athabus
27.12.2010, 16:20:08
Problemy mogą się pojawić przy instalacji/inicjacji projektów - nie jest to nic nie do przejścia, w większości chodzi o drobne poprawki, które są dość dobrze opisane w sieci. Samo kodowanie jest prawie niezależne od systemu operacyjnego tak jak wspomniał Crozin.
Cytat(wujek2009 @ 27.12.2010, 16:00:36 )

Panowie, czy warto interesować się Zend/Symfony Framework jeśli posiadamy system operacyjny Windows, i chcemy przede wszystkim bazować na manualu na oficjalnej stronie projektu?
Jestem windowsowcem i raczej nigdy nie miałem z tym większych problemów.
zephyr7
27.12.2010, 17:30:35
Padło tu pytanie o stworzenie sklepu internetowego -
nie wiem, czy do takiego projektu użyłbym frameworka, którego dobrze nie znam.
Nie chcę odpowiadać za błędy w cudzym kodzie...
athabus
27.12.2010, 17:37:48
zephyr7 w takim razie musisz być na prawdę dobrym koderem, skoro zakładasz, że popełnisz mniej błędów przy kodowaniu wszystkiego od zera niż zrobili to w frameworkach używanych z powodzeniem przez tysiące programistów na całym świecie i posiadającym bardzo duże pokrycie w testach. Ja rozumiem takie uwagi przy jakimś nieznanym frameworku, ale ZF czy Symfony...
Inna sprawa to nie wiem czy porywałbym się na pisanie w nieznanym sobie frameworku od razu sklepu - raczej trzepnąłbym przynajmniej 1-2 proste stronki, żeby rozpoznać o co chodzi. Napisanie dobrego sklepu to już spory projekt.
zephyr7
27.12.2010, 17:43:26
Lol, gdybym był dobrym koderem nie pisałbym tyle na tym forum

Kiedyś zrobiłem portal z ogłoszeniami na Cake'u i kiedy przyszło do zabawy z ACL chciałem popełnić harakiri....
Cytat(zephyr7 @ 27.12.2010, 17:43:26 )

Kiedyś zrobiłem portal z ogłoszeniami na Cake'u i kiedy przyszło do zabawy z ACL chciałem popełnić harakiri....
Trzeba też wiedzieć czego używać.
zephyr7
27.12.2010, 20:11:45
Heheh... Właśnie.
Wcale nie ma tak różowo:
- niektórzy kraczą, że CI nie będzie dalej rozwijany
- Kohana ma słabą dokumentację, a 3ka jest mocno zabałaganiona
- symfony to prawdziwy kombajn, czasami zbyt skomplikowany
- zmiana struktury projektu w CakePHP, albo obsługa ACL są równie łatwe, co operowanie zeza przez odbyt....
Czy jest jakaś alternatywa?
Osobiście trzymam kciuki za CI i Kohanę..
batman
27.12.2010, 21:30:39
Cytat(wujek2009 @ 27.12.2010, 16:00:36 )

Panowie, czy warto interesować się Zend/Symfony Framework jeśli posiadamy system operacyjny Windows, i chcemy przede wszystkim bazować na manualu na oficjalnej stronie projektu?
Nie masz o co się bać. Będzie działać koncertowo. Co więcej, ostatnio przesiadłem się na IIS i ZF nadal działa.
Cytat(zephyr7 @ 27.12.2010, 20:11:45 )

Czy jest jakaś alternatywa?
Jest - Zend Framework. Daje ogromne możliwości i sprawdza się w zdecydowanej większości przypadków.
melkorm
27.12.2010, 21:32:05
Kod
Jest - Zend Framework. Daje ogromne możliwości i sprawdza się w zdecydowanej większości przypadków.
Dodam tylko że praktycznie każdy fragment można przepisać/zmodyfikować/rozszerzyć do własnych wymagań bez większych problemów.
amii
17.01.2011, 10:10:32
Postanowiłem nauczyć się programować w jakimś frameworku i wybór padł na CodeIgniter. Czy możecie podać wady tego frameworka w konfrontacji z innymi tego typu rozwiązaniami ?
Co mi się podoba w CodeIgniter:
- bardzo dobrze sporządzona dokumentacja (co przy pierwszej styczności z framwerokiem ma bardzo ważne znaczenie)
- misją CodeIgniter jest zapewnienie możliwie jak najwydajniejszych aplikacji, nie ładują zbędnych dodatków
- zgodność ze wzorcem MVC
emajl22
17.01.2011, 10:16:02
Cytat(amii @ 17.01.2011, 10:10:32 )

- bardzo dobrze sporządzona dokumentacja (co przy pierwszej styczności z framwerokiem ma bardzo ważne znaczenie)
faktycznie, duży plus

- misją CodeIgniter jest zapewnienie możliwie jak najwydajniejszych aplikacji, nie ładują zbędnych dodatków
Tak naprawdę to tą funkcjonalnością może się poszczycić jedynie Symfony2 z jej kontenerem DI.

