Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [archiwum]Książki
Forum PHP.pl > Inne > Książki > Pytania
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
taktu
Książka o którą pytałem została wydana przez tzw. Bandę Czworga, i była w zasadzie pierwszą książką która spopularyzowała wzorce ( oryginał wydany w 1995 ). Przykładowy kod w C++, jeżeli ktoś szuka ogólnych informacji o wzorcach tzn. kiedy używać co dają poszczególne wzorce itd. to polecam. C++ nie znam więc nie będę oceniał implementacji.
sseven
Witam.

Chcę zacząć naukę PHP i MySQL całkowicie od podstaw. Możecie mi napisać którą książkę naprawdę warto kupić, żeby nauczyć się z przyjemnością programować w PHP i zarządzać MySQL ? Co myślicie np. o tej książce http://helion.pl/ksiazki/phmsv3.htm ?
mike
Cytat(sseven @ 1.03.2009, 22:21:22 ) *
Chcę zacząć naukę PHP i MySQL całkowicie od podstaw. Możecie mi napisać którą książkę naprawdę warto kupić, żeby nauczyć się z przyjemnością programować w PHP i zarządzać MySQL ? Co myślicie np. o tej książce http://helion.pl/ksiazki/phmsv3.htm ?
Wchodzisz na Hydepark i widzisz przypięty wątek Książki. Walisz posta.
A nad tym wątkiem jest, jak byk widoczne, ogłoszenie o tytule Ogłoszenie: Pytania o książki i o treści:
Cytat
Wszystkie pytania o opinię w sprawie książki "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty." zadawane w wątku Książki będą karane ostrzeżeniami.

Powiedz mi. Tak poważnie. Czytałeś to?

Ech, Boże widzisz a nie grzmisz. Ilu ignorantów tu jeszcze przyjdzie?
erix
Nie wiesz, że im więcej do przeczytania, tym szybciej delikwent się zniechęca...?

Też tak czekałem, kto się następny wypowie w tym wątku, jednak dobrze myślałem. A tak a'propos: przydałoby się wydzielić chyba najważniejsze książki i po prostu zrobić jeden topic ze spisem recenzji...
sseven
Cytat(mike @ 1.03.2009, 22:34:01 ) *
Wchodzisz na Hydepark i widzisz przypięty wątek Książki. Walisz posta.
A nad tym wątkiem jest, jak byk widoczne, ogłoszenie o tytule Ogłoszenie: Pytania o książki i o treści:
Powiedz mi. Tak poważnie. Czytałeś to?

Ech, Boże widzisz a nie grzmisz. Ilu ignorantów tu jeszcze przyjdzie?

A nie pomyślałeś, że ktoś nie widział tego ogłoszenia, bo np. znalazł temat 'Książki' poprzez wyszukiwarkę, a nie poprzez bezpośrednie wejście do działu Hydepark i napisał od razu nowego posta bez przejrzenia pierwszego ? Tak, jestem leniem, ale dzięki za zwrócenie uwagi. Przynajmniej wiem, że temat tej książki był wałkowany wiele razy na forum tongue.gif
Strzałek
Pozwólcie że się wtrącę. Otóż mike uważam że tak - user złamał pewne zasady, jednak dodatkowo myślę że w tym ogłoszeniu powinny być wydzielone posty dotyczące tej książki. Jest to popularna książka, ktoś wchodzi czyta ogłoszenie i może być lekko zagubiony czemu ta książka jest na liście zakazanych tematów.

Dlatego myślę że powinno się tam wrzucić 2 - 3 porządne posty o tej książce i zabronić dalszego pisania. Wtedy będzie wporządku.

