Turson
23.05.2014, 10:17:28
Waży dużo, bo ma dużo bibliotek (=funkcjonalności). Sam zacząłem zabawę z frameworkami od Yii i z czystym sumieniem mogę polecić.
Jak potrzebujesz kilka podstron to może Wordpress albo Joomla lepiej.
skowron-line
23.05.2014, 10:25:20
Cytat(marcinek37 @ 23.05.2014, 09:00:51 )

Czy w przypadku zwykłych małych stron, opartych na kilkunastu stronach nie wystarczy autorski CMS?
To odpowiedz sobie na takie pytanie. Czy chciałbym przejąć projekt pisany na takim autorskim CMSie z takim autorski coding style. SF to pewien standard i jezeli przejmujesz po kims projekt to masz pewność (nie zawsze bo sa wyjatki) ze pewne standardy sa zachowane.
SF2 wazy duzo bo out of the box ma wszystko, jezeli chcesz cos malego i lekkiego do "szybkich" stron to SILEX jest oparty na komponentach SF2 albo jest taka edycja SF bez dodatkowych bundli i wodotryskow.
@Turson chyba nigdy nie musiałeś nic zmieniać w wordpresie, albo joomli to jak to wyglada to jakis koszmar
http://cmf.symfony.com/
Spawnm
23.05.2014, 10:25:46
Jeśli szukasz czegoś co zapewnia na start admin panel, sondy itd to szukasz cmsa a nie fw
Turson
23.05.2014, 10:32:51
Cytat(skowron-line @ 23.05.2014, 11:25:20 )

@Turson chyba nigdy nie musiałeś nic zmieniać w wordpresie, albo joomli to jak to wyglada to jakis koszmar
W tej chwili właśnie piszę komponent i moduł do Joomli i podzielam Twoje zdanie, ale jeżeli ktoś potrzebuje cms do kilku podstron i mieć dostęp do treści z panelu administracyjnego, a nie potrzebuje grzebać w plikach, to czemu nie...
W Yii jest coś takiego jak Gii i on sam automatycznie na podstawie tabel generuje CRUDa
marcinek37
23.05.2014, 10:34:27
Chcę się nauczyć obsługiwać Symfony, ale już na początku zastanawia mnie brak panelu administracyjnego. Każdy z Was, który opiera swoje strony WWW na Symfony, musiał najpierw samodzielnie zaprojektować panel administracyjny (jego wygląd, sam proces logowania, tabele z bazie danych z loginami, hasłami)? Potem to już tylko kwestia jego kopiowania i wklejania do innych projektów?
Gdy istniała potrzeba posiadania modułu aktualności, każdy z Was pisał go od podstaw, a potem przenosił go do kolejnych projektów?
Chcę zrozumieć, jak na tym pracujecie.
skowron-line
23.05.2014, 10:36:32
@marcinek37 mylisz pojecia SF to nie system CMS tylko FW, jest panel admina ale jest zew modul ktory trzeba sobie dograć
http://knpbundles.com/ poszukaj sobie tego czego chcesz panelu admina, bundla do menu co dusza zapragnie.
marcinek37
23.05.2014, 10:48:01
Czyli jest tak jak myślałem. Symfony to sam szkielet. Tworzenie bazy danych, tworzenie tabel, pisanie modułów leży całkowicie po mojej stronie.
Chyba że zainstaluję sobie bundla - jak rozumiem, słowo to oznacza gotowe rozwiązanie.
Czy możesz polecić jakiś polski poradnik, gdzie znajdę informacje, w jaki sposób instalować bundla? Czy jest w ogóle jakiś polski blog wyłącznie o Symfony?
khorne
23.05.2014, 13:12:48
PrinceOfPersia
23.05.2014, 22:43:00
Cytat(Greg0 @ 16.04.2014, 18:41:08 )