- zgodność ze wzorcem MVC
Żaden z obecnie dostępnych frameworków nie jest zgodny z MVC - MVP możę, ale nie MVC. Jedynym wyjątkiem jest Agavi w którym kontrolery są
output format agnostic, a modele nie są z góry narzuconymi obiektami ORM (bo mało osób wie, że obiekt ORM to nie model).
W Symfony2 można to załatwić jednym bundlem, dzięki rozbudowanym możliwościom jej rozszerzenia.
amii
18.01.2011, 08:37:00
Cytat(LBO @ 17.01.2011, 10:55:52 )

Tak naprawdę to tą funkcjonalnością może się poszczycić jedynie Symfony2 z jej kontenerem DI.
Możesz przybliżyć pojęcia kontenera DI, bo chętnie bym się dowiedział co to jest i jakie daje możliwości.
kbsucha
18.01.2011, 09:41:15
http://components.symfony-project.org/dependency-injection/ - tu masz wszystko opisane, świetna lektura podobnie jak reszta
komponentów. Warto przeczytać nawet jeżeli nie wiąże się przyszłości z Symfony.
symonides
23.02.2011, 21:32:45
Cześć,
czy warto się uczyć symfony 1.4 skoro już jest 2.0? Czy różnice między tymi wersjami są na tyle duże(poważne?), że nie warto się pchać w starszą wersję?
EDIT: @destroyerr tytuł mnie zwiódł dlatego nie czytałem, dzięki za linka.
destroyerr
23.02.2011, 21:43:34
Czy tak ciężko było przejrzeć kilka ostatnich tematów?
Temat: SymfonyMigracja na symfony 2
Sokrates
14.04.2011, 11:50:26
a co sądzicie o Magento ?
Taki FW na sklep?
Crozin
14.04.2011, 12:21:52
To już jest sklep przecież... ale tak, może to robić za "bazową platformę" - zresztą jak każdy inny.
Sokrates
14.04.2011, 16:25:07
ale chodziło mi o poświęcony na to czas, z tego co widziałem sama baza ma ponad 300 tabel,
rozgryzienie tego może trochę zając.
No i chodziło mi o jakieś doświadczenia w dev tego Magento, obsłudze.
Czy jest przyjazny , szybki i bezproblemowy?
pejott
21.04.2011, 16:36:44
Każdy głupi wie że
MAGENTO się kijem nie tyka.
To "coś" zostało prawdopodobnie zaprojektowanie z myślą o zbijaniu kasy z płatnego supportu/treningu i modyfikacji.
Jak się wpakujesz w umowę na modyfikację czegoś nawet mało skomplikowanego to będziesz mieć niemały problem.
Zdecydowanie nie polecam, zapewniam że to wygląda tylko ładnie na pierwszy rzut oka i w pudełku. (;
http://www.danconnor.com/magento-is-a-fucking-nightmare.html, przestroga.
Pozdrawiam.
MarcinGDA21
21.04.2011, 17:19:43
Witam,
postanowilem zaczac swoja przygode z frameworkami od tego podobno najprostszego, czyli Code Ignitera. Tylko, że nie mogę znaleźć tutoriali do tej najnowszej wersji, wiec mam pytanie, czy chociazby to
http://www.youtube.com/watch?v=ub4-sH39Zns czyli jak zrobic bloga w 20 minut jest jeszcze poprawne? Widze, ze to bylo dodane 3 lata temu, od tego czasu duzo minelo, teraz jest nowa wersja, wiec nie wiem czy jest sens sie uczyc starych nawykow? Wiec jak sie tego uczyc procz dokumentacji? Potrzebuje cos wlasnie w stylu zrobienia bloga, tylko dla wersji 2.0
Pozdrawiam!
rugby
21.04.2011, 17:56:04
Cytat(MarcinGDA21 @ 21.04.2011, 17:19:43 )

