Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybór Frameworka.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16
Forti
W teorii to mam różowego słonia w pokoju wink.gif

Cytat
For the tests in my video the results were

Silex: 950 requests per second

Slim: 1250 requests per second

Lumen: 1700 requests per second

All of these frameworks are ridiculously fast.

jaasne wink.gif
Pyton_000
Oczywiście wiemy że to test laboratoryjny ale obrazuje szybkość mielenia podstawowej konfiguracji FW.
Można by się zastanowić jakie komponenty są ładowane na start i wtedy dopiero porównać.
Ale co fakt daje to jakiś pogląd na sytuację.

W Lumen trzeba troszkę inaczej pisać niż w Laravel a to z powodu braku części Fasad, bardziej trzeba skupiać się na $app i jego IoC Container
Dubler
Chciałbym zrobić server pod prostą aplikacje na androida + drobniutką stronę internetową CMS. Jakiego frameworka powinienem użyć? Czy jakiegokolwiek powinienem użyć? Zależy mi żeby miał jak najmniejsze zapotrzebowanie na zasoby serwera - tak żebym mógł na tanim VPSie postawić i nie lagowało jak magento na 4-rdzeniowym intelu z 8gb ramu. Zastanawiałem się nad laravelem i symfony2...

Aplikacja będzie się łączyć z serwerem około 10-20 razy na minutę, a zwrotna wiadomość z danymi z bazy będzie w xmlu lub jsonie. Mam doświadczenie z frameworkami minimalne (programuje w magento gdzie jest zaimplementowany zend, więc często jakiejś tam funkcjonalności zenda używam). Znam MVC i OOP w php

Googlałem trochę i wychodzi na to że najlepszy będzie phalconPHP. Czy pisać w nim wszystko czy tylko stronę, a serwer do appki w czysrtym php
Pyton_000
użyj jakiegoś micro Frameworka (Slim, Lumen, Silex).
viking
Phalcon też jest przygotowany bycia micro https://docs.phalconphp.com/en/latest/reference/micro.html
Pyton_000
Ja nie twierdzę że nie, ale jak próbowałem go ogarniać za czasów 1.x to dokumentacja kulała.
Dubler
Co do tego phalconphp, czy powinienem zrobić 2 kompletnie oddzielne projekty jeden mikro drugi zwykły czy jest jakaś możliwość wydajnego sharowania helperow i modeli ze strony na serwer (albo odwrotnie)

A może powinienem użyć frameworka tylko do strony a server dla appki robić w czystym php? W końcu i tak będą to tylko requesty po poscie i wiadomości zwrotne w xml czy innym jsonie i nic więcej
Dejmien_85
Cytat(Dubler @ 22.08.2015, 05:42:49 ) *
Co do tego phalconphp, czy powinienem zrobić 2 kompletnie oddzielne projekty jeden mikro drugi zwykły czy jest jakaś możliwość wydajnego sharowania helperow i modeli ze strony na serwer (albo odwrotnie)

A może powinienem użyć frameworka tylko do strony a server dla appki robić w czystym php? W końcu i tak będą to tylko requesty po poscie i wiadomości zwrotne w xml czy innym jsonie i nic więcej

I standardowo jak wszyscy - spędzisz więcej czasu nad zastanawianiem się w jakim języku/framworku to zrobić, niż nad pracą. Możesz się teraz zastanawiać, czy serwer pociągnie, czy Ci odwiedzający nie "zajadą" serwera. Byłem kiedyś w takiej fajnej firmie, gdzie jeden z developerów zastanawiał się nad tym, czy wybrany przez niego framework nie zajedzie serwera. Robił aplikację na skalę europejską (z dofinansowania), myślał głośno, w pewnej chwili odezwał się do niego taki stary, sympatyczny developer, powiedział mu - "obyśmy mieli taki problem, obyśmy mieli taki problem" - następnie się uśmiechnął.
Ten młodszy developer prawie się zawiesił, jego oczy zaczęły latać we wszystkie strony... myślał o co mu chodzi z tym problemem. Więc starszy, uczciwy, sympatyczny developer dalej przemawiał - wytłumaczył mu, że aby "zajechać" jakiś serwer, to trzeba mieć naprawdę wielu użytkowników. Naprawdę wielu. Wszyscy martwią się, czy nie "zajadą" serwera, a są od tego taaaakkk dalecy.

