Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybór Frameworka.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16
athabus
Swego czasu napisałem mały projekt dla siebie, ale potem udostępniłem go jako OS. Muszę przyznać, że było trochę problemów z instalacją na niektórych hostingach. Problemy były małe i w 95% udało się je przeskoczyć, ale jednak udostępnienie tego typu projektu wiąże się z zaoferowaniem supportu przy instalacji.
Na pocieszenie dodam, że nie zrobiłem żadnego instalatora itp - napisałem jedynie szczegółową instrukcję jak wyedytować pliki w konfiguracji etc. Większość błędów była spowodowana tym, że ludzie nie potrafili czytać/mieli konta z dziwnymi wynalazkami typu php4 albo jakieś dziwne ustawienia w konfiguracji. Z moich obserwacji wynika, że symfony jest dość czułe na "niestandardowe" ustawienia w php.ini i z tego powodu możesz mieć problem z aplikacjami pudełkowymi. Nie jest to duży problem jeśli sprzedajesz 50 kopii po 1k zł ale gorzej jak sprzedajesz 5.000 po 10zł.
qbatoja
Czas, zeby ktos napisal cos parktycznego laugh.gif

Jesli chcesz produkowac gnioty i pazdzioszki, to symfony nadaje sie do tego idealnie. szybko tworzysz aplikacje, jest sporo pluginow. pani jadzia zadowoli sie backendem szybko stworzonym dla niej (crud generator i pluginy (polecam SfSimpleCms)).
Jesli chcesz napisac cos jak youtube, z funkcjonalnoscia facebooka, to tylko zend framework. dzieki temu ze jest to zbior luzno powiazanych z soba klas, sam decydujesz co wykorzystac. Nie uruchamiasz rzeczy nie potrzebnych, tylko to co jest ci potrzebne. najprostrza aplikacja na zf jest co prawda wolniejsza od byle aplikacji na symfony, ale geek'i ktore znaja sie na inzynierii oprogramowania, na wydajnosci, zastosuja duzo zajebistych technik (modyfikacja autoloadingu i czary mary z nim zwiazane, cache(memcached) zapytan do bazy, funkcji, klas, zbiorow klas i cache stron statycznych), dzieki czemu zachowujemy swobode programowania)

Moj cms oparty na zf, zniszczy kazda aplikacje oparta na symfony smile.gif

Co do kochanej, to sie nie wypowiadam, bo sie poprostu nie znam. mozliwe ze jest super ekstra i jest lepsza od zenda, choc baaardzo w ta watpie. nie mam czasu, zarobiony jestem tongue.gif

tak na marginesie, jesli chcecie szybko pisac spoko stronki, to odrazu w drupala wejdzcie, po co tracic czas na frameworki? smile.gif
mike
Cytat(qbatoja @ 5.01.2009, 18:20:22 ) *
Czas, zeby ktos napisal cos parktycznego laugh.gif
Jesli chcesz produkowac gnioty i pazdzioszki, to symfony nadaje sie do tego idealnie. (...)
No i to nie będziesz Ty.
Takich debilizmów nie było tu dawno. Chyba zasilę nimi wątek Humor tongue.gif
phpion
Cytat(qbatoja @ 5.01.2009, 20:20:22 ) *

Fajowo. Może jakieś argumenty? Screenshoty chociaż? Bo na razie poza kosmiczną extazą nie podałeś nic konkretnego co świadczyłoby o wyższości ZF nad S.

BTW:
Cytat
modyfikacja autoloadingu i czary mary z nim zwiazane, cache(memcached) zapytan do bazy, funkcji, klas, zbiorow klas i cache stron statycznych

Super framework! Żeby można było na nim postawić coś wydajnego konieczne są takie zabiegi. Gratulacje!
LBO
Cytat(qbatoja @ 5.01.2009, 18:20:22 ) *

Znałem takiego ZF kozaka - przechwalał się, przechwalał, a jak na kod spojrzałem to trwoga mnie ogarnęła smile.gif Całość konfiguracji w jednym pliku, bo tak wydajniej i tryliard ścieżek w include_path, bo wszystko chciał ładować "cudownym" zendowym autoloaderem.

BTW nie chcę się czepiać, ale co to jest memcache zbiorów klas?
qbatoja
@mike, nie podniecaj sie ze jeden serwis yahoo jest na sf, bo to nie jest wyznacznik. nasza klasa tez dziala dobrze, jak kupila milion serwerow ;]

@phpion, widze ze jak byla lekcja o problemach optymalizacji i duzych trafficow, to w klasie cie nie bylo, bo zaspales, myslac do pozna w nocy, dlaczego cos ci nie dziala w propelu, bo zapomniales jescze raz wygenerowac model, czy moze zastanawiales sie czemu aplikacja konsolowa do w sandboxie nie jest zogdna ze standardem optget?

@LBO, ty tez sie nie podniecaj, bo w moim include_path, mam jedna sciezke. a jak chcesz sie klocic ze require_once jest szybszy od auto loadera, to zapraszam do dyskusji. przytocze ci mase argumentow przeczacych. co do configa to n/c. nie kazdy kto kozakiem sie nazywa, kozakiem jest. Z tym memcached zbioru klas, to sie zapedzilem, ale to przez glosne myslenie. mam na mysli moj prywatny algorytm przyspieszania ZF.

Chciales argumenty, to je dostaniesz.

1. Uporzadkowane nazewnictwo. Dzieki nazwom, wiesz co gdzie jest.

2. Developerzy. Ciagle pracuja nad rozwojem. Zobacz jak dynamicznie sie on rozwija. Zobacz ile dodatkowych bibliotek z kazda nowa wersja wychodzi. Jak bardzo dbaja o stabilnosc i wydajnosc. Przelec benchamrkiem i zobacz jak co kazdy powazny release, wydajnosc wzrasta od kilkunastu do kilkudziesieciu procent. A prace ciagle trwaja. Mimo dynamiki, dokumentacja jest zawsze na bierzaco.

3. Rozszerzalnosc. W wiekszej grupie programistow, docenisz mozliwosci ZF. Duzo latwiej pisac pluginy i helpery (view, action) do zf. W polaczeniu z pkt 1 duzo latwiej sie odnalesc.

4. Zend_Form i Zend_Dojo_Form. Stary, przeanalizuj co te biblioteki daja. Z jaka latwoscia mozesz zbudowac dynamiczne wydajne formularze z walidacja po stronie przegladarki, nie wymagajac od php developera znajomosci js.

5. Zend_Cache. Sf ma w sobie tylko cachowanie w plikach. A jesli znasz sie na rzeczy, to wiesz, ze jest to najwolniejszy z mozliwych rodzajow cache. zend ma wsparcie dla memcached, apc no i dla zend_platform, ktore w polaczeniu z innymi produktami zenda, wymiata.

6. Firma. Symfony zostalo napisane przez jedna osobe, architektura opracowana przez jedna moze dwie osoby. i to francuza, a co z francji jest dobrego? ;p koles i tak potem odszedl bo nei doszedl do porozumienia. Skoro tak jest to wszystko idzie w zlym kierunku. A Zend? Tworca PHP 5 (Zend Engine II) dobrze wie, jakie zalozenia powinien spelniac framework i aplikacja oparta na PHP. pisana przez wielu developerow komunikujacych sie miedzy soba. Zend podpisal umowe z Adobe, na temat wspolnego rozwoju (gdzie flex w sf, no gdzie?), wspolpracuje tez z wiodacymi javascriptowymi frameworkami dojo, jquery.