Polecam mikro frameworki Silex i Slim
Właśnie. Używa ktoś tego?
Z tego co widzę to Silex i Slim mają podobne api, jak ma Express (framework, którego używam w Node.js), a myślę, o tym, żeby przeportować jedną aplikację z Node.js na PHP, a podobieństwo frameworka by to ułatwiło.
Ale z drugiej strony nie chcę się ładować w mało znany framework, bo takie mają słabe wsparcie, małą przydatność (wiadomo, że nauka np. Symfony potem może gdzieś się przydać gdzie indziej), no i też istnieje ryzyko, że przestaną być rozwijane.
Może lepiej z Laravel skorzystać? Też widzę, że ma podobne API, a chyba trochę bardziej popularny?
Aha, chodzi mi o takie mniej więcej API (to się określa sinatra-like, bo podobno jest to wzorowane na frameworku Sinatra z Ruby):
// zapytanie GET
app.get('/hello/:your_name', function(req, res){
res.send('Hello, ' + req.params.your_name);
});
// zapytanie POST
app.post('/login/', function(req, res) {
............
}
// dodanie middleware
app.use(bodyParser());
app.use(cookieParser());
jakie frameworki tego typu polecacie?
EDIT: aha i w Express się bardzo łatwo swoje customowe middleware tworzy. No i też zależy mi na tym, żeby były do tego frameworka jakieś gotowe middleware/pluginy do ściągnięcia. Np. system autoryzacji użytkowników (w Express się robi tak po prostu, że się "podczepia" dane middleware albo pod całą aplikację, albo pod pojedyncze ścieżki URL). I też żeby się łatwo renderowało jakieś szablony (nie korzystam z PHP na codzień, ale podejrzewam, że Twig bym użył, bo podobny do templatów z Django, w którym też czasem piszę)
sazian
28.05.2014, 20:04:32
no właśnie ja również zauważyłem że sporo osób pisze w symfony, tylko mnie zastanawia jedna rzecz, a mianowicie wydajność.
Kilka dni temu do firmy w której pracuję zgłosił się nowy klient który ma sklep internetowy z którego jest bardzo niezadowolony(i wcale się nie dziwię), jak się okazało sklep jest pisany w sf w wersji 1.x(nie pamiętam dokładnie). Powiem szczerze że wydajność tego skryptu mnie powaliła, otóż klient ma dedyka(na niczym innym nie chciało nawet ruszyć) za którego płaci blisko 2000zł miesięcznie, a mimo to skrypt potrafi zawiesić serwer przy stu paru odwiedzających jednocześnie.
Jak się domyślam różnica pomiędzy 1 a 2 jest spora ale jak to wygląda w praktyce? Chociaż przeglądam różne "testy" w internecie i "z przerażeniem" widzę że z większości wynika wręcz marna wydajność tego frameworka. FW takie jak yii, kochana czy cake potrafią być kilkukrotnie szybsze - w niektórych testach jest to nawet sześciokrotna różnica.
skowron-line
28.05.2014, 20:22:41
Cytat(sazian @ 28.05.2014, 20:04:32 )

