Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybór Frameworka.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16
Dejmien_85
Cytat(webmaniak @ 10.05.2013, 07:54:04 ) *
Oficjalna dokumentacja Yii:

Będzie również Codeigniter w wersji 3, ale na razie jest to w fazie beta. Tak czy inaczej, nie zgadzam się ze stwierdzeniem że CI nie jest wspierany.

Zastanów się nad CI. Do małych projektów będzie świetny.

Z Yii masz rację, także obsługuje PHP 5.1, z tego powodu wstrzymuję się i czekam na Yii 2.

Co do CI - świetny framework oraz świetna dokumentacja, jednak ciągle PHP 5.1 (trochę szkoda mi czasu na to, aby teraz zagłębiać się w CI, gdy w drodze jest CI 3, a na rynku kilka świetnych frameworków obsługujących PHP 5.3+).

A co możesz powiedzieć o Kohana? Podobnież to jakiś odchył od CI, jednak Kohana ma ten plus, że obsługuje PHP 5.3+.

PS Ciągle szukam frameworka, w tej chwili na celowniku mam Symfony 2 oraz Laravel (choć też jest lekka lipa, bo nie wiadomo czy pchać się w L4, które jest w trakcie beta-testów, czy uczyć L3 - zanim się ogarnie L3, to L4 pewnie będzie już gotowe). Ciężkie życie programisty PHP, za dużo frameworków i wszystkie są ciągle rozwijane - w jakiego się wstrzelić?

Poza tym, na jednym forum przeczytałem dość intrygującą wypowiedź, jakiś człek napisał, że jeśli ktoś myśli na poważnie o programowaniu w PHP, to powinien wybrać Zend Framework. Hmm... to zdanie jest troszkę ujmująca dla całej reszty.

Podobnież Zend to maksymalny "full-wypas", po nim znajduje się Symfony 2 i inne. Co myślicie o tym śmiałym określeniu?
webmaniak
Nie nzam kohany, więc nic nie napiszę. Wg mnie najlepiej nauczyć się prostszego frameworka - takim jest CI, dzięki czemu poznasz co siedzi we fw i przejście do symfony2 czy zend2 nie będzie tak bolesne. Yii wydaje się też całkiem fajny, a ponieważ jest dobra dokumentacja to nie powinien być ciężki. Ja jednak wybrałem symfony2 i jak się okazuje w porównaniu do CI ma inny routing smile.gif Więc jakby nie było poznaję coś nowego, ale mam odniesienie do innego fw.
Spawnm
Cytat
Poza tym, na jednym forum przeczytałem dość intrygującą wypowiedź, jakiś człek napisał, że jeśli ktoś myśli na poważnie o programowaniu w PHP, to powinien wybrać Zend Framework. Hmm... to zdanie jest troszkę ujmująca dla całej reszty.

Każdy tak mówi o fw w którym programuje wink.gif

Cytat
jednak Kohana ma ten plus, że obsługuje PHP 5.3+.

Serio? Ja nie widzę tam PSR-0 i przestrzeni nazw.
destroyerr
Cytat

PSR-0 to nie tylko przestrzenie nazw. Poza tym przecież napisał o wspieraniu wersji php a nie o wspieranych standardach.
Dejmien_85
Cytat(webmaniak @ 16.05.2013, 08:59:28 ) *
Nie nzam kohany, więc nic nie napiszę. Wg mnie najlepiej nauczyć się prostszego frameworka - takim jest CI, dzięki czemu poznasz co siedzi we fw i przejście do symfony2 czy zend2 nie będzie tak bolesne. Yii wydaje się też całkiem fajny, a ponieważ jest dobra dokumentacja to nie powinien być ciężki. Ja jednak wybrałem symfony2 i jak się okazuje w porównaniu do CI ma inny routing smile.gif Więc jakby nie było poznaję coś nowego, ale mam odniesienie do innego fw.

Dobrze, że masz doświadczenie z innego Frameworka, to pomoże Ci szybciej zrozumieć drugi. Jednak gdy myślę o tym, żeby najpierw poznawać jakiś łatwiejszy, a potem przechodzić na trudniejszy, wtedy dochodzę do wniosku, że zabrałoby mi to dużo czasu. Z tego powodu decyduję się już na "zabawę" z czymś większym - determinacja jest, więc będzie dobrze.

Ja już jestem prawie pewien, że wezmę się na poważnie za Symfony 2, jednak zaintrygował mnie Zend Framework. Myślę, że można śmiało nazwać te Frameworki "najgrubszymi rybami". Ciekawe, czy na tym forum jest ktoś, kto zapoznał się na poważniej z tymi dwoma frameworkami - oddałbym królestwo za opinię takiej osoby. ; )

Cytat(Spawnm @ 16.05.2013, 17:16:54 ) *

Heh, masz całkowitą rację! Ja także tego tam nie widzę, ale tak jak napisał to kolega powyżej - mnie chodziło o wspieraną wersję. Jeśli już coś jest w nowszej wersji PHP, wtedy nie wiadomo kiedy mogą pojawić nowe funkcje; wyskoczą jak policjant z lizakiem zza krzaka - nie wiadomo kiedy! ; )
r4xz
u mnie wybór polegał na zasadzie, że przez tydzień bawiłem się z każdym (Zend, Symfony, CI, Kohana, CakePHP, Yii). Wszystkie mają swoje wady i zalety zależne od programisty, u mnie padł wybór na CakePHP - raczej rzadko spotykany przy ofertach, no ale w końcu nie o to w życiu chodzi aby iść za tłumem. Choć nie ukrywam że miałem poważny dylemat między Symfony/CakePHP, ale w ostateczności zadecydowała dokumentacja i API (kwestia gustu).
Dejmien_85
Cytat(r4xz @ 16.05.2013, 20:40:44 ) *
u mnie padł wybór na CakePHP - raczej rzadko spotykany przy ofertach, no ale w końcu nie o to w życiu chodzi aby iść za tłumem.

