Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Nowiuśki program telewizyjny
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Stron: 1, 2, 3
Major
Cytat
Jak zwykle w polsce, jak jest jakas ciekawa idea to odrazu pojawia sie watek zlodziejstwa, zlotego lancuszka i tym podobnych.

Ciekawa idea? Przecież to tylko zmieniony design tv.wp.pl
Jeżeli dla Ciebie złodziejstwo to ciekawa ideaa to nie mam pytań.
tiraeth
Major to nie jest zmieniony design tv.wp.pl..... ja pobieram program, który jest u nich generowany jako do druku i zapisuje sobie do xml'a... i potem wyświetlam te dane, które mi pasują... więc zbieram tylko informacje a nie całą stronę.

Napiszę dzisiaj do wp.pl...
GrayHat
nie musisz pisac kazdy tu zna odpowiedz winksmiley.jpg
Major
tiraeth, chodziło mi raczej o funkcjonalność. Która była notabene uboższa od tv.wp.pl
tiraeth
  • Dodałem dwa nowe kanały (Canal+Film i Canal+Sport)
  • Jest marquee - Co aktualnie leci!
Adiasz
wolalbym marquee pozioma, w pionowej moim zdaniem za krotko widac text i wogule jakos tak dziwnie wyglada ;-)
Fuzja
Za krótko?? A przecież długość ustala się chyba w samej funkcji nie?
Balas
XML error: not well-formed (invalid token) at line 49
GrayHat
serwer tiraeth dostal bana od wp? biggrin.gif
tiraeth
Nie, to był problem z generowanymi przeze mnie plikami xml z programem (takie cachowanie, ale pliki wykorzystam pozniej snitch.gif) Nie dałem sekcji CDATA dla tytułu audycji, co powodowało, że np. "Roman & Andrzej" wywalało błąd (&) smile.gif
vieri_pl
Marquee mi się nie podoba.
Poleciłbym bardziej jakiś prosty skrypcik w java script któy łądnie będzie pokazywał nowe filmy smile.gif

W sumie nie wiem co mam do marquee... nie podobają mi się sad.gif
tiraeth
Jeżeli zaproponujesz jakieś ciekawe rozwiązanie, które będzie w miarę kompatybilne z Firefox/Opera/IE to zobaczę je... bo widzę, że ten marquee to już wogóle się nie validuje winksmiley.jpg
krzemian
Po otwarciu stronki zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony:) Brawo!

Nie wiem, czy była już o tym mowa, ale - jeśli chodzi o estetykę - ja dodałbym oryginalne loga stacji. Dodatkowo w opisach filmów można by osobno wyróżnić wykonawców, kraj i sam opis - ale to są właściwie detale:)

Natomiast jeśli chodzi o substytut dla marquee - myślę, że mógłbyś wrzucić po prostu jakiegoś flasha i zespolić go z XML'em, wtedy powinno być XHTML valid. Tylko z tym może być trochę roboty.
patataj_patataj
Jesli chodzi o funkcjonalnosc zaproponowalbym:

- po wybraniu stacji (np. TVP1) brakuje mi przycisku np obok selecta z linkiem do nastepnego kanalu tak, abym nie musial rozwijac selecta i wybierac nastepnego kanalu. Cos na zasadzie poprzedni / nastepny w wypadku gdy chce sprawdzic co jest na wszystkich kanalach.

- fajnie by bylo pomyslec i jakichs checkboksikach przy programach - zaznaczamy co nas interesuje potem podajemy maila (badz tez system kont z logowaniem) i powiadomienie przychodzi np na maila na 30 minut przed programem, kotry sobie wybralismy, badz tez np sms na komorke lub info na GG. Sporo pisania, ale pomysl wydaje mi sie ciekawy.
tiraeth
- przycisk można zrobić, to nie jest problem
- już o przypominaniu pisałem - nie chcę robić konkurencji powiadamiania wp.pl bo przecież z ich danych korzystam... teraz są ważniejsze rzeczy, np. opcja wydruku
LBO
Jest Poniedziałek godzina 01:15.. moim zdaniem w twoim programie powinna się wyswietlać jeszcze Niedziela, dopóki poszczegolne programy nie zakończą swojego cyklu (do ok. 5-6)... dla przykładu podam: na Polsacie leci - w tej chwili -Dracula, po nim będą jeszcze ze 3 pozycje, ale Twój skrypt wyplówa juz poniedziałkową 06:00 Pierwsza miłość... czy to błąd, niedopatrzenie, trudnośc w implementacji czy zwyczajne zamierzenie?