Pjona.
230005
Gwoli uaktualnienia doczekałem się na odpowiedź z helionu i miła pani napisała, że mogą mi wymienić książkę na inną. Zaznaczyła też, że wszystkie kody zostały przesłane do weryfikacji i jak tylko pojawią się na ftp, to mnie powiadomi. Napisała też, że nikt wcześniej na błędy nie narzekał biggrin.gif . Więc jeśli wymienią te kody, to faktycznie książka z tylko w miarę wartościowej pozycji stanie się pozycją niezbędną w bibliotece każdego programmera winksmiley.jpg .
witko2006
Poleci ktoś jakąś książkę gdzie jest zawarte sporo wiadomości o cURL? Co prawda już cURL "znam" ,ale chciałbym sobie dokładnie poczytać co i jak - zresztą jedna książka więcej nie zaszkodzi smile.gif
htomeheb
witam,
co moglibyscie polecic do nauki ajaksa od podstaw?
Spawnm
Cytat(htomeheb @ 16.03.2009, 08:18:27 ) *
witam,
co moglibyscie polecic do nauki ajaksa od podstaw?

http://developer.mozilla.org/pl/docs/AJAX:Na_pocz%C4%85tek

wystarczy smile.gif
marcinpruciak
Ja właśnie dostałem AJAX i PHP. Nie zdążyłem nic z niej jeszcze zrobić, ale mi się podoba. Jedna wada którą zauważyłem to kilkustronne listingi, zajmujące chyba większość książki, mogliby to skrócić.
-=Peter=-
"Ajax i PHP" to mocno przeciętna książka, jeden z gorszych książek informatycznych które w życiu przeczytałem. Tak jak napisałeś, długie listingi, a w każdym listingu na początku zawsze ten sam kod odpowiedzialny za tworzenie obiektu request itp. To główna wada tej pozycji, gdyż perspektywa przeczytania kilku stron listingów w których połowa zawsze się powtarza jest mało zachęcająca do nauki. Pozatym rozkład książki jest wg mnie fatalny, czcionka kodów źródłowych powinna być inna, jakoś dziwnie się tą książkę czyta.

Jeśli chodzi o ajax to szczerze polecam Ajax - zaawansowane programowanie. Tytuł jest trochę mylący (wystarczy zobaczyć na spis treści) gdyż też wyjaśnia podstawy podstaw ajaxa, ale również ładnie rozszerza wiedzę jeśli ktoś już się zetknął z ajaksem. Wg mnie ta pozycja jest jak najbardziej ok, mimo iż są też również błędy (ale która książka ich nie ma? tongue.gif). Jest jeszcze takie coś jak "Ajax od podstaw" ale nie czytałem jej więc nie zabieram głosu.
Spawnm
do ajax nie potrzeba kupować książki . Jeśli znasz js to w zupełności wystarczy ci kursik z linku który podałem.
thomson89
No a co powiecie na taką ściężkę nauczania:

Kod
kurshtml.boo.pl -> PHP i MYSQL. Tworzenie stron www. VAdemecum profesjonalisty. Wyd. 3. -> AJAX i PHP. Tworzenie interaktywnych aplikacji internetowych -> Książka PHP5 Zaawansowane programowanie -> Po prostu JavaScript i Ajax. Wydanie VI -> JavaScript dla webmasterów. Zaawansowane programowanie

questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif
wookieb
Cytat(thomson89 @ 22.03.2009, 18:00:57 ) *
questionmark.gif questionmark.gif questionmark.gif questionmark.gif questionmark.gif

Na samym początku brak ci "książki" o netykiecie.
Moli
Cytat
Na samym początku brak ci "książki" o netykiecie.

I czegoś o czytaniu ze zrozumieniem. Temat jest o książkach.
Spawnm
pytając się o ścieżkę i podając kilka tytułów książek imho pisze po części na temat ;]

AJAX i PHP. Tworzenie interaktywnych aplikacji internetowych
Po prostu JavaScript i Ajax. Wydanie VI
JavaScript dla webmasterów

po co 3 książki o js i ajax ?
pierwszej nie polecam tongue.gif
thomson89
No chodzi o zaawansowanie. Czytałem trochę o tej pierwszej ale ten temat dla mnie już: DO BANI. Jakiś adm albo inny powinien zrobić FAQ. Zebrać opinie nt. różnych książek i w jeden post. Po 25 stron niechętnie się czyta :/
areli
mam takie pytanko....

przeczytałem Vademecum i sporo różnych kursów... chciałbym jednak kupić sobie kolejną książkę, ale idącą o krok naprzód, a nie omawiającą te same podstawowe zagadnienia co Vademecum... szukam czegoś przystępnego i obszernego... czegoś co wprowadziłoby mnie w głębsze tajniki... zastanawiam się nad:

> PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia
> Programowanie obiektowe w PHP 5 (Hayder) - trochę za cienka, więc pewnie i uboga merytorycznie
> PHP5. Zaawansowane programowanie - mam wrażenie, że nie wprowadza do zaawansowanego programowania, tylko omawia niektóre jego aspekty
> PHP. Programowanie obiektowe (Lavin)

proszę o poradę... może znacie inne książki godne polecenia? tylko proszę nie pisać, że po co książki skoro jest dokumentacja i sporo informacji na forum i google, bo ja najlepiej uczę się z książek, więc w tej kwestii postanowione winksmiley.jpg

a może zamiast jednej obszernej książki za ok. 100 zł lepiej kupić 2-3 mniejsze za ok. 30zł, a skupiające się wyłącznie na wybranym temacie, np. oop, mvc, pear, smarty?

powiedzmy pakiet:
- Programowanie obiektowe w PHP5 (stron 264, 30 zł) - http://helion.pl/ksiazki/probph.htm
- PEAR Programowanie w PHP (stron 304, 35 zł) - http://helion.pl/ksiazki/pearph.htm
- Smarty. Szablony w aplikacjach PHP (stron 296, 30 zł) - http://helion.pl/ksiazki/smarty.htm

to mamy łącznie 864 stron za 95 zł

co będzie więc najlepszym rozwiązaniem?
proszę o poradę i sugestie w kierunku konkretnych pozycji...

pzdr
Spawnm
@areli-> po vademecum to polecam tylko manual , analizę kodu darmowych skryptów typu phpbb , php-fusion i dużo myślenia .
dodatkowo czytaj artykuły znalezione w sieci i posty/tematy z for.

A teraz ja się zapytam smile.gif

Jest sens kupować "pasja c++" questionmark.gif
jest tam coś ciekawego , czy same podstawy ?
(jestem po symfonia c++ standard)

Co byście polecili do dalszej nauki ?
230005
Cytat
PHP5. Zaawansowane programowanie - mam wrażenie, że nie wprowadza do zaawansowanego programowania, tylko omawia niektóre jego aspekty

No to dziwne masz wrażenie i całkowicie mylne tongue.gif .

Stronę wcześniej pojechałem po tej książce i w sumie obecnie zdanie mam umiarkowane :] . Jasne - jest pełno błędów, wiele bardzo trudnych do wykrycia, ale sądzę że tematy które porusza książka są warte zainwestowanych w nią pieniędzy. Nawet jeśli nie uda ci się ich wszystkich naprawić, to i tak bardzo wiele wyniesiesz. Obecnie piszę dużą aplikację i sam jestem zaskoczony jak wiele rzeczy z tej książki utkwiło mi w pamięci. Patrzę nawet na nieuruchamialne przykłady, chociażby po to aby podeprzeć się logiką autorów :] . PHP5. Zaawansowane programowanie oczywiście nie pokrywa wszystkich tematów, ale najważniejsze są tu dobrze opisane, a do pozostałych książka zawiera jakieś propozycje, gdzie szukać.

Szukam książki do programowania w c++ na poziomie średnio zaawansowanym. Jakieś sugestie?
antyqjon
Cytat(230005 @ 1.04.2009, 18:50:20 ) *
Szukam książki do programowania w c++ na poziomie średnio zaawansowanym. Jakieś sugestie?

Scott Meyers, "Effective C++" i "Effective STL", nie pamiętam polskich tytułów, ale znajdziesz obie np. na helionie.
230005
Poszukam. A do Javy, oprócz Thinking In Java? I jeszcze najlepiej, żeby to nie były podstawy podstaw :] . Te dwie książki mają całkiem wysokie noty i wydają się być ciekawe:

http://helion.pl/ksiazki/javpd3.htm
http://helion.pl/ksiazki/javtz8.htm

Dobry by to był zakup?
kajzur
Ja w sumie polecam te: http://image.mmazur.info/images/244878S7002108.JPG
-=Peter=-
Cytat(230005 @ 2.04.2009, 10:45:08 ) *
Poszukam. A do Javy, oprócz Thinking In Java? I jeszcze najlepiej, żeby to nie były podstawy podstaw :] . Te dwie książki mają całkiem wysokie noty i wydają się być ciekawe:

http://helion.pl/ksiazki/javpd3.htm
http://helion.pl/ksiazki/javtz8.htm

Dobry by to był zakup?