Powiem szczerze że wydajność tego skryptu mnie powaliła, otóż klient ma dedyka(na niczym innym nie chciało nawet ruszyć) za którego płaci blisko 2000zł miesięcznie, a mimo to skrypt potrafi zawiesić serwer przy stu paru odwiedzających jednocześnie.
Nie chce wyjść tutaj na jakiegoś fanatyka sf (bo osobiscie uważam że sf1 to syf), ale na to że apka działa wolno czy szybko nie ma wplywu tylko sf, bo równie dobrze ten sam sklep napisany na Yii czy Kohanie mógłby kłaść serwer przy 10 requestach.
Jeżeli piszesz o benchmarkach to zerknij sobie na Phalcona który bije wszystko na głowe tylko pytanie czy "zdolny" programista i w tym cudzie nie naklepałby skryptu który kładł by serwer.
sazian
28.05.2014, 20:35:39
jak najbardziej się zgadzam, tylko że sam fw i styl pisania w nim(czyli tak jak "nakazali twórcy") również powoduje pewien narzut wydajnościowy. Ten sam kod napisany zgodnie ze sztuką w różnych fw może mieć zupełnie inną szybkość działania i generować zupełnie inne obciążenia.
i właśnie dlatego pytam jak to wygląda w praktyce
Crozin
28.05.2014, 20:50:15
W praktyce wygląda to tak, że lepiej zapłacić co miesiąc za serwer 2000 zamiast 1000, ale zaoszczędzić kilkanaście godzin pracy jednego programisty miesięcznie dzięki wykorzystaniu narzędzi lepszej jakości. Przy mniejszych projektach może nie być to tak zauważalne, ale z drugiej strony... przy mniejszych projektach wydajność również nie gra pierwszej roli.
Symfony rzeczywiście do demonów szybkości nie należy, "learning curve" również dla niektórych może być zabójczy, ale na chwilę obecną daje najlepsze narzędzia klasy "enterprise" w środowisku PHP-a + świetną społeczność.
Mefiuu
29.05.2014, 20:51:54
Witam Kolegów.
Chciałbym zapytać Was o radę. Nadszedł ten czas, gdy chciałbym wejść na wyższy level programowania w PHP. Chciałbym pisać nowocześnie, schludnie, wyrabiać dobre nawyki i żeby moje aplikacje były wydajne. Padło na to, że chcę poznać jakiś framework. Przeczytałem sporo w internecie i wiadomo - każdy ma swoje zdanie. Domyślam się, że i tutaj tak będzie ale chciałem poznać Wasze zdanie: jaki framework jest najprostszy, najlepszy dla początkującego ? Nie jestem absolutnym laikiem w PHP oraz w OOP (inaczej nie brałbym się za to), pisałem już jakieś aplikacje obiektowo, z wykorzystaniem PDO ale niedługo zbliżają się większe projekty, dlatego chciałbym pracować lepiej i efektywniej. Prosiłbym o krótkie odpowiedzi, w zasadzie zadowoli mnie odpowiedź typu "Kohana, bardzo łatwy, dobre wsparcie społeczności" i tym podobne.
Z góry dziękuję za wszelaką pomoc i odzew.
Pozdrawiam !
ostrylg
29.05.2014, 21:02:02
Ze swojej strony mogę Ci polecić framework Laravel, jest dość prosty, intuicyjny, korzysta z ORM, dużo ludzi pracuje na tym frameworku i w sieci można znaleźć dużo pomocnych informacji.
Turson
30.05.2014, 10:19:23
Cytat(Mefiuu @ 29.05.2014, 21:51:54 )

Witam Kolegów.
Chciałbym zapytać Was o radę. Nadszedł ten czas, gdy chciałbym wejść na wyższy level programowania w PHP. Chciałbym pisać nowocześnie, schludnie, wyrabiać dobre nawyki i żeby moje aplikacje były wydajne. Padło na to, że chcę poznać jakiś framework. Przeczytałem sporo w internecie i wiadomo - każdy ma swoje zdanie. Domyślam się, że i tutaj tak będzie ale chciałem poznać Wasze zdanie: jaki framework jest najprostszy, najlepszy dla początkującego ? Nie jestem absolutnym laikiem w PHP oraz w OOP (inaczej nie brałbym się za to), pisałem już jakieś aplikacje obiektowo, z wykorzystaniem PDO ale niedługo zbliżają się większe projekty, dlatego chciałbym pracować lepiej i efektywniej. Prosiłbym o krótkie odpowiedzi, w zasadzie zadowoli mnie odpowiedź typu "Kohana, bardzo łatwy, dobre wsparcie społeczności" i tym podobne.
Z góry dziękuję za wszelaką pomoc i odzew.
Pozdrawiam !
Temat ma 31 stron i takie samo pytanie padało już wiele razy.
Dejmien_85
31.05.2014, 20:36:22
Cytat(skowron-line @ 28.05.2014, 21:22:41 )