Jeśli chodzi o CakePHP, to jest to jeden z najpopularniejszych Frameworków - w liczbie wyszukań Googli jest na równi z Symfony. Trafiłeś więc jak najbardziej w jeden, za którym idą tłumy. tongue.gif

Jednak najważniejsze jest to, że Ci z nim dobrze. Choć ogólnie wyznaję teorię, że jak zacznie robić się coś, czego się tak do końca nie lubi, to się człowiek ostatecznie i tak przyzwyczaja. Najlepiej zadać sobie pytanie: "Który framework da mi największe możliwości?".

Jeśli założę, że po przyłożeniu się do danego frameworka ostatecznie go opanuję, co oczywiście zajmie mi określony czas (w jednym frameworku więcej, w drugim mniej), wtedy zastanawiam się tylko nad tym który ma największe możliwości. Do wszystkiego da się przyzwyczaić, nawet do zmienienia toku myślenia pod dany framework.

PS CakePHP jest bardzo ciekawy - można powiedzieć, że to kawał dobrego "ciacha". ; )
r4xz
Cytat(Dejmien_85 @ 17.05.2013, 18:11:38 ) *
PS CakePHP jest bardzo ciekawy - można powiedzieć, że to kawał dobrego "ciacha". ; )

Tylko brakuje wisienki na torcie, która może w v3 się pojawi (pod koniec roku ponoć) tongue.gif

Jeśli chodzi o CakePHP, to jest to jeden z najpopularniejszych Frameworków - w liczbie wyszukań Googli jest na równi z Symfony. Trafiłeś więc jak najbardziej w jeden, za którym idą tłumy

To chyba wtedy taka zmora, że najtrudniej znaleźć oferty z frameworkiem który się wybrało...

Jeśli założę, że po przyłożeniu się do danego frameworka ostatecznie go opanuję, co oczywiście zajmie mi określony czas (w jednym frameworku więcej, w drugim mniej), wtedy zastanawiam się tylko nad tym który ma największe możliwości

Powiem szczerze - nienawidzę myśleć w ten sposób, to jakby szukać dziewczyny, która jest po prostu idealna, ale mimo to się z nią nie dogaduje... ale jesteśmy razem, z nadzieją że kiedyś się do siebie przyzwyczaimy (chciałem dać przykład ze studiami, ale to już by było kompletnie "zboczenie", zaraz OT by powstał haha.gif).
Chyba już tak po prostu mam - wszystko po linii najmniejszego oporu i aby przyjemnie się żyło smile.gif

PS jedynie nie polecam FuelPHP (nie pamiętam już co mnie tam kompletnie zniechęciło) oraz Kohany (słaba dokumentacja/api), cała reszta kwestia gustu i ew. potrzeb
Dejmien_85
Cytat(r4xz @ 17.05.2013, 18:49:28 ) *
Powiem szczerze - nienawidzę myśleć w ten sposób, to jakby szukać dziewczyny, która jest po prostu idealna, ale mimo to się z nią nie dogaduje... ale jesteśmy razem, z nadzieją że kiedyś się do siebie przyzwyczaimy.

Hehe, nie, tego akurat do kobiety bym nie porównywał - tutaj musi być zgodność. Chodzi mi o coś innego, dokładnie o przyzwyczajenie się i zrozumienie toku myślenia stwórców danego frameworka (jak i jego samego). Wiadomo, że nie wszystko początkowo nam się podoba, ale jeśli jakiś framework jest bardziej przyszłościowy, wtedy ja bym w niego wszedł. I nawet mimo tego, że początkowo coś może mi się w nim nie podobać, to będę przekonany, że w końcu go "zrozumiem" i zacznę myśleć tak jak jego stwórcy i użytkownicy - ostatecznie dobrze bawiąc się przy pisaniu kodu. Myślę, ze wszytko to zależy od nastawienia - a to rzecz jak najbardziej zmienna. ; )
r4xz
Cytat(Dejmien_85 @ 17.05.2013, 19:08:47 ) *
a to rzecz jak najbardziej zmienna. ; )

czyli jednak jakieś powiązanie z kobietą...! haha.gif

PS przepraszam, musiałem smile.gif
Dejmien_85
Cytat(r4xz @ 17.05.2013, 19:45:51 ) *
czyli jednak jakieś powiązanie z kobietą...! haha.gif

PS przepraszam, musiałem smile.gif

snitch.gif

Powiem Ci, że do pewnego czasu kobiety są zmienną - jednak nadchodzi chwila, gdy kobieta zmienia się w stałą. A wtedy zmienne są już tylko... jej nastroje, które wywołują w Tobie.. stałą... agonię. Okay, to jest tylko dżołk (z kobietami da się żyć, choć oczywiście nadchodzą takie chwile, kiedy człek tarci cierpliwość).

Dobra, wystarczy już o tych kobietach, zaraz nas zbanują za spamowanie forum. wink.gif

Żeby nie było, że nie ma tu nic o Frameworkach - dla lubiących rzeczy mało znane: POP PHP Framework.
webmaniak
Cytat(Dejmien_85 @ 17.05.2013, 19:08:47 ) *
[..]Chodzi mi o coś innego, dokładnie o przyzwyczajenie się i zrozumienie toku myślenia stwórców danego frameworka (jak i jego samego). Wiadomo, że nie wszystko początkowo nam się podoba, ale jeśli jakiś framework jest bardziej przyszłościowy, wtedy ja bym w niego wszedł. I nawet mimo tego, że początkowo coś może mi się w nim nie podobać, to będę przekonany, że w końcu go "zrozumiem" i zacznę myśleć tak jak jego stwórcy i użytkownicy - ostatecznie dobrze bawiąc się przy pisaniu kodu. Myślę, ze wszytko to zależy od nastawienia - a to rzecz jak najbardziej zmienna. ; )