Witam,
postanowilem zaczac swoja przygode z frameworkami od tego podobno najprostszego, czyli Code Ignitera. Tylko, że nie mogę znaleźć tutoriali do tej najnowszej wersji, wiec mam pytanie, czy chociazby to
http://www.youtube.com/watch?v=ub4-sH39Zns czyli jak zrobic bloga w 20 minut jest jeszcze poprawne? Widze, ze to bylo dodane 3 lata temu, od tego czasu duzo minelo, teraz jest nowa wersja, wiec nie wiem czy jest sens sie uczyc starych nawykow? Wiec jak sie tego uczyc procz dokumentacji? Potrzebuje cos wlasnie w stylu zrobienia bloga, tylko dla wersji 2.0
CI 2.0 nie rozni sie znacznie od 1.*, wiec smialo mozesz uczyc sie podstaw ze starych tutoriali, pamietajac tylko o zmianach:
http://codeigniter.com/user_guide/installa...pgrade_200.htmlIch zbior jest np. tu:
http://codeigniter.com/tutorials/ i
http://codeigniter.com/wiki/Category:Help::Tutorials
pejott
30.04.2011, 21:46:29
Zrozumiem, jeśli pomyślicie że mam obsesje na punkcie
Symfony2, ale...
Nie polecam uczenia się z CI, bo to, bez urazy, syf.
Natomiast
Symfony2...
- wymusza
best practices i OOP.
( tak, wiem że w php to i tak dupa, ale jest coraz lepiej... ) - przez narzucanie pewnych konwencji i schematów uczy
best practices.
- jest "wyposażone" we wszystko czego potrzeba do budowy prostej lub skomplikowanej aplikacji.
- jest przyjazne nawet dla kogoś kto nigdy nie pracował z frameworkiem.
( a nawet jeśli tak, lecz tylko w PHP, to zauważy sporo różnic. ) - jedna z lepszych i przyjaznych dokumentacji.
- jak się "wdroży" już w to cacko to jego elastyczność dosłownie powala, i te słowa na
symfony.com, "unlimited flexibility" to 100% prawdy.
- i co chyba najważniejsze, jest zbudowane i wspierane przez ogromną społeczność.
- jednym z największych
+ zapoznania się choćby ze społecznością jest masa najnowszych i naprawdę świetnych rozwiązań. Może parę z nich wymienę...
+
https://github.com/kriswallsmith/assetic ( Symfony2 oczywiście wspiera tę bibliotekę osobnym Bundle... ) +
https://github.com/avalanche123/Imagine +
https://github.com/Seldaek/monolog + i wiele, wiele innych.
I co chyba najważniejsze sam framework jest oparty o
Symfony\Component's, z których każdy może być użyty i zintegrowany praktycznie w każdy projekt.
Lista jest całkiem długa, a komponenty praktycznie niezbędne w większości projektów. ; )
Z własnego doświadczenia powiem, a pracuje z
Symfony2 już ponad pół roku, że tworzenie w nim czegokolwiek jest niesamowicie przyjemne, szybkie i proste.
Jeśli ktoś boi się, że to nowy framework i nie znajdzie się do niego tyle bundles co pluginów w 1.4, to zapraszam na...
http://symfony2bundles.org !
Na zachętę dodam że
phpBB4 będzie oparte o Symfony2. (;
Gdzieś widziałem ciekawy cytat, że
"jest to najwyższej jakośći framework w słabej jakości języku".
Wielu programistów Python czy nawet Ruby z zazdrością patrzą na tę rewolucję w świecie PHP, bo inaczej tego nazwać nie można.
To bardzo subiektywne, ale według mnie ani Django ani Railsy nie równają się obecnie z Symfony2.
Świat PHP przeżywa swój renesans.
Pozdrawiam i... wczoraj ukazała się BETA.
Crozin
30.04.2011, 22:20:16
Jeżeli chodzi o Symfony2 to jego największą zaletą jest korzystanie z doświadczeń innych. Na potęgę zrzynają z innych projektów (głównie Java'owych) co wszystkim wychodzi na dobre.