Nie chce wyjść tutaj na jakiegoś fanatyka sf (bo osobiscie uważam że sf1 to syf), ale na to że apka działa wolno czy szybko nie ma wplywu tylko sf, bo równie dobrze ten sam sklep napisany na Yii czy Kohanie mógłby kłaść serwer przy 10 requestach.
Zend i Symfony to dwa klocki. Choć nie powiem, RoR (ale to już inna technologia) jest jeszcze wolniejszy. Ale troszkę przesadziłeś, że przy 10 requestach może paść serwer - takie serwisy byłyby kompletnie bezużyteczne.
Symfony u nas jest strasznie popularne, w większości ofert pracy na programistę PHP występuje właśnie ten framework. Znam go, jednak uważam, że rozsądniejszym wyborem jest Laravel. Jest wyraźnie wydajniejszy i pisze się w nim szybciej. No ale Laravel tak naprawdę na naszym rynku jest ciągle nowością.
Cytat(Mefiuu @ 29.05.2014, 21:51:54 )

Chciałbym zapytać Was o radę (...)
Jeśli planujesz pracować w Polsce jako programista PHP, wtedy zdecydowanie Symfony (obecnie 2), lub Zend Framework (ale to na drugim miejscu). Dostaniesz ładną pensję i nauczysz się wielu ciekawych rzeczy.
Jeśli chcesz się uczyć dla siebie, chcesz coś lekkiego, prostego i co także pozwoli Ci się nauczyć kilku rzeczy, wtedy zdecydowanie FuelPHP lub Laravel 4.
Ostatecznie mogę Ci poradzić, abyś zaczął z FuelPHP, a później przeszedł na Symfony 2. Na naszym rynku najlepiej wyjdziesz na Symfony 2.
maciunio93
6.06.2014, 20:19:07
A jak wypada porównanie yii2 (obecnie beta) z laravelem jeśli chodzi o wydajność i jakość ktoś postawił na lar coś większego ? Wszyscy o laravelu mówią ale ofert pracy (w polsce) brak dobrych tutoriali i innych materiałów brak, nigdzie chyba w sieci nie znalazłem jak stworzyć serwis od a do z są przykłady wykorzystania poszczególnych elementów jest i Laravel: From Apprentice To Artisan twórcy frameworka ale to bardziej o SOLID, natomiast pierwsza wersja Yii miała dużą społeczność i materiałów i do 2 pojawią się zresztą najprawdopodobniej szybko. A co wy z tej dwójki byście wybrali i dlaczego ?
Spawnm
6.06.2014, 22:20:04
O dwójce yii słyszę od tak dawna że już przestaję wierzyć że wyjdzie.
Ciekawe co będzie pierwsze, koszulki php.pl czy yii2 ;D
mrWodoo
14.06.2014, 15:05:50
Walczę o płatny staż w firmie, na zadanie trzeba było zrobić aplikację, oprzeć ją najlepiej o jakiś FW (nie było to wymagane), wybrałem Laravel, bardzo dobry, "prosty" (co może być trudnego gdy ma się opanowany język), bardzo intuicyjny lecz to czego nie lubię w FW to pamięć przez zeń pożarta, prosta stronka z wyrenderowaniem widoku (bez kodu php w widoku i zmiennych), 4.75 MiB, działało tam połączenie z bazą i sesja, to praktycznie wszystko więc stąd moje pytanie, jaki jest najlepszy LEKKI framework bo dla mnie kobyłą już jest Laravel (nigdy wczesniej nie korzystałem z innego fw) a co dopiero takie Symfony czy Zend..
Spawnm
14.06.2014, 15:24:47
Możesz sprawdzić
spawna, ewentualnie codeignitor/kohana.
sazian
15.06.2014, 20:13:29
i właśnie dlatego korzystam z własnego fw - tak, tak wiem że chwilę będzie milion głosów że "jesteś głupi że tak robisz bo jesteś głupi"

itd.
Ja do fw mam podejście powiedziałbym zendowe, to znaczy traktuję go jak zestaw uruchomieniowy, a nie coś co musi mieć w sobie wszystko i jeszcze trochę. Jeśli potrzebuje jakąś bibliotekę to nie problem, przebież mogę je "pożyczyć" z zenda, kohany czy czegokolwiek innego.
Kiedyś pisałem w kohanie, ale już to było dla mnie za wolne środowisko, a najbardziej mnie denerwowało to że zawierał on wiele funkcji z których pewnie i tak nigdy nie skorzystam, a fw i tak musi je uruchomić.
W sumie to potworek w którym piszę jest nawet podobny spawn'a
kwejkowo
16.06.2014, 00:18:15
Cytat(sazian @ 15.06.2014, 21:13:29 )

