Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [archiwum]Książki
Forum PHP.pl > Inne > Książki > Pytania
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
NuLL
Wszelkie pytanie i dyskusje dot. ksiazek prosze zawierac w tym watku smile.gif Inne tematy dot. ksiazek bede zamykane przez moderatorow/opiekunow/adminow.

Temat ten mam na celu zebranie opinii o wszelakich ksiazkach w jednym miejscu.

-----------------
Wszystkie pytania o opinię w sprawie książki "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty." zadawane w wątku Książki będą karane ostrzeżeniami.
Ksiązka ta była recenzowana juz tak wiele razy, że szczytem lenistwa i ignorancji jest ponowne pytanie o nią bez przejrzenia całego wątku.
-----------------
ens0re
"php i MySQL Tworzenie stron WWW Vademecum profesionalisty wydanie trzecie"

Posiadam tą ksiązkę i mimo ceny która odstrasza(jednak zdecydowałem sie zaryzykować i kupić) jest W S P A N I A Ł A...Od podstaw uczy języka php, a w nastepnym rozdziale MySQL. Wszystkie najróżniejsze zagadnienia są poruszane i dokładnie opisane. Następne rozdziały dotyczą E-commerce i bezpieczenstwa. Nie brakuje też zaawansowanych technik programowania(generowanie obrazków, sesje itd) oraz są przedstawione praktyczne projekty w php/MySQL tj. forum, tworzenie uwierzytelniania użytkowników, koszyk na zakupy i wiele wiele innych. Nie brakuje też dodaktowych opisów tj. jak pisać poprawny kod, planowanie tworzenia aplikacjii, usuwanie błędów itd.
Jak już wspomniałem jedynym minusem tej książki jest cena. 80-100zł na książke to dość spory wydatek. Ksiązka ma ponad 900stron.
Podsumowywując jeżeli jesteś początkującym programistą i znasz juz chociażby podstawy(echo, $zmienna itp smile.gif ) to tak książka jest dla Ciebie smile.gif Gorąco polecam, bo sam umiałem tylko 'echo' itp, a dzieki tej ksiązce "świat php/MySQL" stał się dla mnie prostszy i przejrzystszy. To by było na tyle smile.gif
Strzałek

"PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia"

Na początku chciał bym zaznaczyć że jest to raczej książka dla osób zaawansowanych której chciały by pojąć filozofię programowania obiektowego. Mówi od podstaw o OOP w php5, oraz opisuje wzorce, rzecz która jest właściwie najważniejsza i najbardziej pożyteczna w książce. Na koniec podane są narzędzia programistów, obsługa bardzo przydatnych rzeczy jak np. CVS czy phpDoc, jest również dział poświęcony całkowicie UML (dzięki niemu coś wreszcie z tego pojąłem winksmiley.jpg ). Pisana przystępnym językiem z dobrymi przykładami do pojęcia. Gorąco polecam tę pozycję snitch.gif

Cena: 50zł (helion)
tiraeth
php 4. Tworzenie stron WWW. Ćwiczenia praktyczne

Seria ćwiczenia praktyczne przypadła mi do gustu, wszystkie zagadnienia opisane są w przystępny i prosty język. Książka ta świetnie wprowadza w świat php wyjaśniając, krok po kroku, sposób działania języka. Na samym początku książki, autor (Andrzej Kierzkowski), porównuję języki typu Client-Side (działających po stronie klienta) oraz Server-Side (działających na serwerze). Następnym krokiem jaki opisuje pan Kierzkowski przy nauce php jest odpowiedni serwer - jest nawet opis instalacji serwera na komputerze domowym! Książka w swoich przykładach dot. bazy danych wykorzystuje MySQL, popularnego konkurenta niezawodnego PostgreSQL (książka).

W kolejnym rozdziale poznajemy "Podstawy php", zaznajamia nas z pojęciami zmiennej, stałej, operatora, pętli itd. by na końcu wyjaśnić nam działanie "złożonych struktur danych - tablice i hasze". Później (rozdział 4!) uczymy się pobierania i przekazywania danych, począwszy od formularza, przechodząc przez cookies, sesje, obsługę plików i kończąc na bazie danych.

