Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [archiwum]Książki
Forum PHP.pl > Inne > Książki > Pytania
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Szupien
brat mieszka obok w pokoju, to wiadomoze że dla mnie też tongue.gif a co do hojnosci to na brak kasy nie nazekam.

mike

Może ja nie umiem pisać, ale ty nie umiesz czytać
Sokal
Poszukuję książki do nauki algorytmów. Proszę o jakieś tytuły z pominięciem "Wprowadzenie do algorytmow" Cormena.
sticker
Ksiązki do PHP generalnie są dobre 2 pierwsze php5 programowanie obiektowe i php5 wzorce projektowe. Te dwie pozycje traktują sprawe po obiektowemu i jak należy Wiec je polecam. Poza tym wydawanie kasy na książki o php wydaje sie być zbędne Raczej zainwestuj w nauke frameworka np symfony gdzie masz prawie całą książke po polsku Możesz sobie po prostu wydrukować i będzie super smile.gif Najważeniejsze jest to jak korzystać z obiektowości i jakie konstrukcje definiuje język wzpierając obiektowość reszta to mniej istotne sprawy ktore mozesz znaleźć w manualu.
Lejto
a do ajaxa jaką książke na początek wybrać? Ajax i PHP tworzenie aplikacji internetowych czy Po prostu Java Script i Ajax?
Largo
Witam,

Myślę, że sporo osób na tym forum zna się na Apache i na administrowaniu serwerami, w tym Apache. Którą książkę możecie mi polecić jaką lepszą?

Apache 2.0. Dla zaawansowanych
Apache. Przewodnik encyklopedyczny. Wydanie III

Podobno ta druga książka jest od ludzi, którzy pracują w Apache. Mają podobno jako jedyna książka listę dyrektyw, na czym mi chyba głównie zależy, bo jeszcze nie zrozumiałem ./configure i tam to chyba jest. Ale możliwe, że ta pierwsza jest lepsza. Proszę o pomoc. Oczywiście, kupiłbym 2, ale niestety, trochę dużi bym wydał, a nie chciałbym mieć dwóch praktycznie takich samych książek.

Pozdrawam,
Largo
Zigi
Witam!

Posiadam książkę http://helion.pl/ksiazki/phmsv3.htm i chciałbym teraz kupić książkę, która nie ma w sobie nic o podstwach tylko od razu mówi o konkretnych zastosowaniach na sporo wyższym poziomie. Najlepsza byłaby taka jak gazeta phpSolution tylko z 2 razy dłuższym opisem niż w gazecie smile.gif
Na razie spodobały mi się:
http://helion.pl/ksiazki/phpzpv.htm
http://helion.pl/ksiazki/php5ss.htm - Tą miałem okazję przeglądać i wygląda na bardzo zacną pozycje.
http://helion.pl/ksiazki/phpzpv.htm - Ta książ ka wyglada na dość dobrą, ale jest już stara (10/2004) i martwie się, że będą tam opisywane kiepskie wzorce programowania.
Może inne ciekawe propozycje ktoś ma?

Szukam ksiązki z opisami różnych zagadnień w sposób rozbudowany. Czy np. jak jest o sesjach to nie ma tylko jak wlaczyc, wylaczyc, rejestrowac sesje. Tylko jak polaczyc z ciastkami, jak przechowywac sesje w bazie danych...
gregocelt
czesc
a nie znacie moze ksiazki gdzie byloby pokazane jak stworzyc aukcje internetowa?
Aztech
Wiecie może, czy w Polsce była wydawana przetłumaczona książka: PHP|Architect's Guide to PHP Design Patterns - Jason E. Sweat i pod jakim tytułem można jej szukać. Ew. czy wiecie może, gdzie ją można dostać w Polsce (wiem że można zawsze poprzez Amazona).
Albo może, ktoś z okolicy Wrocławia, podzieliłby się książką i wypożyczył ją do poczytania?
mike
Cytat(Aztech @ 15.02.2008, 13:12:55 ) *
Wiecie może, czy w Polsce była wydawana przetłumaczona książka: PHP|Architect's Guide to PHP Design Patterns - Jason E. Sweat i pod jakim tytułem można jej szukać. Ew. czy wiecie może, gdzie ją można dostać w Polsce (wiem że można zawsze poprzez Amazona).
Nie, nie ma tłumaczenia tej książki na język polski.