i właśnie dlatego korzystam z własnego fw - tak, tak wiem że chwilę będzie milion głosów że "jesteś głupi że tak robisz bo jesteś głupi"

itd.
Ja do fw mam podejście powiedziałbym zendowe, to znaczy traktuję go jak zestaw uruchomieniowy, a nie coś co musi mieć w sobie wszystko i jeszcze trochę. Jeśli potrzebuje jakąś bibliotekę to nie problem, przebież mogę je "pożyczyć" z zenda, kohany czy czegokolwiek innego.
Kiedyś pisałem w kohanie, ale już to było dla mnie za wolne środowisko, a najbardziej mnie denerwowało to że zawierał on wiele funkcji z których pewnie i tak nigdy nie skorzystam, a fw i tak musi je uruchomić.
W sumie to potworek w którym piszę jest nawet podobny spawn'a
Symfony2 jest dla firm outsourcingowe gdzie łatwo te firmy mogą zastąpić programistę. Symfony jest jak korpo.
Osobiście wole własnego frameworka lub coś jak KohnanaPHP, CI. Symfony2 generuje się 5s bez cachowania. Wydaje mi się że Symfony zabija kreatywność.
Jeśli ktoś ma wątpliwości z wyborem frameworka, to odradzam Symfony2 jeśli nie chcecie być średniakami

Już lepszy jest Zend Framework i przynajmniej można uzyskać certyfikat prosto od PHP i później łatwiej przyswoić Magento (framework sklepu internetowego) oparty o ZF gdzie zarobki sięgają do 10k, a nie Symfonowcy marna kasa, zero kreatywność i pasji.
Wybierając Symfony robisz to czego chcą marne firmy outsorcingowe (Szybko Tanio).
Przykład skomplikowania Symfony :
Temat: Symfony2Symfony file upload nie podoba mi sie Większość pytań na tym forum to o podstawowe problemy z PHP które łatwo można rozwiązać ale nie z Symfony. Ilość pytań na forum z symfony nie mówi o jego popularności a o stopniu skomplikowania prostych rzeczy, a co dopiero przy budowaniu wielkich aplikacji.
Dejmien_85
16.06.2014, 01:10:48
Cytat(mrWodoo @ 14.06.2014, 16:05:50 )

Walczę o płatny staż w firmie, na zadanie trzeba było zrobić aplikację, oprzeć ją najlepiej o jakiś FW (nie było to wymagane), wybrałem Laravel, bardzo dobry, "prosty" (co może być trudnego gdy ma się opanowany język), bardzo intuicyjny lecz to czego nie lubię w FW to pamięć przez zeń pożarta, prosta stronka z wyrenderowaniem widoku (bez kodu php w widoku i zmiennych), 4.75 MiB, działało tam połączenie z bazą i sesja, to praktycznie wszystko więc stąd moje pytanie, jaki jest najlepszy LEKKI framework bo dla mnie kobyłą już jest Laravel (nigdy wczesniej nie korzystałem z innego fw) a co dopiero takie Symfony czy Zend..
Jeśli chcesz coś małego, to Slim, Silex lub FuelPHP polecam.
Cytat(kwejkowo @ 16.06.2014, 01:18:15 )

Symfony2 generuje się 5s bez cachowania.
W środowisku dev uruchamia się ok 3 sekund (przez app_dev), po przełączeniu na środowisko produkcyjne są to milisekundy.
Sorry kolego, ale strzeliłeś sobie samobója. ; )
johny_s
16.06.2014, 01:32:02
Cytat(kwejkowo @ 16.06.2014, 00:18:15 )