7. Biblioteki. Powiesz ze masz dostep do wielu pluginow w symfony, ale one pisane sa przez developerow z dupy wzietych, biblioteki zenda sa pisane przez natywnych developerow. Chocby Zend_Pdf, Zend_Gdata, Zend_Services_* W manualu zf jest napisane nawet jak zaadoptowac smarty.

8. Spolecznosc. W Symfony nie ma wplywu na rozwoj waznych elementow frameworka, co jest krytykowane nawet przez adoratorow sf (wspone ze autor ksiazki do symfony zbrechtal je, co jest na maksa smieszne. http://redotheweb.com/2008/05/16/no-one-is-irreplaceable/)

8. Roznorodnosc. W ZF, moge uzyc jako configa i xml, i ini (cokolwiek co implementuje pewien interfejs), dla i18n, mam mase adapterow, w tym gettext od GNU, plus punkt 5 (specjalnie go wyroznilem, bo to barodz wazny element)

9. DB. W sf jestem zmuszony do propela lub doctrine, dlugo w sf byly bugi w ich adaptacji. Te smieszne generowanie schematu i modelu, bleee. bajzel! smile.gif w ZF, mam zjebisty Zend_Db, ktory mi pozwala na wiele. i jeszcze wiecej

10. Przepowiadam, albo to juz zostalo pzrepowiedziane, ze Zend Framework stanie sie standardem.

Nie rozumiem ludzi ktorzy chca sie klocic i mi wmowic , ze aplikacja napisana specjalnie per projekt (a zf do tego idealnie sie nadaje) nie jest wydajniejsza od gotowego sytemu dedykowanego do wszystkich rodzajow stron. nie wiem czy plakac czy smiac sie.
Xniver
Cytat
5. Zend_Cache. Sf ma w sobie tylko cachowanie w plikach.

Niedoinformowany jesteś
http://www.symfony-project.org/api/1_2/cache

Cytat
8. Roznorodnosc. W ZF, moge uzyc jako configa i xml, i ini (cokolwiek co implementuje pewien interfejs), dla i18n, mam mase adapterow, w tym gettext od GNU, plus punkt 5 (specjalnie go wyroznilem, bo to barodz wazny element)

A w symfony to nie masz?
http://www.symfony-project.org/api/1_2/i18n

Cytat
10. Przepowiadam, albo to juz zostalo pzrepowiedziane, ze Zend Framework stanie sie standardem.

Koniec świata prędzej będzie

BTW, co sądzicie o Yii Framework, wygląda na bardzo rozbudowany.
AxZx
Cytat(qbatoja @ 6.01.2009, 01:00:15 ) *
2. Developerzy. Ciagle pracuja nad rozwojem. Zobacz jak dynamicznie sie on rozwija. Zobacz ile dodatkowych bibliotek z kazda nowa wersja wychodzi. Jak bardzo dbaja o stabilnosc i wydajnosc. Przelec benchamrkiem i zobacz jak co kazdy powazny release, wydajnosc wzrasta od kilkunastu do kilkudziesieciu procent. A prace ciagle trwaja. Mimo dynamiki, dokumentacja jest zawsze na bierzaco.

mam takie pytanie, czy to, że z każdą nową wersją ZF wzrasta wydajność aplikacji napisanych na tym FW ma jakieś znaczenie na naszą aplikację napisaną jakiś czas temu? czy łatwo jest aktualizować na bieżąco pliki tego frameworka tak, żeby aplikacja ciągle działała?
pytam bo w Symfony nie mogę jakoś się zabrać do zaktualizowania z wersji 1.0.16 do najnowszej 1.2.1.
phpion
Cytat(qbatoja @ 6.01.2009, 03:00:15 ) *
@phpion, widze ze jak byla lekcja o problemach optymalizacji i duzych trafficow, to w klasie cie nie bylo, bo zaspales, myslac do pozna w nocy, dlaczego cos ci nie dziala w propelu, bo zapomniales jescze raz wygenerowac model, czy moze zastanawiales sie czemu aplikacja konsolowa do w sandboxie nie jest zogdna ze standardem optget?

Muszę Cię niestety zmartwić bo trafiłeś kulą w płot. Nie używam Symfony. Pracowałem na nim grubo ponad rok i aktualnie przeszedłem na coś zdecydowanie mniejszego (Kohana) i dającego większą dowolność przy zachowaniu jednego standardu (co niestety nie ma miejsca w ZF). Z ZF miałem krótką styczność ale moim zdaniem to przerost formy nad treścią. Aplikacje webowe powinny być **przede wszystkim** szybkie i wydajne. Rozbijanie wszystkiego co się da na X plików może i wygląda PRO ale czy aby na pewno jest dobre dla serwisów internetowych?

Poboba Ci się zapis konfigu w XML czy INI? Super! Ja jednak wolę czyste PHP. Nie muszę się wówczas martwić jak zapisać konkretne dane (np. tablicę).

Jeżeli chodzi o Propela to przyznam Ci razję; początkowo był on dla mnie "oł łał" ale po pewnym czasie zaczął przeszkadzać (przebudowa modeli, brak możliwości korzystania ze specyficznych dla danej bazy typów).

Piszesz, że Zend podpisał umowę z Adobe, że jest tworzony przez ludzi od PHP itd. Widzisz - tu chyba właśnie leży jego siła, w działaniach marketingowych. Dlatego też każdy inny framework jest już z miejsca na gorszej pozycji niż ZF.
dr_bonzo
Cytat
pytam bo w Symfony nie mogę jakoś się zabrać do zaktualizowania z wersji 1.0.16 do najnowszej 1.2.1.

Teoria: aktualizujesz jak najczesciej == najmniej roboty przy kazdej aktualizacji, jestes na bierzaco ze zmianami, wiesz co zmienili itp., jak jeszcze masz automatyczne testy dla calego systemu to juz bajka - wykryja ci bledy wprowadzone przez update FW smile.gif
Praktyka: kazdy wie jak jest winksmiley.jpg
qbatoja
Cytat(AxZx @ 6.01.2009, 00:46:55 ) *
mam takie pytanie, czy to, że z każdą nową wersją ZF wzrasta wydajność aplikacji napisanych na tym FW ma jakieś znaczenie na naszą aplikację napisaną jakiś czas temu? czy łatwo jest aktualizować na bieżąco pliki tego frameworka tak, żeby aplikacja ciągle działała?

Z doswiadczenai ci powiem, ze mialem klopot w przejsciu z 1.0 na 1.4 czy tam 1.5, nie pamietam, bo zmienilo sie parsowanie routera dla akcji (nie mozna camelCasem wywolywac). Jakis czas temu podpialem wersje 1.7.2 w miejsce 1.5 i nie mi sie nie pieprzylo, przeciwnie, bylo lepiej (lekko wydajniej).

Cytat(phpion @ 6.01.2009, 07:03:00 ) *
(...) aktualnie przeszedłem na coś zdecydowanie mniejszego (Kohana) i dającego większą dowolność przy zachowaniu jednego standardu (co niestety nie ma miejsca w ZF).

Nie znam Kohana, mozliwe ze jest fajny. Ale co do tego standardu... Jak juz mowilem ZF idealnie sie nadaje do dedykowanych projektow, i z wielu wybieram standard odpowiadajacy mi najbardziej. Poza tym, odradzam poczatkujacym pisania wiekszych aplikacji w ZF, bo sie zagubia. ZF jest dobry do nauki i do zaawansowanych aplikacji webowych.

Aplikacje webowe powinny być **przede wszystkim** szybkie i wydajne. Rozbijanie wszystkiego co się da na X plików może i wygląda PRO ale czy aby na pewno jest dobre dla serwisów internetowych?