Mam obydwie te pozycję (drugą kupiłem na promocji na helionie za 90zł z gratisem tongue.gif). Przeczytałem narazie pierwszy tom, jest to jedna z najlepszych książek informatycznych jakie czytałem. Wiadomo, są w tej książce rzeczy banalne (omawianie pętli for, foreach, while itp tongue.gif tongue.gif), ale również omawia ona bardziej zaawansowane zagadnienia (budowa gui, wątki itp). Przeczytałem dopiero niecałe 2 rozdziały drugiego tomu i nie mogę jej narazie miarodajnie ocenić (nie mam czasu teraz na naukę Javy...), ale sądząc po tych 2 pierwszych rozdziałach jest to pozycja conajmniej dobra,chociaż jest więcej literówek i małych niedociągnięć wizualnych względem tomu pierwszego (ale to raczej drobnostki).

Podsumowywując, nie był by to zły zakup, a wręcz przeciwnie - bardzo dobry smile.gif
Revan1
Dla początkujących w PHP polecam
Biblioteczka Komputer Świat "Programowanie w PHP"
a Potem PHP5 Praktyczny Kurs
Jak narazie to mi wystarcza ;p
kwiateusz
http://helion.pl/ksiazki/pythw3.htm czy http://helion.pl/ksiazki/pythpo.htm

pierwsza nowsza, ale w 2 rozdziały ciekawsze. Ktoś miał okazje się zapoznac z tymi dziełami? smile.gif
piotrooo89
chciałbym was spytać o książkę strikte o OOP (zagadnienia: optymalności, MVC etc.) posiadam PHP5 i MySQL Biblia ale nie spełnia ona obecnie moich oczekiwań związanych z OOP ponieważ zostało ono potraktowane w sposób esencjonalny, bardziej wyjaśnia sucho teoretycznie niż czegoś uczy.
thomson89
Witam ponownie.

Czy aby dobrze zrozumieć książkę: AJAX i PHP. Tworzenie interaktywnych aplikacji internetowych to trzeba znać JS?

Zastanawiam się nad jej kupnem po uczyłem się teraz php i na swieżo by było coś nowszego.

Cytat(Spawnm @ 22.03.2009, 19:53:57 ) *
AJAX i PHP. Tworzenie interaktywnych aplikacji internetowych
(...)
pierwszej nie polecam tongue.gif

Skoro jej nie polecasz, to co innego związanego z PHP i AJAX? Bo skończyłem już mysql i php i teraz chcę coś nowego. I nie wiem czy brać coś z php i ajax (na świeżo) czy coś ajax i js, bo bardzo mnie ten cały ajax ciekawi...

questionmark.gif
#luq
thomson89, wiesz czym jest JS a czym jest ajax?

Ja polecałbym Ci JavaScript dla webmasterów. Zaawansowane programowanie
Spawnm
ajax jest małym dodatkiem do javascript , jego kurs:
https://developer.mozilla.org/index.php?tit...a_pocz%C4%85tek
cała reszta to kwestia myślenia smile.gif

ajaxem wysyłasz dane metodą get lub post i potem odbierasz to co plik php zwróci .
proste smile.gif
230005
Cytat

Ta książka jest dobra na sen. Zero konkretniejszych przykładów, za to cała masa teorii. Ja ci polecam Ajax. Zaawansowane programowanie, tylko jest dość droga (67 zł) jak za taką niewielką ilość stron (trochę ponad 400). Ale ja ją mam i nie narzekam - zero błędów, dobre tłumaczenie, ciekawe przykłady i dużo poruszonych tematów nawet nie związanych bardzo ściśle z samym ajaxem (bo tak na prawdę to ajax to taki mały pierd winksmiley.jpg). Tylko to "zaawansowane programowanie" w tytule faktycznie oznacza to co powinno. Autorzy oczekują, że znasz jako tako JS, bo tłumaczą co robi kod, ale nie rozdrabniają się wykładając podstawy. No i część przykładów "serwerowych" jest napisana w C# i zdaje się VB, i nikt nie omawia krok po kroku tego kodu. Autorzy założyli, że czytelnicy te języki znają.
Spawnm
również polecam ajax zaawansowane programowanie smile.gif
thomson89
Hmmmm? I co by tu wybrać....