edit: dodam tylko, że przez to sypie Ci sie ta przewijana część z programami, które w tym momencie trwaja. Wyswietla się coś takiego:
Kod
AXN: ()

TVP3 Kraków: ()

Polsat 2: ()

edit: hehehe, kolega ~Seth, przypomniał o najważniejszym smile.gif skrypt bardzo dobry, gratuluje umiejetności (jak ty, żeś wyciągnął ten program z tej sieczki z wp.pl) i swietnego pomysłu

cheers
Seth
Gratuluje skryptu smile.gif Swietna robota.

Dodal bym do niego tylko wyroznienie od ~20 programu wieczornego i mozliwosc zestawiania kilku prgoramow obok siebie.

Troche tez zlewaja sie poszczegolne godziny, wiec moze maly przeplataniec kolortyczny?

No i RSS biggrin.gif
patataj_patataj
Cytat(tiraeth @ 2006-04-16 15:45:59)
- już o przypominaniu pisałem - nie chcę robić konkurencji powiadamiania wp.pl bo przecież z ich danych korzystam... teraz są ważniejsze rzeczy, np. opcja wydruku

Nie zauwazylem opcji powiadamiania via GG. O ile sie nie myle jest tylko via sms i trzeba wyslac im jakiegos SMSa z jakims kodem.

A co sie tyczy priorytetow (ważnosci rzeczy) to dla kazdego jest to cos innego, dla mnie osobiscie wydruk nie jest wogole potrzebny, a wolalbym miec cos co bedzie za mnie plinowalo programow, ktore chcialbym obejrzec.
tiraeth
- problem z programem nocnym - załatwię to dzisiaj, to małe niedopatrzenie...
- RSS?? Jak narazie http://tv.boo.pl/feeds/ - usuwane starsze niż 5 dni - niedługo będzie generator rss
- Powiadamianie na gg... no w sumie mogę napisać, nawet harmonogram zadań znalazłem w panelu serwera biggrin.gif Ale nie wiem jak z pod php dodać usługę do crona sad.gif mogę jedynie ustawić w harmonogramie sztywno co i kiedy ma uruchamiać tongue.gif

Może przepiszę to częściowo na AJAXa smile.gif
GrayHat
@tiraeth: zrob podstrone z wyborem trzech kanalow widocznych w kolumnach... cos jak na tv.wero.pl tylko z twoim stylem zaznaczania aktualnego programu smile.gif
LBO
Moim zdaniem przydałoby sie automatyczny przeskok do aktualnie trwającego programu. Po co zjeżdżać w dół myszką/rolką/scrollem, skoro już na starcie program mógłby ustwiać się na pożądanej godzinie/transmisji. Mam nadzieję, że nie brzmi to jak marudzenie - wydaje mi się po prostu, żę Twój skrypt mógłby być jeszcze bardziej przyjazny dla użytkownika.

cheers!

P.S. Myślałeś nad spersonalizowaniem programu? Logowanie i special feaetures dla userów, coś w tym guscie.
Jabol
a skąd bierzesz info o programach?
Chewolf
Cytat(Jabol @ 2006-04-18 18:07:57)
a skąd bierzesz info o programach?

przepisuje z gazety... - sorry ale przeczytaj stopkę !
Cytat
ProgramTV2 © 2006 tiraeth , dane z tv.wp.pl
Jabol
Ale to jest niesamowiecie dużo pracy. Może lepiej byłoby napisać jakiś standard RSS i go spopularyzować wśród polskich stacji telewizyjnych? Bo takie przepisywanie jest zbyt żmudne....
tiraeth
Jabol, jeżeli uwierzyłeś w to, że przepisywałem to gratuluję biggrin.gif Parsuję dane z tv.wp.pl i zapisuję sobie w plikach xml smile.gif

@LBO: Spersonalizowanie programu... hmmm, może później, teraz wogóle czasu nie mam na poprawienie tego (szkoła, ajax-learning etc.). Może niedługo coś z użytkownikami napiszę smile.gif
dr_bonzo
Co do standardu: kiedys na taki wpadlem ale nie mam zadnych linkow, nazw itd. Poza tym on chyba nie jest popularny -- bo istnieja firmy ktore kosza $$$ za tworzenie listingow programow.

