Moje książki w kolejności chronologicznej:
1.
PHP4 i MySQL dla webmastera - To łatwe!, pierwszy kontakt z php, bodajże pięć lat temu. Teraz mogę śmiało powiedzieć o niej, że uczy złych nawyków, nie ma w niej dużo praktycznych informacji. Jedyne co daje naprawdę do myślenia to kod źródło wityny wydawnictwa z dużym komentarzem. Dużą wadą jest to, że brak systemu szablonów.
2.
php 4. Biblia, książka rodem z Helionu. Dużo w niej szczegółowych informacji o poszczególnych aspektach, np. dokładne omówienie typów. Jest trochę o programowaniu obiektowym, ale jest to pokazane bardziej w kategoriach jak pisać (składnia), a nie dlaczego tak. Są tutaj co prawda trzy przykładowe aplikacje, ale są one banalne (formularz, dziennik sieciowy, sonda) i niczego wielkiego nie uczą. Z ciekawszych rzeczy jest wspomniane o: sesjach, cookie, xmlu, kryptografii.
3.
php. Leksykon funkcji. Tej książki szczególnie nie polecam. Jest to manual, tylko że na papierze. Jest to o tyle nie wygodne, że nie ma tutaj opcji szukaj. Ciągle trzeba zaglądać do indeksu. Książkę otworzyłem raz - dostałem na prezent ;]
A z lektur z których najbardziej skorzystałem wymienię:
1. Thinking in Java. Kopalnia wiedzy o OOP, Javie i jeszcze kilku rzeczach.
2. Pragmatyczny programista (WNT). Świetny zbiór wskazówek. Rzucający inne światło na nasze rutynowe działa, opisujący dobre narzędzie. Poza tym jest tutaj wiele ciekawych historyjek i anegdot

Reasumując, kupujcie książki nie o php, a o szeroko rozumianym programowaniu i inżynierii oprogramowania, bo jeśli chce wiązać przyszłość z komputerami taka inwestycja opłaci wam się bardziej. Składni zawsze można nauczyć się z manuala, z myśleniem programistycznym jest gorzej

Uff, ale się rozpisałem.