Następnie zostaje nam oswojona biblioteka graficzna GD/GD2. Pozwala nam to na tworzenie róznego rodzaju wykresów i kratek, rzucając kolorami jak farbą z pędzla! Wyjaśniane są tutaj poszczególne funkcje (nie wszystkie ale większość niezbędnych).

Ostatni rozdział "Trudniejsze zadania webmasterskie" to część dla wszystkich tych, którym nie obce są pojęcia zmiennej czy tablicy. Dostajemy zadanie do rozwiązania a na następnej stronie jest rozwiązanie - ciekawy sposób na sprawdzenie swoich umiejętności.

Polecam tą książkę, sam się z niej uczyłem php. Nie posiada ona informacji o programowaniu obiektowym, klasach, używania Content-type ale dla początkujących jest to idealna książka.

Nakład książki jest wyczerpany, ale można ją kupić np. na Allegro. Istnieje także możliwość skorzystania z "Druk na żądanie" ale cena wtedy będzie większa
intol
Ja polecam PHP5 Zaawansowane programowanie. Książka mocno oparta na przykładach. Od razu w głowie pojawiają się przykładowe zastosowania...
Sh4dow
Cytat(intol @ 2005-12-17 22:40:10)
Ja polecam PHP5 Zaawansowane programowanie. Książka mocno oparta na przykładach. Od razu w głowie pojawiają się przykładowe zastosowania...

ja moge jedynie sie zgodzic jesli chodzi o ksiazke do php4 o tym samym tytule. Naprawde bardzo przydatna, Wiele konkretnych przykladow.
zulus
Ja mam pytanko która książkę lepiej kupić:
php. Zaawansowane programowanie. Vademecum profesjonalisty
czy:
PHP5. Zaawansowane programowanie

Obie heliona (żółta i czerwona oprawa) o php wiem sporo, o OOP też, ale chce więcej, która z tych książek będzie lepszym zakupem??
ActivePlayer
zulus, tak sie sklada ze mam obie. pierwsza (php. Zaawansowane programowanie. Vademecum profesjonalisty) uczy raczej dobrych nawyków i technologii... druga (PHP5. Zaawansowane programowanie) mówi duzo o oop, z tego co sie zorientowalem, bo dopiero zaczynam lekture... polecam jednak tą o php5
SHiP

A ja polecam PHP5 nowe możliwości również z heliona. Szczególnie dla tych którzy chcą sie przesiaść z php4 na php5

Z tak z innej beczki =)

Wspaniała ksiażka biggrin.gif Naprawde ciekawe pomysly sa opisywane. Mam tylko jeden tom ale jestem bardzo zadowolony winksmiley.jpg. Niestety teraz chyba nie są dostępne... (trzeba bedzie czekać na druk na ządanie lub na allegro)
Mateusz099
Witam,

mam pytanie czy dla osoby początkującej w dziedzinie php i mysql, ta ksiązka będzie odpowiednia - PHP5, Apache i MySQL. Od podstaw questionmark.gif

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Mateusz
Bakus
W mojej biblioteczce posiadam 6 pozycji dot. php. 4 z nich to cegły a nie książki... i powiem tak: pierwsze 50 stron w każdej z nich to to samo - wstęp do programowania w php. Pomimo iż część to książki pt. 'Zaawansowane programowanie...' to i tak wstęp jest. W tej książce zapewne jest tak samo...
vilares
Witam,

chcialem poprosic o polecenie jakiejs dobrej ksiazki lub poradnika/kursu na sieci odnosnie tworzenia css'ow:)

Z gory dziekuje i pozdrawiam.
ens0re
Polecam Eric'a Meyera...Sam mam jedną i jest ciekawa i można się z niej 'czegos' nauczyc..Sprawdz na helion.pl..
kowal1122
Dostałem niedawno od kolegi ksiązke "php w mgnieniu oka" według mnie omawia prawie wszystkie tematy dla początkujących ale jest bardzo szybka bo autor(Chris Newman) nakłada bardzo szybkie tempo nauki i niewiem czy nowy programista do sobie rade z przyswajaniem materiału.Mimo to ksiązkę polecam w 100% bo wiele się z niej nauczyłem!
mike
Cytat(vilares @ 2006-01-10 12:24:48)
Witam,

chcialem poprosic o polecenie jakiejs dobrej ksiazki lub poradnika/kursu na sieci odnosnie tworzenia css'ow:)

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Książki sa niewątpliwie bardzo dobre i warto je polecić, ale są czasem takie jaieś "przegadane".