Zgadzam sie z pierwszym zdaniem, a to rozbijanie wlasnie to potwierdza, bo dzieki temu ze masz taka strukture, app mozesz przyspieszyc w dowolnym miejscu smile.gif

Piszesz, że Zend podpisał umowę z Adobe, że jest tworzony przez ludzi od PHP itd. Widzisz - tu chyba właśnie leży jego siła, w działaniach marketingowych. Dlatego też każdy inny framework jest już z miejsca na gorszej pozycji niż ZF.

Choc to ma znaczenie, bardziej mi sie podoba to co w sobie kryje. Dla mnie to jest ogromny plus ze taka wspolpraca istnieje. dzieki temu moge miec nadzieje, ze beda jakies zajebiste biblioteki, ze komunikacja z flashem bedzie jedno linijkowa, mamy juz zajebiste zend_amf. Nie wiemy tez, czy zend nie podpisze wspolpracy z google i cos niesamowitego nie wyrzezbia.

Moja konkluzja jest taka. Symfony jest swietnym frameworkiem, ale nie ma takiego potencjalu jak Zend Framework. A ja jestem czlowiekiem ktory ma mase pomyslow i chce je wykorzystac wlasnie dzieki takiemu potencjalowi. W wiekoszosci agencji w Londynie uzywany jest symfony, bo jest najbardziej oplacalny. Sam musze w tym pare stronek rzezbic, bo przez ten kryzys nie ma pieniedzy na to zeby napisac cms w ZF.
itsme
hmm ciekawa dyskusja ale jest jeden podstawowy błąd.

Nie należy porównywać tych dwóch produktów. Gdyż to są zupełnie nic nie mające ze sobą rzeczy.

1. Zend Framework - choć w nazwie ma Framework nim nie jest to jest zestaw swietnych, zajefajnych class i nic więcej
2. Symfony - kurde w nazwie nie ma Framework a nim jest :-)

I po co te dyskusje ?

Światowej klasy naukowiec, praktykant, świetny człowiek o szerokim podejściu do życia (hello mike hihihihih) kiedyś dał mi przykład:
- posadź 10 programistów w celu napisania bloga przy ZF i po tygodniu będziesz miał uzgodnione i ujednolicone zasady kodowania ale bloga nie
- posadź 10 programistów w celu napisania bloga przy Symfony a po tygodniu będziesz miał blog, sklep, naszą klasę i po podłączeniu do expresu do kawy będzie robił kawe :-)

i ja się z tym zgadzam.
Tak długo dopóki nie napiszecie w ZF własnego Frameworka to będzie tylko ZC Zend Classes i nic ponadto - co nie zmienia faktu że kod jest wibitnie napisany w obu przypadkach :-)

Chcecie porównywać - pogadajcie o jakości dokumentacji, jakjości kodu, wsparciu społeczności ale nie o Frameworkach :-)

Pozdrawiam

Itsme
qbatoja
masz duzo racji, ale tez przesadzasz, parenascie linijek kodu ktory konfiguruje front controller i laduje ustawienia i masz tez prostego frameworka. moze za bardzo pojechalem symfony, ale tak mam jak ktos jezdzi po zf tongue.gif a poza tym nie chodzi o wybitnosc kodu tylko o rozwiazanie pewnych problemow, do ktorych zf podszedl pierwszorzednie. cache, acl, auth np
mike
Cytat(qbatoja @ 6.01.2009, 16:44:19 ) *
masz duzo racji, ale tez przesadzasz, parenascie linijek kodu ktory konfiguruje front controller i laduje ustawienia i masz tez prostego frameworka
Zacznij pisac na Humorze tongue.gif
Kilka linijek mówisz? Za dużo widziałem w sieci wątków w stylu Jaką wy macie struktórę folderów w ZF tongue.gif Jeśli juz tu są rozjazdy, to później to co określasz jako kilka linijek jest bardzo duzym problemem. Ilu programistów ZF tyle pomysłów na umieszczenie konfiguracji, podział na moduły, działanie aplikacji, wczytanie konfiguracji, etc. Że już pominę debilne nazwy klas tongue.gif
Pracuję i na ZF i na symfony i takie mam doświadczenia. Każdy w ZF pisze inacze, co czyni z niego dupę nie framework.
qbatoja
nie napinaj sie tak i nie powtarzaj.W zend studio for eclipse, tworzysz nowy projekt, masz gotowa strukture wszystkiego. nawet konfiguracja front controllera. i juz normalnie mozna pisac prosta aplikacje. poza tym mysle ze ciagle czekasz na cos jak:
  1. <?php
  2. $myApp = new Facebook;
  3. ?>

Jakie debilne nazwy klas? blink.gif
mike
Cytat(qbatoja @ 6.01.2009, 17:05:32 ) *
Jakie debilne nazwy klas? blink.gif
Zend_Controller_Plugin_Abstract
Zend_Controller_Request_Abstract
Zend_Controller_Dispatcher_Standard
Zend_Controller_Router_Route_Hostname
... i tak dalej. Nie znalazłem sześcioczłonowej choć na pewno jest tongue.gif
qbatoja
bo nie wiesz co one odwzorowuja... jak dla mnie jest to zarabiste nazewnictwo, bo wszystko staje sie logiczne. latwiej zainkludowac klase (auto loader jest szybszy od np require_once), same benefity.
phpion
Cytat(qbatoja @ 6.01.2009, 19:31:53 ) *
jak dla mnie jest to zarabiste nazewnictwo, bo wszystko staje sie logiczne

Zgadzam się. Moim zdaniem taka konwencja nazewnicza jest bardzo dobra, rodem z PEAR. W ZF brakuje mi jednak, o czym pisał mike, jednolitego standardu jeśli chodzi o budowę aplikacji. Gdyby wprowadzili jakieś obostrzenia w tym kierunku praca z ZF mogłaby wyglądać zupełnie inaczej.
mike
Cytat(qbatoja @ 6.01.2009, 17:31:53 ) *
bo nie wiesz co one odwzorowuja...
Doskonale wiem co one odwzorowują. Są jednak zbędne i utrudniają życie. Muszę pamiętać całe API żeby stworzyć obiekt Hostname. Bo przecież ktoś musiał nazwać klasę Zend_Controller_Router_Route_Hostname tongue.gif
Logiczne aplikacje da się napisać bez takich nazw klas. Autoloader równie dobry i szybki podobnie. Te nazwy są zbędne i nieczego nie dają.
nrm
Cytat(mike @ 6.01.2009, 17:10:39 ) *
Zend_Controller_Plugin_Abstract
Zend_Controller_Request_Abstract
Zend_Controller_Dispatcher_Standard
Zend_Controller_Router_Route_Hostname
... i tak dalej. Nie znalazłem sześcioczłonowej choć na pewno jest tongue.gif

ha ha, przyganiał kocioł garnkowi biggrin.gif nie wiem czy to powinien być argument w tej (żenującej) konwersacji w momencie gdy w Sf mamy jeszcze gorsze (imho) potworki typu:

sfPropelActAsNestedSetBehaviorPlugin rulez tongue.gif guitar.gif
sfYzClientSideValidationPlugin
sfPropelLoadbalancerPlugin
sfPrototypeWindowPlugin
sfCookieSessionStoragePlugin
sfCheckTaskExecutionPlugin

Z dwojga złego underscore'y czytelniejsze winksmiley.jpg ale i tak oba FW mają porypane nazewnictwo winksmiley.jpg
Mize
Ostatnio korzystałem z kilku fw po trochu. ( ZF, Kohana, CI, Symfony... )

IMHO najlepiej wypadl ZF. Mimo, ze rzeczywiście wyglada to na zestaw luznych klas, to wlasnie w tym widzialem najwiekszy atut.