Ale z tą dokumentacją i wygodą pracy to trochę przesadziłeś... co prawda w ostatnich tygodniach kod się znacząco ustablizował, ale nadal trzeba bardzo często (już może nie codziennie) sprawdzać repozytoria na GitHubie by nadążać za zmianami. Do małych i średnich projektów już się nadaje, ale trzeba pamiętać, że o stabilności tej platformy będziemy mogli tak na prawdę mówić dopiero za kilka miesięcy.
MarcinGDA21
30.04.2011, 22:54:59
gdzies widzialem statystyki i CI byl najpopularniejszym frameworkiem na swiecie, wiec skoro jest taki zly to czemu tyle osob go uzywa? na forum prawie same niepochlebne opinie
Crozin
30.04.2011, 23:10:35
IE6 też była najpopularniejszą przeglądarką świta. Czy to oznacza, że była to dobra? Historii nie znam, ale zakładam, że był to jeden z pierwszych popularnych FW dla PHP. Nie zmienia to faktu, że jak spojrzy się w źródła najnowszej wersji to szczena opada - bynajmniej nie z zachwytu.
athabus
30.04.2011, 23:23:21
Coś mi się wydaje to mało prawdopodobne, aby CI był najpopularniejszym frameworkiem php.
Sam fenomen popularności tego frameworka jest dla mnie dość zrozumiały. Kilka lat temu, gdy chciałem spróbować swoich sił z frameworkiem wybór padł na Symfony (wtedy 0.x) - nawet nie udało mi się go zainstalować. Spróbowałem więc z CI - i tu poszło wszystko gładko - żadnych wymagań, proste kodowanie, po 1 dniu mogłem stawiać stronkę opartą o CI. Wtedy były to dla mnie plusy - nie patrzyłem na kod i możliwości rozwojowe - chciałem po prostu uruchomić COKOLWIEK.
Dzisiaj pracuję głównie na Symfony bo mam trochę więcej wiedzy, która pozwala mi zrozumieć ten framework i go wykorzystać. Natomiast frameworki takie jak CI czy Kohana są popularne między innymi z powodu swojej prostoty. Nie twierdzę, że to źle - sam kiedyś robiłem parę rzeczy w Kohana bo liczyła się dla mnie w tym konkretnym projekcie "lekkość". Niemniej wiadomo, że proste frameworki będą bardziej popularne bo więcej ludzi może z nich korzystać. Frameworki typu Symfony czy Zend wymagają pewnej wiedzy.
MarcinGDA21
1.05.2011, 01:01:51
dlatego wlasnie pytam czemu jest najpopularniejszy skoro ma tyle bledow. na pewno istnieja podobne male i proste frameworki i przede wszystkim z poprawnym kodem, a nie maja sie co rownac do CI. juz od 4 lat istnieje i jakas powazna firma go tworzy, wiec dlaczego ma takie bledy? moze jednak nie da sie zrobic tak prostego frameworka inaczej?
z tego co pamietam to dopiero w 2011 roku stal sie najpopularniejszy. drugi byl Cake PHP, potem Symfony i Zend. wyszla nowa wersja, ale sami mowicie, ze kod beznadziejny, a mimo to zdobywa taka popularnosc
Gdybym miał wybierać z innych lekkich FW, to wywaliłbym I i wybral Kohanę. Historycznie Kohana to "przepisany" do php5 CI, ale gdy się spojrzy w kod i porowna go nawet z CI2.0, to jest spora różnica na plus dla Kohany. Też nie jest powalająca może, ale nie zawiera takiego syfu jak CI.
blooregard
1.05.2011, 07:02:22
Mam podobne zdanie, co @athabus, po przejściu etapu "cokolwiek, aby działało" i spojrzeniu na pewne rzeczy w inny sposób i zadaniu sobie pytania "ok, no i co dalej?", stanąłem przed dylematem: Zend czy Symfony.
Stanęło na tym drugim i nie żałuję, przy Symfony pozostanę pewnie jeszcze bardzo długo.
pejott
1.05.2011, 10:01:07
Cytat(MarcinGDA21 @ 1.05.2011, 02:01:51 )