Co do bledow:D

Cytat
ProgramTV2 © 2006 tiraeth , dane z tv.wp.pl
cachowanie włączone , wygenerowano w 0.00237 sekundy

Spacje przed przecinkami smile.gif
tiraeth
Spacje mają być smile.gif Powoli myślę nad spersonalizowaniem programu... myślę smile.gif
dr_bonzo
O tym mowilem: XMLTV
stoprocent
@tiraeth: a moglbys mi napisac na pw jak wyglada stuktura twojego pliku xml, bo chcialbym kilka moich programow dodac ktorych tu nie ma a ulatwic Ci to moge piszac parser do strony na ktorej jest program i generujac Ci tylko takie same xml'e.
Walne parser w crona i bedziesz mogl czytac z mojego serwera.
Chyba ze wolisz to moge zapisywac do bazy.
tiraeth
Jutro wyślę Ci PW ze strukturą pliku XML, teraz muszę zająć się niedziałającym GarbageCollector'em smile.gif

GB naprawione, przykład pliku xml: pl.xml' target='_blank
stoprocent
Super, przez weekend to napisze i podesle Ci adres.
phpion
Super sprawa! Dodane do ulubionych! Bardzo podoba mi sie logo (zarowno grafika jak i napis). Gratuluje pomyslu oraz wykonania.
AxZx
a nie myslales zeby wykorzystac wolna przestrzen po lewej (prawej stronie) i tam umiescic jakies menu nawigacyjne to co jest u gory?
tak zeby spis programow byl widoczny na calej dlugosci strony - od samej gory w dol.
tiraeth
Template niedługo zmienię, narazie nie mam pomysłu winksmiley.jpg Chcę zrobić tą personalizację programu... będę myślał jeszcze o tym!

@phpion.com: Grafika nie jest moja, znalazłem gdzieś PNG (dock icon) tongue.gif
GrayHat
no widze ze cos sie ruszylo winksmiley.jpg

dzis rano widzialem wersje 2.5 a teraz 3

jednak mysle ze 2.5 byla lepsza, gdyz moglem ustawic sobie stacje i dac linka z get`ami do bookmarks a ta wersja ajaxowa nie zapamientuje stacji :/ moze przechowuj dane o wybranej stacji w ciachu?

//edit: a i w wersji 3 brakuje opisu programu... moze zrob go na takiej samej zasadzie jak skrypt lightbox do pokazywania grafiki?
AxZx
super! smile.gif

tylko kolory cos takie wiosenne hehe
trucksweb
ohmy.gif o kurcze
SUPER, szkoda ze nie mozna jeszcze spersonalizowac skryptu.
juz wybralem 4 kanaly, ktore glownie oglada.
Piekana robota i kolory tez fajne snitch.gif
yavaho
A coz to sie porobiło z ta stroną? Gdzie jest ta poprzednia wersja, ktora mi sie tak podobała? No i dlaczego nie chodzi teraz pod IE i pod Operą ?
LBO
Jest po północy. Wybieram od teraz i powinien ukazać mi sie program jeszcze z wtorku,a zamiast tego otrzymuje dzisiejszy program od godziny 6:00. Za to nic się nie wyświetla, kiedy wybiorę do teraz. Mówiłeś, że to naprawiłeś. Chyba, że to wyszło po reimplementacji w AJAXie.
Seth
Faktycznie sporo sie zmienilo, ale czy na korzysc ? :/

Wchodzac teraz czuje jakby czegos brakowalo... niby wszystko jest ale wydaje sie ze o czyms autor zapomnial, nawet trudno to sprecyzowac... moze chodzi o ta pustke i zlewajace sie kolory, ktore sprawiaja, ze strona wydaje sie jakby bez tresci.

Top jak i sekcje "od teraz" "caly dzien" etc. zlewaly sie ze soba i kompletnie sie nie wyrozniaja na ogolnym tle.

Fajnie, ze sa juz 4ry kolumny z programami ale kolortsyka ich jest mdla i ogolnie nieczytelna - przydalo by sie odznaczenie godzin porannych, popludniowych i wieczornych.