Inne bardzo dobre książki nie ustępujące niczym Meyer'owi to:
HTML Utopia: Designing Without Tables Using CSS
The CSS Anthology: 101 Essential Tips, Tricks & Hacks

Obie pozycje przetłumaczył Helion więc można też szukać na helion.pl
bela
Moje książki w kolejności chronologicznej:

1. PHP4 i MySQL dla webmastera - To łatwe!, pierwszy kontakt z php, bodajże pięć lat temu. Teraz mogę śmiało powiedzieć o niej, że uczy złych nawyków, nie ma w niej dużo praktycznych informacji. Jedyne co daje naprawdę do myślenia to kod źródło wityny wydawnictwa z dużym komentarzem. Dużą wadą jest to, że brak systemu szablonów.

2. php 4. Biblia, książka rodem z Helionu. Dużo w niej szczegółowych informacji o poszczególnych aspektach, np. dokładne omówienie typów. Jest trochę o programowaniu obiektowym, ale jest to pokazane bardziej w kategoriach jak pisać (składnia), a nie dlaczego tak. Są tutaj co prawda trzy przykładowe aplikacje, ale są one banalne (formularz, dziennik sieciowy, sonda) i niczego wielkiego nie uczą. Z ciekawszych rzeczy jest wspomniane o: sesjach, cookie, xmlu, kryptografii.

3. php. Leksykon funkcji. Tej książki szczególnie nie polecam. Jest to manual, tylko że na papierze. Jest to o tyle nie wygodne, że nie ma tutaj opcji szukaj. Ciągle trzeba zaglądać do indeksu. Książkę otworzyłem raz - dostałem na prezent ;]

A z lektur z których najbardziej skorzystałem wymienię:

1. Thinking in Java. Kopalnia wiedzy o OOP, Javie i jeszcze kilku rzeczach.
2. Pragmatyczny programista (WNT). Świetny zbiór wskazówek. Rzucający inne światło na nasze rutynowe działa, opisujący dobre narzędzie. Poza tym jest tutaj wiele ciekawych historyjek i anegdot winksmiley.jpg

Reasumując, kupujcie książki nie o php, a o szeroko rozumianym programowaniu i inżynierii oprogramowania, bo jeśli chce wiązać przyszłość z komputerami taka inwestycja opłaci wam się bardziej. Składni zawsze można nauczyć się z manuala, z myśleniem programistycznym jest gorzej winksmiley.jpg

Uff, ale się rozpisałem.
damianix
a ja mam takie pytanie? co polecicie komus ktos zna juz (oczywiscie w ograniczonym stopniu) C/C++/Java/HTML?
chcialbym zajac sie php a nie mam o nim bladego pojecia. swoje pierwsze kroki skierowalem tutaj smile.gif
thinking in java posiadam i potwierdzam zdanie poprzednika smile.gif
bela
Damianix, skoro znasz inne język, czyli zasady programowania, nie potrzeba Ci nic więcej jak manual.
damianix
ok dzieki przekonam sie po sesji smile.gif
sf
php 5 Power Programming

Można ściągnąć za darmo :
http://www.phptr.com/content/images/013147...47149X_book.pdf
vieri_pl
"php i MySQL Tworzenie stron WWW Vademecum profesionalisty wydanie trzecie"

Ta książka jest wg mnie najlepsza... jest w niej prawie wszystko. Trochę kosztuje no ale cóż... warto ! Więcej info na www.helion.pl
vilares
Witam,
to znowu ja. dziekuje za odpowiedz kilka postow wyzej.smile.gif
Mam kolejna prosbe.
Czy mozecie mi polecic ksiazki do AJAX'a? Albo moze jakies dobre strony do jego nauki?
Pozdrawiam:)
Ociu
http://pl.wikipedia.org/wiki/AJAX
ActivePlayer
Nie wiem czy to co zrobie nie spotka sie z szeroko pojętym sprzeciwem zarządu, ale uznalem ze to miejsce będzie jednym z dobrych na zapromowanie mojej sygnaturki. Mam do sprzedania 2 książki. Jedna z nich - 'php Zaawansowane programowanie Vademecum profesonalisty' - kopalnia naprawde solidnej wiedzy, oraz książka o której mówił @intol w tym temacie a mianowicie 'PHP5 zaawansowane programowanie' - ta jest calkowicie nowa, przejrzalem, ale nie mam juz sily i czasu czytać więc uważam ze komuś z Was by się przydała.