Naczytalem sie troche negatywnych opinii o Kohanej, ale ku mojemu zaskoczeniu - bardzo sympatycznie to wygladalo.

CI nie wypadl najlepiej mimo, iz tez mam pozytywne odczucia.

A Symfony, ouch... troche mnie przerazilo.
Z ORM mialem juz do czynienia, ale w sf, denerwowalo mnie to, ze mnostwo kodu bylo generowane automatycznie.
Przyspiesza to prace, okay, ale bez przesady.
Moze mnie to Symfony przeroslo, jako ze nie jestem jeszcze na takim poziomie na jakim chcialbym byc.

Teraz mam ochote przetestowac Agavi, bo widze, ze LBO je bardzo zachwala. tongue.gif

No, ale to tylko moj punkt widzenia.
Na razie pozostane przy swoim fw, ktory jest bardzo podobny do Zenda i Kohanej, ale do doskonalosci mu jeszcze daleko... ;s
LBO
Cytat
@LBO, ty tez sie nie podniecaj, bo w moim include_path, mam jedna sciezke. a jak chcesz sie klocic ze require_once jest szybszy od auto loadera, to zapraszam do dyskusji. przytocze ci mase argumentow przeczacych. co do configa to n/c. nie kazdy kto kozakiem sie nazywa, kozakiem jest. Z tym memcached zbioru klas, to sie zapedzilem, ale to przez glosne myslenie. mam na mysli moj prywatny algorytm przyspieszania ZF.

1. Co ma szybkość require_once do autoloadera i gdzie twierdzę cokolwiek? Ale jeżeli już to uwierz, że mam poważne zastrzeżenia co do zendowego autoloadera. Jest zupełnie nieelastyczny i nie mogę sobie dodać do niego zewnętrznych klas nietrzymających się nazewnictwa PEARa. Nie mówiąc o tym, że jest IMO przekombinowany.
W Agavi mam zwykłą mapę i autoloader nie robi nic, prócz
  1. <?php
  2. include(self::$map[$classname]);
  3. ?>

Taka prościzna, a zapewnia multum elastyczności.

1. Uporzadkowane nazewnictwo. Dzieki nazwom, wiesz co gdzie jest.

Dokładnie, wiem przez ile folderów będę się musiał przebić.

No i? Wydajność swoją drogą, a wygoda i szybkość adaptacji swoją.

3. Rozszerzalnosc. W wiekszej grupie programistow, docenisz mozliwosci ZF. Duzo latwiej pisac pluginy i helpery (view, action) do zf. W polaczeniu z pkt 1 duzo latwiej sie odnalesc.

Hmmmm, wolę stworzyć np. jQueryHelper extends ViewHelper (w katalogu app/helepers) uzbrojoną w metody typu jQueryHelper::dragItem(), jQueryHelper::dropItem, jQueryHelper::attachCarousel() etc. niż zestaw klas MyCompany_View_Helpers_Jquery_Item_Drop, MyCompany_View_Helpers_Jquery_Item_Drag, MyCompany_View_Helpers_Jquery_Attach_Carousel.

4. Zend_Form i Zend_Dojo_Form. Stary, przeanalizuj co te biblioteki daja. Z jaka latwoscia mozesz zbudowac dynamiczne wydajne formularze z walidacja po stronie przegladarki, nie wymagajac od php developera znajomosci js.

Wydaje mi się, że Symfony ze swoim frameworkiem formularzy + helpery wcale, a wcale nie stoi w tyle.

5. Zend_Cache. Sf ma w sobie tylko cachowanie w plikach. A jesli znasz sie na rzeczy, to wiesz, ze jest to najwolniejszy z mozliwych rodzajow cache. zend ma wsparcie dla memcached, apc no i dla zend_platform, ktore w polaczeniu z innymi produktami zenda, wymiata.

Twierdzisz, jakby tylko zend miał coś takiego? Ale wiesz co - tak nie jest. Wiele frameworków ma wsparcie dla takich rzeczy. I wiesz jaka jest różnica wtedy między nimi? Że w konfiguracji, w ustalonym pliku cache.xml/yml/ini (czy cokolwiek prawdziwy framework wspiera) ustawię sobie
Kod
enable = yes
driver = file|memcache|etc

6. Firma. Symfony zostalo napisane przez jedna osobe, architektura opracowana przez jedna moze dwie osoby. i to francuza, a co z francji jest dobrego? ;p koles i tak potem odszedl bo nei doszedl do porozumienia. Skoro tak jest to wszystko idzie w zlym kierunku. A Zend? Tworca PHP 5 (Zend Engine II) dobrze wie, jakie zalozenia powinien spelniac framework i aplikacja oparta na PHP. pisana przez wielu developerow komunikujacych sie miedzy soba. Zend podpisal umowe z Adobe, na temat wspolnego rozwoju (gdzie flex w sf, no gdzie?), wspolpracuje tez z wiodacymi javascriptowymi frameworkami dojo, jquery.

A Symfony nie współpracuje, a wsparcie dla większości powyższych ma smile.gif

7. Biblioteki. Powiesz ze masz dostep do wielu pluginow w symfony, ale one pisane sa przez developerow z dupy wzietych, biblioteki zenda sa pisane przez natywnych developerow. Chocby Zend_Pdf, Zend_Gdata, Zend_Services_* W manualu zf jest napisane nawet jak zaadoptowac smarty.

Uwierz mi, że użytkownicy Symfony umieją odróżnić badziewny plugin od cuda. I piszesz jakby po necie nie krążyły biblioteki-syfy do Zenda.

8. Spolecznosc. W Symfony nie ma wplywu na rozwoj waznych elementow frameworka, co jest krytykowane nawet przez adoratorow sf (wspone ze autor ksiazki do symfony zbrechtal je, co jest na maksa smieszne. http://redotheweb.com/2008/05/16/no-one-is-irreplaceable/)

Piszesz jakby społeczność Zenda miała takie liczące się zdanie. W ZF zawsze wszystko sprowadza się do opiekuna komponentu - jednej osoby.

W Agavi mogę użyć tylko XML........................ takiego z podpowiadaniem składni na podstawie XSD, includowaniem innych plików xml (ze wsparciem XPath), a co najlepsze potem te XMLe kompilowane są wprost do PHP, ale nie tylko jako tablice danych, a raczej część samego frameworka - kod, który współpracuje wewnętrznie z filtrami, akcjami, widokiem itd

Kod
9. DB. W sf jestem zmuszony do propela lub doctrine, dlugo w sf byly bugi w ich adaptacji. Te smieszne generowanie schematu i modelu, bleee. bajzel! :)

W Symfony też możesz się bez Nich obejść - po prostu nie skorzystasz z dedykowanych generatorów.

Kod
w ZF, mam zjebisty Zend_Db, ktory mi pozwala na wiele. i jeszcze wiecej

hehehehehehe, muszę Ciebie uświadomić - Zend_Db to shit smile.gif

Kod

Śmiem wątpić. Ale akurat ten pubkt jest zbyt subiektywny, żeby się spierać.

PS. Przeszedłem z cytatów na kod, bo forum ma ograniczenie na Ich (cytatów) ilość w poście (sic!).
phpion
Cytat(LBO @ 6.01.2009, 21:42:08 ) *
hehehehehehe, muszę Ciebie uświadomić - Zend_Db to shit smile.gif

Tak z ciekawości - dlaczego?
LBO
Cytat(phpion @ 6.01.2009, 19:48:28 ) *
Tak z ciekawości - dlaczego?