dlatego wlasnie pytam czemu jest najpopularniejszy skoro ma tyle bledow. na pewno istnieja podobne male i proste frameworki i przede wszystkim z poprawnym kodem, a nie maja sie co rownac do CI. juz od 4 lat istnieje i jakas powazna firma go tworzy, wiec dlaczego ma takie bledy? moze jednak nie da sie zrobic tak prostego frameworka inaczej?
z tego co pamietam to dopiero w 2011 roku stal sie najpopularniejszy. drugi byl Cake PHP, potem Symfony i Zend. wyszla nowa wersja, ale sami mowicie, ze kod beznadziejny, a mimo to zdobywa taka popularnosc
Jest nawet prostszy.
http://silex-project.org.
W pełni zdolny do testowania. Obiektowy, oparty o
Symfony Component's.
@Crozin, masz mnie, ja chyba przyzwyczaiłem się do takiej pracy z nim, ale tak naprawdę przez ostatnie parę miesięcy nie miałem zbyt dużo zmian do wprowadzenia.
A uaktualniałem wszystkie vendory co dzień albo dwa. W każdym bądź razie nie jest to specjalnie uciążliwe.
Była taka akcja, że usunięto suffix "Bundle" w wielu miejscach, z lenistwa zwlekałem ze zmianą, ale na drugi czy trzeci dzień przywrócono go.
( to była wg. mnie słuszna zmiana i konieczna. )Natomiast obecnie taka sytuacja raczej już nie ma miejsca. Z tego co widzę na IRC to prace trwają na scentralizowaniu Annotation Readera.
Bo na chwilę obecną mamy 2. LOL.
Wracając do tematu, Kohana i CI, niestety dla mnie są skreślone. Ze względu na kod, na cała architekturę.
Ciekawi mnie ZF2, nie przyglądam się zbytnio pracom, korzystam z paru bibliotek i jedyne zmiany w większości to korzystanie z dobrodziejstw PHP 5.3 -
przestrzenie nazw.
rugby
1.05.2011, 13:05:37
Zgadzam się ze zdaniem pewnego web developera - CodeIngiter jest znacznie lepszy niż Zend i CakePHP - poczytajcie sami:
http://www.jasinski.us/2011/04/frameworki-...ter-vs-cakephp/
A ja się z nim nie zgodzę. CI nie jest lepszy tylko prostszy