A nawet gdyby się tak stało, że serwer byłby bliski od "zajechania", to bracie, uwierz mi, że byś się wtedy cieszył i otwierał butelkę szampana, a nie martwił się tym faktem - bo jeśli na Twoją stronę wchodzi tyle osób, że się "zajeżdża", to oznacza, że jest ich dużo i że prawdopodobnie masz duże pole do popisu, mówiąc w skrócie pieniążki się same pchają przez okna i drzwi. ; )

Gwarantuję, że choćbyś napisał 100 aplikacji, to 99 z nich nie zostanie zajechanych. Twórz więc i módl się o to, aby któraś została zajechana. Wtedy będziesz miał czas na myślenie o wydajności - co to za problem aby zmienić API na coś wydajniejszego, albo choćby przerzucić się na HipHopa. Pisz, nie myśl. Twórz. O wydajności myśli się na samym końcu, o tym ciągle wszędzie piszą.
Zbysiu
Cytat(Forti @ 28.03.2015, 20:53:01 ) *
laravel prawie dwa razy wyżej niż symfony, nawet w "at Work"? Nette zaraz za symfony?

Jakieś dziwne te statystyki. Nette to chyba czeskie, racja? hm.. wink.gif

Ja aktualnie pracuje w Rubym w UK, ale zaczynalem od PHP i ciagle mam do niego spory sentyment.

Takie piec groszy ode mnie odnosnie frameworkow:

W krajach Anglojezycznych Laravel znacznie przewyzsza popularnoscia SF2. I glownie to te dwa sie tam licza, reszta to ulamki. Jak widze ze w Polsce nadal w ogloszeniach kroluje Zend, to jednak mysle ze Polska spolecznosc PHP jest troche zacofana.
Gdyby pare lat temu byly takie fajne narzedzia jak Laravel (ktory czerpie BAARDZO wiele rozwiazan z Railsow), uzywanym standardem bylby PHP7, a pracodawcy nie zmuszaliby do pisania wiekszych projektow w tym 'pseudo-enterprisowym' ZF, to moze w ogole bym na 'czerwona strone mocy' nie przechodzil smile.gif

Bo niestety Europie Ruby sie jakos mocno nie przyjął, a za oceanem jego popularnosc juz zaczyna slabnac tongue.gif
m44
Panie nie ćpaj Pan więcej. Laravel jest fajny? Railsy są fajne? Co tam jest fajne? Brak DI, active records z modelami, które zawierają w sobie cały świat? Railsy zatrzymały się w rozwoju kilka lat temu.

Jedynym frameworkiem, który wprowadził w PHP-ie jakieś sensowne standardy jest Symfony2. O ile można doczepić się poszczególnych części kodu, to przynajmniej na poziomie interfejsów jest spoko, w przeciwieństwie do Laravela gdzie jest to po prostu spierdolone.

Zenda się praktycznie nie używa w Polsce, chyba że mówimy o legacy kodzie. I nie chodzi tutaj o to, że jego najnowsza wersja jest źle napisana, bo Zend jest napisany lepiej od Laravela, tylko trzeba mu poświęcić czas, żeby nadawał się do sensownej pracy a nikomu się nie chce.

To, że w ogóle używa się takich badziwi jak Laravel świadczy o tym, że 99% apek napisany w PHP-ie to jest zasrana obsługa formularzy. Nie trzeba do tego ani żadnego DDD, ani podziału na warstwy, dlatego ludzie używają takich dziwadeł i twierdzą, że to jest super.
Pyton_000
A Panocek pisał w Laravelu?
Dejmien_85
Jak wiecie mili Panowie, w naszej branży jak w kościele - różne religie i Dżihad.

Laravel i Symfony to dobre frameworki.

Laravel jest ciekawy, ma w standardzie bardzo dużo gotowych rozwiązań (system logowania, kolejkowania, cron, mailingi i wiele, wiele innych). Laravela się instaluje i od razu pisze. Wszystko jest pod ręką.

Symofny jest także bardzo ciekawe (w architekturze), ma w standardzie Doctrine, brakuje mi tutaj jednak tych prostych rozwiązań, które są w standardzie w Laravelu, aby zrobić choćby prosty system logowania, to albo trzeba instalować open-sourcowe biblioteki (FOS), albo samemu coś wdrożyć. Można powiezdieć, że brakuje tutaj prostych i oczywistych rzeczy, jednak to jest celem Symfony, to jest framework, podstawka, ma być konfigurowalny, nic nie jest "wbite" na sztywno, jeśli ktoś chce korzsytać z Doctrine, to proszę bardzo, jeśli z innych bibliotek, wtedy także nie ma problemu.