Wg mnie każdego frameworka można się nauczyć. Najszybciej nauczysz się tego z dobrą dokumentacją, np. CI, dokumentacja po polsku, angielsku, jak wpiszesz w google np. layout CI to wyskoczy mnóstwo wyników. Przykład w drugą stronę - zend2 - wg mnie(ktoś może mieć inneg zdanie)-gorsza dokumentacja-o ile się nie zmieniło, to brak polskiej. Na pewno dłużej Ci zejdzie się go nauczyć, ale z drugiej strony, żeby się go nauczyć musisz zagłębić się w mechanizm jego działania, więc to może mieć dużą korzyść. Prosty przykład: uczyłem się kiedyś zf1, szukałem info o layoutach, ale było tego mało, kilka tygodni się uczyłem, ale w końcu się nauczyłem, a jeśli zapomnę to mam filmik mojego autorstwa na yt:) A w CI? mogę skorzystać z wielu gotowców, muszę tylko znać sposób wykorzystania kodu. Tyle że porzuciłem naukę zf1 bo nie miałem zapału do poznawania każdego elementu po kilka tygodni(w moim przypadku). Konkluzja jest jedna: cokolwiek wybierzesz to i tak skorzystasz. A pracodawcy wg mnie patrzą na to co umiesz, pytają też o wiedzę teoretyczną. W firmie w której pracuję(staż) przyszedł "kandydat" i nie wiedział jak się rozszerza klasy, inny nie wiedział co to interfejs i czy można utworzyć obiekt interfejsu. W takich sytuacjach znajomość fw na pewno pomoże-w sensie że wie się co pisze, a nie tylko kopiuj i wklej.
Dejmien_85
Cytat(webmaniak @ 17.05.2013, 21:25:21 ) *
Wg mnie każdego frameworka można się nauczyć. Najszybciej nauczysz się tego z dobrą dokumentacją (...) Konkluzja jest jedna: cokolwiek wybierzesz to i tak skorzystasz.

Masz całkowitą rację, każdego da się nauczyć i z każdego można skorzystać. W końcu liczy się to, aby wiedzieć jak napisać działającą aplikację - nieważne na jakim frameworku i jakimi sposobami. Ważne, aby działała. Osobną sprawą jest popularność poszczególnych frameworków - gdy znasz popularny framework, wtedy będziesz mógł współpracować z większą rzeszą programistów. Popularność moim zdaniem odnosi się tutaj głównie do wydajniejszej pracy zespołowej (z danym narzędziem).

Jako samotny wilk można tworzyć aplikacje nawet w POP PHP. A jeśli ktoś wybiera znane frameworki typu: CodeIgniter, Laravel, Symfony, Zend, CakePHP, Yii, Kohana - tutaj tak naprawdę nie ma złego wyboru. Nieważne co wybierzesz, to będzie to dobry wybór. Choć trzeba przyznać, że niektóre są bardziej popularne i posiadają bardziej rozbudowaną dokumentację. Fajnie byłoby, gdyby był jeden sweetaśny framework wymyślony przez programistę-Einsteina, który biłby wszystkie inne na głowę - jednak tak nie jest. Życie podrzuca nam przed nos nie kolor czarny oraz biały, tylko odcienie szarości - i z nich trzeba wybrać ten najlepszy odcień. Tak, to trudne zadanie - jednak taki jest żywot człeka, że przychodzi moment, kiedy trzeba podjąć tak zwaną "męską decyzję" (tj. zamknąć oczy i wylosować biggrin.gif - pfff, przepraszam, pomyłka, przypadkiem mi się to napisało).

Ja myślę, że po prostu ukierunkuję się na jednego frameworka, a później założę sobie klapki na oczy, aby nie patrzeć co jest w innych (by się nie wQu... niepotrzebnie). ; )
Z drugiej jednak strony to niezdrowe, bo warto monitorować rynek i wiedzieć jakie są nowości. Z trzeciej strony znów szkoda marnować czas na poznawanie się kolejnych frameworków, bo to czasochłonne... wiemy także dobrze, że aktualizacje są często. Poza tym - Frameworki PHP pojawiają się jak grzyby po deszczu. Jest jeden, zaraz pojawia się jakiś nowy, ktoś przeprowadza testy, okazuje się, że pseudo-test przekonuje masę ludzi, rodzi się nowa społeczność itd. Gdyby tak człowiek miał monitorować wszystkie frameworki, to dostałby po prostu zajoba, to zadanie nie do wykonania (z powodu częstych aktualizacji i masy wiedzy, którą należałoby przyswoić).

Czym dłużej człowiek się nad tym wszystkim zastanawia, tym bardziej głupieje - od nadmiaru wiedzy. Teraz sztuką jest oddzielanie ziarna od plewy, bo plewy jest od cholery. 99,9% to plew. I teraz szukaj sobie człeku ziarna - a najlepsze jest to, że w każdym frameworku jest trochę "ziarna". I trzeba pogodzić się z tym, że zawsze w innym znajdzie się coś lepszego - i z takim nastawieniem należy wybrać swoją "maszinę".

Tak więc ja pierdzielę system, wybieram jednego FW i zakładam klapy na oczy - po co mam się później wqr...? : )

Cytat(webmaniak @ 17.05.2013, 21:25:21 ) *
W firmie w której pracuję(staż) przyszedł "kandydat" i nie wiedział jak się rozszerza klasy, inny nie wiedział co to interfejs i czy można utworzyć obiekt interfejsu. W takich sytuacjach znajomość fw na pewno pomoże-w sensie że wie się co pisze, a nie tylko kopiuj i wklej.