Osobiście wole własnego frameworka lub coś jak KohnanaPHP, CI. Symfony2 generuje się 5s bez cachowania. Wydaje mi się że Symfony zabija kreatywność.
no jasne, idziesz do firmy i mówisz jej, że przepisujecie projekt bo nie bedziesz pisał w symfony tylko każdy ma się uczyć Twojego frameworka,
i gdzie masz zabijanie kreatywności? bo dostajesz gotowe rozwiązania które możesz wykorzystać i skupić się nad właściwym projektem zamiast wymyślać koło od nowa?
i popracuj nad optymalizacją własnego kodu skoro generuje Ci się aż tyle...
skowron-line
16.06.2014, 06:45:26
Cytat(kwejkowo @ 15.06.2014, 23:18:15 )

Symfony2 jest dla firm outsourcingowe gdzie łatwo te firmy mogą zastąpić programistę. Symfony jest jak korpo.
Dlatego ty masz swoj FW zeby Cie nikt nie ruszył

Wydaje mi się że Symfony zabija kreatywność.
No właśnie wydaje Ci się

Wybierając Symfony robisz to czego chcą marne firmy outsorcingowe (Szybko Tanio).
A w Zendzie, Kohanie to sie robi dlugo i drogo ? Pisząc w każdym FW można to robisz szybko, dobrze i tanio / drogo
kwejkowo
16.06.2014, 13:06:06
Ja mam swój framework, ale osoba zaczynającym gorąco polecam ZF, zamiast SF. Nie macie żadnych argumentów, wystarczy porównać zarobki. Największe firmy opierają swoją technologię o ZF i przede wszystkim na Magneto gdzie posiadają wielkie projekty. Jeszcze jest jeden ciekawy framework TYPO3 z ktorego korzystają porządne marki jak Castorama.
Po drugie dlaczego w firmach outsorcingowych jest większa rotacja pracowników?
Nie da się robić Szybko Tanio Dobrze
http://splaszfx.pl/wp-content/uploads/2011...zyma%C4%87-.jpg
skowron-line
16.06.2014, 14:11:16
A w czym twój FW jest lepszy od SF czy ZF

Że uważasz że jest taki super ?
Cytat
Po drugie dlaczego w firmach outsorcingowych jest większa rotacja pracowników?
Niewiem, powiedz nam.
kwejkowo
16.06.2014, 14:24:36
A co ma mój framework do ZF którego polecam? Zadajesz głupie pytania. Napisałem wcześniej że polecam ZF. Mój jest do moich prywatnych projektów, aa wszystkim uczącym odradzam SF, na rzecz ZF, a argumenty są w poprzednim wpisie.
skowron-line
16.06.2014, 15:43:12
To rozwiń swoją wypowiedz:
dlaczego odradzasz SF

dlaczego polecasz ZF

i nie chodzi mi tu o kwestie finansowe.
Dejmien_85
16.06.2014, 23:08:27
Cytat(skowron-line @ 16.06.2014, 16:43:12 )

To rozwiń swoją wypowiedz:
dlaczego odradzasz SF

dlaczego polecasz ZF

i nie chodzi mi tu o kwestie finansowe.
Skowron, no nie wiem czy coś dobrego wyjdzie z rozmowy z Ewangelistą Zenda (który - de facto - ze świętym przekonaniem pisze, że w Symfony widok bez cache generuje się 5 sekund). Choć ja dla rozrywki z przyjemnością sobie popatrzę.
Spawnm
16.06.2014, 23:57:03
Ewangelista zenda vs Ewangelista symfony? Wyciagam popcorn
skowron-line
17.06.2014, 06:45:21
@Dejmien_85 ja po prostu chce wiedzieć, bo może w złą stronę poszedłem i ratunkiem dla mnie będzie jeden z tych postów.
Nie polecam ZF2, bo jest do niczego.
Poza Magento i kilkoma firmami, które umoczyły w tym FW swój czas i kasę, praktycznie nikt tego teraz nie używa. Do tego, żeby doprowadzić ten FW to stanu używalności trzeba poświęcić trochę czasu. Nakładu pracy wymaga na starcie praktycznie wszystko, a o tym jak trzeba się nagimnastykować żeby sensownie używać tam DI już nie wspomnę. W Symfony2 masz to w opakowaniu. O wsparciu społeczności już nie wspomnę.
Na chwilę obecną tylko S2 jest sensownym wyborem. Nie jest prosty, ale implementuje sprawdzone rozwiązania. Dużo czerpie z innych technologii, np. Javy i jej frameworków.
Można też z jego znajomością dużo zarobić w firmach outsouringowych.
Dobry hejt nie jest zły.
markuz
19.06.2014, 13:19:21
A co myślicie o fw jakim jest laravel? Ktoś z niego korzystał przez dłuższy okres i może podzielić się wrażeniami?
Cytat(mrWodoo @ 14.06.2014, 14:05:50 )