Książki z Amazona sprowadza Empik. Idziesz do nich, wybierasz książkę, oni kupują i odbierasz u nich. Po zapłaceniu taaakiej marży, że duuużo taniej zamówić samemu.
phpion
<ot>
@gregocelt:
Powtarzasz się.
</ot>
gregocelt
wiem, a o pewnie dlatego, ze nadal sukam odpowiedzi
luktuc
Witam wszystkich smile.gif Mój pierwszy post na forum i na pewno nie ostatni. Planuję wkrótce pouczyć się programowania w PHP. Znam jak narazie tylko HTML i CSS.
Przede wszystkim ucze się aby zrobić pewną stronkę, na której chcę mieć swoj system newsów, system downloadu i dobrze by było CMS do tego aby potem tylko bawić się spod przeglądarki. Ale mniejsza o to. Chcę kupić ksiażke helionu "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty.". Kosztuje nowa 99zł (wydanie trzecie). Na allegro dorwałem ciekawą oferte, ale wydanie drugie. Czym się różnią takie wydania? Orientuje sie ktoś może?

Z góry dziękuje za odpowiedź smile.gif

Pozdrawiam
atomek4
Witaj,
na stronie Heliona, dokładnie pod tym linkiem znajdziesz taką pozycję jak "Zmiany od poprzedniego wydania".
Ogólnie mówiąc, to wydanie trzecie zostało zaktualizowane do PHP5, wydanie drugie dotyczy PHP4.

Pozdrowienia
luktuc
Cytat(atomek4 @ 17.02.2008, 22:05:03 ) *
Witaj,
na stronie Heliona, dokładnie pod tym linkiem znajdziesz taką pozycję jak "Zmiany od poprzedniego wydania".
Ogólnie mówiąc, to wydanie trzecie zostało zaktualizowane do PHP5, wydanie drugie dotyczy PHP4.

Pozdrowienia

Dzięki smile.gif Własnie o taki konkret mi chodziło.
Pozdrawiam smile.gif
malyd77
co sądzicie o tym kursie PHP dodawanym do czasopisma PC Word Komputer. Warto kupić
Piniek
mozecie polecic jakas ksiazke o wzorcach projektowania questionmark.gif winksmiley.jpg
kwiateusz
O wzorcach nieśmiertelna jest "PHP5. Wzorce obiektowe". Ale uprzedzam ze jest zaledwie kilka egzemplarzy w sieci i trzeba dobrze googlowac winksmiley.jpg
abusiek
Od dluzszego czasu szukam tej ksiazki (PHP5. Wzorce obiektowe) i nigdzie nie moge dostac sad.gif

Moze jest ktos z terenu Trojmiasta, kto móglby pozyczyc ja na czas potrzebny do skserowania, albo ma ja w formie ebooka??

PS. lub do sprzedania lub wie gdzie ja mozna kupic winksmiley.jpg
Piniek
tez jej nie znalazlem winksmiley.jpg a podaj jakie to wydawnictwo i jaki autor smile.gif

@down: nie widzialem tego wogule winksmiley.jpg dzieki
abusiek
wydawnitwo helion, Autor: Matt Zandstra, Data wydania: 06/2005, Stron: 464 ale to mozna znalezc na googlach bez problemu winksmiley.jpg
ActivePlayer
czy ktoś z Państwa posiada "Architektura systemów zarządzania przedsiębiorstwem. Wzorce projektowe"... http://helion.pl/ksiazki/szabko.htm jeśli tak to czy jest zainteresowany odsprzedaniem, ew pożyczeniem?
iMax
Witam. Wlasnie skonczylem czytac ksiazke "Macromedia Dreamweaver 8 z ASP, PHP i ColdFusion" (466 stron). Teraz chcialbym dalej rozwijac swoja wiedze o PHP. W przyszlosci chce stworzyc wlasny CMS. Szukam jakiejs dobrej ksiazki ktora mnie duzo nauczy ;p Oczywiscie z przyjemnie przedstawionymi przykladami. Np. Ksiazki o Macromedi - Adobe mi sie bardzo przyjemnie czyta. Co proponujecie? Jak juz cos dacie to napiszcie na jakiej zasadzie jest to przedstawione w ksiazce (czy jest plyta, przyklady, czytanie - praktyka itp).
pzdr.
windman
Witam,