Gdybym miał porównywać... Zend to wielofunkcyjny scyzoryk, a CI czy wywodząca się z niego Kohana - noże. Przyjdzie co do czego, to inne końcówki też będziesz sobie musiał załatwić, a by zrobić to jak najszybciej użyjesz... komponentów Zenda lub Symphony
athabus
2.05.2011, 11:05:38
Też uważam, że autor dosyć dziwne kryteria przyjął w tym teście...
Rozumiem jeszcze kryterium lekkości frameworka - to może mieć znaczenie. Natomiast czytając tekst autora miałem wrażenie, że dla niego najlepszy framework to taki, w którym jak najwięcej może zrobić sam... Dla mnie delikatnie mówiąc trochę dziwne podejście.
Korzystam z frameworka z bo mają dla mnie znaczenie takie rzeczy jak:
- szybkość pisania
- wykonywanie przez framework podstawowych rzeczy takich jak np. escepowanie zmiennych, automatyzacja prostych zapytań do bazy, tworzenie szkieletów kodu
- nadanie struktury, która pozwala po do dowolnej aplikacji od razu wiedzieć gdzie co znajdę
- wykorzystanie najlepszych praktyk w tworzeniu szkieletu aplikacji, których często ze swoją wiedzą nie byłbym w stanie odtworzyc
- bezpieczeństwo - popularne niebezpieczeństwa framework ogranicza niejako z marszu
- dodatkowe narzędzia pozwalający przyspieszyć pracę ułatwić debugowanie etc. (np. developer toolbar w Symfony czy loggery)
- dodatkowe narzędzia i pluginy dostępne zazwyczaj za darmo
- dodatkowe narzędzia frameworka dostępne z konsoli - np. blokowanie modułów na czas administracji i tym podobne dodatki, których sam nie pisałbym bo szkoda na to czasu, a które w codziennej pracy okazują się bardzo przydatne
- kompletność rozwiązania - np. pisząc stronę często w pośpiechu nie robi się wszystkiego co powinno być - dla przykładu obsługa stron błędów. We frameworku dostaje to od początku - jeśli chce mogę to dostosować do swoich potrzeb, a jeśli nie jest to dla mnie bardzo istotne to wykorzystuje domyśle strony frameworka (lepsze to niż nic).
- rozwiązanie typowych i powtarzalnych problemów - np. zabezpieczenie części witryny hasłem czy prawa dostępu do różnych modułów. W dobrym frameworku można wiele osiągnąć edytując 2-3 pliki tekstowe bez konieczności tworzenia wszystkiego od zera.
Dla takich rzeczy godzę się z pewnymi minusami frameworku:
- spadek wydajności aplikacji (który przy obecnych cenach serwerów w większości aplikacji można pominąć)
- zwiększoną ilość kodu - co z tego, że gotowa aplikacja ma 40-50mb kodu - przecież po pierwszym wgraniu wgrywa się tylko zmienione pliki. Jeszcze łatwiej jest jeśli korzysta się z systemów kontroli wersji zlokalizowanych np. na serwerze - kopiowanie 50mb plików między dwoma serwerami zajmuje kilka sekund.
- skomplikowanie - fakt, że aby nauczyć się wykorzystywać framework do maksimum trzeba poświęcić mu trochę czasu, ale przecież tak jest ze wszystkim. Inwestując trochę czasu na początku oszczędzamy go całe mnóstwo w późniejszej pracy. Zresztą nie przesadzajmy - jeśli ktoś już jakiś czas klepie w klawiaturę to te frameworki nie są aż tak trudne. Przecież ja programuję głównie hobbystycznie, a z powodzeniem używam Symfony. Zend nie przypadł mi do gustu, ale też mogłem w nim działać. Prawda jest taka, że z Symfony (+kilka innych bibliotek) jestem w stanie napisać w jeden dzień stronę, której (pisząc bez żadnych gotowych rozwiązań) nie stworzyłbym w tydzień.
Kohana czy CodeIgniter to proste frameworki - oferują one szkielet aplikacji webowej... i prawie nic więcej. Wszystko w tych frameworkach trzeba zrobić samemu. Nie jest to ich wada jako taka - bardziej zaletą frameworków typu Zend czy Symfony jest to, że dają coś więcej.
Ale oczywiście każdy może mieć swoje zdania.
blooregard
2.05.2011, 13:22:55
Cytat(athabus @ 2.05.2011, 12:05:38 )