Także podsumowując:
Laravel działa "out of the box", od pierwszej sekundy po instalacji frameworka można ostro jechać z pisaniem swojej apki. Laravel jest prosty, posiada uproszczone i spójne biblioteki (np. Eloquent). Ten framework ogarnia się szybko i łatwo. Jest popularny w USA, bo jest tam po prostu mocno reklamowany.

Symfony to podstawka, którą trzeba doposażyć, próżno szukać tego, co Laravel daje w standardzie. W Symfony set up jest trudniejszy i bardziej czasochłonny, jednak później pisze się fajniej.

Ogólnie powiem tyle, że prosty projekcik napisałbym w Laravelu, a coś większego i skomplikowanego w Symfony. Choć oczywiście w Laravelu też się da tworzyć duże rzeczy, jednak pisanie większej aplikacji z rozbudowaną bazą z użyciem Eloquenta zabiera więcej czasu. Doctrine rozkłada Eloquenta na łopatki przy rozbudowanej bazie.
Jurigag
A ja niezależnie od skomplikowania projektu bym napisał go w Phalconie bo jest najprostszy, najszybszy i zapewnia podobne rzeczy co laravel i symfony.
destroyerr
Cytat
podobne

Człowiek jest podobny do małpy i to jest ten sam poziom podobieństwa.
Pyton_000
Cytat
najprostszy

Budowa silnika w maluchu i BMW X6 też jest prosta

@Jurigag wiesz lie bzdur napisałeś w tym jednym prostym zdaniu ?
lukaskolista
Cytat
A ja niezależnie od skomplikowania projektu bym napisał go w Phalconie bo jest najprostszy, najszybszy i zapewnia podobne rzeczy co laravel i symfony.

Widziałem bardzo duży projekt napisany w phalconie i nie polecam - wszystko pakujesz do jednego wora, brak modułów/pakietów aplikacji. To takie MVC, które odeszło już dawno do lamusa. Generalnie symfony ma najlepszą architekturę ze wszystkich frameworków (jedynie komponent formularzy trochę doskwiera).

Typową cechą symfony jest konfigurowalność zamiast programowalności - tak bym to określił, do tego chyba najlepsza implementacja kontenera usług (konfigurujesz definicje obiektów, które później są budowane).
viking
W Phalconie jest ten plus (a dla innych problem) że jak programista nie nabył dobrych nawyków wcześniej, to dowolność tego FW może spowodować bałagan w kodzie. Czyli właśnie pakowanie do jednego worka wszystkiego jak leci, brak grupowania routes (a moim zdaniem ma jeden z najprostszych a zarazem najfaniejszych Roterów), błędne wykorzystanie DI itd.

Najlepszą architekturę obecnie ma moim zdaniem Zend wink.gif Przez ostatnie kilka miesięcy tak się diametralnie zmienił, została wykonana gigantyczna praca nad komponentami, że obecnie jest najnowszy i najlepiej napisany.
com
Ale 3 jeszcze nie wydali nie?
Mówisz o Expressive ?
viking
3 tak formalnie miała istnieć tylko z nazwy. Po wydaniu 2.5 było przejście na Composer i wszystkie pakiety są rozwijane indywidualnie. Zależności pomiędzy nimi zostały maksymalnie pousuwane. I co ważne. Każdy komponent zyskał oddzielną dokumentację bo z tym bywało różnie wcześniej. Można porównać do rolling distro.
Ostatnio były prace nad instalatorami modułów oraz szkieletem https://github.com/weierophinney/ZendSkelet...-mvc-v3-minimal https://zendframework.github.io/zend-skeleton-installer/ https://zendframework.github.io/zend-component-installer/
Największe zmiany to było wydanie nowego SM, korzystanie wszędzie z Container Interop.
aniolekx
ma ktos linka do jakiegos ciekawego stack a z symfony 3 i angularem 2?
viking
Ciekawy artykuł porównujący Laravel z Zend Expressive: http://www.masterzendframework.com/zend-ex...ive-or-laravel/
Sumka
Czytając ten temat już zdążyłem wywnioskować, że najlepszy framework pod szukanie pracy to Symfony. A co byście polecili jako pierwszy framework do nauki żeby zrozumieć sam koncept, zrobić jakieś pierwsze swoje projekty itd? Do tej pory pisałem kod bez użycia żadnych frameworków i szukam czegoś prostego, by się nie zrazić a wciągnąć w ten świat smile.gif
phpion
Cytat(Sumka @ 29.07.2016, 10:27:15 ) *
Czytając ten temat już zdążyłem wywnioskować, że najlepszy framework pod szukanie pracy to Symfony.