Bo to takie niedorobione Doctrine. Z DQL skończyli na select'cie, a przy okazji przekombinowali z drobiażdżkami typu Zend_Db_Expr. Zniechęcił mnie też brak wsparcia do CC.

I rozwiązanie relacji wybitnie mi nie podchodzi

edit:

I gdzie generatory? Wystarczy mi, że zaprojektuję bazę. Nie chcę mieć potem mnóstwa pisaniny dodatkowej.
mike
1. Za symfony stoi wiele więcej osób niż jeden człowiek;
2. François Zaninotto, który odszedł z Sensio Labs był głównie odpowiedzialny za dokumentację. Więc kod na jego odejściu nie ucierpiał.
3. Przywoływanie jako argumenty słów typu "i to francuza, a co z francji jest dobrego?" jest żenujące i świadczy o tym, że nie masz nic do powiedzenia. Równie dobrze mógłbym powiedzieć w Twoim kierunku "Nie rozmawiam z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a późnije pokona doświadczeniem".
4. Ze wszystkich, którzy wnieśli cokolwiek do ZF tylko Gutmans jest faktycznym autorem PHP, więc nie chrzań, że autorzy PHP pisali ZF.
5. symfony współpracuje z tymi samymi wiodącymi frameworkami JavaScript.
6. Zend_Db jest kulawy jak stary wilk morski z deską zamiast nogi.

Zresztą mieliśmy porównywać frameworki. Jeśli dodajemy do tego ZF to czemu nie ezComponents?
LBO
Cytat(mike @ 6.01.2009, 20:08:33 ) *
...to czemu nie ezComponents?

Mike, robią teraz komponent ezcFramework smile.gif Zgadnij za co będzie odpowiedzialny smile.gif

P.S. ezcDatabase to kawał dobrego kodu.
itsme
słuchajcie może zamiast ściagania się w konkursie "kto komu lepiej dopie*" proponuję inną zabawę - z korzyścią dla wszystkich.

@LBO: jako żywy dowód obrony ZF znajdź w nim 10 największych minusów oraz 10 największych plusów w Symfony. Nie porównywamy tych dwóch produktów - poprostu szukamy plusy i minusy.

tą samą prośbę kieruje do @Mike :-) oczywiście znajdź 10 minusów w Symfony (dla Ciebie najbardziej dotkliwych) i 10 plusów ZF.

Jedyne życzenie to takie że argumentując ZF lub Symforny nie mnożecie się odwoływać do drugiego przedmiotu rozprawy/badań.

pozdrawiam
qbatoja
@LBO

Spoko, dodasz sobie zewnetrzna biblioteke ktora ma w sobie 100 klas i co? Recznie dodajesz klasy do mapy i ich sciezki? Poza tym w Zend mam cos takiego jak metode registerAutoload, gdzie w parametrze mozesz podac klase, ktora ci zmodyfikuje auto loadowanie klas. nic nie stoi na przeszkodzi rozszerzyc zamienianie _ na / i najpierw sprawdzic czy klasa jest w twojej tablicy. pare linijek kodu. Prawda jest taka, ze tez mam zastrzezenia do zend autoloadera ale innej natury. poza tym nie to ze sie czepiam, ale spl_autoload_register jest szybsze smile.gif

Ad 1. Yhm, nie tylko wiem gdzie znajduja sie pliki, ale wiem do jakiego elementu logiki dana klasa nalezy.

Ad 2. Ehh.. Przeciez sam w kazdym poscie pisze, ze to prawda ze w sf szybko mozna napisac aplikacje, a ZF jest super do pisania aplikacji per project lub zgodnie z wlasnymi zalozeniami. Czytamy ze zrozumieniem smile.gif

Ad 3. uhh, ale sie napiszesz tongue.gif Poza tym i tak przesadzasz, bo tak samo moge napisac: MyCompany_View_Helpers_Jquery::itemDrag(); A w uzyciu nie piszesz calej klasy, tylko $this->jquery();

Ad 4. Masz racje, wydaje Ci sie smile.gif Naprawde nie zdajesz sobie sprawy z mocy jaka tam jest, ze generujac formularz, mozwesz zalatwic walidacje, filtrowanie, dekoracje itd. Z calym szacunkiem, ale tego nie ma w symfony.

Ad 5. Tematu nie ma, zapedzilem sie nie badajac jak sie maja sprawy w symfony.

Ad 6. Zend_Amf to poczatek wpolpracy, napewno beda kolejne swietne rzeczy. Poza tym PHP to open source, wiec poki Zend nie zrobi wala i nie bedzie dodawal skompilowanych bibliotek, symfony moze podpatrzec kod i rowniez go zaadoptowac. Poza tym, skoro tak wspolpraca jest, to mozliwe ze adobe bedzie tak wypuszczalo nowe produkty, zeby byly na maksa kompatybilne z zf.

Ad 7. Nie wiem czy kraza, bo ja takowych nie potrzebuje. Skoro Symfony jest takie wow, to dlaczego junior developer musi rozrozniac badziew od dobrego kawalka kodu?

Ad 8a. Zapraszam tutaj, sporo programistow wystawia proposale, jest caly diagram postepowania opisany, aktywnosc na tym polu jest bardzo wysoka. Poza tym jest genialny wzor dla specyfikacji jaka musi developer przedstawic. Ludzi sie lacza w teamy, pomagaja developowac nowe i isteniejace bilbioteki. Tam wsyzstko jest.

Ad 8b. Cos mi sie powalilo z tymi 8 tongue.gif Tu tez tematu nie powinno byc, aczkolwiek co do twojego xml, to spoko. Podoba mi sie, sek w tym, ze niektorzy lubia format ini.

Ad 9. Zdanie "Db to shit" bardzo mnie uswiadomilo. Uuu tongue.gif Bardzo mi sie podoba Zend_Db_Select jest przyjemniejszy od Klasy Criteria. Bardziej naturalny. To samo z Zend_Db_Table, kotry implementuje znakomity wzorzec Table Gateway. Co do tego problemu co podales w innym poscie, ja go nie mam, bo mi taka technika sie nie podoba i jest malo wydajna. Mam klasy modelu gdzie joinuje co trzeba i przekazuje do kontrolera tablce/obiekt bardzo smaczny i pachnacy.

Ad 10. Masz racje, to bylo subiektywne i nie ma sensu sie o to wspierac

@mike

Ad 1
Cytuje François Zaninotto:
Cytat
Today, my opinions are clearly not the ones of the “symfony core team”. Important design choices are not discussed with the community, just like when symfony was only developed internally. 95% of the code base is still the result of a single man’s work and decisions. The community is just there to provide support, do the beta testing and play with plugins. This is a big strength of the project (no dispersion, no time lost in sterile discussions), but it’s also frustrating when somebody wants to get more involved.

Ad 2.
Ale byl silnie zwiazny z tym teamem, wiec to ma znaczenie, skoro nie znalazl porozumienia.

Ad 3.
Ehh, zapomniales emotki zacytowac, ktora symbolizowala nacjonalistyczny zart (kazdy sobie zartuje z roznych narodowosci. dla jasnosci nie mam uprzedzen). Ale spoko, wiem ze to bylo specjalnie zeby mnie zgnoic nie majac argumentow.

Ad 4.
Chrzanisz to ty, sam strzelajac sobie gola. Gutmans chlopcze to jedna z wazniejszych postaci w swiecie PHP i skoro on tam jest, to znaczy ze cos w tym jest, z reszta jest zarzad ktory podjemuje najwazniejsze decyzje, co do kierunku w ktorym to wsyzstko ma isc. Ehhh

Ad 5. Mozliwe, nie napisalem ze Symfony tego nie ma. Chcialem tylko zaznaczyc, jaki potencjal ma Zend technologies.

