki polecicie framework?
Spawnm
Zobacz sobie Yii oraz jego gii.
PrinceOfPersia

ja bym wybrał AngularJS, ale to jest framework po stronie przeglądarki (pisany w JavaScript).
Dejmien_85

Do tego wystarczy Ci pierwszy lepszy Framework, może być FuelPHP (w nim jest wszystko czego będziesz potrzebował, włącznie z bibliotekami obsługującymi Autoryzacje/Identyfiacje, no i zajmuje niecałe 4 MB).
vedget
Witam cale grono developerow.
Mam pytanko, co sadzicie o Frameworku Swamp?
  1. <a href="swampframework.com">swampframework.com</a>

Szukam czegos lekkiego jako material na podstawe bloga ^.- prosil bym o opinie bo wydaje sie ciekawy
Dejmien_85
Cytat(vedget @ 10.04.2014, 14:01:16 ) *
Witam cale grono developerow.
Mam pytanko, co sadzicie o Frameworku Swamp?
  1. <a href="swampframework.com">swampframework.com</a>

Szukam czegos lekkiego jako material na podstawe bloga ^.- prosil bym o opinie bo wydaje sie ciekawy

Pisałeś to pod wpływem, czy się Tobie 1 z 10 kwietnia pomylił? snitch.gif

Strona nie działa, pierwsze słyszę o takim FW. Jak chcesz coś w stylu micro to masz Silexa, Slima, lub micro mvc. Łatwe, proste i przyjemne.
vedget
Cytat(Dejmien_85 @ 18.04.2014, 23:11:54 ) *
Pisałeś to pod wpływem, czy się Tobie 1 z 10 kwietnia pomylił? snitch.gif

Strona nie działa, pierwsze słyszę o takim FW. Jak chcesz coś w stylu micro to masz Silexa, Slima, lub micro mvc. Łatwe, proste i przyjemne.

Skad wiedziales ze pod wplywem biggrin.gif ?

Chodzilo mi o:
Spawn Framework PHP
Dejmien_85
Cytat(vedget @ 25.04.2014, 19:29:45 ) *
Skad wiedziales ze pod wplywem biggrin.gif ?

Chodzilo mi o:
Spawn Framework PHP

Heh, ma się nosa!

A to jest framework Spawna - użytkownika tego forum. Może napisz do niego, hmm? : )

Osobiście nie korzystałem, jednak wygląda w porządku.
marcinek37
Podoba mi się, że Framework Spawna ma dokumentację po polsku i że jest bardzo uporządkowany.
Szukam jednak takiego narzędzia, który miałby gotowych kilka najprostszych modułow, tj. konta administracyjne, aktualności lub sonda.

Zależy mi na prostej instalacji. Np. nie umiałem sobie poradzić z Symfony - pobrałem, wgrałem na serwer i nie wiedziałem co dalej... Nie mówiąc już o tym, że sam Framework ważył bardzo dużo, podobnie jak Zend.

Który Framework możecie mi polecić? Próbowałem napisać swój, ale za każdym razem moje rozwiązania okazują się niepraktyczne, niedobre itp. więc postanowiłem spróbować zrobić prostą stronę na gotowym Frameworku, aby zobaczyć różnice.

I kolejna sprawa: warto zapisywać się na takie kursy? http://szkolenia-symfony.pl/szkolenia/
skowron-line
@marcinek37 prosta strone w FW. Kiedyś widziałem stronę statyczną 5 podstron (statyczny content) postawiona na SF 1.4 jak to zobaczylem to spadłem z krzesła.

Co do kursu, to jeżeli masz hajs to się zapisz.
A 2 sprawa jest taka że część z tych punktów to są dosłownie 3 linijki kodu lub komenda w konsoli
np.
- Tworzenie własnych bundli
- Tworzenie routingu

wiadomo że są bardziej rozbudowane opcje ale taka podstawa aby działało to dobrze właśnie tak to wygląda.

Osobiście polecam forum, manual sf i blog sf na ktorym jest dzial week with symfony i tam masz linki do zew blogow na ktorych piszą o SF w różnym stopniu zaawansowania.

P.S zapomniał bym o najważniejszym
- Przydatne narzędzia do codziennej pracy (PHPStorm + symfony plugin który duuuuuuużo rzeczy podpowiada)
- Dobre praktyki (pisanie testów, pisanie komentarzy, poprawne formatowanie kodu (tu akurat PHPStorm przeformatuje kod pod SF style)
ziolo
Cytat(skowron-line @ 23.05.2014, 08:45:03 ) *
Kiedyś widziałem stronę statyczną 5 podstron (statyczny content) postawiona na SF 1.4 jak to zobaczylem to spadłem z krzesła.

Dla mnie to nic złego.
Rozważyłbym taką opcję dla:
1) Layout i templaty - intuicyjne i szybkie dla mnie
2) Routing - wiem .htaccess też byłby prosty ale na 2 minuty musiałbym zagooglować, bo rzadko to pisze. A tak mam od razu routing.
3) Strone możnaby rozbudowywać łatwiej - podpinać mysql, cms.
4) Przegranie s1.4 i zrobienie tego dla mnie tyle samo czasu co zwykły php.

PHPStorm - polecam naprawdę - wydajność pracy zwiększyła się znacznie u mnie niż np jak wcześniej pisałem w Eclipse. Phpstorm to inny poziom programowania.

Nie mówiać już, że php5.3 Namespace nie wyobrażam sobie pisać bez narzędzia wspomagającego takie jak dostałem out-of-box w PHPStorm.
skowron-line
@ziolo nie chciało mi się opisywać całości sprawy ale gdybym to zrobił napewno byś tak nie uważał. A ten kto stronę statyczną opiera na FW i to jeszcze takim jak SF chyba jest ... no i na tym skończmy.
marcinek37
Wiele czytałem na tym forum i widzę, że zdecydowana większość z Was stawia właśnie na Symfony - mimo dużej konkurencji.
Co mnie zastanawia? Po pobraniu i rozpakowaniu najnowszej wersji ubyło mi z dysku 25MB.
Pytanie - czy to nie jest lekka przesada? Jak duża powinna być strona, aby nie powiedzieć, że to przerost formy nad treścią?
Czy w przypadku zwykłych małych stron, opartych na kilkunastu stronach nie wystarczy autorski CMS?
A dopiero na stronach złożonych z wielu modułów konieczny jest Framework?

Czy Symfony w oryginalnej wersji ma zaprojektowany panel administracyjny? Czy to tylko zwykły szkielet, nawet bez tego? A może są takie rzeczy do pobrania, stworzone przez niezależnych programistów?
Czy możecie polecić jakieś polskie serwisy dot. Symfony? Bo z angielskim u mnie trochę ciężko.

Jeśli tamten kurs nie ma większego sensu, może ktoś z Górnego Śląska znalazłby czas i chęci (oczywiście za wynagrodzenie) na edukowanie mnie i mojego znajomego? wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.