Ustawilem sobie kolumny i zamknalem przegladarke. Wchodze a ustawien juz nie ma sad.gif I tak jak pisal GrayHat: brak mozlwiosci dodania sobie do zakladek URLa z ulubionymi stacjami, skoro nie mozna spersonalizowac "na stale" kolumn to duzy minus.

Gdzie sie podzialy opisy filmow ? sad.gif

No i ff only :/
trucksweb
opisy by sie przydaly, ale tez np. rozwijajace sie gdy kliknie sie w guzik.
Mnie sie nardziej podoba ta wersja strony- zdecydowanie i kolory tez takie fajne wiosenne. Nie rozumiem dlaczego czegos tu brakuje;)

Mam pomysl.
poprostu zrob wybieranie styli przez uzytkownika i kazdy bedzie zadowolony.
No i persolanalizacje skryptu, tak codziennie wybierac 4 kanaly tongue.gif
tiraeth
Wczoraj była długa dyskusja na IRCu odnośnie tego programu...
  • Nie wiem dlaczego na IE nie działa, może ktoś wie?
  • Opera elegancko wyświetla program (sprawdzałem)
  • Zapisywanie ustawień będzie do cookies
  • Będzie możliwość wybrania kolorystyki programu (zielony, szary, pomarańczowy) - prawdopodobnie będą bardziej kontrastowe kolory
  • Problem z programem po północy częściowo rozwiązany!
  • Opisy będą wyświetlały się w takiej formie jak LightBox
Jeżeli ktoś wie dlaczego na InternetExplorerze się nie wyświetla to piszcie, bo może coś z kodem JS? Poza tym kto używa jeszcze tego "cudu microsoftu" ?
PUPI
Nie wiem czy to tylko u mnie, ale jak czytam program i jestem na dole strony np. przy ostatniej pozycji i chce zobaczyć jej opis to klikam na nią. Wtedy pojawia się efekt przezroczystości i na nim opis - lecz niestety od góry strony - więc opis jest nie widoczny i trzeba strone przesunąc na górę i tu znowu problem, bo skrollem myszy nie nie da się tego zrobić, tylko paskiem przegladarki - to trochę irytuje.
tiraeth
Rozumiem w czym jest problem, poprostu nie wiem jak zrobić aby ten opis był scrollowany wraz z tłem... position:fixed rozwala wszystko bo tło też ma fixed tongue.gif
GrayHat
pod opera mam wogole pokrecone ta przezroczystosc... czarne tlo i bialy div z opisem programu...
ikioloak
dlaczego nie ma juz mozliwosci zobaczenia programu np. na 3 dni do przodu? tylko wczoraj dzis i jutro? to jedna sprawa. druga to opisy programow - duzo wygodniej bylo jak mozna bylo rozwinac kilka opisow na raz, a nie to okienko, ktore trzeba zamykac.. Wg mnie tiraeth w zlym kierunku uderzasz. Dodales bajery, ajaxa itp. ale traci program na funkcjonalnosci. Zdecydowanie plusem jest mozliwosc obejzenia programow kilku stacji na raz, ale znow powinno chociaz sie jakies ciastko zapisywac u uzytkownika z lista ostatnio wyswietlonych tak zeby po nastepnym wejsciu znow pokazywaly sie te programy. Mam nadzieje ze cos z tym zrobisz bo troche twoj program TV rozreklamowalem i teraz mi sie skarza znajomi :/
tiraeth
No przecież pisałem, że ciągle poprawiam coś w nim, może nie zauważyliście ale w profilu mam napisane, że jestem rocznik 1989 więc mam szkołę.. a że to 1kl. liceum to nie chcę zawalić tego. Poza tym sam nie wiem jak mam robić te opisy... czy w div'ie czy wysuwane .. .hmmm
ikioloak
@tiraeth spoko smile.gif tylko mowie Ci jaka jest moja opinia i moich znajomych. Opisy takie jak byly wczesniej wg mnie sa duuzo lepsze. I moze zrob tez wersje nie-ajaxowa do wyboru.. Powodzenia w szkole smile.gif
tiraeth
Zrobię chyba opisy wysuwane smile.gif Pomyślę smile.gif
szen
Zrób tak jak jest na interia.pl w lewym menu np. po najechaniu na "Na co dzień" wysuwa się takie coś. Tylko zrób po kliknięciu ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.