"JavaScript dla webmasterów. Zaawansowane programowanie."
"Ajax. Zaawansowane programowanie."

To teraz pytanko: czy "javascript..." jest rzeczywiście taka zaawansowana? Bo chciałbym się nauczyć czegoś dynamicznego, i dużo przykładów, żebym mógł zrozumieć i zgapiać trochę tongue.gif

No i skoro "javascript..." ma mało przykładów, to książkę OD PODSTAW, dla głupich, z wieloma przykładami. Jakieś tytuły?

Z opini ~230005 to za "ajax..." się nie zabieram, bo: js = 0.1, C = 0, a Vb to nawet skrótu nie kojarzę haha.gif
kilas88
http://helion.pl/ksiazki/zaprjs.htm
jestem na 300 stronie tej książki i póki co jestem z niej jak najbardziej zadowolony. co prawda wiele treści dotyczy js, który wyszedł już z użycia, operowania na ramkach, których już i tak nikt nie używa, etc. mimo wszystko jest to książka, która pokazuje zarówno praktyczne zastosowanie tego języka, jak i opisuje teoretyczne możliwości i zastosowanie języka. książka ma ponad 1.000 stron, więc dotyka dość konkretnie problemy tego języka. a najważniejsze - jeśli chodzi o obiektowe programowanie w js, pierwszy raz spotykam się z tak pięknym opisem. autorzy wyjaśnili tę kwestię w skali 9/10. od teraz chce się tylko programować obiektowo w java script.

// ps. sory za ewentualne błedy i nieścisłości, coś tam piłem % ;d

btw. po przeczytaniu ww. ksiażki zabieram się za "Ajax. Zaawansowane programowanie.", skoro daje rade, porusza trudniejsze tematy winksmiley.jpg

pozdrawiam
thomson89
pocieszające 300 strona na 1000 biggrin.gif

ale skoro tak mówisz, to możę kupię - ktoś ma inne opinion?
230005
Po spojrzeniu w link, który podał Kilas cofam swoje słowa. Miałem na myśli inną książkę tongue.gif . Czytałem ją w oryginale i źle sobie przetłumaczyłem tytuł, który brzmi Professional JavaScript for Web Developers i jest pracą jednego autora.
kilas88
tak, ale z 300 stron nauczyłem się już obiektowego js, obsługi formularzy, ramek, multimedii, ogólnego pojęcia o js, etc. ogólnie jestem ciekaw co tam dalej w książce. ponadto wypożyczona, nie kupowałem, ale jak na tak niską cenę za tyle wiedzy, myślę że warto smile.gif poza tym, najlepiej, kup kilka książek. jeśli zależy Ci na obeznaniu się z tematem, oczywiście. smile.gif
thomson89
Czyli http://helion.pl/ksiazki/zaprjs.htm będzie dla mnie dobre?

Ok, będę kupował. Zobaczę czy dobrze mi doradziliście biggrin.gif

Na porzykład: http://allegro.pl/item603302462_javascript...gramowanie.html
kilas88
Cytat(thomson89 @ 8.04.2009, 23:14:24 ) *

Warto brać, cena bardzo przyzwoita. Zdobędziesz podstawową wiedzę o tym języku. Bardzo gruntowną wiedzę. Po przeczytaniu tej książki będziesz zdecydowanie znał już podstawy JavaScript.
#luq
Cytat(230005 @ 8.04.2009, 22:05:50 ) *
Ta książka jest dobra na sen. Zero konkretniejszych przykładów, za to cała masa teorii.

To ja nie wiem jakiej Ty książki oczekujesz.
Chcesz mieć kodu na 2 strony? Konkretne przykłady, jak napisać zaawansowaną walidacje formularzy czy cokolwiek innego? Po co?
Jeśli umiesz programować to jedyne co musisz poznać to język, jego składnia oraz jego smaczki (tzn. udziwnienia i całkowicie odmienne sposoby programowania w odróżnieniu od innych języków). Jeśli poznasz język to napiszesz co chcesz, więc nie widzę sensu pisania konkretniejszych przykładów.