czego nie lubię w FW to pamięć przez zeń pożarta, prosta stronka z wyrenderowaniem widoku (bez kodu php w widoku i zmiennych), 4.75 MiB
...i? Poza samym faktem, że tyle i tyle zabrało? Co to zmienia? Przy dzisiejszym koszcie pracy programistów vs. koszcie sprzętu (mam w serwerze 128 GB RAMu) ta kwestia
nie jest nawet drugorzędna
Dejmien_85
24.06.2014, 14:24:56
Cytat(markuz @ 19.06.2014, 14:19:21 )

A co myślicie o fw jakim jest laravel? Ktoś z niego korzystał przez dłuższy okres i może podzielić się wrażeniami?

Jam korzystam, nawet jeden serwis (pomijam inne pierdółki na nim wykonane) na nim utrzymuję klientowi już przeszło rok czasu (skomplikowany skrypt z dużą dozą operacji na bazie danych) i powiem Ci, że jest bardzo przyjemny. Taka odchudzona wersja Symfony 2. Ogólnie polecam. Moim zdaniem Laravel jest najprzyjemniejszym frameworkiem z wszystkich z jakich do tej pory korzystałem (Symfony 2, Zend 1, CodeIgniter, FuelPHP, PhalconPHP, Silex, Slim itd.).
Polecam zdecydowanie.
Cytat(nrm @ 19.06.2014, 15:36:54 )

...i? Poza samym faktem, że tyle i tyle zabrało? Co to zmienia? Przy dzisiejszym koszcie pracy programistów vs. koszcie sprzętu (mam w serwerze 128 GB RAMu) ta kwestia
nie jest nawet drugorzędna 
Oj, gdyby on zobaczył ile taki RoR (Ruby on Rails) zabiera RAM-u, wtedy dopiero by lamentował. ; )
nie jesteśmy na forum RoR żebym to coś w ogóle brał pod uwage w dyskusji.
Dejmien_85
27.06.2014, 14:09:18
Cytat(nrm @ 25.06.2014, 00:16:41 )

nie jesteśmy na forum RoR żebym to coś w ogóle brał pod uwage w dyskusji.
No tak, to forum nie jest o RoR, jednak warto poruszać temat innych technologii aby społeczność nie była tak ciemna, PHP konsumuje najmniej RAM-u ze wszystkich popularnych języków skryptowych, a narzekanie na "stratę" 4MB jest po prostu kuriozalne.
Nie chcę tutaj nikomu ujmować, ani z nikogo się śmiać - wiadomo, że społeczność PHP jest ogromna i w większości to amatorzy, także nie ma co mieć jakichś wysokich oczekiwań. Warto jednak tłumaczyć jak wygląda sprawa, aby każdy czegoś się nauczył przebywając na forum.
1q2w3e4r
13.07.2014, 22:36:01
Jestem w trakcie wybierania frameworka. Polecacie tutaj Symfony2. Jak będą się jakiegoś uczył to na dłużej ponieważ chcę go dobrze znać oraz nie mam czasu na skakanie po kilku. Aktualnie będe musiał przepisać pewien serwis na jakiś standard czyli FW, który ma średnio około 300 osób jednocześnie. Czy nagłe podskoczenie do np. 1000osób dla tego frameworka nie będzie jakimś problemem? Oczywiście można dokładać kolejne serwery ale to też powoduje koszty. Możecie podać jakieś przykłady bardzo popularnych stron napisanych w Symfony2?
Czy są ewentualnie jakieś alternatywy? Np. Yii2 to dobry przeciwnik Symfony2? Na Yii są popularne strony: VICE.com, Noisey.com, Stay.com, Hotellweb.no
pitu
14.07.2014, 01:06:34
1q2w3e4r
14.07.2014, 17:39:04
Wygląda na to, że nie ma żadnej ciekawej strony w Symfony. Z listy Polskich to może 2 są bardziej rozbudowane ale mało popularne, kilka zwykłych firmowych, a reszta już nie istnieje