Ad 6. "jak juz mowilam w poprzednim wejsciu, podwozie bylo zle, a szyny... szyny tez byly zle" (http://youtube.com/watch?v=KIlS5EO17e0)

Nie bede sie juz spieral, to moj ostatni tego typu post, bo to nie ma sensu. nikt nikogo nie przekona. Jedyne czego bym oczekiwal to wiecej szacunku do siebie.
@ itsme, ciekawe, ale moze pozniej tongue.gif
phpion
Świetna zabawa itsme! Mimo, że nie jestem w paczce winksmiley.jpg to napiszę co mnie najbardziej denerwuje w Symfony:
1. Zbyt duża automatyzacja. Czasem aby coś zmienić/dostosować do swoich potrzeb trzeba się nieźle nagłowić.
2. Konfiguracja zapisana w *.yml. Również trzeba główkować i kombinować jak zapisać jakieś dane (np. tablice).
3. Propel. Wszystko fajnie, szybko się buduje modele, ale gdy trzeba wprowadzić jakieś zmiany trzeba wszystko przebudować. Dalej za Propelem: brak możliwości korzystania ze specjalnych typów dla danej bazy danych.
4. Utworzenie własnego wyglądu formularza (np. inne ułożenie kliku pól) rownież nie należy do najprzyjemniejszych.
5. Pluginy. Jakoś nie mogłem się w nich połapać. Niby jest ich masa ale...
6. Największa (jak dla mnie wada) to fakt, że jak się na czymś utknie to kaplica.
7. Do wygodnej obsługi na serwerze docelowym przydałby się dostęp przez konsolę, a na większości serwerów (wirtualnych) takowego brak.
8. *
9. *
10. *

O ZF nie będę się wypowiadał, bo nie miałem z nim dłuższego kontaktu.

* Brak, a nie chcę wymyślać na siłę.

Cytat(qbatoja @ 7.01.2009, 14:29:35 ) *
Ad 4. Masz racje, wydaje Ci sie smile.gif Naprawde nie zdajesz sobie sprawy z mocy jaka tam jest, ze generujac formularz, mozwesz zalatwic walidacje, filtrowanie, dekoracje itd. Z calym szacunkiem, ale tego nie ma w symfony.

http://www.symfony-project.org/book/forms/1_2/en/ ?
JoShiMa
No i zrobił się flame o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Litości, panowie...
phpion
Cytat(JoShiMa @ 7.01.2009, 14:42:56 ) *
No i zrobił się flame o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Litości, panowie...

Dlaczego? Temat to "Wybór Frameworka" więc chyba jest to miejsce do wypowiadania się o plusach i minusach różnych rozwiązań. Wolałabyś abyśmy pisali "S/ZF/K/CI bo tak!"?
qbatoja
Cytat(phpion @ 7.01.2009, 11:34:48 ) *

Nie znalzlem tego w glownej dokumentacji i ksiazce do symfony, najwidoczniej nie znam sie na sf dobrze, wiec wycofuje sie z tematow, czego symfony nie ma smile.gif Dzieki pion za info
LBO
Cytat(qbatoja @ 7.01.2009, 12:29:35 ) *
@LBO

Spoko, dodasz sobie zewnetrzna biblioteke ktora ma w sobie 100 klas i co? Recznie dodajesz klasy do mapy i ich sciezki? Poza tym w Zend mam cos takiego jak metode registerAutoload, gdzie w parametrze mozesz podac klase, ktora ci zmodyfikuje auto loadowanie klas. nic nie stoi na przeszkodzi rozszerzyc zamienianie _ na / i najpierw sprawdzic czy klasa jest w twojej tablicy. pare linijek kodu. Prawda jest taka, ze tez mam zastrzezenia do zend autoloadera ale innej natury. poza tym nie to ze sie czepiam, ale spl_autoload_register jest szybsze smile.gif

Nie, po to mam w Agavi plik config.php, a sf klase ProjectConfiguration, żeby tam sobie zrobić

1. <?php
  2. spl_register_autoload(array('ezcBase', 'autoload'));
  3. ?>

bez zbędnej pisaniny i dodatkowych obiektów. I po co? Żeby na siłe podłączyć pod autoloader frameworka?

Ad 1. Yhm, nie tylko wiem gdzie znajduja sie pliki, ale wiem do jakiego elementu logiki dana klasa należy.

Tak, a czy naprawdę konieczna jest nazwa "Zend_Controller_Request_Http"? Bo jak dla mnie wystarczy "WebRequest" i jest tak samo opisowe.

Ad 2. Ehh.. Przeciez sam w kazdym poscie pisze, ze to prawda ze w sf szybko mozna napisac aplikacje, a ZF jest super do pisania aplikacji per project lub zgodnie z wlasnymi zalozeniami. Czytamy ze zrozumieniem smile.gif

Odniosłem się do Twojego punktu. Oraz czepianie się "czytania ze zrozumieniem" to jest najniższa z form riposty smile.gif

Ad 3. uhh, ale sie napiszesz tongue.gif Poza tym i tak przesadzasz, bo tak samo moge napisac: MyCompany_View_Helpers_Jquery::itemDrag(); A w uzyciu nie piszesz calej klasy, tylko $this->jquery();

Owszem napiszę się. Dla mnie ta funkcjonalność powinna być zamknięta w obiekcie, a nie w klasach. Tutaj developerzy Zf dali ciała.

za @phpionem

Ad 6. Zend_Amf to poczatek wpolpracy, napewno beda kolejne swietne rzeczy. Poza tym PHP to open source, wiec poki Zend nie zrobi wala i nie bedzie dodawal skompilowanych bibliotek, symfony moze podpatrzec kod i rowniez go zaadoptowac. Poza tym, skoro tak wspolpraca jest, to mozliwe ze adobe bedzie tak wypuszczalo nowe produkty, zeby byly na maksa kompatybilne z zf.

ZF to zestaw klas i komponentów. Nic nie trzeba zaadoptować, tylko sobie użyć.

Ad 7. Nie wiem czy kraza, bo ja takowych nie potrzebuje. Skoro Symfony jest takie wow, to dlaczego junior developer musi rozrozniac badziew od dobrego kawalka kodu?

Nie potrzebujesz, bo prócz jakiś tam pluginów kontrolera, to w ZF nic nie ma. W Symfony, plugin to plugin i możesz w nim podpiąć wszystko - od zwykłego zestawu klas, po cały administracyjny interfejs stoczni.

Ad 8a. Zapraszam tutaj, sporo programistow wystawia proposale, jest caly diagram postepowania opisany, aktywnosc na tym polu jest bardzo wysoka. Poza tym jest genialny wzor dla specyfikacji jaka musi developer przedstawic. Ludzi sie lacza w teamy, pomagaja developowac nowe i isteniejace bilbioteki. Tam wsyzstko jest.

Masz pluginy w symfony. Jeżeli coś jest dobre to to szlifują i wtłaczają do projektu.

Ad 8b. Cos mi sie powalilo z tymi 8 tongue.gif Tu tez tematu nie powinno byc, aczkolwiek co do twojego xml, to spoko. Podoba mi sie, sek w tym, ze niektorzy lubia format ini.

W Agavi (i w symfony) obsługa konfiguracji też jest podmieniana. Chodzi o to, że w mam tam najlepszy IMO dobrze rozwiązany i przemyslany system i nie potrzebuję się przesiadać na nic innego. Czemu w Javie XML odgrywa tak dużą rolę?