W razie gdyby ktos mial jakis sprzeciw, to prosze o wydzielenie z tego posta nowego tematu.
spenalzo
Jaką książkę o Javie byście polecili dla początkującego? (oprócz Thinking in Java)

Najlepiej jakby pozycja zawierała dużo przykładów, objaśnień w sposób zrozumiały dla początkującego (ale nie całkiem zielonego) winksmiley.jpg
Wiem, że jest manual, ale chodzi mi o zaprezentowanie sposobów programowania, jakichś pomysłów, fragmentów kodu itd
dr_bonzo
Dla znajacego php, C/C++, podstawy OOP -- Java 2 Podstawy
http://helion.pl/ksiazki/jv2pod.htm
Czy przykladow jest duzo? Raczej tak -- ew. zajrzyj w empiku do ksiazki.
Wszystko jest wyjasnione od samiutkich podstaw: typy danych, skladnia.
Fuzja
http://pl.wikibooks.org/wiki/Programowanie:php
Kto może niech pomoże winksmiley.jpg

// php ma być z dużych liter, tyle tylko, ze nasze forum nie lubi tej formy zapisu sad.gif - DeyV
koskitos
Cytat(zulus @ 2005-12-26 20:48:38)
Ja mam pytanko która książkę lepiej kupić:
php. Zaawansowane programowanie. Vademecum profesjonalisty
czy:
PHP5. Zaawansowane programowanie

Obie heliona (żółta i czerwona oprawa) o php wiem sporo, o OOP też, ale chce więcej, która z tych książek będzie lepszym zakupem??

ActivePlayer, czy po przeczytaniu nadal poleczasz, tą o PHP5?

Może jeszcze jakieś inne opinie?
ActivePlayer
ta o php5 jest naprawde oparta na przykladach. uczy od poczatku dobrych nawyków i podstaw(uml - niektore rzeczy o ktorych nie mialem pojecia). autorzy pokazują problem, a pozniej po kolei decyzje jakimi sie kierowali tworząc cos tak a nei inaczej. dobra dla ludzi, ktorzy nie wiedza po co obiekt, a raczej wiedza jak napisac poprawna klase, ale nie wiedza jak uzyc tej 'sily' drzemiącej w oop.
Balon
Prosze o zasugerowanie najlepszych ksiazek o nastepujacych tematykach

1. php 5
2. Programowanie obiektowe

Bo sam szukam ale moze ktos z Was bedzie wiedzial ktora lepsza winksmiley.jpg
Strzałek
Cytat(Balon @ 2006-03-25 21:53:26)

1. php 5

AD1.

AD2

obie mam i obie polecam snitch.gif
kukix
Jaka książka do JavaScript...?

Co możecie polecic... interesuje mnie coś, gdzie nie byłoby "lania wody"... interesuje mnie coś, co pokaże mozliwości JavaScriptu...

Np widziałem gdzieś na stronie menu, w którym można było zmnienniać ręcznie kolejność pozycji.. widzialem księge gości z możliwością malowania małych obrazków... i to wszystko było w javascripcie, a ja o tym nic nie słyszałem w mojej ksiażce..co możecie polecć dlka kogoś średnio zaawansowanego.. aarambo.gif

-------------- EDIT ---------
Może ktoś by odsprzedał coś ciekawego?
Dandelion
http://helion.pl/ksiazki/zaprjs.htm
Balon
Cytat(Strzałek @ 2006-03-26 08:54:26)

1. php 5

AD1.