I tu jest właśnie bolesna sprawa - wiele osób chce szybko przejść przez podstawy (jak najszybciej je przeskoczyć), to wiąże się z pomijaniem rzeczy fundamentalnych i potem są jaja, bo jest niby programista-informatyk-artysta-akrobata, ale nie wie co to rozszerzanie klas (choć bardzo możliwe, że wie co to jest, jednak nie wie że to się tak nazywa).
Choć trzeba sobie powiedzieć otwarcie, że to raczej przypadłość początkujących. Jeśli ktoś choć przez krótki czas zajmował się na poważnie programowaniem, to raczej zna podstawy. A jak nie, to go koledzy w pracy wyśmieją i się nauczy w końcu. ; >
webmaniak
Cytat(Dejmien_85 @ 17.05.2013, 22:52:27 ) *
I tu jest właśnie bolesna sprawa - wiele osób chce szybko przejść przez podstawy (jak najszybciej je przeskoczyć), to wiąże się z pomijaniem rzeczy fundamentalnych i potem są jaja, bo jest niby programista-informatyk-artysta-akrobata, ale nie wie co to rozszerzanie klas (choć bardzo możliwe, że wie co to jest, jednak nie wie że to się tak nazywa).
Choć trzeba sobie powiedzieć otwarcie, że to raczej przypadłość początkujących. Jeśli ktoś choć przez krótki czas zajmował się na poważnie programowaniem, to raczej zna podstawy. A jak nie, to go koledzy w pracy wyśmieją i się nauczy w końcu. ; >

Ok, ale jeśli są to osoby początkujące to można douczyć. A co jeśli na takie pytanie nie zna odpowiedzi osoba z 7 letnim doświadczeniem jako webmaster?
W firmie w której jestem, używa się zarówno CI, Symfony2, CakePHP i zend1. Więc wybór jest duży. I szczerze mówiąc można stwierdzić że CI przeważa - łatwy i szybki.
Dejmien_85
Cytat(webmaniak @ 18.05.2013, 10:20:32 ) *
Ok, ale jeśli są to osoby początkujące to można douczyć. A co jeśli na takie pytanie nie zna odpowiedzi osoba z 7 letnim doświadczeniem jako webmaster?

Hmm, to pewnie albo siedział cały czas w HTML-u i podstawowych funkcjach języków skryptowych. Programowanie to zajęcie dla programisty, a webmasterzy w większości przypadków bawią się w HTML-u, CSS-ie, JQuery, bardzo często zapoznają się z określoną liczbą CMS-ów, następnie tworzą do nich templatki i instalują wtyczki. Webmasterzy raczej nie zagłębiają się za bardzo w języki skryptowe - inna sprawa jest już z webdeveloperami (Ci raczej powinni znać się na programowaniu i terminologii).

PS Inną sprawą jest także to, że ludzie lubią sobie "dodawać" doświadczenia. Gościu powiedział, że ma 7 lat doświadczenia, prawdopodobnie większość dodał sobie z lat dzieciństwa/szkoły średniej/studiów, kiedy to bawił się w programowanie. Ja dość wcześnie zacząłem zabawę z programowaniem - już jako mały gówniarz - jednak wtedy była to zabawa, gdzieś tam liznąłem Basica, później TurboPascala, Delphi, C++, Javy, JS, PHP - gdybym miał podsumować tą zabawę, wtedy wyjdzie mi, że mam w cholerę "lat" doświadczenia jako "pr0gramysta" - ale tak naprawdę wtedy to była zabawa i poznawanie podstaw, pisanie pierdół typu kółko i krzyżyk. ; )

Cytat(webmaniak @ 18.05.2013, 10:20:32 ) *
W firmie w której jestem, używa się zarówno CI, Symfony2, CakePHP i zend1. Więc wybór jest duży. I szczerze mówiąc można stwierdzić że CI przeważa - łatwy i szybki.

W sumie wszystko zależy od klientów i "kalibru" aplikacji - Zenda chyba raczej nie wybieracie do małych aplikacji na serwery współdzielone. wink.gif
Zastanawia mnie czym się kierujecie w wyborze framworków do wybranej aplikacji, mnie osobiście mocno interesuje Symfony 2 - możesz napisać do jakich apek używaliście tego FW w swojej firmie? Wystarczy krótki opis typu: katalog firm, duży sklep (szczegóły co łaska). Będę wdzięczny za odpowiedź. snitch.gif
webmaniak
Mogę napisać bez wyliczania projektu. Po prostu programiści oceniają skalę projektu i do niego dobierany jest fw, ale też brane jest pod uwagę co oferuje dany fw. Np. jakiś programista zna bardzo dobrze symfony2 i wie że połowę funkcjonalności będzie napisana w tydzień bo są odpowiednie bundle. Oczywiście, bywa tak że słyszę głosy od innych programistów jak narzekają na np. symfony2 - bo czasem bywa uciążliwy. No ale to też wynika z niewiedzy programistów. Ja natomiast pracuję przy stosunkowo dużym projekcie - szczegółów nie mogę podawać - musi to wystarczyć, tam jest używany CI. Podsumowując - wybór zależy od programistów przede wszystkim.
Dejmien_85
Cytat(webmaniak @ 18.05.2013, 20:40:27 ) *
szczegółów nie mogę podawać

Spokojnie - to gdzie pracujesz, dla kogo wykonujecie projekt i jaki jest to dokładnie projekt mnie nie interesuje. Bardziej chodziło mi o "rozmiar aplikacji". Ciekawi mnie po prostu w jakiego typu rzeczach sprawdza się przykładowo CI, a w jakiego Symfony. Choć trzeba przyznać, że tutaj dużą rolę odgrywa doświadczenie programisty - jeśli ktoś zna bardzo dobrze jakieś 3 frameworki, to po przejrzeniu specyfikacji projektu potrafi szybko dobrać najlepsze narzędzie.

Ja w tej chwili testuję Symfony, zrobiłem już pierwszą mini-aplikację z wykorzystaniem zaledwie dwóch komponentów, wrzuciłem to na serwer i muszę powiedzieć, że Symfony świetnie się spisuje. Jej "modułowość" (że tak to nazwę, bo są to po prostu paczki komponentów/klas zwane "Bundles") sprawia, że tak naprawdę można do danej aplikacji załączyć tylko te komponenty, które są potrzebne i aplikacja będzie szybko śmigać (mimo tego, że Symfonia swoje waży).