Ad 9. Zdanie "Db to shit" bardzo mnie uswiadomilo. Uuu tongue.gif Bardzo mi sie podoba Zend_Db_Select jest przyjemniejszy od Klasy Criteria. Bardziej naturalny. To samo z Zend_Db_Table, kotry implementuje znakomity wzorzec Table Gateway. Co do tego problemu co podales w innym poscie, ja go nie mam, bo mi taka technika sie nie podoba i jest malo wydajna. Mam klasy modelu gdzie joinuje co trzeba i przekazuje do kontrolera tablce/obiekt bardzo smaczny i pachnacy.

Post z wyjaśnieniem miałeś niżej, wiec bez "uuuu" proszę smile.gif I nie napisałeś nic, co by zaprzeczyło, temu co napisałem wcześniej o Zend_Db i Doctrine.

edit:

Uważam, że dyskusja sie trzyma kupy. Każdy ma swoje zdanie, którego broni i pomimo uszczypliwości to flame nie jest smile.gif

@qbatoja - Pozdrawiam biggrin.gif
qbatoja
Nie chce mi sie juz rozwodzic na ten temat, bo slepych wrogow ZF nawet jak by ktos mial 100% racji, to nie przekona. Odnniose sie tylko do punktu 3. Jak chcesz wszystko zamykac w 1 obiekcie to przenies sie na programowanie strukturalne, to ze tobie sie nie podoba cos, lub czegos nie rozumiesz, nie znaczy ze najbardziej wplywowi ludzie w swiecie php i it ktorzy maja wieloletnie doswiadczenie daja ciala. Ale rowniez pozdrawiam.

Zly jestem ze dalem sie sprowokowac do takiej dyskusji i zeby bylo jasniej:

1. Symfony - Bardzo spoko framework, ma duzo mozliwosci, szybko moge postawic stronke, jest duzo pluginow, dzieki czemu moge zarobic sporo kasy na pani jadzi w kilka minut.
2. Zend Framework, wybitnie napisany kod, dzieki dowolnosci jaka oferuje, sam moge tak polaczyc jego biblioteki, ze bedzie idealna i mocna podstawa mojego portalu. Ustalam pewne rzczy per projekt, per potrzeby. Klient chce konfiga w ini? bedzie go mial.

p.s. lubie sie "klocic" z tymi ktorzy sie znaja na rzeczy i ich argumenty sa merytoryczne i w pozytywnym duchu smile.gif
JoShiMa
Cytat(phpion @ 7.01.2009, 14:44:27 ) *
Temat to "Wybór Frameworka" więc chyba jest to miejsce do wypowiadania się o plusach i minusach różnych rozwiązań.

Zacznijmy od tego, że pytanie "Jaki FW wybrać" zadają osoby początkujące w tej dziedzinie (takie jak na przykład ja). Tymczasem niektórzy wchodzą na taki poziom abstrakcji, że ich szczegółowe wywody i uwagi, które nie są kierowane do początkujących a do oponentów, nawet w najmniejszym stopniu nie są pomocne w dokonaniu wyboru. Dlatego właśnie uważam, że dyskusja idzie w złym kierunku.

Na szczęście na początku było kilka sensownych i pomocnych wypowiedzi kliknęłabym 'pomógł', ale chyba tylko autor może to zrobić sad.gif.
AxZx
Cytat(qbatoja @ 7.01.2009, 16:03:31 ) *
2. Zend Framework, wybitnie napisany kod, dzieki dowolnosci jaka oferuje, sam moge tak polaczyc jego biblioteki, ze bedzie idealna i mocna podstawa mojego portalu. Ustalam pewne rzczy per projekt, per potrzeby. Klient chce konfiga w ini? bedzie go mial.

w ini to chyba defaultowo jest w ZF, ale co jak będzie chciał w YAML ?smile.gif
qbatoja
nie bedzie chcial, bo jak nacisnie tab, to mu sie wsyzstko zepsuje tongue.gif
misiek08
Teraz ja tongue.gif Potrzebuje Frameworka do stworzenia stron teamu w grze LFS. Mamy kilka grup teamowych takich jak wyścigowcy, drifterzy itp. Chciałem się zapytać które rozwiązanie jest najbardziej elastyczne, w miare szybkie i wspiera MySQL w dobrym stopniu. Bede korzystal z mod_rewrite
phpion
@misiek08:
Niech ci się chce i z łaski swojej przeczytaj ten temat. Potem zadaj ewentualnie jakieś konkretne pytania.
AxZx
Cytat(qbatoja @ 7.01.2009, 16:48:14 ) *
nie bedzie chcial, bo jak nacisnie tab, to mu sie wsyzstko zepsuje tongue.gif

bo to jest rozwiązanie dla inteligentnych:)
qbatoja
ale pani jadzia nie jest zazwyczaj inteligentna tongue.gif
@misiek08: Moze zainteresuj sie gotowym cms jak drupal? smile.gif
nrm
@qbatoja: 5 postów temu obiecałeś, że już skończyłeś, a dalej gderasz...

Daliście się trochę podpuścić, przyszedł agresywny gościu, pobluzgał trochę, a na koniec poprosił "aby się szanować" LOL. I z merytorycznego wątku zostały jakieś popłuczyny...
batman
Jako użytkownik ZF napiszę 5 rzeczy, które mi się w nim nie podobają. A na koniec wyjaśnię dlaczego ZF, a nie Symfony.
1. Domyślny dekorator w Zend_Form otacza kolejne elementy w znaczniki dl, dt, a nie w div. Trzeba za każdym samemu zmieniać. Niby nic trudnego, ale potrafi zdenerwować.
2. Dojo. Nie wiem dlaczego Zend zdecydował się na współpracę z Dojo, a nie z jQuery (w wersji 1.7 dodali ZendX_JQuery).
3. Bardzo dużo możliwości zrobienia jednej rzeczy, np przekazywanie parametrów do jakiegoś obiektu. Można podać tablicę, użyć metod dostępowych, przekazać w metodzie init lub konstruktorze, można przekazać obiekt Zend_Config i kilka innych.
4. Wbrew pozorom dokumentacja nie jest taka wspaniała jak ją malują. Niby wszystko jest w niej opisane, ale wszystkie kruczki i haczyki trzeba samemu znajdować.
5. Pseudo-modułowość. Miałem okazję wykorzystać kilka klas z ZF w autorskim frameworku i niestety oprócz tych kilku klas musiałem przerzucić 3 dodatkowe moduły, ponieważ były ze sobą powiązane.

Więcej wad nie znajdę. Musiałbym siąść do jakiegoś projektu, pewnie coś by się jeszcze znalazło.

A na koniec dlaczego ZF, a nie Symfony.
Zanim zająłem się ZF, zrobiłem sobie mały test - instalacja frameworka i postawienie aplikacji "hello world" na podstawie oficjalnej dokumentacji. Robiłem to na Ubuntu. W ZF zajęło mi to około 10 min, w symfony 30. W ten czas wchodzi znalezienie informacji w dokumentacji, stworzenie projektu, ustawienie configa, bazy itp.
Test ten spowodował, że teraz jestem użytkownikiem ZF.
phpion
batman:
Moim zdaniem Twój argument odnośnie decyzji podczas wyboru ZF czy S jest troszkę słaby. Dlaczego nie wziąłeś pod uwagę iż przy którejś aplikacji z rzędu poszłoby Ci to zdecydowanie szybciej? Nie powiesz mi chyba, że teraz nadal siedzisz z dokumentacją przed oczami i szukasz info o "Mój pierwszy projekt w ZF" smile.gif Argument nieco naciągany winksmiley.jpg
batman
Cytat
Argument nieco naciągany

Zapomniałem dodać, że większość czasu zajęło mi znalezienie tego w dokumentacji i poprawne uruchomienie.
Poza tym wolę pracować z takimi narzędziami, które są dobrze udokumentowane, niż z takimi, które może są lepsze, ale muszę z każdym problemem kierować się na forum.
mike
Cytat(qbatoja @ 7.01.2009, 18:18:36 ) *
ale pani jadzia nie jest zazwyczaj inteligentna tongue.gif
Jaja sobie robisz? Jaki opiekun aplikacji daje dostęp do plików konfiguracyjnych dla "pani Jadzi"?
Z głupich argumentów w dyskusji się śmiejesz a podajesz jeszcze głupsze. Nie udawaj głupiego. No chyba, że nie udajesz.

