Cytat(sztosz @ 2005-12-17 00:52:24)
Punkty stycznosci płytki z krawędzią stołu to odpowiednio:
Kod
A(0;0.707) i B(0.707;0)
Dlaczego?
Płytka jest kwadratowa, jeżeli jest kwadratowa i "jej kanty stykają się z bokami stołu" to jej środek(tabliczki) musi być w punkcie który jest dokładnie tak samo odległy od obu punktów stycznosci tabliczki ze stołem, punkty 'A' i 'B'. Wiemy też że bok tabliczki to '1', i tyle samo wynosi odległość pomiędzy punktami styczności. Zakładamy tu że nigdy kanty tabliczki nie wychodzą za stół. Sytuacja w której chociaż jeden kant zawsze dotyka stołu jest niemożliwa

Początek stołu to
Kod
C(0;0)
Przekątna tabliczki to
Kod
d = a * sqrt(2)
d = 1 * sqrt(2)
d = ~1.414
1/2 *d = 0.707
Kiedy oba punkty stykają się ze stołem to pomiedzy bokami stołu a brzegiem tabliczki tworzy się równoramienny trójkąt prostokątny
Kod
|
| /\
|/ \
|\ /
|_\/___
o boku równym połowie przekątnej tabliczki, a środek tabliczki to punkt
Kod
S(0.707;0.707)
tym samym jeżeli
Kod
C(0;0)
to
Kod
A(0;0.707) i B(0.707;0)
Przypominam że zakładamy że żaden z wierzchołków tabliczki podczas jej obrotu nie znajduje się poza stołem, i że podczas obrotu zaden z boków nie jest pomijany jezeli chodzi o "stykanie" się z wierzchołkami. I przypominam ze tabliczka jest kwadratem.
Teraz wystarczy sprawdzić czy odległość punktu Mucha
Kod
M(0,8;1,4)
od srodka tabliczki
Kod
S(0.707;0.707)
jest mniejsza niż połowa przekatnej kwadratu. A to już wyliczymy na wektorach (dobrze że mam tablice matematyczne pod ręką

), ale nie bede wykladał teorii i zapis może być dziwaczny bo niestety brakuje mi tu górnych i dolnych indeksów

Kod
wektor SM = [0.8 - 0.707 , 1.4 - 0.707]
wektor SM = [0.093 , 0.693]
długość wektora SM = SQRT ( (0.8 - 0.707)^2 + (1.4 - 0.707)^2 )
długość wektora SM = SQRT ( (0.093)^2 + (0.693)^2 )
długość wektora SM = SQRT (0.008649 + 0.480249)
długość wektora SM = SQRT (0.488898)
długość wektora SM = ~0.489
0.489 < 0.707
długość wektora SM < 1/2 d
Z powyższego wynika ze tabliczka, o ile wystarczająco szybko będzie wirować, zabije gó**o jada!
A teraz ładnie prosże mi powiedzieć gdzie się pomyliłem w obliczeniach

Tak więc osobiście podeszłem do problemy inaczej. Po pierwsze nie wiem, czemu założyłeś, że tabliczka kręci się wokół jakiegoś punku? To błędne założenie - weź tabliczkę i sprawdź. Jest więc tak: Mamy tabliczkę, jej lewy dolny kant to punk (0;0). Teraz kręcimy powiedzmy w prawo. Róg, który na początku był w punkcie (0;0) oddale się po lini (p;0); Jednocześnie punkt, który przedtem stykał się z osią y, ale nie w punkcie y=0, a w punkcie (0;1) przyliża się do punktu (0;0) po lini (0;c)! Tak więc mamy dwie niewiadome: c oraz p; Wiemy, że c*c+p*p=1 (pitagoras). Jednocześnie wiemy, że prosta p oraz ścianka kwadratu (ta od strony punktu (0;0)) tworzą kąt alfa. Ten sam kąt dla prostej c da się obliczyć poprzez 90*-alfa. Teraz zauważ, że poprzez proste obliczenia mogę dowieźć, że wszystkie ścianki wraz z prostymi równoległymi do osi y oraz x tworzą trójkąty, które są odpowiednikami naszego trójkąta podstawowego. I zauważ, że najdalej w góre podniesiony róg zawsze jest na osi x oddalony od punktu (0;0) o c! I już mamy funkcje. Trzeba nam tylko zrobić y©! A to będzie tak. y©=p+c. więc potrzebyjemu p©. p to przecież cos(alfa)*1=sin(90*-alfa)*1, gdzie 90*-alfa=cos^-1(c/1), czyli sin(cos^-1©)=p!
Czyli teraz y©=c+sin(cos^-1©);
A y(.8)=1.4!!
Sory, że tak późno. Jak nie kapujesz to napisz mi maila, to podeślę Ci lepszy szkic