Zagłębiam się coraz bardziej w Symfony, jednak po głowie ciągle mi Zend chodzi, hmm...
Szymciosek
Jeśli chodzi Ci Zend po głowie - testuj go, a później wysuniesz sobie wnioski na temat tego, z którym Ci się lepiej pracuje.
arrtxp
Może odbięgnę od tematu, ale mam pytanie co wam daję Framework ?
Dejmien_85
Cytat(Szymciosek @ 19.05.2013, 15:41:45 ) *
Jeśli chodzi Ci Zend po głowie - testuj go, a później wysuniesz sobie wnioski na temat tego, z którym Ci się lepiej pracuje.

Hehe, tyle też wiem. Weź tylko pod uwagę to, że (2 * Framework) = (2 * czas). Oczywiście mogę sobie "liznąć" inne, co zrobiłem, ale aby poznać prawdziwe zalety danego frameworka, to moim zdaniem powinno się w niego zagłebić, a to wymaga niestety dużo czasu.
Szymciosek
To może inaczej, obierz sobie cel. Powiedzmy napisanie jakiegoś bloga (możliwość dodawania wpisów z inputów, późniejsza edycja wpisów, usuwanie wpisów, wyświetlanie wpisów na podstronach itd itp), a później ten pomysł zrealizuj zarówno w jednym, jak i w drugim Frameworku, czas czasem, ale inaczej się chyba nie da tego poznać.

Jest jeszcze opcja, że poczytasz ten temat, popytasz ludzi co polecają, ale jak wiesz, ilu ludzi tyle opinii na dany temat, więc nie sugerowałbym się tym.
Dejmien_85
Cytat(Szymciosek @ 19.05.2013, 16:17:26 ) *
To może inaczej, obierz sobie cel. Powiedzmy napisanie jakiegoś bloga (możliwość dodawania wpisów z inputów, późniejsza edycja wpisów, usuwanie wpisów, wyświetlanie wpisów na podstronach itd itp), a później ten pomysł zrealizuj zarówno w jednym, jak i w drugim Frameworku, czas czasem, ale inaczej się chyba nie da tego poznać.

Jest jeszcze opcja, że poczytasz ten temat, popytasz ludzi co polecają, ale jak wiesz, ilu ludzi tyle opinii na dany temat, więc nie sugerowałbym się tym.

Doskonale rozumiem Twój punkt widzenia, także uważam, że najlepiej byłoby po prostu napisać kilka projektów w obu frameworkach - wtedy wiedziałbym o nich wszystko. Występuje tutaj jednak niemiły czynnik czasowy oraz ograniczenie się do swojego doświadczenia. Jestem człowiekiem z otwartym umysłem i chętnie uczę się na doświadczeniu innych - z tego też powodu próbuję tutaj poznać doświadczenie innych osób w temacie Zend vs. Symfony.

Jestem podatny na sugestie. A jeśli nikt nie zechce podzielić się swoim doświadczeniem, wtedy będę musiał samemu wziąć sprawy w swoje ręce. Jestem jednak przekonany, że wybór pomiędzy Zend a Symfony to wybór typu: Aston Martin vs Bugatti. ; )
!*!
Cytat
Występuje tutaj jednak niemiły czynnik czasowy

Z takim podejściem kiepsko widzę Twoją "naukę".

Cytat
chętnie uczę się na doświadczeniu innych - z tego też powodu próbuję tutaj poznać doświadczenie innych osób w temacie Zend vs. Symfony.

Doświadczenie innych odnośnie wybranego FW na wiele Ci się nie przyda. To Ty masz wybrać narzędzie w jakim będziesz pracował, to że weźmiesz do ręki dłuto nie znaczy, że jesteś rzeźbiarzem, bo ktoś X tak zrobił.
Dejmien_85
Cytat(!*! @ 20.05.2013, 10:23:00 ) *
Doświadczenie innych odnośnie wybranego FW na wiele Ci się nie przyda. To Ty masz wybrać narzędzie w jakim będziesz pracował, to że weźmiesz do ręki dłuto nie znaczy, że jesteś rzeźbiarzem, bo ktoś X tak zrobił.

No jasne, że ja wybieram narzędzie - przecież nikt tego za mnie nie zrobi. I nawet jeśli ktoś powie, że XYZ jest super, to i tak ja decyduję o tym, czy mi to odpowiada. Po moim badaniu wybrałem już moją "dwójkę". W tej chwili robię swoje i przy okazji próbuję wyciągnąć jakieś wnioski od osób trzecich (z doświadczeniem). Jeśli nic sensownego z tego nie wyjdzie, wtedy będzie trzeba zakasać rękawy i samemu wziąć się do roboty - w życiu działam według powiedzenia: "Mądry uczy się na cudzych błędach, a głupi na swoich" cool.gif
Zanim czegoś spróbuję, to wolę mieć już konkretne opinie doświadczonych osób - to pozwala mi zaoszczędzić wiele godzin.
webmaniak
Ostatnio byłem świadkiem(z racji tego że nie mam takiego doświadczenia jak inne osoby w firmie to biernym uczestnikiem) dyskusji o wyborze frameworka. Jedna z osób stwierdziła że można zacząć się uczyć frameworków od symfony2, ale zaraz poszła riposta że nie ma na to szans, ucząć się symfony2 początkująca osoba-nie znająca innego fw polegnie na formach. Wszyscy przytaknęli, a konkluzją było żeby się uczyć na start Codeignitera.
Wazniak96
Popieram, Symfony "mieliłem" przez kilka dni chcąc cokolwiek zbudować na nim, ale coś nie wychodziło(po prostu zbyt trudny). Przesiadłem się na zabawę w Code Igniter i jak na razie jestem pod wrażeniem. Wszystko jest na prawdę proste i fajnie skonstruowane. Nie trzeba naprawdę dużo czasu, żeby stworzyć cokolwiek smile.gif
phpion
Co Wy widzicie w CI? Fakt, jest prosty i fajny, ale jest kilka ładnych lat do tyłu za innymi frameworkami. $this->load, ograniczony query builder (nie każde zapytanie da się na nim złożyć, nie można jednocześnie składać kilku zapytań), brak dostępu do konkretnej zagnieżdżonej składowej konfiguracyjnej poprzez config.costam.cos.skladowa, brak modularności (wiem - jest dodatek), brak ORM (j.w.) + inne komplikacje. Jak dla mnie (nie jako fanatyka) to Kohana szczególnie w wersji 3 jest dużo lepszym frameworkiem niż CI. Nie chcę nikogo przekonywać do KO, ale uchylcie proszę rąbka tajemnicy co w CI jest takiego fajnego co Was do niego skłania. Po zawirowaniach z wersjami KO sam jakiś czas temu zrobiłem podejście do CI, ale przyznam, że co chwila odnosiłem go do KO, gdzie mnóstwo elementów jest po prostu wygodniejszych w użyciu.
!*!
CI jest najłatwiejszy i idealny do nauki podstaw, pracy z FW, MVC.
Dejmien_85
Cytat(webmaniak @ 22.05.2013, 17:50:16 ) *
Ostatnio byłem świadkiem(z racji tego że nie mam takiego doświadczenia jak inne osoby w firmie to biernym uczestnikiem) dyskusji o wyborze frameworka. Jedna z osób stwierdziła że można zacząć się uczyć frameworków od symfony2, ale zaraz poszła riposta że nie ma na to szans.