Po okresie nauki php z kursów i pomocy kolegów przerobiłem to:
- PHP. Programowanie w systemie Windows. Vademecum profesjonalisty
Trochę już temat znam (teoretycznie i praktycznie - w zaszadzie głównie praktycznie)

Teraz czas na programowianie obiektowe, z lektury tematu widzę, że polecacie głównie 2 pozycje:
- PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia
- PHP5. Zaawansowane programowanie

Z tego co piszecie i ze spisów, przykładowych rozdziałów jestem za 2 pozycją...

Nie napisaliście jednak nic o tym:
- PHP. Programowanie obiektowe
Ktoś zna? Może coś napisać?

Szukam czegoś o OOP od podstaw, po co nam OOP, dlaczego OOP a nie struktura, mechanizmy, pierwsze proste przykłady, kolejno praktyczne bardziej skomplikowane przykłady itp.itd.

Za pomoc dzięki!
Piniek
No znalazłem mam moje "PHP5 Obiekty, Wzorce, narzędzia" tu macie link do księgarni juz sprawdzona dostałem paczkę i wszytko okej winksmiley.jpg
Largo
Witam,

Jaką książkę byście mi polecili na temat linuxa? Powinna być ona zaawansowana, bo podstawy znam. Typu aktualizacja jądra, konfiguracja sieci etc. Nie podstawy typu co to ls, czym się różni z -l :-) Dziękuję z góry za pomocną radę.

PS. Czy te książki są dobre do dobrej konfiguracji Apache:

Apache 2.0 dla zaawansowanych
Apache. Przewodnik encyklopedyczny. Wydanie III

Pozdrawiam,
Largo
Moriquendi
Dopiero zaczynam przygode z php.
Nie umiem kompletnie nic prócz html.

Jest mnóstwo pozytywnych komentarzy na temat tej książki:
http://helion.pl/ksiazki/phmsv3.htm

PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie

Czy ta warto kupić tą książkę? Czy wprowadzi mnie ona w php? (zaznaczam jeszcze raz, że nie umiem nic z php)
I druga ważna sprawa. Czy ta książka pisze o php4 czy php5? Bo mnie interesowałoby tylko php5.....

Ewentualnie jeśli ta książka jest zła prosze o polecenie innej dobrej książki dla początkującego. (php5!)
Cezar708
Cytat(Moriquendi @ 15.03.2008, 22:39:38 ) *
I druga ważna sprawa. Czy ta książka pisze o php4 czy php5? Bo mnie interesowałoby tylko php5.....

Cytat(atomek4 @ 17.02.2008, 22:05:03 ) *

więc jak było powiedziane to dotyczy PHP5. Poza tym wg mnie jest to dobra pozycja dla początkującego PHPowca...

Pozdrawiam
Moriquendi
Co więc innego polecisz?
Cezar708
szczerze mówiąc ja mam trochę inne podejście do uczenia się nowych języków programowania. Jak już kupuję książkę to patrzę aby w tytule było jedno ze słów: `ekspert`, `profesjonalista` lub `zaawansowane`.

W przeciwnym wypadku książka do połowy będzie Cię uczyła co to jest zmienna lub co to jest klasa.

Ja polecam między innymi "PHP5 Zaawansowane programowanie" lub "PHP5 Księga eksperta"
Largo
Witam,

Ja posiadam PHP5. Zaawansowane programowanie i jak na początek to lepiej bym jej nie polecał osobie co nie zna w ogóle języka programowania. Przedmówca woli PHP5, ale PHP5 to dodanie funkcji do OOP, nie nauczy programowania strukturalnego, dlatego książka ucząca podstaw niczym się nie różni w wersji PHP.

