Cytat
@LBO, ty tez sie nie podniecaj, bo w moim include_path, mam jedna sciezke. a jak chcesz sie klocic ze require_once jest szybszy od auto loadera, to zapraszam do dyskusji. przytocze ci mase argumentow przeczacych. co do configa to n/c. nie kazdy kto kozakiem sie nazywa, kozakiem jest. Z tym memcached zbioru klas, to sie zapedzilem, ale to przez glosne myslenie. mam na mysli moj prywatny algorytm przyspieszania ZF.
1. Co ma szybkość require_once do autoloadera i gdzie twierdzę cokolwiek? Ale jeżeli już to uwierz, że mam poważne zastrzeżenia co do zendowego autoloadera. Jest zupełnie nieelastyczny i nie mogę sobie dodać do niego zewnętrznych klas nietrzymających się nazewnictwa PEARa. Nie mówiąc o tym, że jest IMO przekombinowany.
W Agavi mam zwykłą mapę i autoloader nie robi nic, prócz
<?php
include(self::$map[$classname]);
?>
Taka prościzna, a zapewnia multum elastyczności.
Cytat(qbatoja @ 6.01.2009, 01:00:15 )

1. Uporzadkowane nazewnictwo. Dzieki nazwom, wiesz co gdzie jest.
Dokładnie, wiem przez ile folderów będę się musiał przebić.

2. Developerzy. Ciagle pracuja nad rozwojem. Zobacz jak dynamicznie sie on rozwija. Zobacz ile dodatkowych bibliotek z kazda nowa wersja wychodzi. Jak bardzo dbaja o stabilnosc i wydajnosc. Przelec benchamrkiem i zobacz jak co kazdy powazny release, wydajnosc wzrasta od kilkunastu do kilkudziesieciu procent. A prace ciagle trwaja. Mimo dynamiki, dokumentacja jest zawsze na bierzaco.
No i? Wydajność swoją drogą, a wygoda i szybkość adaptacji swoją.

3. Rozszerzalnosc. W wiekszej grupie programistow, docenisz mozliwosci ZF. Duzo latwiej pisac pluginy i helpery (view, action) do zf. W polaczeniu z pkt 1 duzo latwiej sie odnalesc.
Hmmmm, wolę stworzyć np. jQueryHelper extends ViewHelper (w katalogu app/helepers) uzbrojoną w metody typu jQueryHelper::dragItem(), jQueryHelper::dropItem, jQueryHelper::attachCarousel() etc. niż zestaw klas MyCompany_View_Helpers_Jquery_Item_Drop, MyCompany_View_Helpers_Jquery_Item_Drag, MyCompany_View_Helpers_Jquery_Attach_Carousel.

4. Zend_Form i Zend_Dojo_Form. Stary, przeanalizuj co te biblioteki daja. Z jaka latwoscia mozesz zbudowac dynamiczne wydajne formularze z walidacja po stronie przegladarki, nie wymagajac od php developera znajomosci js.
Wydaje mi się, że Symfony ze swoim frameworkiem formularzy + helpery wcale, a wcale nie stoi w tyle.

5. Zend_Cache. Sf ma w sobie tylko cachowanie w plikach. A jesli znasz sie na rzeczy, to wiesz, ze jest to najwolniejszy z mozliwych rodzajow cache. zend ma wsparcie dla memcached, apc no i dla zend_platform, ktore w polaczeniu z innymi produktami zenda, wymiata.
Twierdzisz, jakby tylko zend miał coś takiego? Ale wiesz co - tak nie jest. Wiele frameworków ma wsparcie dla takich rzeczy. I wiesz jaka jest różnica wtedy między nimi? Że w konfiguracji, w ustalonym pliku cache.xml/yml/ini (czy cokolwiek prawdziwy framework wspiera) ustawię sobie
Kod
enable = yes
driver = file|memcache|etc

6. Firma. Symfony zostalo napisane przez jedna osobe, architektura opracowana przez jedna moze dwie osoby. i to francuza, a co z francji jest dobrego? ;p koles i tak potem odszedl bo nei doszedl do porozumienia. Skoro tak jest to wszystko idzie w zlym kierunku. A Zend? Tworca PHP 5 (Zend Engine II) dobrze wie, jakie zalozenia powinien spelniac framework i aplikacja oparta na PHP. pisana przez wielu developerow komunikujacych sie miedzy soba. Zend podpisal umowe z Adobe, na temat wspolnego rozwoju (gdzie flex w sf, no gdzie?), wspolpracuje tez z wiodacymi javascriptowymi frameworkami dojo, jquery.
A Symfony nie współpracuje, a wsparcie dla większości powyższych ma

7. Biblioteki. Powiesz ze masz dostep do wielu pluginow w symfony, ale one pisane sa przez developerow z dupy wzietych, biblioteki zenda sa pisane przez natywnych developerow. Chocby Zend_Pdf, Zend_Gdata, Zend_Services_* W manualu zf jest napisane nawet jak zaadoptowac smarty.
Uwierz mi, że użytkownicy Symfony umieją odróżnić badziewny plugin od cuda. I piszesz jakby po necie nie krążyły biblioteki-syfy do Zenda.

8. Spolecznosc. W Symfony nie ma wplywu na rozwoj waznych elementow frameworka, co jest krytykowane nawet przez adoratorow sf (wspone ze autor ksiazki do symfony zbrechtal je, co jest na maksa smieszne.
http://redotheweb.com/2008/05/16/no-one-is-irreplaceable/)Piszesz jakby społeczność Zenda miała takie liczące się zdanie. W ZF zawsze wszystko sprowadza się do opiekuna komponentu - jednej osoby.

8. Roznorodnosc. W ZF, moge uzyc jako configa i xml, i ini (cokolwiek co implementuje pewien interfejs), dla i18n, mam mase adapterow, w tym gettext od GNU, plus punkt 5 (specjalnie go wyroznilem, bo to barodz wazny element)
W Agavi mogę użyć tylko XML........................ takiego z podpowiadaniem składni na podstawie XSD, includowaniem innych plików xml (ze wsparciem XPath), a co najlepsze potem te XMLe kompilowane są wprost do PHP, ale nie tylko jako tablice danych, a raczej część samego frameworka - kod, który współpracuje wewnętrznie z filtrami, akcjami, widokiem itd
Kod
9. DB. W sf jestem zmuszony do propela lub doctrine, dlugo w sf byly bugi w ich adaptacji. Te smieszne generowanie schematu i modelu, bleee. bajzel! :)
W Symfony też możesz się bez Nich obejść - po prostu nie skorzystasz z dedykowanych generatorów.
Kod
w ZF, mam zjebisty Zend_Db, ktory mi pozwala na wiele. i jeszcze wiecej
hehehehehehe, muszę Ciebie uświadomić - Zend_Db to shit

Kod
10. Przepowiadam, albo to juz zostalo pzrepowiedziane, ze Zend Framework stanie sie standardem.
Śmiem wątpić. Ale akurat ten pubkt jest zbyt subiektywny, żeby się spierać.
PS. Przeszedłem z cytatów na kod, bo forum ma ograniczenie na Ich (cytatów) ilość w poście (sic!).