Wygląda na to, że nie ma dobrego frameworka w aktualnych czasach.
Crozin
14.07.2014, 17:49:42
A ta lista nie dotyczy przypadkiem Symfony 1.x?
https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome...powered%20sites - m. in. Dailymotion. A sporo innych, dużych i popularnych projektów wykorzystuje komponenty Symfony.
Damonsson
14.07.2014, 18:03:57
Symfony, tak samo Zenda klasy też są kopiowane do mnóstwa FW, nawet tych autorskich.
Jednego można być pewnym, że Zend będzie dalej rozwijany tak samo jak PHP, bo zajmują się tym Ci sami ludzie. A co się stanie z innym FW to nigdy nie wiadomo.
Ja tam przeleciałem większość znanych frameworków i tak jak kosiarka służy do koszenia trawy, tak framework ma uprościć pisanie aplikacji. A czy ktoś lubi zieloną, czerwoną, z włącznikiem z lewej czy z prawej, kosiarkę, to już jest każdego indywidualna sprawa, tak samo z frameworkiem, czy ktoś woli taki rounting czy inny, czy system szablonów czy nie itd.
Pyton_000
15.07.2014, 08:06:18
Cytat(1q2w3e4r @ 14.07.2014, 18:39:04 )

Wygląda na to, że nie ma żadnej ciekawej strony w Symfony. Z listy Polskich to może 2 są bardziej rozbudowane ale mało popularne, kilka zwykłych firmowych, a reszta już nie istnieje

Wygląda na to, że nie ma dobrego frameworka w aktualnych czasach.
Żartujesz? GoldenLine jest przepisane na Symfony
skowron-line
15.07.2014, 09:17:28
Cytat(Pyton_000 @ 15.07.2014, 08:06:18 )

Żartujesz? GoldenLine jest przepisane na Symfony
Na dowód można przedstawić
http://www.goldenline.pl/kariera/it#awards
Dejmien_85
20.07.2014, 12:46:11
Cytat(1q2w3e4r @ 13.07.2014, 23:36:01 )

Czy są ewentualnie jakieś alternatywy?
Jeśli naprawdę zależy Ci na wydajności, wtedy sprawdź PhalconPHP - jest bardzo rozbudowany i napisany jako rozszerzenie do PHP, działa prawie tak szybko jak pisany na czysto kod PHP, jego wszystkie klasy wczytane są od razu do pamięci, także aplikacja na serwerze rusza od razu bez marnowania czasu na wczytywanie plików z klasami Frameworka.
Wydajnością masakruje frameworki z jego klasy (np. podczas testów "wyrabiał" ok 5-6 razy więcej requstów od Symfony 2)
Forti
8.09.2014, 10:47:46
Panowie, stoję przed bardzo istotnym wyborem. Od pewnego czasu uczę się obiektówki, przeczytałem masę tutoriali w necie, całą wikibooks itp.. Mniej - więcej w teorii wiem o co chodzi, jednak chce to poznać z praktyki.
Myślę nad instalacją jakiegoś proste frameworka - nie chce symfony czy zenda bo za pewne szybko polegnę.
Który framework z MVC byłby "najłatwiejszy" (pojęcie względne, wiem)?
markuz
8.09.2014, 10:52:50
CodeIgniter - na zrozumienie MVC w sam raz. Na zrozumienie OOP nie polecam
Turson
8.09.2014, 10:55:26
Temat poruszany po raz n-ty. Od siebie osobieście mogę polecić Yii, od czego sam zaczynałem i jak na naukę OOP, MCV był idealny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.