Jeżeli przedmówca wie co to klasa, zmienna, pętle, warunki itd. to mogę mu polecić PHP5. Zaawansowane programowanie bo sam ją mam i świetnie się z niej uczy. Niech przedmówca się wypowie, czy umie cokolwiek czy to jest jego pierwszy język, ale na początek nie polecałbym PHP :-) Mimo, że język skryptowy, to do najprostszych nie należy. Zaczynaj jak każdy programista ( Pascal -> C++ -> PHP i inne języki wyższego rodzaju typu PHP, Java, C++ w OO ).

PS. A mi ktoś pomoże? :-)

Pozdrawiam,
Largo
Piniek
Cytat(Cezar708 @ 15.03.2008, 23:33:19 ) *
Ja polecam między innymi "PHP5 Zaawansowane programowanie"

w tej ksiazce jest nazucony bardzo wysoki poziom ja kupilem ja za wczesnie i musiala sie troche zakurzyc zanim zacząlem ja czytac winksmiley.jpg
Moriquendi
Umiem tylko html
No i czytałem troche o java script, ale to było tylko jedne przeczytanie książki bez praktyki.

Jeżeli sądzicie, że powiniem zacząc od innego języka - napiszcie jakiego i podajcie jakąs dobrą książkę dla początkujących smile.gif
Largo
Witam,

To wszystko zależy od Ciebie. Programowanie opiera się na logice i w OO na myśleniu abstrakcyjnym. Na początek musisz poznać składnie języka programowania, może Pascal? Nie zmuszam Cię, to forum o PHP, ale tak jak pisałem, PHP mimo, że język skryptowy, nie jest taki prosty. Na początek PHP polecam tą książkę co podałeś wyżej, a jak zrozumiesz technikę programowanie strukturalnego zagłąb się w OOP, czyli PHP5. Zaawansowane programowanie, PHP5, obiekty, wzorce, narzędzia i wiele innych.

Pozdrawiam,
Largo
Moriquendi
Mówicie, że php na początek może być za trudny..
W takim razie od czego mam zacząć?
Od C++ czy pascala? Jakie książki polecicie?
I właściwie....co w tych językach można robić?:|
Edit:
Od jakiej książki więc zacząć?
Czy długo będę się musiał ich uczyć zanim przejde do php?sad.gif
Piniek
służa raczej do tworzenia/ programowanie aplikacji okienkowych na platoformy takie jak windows / linux.
Moriquendi
Znalazłem w helionie tą książkę:
http://helion.pl/ksiazki/cpprim.htm
Ma praktycznie same oceny 6/6.
Czy uważacie, że będę w stanie ją zrozumieć znając tylko html?smile.gif

PS Książka niby o c++ a forum o php, ale jak sami wyżej powiedzieliście. Najpierw powinienem zacząć od tego zanim siąde do php.. smile.gif
Jarod
Moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu zaczynać od Pascala. C++ też raczej już bym nie ruszał tylko od razu C# lub Java.
Moriquendi
Kolejne osoba, kolejna opinia.
Kurde, już nie wiem co robić;P Gdy tylko wybiore jakąś książke okazuje się, że lepiej zacząc od czegoś innego...

Ja nie znam się na tych językach i nie mam pojęcia nawet co można w nich napisać. Dlatego zdaje się na wasz osąd.
Przede wszystkim chce się nauczyć php. Najpierw musze poznać inne języki. Jakie? I...jakie książki. Byłbym bardzo wdzięczny gdybyście odrazu dawali jakąś pozycje...
Jarod
1. Ucz się php bo warto.
2. Jeśli chodzo o języki kompilowane to C# lub/i Java

C++ jeszcze się używa i będzie używać tam gdzie liczy się szybkość (gry) i w aplikacjach niskopoziomowych). C++ aby dobrze go opanować potrzeba naprawdę dużo czasu (nie mam na myśli podstaw).