Kurde, wpada jakiś troll i z wątku śmieci. Przestańcie go karmić to sobie pójdzie.
qbatoja
Cytat(mike @ 7.01.2009, 19:01:22 ) *
Jaja sobie robisz? Jaki opiekun aplikacji daje dostęp do plików konfiguracyjnych dla "pani Jadzi"?
Z głupich argumentów w dyskusji się śmiejesz a podajesz jeszcze głupsze. Nie udawaj głupiego. No chyba, że nie udajesz.

Kurde, wpada jakiś troll i z wątku śmieci. Przestańcie go karmić to sobie pójdzie.

To ja nie wiem czego cie k2 nauczylo. Podam Ci przyklad w twoim zajefajnym symfony. Moja agencja robila gniota w symfony dla pewnej brytyjskiej firmiy . Ale szanowny klient chcial aplikacje hostowac na swoim serwerze a nam nie dali do niego zadnego dostepu, chcieli tylko instrukcje jak to uruchomic. Zeby skonfigurowac propela, sam dobrze wiesz co trzeba zedytowac. Na szczescie wszystko poszlo okej, ale moglobyc roznie, bo pracujac jeszcze w polsce robilem aplikacje .netowa dla duzej firmy, ktora rowniez nie dawala nam dostepu, placili sporo wiec mozna bylo sie meczyc i uwierz mi ze spece od IT, ktorzy dostawali gruba kase nie potrafili dobrze pliku przegrac.

Mysle ze wiele osob skorzystalo na tych "smieciach" A Ty jestes najbardziej wulgarna i nierozgarnieta osoba na tym forum, umiesz tylko jezdzic po ludziach, twoje posty sa przepelnione agresja, czego nei znalazlem w postach LBO i phpiona. wielki moderatorze! [btw. karmic trola i ajfon srajfon, najpopularniejsze teksty ostatnio. ehh]
Sorry za offtopic.gif
phpion
qbatoja:
Aby (w miarę) bezboleśnie przenieść aplikację napisaną w Symfony wystarczy skorzystać z polecenia freeze, które przekopiuje biblioteki Symfony (i wszystko co z nim związane w tym i Propel) do katalogu projektu. Wtedy wystarczy tylko wrzucić na serwer, skonfigurować dane dostępowe do bazy danych i to w zasadzie wszystko. Znowu więc nieco mijasz się z prawdą winksmiley.jpg Poza tym chcąc instalować Symfony na serwerze wystarczy wydać 1 polecenie dla PEAR (no, plus discovery channel). Nie jest to więc aż tak skomplikowane zadanie... zakładając oczywiście odrobinę szczęścia smile.gif hehe.
mike
Cytat(qbatoja @ 8.01.2009, 00:09:45 ) *
To ja nie wiem czego cie k2 nauczylo. Podam Ci przyklad w twoim zajefajnym symfony. Moja agencja robila gniota w symfony dla pewnej brytyjskiej firmiy . Ale szanowny klient chcial aplikacje hostowac na swoim serwerze a nam nie dali do niego zadnego dostepu, chcieli tylko instrukcje jak to uruchomic. Zeby skonfigurowac propela, sam dobrze wiesz co trzeba zedytowac. Na szczescie wszystko poszlo okej, ale moglobyc roznie, bo pracujac jeszcze w polsce robilem aplikacje .netowa dla duzej firmy, ktora rowniez nie dawala nam dostepu, placili sporo wiec mozna bylo sie meczyc i uwierz mi ze spece od IT, ktorzy dostawali gruba kase nie potrafili dobrze pliku przegrac.
No i znowo okazuje się, że nie wiesz o czym piszesz. Postawienie aplikacji w symfony to kwestia freeze i proste zmiany w maksymalnie dwóch/trzech plikach konfiguracjnych. W następnym poście znów napiszesz, że wycofujesz się z tego? Ile już takich postów napisałeś?
Cytat(qbatoja @ 8.01.2009, 00:09:45 ) *
Mysle ze wiele osob skorzystalo na tych "smieciach" A Ty jestes najbardziej wulgarna i nierozgarnieta osoba na tym forum, umiesz tylko jezdzic po ludziach, twoje posty sa przepelnione agresja, czego nei znalazlem w postach LBO i phpiona. wielki moderatorze! [btw. karmic trola i ajfon srajfon, najpopularniejsze teksty ostatnio. ehh]
To Ty zacząłeś tą dyskusję i to Ty nastawiłeś ją na tory agresywności i wulgaryzmów. Nie ma co się teraz dziwić.

Do wszystkich
Proszę o powrót do dyskusji takiej jak wyglądała przed wojną, którą wzniecił ~qbatoja w poście nr 102 tej dyskusji. Każda osoba, która będzie kontynuowała ten spór w takim tonie jak jest on prowadzony obecnie (tj. przekrzykiwanie się i obrażania bez wyraźnych konkretów) będzie karana ostrzeżeniem przez moderatorów.
W ostateczności wątek zostanie zamknięty na krótki czas aż wszyscy ochłoną.
qbatoja
Cytat(mike @ 8.01.2009, 08:44:44 ) *
No i znowo okazuje się, że nie wiesz o czym piszesz. Postawienie aplikacji w symfony to kwestia freeze i proste zmiany w maksymalnie dwóch/trzech plikach konfiguracjnych.

Znow nie czytacie ze zrozumieniem, dobrze wiem co to freeze i wcale nie pisalem o powaznych zmianach i nie nie wspominalem o 10 plikach i zmianach w kodzie. W moim przypadku dokladnie 2 pliki byly potrzebne do edycji, podalem ci przyklad ze jednak pani jadzia ma dostep do pliku konfiguracyjnego. wiec cala twoja retoryka powinna byc w koszu. Dobra koniec, nie bede sie bronil i pierwszy to zakoncze. Aczkolwiek winny sie nie czuje, bo wystarczy napisac napisac ze symfony to zlo a juz jest sie trolem smile.gif Aa, mial byc koniec tongue.gif

Wracajac do tematu, co moge polecic phpowcom, ktorzy nie maja duzego doswiadczenia z inzynieria oprogramowania?
tak! symfony moge polecic, bo w 99% wystarczy wam podejscie, ktore jest tam zaimplementowane. Nauczycie sie wykorzystywac generatory, instalowac pluginy i napiszecie bezbolesnie spoko back-end. A jak dostaniecie dostep do shela, to bedzie jeszcze latwiej (w 80% go nie dostaniecie tongue.gif)
Jesli chcecie cos bardziej elastycznego i wyrafinowanego, i macie pojecie jak sie zabrac za wydajna architekture, to Zend Framework jest do tego idealny. I pozniejsze pisanie w nim to sama rozkosz. Do tego w polaczeniu z Zend Studio for Eclipse, bedziecie mieli programowe wsparcie, ktore na maksa ulatwia prace (jest tam nawet cos jak new -> zend framework project, ktory tworzy wam silna podstawe na ktorej mozna juz cos wyrzezbic).

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.