AD2

obie mam i obie polecam snitch.gif

co do AD 2 to niestety jej naklad jest wyczerpany... czy ktos zna inna dobra ksiazke o obiektach ?
Fuzja
php zaawansowane programowanie vad prof -oop wyjaśnia smile.gif
Strzałek
Balon poszukaj w empikach, może jeszcze gdzieś jest winksmiley.jpg
kraxsa

co do AD 2 to niestety jej naklad jest wyczerpany... czy ktos zna inna dobra ksiazke o obiektach ?

jest w kilku innych miejscach poza helionem (i to z przeceny) - wrzuć tytuł do googli
(np. http://www.gronsoft.pl/content/view/28/34/)
Balon
ok juz ksiazeczke mam

skomplikowana ale fajna ;d
Jarod
A co możecie polecić do C++?
Znam C++ (przerobione książki grębosza) ale wiemz, że to co umiem to kropla w morzu.

Chciałbym kupić książkę, w której będzie wszystko od podstaw po zaawansowane programowanie - również pisanie aplikacji okienkowych pod windows/linux?
tes
To raczej kup 2 oddzielne książki. Do programowania w Windows i do nauki C++. Ja polecam Thinking in C++ Eckela do C++, a do pisania aplikacji okienkowych polecam bibliotekę QT snitch.gif Na stronie znajdziesz manual.
Jarod
Cytat(tes @ 2006-04-12 09:42:00)
To raczej kup 2 oddzielne książki. Do programowania w Windows i do nauki C++. Ja polecam Thinking in C++ Eckela do C++, a do pisania aplikacji okienkowych polecam bibliotekę QT snitch.gif Na stronie znajdziesz manual.

możesz jakąs polecić do pisania aplikacji okienkowych?
Sh4dow
z tego co wiem to QT jest wlasnie biblioteka dla okienek.
Jarod
Cytat(Sh4dow @ 2006-04-12 10:36:37)

Chodzi mi o książkę do pisania aplikacji okienkowych. A QT to chyba pod linucha..
sztosz
Cytat(J4r0d @ 2006-04-12 11:55:29)
Cytat(Sh4dow @ 2006-04-12 10:36:37)

Chodzi mi o książkę do pisania aplikacji okienkowych. A QT to chyba pod linucha..

Eee... a Linuch nie ma okienek? Jak Winda ma X'y to czemu Linuch nie mialby mieć oienek laugh.gif

A tobie chodzilo o takie okienka: http://www.winapi.org/ albo jeszcze szerzej: http://helion.pl/ksiazki/nt20na.htm ?
bela
Qt jest wieloplatformowe. Tak samo jak GTK.
Jarod
Podsumowująć. Przerobiłem bardzo dokładnie tą pozycje http://helion.pl/ksiazki/php4po.htm

Chciałbym bardzo dogłębnie poz nać php a w szczególności php5 i nie mogę się zdecydować.

Co radzicie wybrać z tych 3 pozycji:

1. http://helion.pl/ksiazki/phmsv3.htm
2. http://helion.pl/ksiazki/phappo.htm
3. http://helion.pl/ksiazki/php5zp.htm

?
Fuzja
php 5 Zaawansowane Programowanie będzie dla Ciebie chyba najlepszym wyborem.
Lee
Chciałbym nauczyć się o sesjach w php i wsród zbiorów książek mojego brata znalazłem dwie "php - Kompendium" i "Helion 2005 php i MySQL Tworzenie WWW Vademecum Profesjonalisty wydanie 3", którą z nich polecacie ? (w tej pierwszej przelotnie zauważyłem, że dużo jest przykładów, które trzeba zrozumieć prawie samemu - marne opisy...nie znam się tongue.gif)
zulus
mam pytanko, jest może jakaś książką, poświęcająca więcej niż jaden rozdział na omówienie używania XML w PHP5 (DOM, PATH itp), bo jakoś przeoczyłem. Ew jakies arty w sieci, ale to chyba nie ten wątek winksmiley.jpg
llooll19
Chce zacząć przygode z php sql'a troszke znam .....
chciałbym kupić albo PHP4 od podstaw z helionu albo php i MySQL. Tworz. stron WWW.
Jestem bardziej za pozycją nr 2 tyle że w tym topicu poruszany jest cały czas motyw wydania nr 3 tej książki a dużo taniej można dostać nr 2 ... czy więc warto dopłacać z 20-30 zł żeby kupić wydanie 3 questionmark.gif

z góry dziekuje za odpowiedz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.