Wszystko zależy od tego, jak szybko ktoś chce zacząć pisać aplikację. Symfony na początku jest rzeczywiście trudne, jednak mówienie "nie ma szans" jest kłamstwem. Po prostu trudniej i dłużej się go poznaje. Na pewno nie nadaje się dla osoby, która chce "już, teraz, szybko" poznać jakiegoś FW i "już, teraz, szybko" pisać aplikacje. Wyczytałem w kilku miejscach (informacje z lat 2011-2012) że Symfony jest kłopotliwe i może naprawdę zniechęcić do FW (częste błędy spowodowane tym, że w bibliotekach nowych wersji są stare i niekompatybilne pliki wcześniejszych wersji - na pewno będą problemy, mam nadzieję, że znajomość PHP oraz poznanie kodu Symfony pozwoli mi jakoś z tego wszystkiego wyjść), jednak jak się już przez to wszystko przejdzie, to podobnież ten Framework daje wszystko czego potrzeba - tego jednak dowiem się w swoim czasie. Przygoda się zaczęła, odezwę się tutaj za kilka miesięcy (gdy będę już miał doświadczenie w pracy z S.).

Co do CI - fajne jest, tylko zatrzymało się w czasie. Innym prostym i świetnym framworkiem - takim tuningowanym CI - jest Laravel. Mogę go śmiało polecić osobom, które poszukują prostego FW (w stylu CI) do szybkiego pisania aplikacji.
webmaniak
Cytat(phpion @ 23.05.2013, 09:09:22 ) *
Co Wy widzicie w CI? Fakt, jest prosty i fajny, ale jest kilka ładnych lat do tyłu za innymi frameworkami. $this->load, ograniczony query builder (nie każde zapytanie da się na nim złożyć, nie można jednocześnie składać kilku zapytań), brak dostępu do konkretnej zagnieżdżonej składowej konfiguracyjnej poprzez config.costam.cos.skladowa, brak modularności (wiem - jest dodatek), brak ORM (j.w.) + inne komplikacje. Jak dla mnie (nie jako fanatyka) to Kohana szczególnie w wersji 3 jest dużo lepszym frameworkiem niż CI. Nie chcę nikogo przekonywać do KO, ale uchylcie proszę rąbka tajemnicy co w CI jest takiego fajnego co Was do niego skłania. Po zawirowaniach z wersjami KO sam jakiś czas temu zrobiłem podejście do CI, ale przyznam, że co chwila odnosiłem go do KO, gdzie mnóstwo elementów jest po prostu wygodniejszych w użyciu.

Czemu CI, hmm. Może dlatego że osoby które mają już doświadczenie w php kilkuletnie uczyły się CI i teraz polecają go na start - w moim przypadku. Mógłbyś rozwinąć myśl z query buildere? O jakich kilku zapytaniach piszesz(po prostu nie wiem więc nie mogę się odnieść smile.gif ). Odnośnie configu to zgoda, modularność - jest HMVC, brak ORM-a - ponoć active records to jedna z zalet CI. Dla mnie największy plus to polska dokumentacja + forum + możliwość znalezienia opisu prawie każdego problemu(którego ja szukałem smile.gif ).

Cytat(Dejmien_85 @ 23.05.2013, 13:08:22 ) *
Wszystko zależy od tego, jak szybko ktoś chce zacząć pisać aplikację. Symfony na początku jest rzeczywiście trudne, jednak mówienie "nie ma szans" jest kłamstwem. Po prostu trudniej i dłużej się go poznaje. Na pewno nie nadaje się dla osoby, która chce "już, teraz, szybko" poznać jakiegoś FW i "już, teraz, szybko" pisać aplikacje. Wyczytałem w kilku miejscach (informacje z lat 2011-2012) że Symfony jest kłopotliwe i może naprawdę zniechęcić do FW (częste błędy spowodowane tym, że w bibliotekach nowych wersji są stare i niekompatybilne pliki wcześniejszych wersji - na pewno będą problemy, mam nadzieję, że znajomość PHP oraz poznanie kodu Symfony pozwoli mi jakoś z tego wszystkiego wyjść), jednak jak się już przez to wszystko przejdzie, to podobnież ten Framework daje wszystko czego potrzeba - tego jednak dowiem się w swoim czasie. Przygoda się zaczęła, odezwę się tutaj za kilka miesięcy (gdy będę już miał doświadczenie w pracy z S.).

Co do CI - fajne jest, tylko zatrzymało się w czasie. Innym prostym i świetnym framworkiem - takim tuningowanym CI - jest Laravel. Mogę go śmiało polecić osobom, które poszukują prostego FW (w stylu CI) do szybkiego pisania aplikacji.

Wiesz, to jest opinia innych osób. Jak się nie spróbuję to nie ma szans. Ale rzeczywiście, chodzi o naukę frameworków osób nowych w firmie, które nie miały styczności z innymi fw. Czas jest więc cenny smile.gif
nrm
Cytat(phpion @ 23.05.2013, 07:09:22 ) *
Co Wy widzicie w CI?