Najlepszy bo jest najwięcej ofert? Ma to też drugą stronę medalu - większa konkurencja wśród kandydatów. Potencjalni pracodawcy mają mniejszy wybór wśród programistów mniej popularnych frameworków, a co za tym idzie Ty masz większą szansę zdobycia pracy (aczkolwiek w mniejszej liczbie ofert). Ponadto gdy już taką pracę złapiesz to jest mniejsze prawdopodobieństwo zastąpienia Ciebie innym programistą. Gdy ja mocno siedziałem w Kohanie to praktycznie skuteczność łapania robót na tym frameworku miałem 100%, a i nie było przestojów między jednym a drugim zleceniem.
Pyton_000
Otóż to. Lepiej być zajebistym wymiataczem Laravela niż beznadziejnym Symfony.
nospor
@Pyton a czemu zakladasz ze ktos bedzie slabym z Symfony? Rownie dobrze moge powiedziec ze lepiej byc zajebistym wymiataczem Symfony niz kiepskim z Laravela tongue.gif

@phpion ale na mniej popularne FW jest tez mniejszy popyt wsrod pracodawcow a co za tym idzie masz mniejszy wybor roboty.

Sa plusy i munusy i te dyskusje jaki najlepszy FW w pewnym momencie nie maja racji bytu. Mozna okreslic kilka dobrych FW ktore warto znac albo zajebiscie znac jeden z nich i dalsza dyskusja nie ma wiekszego sensu.
viking
A z ciekawości. Ktoś z forum używa Zend Expressive?
phpion
@nospor: dlatego napisałem:
Cytat(phpion @ 3.08.2016, 10:16:13 ) *
masz większą szansę zdobycia pracy (aczkolwiek w mniejszej liczbie ofert)

gdzie chodziło mi o skuteczność odbytych rozmów o pracę. I to co napisał ~Pyton_000 sprowadza się do tego, że jeśli jako programista Symfony (przykładowo) nie sprawdzisz się to zostaniesz w miarę szybko zastąpiony kolejnym. W przypadku Kohany (też przykładowo) pracodawca nie będzie miał już takiej swobody. Ja te kilka lat temu poszedłem właśnie w Kohanę z racji tego, że najlepiej mi odpowiadała i zaobserwowałem to o czym piszę. Fakt, że dalsze moje losy się zmieniły i aktualnie siedzę w ZF1, ale gdyby nie to to kontynuowałbym Kohanę. Zaskakujące ile na niej projektów powstało i niektóre z naprawdę sporym rozmachem.
Turson
Z frameworkiem takim jak Kohana, czy podobnym CI jest natomiast taki problem, że jest w nie niski próg wejścia i tak człowiek ogarniający PHP w ciągu jednego dnia się wdroży
phpion
Próg wejścia to tylko kwestia czasu. W Kohanie ktoś poświęci na to tydzień, w Symfony miesiąc. Moim zdaniem nie ma to większego znaczenia. Liczy się jak ktoś potrafi wykorzystać dany framework i jak się w nim porusza. Tutaj nie ma co odkrywać Ameryki: jakiś murek z cegieł zrobić mogę, ale domu nie postawię, a nawet jakbym się na to porwał to szybko przerobię go na murek smile.gif
daro0
A tak w ogóle to są jeszcze jakiekolwiek firmy, które wykorzystują Kohana (v. 3.x)?
Spawnm
Są, tylko tak samo jak firmy pracujące na Ci, Yii i zend mało kiedy dodają oferty na pracuj.pl itd.
daro0
Cytat(phpion @ 3.08.2016, 13:52:24 ) *
Próg wejścia to tylko kwestia czasu. W Kohanie ktoś poświęci na to tydzień, w Symfony miesiąc. Moim zdaniem nie ma to większego znaczenia. Liczy się jak ktoś potrafi wykorzystać dany framework i jak się w nim porusza.

Otóż nie. Podejście w Kohanie a w Symfony to ogromna różnica a KO nie jest dla wszystkich. Ale i w przypadku Kohany (mówię o wersji od 3.0 w górę) potrzeba z kilka miesięcy żeby w tym dość sprawnie się poruszać, nie łamiąc przy tym konwencji i móc pisać własne rozszerzenia. Startowałem ostatnio do firmy gdzie używa się Symfony, w obliczu dużej konkurencji na stanowisko juniorskie, gdzie inni mieli już dość duży poziom wiedzy już widzę, że biegła znajomość jest kompletnie nieprzydatna. I tak pewnie wzięli sobie kogoś kto już dobrze zna Symfony a ja nawet nie sądzę żebym mógł w to wdrożyć się w założone pół roku (Symfony 2 znam jedynie pobieżnie).

