Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ciekawe zadania logiczne i matematyczne
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
prowseed
Na dobra, a w 2a co oznacza najmniej miejsca? Skorą są to prostokąty, to zawsze zajmują tyle samo miesca, więc po prostu należy zbadać warunki brzegowe obszaru roboczego i sprawdzic, czy bardziej sie nam oplaca je ustawic poziomo, czy pionowo.

Ehm, jesli obiekty maja byc roznych wymiarow to juz z tym bedzie wiecej zabawy wink.gif
Adi32
Oczywiście, że różnego. Zadanie to słyszałem jakiś czas temu, próbowałem na dość różne sposoby i nie udało mi się stworzyć nic konkretnego...
prowseed
No wez, najglupszy algorytm : )
Skoro obiekty nie moga sie obracac, to po prostu tworzymy wariacje bez powtorzen kazdy element obok kazdego (kazde dolozenie klocka tez jest rozgalezieniem drzewa, bo mozemy dokladac w dol, w bok albo jeszcze jakos inaczej) i majac pola obwodow mozemy sobie policzyc niewykorzystane miejsce. Optymalnie by było wcześniej pogrupować te elementy tak, by na przykład tworzyły duży kwadrat albo prostokąt o mniejszym wymiarze obszaru roboczego (tylko, ze w wersji optymalnej nie zawsze mozemy uzyskac najlepszy rezultat wink.gif ).

A właśnie, zachłanne pakowanie. Umieszczasz elementy kolejno od największego do najmiejszego. Jeśli dany elelemt z koleji nie mieści się w żaden pusty obszar pomiędzy już włożonymi elementami, to dołóż go na koniec obszaru elementów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.