Wszystko jest lepsze niż CI ale CI to najlepszy wybór dla kogoś kto zupełnie zaczyna. Jest tak prosty, że początkujący go bardzo szybko łapie. Wielu FW brakuje tej prostoty.
Dejmien_85
Czas na mały feedback.

Zapoznaję się z Symfony (dokładnie wersja 2.3) i muszę powiedzieć, że to naprawdę dojrzały framework (mam zamiar poznać go dogłębnie). Jednak w tym poście nie chcę skupiać się na Symfony - sprawa wygląda w ten sposób, że dostałem do wykonania pewien projekt (nieduży serwis), dla którego użycie Symfony to krótko mówiąc przerost formy nad treścią - także zacząłem myśleć co wybrać. Myślałem nad Silexem (taka mini wersja Symfony, która w pełnym pakiecie jednak zaczyna przybierać rozmiary Symfony), ale do tego projektu to także mi nie pasowało (choć zdaję sobie sprawę, że z powodu mojej niepełnej znajomości Silexa oraz Symfony mogę być w błędzie).

Myślałem, i myślałem, i wymyśliłem - jak się broniłem przed CI, tak postanowiłem zaprząc ten framework do działania. Potrzebowałem czegoś naprawdę lekkiego i szybkiego, aplikacja ma być nieduża i działać na serwerze współdzielonym (także stawiam maksymalnie na wydajność). Niecałe 2MB CodeIgnitera oraz jego szybkość działania jak najbardziej przypasowały mi do wykonania tego serwisu.

Po tygodniu "zabawy" z CI, czytaniem dokumentacji oraz testowania muszę przyznać, że CI jest naprawdę świetny do małych i szybko działających aplikacji. Przykładowo - wyświetlenie prostej strony (bez grafik), która pobiera dane z bazy danych MySQL zajmuje ok 0.17 sekundy oraz pożera ok 2.9 MB pamięci w "czystym" pehapie bez keszowania i akceleratorów (Symfonia do samego uruchomienia się zżera ok 15 MB). Przy prostym cache'owaniu CI (na plikach) prędkość wygenerowania strony spadła do 0.04 sekundy i zużycie do ok 1,3 MB pamięci. Przy użyciu eAcceleratora bez "keszowania CI" wynik to 0.0043 i 1 MB pamięci. Kesz CI + eAccelerator dał wynik 0.0011 sekundy przy zużyciu 0.7MB. Jak dla mnie to przyjemny winik (jak na współdzielony serwer).

Wyniki mierzone wielokrotnie za pomocą wbudowanych w CI narzędzi (benchmark + profiler, choć to drugie przy caechowaniu nie działa). Serwer współdzielony na linuxpl.com.

Powiem w skrócie - jestem zadowolony z użycia tego frameworka, jednak ciągle gryzie mnie ta myśl, że CI ma już swoje lata i używa nieaktualnych praktyk. Piszę tą aplikację eksperymentując z CI, ale czuję się jakbym marnował czas, bo pewnie i tak ostatecznie przejdę na inny mini-framework. Brrr... Szkoda, że wcześniej nie rozglądałem się za mini-frameworkami, tylko musiałem podjąć szybką decyzję co wybrać do napisania niedużej aplikacji.

Mogę więc powiedzieć, że CI jest ogólnie równocześnie fajny i ciulowy. Na pewno nie zabierałbym się za pisanie w nim niczego większego i bardziej skomplikowanego, gdybym jeszcze dodatkowo miał do wykorzystania VPS-a albu sewer dedykowany, ale... do małych aplikacji na jest świetny.

Dobra, a teraz do rzeczy - do wypasionych aplikacji chcę używać Symfonii, ale do małych... co polecacie? Interesuje mnie coś, co jest lekkie, szybkie, wydajne i korzysta z technologii (minimum!) PHP 5.3. Jeśli macie doświadczenie z takimi frameworkami, wtedy będę wdzięczny za porady lub opinie.
dżozef
polecić nie polecę (brak doświadczenia) ale conieco dobrego czytałem o Laravel
Dejmien_85
Cytat(dżozef @ 2.07.2013, 17:25:38 ) *
polecić nie polecę (brak doświadczenia) ale conieco dobrego czytałem o Laravel

Masz rację, jest niezły - ale obawiam się, że nie można go zaliczyć do miana aż tak lekkich jak CI (Laravel korzysta z bibliotek Symfony, może trochę ważyć). Kilka postów wcześniej o nim wspominałem, hmm... Chyba będę musiał go przetestować.

EDIT: Przetestowałem, wychodzi na to, że Laravel to po prostu kopia Symfony. Waży prawie 30 MB i korzysta z bardzo wielu bibliotek Symfony.

EDIT2: Testuję Symfony oraz Laravela, wygląda na to, że Laravel chodzi zauważalnie szybciej od Symfony, hmm...
nrm
Skoro spasował Ci CI to tak samo powinien się spodobać FUEL.
Dejmien_85
Cytat(normanos @ 2.07.2013, 18:07:05 ) *
Skoro spasował Ci CI to tak samo powinien się spodobać FUEL.

Sprawdziłem FuelPHP, powiem Ci, że było to dokładnie to, czego szukałem, tj. CI w wersji PHP 5.3. Byłem już gotowy na to, aby przerzucić się na FuelPHP, jednak po dłuższej analizie postanowiłem, że ostatecznie skorzsytam z Laravela 4 - ten framework jest po prostu świetny, i co najważniejsze jest mega elastyczny, pozwala na prostą modyfikację plików nawet samego frameworka. W tej chwili siedzę w Laravelu i Symfony 2.

Choć nie ukrywam, że jeśli będę miał do napsiania jakąś prostą aplikację (typu aplikacja na Facebooka), wtedy CI lub FuelPHP będą dobrym rozwiązaniem.

Cytat(Dejmien_85 @ 2.07.2013, 16:10:46 ) *
(Symfonia do samego uruchomienia się zżera ok 15 MB).