Co ciekawe to i oni sami nawet nie znali Kohany. Podejście w Kohanie jest takie, że cały autoload klas opiera się o położenie plików, fajnie też na tej podstawie działa CFS. W Symfony albo Laravelu jest inaczej. W KO3 nie muszę nawet bawić się w composera i jeszcze jakieś namespace, których się nie używa (chyba że w zewnętrznych pakietach vendor), jako że autoload jest dość specyficzny. Wszystko jest w źródłach Kohana Core. Ten FW jest spoko jak się robi jakieś projekty (raczej niezbyt rozbudowane) jako freelancer, prosty i szybki a i kod tworzy się szybko. I co z tego kiedy to w firmach są pewnie (sądząc po Symfony) większe projekty, co nie stoi na przeszkodzie żeby i KO3 do czegoś takiego zastosować, tylko zastanawiam się jakim kosztem? Po prostu Symfony jest narzucony a znajomość czegoś innego wydaje mi się że nie jest po prostu reprezentatywna.
m44
Panowie, KO3 ma ostatnie wydanie w 2014 roku, o czym my w ogóle mówimy?
daro0
Najnowsza wersja Kohany to jest 3.3.6, wyszła 25 lipca bieżącego roku. Nie wiem o którą konkretnie wersję chodzi, bo nawet między 3.2 a 3.3 to były dość istotne różnice. Z tym że to co się dzieje teraz, to jakieś kosmetyczne poprawki bugów zgłoszonych przez kogoś. Pod PHP 5.6 jak najbardziej pójdzie, nie wiem czy KO3.3 będzie działać pod PHP7.

Nie wiem jakie to argumenty przemawiają żeby go nie stosować w czymś nowym, bo chociaż pod KO3 to bym nawet nie liczył, że będą częste aktualizacje albo jakieś moduły się pojawią ale i tak tego jest dość dużo a komponenty Symfony to i tak zresztą można i pod to łatwo podpinać. A resztę niestety trzeba napisać sobie samemu.
Comandeer
Cytat
Nie wiem jakie to argumenty przemawiają żeby go nie stosować w czymś nowym

Bo jest nowe…?

Jak sam zauważyłeś, nie masz pewności, czy pod PHP7 pójdzie. To jest wystarczająco dyskwalifikujący powód. Drugi znajdziemy choćby w PSR-1:
Cytat("http://www.php-fig.org/psr/psr-1/#3-namespace-and-class-names")
Code written for PHP 5.3 and after MUST use formal namespaces.

A że obecnie każdy kod jest dla PHP 5.3 (przynajmniej mam taką nadzieję…), to Kohana dyskwalifikuje się sama.

Jedyne miejsce, gdzie widziałbym sens Kohany, to stare projekty, które trzeba utrzymywać, ale niekoniecznie się opłaca (lub chce – bądźmy realistami wink.gif) to przepisywać na nowszy framework (czy tam zrobić Clean Architecture i wgl).
daro0
Autoload w tym frameworku opiera się wyłącznie na położeniu plików, nie ma tam żadnych przestrzeni nazw (no chyba że w vendorach), w dodatku jest CFS, standard PSR-0. Tak jest od v. 3.3, bo v.3.2 było inaczej (wszystkie nazwy plików i podkatalogów w classes były z małej litery). Nie wiem czy oparcie tego o przestrzenie nazw nie powodowałoby problemów, biorąc pod uwagę CFS.

Z tego co widzę, to z PHP były jakieś problemy, no ale coś tam ktoś próbował robić eksperymentalnie:
https://github.com/kohana/core/issues/642

Do autoloadu jest używany Kohana::find_file, statyczna metoda, która przeszukuje podkatalogi i szuka pliki na podstawie nazwy typu klasy, zamieniając przy tym znaki podkreślenia na directory separator. Przy czym szuka najpierw w katalogu aplikacji, potem w modułach, na końcu dopiero w systemie.