C#/ Java to przyszłość. Popatrz ile ofert pracy jest.

pozdrawiam
Cezar708
Cytat(Moriquendi @ 16.03.2008, 14:15:23 ) *
Kurde, już nie wiem co robić;P Gdy tylko wybiore jakąś książke okazuje się, że lepiej zacząc od czegoś innego...

nie łam się, może trochę przesadziłem z tymi PHP5... i `zaawansowane`, generalnie ja zawsze lubiłem rzucać się na głęboką wodę i ewentualnie braki (które przychodziły z postępem czytania książki) nadrabiałem tutorialami z internetu. Nie doczytałem wcześniej, że nigdy nie miałeś nic wspólnego z programowaniem.

Nie uważam, że PHP jest trudniejszy od C++ (czy nawet C#) jest to dobry język aby zaczynać, więc trzymaj się swojej pierwszej propozycji i kup trzecie wydanie `PHP i MySQL` o którym wcześniej mówiłeś...

... na pewno Cię sporo nauczy. Tylko pamiętaj, że książka to nie wszystko, przede wszystkim sam musisz dużo testować i próbować (przerabiając nawet skrypty z książki) programowanie to ciągłe eksperymentowanie (na pewno na początkowym etapie). Poza książką szukaj tutoriali w necie i pytaj ludzi na forum, jak czegoś na prawdę nie będziesz rozumiał,

Pozdrawiam
Jarod
@Moriquendi: Php się ucz a tu masz linka do dyskusji - poczytaj na spokojnie
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=74...nie+technologii
Moriquendi
No to chyba postaniwione...
Najpierw kupie:
PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie

a potem pomyśle jęszcze nad uczeniem się C#. (Gdyby ktoś znał dobrą książkę to....)

smile.gif Cieszę się, że w końcu będę mógł się tego uczyć haha.gif
Jarod
Cytat(Moriquendi @ 16.03.2008, 15:09:23 ) *
a potem pomyśle jęszcze nad uczeniem się C#. (Gdyby ktoś znał dobrą książkę to....)

http://helion.pl/ksiazki/cshnet.htm
MalyKazio
Witam,

Poszukuję jakiejś pozycji do nauki programowania obiektowego w PHP. Sam język znam dość dobrze, nieźle sobie radzę w normalnym pisaniu stron w tym języku ale chciałbym poznać obiektową naturę tego języka, jej zalety i ewentualne wady. Nie mam o niej pojęcia. Szukam czegoś, co wprowadzi mnie w programowanie obiektowe, nie omawiając jednocześnie podstaw samego php.
Piniek
php5 obiekty wzorce narzedzia winksmiley.jpg
MalyKazio
Książka nie do dostania. Spróbuję z PHP. Programowanie obiektowe (Peter Lavin). Jeśli okaże się kiepska to niedużo stracę, bo jest niedroga.
kwiateusz
do dostania trzeba czytać temat, kilka postow wczesniej było tongue.gif link
Largo
Witam,

Jeżeli ktoś poszukuje książki -> "PHP5, obiekty, wzorce, narzędzia", mogę mu polecić księgarnię w Krakowie lub kupić i wysłać pocztą :-) Cena taka jak w księgarni, interesu z tego robić nie będę. A książkę polecam, mimo, że jest trudna, jeszcze u mnie trochę poleży zanim ją zacznę czytać :-)

PS. A czy ktoś zapomniał o mojej prośbie o książce dla zaawansowanych osób z linuxa? Np. do konfiguracji Apache, DNS, Sieci i ogólnie dla serwerów, ale zaawansowane?

PS2. Czy ktoś mi pomoże?
craker
Witam,
piszę ponieważ mam takie pytanie, a właściwie prośbę, czy możecie mi doradzić książke oOOP w php5. słyszałem, że bardzo dobra jest http://helion.pl/view/3432Y/php5ob.htm ale niestety nakład wyczerpany. Zna ktoś równie dobrą książkę o podobnych "parametrach" co ta podana przeze mnie questionmark.gif Jeśli tak to bardzo proszę o pomoc i podanie tytułów/linków do nich.

Dziękuje
Trobin
Polecam PHP5. Zaawansowane programowanie. Teraz z niej korzystam i jestem zadowolony. Ogólnie zauważyłem, że większość książek o OOP traktuje o tym samym (w sensie podobne rozdziały tongue.gif )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.