Tak się składa, że ostatnio kupiłem książkę "JavaScript dla webmasterów. Zaawansowane programowanie". Jestem w trakcie jej czytania, i jestem zadowolony. Praktycznie szukając książki do JS`a przejrzałem ten topic i ktoś porównując "JavaScript dla webmasterów. Zaawansowane programowanie" z "JavaScript. Zaawansowane programowani" stwierdził, że ta pierwsza z nich jest lepsza. Więc tak wybrałem.

Co do "Ajax. Zaawansowane programowanie". Również posiadam tą książkę i nie czytam jej tylko dlatego, że wole najpierw lepiej poznać JS`a zanim zacznę czytać o technikach w nim wykorzystywanych. Dodam tylko, że w "JavaScript dla webmasterów. Zaawansowane programowanie" także jest rozdział na temat relacji klient - serwer bez przeładowań.

Nie twierdzę, że "Ajax. Zaawansowane programowanie" jest złą książką, uważam, że na pewno nie znając dobrze JS`a nie ma się po co za nią brać.
230005
Cytat
To ja nie wiem jakiej Ty książki oczekujesz.
Chcesz mieć kodu na 2 strony? Konkretne przykłady, jak napisać zaawansowaną walidacje formularzy czy cokolwiek innego? Po co?

Oczekuję książki, podczas czytania której będę myślał, a nie zakuwał regułki :] . Nie wiem jak Ty się uczysz - ja robię to w taki sposób, że sprawdzam przykład z książki, a potem na jego podstawie piszę swoje własne rzeczy, dzięki czemu na prawdę rozumiem, to co robię. Później próbuję kombinacji - jeśli widzę, że przykłady dadzą się zmiksować. I nawet jeśli gruntowne przegryzienie się przez książkę zajmie mi miesiąc, czy nawet więcej, to cel zawsze osiągam - dogłębne zrozumienie tematu. Wiesz, zawsze można opisać wzorzec MVC w trzech listingach po 8 linii kodu, ale ktoś może go wtedy nie do końca zrozumieć :] . Dlatego nawet się cieszę jak widzę gdzieś takie dwustronne (albo i więcej) listingi.
#luq
To widzę, że mamy inne metody.
Ja czytam książkę i wiem jakie są możliwości języka, co można zrobić, czego nie. Potem pisząc coś, gdy pojawia się problem myślę - "to dałoby się rozwiązać tak i tak, tym i tym", oczywiście nie pamiętam sposobu dokładnie, więc sięgam po książkę, czytam potrzebny fragment i pisze. Zapewniam Cię, że jeśli natrafisz na skomplikowany problem to w taki sposób poznasz dogłębnie potrzebne zagadnienie i do końca życia będziesz o tym pamiętał.

Cytat
iesz, zawsze można opisać wzorzec MVC w trzech listingach po 8 linii kodu, ale ktoś może go wtedy nie do końca zrozumieć :] . Dlatego nawet się cieszę jak widzę gdzieś takie dwustronne (albo i więcej) listingi.

Wzorce projektowe a sam język to zgoła odmienna sprawa. Wzorce potrzebują dokładnego wyjaśnienia, krok po kroku, dlaczego tak a nie tak i tego nie neguję.
thomson89
Cytat(230005 @ 8.04.2009, 23:05:03 ) *
Po spojrzeniu w link, który podał Kilas cofam swoje słowa. Miałem na myśli inną książkę tongue.gif . Czytałem ją w oryginale i źle sobie przetłumaczyłem tytuł, który brzmi Professional JavaScript for Web Developers i jest pracą jednego autora.

Chodzi ci o bardzo podobną... Javascript. Zaawansowane programowanie dla webmasterów. questionmark.gif

A ja się uczę jak ~#luq
230005
Tą książkę miałem na myśli mówiąc, że usypia: http://helion.pl/ksiazki/jszapr.htm . Sorry za zamieszanie tongue.gif .
kwiateusz
Przeczytałem całą i nie zasnąłem, jestem inny? sad.gif mi sie podobała całkiem ciekawie traktowała o mozliwosciach js a i listingow sporo było
Cysiaczek
Zamykam i zostawiam na razie jako archiwum
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.