Poprawka - źle zapamiętałem dane. Symfonia 2.3 na dzień dobry zżera ok. 7-8 MB.
nrm
Cytat(Dejmien_85 @ 14.07.2013, 08:33:31 ) *
jednak po dłuższej analizie postanowiłem, że ostatecznie skorzsytam z Laravela 4

Zrobiłem to samo choć dalej pałam sympatią do Fuela wink.gif L4 idzie jak burza, chyba nic go już nie zatrzyma, z kolei Fuel mocno zwolnił.
pitu
@nrm twoim zdaniem lepiej zainteresować się Laravel 4 czy jeżeli znam podstawy K3 dalej to ciągnąć. Wiem, że siedzisz w Kohanie dlatego pytam Ciebie. smile.gif
nrm
To już kwestia indywidualnych preferencji ale skoro pytasz o moje: moim zdaniem "Kohana skończyła się na kill'em all" wink.gif, a tak poważniej: nie widzę żadnej przyszłości w Kohanie od dawien dawna. Firmowo zostaliśmy na własnym forku bazującym na K 2.4 bodajże, który jest nieco zmiksowany z core linii 3.x ale minęło już parę lat, sporo się pozmieniało w tym czasie i ostatnio skręcamy w L4 (miał być Fuel ale za dużo w nim niedoróbek, wersja 2.0 jest ciągle daleko, a sama deweloperka mocno zwolniła i jest nieprzewidywalna).

Kohana potrzebowała by trzęsienia ziemi wewnątrz swoich struktur deweloperskich, a na to jakoś się nie zanosi stąd mój sceptycyzm w tej sprawie.

Z kolei jakby porównać to co się stało z Laravelem w tak krótkim czasie:

Oczywiście to tylko statsy wg. googla, nie należy do nich podchodzić mocno poważnie, nie mniej jakiś trend widać. Widać różnicę w:
- zespole deweloperów
- społeczności (fora, strony fanowskie, blogi, twittery itp.)
- dodatkach, pakietach do composera
- wszelakich tutorialach, pomocach
- a nawet już kilku książkach
- a na koniec już 2giej konferencji Laracon

To pokazuje w jak krótkim czasie Laravel zrobił ogromny postęp, a to przecież dopiero początek jego drogi.
Oby nic nie siadło, oby coś się tam komuś nie odmieniło (Fuel tez dobrze rokował, choć fakt, nie szedł popularnością jak burza).
memory
Laravel 4 tylko na php 5.5.0 z opcache.
nrm
^^Nie tylko wink.gif
kicaj
Na wykresie pokazanym przez normanos zapomniano o dość istotnym graczu na rynku - CakePHP... Wykres od razu inaczej wygląda:)
nrm
Nie wbijałem ani Kejka ani CI bo ani to żadni gracze ani nie zajmuje się archeologią wink.gif Nie wbijałem także Yii, które by przebiło nawet Sf (nie wiem czy to czasem w jakimś języku coś nie znaczy bo aż takiej popularności Yii nie widać). Należy pamiętać, że to są dane Gugla oparte o wyszukiwane frazy i nie należy brać tego jako jedyny wyznacznik.
Spawnm
Teraz pytanie czy taką popularność fw w google uznać za zaletę czy wadę, bo ciągle ktoś spotyka się z jakimiś problemami z danym fw ;]
A tak yii jak i sf potrafią napsuć nerwów.
!*!
FuelPHP, wygląda zacnie, ktoś korzysta?
Dejmien_85
Cytat(Spawnm @ 14.07.2013, 23:14:41 ) *
Teraz pytanie czy taką popularność fw w google uznać za zaletę czy wadę, bo ciągle ktoś spotyka się z jakimiś problemami z danym fw ;]
A tak yii jak i sf potrafią napsuć nerwów.

Popularność to moim zadniem tylko i wyłącznie zaleta - jeśli dany FW cieszy się zaintersowaniem, wtedy posiada także dużą społeczność. Ostatecznie najważnejsze jest jednak to jak wielu doświadczonych developerów znajduje się w społeczności danego FW (nie chodzi tylko o developerów rozwijających danego FW, ale także użytkowników, którzy z chęcią pomagają innym na forach).

Cytat(memory @ 14.07.2013, 20:29:32 ) *
Laravel 4 tylko na php 5.5.0 z opcache.

Kolego, wczoraj chyba trochę za dużo wypiłeś. L4 działa bardzo sprawnie. wink.gif
nrm
Cytat(!*! @ 15.07.2013, 05:52:07 ) *
FuelPHP, wygląda zacnie, ktoś korzysta?

U nas kilku klientów jedzie na Fuelu, a w zasadzie jechało bo ostatnio miałem maila w BOKu aby pomóc z htacessem dla Laravela ;) Niesamowite jaki "hype" jest teraz na niego ;)

No i jeszcze pamiętajcie, że jest bardzo fajny Phalcon -> http://phalconphp.com/ choć on już takiej kariery nie zrobi, mimo wszystko ciekawe narzędzie.
memory
Cytat(Dejmien_85 @ 15.07.2013, 11:01:14 ) *
Kolego, wczoraj chyba trochę za dużo wypiłeś. L4 działa bardzo sprawnie. wink.gif

Jak on jest demonem szybkości to boje się odpalać inne frameworki smile.gif
Dejmien_85
Cytat(memory @ 15.07.2013, 13:29:58 ) *
Jak on jest demonem szybkości to boje się odpalać inne frameworki smile.gif

Ja to bym Ci proponował ściągnać sobie aktualną wersję L4 i zobaczyć jak to działa, bo śmiem twierdzić, że o Laravelu 4 wiesz tyle co szczerbaty o sucharach. wink.gif

PS No offense.
memory
@Dejmien_85 kolego postawiłem 2 serwisy na l4 .Dla mnie kobyła. Dopiero php 5.5, cache, wywalenie Eloquent, użycie DB::select() dało jako takie rezultaty.
Teraz testuje Phalcon
http://memory.serwer.net/laravel.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.