Ten CFS to jest bardzo fajna sprawa, bo bez potrzeby modyfikacji systemowych katalogów można sobie tworzyć (albo rozszerzać istniejące) klasy korzystając tylko z katalogu application. Również z konfiguracją jest też dość ciekawie, bo można mieć domyślne wartości zdefiniowane przez system albo zastosowane moduły a w razie potrzeby (również bez potrzeby modyfikacji systemowych i modułowych katalogów) modyfikować te ustawienia i katalogu application/config.

Nie rozumiem tylko pewnej rzeczy. Czy to PHP 5.3, 5.4, 5.5, 5.6 które jest i tak oferowane na hostingach (i można się także między nimi przełączać albo ustawiać to w .htaccess) po jakimś czasie zniknie i nie będzie obsługiwane a zostanie PHP7 (i nowsze wersje)? A jeśli tak, to kiedy to może nastąpić?
vokiel
Kiedyś Riu robił mod Kohany o nazwie Hanariu - przerobiony w całości na przestrzenie nazw, ale pozostały plusy frameworka Kohana. O ile pamiętam nie doszło to do końca, chociaż nie jestem pewien, bo w pewnym momencie przestałem to śledzić. Możliwe, że projekt nad którym Riu pracował na tym powstał. Pamiętam, że postawiłem na tym 2 projekty. Było trochę błędów w core i kilku modułach, ale jak ktoś znał KO to szybko wiedział gdzie szukać i co poprawić.
lukaskolista
Tak jeszcze wtrącę odnośnie frameworków preferowanych przez pracodawców: jak Cię nie chcą zatrudnić, bo nie znasz jakiegoś tam frameworka, ale jesteś dobrym programistą to sobie daruj takiego pracodawcę, nie warto się nim przejmować.

Na prawdę porządni pracodawcy patrzą tylko i wyłącznie na umiejętności programisty, a nie na to, czy zna powiedzmy konkretną wersję zenda czy symfony.
SOLID, GRASP i inne fajne zasady i paradygmaty + wzorce projektowe są uniwersalne i to na ich znajomości trzeba się skupić.
kuli95
Witam.
Noszę się ze zmianą zawodu. W PHP czuję się najlepiej a i mam kilka projektów (co prawda tylko uczelnianych) za sobą.
Do tej pory, jezeli chodzi o frameworki pisałem w CodeIgniterze.

Chciałbym zrobić większy projekt bardzo zbliżony do tego portalu, być może na pracę inżynierską, ale chciałbym użyć jakiegoś frameworka, którego znajomość może przydać sie w przyszłej pracy.
CI ze względu na małą popularność raczej mi się nie przyda.
W chwili obecnej ogarniam bootstrapa i zamierzam się jeszcze wziąć za JS z którego jestem absolutnie zielony

Główne pytanie - na których frameworkach się skupić i ewentualnie czy są jakieś godne polecenia ksiażki/kursy do niego w rozsądnej cenie (około 100-200zł)?
Zacząlem szukać coś o Zendzie, ale jeżeli się nie mylę jego instalacja nie przebiega jak np. CI (skopiuj pliki z zip'a i już). Cake, Symphony czy jeszcze coś innego? Zależy mi bardzo na kursach - w ostateczności będę uczył się sam, ale wolałbym żeby ktoś mógł pokazać "co i jak", oraz wytknać np. podstawowe błedy popełniane przez "samouków"
Boshi
Jak masz coś szybko napisać, jakiś system zarządzania hurtowanią czy podobne, coś niewielkiego to Yii2..
coś co dużej żyje symfony 3

książki ci nie potrzebne, tylko dokumentacja.
viking
Większość pakietów instaluje się obecnie przez composer (tak, możesz nawet jquery) i Zend oczywiście wpisuje się w tę politykę. Dobrym przykładem do rozpoczęcia pracy jest, wygooglaj, zf3buch. Co prawda przykłady do książki ale kod mówi sam za siebie. Jak chcesz coś mniejszego możesz zacząć od expressive i na jego przykładzie zapoznac się z założeniami. Chociaz nie polecam używać do dużego projektu bo okazuje się wtedy że trzeba sporo pisać samemu rzeczy które sa od razu w zf. Natomiast warto znać ten framework bo chyba jako pierwszy wprowadza nowości z psr. Zresztą tez jest polem do testów i po jakimś czasie np dopiero symfony implementuje.
Toshikatsu
Ktoś poleci jakiś niezbyt duży i przyjemny framework do małego projektu? Aplikacja, która polega głównie na obsłudze bazy danych(selecty, inserty itd), do tego coś na frontend, żeby jednak wyglądało nieco lepiej niż czysty html.
Pyton_000
Symfony4, Lumen, Laravel, Slim...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.