Korzystam z frameworka z bo mają dla mnie znaczenie takie rzeczy jak:
- szybkość pisania
- wykonywanie przez framework podstawowych rzeczy takich jak np. escepowanie zmiennych, automatyzacja prostych zapytań do bazy, tworzenie szkieletów kodu
- nadanie struktury, która pozwala po do dowolnej aplikacji od razu wiedzieć gdzie co znajdę
- wykorzystanie najlepszych praktyk w tworzeniu szkieletu aplikacji, których często ze swoją wiedzą nie byłbym w stanie odtworzyc
- bezpieczeństwo - popularne niebezpieczeństwa framework ogranicza niejako z marszu
- dodatkowe narzędzia pozwalający przyspieszyć pracę ułatwić debugowanie etc. (np. developer toolbar w Symfony czy loggery)
- dodatkowe narzędzia i pluginy dostępne zazwyczaj za darmo
- dodatkowe narzędzia frameworka dostępne z konsoli - np. blokowanie modułów na czas administracji i tym podobne dodatki, których sam nie pisałbym bo szkoda na to czasu, a które w codziennej pracy okazują się bardzo przydatne
- kompletność rozwiązania - np. pisząc stronę często w pośpiechu nie robi się wszystkiego co powinno być - dla przykładu obsługa stron błędów. We frameworku dostaje to od początku - jeśli chce mogę to dostosować do swoich potrzeb, a jeśli nie jest to dla mnie bardzo istotne to wykorzystuje domyśle strony frameworka (lepsze to niż nic).
- rozwiązanie typowych i powtarzalnych problemów - np. zabezpieczenie części witryny hasłem czy prawa dostępu do różnych modułów. W dobrym frameworku można wiele osiągnąć edytując 2-3 pliki tekstowe bez konieczności tworzenia wszystkiego od zera.
Dla takich rzeczy godzę się z pewnymi minusami frameworku:
- spadek wydajności aplikacji (który przy obecnych cenach serwerów w większości aplikacji można pominąć)
- zwiększoną ilość kodu - co z tego, że gotowa aplikacja ma 40-50mb kodu - przecież po pierwszym wgraniu wgrywa się tylko zmienione pliki. Jeszcze łatwiej jest jeśli korzysta się z systemów kontroli wersji zlokalizowanych np. na serwerze - kopiowanie 50mb plików między dwoma serwerami zajmuje kilka sekund.
- skomplikowanie - fakt, że aby nauczyć się wykorzystywać framework do maksimum trzeba poświęcić mu trochę czasu, ale przecież tak jest ze wszystkim. Inwestując trochę czasu na początku oszczędzamy go całe mnóstwo w późniejszej pracy. Zresztą nie przesadzajmy - jeśli ktoś już jakiś czas klepie w klawiaturę to te frameworki nie są aż tak trudne. Przecież ja programuję głównie hobbystycznie, a z powodzeniem używam Symfony. Zend nie przypadł mi do gustu, ale też mogłem w nim działać. Prawda jest taka, że z Symfony (+kilka innych bibliotek) jestem w stanie napisać w jeden dzień stronę, której (pisząc bez żadnych gotowych rozwiązań) nie stworzyłbym w tydzień.
AMEN.
W życiu bym tego wszystkiego trafniej nie podsumował.
Powiem tak: do prostej stronki nada się praktycznie każda platforma i tutaj te prostsze mogą mieć nawet pewną przewagę stwarzającą złudne wrażenie, że "wszystko pisze się w nich szybciej". Większość programistów pisze raczej proste CMS-y pod stronki firmowe, ewentualnie jakieś niezbyt skomplikowane i oklepane do bólu rzeczy w stylu bloga i tu nie ma różnicy: czego by nie wzięli, to cel osiągną. Prawdziwy chrzest to próba zbudowania mega-złożonej aplikacji i jeśli ja w "poważnym" Symfony mam poważne problemy, by obsłużyć w nim rzecz niby oczywistą - SSL (chodzi o generowanie adresów URL z "https://" w ściśle określonych miejscach zgodnie ze ściśle określoną polityką) - to wolę nawet nie myśleć, co by było, gdybym wziął do tego coś prostego, gdzie autorzy uznają port 80 za jedyny słuszny.
Dlatego tu przestroga dla domorosłych programistów, którzy dopiero wkraczają w świat obiektówki itd. Nie patrzcie na to, który jest szybszy, mniejszy, w którym zrobienie "SELECT gwiazdka FROM tabela" zajmuje mniej bajtów, bo to wszystko są marketingowe bzdety, które mają znaczenie drugorzędne. Guzik Ci przyjdzie z tej lekkości i szybkości, jeśli się okaże, że z powodu ograniczeń nie ukończysz projektu, albo ukończysz go z półrocznym opóźnieniem. Pierwsze pytanie brzmi: czy ten framework pozwoli mi zrealizować projekt o takiej budowie i takich wymaganiach, i to zrealizować DOBRZE?
Noone2011
2.05.2011, 23:49:40
Hej
A co ze Smarty. Czy to jest w jakimś sensie framework. Sam ucze się teraz Smarty z książki ale mam problemy z instalacją tego FW. Wyskakuje mi błąd podczas uruchamiania dema.
Napisał by mi ktoś coś o Smarty.
Napiszę więc: Smarty to nie framework.
zoamel
6.06.2011, 17:31:23
Witam
Mam takie pytanko odnośnie doboru frameworka. Otóż mam do zrobienia taki projekt:
Stworzenie testu online, który pobierałby pytania z bazy danych, odpowiedzi a,b,c,d wielokrotnego wyboru i potem zapamiętywał wszystko w bazie. Test ma być na czas (nie wiem głownie jak to rozwiązać)
Byłby to mój pierwszy projekt tworzony we frameworku (trzeba w końcu się ich nauczyć

) , stąd moje pytanie: który fw nadawałby się najlepiej do tego zadania ? Chodzi mi zwłaszcza o łatwość nauki, "pomagacze" wbudowane i przyszłościowo pomoc ze strony community
qrooel
6.06.2011, 19:35:45
Cytat(zoamel @ 6.06.2011, 18:31:23 )

Witam
Mam takie pytanko odnośnie doboru frameworka. Otóż mam do zrobienia taki projekt:
Stworzenie testu online, który pobierałby pytania z bazy danych, odpowiedzi a,b,c,d wielokrotnego wyboru i potem zapamiętywał wszystko w bazie. Test ma być na czas (nie wiem głownie jak to rozwiązać)
Byłby to mój pierwszy projekt tworzony we frameworku (trzeba w końcu się ich nauczyć

) , stąd moje pytanie: który fw nadawałby się najlepiej do tego zadania ? Chodzi mi zwłaszcza o łatwość nauki, "pomagacze" wbudowane i przyszłościowo pomoc ze strony community

CodeIgniter.
Crozin
6.06.2011, 20:10:42
@zoamel: Dowolny FW sprosta takim "wymaganiom".
zoamel
7.06.2011, 08:17:50
Dzięki, też myślałem o codeigiterze bo na necie znalazłem sporo różnego rodzaju fajnych tutoriali, no i cała seria na net.tutsplus.com
amii
25.06.2011, 11:45:38
CodeIgniter ma b. dobrze napisaną dokumentację (po angielsku) i jest względnie łatwiejszy w ogarnięciu (porównując do Zenda czy Symfony), także do tego typu wymagań polecam.
edi_smooth
26.06.2011, 20:14:59
Witam,
Zastanawiam się nad wyborem frameworka, przetestowałem już ich dość sporo i każdy ma swoje wady i zalety. Ale opiszę o co chodzi i może ktoś mi pomoże w doborze.
Mam na środę mieć skończony serwis, który będzie posiadał rejestrację użytkowników (zwykłych) oraz z poziomu admina dodawania nowych root'ów oraz tzw managerów. Oprócz tego serwis będzie pozwalał użytkownikom kupować artykuły pisane przez managerów (integracja z serwisem typu platnosci.pl). No i oczywiście takie podstawy jak pisanie newsów przez managerów/adminów oraz tworzenie statycznych stron typu kontakt czy "o nas".
Rozważałem Symfony, ale troszkę za ciężka jest moim zdaniem i wolałbym coś lżejszego, np: Yii, Codeigniter, Doophp.
Co doradzacie? W najgorszym wypadku napiszę wszystko od zera, ale to taka ostateczność.
Jazi
27.06.2011, 11:48:50
Witam,
Prowadzę swój portal pod domeną
http://gieromaniak.pl. 90% kodu jest mojego, pisany od zera. Nie używam tam żadnego Frameworka i nie mam na chwilę obecną pojęcia na ich temat. Z tego względu znajomy zaczął mnie ostatnio namawiać nad zastanowieniem się, czy nie warto by zacząć interesować się tematem fw i przeprogramować stronę na jednego z nich.
Moje pytania brzmą: czy warto? czy dałoby radę przeprogramować całego gieromaniaka na frameworka, ile by to czasu zajęło itd? czy wszystko to, co zrobię bez fw, zrobię również z? no i kwestia czy trudne jest przystosowanie skryptów z czystego kodu php na fw?
phpion
27.06.2011, 12:12:14
Cytat(Jazi @ 27.06.2011, 12:48:50 )

czy warto?
To zależy. Jeśli tylko po to by serwis stał na fw to nie warto - sztuka dla sztuki. Jeśli natomiast myślisz nad jego rozwojem oraz możliwością pracy nad nim kogoś z zewnątrz - warto.

czy dałoby radę przeprogramować całego gieromaniaka na frameworka
Tak.

ile by to czasu zajęło itd?
Zależy od umiejętności programisty.

czy wszystko to, co zrobię bez fw, zrobię również z?
Tak.

czy trudne jest przystosowanie skryptów z czystego kodu php na fw?
Zdecydowaną większość elementów (o ile nie wszystkie) musiałbyś przepisać od 0.
Jazi
27.06.2011, 13:25:33
Cytat(phpion @ 27.06.2011, 13:12:14 )

To zależy. Jeśli tylko po to by serwis stał na fw to nie warto - sztuka dla sztuki. Jeśli natomiast myślisz nad jego rozwojem oraz możliwością pracy nad nim kogoś z zewnątrz - warto.
Tak, zależy mi na jego rozwoju i aby pracowała nad nim nie tylko jedna osoba.
Zatem jakiego FW polecałbyś do mojego portalu?
thek
27.06.2011, 14:54:16
Nie ma jednego i najlepszego. Fw sam powinieneś dobrać po porównaniu kilku. Wybierzesz ten, ktory Ci najlepiej leży. Zend, Symfony, Kohana, Yii, Code Igniter... Jest tego masa

Popatrz, popróbuj, wybierz.
Jazi
27.06.2011, 17:32:19
No właśnie myślałem, że coś mi doradzicie

. Ten portal, który tworzę, jest dosyć duży, a ma mieć jeszcze więcej przeróżnych funkcjonalności.
PawelC
21.07.2011, 18:00:23
To ja zapytam osoby, które używają na codzień ZF, czy do małych projektów też go używacie? Małe projekty mam np na myśli prosty katalog stron z podstawowymi funkcjami, jakiś mini cms itp
Teraz mam do zrobienia aplikacja panel admina + mini cms który będzie używał SQLite i napisany obiektowo. Natomiast zastanawiam się nad PA, czy warto postawić go na Zendzie? Funkcje to dodawanie/edycja/kasowanie tekstów jak i adresów stron www, wysyłanie tekstów na inny serwer do cms. Generalnie nic skomplikowanego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.